Pozz. Imam jedan problem. odem pod svojstva sustava. Pod instalirani ram mi pise 4,00gb (3,25 gb iskoristivo). Vec par godina koristim Windows 7 i nije bilo takvih problema. Jel netko zna u čemu je problem???
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
32 I'll 64 bitni
Može ti bit da ti je share-ana grafika pa ti taj dio rama odlazi za grafiku. Meni piše 3,9 iskoristivo a imam 4GB. Windowsi to koriste za nešta, volio bih i ja znati za što točno.
32 I'll 64 bitni
32 bitni sustav. To mi se jos ni jednom nije događalo pa me zanima u cemu je problem i kako to da rijesim.
32bitni ti ne zna koristiti više od 3,5GB a dio ti vjerojatno koristi i intelova integrirana grafika... Tako je bar kod mene. Instaliraj si 64bitne windowse.
32bitni ti ne zna koristiti više od 3,5GB a dio ti vjerojatno koristi i intelova integrirana grafika... Tako je bar kod mene. Instaliraj si 64bitne windowse.
Aha, puno hvala.
Instaliraj 64-bit Windowse i mozes stavit RAM-a kolko hoces !
zapravo može samo 16 GB :)
Da , s tom maticnom koju ima !
Simptomi:
Kako još provjeriti tu TakeMs memoriju ?
Kako još provjeriti tu TakeMs memoriju ?
- provjeri latencije (CAS), relaxaj ih, ako je OCan ili overvoltan sistem, postavi na defaulte. DDR2 je na 1.8V
- testiraj zajedno, moguće je nestabilnost kad je više modula u upotrebi, npr nestabilan napon (greška napajanja i MBO-VRMova koji bi totrebali peglati) ili pregrijavanje chipseta (ili CPUa) memorisjkog kontrolera.. tako da greška ne mora biti u nekom modulu RAMa, može biti u ostatku PCa.
- temperature provjeri u BIOSu, to je zapravo najsumljiviji dio, jer u DOSu-MemTestu je opterećenje najmanje (ne radi npr VGA-3D..) pa može sve prolaziti dok se paljenjem OS tad sve zagrijava. Može i test prstom, može i prst na RAM.. (prvo se uzemlji-isprazni, ne nosi vunenu vestu.)
- neke komponente starenjem moraju izazivati probleme. Artefakti na ekanu su ugl povezani s VGA (pa test memorije i temperature u DOSu ne pomažu), ali može biti i problem neki sys file, virus i sl.. pa i sam loader ako je aktivacija ultimatedišn by daz, Bootaj liveOS, linux ili miniPE.. eliminiraj nepoznanice da bi ostali mogući odgovori..
eh, ako je RAM dodavan, treba resetirati BIOS (ponekad) da bi se prilagodio novim postavkama.. uđi u BIOS, učitaj defaulte, podesi još ostatak ili samo provjeri dali je potrebno i testiraj prije bootanja OSa (da ga ne ubiješ do kraja rebootovima).
ocitava mi samo 448 MB ram-a. inace igradjeno je 1 GB. u cemu je problem? hvala
pozz,
Mislim da je problem jednostavan. Dobro provjeri frekvencije memorija moguće je da se modul od 1GB vrti na 1033 MHz-a dok tvoja matična podržava max 800 MHz-a.
Ako frekvenciju pratiš programom kao Hardware Monitor frekvencija će ti biti prikazana u pola brzine ako je memorija u Dual Channel-u.
U pravilu bi se frekvencija trebala spustiti na 800 MHz-a i raditi uredno ali ne mora biti tako.
Svakako provjeri verziju BIOS-a i po potrebi napravi flash istog.
poz ekipa, imam kratko pitanje da ne otvaram novu temu, koristim win7 32 bit-a koji kaze: installed memory (RAM):8GB(3,24 usable) pa me zanima da li se to odnosi iskljucivo na rad u windowsima i da li se tih 8gb-a 'pale' kod pokretanja igrica ili jednostavno sve zivo sljaka na tih 3,24 gb-a?
Oni ti se "pale" kod 64 bitnih windowsa, sa 32 bitnim koje imas si uvijek do 4 gb bez obzira koliko ih imas u ploci. Ne postoji nacin da iskoristis vise od 4gb bez 64 bitnih windowsa!
poz ekipa, imam kratko pitanje da ne otvaram novu temu, koristim win7 32 bit-a koji kaze: installed memory (RAM):8GB(3,24 usable) pa me zanima da li se to odnosi iskljucivo na rad u windowsima i da li se tih 8gb-a 'pale' kod pokretanja igrica ili jednostavno sve zivo sljaka na tih 3,24 gb-a?
- ograničenje (umjetno) 32 bitnog OSa je 4GB minus sys.rezervirano, iskoristivo ovisno o računalu do 3.5GB.
- 32bitni OS je ograničen na 32 bitne aplikacije, OS može adresirati više (tema-patch +4GB..) ali aplikacije su i dalje 32 bitno ograničene. 32bitne aplikacije (i igre su aplikacije) normalno kroste 2GB, osim posebnih slučajeva. Patch koristi samo ako iz nekog konkretnog razloga ne možeš preći na 64bitni OS.
- ako želiš normalno koristiti sav RAM, trebao bi instalirati 64btini OS, ali i aplikacije koje koristiš bi tad trebale biti 64bitne (ili patchirane).
.. Prije prelaska provjeri sve...
zapravo može samo 16 GB :)
Windows 7 Ultimate x64 192GB
Windows 7 Enterprise x64 192GB
Windows 7 Professional x64 192GB
Windows 7 Home Premium x64 16GB
Windows 7 Home Basic x64 8GB
Windows 7 Ultimate x64 192GB
Windows 7 Enterprise x64 192GB
Windows 7 Professional x64 192GB
Windows 7 Home Premium x64 16GB
Windows 7 Home Basic x64 8GB
Matična mu ne podržava više od 16GB, zato molim te da se ne praviš pametan.
Eh sad da se nadovezem i ja ovde. Imam dakle slican problem:
Imam 4 GB rama i takodje pise 3 usable, a tamo kad hocu da izmjenim pise nesto kao 4599 MB recommended, pa sad ne znam da li da mjenjam tu ista, i ako promjenim sta tacno dobijam s tim ili gubim?
Operativni sistem je 32 bit a graficka intel integrisana.
Ako me ne razumijete bas, evo i slika. Hvala unaprijed.
Eh sad da se nadovezem i ja ovde. Imam dakle slican problem:
Imam 4 GB rama i takodje pise 3 usable, a tamo kad hocu da izmjenim pise nesto kao 4599 MB recommended, pa sad ne znam da li da mjenjam tu ista, i ako promjenim sta tacno dobijam s tim ili gubim?
Operativni sistem je 32 bit a graficka intel integrisana.
Ako me ne razumijete bas, evo i slika. Hvala unaprijed.
tvoja grafička ima memoriju od rama....znači troši rame da bi radila...koliko znam u biosu možeš riktat koliko joj želiš rama dati
Pa je li znaci onda ista ovo sto promjenim ovde? I kako to u biosu ide zna li neko?