Pozdrav, imam par pitanja u vezi nadogradnje memorije pa ako bi netko odgovorio bio bi zahvalan.
Moj trenutačna konfiguracija :
Windows Vista 64bit Ultimate
Core 2 Quad Q6600 2,4ghz
Powercolord Radeon HD4870 512mb
4GB RAM-a (2x 2gb)
Sutra namjeravam kupiti još dodatnih 4GB. Evo pitanja :
1. Ovih trenutnih 4GB rama (2x 2gb) rade u dual channel modu. Znači, imam 2 žuta i recimo 2 zelena DIMM utora, i vec u 2 žuta imam stavljenih po 2 gb memorije i oni uredno rade u dual channel modu. E sad me zanima, kad kupim još jednaku (od istog proizvodjaca naravno i isti radni takt) 4 gb memorije (2 x 2gb) i stavim ih u ovaj puta, zelene DIMM utore, hoce li oni isto raditi u dual channel modu? Prema tome bi imao 4gb u žutim DIMMovima u dual channelu i 4gb u zelenim DIMMovima u dual channelu ? Samo mi treba potvrditi jeli to tako, znači da bi to bilo sve skupa 8 GB memorije a svaka od 4 para bi radili u dual channelu.
2. Imam Vistu 64bit, znači prepoznat će svih 8 gb memorije. E sad, negdje sam čitao da bi u biosu trebalo onda uključiti "memory mapping"? Jel trebam to ukljuciti? Isto tako jel bi trebao onu virtualnu memoriju u Windowsima u potpunosti iskljuciti ili smanjiti(na koliko?) isto me zanima ako vec netko ima 8GB i kakvo mogu ubrzanje ocekivati (neka mi samo netko potvrdi da je bolje za buducnost imati 8GB nego 4 :))
Eto toliko, puno hvala!