Kako iskoristiti sav instaliran RAM na Win7 64

poruka: 30
|
čitano: 23.972
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Imam konf. s 64 bitnim Windowsima 7 (koji bi trebali 'dopuštati' do 192GB RAM-a).

Matična je Asrock 960GC-GS FX (koja 'dopušta do 16Gb DDR3 ili DDR2).

Po proizvođaču (sastavljaču) konfiguracije u kompu su 2x DDR3 PC-12800 G.Skill RAM-a po 4GB, što bi zajedno trebalo biti 8GB, ALI -

Windowsi u Sustavu pokazuju: Instalirana memorija (RAM): 16GB (3,98 GB iskoristivo) --- !!! WTFFFF?!?!

Uspio sam vidjet da sustav 'izbroji' samo 4.000,000 KB pri podizanju (prije nego se dignu Windowsi i prikaže se ono "Press Del or F2 to enter BIOS) i to u SINGLE CHANNEL MODU (!) pa mi sad stvarno nije jasno ODAKLE ONIH 16GB u Windowsima, zašto se nemože iskoristiti ostatak i kako to da nije dual-channel mode, jer vidim kroz stranicu kućišta da su keksi RAM-a u socketima 2 i 4 (crnima, koji su i predviđeni za DDR3  u mojoj matičnoj)... Pokušavao sam pronaći nešto za promjenu moda sa single na dual u BIOS-u ali nevidim takvu opciju nigdje. :-(

Ima neko kakav savjet, mišljenje, spas? :-? Po mogućnosti da ne otvaram kućište da ne oštetim nalje, za slučaj da moram aktivirati garanciju na konfiguraciju, jer ukoliko otvorim kućište bye-bye garancija na konfu, ostaje samo ona na komponente :-(

Tenx unaprijed...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Zvuči kao da je instalirana 32-bitna verzija Windowsa!

Iako bi i u tom slučaju bilo 3,25...

Ako ne;

Start, tipkaš msconfig i stisni enter.

Otvara se prozor sa četiri kartice, a ti moraš kliknuti na Boot i nakon toga na Advances options.

Kučica pored Maximum memory ne bi trebala imati kvačicu!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.7.2014 3:20 (godo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

...ili još jednostavnije, u windozama klikneš ctrl+alt+del, odabereš start task manager, Performance
i provjeriš ovo zaokružen i zažućeno (naravno, ti bi trebao imati 8000 MB ne kao ja)

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kolega, izgleda ipak da je noć za spavanje... {#}

Što smo vidjeli/naučili iz tvog posta, osim da imaš 24GB RAM-a?

Onoliko koliko mu je "usable" toliko će biti prikazano i u Task Menageru!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Pretpostavio bi da se radi o ove dvije stvari u isto vrijeme:

1. Maticna cudno predstavlja RAM OSu, tak da izgleda da je instalirano max rama kolko maticna podrzava, a usable onolko kolko stvarno je.

2. Ne radi ti jedan dimm slot.

Sposral bum ti se na gelender i vkral kobasice. Gotovo je konju zmuzgani. // 4820K@4.6GHz // 6GB DDR3 // R9 280X // Ereboss // Silencio 652
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Što reči...

0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Kako iskoristiti sav instaliran RAM na Win7 64

Uključiti memory remap u BIOSu....

-.-

My name is Legion... For we are many!
15 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam 6GB rama (3x2GB), zanima me dali je moguće negdje podesiti da mi windowsi prepoznaju samo 3GB rama (treba mi nakratko zbog testiranja)? 

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
16 godina
neaktivan

Nikako ja i uz sve što sam probao nisam uspio shvatit zašto Windowsov "Sustav" prikazuje 16 giga RAMa iako je u kompu samo 8 giga... {#} Što god radio - uzalud... pogotovo ono stavljanje i micanje kvačice u Boot-Advanced-Maximum memory mi je išlo na živce, jer mi je jednom čak pri restartu napravio najprije BSOD, a nakon toga podigao Win sa samo 256 MB iz čega sam se iskobeljavao satima, jer s toliko RAMa nikako da se digne do kraja i završi sve ono što pri podizanju radi... {#} Anyhoo... Toliko me već počelo to sve skupa nervirat da sam reka sam sebi - ma kvragu, ko j*** garanciju na konfu, ostaje mi garancija na sve komponente, a i tako će doć moment kad ću radi ovoga ili onoga MORAT otvorit kantu i oštetit naljepnicu garancije! I srećom da sam to napravio!! Rješen problem u 5 minuta! {#}

Otvorio kantu, izvadio bateriju CMOSa, sačekao minut, vratio bateriju i --- {#} --- SVE KO PODMAZANO RADI-PROBLEM SOLVED!! {#}

System PRIJE System PRIJE

System conf / Boot System conf / Boot

Boot 7 Advanced Boot 7 Advanced

General 7 System conf. General 7 System conf.
 U BIOSu mi pokazuje da imam 8 Giga u Dual Chann. modu (NAPOKON! - ko što i treba bit)

Sve skupa to sad izgleda ovako:

System SADA System SADA

Resursi / memorija Resursi / memorija

Ocjene Ocjene

Performanse sad Performanse sad

Performanse Performanse

Jedino šta mi još nije jasno je zašto u "System" (Sustav) prozoru pokazuje da je instalirano 16 GB (WTF?!) iako imam dva keksa po 4 GB, ali kaže da je iskoristivo (skoro) 8 GB, pa mi to nije ni važno... Ploča ko instalirano OS-u predstavlja  GB (koliko je maximum koji može primiti), ali onda tih 8 GB (koji su se "ukazali/materijalizirali" ko nekom čarolijom) prikaže kao da su REZERVIRANI OD STRANE HARDVERA! E svašta!!  Uglavnom - problem riješen - ali otvaranjem kante i resetiranjem CMOS-a...{#}

Thanx svima na sugestijama...

{#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2014 23:08 (ee1).

0 0 hvala 0
16 godina
ee1 kaže...

.. - problem riješen - ali otvaranjem kante i resetiranjem CMOS-a/BIOS-a...{#}

.-

- uvjek treba resetirati BIOS kod 'važnijih' promjena HWa. Pogotovo novije MBO (zbog quickBoot opcija koje preskaču dio diaga-detecta.. uz mogućnost da je PC u sleep-hyber modu i sl.)

- za reset je dovoljno u BIOSu odabrati npr factory i sl. jednak rezultat (bez potrebe za otvaranjem i CLRCMOSanjem.. to se radi samo kad PC ne boota).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

E, a misliš da to nije prvo šta sam napravio {#} Nije ništa djelovalo da prepozna svu memoriju DOK NISAM IZVUKO BATERIJU I VRATIO JE NATRAG. {#} Neznam, nikad mi se to nije prije događalo...{#}

A i NIJE INSTALIRAN NOVI HARDVER nego je takva konfiguracija KUPLJENA i kad sam instalirao Win7 ultimate, tek tada skužio da ne radi u dual chan.modu niti "vidi" sav RAM... {#} A, da, i kad sam pokušao flash-ati na najnoviji BIOS (prije nego sam riješio problem) kad je restartan sustav, krasno me iznenađenje dočekalo - BSOD!! Restartam ga ponovno, ali taj NOVI BIOS postavim na "MAXIMUM PERFORMANCE" postavke i - RADI!! 

Totalno nelogično sve skupa... I never... {#}

Ali eto - srećom pa uz to otvaranje kante i Clear Cmos je sve došlo na svoje... {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2014 23:19 (ee1).
11 godina
neaktivan

čemu opće stavljaju te naljepnice kad ionako svaka komponenta za sebe ima barcode/serijski broj po kojem je kucana nutra i oni znaju u svakom kućištu što je kad stavljeno unutra, a sad dal si neko jos doda neki Hdd ili ram, pa nećeš za to ići u servis taman da ti do i besplatno odrade

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Naljepnica je radi besplatne dijagnostike kvara.

16 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Naljepnica je radi besplatne dijagnostike kvara.

-tako bi trebalo biti... (ali kod nas je uvijek 'ali'..). Poneki servis pokušava naplatiti bilo što, dok za barcode-arhiva.. često nešto muljaju s prometom itd. (npr na računu nije vidljivo, tako da je problem dokazivati dali je neka komponenta njihova). Recimo da naljepnicom žele spriječiti prčkanje, ponekad i vezati kupca za svoj servis, ponekad neki treći razlog, a jedini bi trebao biti ovaj koji navodiš, besplatna diagnostika (čak i van garancije).

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-tako bi trebalo biti... (ali kod nas je uvijek 'ali'..). Poneki servis pokušava naplatiti bilo što, dok za barcode-arhiva.. često nešto muljaju s prometom itd. (npr na računu nije vidljivo, tako da je problem dokazivati dali je neka komponenta njihova). Recimo da naljepnicom žele spriječiti prčkanje, ponekad i vezati kupca za svoj servis, ponekad neki treći razlog, a jedini bi trebao biti ovaj koji navodiš, besplatna diagnostika (čak i van garancije).

Da ,baš uvijek je ''ali''. Kod nas se naljepnice uvijek koristi samo za neku dodatnu naplatu i vezivanje kupaca za ''sebe''.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
14 godina

Imam problem s iskoristivom memorijom (16 GB ; usable (12GB))

Windows 7 64 bit, Ultimate

Matična AsRock 990 FX Extreme 3

flashan najnoviji bios ; uredno pokazuje 16 GB

- pokušao sve opcije s maksimalnom memorijom u "advanced boot"- bez učinka

- u biosu nemam nikakve postavke za memoriju vezano za kapacitet,adresiranje i slično..

Memorije su ispravne..ako stavim 8GB pokazuje used oko 6GB..

može pomoć??

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 15:46 (buggie).

0 0 hvala 0
16 godina

provjeri BIOS..

bootaj memtest..

ili neki live ako je ok tad iskljucivo neka postavka win npr vga driver los loader itd.

btw dostupno i korisceno nisu iste stvari

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 14:58 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

provjeri BIOS..

bootaj memtest..

ili neki live ako je ok tad iskljucivo neka postavka win npr vga driver los loader itd.

btw dostupno i korisceno nisu iste stvari

bios provjeren više puta i flashan i nema nikakvih opcija vezano za ovaj problem..

VGA je inače GF GTX650 ako išta znači?

Vjerojatno je instalacija OS nešto zbucana , a zadnja mi je opcija reinstalacija

RAM provao na drugom pc i sve radi..pokušat ću gurnuti neki linux 64 bit..

16 godina

važnije je razumjeti zašto postoje različite riječi.. used nije available, used < av je OK.

properties prikazuje installed, task manager prikazije physical, av. i free.. to su različite stvari. U detaljima možeš vidjeti npr HW-rezervirano, npr ako je u BIOSu rezervirano za onboard VGA.. itd.

pa lupi prnscr.. taska.

14 godina

syntax error, mislio sam na 12 GB Usable.. 

evo slika ako šta pomogne: [IMG]http://i59.tinypic.com/juzib5.jpg[/IMG]

btw. 4 GB je rezervirano za hardver? koji? MB nema integriranu VGA-u..

16 godina

nešto je tad petljano po msconfig-u. ili yogurt loader problem kojeg vjerojatno popravi clean install.

-provjeri da nije neki utils.. npr virtual RAMdisk (dobijao se uz ASR...).

edit: i dalje razlog za boot npr memtesta, jer tad odmah znaš dali je rezervirao BIOS ili Win.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 16:00 (ihush).
14 godina

Toga sam se i bojao..kako bilo novu instalaciju ne radim jer ima hrpa SW , igrat ću se malo po msconfigu

14 godina

edit: sad sam primjetio da mi u system config- boot advanced options  nakon restarta vrati kvacicu na maximum memory i stavi broj 0 ..

0 0 hvala 0
14 godina

Dakle problem riješen :)

Pustio novu instalaciju i opet isti problem. Izvadim memorije i u jednom slotu vidim prašinu i počistim. palim OS i sva memorija iskoristiva.  Sad zašto je do tada win stavio jedan modul u "hardware reserved" pitaj boga :/

16 godina

objašnjenje (neobjašnjivog)

prašina je radila 'HW' grešku, nije neobično da MBO radi s npr 50% modula, uobičajeno kod nepodržanih gustoća... slučajno isti rezultat. Dok je BIOS pravilno prijavljivao a win to nasljeđivao kao stvarni kapacitet i proglasio reserved..

... da je pokrenut memtest odavno bi se vidjelo gdje je problem.

16 godina

Imam 4 gb rama ddr2, dva modula po 2 gb, OS Windows 7 64 bit.

Stavio sam nove windowse, očistio komp, premjestio i očistio rame od prasine,  postavke u biosu su po meni u redu, piše mi usable 3.50gb, znači fali mi 500mb ram-a, nekuzim u čem je problem.

Matična je asus- p5kpl 1600

Grafička msi geforce ddr3 512mb

Procesor dual cure e5200 2.5ghz.

Komp je star cca 5 god.

Ništa nije clockano il nešto slično, sve je na stock postavkama.

Martin
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2015 17:08 (Marti).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Marti kaže...

Imam 4 gb rama ddr2, dva modula po 2 gb, OS Windows 7 64 bit.

..

Matična je asus- p5kpl 1600

..

max je 4GB, to je ograničenje HWa (inače nije OS krivac za to). U ovom slučaju je ista stvar kao 32bitni OS, i npr ne smiješ koristiti +4GB patch.

Da bi postojala opcija remaping podrazumijeva se minimalno 8GB (jer se adrese iznad 6GB koriste..) i to za svaki dio HWa, chipset-cpu.. koji može to ograničavati.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice