DDR3 memorija za entuzijaste

poruka: 67
|
čitano: 21.182
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: DDR3 memorija za entuzijaste
thedream kaže...

Ja danas uzeo još 4gb kako sam najavio,560kn na Maestro,liku kažem na 3 rate,lik meni - da,da budem,sve ok. Dođem doma i skine mi 560kn. Hebao sam mu sve po spisk. Kakve bdle  ti u Protisu likovi, čudo neviđeno. Još ga zamolim, Zaba Maestro, piše bez kamata, 3 rate. Reko može, 194kn mjesečno,super.

I skine mi cijeli iznos s računa odjednom kralj. Mislim no comment. {#}

Ajd good news je da imam opet 8gb RAM-a, u četvrtom kompu zaredom LOL. {#} A bad news je da neće raditi na 7-8-7-27 na 1.65 u 8gb kombinaciji, kao što su sa 4gb. Jednostavno BSOD-aju. Pas mtr.

Auu, pas mater, pa ti stvarno nemaš sreće, pri tom mislim za onog "slona" u Protis-u, a za RAM, imaš 8 GB, šta se buniš!? {#}

Google je pametan samo onoliko koliko je pametan i onaj koji ga koristi!?
15 godina
neaktivan

Ma čisto sam se osvrnuo na njihovu nespretnost,i to nakon što sam tri puta zamolio. Ne znam kako bi to nazvao, nije čak nespretno, više drsko i bezobrazno. Teško da je previd.

Da sam htio ostvariti gotovinsko plaćanje, pošto je Maestro gotovina iako ga oni tretiraju kao karticu, kažem - da sam htio tako platiti odjednom, otiša bi na bankomat i digao 520kn, sigurno bi uštedio 40kn, za dvije pivice, nego njima dao ovako preko kartice i iznosa od 560kn.

A i lakše je nositi 3 rate po 190kn, nego da mi odjednom odvale skoro 600. Nevermind, šta je tu je, jedan,dva izlaska manje.

8gb je unutra sad, i to što kažeš, sad još samo čista instalacija Viste i SSD. Onda sam nešto napravio.

Cemetary gates
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Evo imam jedno pitanje pa se nadam da mi netko može pomoći. Imam G.Skill Ripjaws DDR3 4GB 1600 mhz i matičnu Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

Problem je u tome šta mi ram neće radi na 1600 mhz već na 1333. U biosu imam otključan množitelj za ram, trenutno je x6.66 i radi na 1333 mhz. Kada dignem množitelj na x8 odnosno na 1600 mhz komp mi se neće boota, nekad i uspije ali tada sistem vrlo brzo padne i komp se ugasi... Probao sam dizati i voltažu ali opet ne pomaže i događa se ista stvar. Latencije nisam ništa dirao nego je namješteno na ''Auto'' jer se u to iskreno baš i ne kužim... Trenutno (na 1333 mhz) su 9-9-9-24

Što se tiče matične ona podržaje DDR3 na 1600 mhz, ustvari na samoj kutiji ima natpis od kilometra DDR3 1666+

Evo, ja se nadam da će mi netko pomoći oko ovog jer me stvarno živcira

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.11.2010 16:52 (0000).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Itko?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

A da napišeš konfu?

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
14 godina
protjeran
Don Kihoty kaže...

A da napišeš konfu?

MBO - Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

RAM - G.SKILL Ripjaws 4GB DDR3 1600 MHz

GPU - GeForce GTX 460 768MB

CPU - Phenom II X3 720 BE - otključana 4. jezgra i 3,4 GHz

HDD - Samsung Spinpoint F3 500GB

Napajanje Scythe Kamariki 4 550W

17 godina

Probaj u biosu pod naponima dignuti "cpu-nb" napon, default ti je 1.17V na C2 Denebima, digni ga na 1.25V-1.30V pa probaj ... Latencije ćeš morati ručno naštimati jer ti memorija nema profil za AMD na 1600 pa će ti ploča sama stavit prevelike latencije (10-11-11-nešto) pa nema smisla uopće dizat na 1600 ako ne poštimaš latencije jer AMD više voli stegnute latencije

Pogledaj u cpu-z pod spd od memorije koje su latencije i zapiši si to na papir i u biosu pronađi te iste oznake i podesi ih ručno (CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC CR -> npr 9-9-9-27 2T)

clock2much
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Cele303 kaže...

Probaj u biosu pod naponima dignuti "cpu-nb" napon, default ti je 1.17V na C2 Denebima, digni ga na 1.25V-1.30V pa probaj ... Latencije ćeš morati ručno naštimati jer ti memorija nema profil za AMD na 1600 pa će ti ploča sama stavit prevelike latencije (10-11-11-nešto) pa nema smisla uopće dizat na 1600 ako ne poštimaš latencije jer AMD više voli stegnute latencije

Pogledaj u cpu-z pod spd od memorije koje su latencije i zapiši si to na papir i u biosu pronađi te iste oznake i podesi ih ručno (CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC CR -> npr 9-9-9-27 2T)

Nisam ništa uspio napraviti, evo slike kako to izgleda pa molim te pomogaj...

17 godina
0000 kaže...

Nisam ništa uspio napraviti, evo slike kako to izgleda pa molim te pomogaj...

Šta to znači da nisi ništa uspio napraviti? Da nije stabilno ili ne znaš o čemu pričam?

Najbolje ti je što više opcija podesit ručno

Prva slika redom: x18, x10 (2000), Manual, 200, 100, 16bit, x10 (2000), Manual, x8.00, (preskačemo dram config), naponi redom: 1.60V, Normal, Normal, 1.300V (ili ako nema tako onda +0.150V stavi), +0.125V (tvoj napon za cpu već odabran, jel to sigurno stabilno na 3.6?)

Druga slika redom: x8.00, unganged, manual, 7, 7, 7, 24, 2, 5(?), 110, 90, 110, 90, 10(?), 5(?), 34, 4(?), Enabled, Enabled

Ovo sa upitnikom u zagradi su postavke za 1333 po SPD-u a ne moraju biti stabilne na 1600, zato ili njih stavi na Auto (preporuka) ili skini CPU-Tweaker i klikni na SPD na dnu prozora da vidiš sve preostale sub-latencije programirane u XMP profilu

I još jedna stvar, tvoj X3 720 je CACZC AC stepping (piše ti na samom procesoru), to je prvi C2 Deneb stepping sa najlošijim memorijskim kontrolerom u procesoru i ne mora nužno biti stabilan sa memorijom na 1600, kasnije je izašao novi stepping sa X2 550 C2 CACYC AC koji je puno bolji sa memorijom na 1600, a još kasnije je izašao C3 Deneb CACAC AC koji je stabilan sa memorijom na 1800MHz...

Također množitelj od memorije može biti nestabilan, ukoliko je x8.00 nestabilan onda možeš probati x6.66 kao što sad koristiš ali podigneš (sa prve slike) "cpu frequency" sa 200 na 240 sa spuštanjem ostalih postavki pa bi prva slika izgledala ovako:

x15, x9, Manual, 240, 100, 16bit, x9, Manual, x6.66, (preskačemo dram config), naponi isti kao i gore napisani za prvu sliku 

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.11.2010 21:36 (Cele303).
14 godina
protjeran

Hvala ti puno na pomoći i trudu ali meni jednostavno neće radi. Pokušao sam sve moguće ali ne ide...

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Cele, imam jedno pitanjce za tebe {#}. Znam da ovo nije prava teme za to, jer se ne radi o memoriji za entuzijaste, niti se radi o DDR3 memoriji.

Naime, imam memoriju koja je deklarirana kao 1066mhz memorija. Ali tvornički je stavljena na 800mhz/1.8v. No nebitno sad to. Mene zanima, odnosno buni jedna situacija. Digao sam je na 1066mhz i sve se čini stabilnim. Ali caka je u tome da sam napon ostavio na 1.8v. Mislio sam da će zahjtjevat dizanje napona(na službenim stranicama je testirana na 1066mhz/2.2v i radi stabilno), al čini se ne. Dali je dovoljno samo odvrtit memtest za ovo??. Jer kako stvari stoje, ona radi stabilno.

Eto, nadam se da nisam zagadio temu nepotrebnim stvarima {#}.

I kolko dugo je preporučljivo držat memtest??

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.11.2010 15:20 (zabranjeniples).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Svakako probaj memtest, on je meni alfa i omega za stabilnost/ispravnost memorije, pusti ga nekoliko passova (par sati) i ako nema greške to je to... Najgori je "silent data corruption" kad misliš da je stabilno a nije, i s vremenom ti data na disku ili sami windowsi postanu corrupted, ako je memtest bez grešaka drugi test koji možeš napraviti je download nekog velikog hd filma koji je rascjepkan u puno rar partova, winrar je jako osjetljiv na memoriju, recimo 1080p film od 10-15 giga u 100 rar partova, ako kod extractanja javi grešku da su neki partovi corrupted onda memorija nije stabilna/ispravna a možeš probat i LinX "all memory" kalkulaciju 20 runova ili HyPer Pi koji je također zahtjevan za memoriju

clock2much
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
Cele303 kaže...

Dobro, baziraču se na memtest. Nego dal u njemu postoji kakva mogučnost da se recimo izabere neka stavka (razine opterečenja) kao u nekim testovima ili ga samo ostavim ovako kako je (automatski se pokrene nakon boota).

Kako stvari stoje stabilno je.

Al reci mi, dal je to ok, što se tiče napona memorije?? Mislim, znam da je to odlično, ali sam ipak očekivao da ću morat dizat napon. Pa i sve do 2.2v. Tako je bar navedeno na službenim stranicama za memoriju. A kad ono, meni ok i na 1.8v {#}

17 godina

Obično su 2x1GB keksi na 1066 1.80V (5-5-5-15), a 2x2GB 2.1-2.2V (5-5-5-15), da imaš Crucial Ballistix bit ti odmah rekao da ne spuštaš ispod 2.2V, ovako ćeš najbolje sam vidit, svakako zvuči dobro, znači da bi sa 2.2V možda mogao vozit 1066 4-4-4-12? 

clock2much
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

Za sada ide sve ok. Pustit ću još koji pass. Za sada 5 pass-ova bez greške. Znači, meni je trenutno 2x2gb/1066mhz/5-5-5-15/1.8v. Malo me iznenadilo, al eto.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.11.2010 18:10 (zabranjeniples).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Cele303 kaže...

Obično su 2x1GB keksi na 1066 1.80V (5-5-5-15), a 2x2GB 2.1-2.2V (5-5-5-15), da imaš Crucial Ballistix bit ti odmah rekao da ne spuštaš ispod 2.2V, ovako ćeš najbolje sam vidit, svakako zvuči dobro, znači da bi sa 2.2V možda mogao vozit 1066 4-4-4-12? 

Čak CL6 često.

Cemetary gates
15 godina

Buni me malo ovaj Linx {#}. Memtest prolazi u redu. Radio je 6 sati i 30 minuta. S tim da sam 30 minuta bazirao samo na peti test (navodno on (i osmi) najviše opterečuje memoriju).

U Linx-u me bune postavke. Šta postavit pod memory (all). Prvi put mi je prošao test. Taj put je bilo manje memorije. Dok mi je drugi put pao. Tad je pod memory bilo preko 3000. Pao je na drugom runu. Pretpostavljam da je bilo premalo slobodne memorije, a previše sam stavio.

Jer, treči put mi je prošlo u redu. Stavljeno na 2700 pod memoriju.

EDIT: zaista ne kužim. Četvrti put opet stavim preko 3000 (3300), i opet padne na drugom runu. Nije mi baš jasna šema, jer vidim da ovaj test ne može testirat svu memoriju (dio je več zauzet jer se testira iz OS-a), dok memtest testira kompletnu memoriju. Ali unatoč tome, trebalo bi mi bit slobodno ovih 3300 (piše slobodno oko 3450). I prilikom testa, vidim na gadgetu, da je slobodno nekih 300mb. 

EDIT 2: evo i peti put stavio. Ovaj put na 3200. I ovaj put prolazi onaj drugi run, na kojem pada pri 3300mb.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 0:13 (zabranjeniples).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

LoL ti memtestaš iz Windowsa? xD

To ti nije pokazatelj ispravnosti...

Dakle Memtest86 na USB stick, na kojem recimo imaš DOS,

kad ti povuče DOS, pokreneš memtest86.exe i čekaš...

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
15 godina
Don Kihoty kaže...

Don, krivo čitaš{#}. Memtest je prošao u redu. Vrtio ga 6sati i 30minuta. Njega sam vrtio s cd-a i nisam ga vrtia iz windows-a, što je, vjerujem, i nemoguče.

Linx sam vrtio iz windows-a. I on mi radi probleme i buni me. Recimo, jednom mi je pao na 3300mb, jednom je prošao. Pao je na drugom run-u. Al, mislim da on nije tolko objektivan, s obzirom da testira iz OS-a. Značin, ne može testirat svu memoriju, jer sva nije slobodna. Pa je moguče, da se desi neka greškica, jer sam možda stavio previše memorije. Nisam baš siguran.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 9:25 (zabranjeniples).
15 godina
neaktivan

Neznam da li sam dobru temu odabrao, ali imam pitanje... zanima me kolika je razlika između DDR3 memorije na 1333MHz i recimo 1600MHz ...  Znači za današnje potrebe igranja da li mi je bolje uzeti recimo 2 ili 3 gb neke recimo corsair memorije na 1600MHz ili recimo 4 gb Kingmax memorije na 1333MHz ...

15 godina
neaktivan
goranbm kaže...

Neznam da li sam dobru temu odabrao, ali imam pitanje... zanima me kolika je razlika između DDR3 memorije na 1333MHz i recimo 1600MHz ...  Znači za današnje potrebe igranja da li mi je bolje uzeti recimo 2 ili 3 gb neke recimo corsair memorije na 1600MHz ili recimo 4 gb Kingmax memorije na 1333MHz ...

Više je uvijek bolje, na uštrb frekvencije, eventualno ako se radi o niskim latencijama,ali recimo CL9 1600 i zategnuti 1333 na CL7, prije ovo drugo.

3 ili 4gb, naravno 4.

Imam kod roditelja običan 2x1gb Kingston CL7 1333, kod sebe 8gb HyperX CL8 1600, veću prednost napravi čisti OS i održavani hard disk. XP SP3 i Vista x64 se ne mogu mjeriti u brzini i korištenju resursa.

Kod njih sa 2gb DDR3 1333 i XP-om leti jednako kao i kod mene na Visti x64 ultimate i 8gb na 1600.

Operativni sustav je tu isto jako bitan, i održavanje računala.

Cemetary gates
17 godina
zabranjeniples kaže...
Don Kihoty kaže...

Don, krivo čitaš{#}. Memtest je prošao u redu. Vrtio ga 6sati i 30minuta. Njega sam vrtio s cd-a i nisam ga vrtia iz windows-a, što je, vjerujem, i nemoguče.

Linx sam vrtio iz windows-a. I on mi radi probleme i buni me. Recimo, jednom mi je pao na 3300mb, jednom je prošao. Pao je na drugom run-u. Al, mislim da on nije tolko objektivan, s obzirom da testira iz OS-a. Značin, ne može testirat svu memoriju, jer sva nije slobodna. Pa je moguče, da se desi neka greškica, jer sam možda stavio previše memorije. Nisam baš siguran.

Ako ti je prošao memtest 6 sati a linx se ruši već na prvom runu ne mora nužno biti memorija nestabilna, linx je najzahtjevniji test za cijeli setup, optereti ga puno više od prime95/occt i temperature su oko 8°C veće na cpu jezgre u loadu (barem kod mog 930) nego sa npr occt large data set i high priority, ako ti je komp overclockan to ti je pokazatelj da nije ni malo stabilan kad se sruši unutar par minuta sa prvim runom... Minimalno 5 runova bi trebao završiti da možeš reći da je donekle stabilan u loadu... Ako nisi overclockao onda definitivno memorija zeza pod opterećenjem, kreni od tvorničkih 2.2V pa na niže

http://img602.imageshack.us/img602/3190/linx4410nohtcr.jpg

clock2much
15 godina
Cele303 kaže...

Uhvatio sam malo vremena ova 2-3 dana. Pa reko, malo dignit procesor. E sad caka je u tome da sam memoriju več prije testirao.

Ipak nije bila stabilna na 1.8v. Prošla je memtest više od 6 sati, ali je znala past na linksu. Ali, uz stock frekvencije procesora, memorija na 1.9v prolazi 7 sati i 30 minuta memtesta. Gasim memtest i palim links. Prolazi i tu bez greške. Prvo 20 runova, zatim dva puta po 5-8 runova. Čisto da budem siguran. Vjerovatno sam se mogao nač s njom negdje između 1.8v i 1.9v, ali mi se zaista nije dalo toliko kemijat. Tako da sam odmah dignuo za 0.1v.

Znači, procesor na stocku i memorija radi na 1066mhz/5-5-5-15/1.9v

E sad, problem je nastao prilikom dizanja procesora. To me zaista malo iznenadilo. Naime, tu memoriju stavljam na 1000mhz. Ali procesor vjerovatno stabilan. Stres za procesor prolazi ok. Stres za procesor+memorija pada. Zatim tu pada i links. Pretpostavljam da je do memorije jer je stres samog procesora prošao u redu.

E sad, digao sam voltažu same memorije na 2.0v. Dakle, opet okruglo za 0.1v. Čisto, jer nemam tolko vremena za zafrkanciju. Trenutno orthosov stres za procesor+memoriju prolazi ok. Dakle, više se ne ruši kao do sad. Kasnije još probam links.

Zaista čudno!!

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.11.2010 20:52 (zabranjeniples).
15 godina

Evo za kraj. Cele, ipak si imao pravo. Nije u pitanju bila stabilnost memorije, nego je procesor ipak tražio malo više nego sam mu ja dao. Dakle, memorija stabilna na onim postavkama koje sam naveo u postu gore. Sve u svemu, zadovoljavajuče za 2x2gb DDR2 1066mhz kit.

Tebi Cele još jedno veliko hvala na ukazanoj pomoči. Sve u svemu, uvijek je lijepo nešto novo naučit, a isto tako i otkrit {#}.

Moj PC  
3 0 hvala 2
14 godina
neaktivan

Nakon dosta mjeseci povratak moj    {#}

I.... odmah prepuručujem memoriju (DDR3) corsair vengeance

imam ju u svome kompu i odlična je!

4 gb ddr3 2000 mhz odlična za one koji žele najbolje

cijena 459 kuna kod linksa

ofc odgovaram na sve poruke od danas i ako treba netko savjet ne samo reče{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Prodajem DDR3 2GB 1800MHz sa pasivnim hladnjakom, pa ako nekog zanima neka me PMa, cijena po dogovoru.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
imam jedno pitanje uvezi rama,naime noob sam sto se toga tice

nabavio sam corsair ddr3 2x2gb dominator 9-9-9-24 1.8v,ispostavlja se da su to rami za amd platformu a ja imam p55 platformu za koje su default 1.65v memorija

ja sam sada nekako uspio da radi sa tim postavkama sa mrvicu podignutim voltazama,ali me hebe sad dali ce to tako sljakat ili da prodajem?

molim pomoc
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Re: DDR3 memorija za entuzijaste
Shaka111 kaže...
imam jedno pitanje uvezi rama,naime noob sam sto se toga tice

nabavio sam corsair ddr3 2x2gb dominator 9-9-9-24 1.8v,ispostavlja se da su to rami za amd platformu a ja imam p55 platformu za koje su default 1.65v memorija

ja sam sada nekako uspio da radi sa tim postavkama sa mrvicu podignutim voltazama,ali me hebe sad dali ce to tako sljakat ili da prodajem?

molim pomoc

Si probao u biosu namjestiti 1.8v?

14 godina
da ali je crvena voltaza u biosu,citao sam da su osjetljve 1156 i 1366 platforme na vise od 1.65v na ramima,crkavaju maticne i procevi....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Re: DDR3 memorija za entuzijaste
Shaka111 kaže...
da ali je crvena voltaza u biosu,citao sam da su osjetljve 1156 i 1366 platforme na vise od 1.65v na ramima,crkavaju maticne i procevi....

E to sad nisam siguuran, ali mislim da je jedina opasnost za samu memoriju, tako da ako ona inače radi na toliko ne bi trebalo biti problema.

Neka netko još potvrdi.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice