Problemi s memorijom - kako naći grešku?

poruka: 7
|
čitano: 3.470
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Svaki dan mi se ruši komp (BSOD) s greškama Page_Falut_in..,  memory allocation, itd.

Imam 4x1 GB  Corsair XMS2 CM2X1024-6400- testirao sam memoriju 2-3 sata s memtest-om 2.11 - ne prijavljuje nikave greške.

Kad izvadim 2 pločice memorije, komp radi stablinije, ali još se tu i tamo zna dogoditi neki crash. Također sam testirao s samo 2 pločice umetnute - nema greške.

Molim pomoć - kako dalje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Problemi s memorijom - kako naći grešku?
beha kaže...

Svaki dan mi se ruši komp (BSOD) s greškama Page_Falut_in..,  memory allocation, itd.

Imam 4x1 GB  Corsair XMS2 CM2X1024-6400- testirao sam memoriju 2-3 sata s memtest-om 2.11 - ne prijavljuje nikave greške.

Kad izvadim 2 pločice memorije, komp radi stablinije, ali još se tu i tamo zna dogoditi neki crash. Također sam testirao s samo 2 pločice umetnute - nema greške.

Molim pomoć - kako dalje?

Probaj OCCT. To je meni pomoglo.

Svaki keks posebno, mozda da i utore mijenjas, makar se rijetko kvare.

17 godina
neaktivan

Pokusaj sa Memtset86, google it up!

Imamo Hrvatsku...u Banani...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

da li ti FSB radi sa standardnim frekvencijama ili si malo overklokao?

Poneke ploče znaju raditi probleme kada su im svi memorijski slotovi popunjeni (ne mogu ih kvalitetno napajati sa istim naponom).

S obzirom da nemaš sređen "Moj PC" mogu samo nagađati koje komponente imaš i što bi trebao napraviti.

Pusti memtest da odvrti sve testove do KRAJA i onda pogledaj rezultat (scrolaj da vidiš sve što je memtest ispisao osim ako buljiš u ekran tih nekoliko sati).

Probaj zamijeniti mjesta memorijskih modula (0,1 u 3,4 i obrnuto).

Google is your friend
15 godina
neaktivan

Sve standard postavke , popunjeni su mi svi slotovi, ali tako je od početka i nije bilo nekih problema.

Sredio sam "moj PC".

Pustim memtest da odvrti od kraja (ono kad napise da su svi prolazi gotovi, ne, to traje kojih sat vremena) - rezultat je da nikad nema greške.

Morat ću probati svaki modul posebno...

16 godina
neaktivan

malko sam proguglao (upiši u google: ga-p35-ds4 issue RAM) i našao sam nekoliko sličnih problema vezanih uz korištenje 4 memorijska modula. Na žalost nisam uspio naći i samo rješenje problema.

Ako se smatraš naprednijim korisnikom računala kojem BIOS nije stran:

- Moguće je da BIOS ne čita dobro podatke iz SPD-a memorije (pokušaj ručno upisati informacije o frekvenciji i naponu)

- Pokušaj za probu smanjiti frekvenciju na kojoj radi RAM (da dobro si pročitao, smanjiti) - npr. ako je na 200, stavi na 166 ili 133.

- Provjeri da li ima noviji BIOS za tvoju ploču i da li rješava probleme vezane uz memoriju ili nešto slično.

- Pokušaj provrtiti neki od testova koji testiraju sve komponente sustava (npr. Everest ili Sandra).

- Provjeri serijske brojeve na RAM-u ,moraju biti u potpunosti identični ako ih stavljaš u isti "kanal".

Osobno mi se čini da pri opterećenju matična ploča ne može osigurati stabilno napajanje modula, ali to je samo "filing".

Probaj se malko poigrati sa postavkama napajanja na memorijskim modulima (unutar dozvoljenih granica za module) pa javi rezultate.

Ako ne znaš što radiš, bolje nemoj pokušavati i zatraži pomoć servisa (ukoliko ti je komp pod garancijom)

Ako isključiš hardverski problem, onda neki komad softvera radi sran*a, a to ćeš morati postepeno.

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2009 23:48 (Zura).
15 godina
neaktivan

Evo update situacije (nakon dugo vremena). Temeljitim ispitivanjem došao sam do zaključka da je memorija ispravna. Proučavanjem modula vidio sam da na njemu piše 1.9 V, a kad sam gledao u win, modul je dobivao oko 1.85V. Digao sam napon na 1.95V, (+0.10 u biosu) i nakon toga sve je ok.

Moj PC  
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice