Vodič za izbor RAM memorije izdvojena tema

poruka: 3.000
|
čitano: 1.101.563
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Vodič za izbor RAM memorije
hahhaajaads kaže... 

2x16 6000 CL30 kupljen prekjucer u linksu za 175€ je jos uvijek u "obradi".. nekak se bojim da ce to stornirat a onda cu im sve svega 

Vjerojatno 

7 godina
Vodič za izbor RAM memorije

Panicarenje bez veze. Kada se samo sjetim koliko je kostalo 4 MB RAMa tamo u prvom dijelu 90ih - upgrade s 4 na 8 je kostao skoro kao jedan bubreg . A i ove trenutne cijene bi isle pod ono : nije skupo, samo si se ti lose udala. Uostalom, za ogromnu vecinu korisnika je i vise nego dovoljno 16 giga. Oscilacija je uvijek bilo. Sada je krenulo panicarenje kao i sa wc papirom za vrijeme covida, sto ce samo dodatno ubrzati rast cijena, ali privremeno. Uskoro ce opet cijene u drugom smjeru. 

0 0 hvala 0
14 godina

Ne budu ove cijene padale do proljeca.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Panika ili ne tko misli drugu godinu slagat konfu treba memoriju,taman i da nekim čudom pukne ai bubble dok se stabilizira tržište čitaj "cigani vrate sve na tvorničke postavke" bit će 2027

13 godina
MGloc kaže...

Ne budu ove cijene padale do proljeca.

Proljeca? Ti si izgleda glass half full osoba 

7 godina

Kakvo crno proljece. Onaj tko zeli i kome treba ce kupovati i po ovakvim cijenama. Nisu ovo neke visoke cijene. Pogotovo jer nakon BF ide sada i Bozic kada se posebno pegla kartica. Trebati ce proci vise vremena da krene na dolje. 

Mene zivo zaboli, nedavno sam uzeo 32 giga ddr 5 kit sa 5070ti, x3d amd.... Vise me brine to sto sam to kupio prije 2-3 mjeseca, a i dalje visim na mom omen laptopu (3070ti, 16 giga, intel 12 serija...) i shvatio sam da sto god radim da mi je ugodnije na laptopu, jer qhd reza na ovom malom/laptop ekranu "ubija" 

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.12.2025 20:50 (SamoPitam3).

0 0 hvala 0
16 godina

Baš zato sam kupio 32 GB RAM-a ovo ljeto za Ryzen računalo. Tada su već počele priče o poskupljenju memorije. A jučer sam naručio Samsung 870 EVO SSD kapaciteta 500 GB, da izbacim HDD iz računala (počeo je vibrirati, star je). Još do prije koji dan je takav SSD koštao 68 € u Linksa, a sada je već na 88 €. Pa sam ga naručio na eKupi za 70 € (uračunata dostava).

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Ajme od jucer je pola toga vec nedostupnoraspaddddddddddddd cl32 nema ispod 500€rami koji su kostali i po 90€

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2025 17:06 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

https://x.com/wccftech/status/1996946914747806162

Ništa od pada cijena do početka 2028, najranije

Veliki AI igrači su naručili memorije za preko 450 milijardi dolara, doslovce milijarde terabajta

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2025 17:20 (segregator).
16 godina

Sad će imat opravdanje auto kompanije da poskupe modele za 25%,,😂

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2025 17:29 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 mjeseci
Boris grozni kaže...

Ajme od jucer je pola toga vec nedostupnoraspaddddddddddddd cl32 nema ispod 500€rami koji su kostali i po 90€

Samo neka ljudi biraju i traze CL30 ili CL32 – na kraju ćete biti presretni ako uhvatite išta iznad CL40. Sve do CL36 vrijedi ODMAH uzeti, što god nađete . .. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2025 17:38 (Kokodix).
14 godina

Po ovim cijenama najisplativije i5 14600k i 16/32gb ddr4 3600mhz. 

Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

Jedino je problem sta je i 32GB kit ddr4 sad vec skup.. 200€ za znj cip koji se nemre nis tjunat... e-die a pogotovo b-die su otisli u nebesa

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Bolje dat 100-150-180e za 32gb ddr4 nego uzet 32gb ddr5 za 400e 

Ima evo ovaj na primjer 4x8gb 4000mhz spustis na 3800 i twekas timing.

Ima hrpa memorije:

1

2

3

14 godina

Da ponovimo gradivo i5 14600k sa tuniranim 3800mhz ddr4 je kao i i5 14600k sa 6000mhz ddr5 pa neka budale bacaju pare na skuplje a da ne pisem o non x3d ryzenima i cl34 6000 ddr5 memoriji ovdje. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Najbolje kupit 2x8gb za ispod 100e. I 14600k ako se ne uparuje sa karticama jačim od 4060.

1 1 hvala 0
14 godina

Ne i5 14600k je dobar na svim karticama a ako kupujes 5090 onda uzimas i 4k monitor vjv i 9800x3d i ram i tad si oatavio 4000e za konfu.E a ako igras 1080p/1440p i tu ti je pun pogodak sa kakvom ,30703080/4070/5060/5070ti a upravo to 90% ljudi na forumu ima. 

4 godine

Probao uzeti kod par trgovina jos ovih par cl30/32 kaj je ostalo, nista svi otkazuju narudbe sad dali je radi zaista potraznje/nestašice ili samo otkazuju radi cekanja da jos dignu cijene

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 tjedana
Boris grozni kaže...

Probao uzeti kod par trgovina jos ovih par cl30/32 kaj je ostalo, nista svi otkazuju narudbe sad dali je radi zaista potraznje/nestašice ili samo otkazuju radi cekanja da jos dignu cijene

100% ovo drugo.

Na vrhuncu GPU kripto krize, cca 2021, kupovao sam PC. Odem u ADM, Links, Futuru... svi imaju čitave stalaže RTX 3000 kutija, iza kulisa i ispod plahti.

Kupio sam sve osim GPU, jer su cijene bezobrazne, za 3060TI su tražili 600-700€.

Otišao đir u DE i tamo kupio 3070 za cca 500-550.

Tako da sigurno svi pumpaju cijene što više mogu, jer očekuju da će biti budala koje će dati 200€ za 16GB stick.

Ne znam koliko će ovo trajati, no toplo pozdravljam kineze koji su dosad štancali ovaj low-end no-name RAM i kojih će u narednih 1-2 godine biti drastično više.

Samo pogledajte koliko je novih GPU proizvođača došlo u RH kad se situacija s GPU počela popravljati.

Kad smo već kod toga... realno... koliko TRENUTNO mogu očekivati za 4x16GB DDR4 3200MHz HyperX Fury RAM?

14 godina

Mozes dobit nekih 140e.

17 mjeseci
Vafel_Proizvod kaže...

Kad smo već kod toga... realno... koliko TRENUTNO mogu očekivati za 4x16GB DDR4 3200MHz HyperX Fury RAM?

Pa budi faca i pošten pa ih prodaj za cijenu koliko su koštali prije ovih pumpanja cijena, ili i ti želiš zaraditi kao i trgovci po kojima seruckaš?

14 godina

A gle jebiga svatko neka cijeni svoje koliko hoce ali nema tu neke zarade jer nitko lud ne bude dao 250e za 32gb ddr4.Prodat ce ih max za 140e koliko i vrijede ako ne i za manje. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Kod njega su 64 GB u pitanju. Neka traži što više, briga ga. Posebno ako mu se ne žuri sa prodajom. Samo će rasti vrijednost. Možda netko i kupi.

4 godine

Ma tog ddr4 ima ko blata niti to kome treba danas

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 mjeseci
MGloc kaže...

A gle jebiga svatko neka cijeni svoje koliko hoce

Pa i trgovac cijeni svoje i hoće dobiti što više pa nekima ovdje to ne paše i smatra ih prevarantima.

Kad se kupuje od trgovca svi bi htjeli najnižu cijenu, ali kad prodaju svoje onda nije problem napumpat cijenu, genijalna filozofija.

Boris grozni kaže...

Treba velikoj većini, a ddr5 i brza memorija je za pc entuzijaste koji moraju imati high-end pc i kojima nije problem platiti ogromne cifre, tako da... 

14 godina

Krivo sam procitao 4x16gb ja sam mislio 4x8gb vrijedi i vise od 140e nekih 200e.

4 godine
SharkZ kaže...

Boris grozni kaže...

Treba velikoj većini, a ddr5 i brza memorija je za pc entuzijaste koji moraju imati high-end pc i kojima nije problem platiti ogromne cifre, tako da... 

Ma kojoj vecini? ddr5 je postao standard jos prije 5 godina  što ces to kupiti s ddr4 u 2025/2026? daj nabroji jednu stvar?

17 mjeseci

Pojavio se na kraju 2021., to ne znači da automatski komponente prije njega idu u smeće.

Pojavio se i m.2 nvme pa je svejedno SATA ssd još uvijek debelo zastupljen.

Ako sad kupuješ novi pc i želiš najnoviji procesor, onda ćeš logično to upariti s ddr5, ali koliko ljudi želi samo nadograditi postojeći PC?

Netko želi samo dodati više DDR4 memorije, nekome je crkla ddr4 memorija pa treba drugu... 

Sama činjenica da trgovci imaju podjednaku ponudu ddr4 i ddr5 memorije dovoljno govori...

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:29 (SharkZ).
3 tjedna
SharkZ kaže...
MGloc kaže...

A gle jebiga svatko neka cijeni svoje koliko hoce

Pa i trgovac cijeni svoje i hoće dobiti što više pa nekima ovdje to ne paše i smatra ih prevarantima.

Kad se kupuje od trgovca svi bi htjeli najnižu cijenu, ali kad prodaju svoje onda nije problem napumpat cijenu, genijalna filozofija.

U tome nema ničeg čudnog. Svaki posao, trgovine, restorani, IT dućani, svi koji nešto prodaju kupuju što jeftinije i pokušavaju prodati što skuplje. Tako sustav funkcionira. Nema razlike između običnog kupca koji nešto preprodaje i firme koja radi po istom principu. "Genijalna filozofija" vrijedi za obje strane, pa je pomalo smiješno da se netko čudi nečemu tako očitom. Jedno je napumpati cijenu i bit pohlepni prevarant ( i kupac i trgovac),  a drugo je (ne) prodati po toj cijeni, a treće prodat za realnu cijenu.

17 mjeseci
HexRunner kaže...

pa je pomalo smiješno da se netko čudi nečemu tako očitom.

Smješno je radi toga jer u istom postu netko piše kako su trgovci bezobrazni radi velikih cijena i onda na kraju posta pita "koliko on može dobiti s obzirom na trenutnu situaciju".

Znači ne pašu mu velike cijene ali želi iskoristiti tu situaciju da on proda po velikoj cijeni.

Ne znam jel treba nacrtati koliko je takav komentar licemjeran ili što?

U svakom slučaju hvala što si mi objasnio da trgovine i restorani funkcioniraju tako da kupe jeftino i prodaju skuplje, evo živio sam u neznaju godinama :facepalm:

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:48 (SharkZ).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice