Što koristite za razvoj (Java/PHP)?

poruka: 7
|
čitano: 1.550
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Interesira me koju distru koristite za razvoj?

Ja sam prastari korisnik Gentooa, ali u posljednje vrijeme vrtim isključivo Ubuntu i to kao marginalan OS uglavnom samo za DNS menadžment i provjere, ali mi se sve manje sviđa na što to izgleda. Zanima me kakva su iskustva programera tu i koja Linux distribucija slovi kao uredna i stabilna za razvoj, servise i eventualno virtualizaciju.

SUSE je narastao na bezobraznih 5GB npr. pa sam to odlučio zanemariti za sada osim ako nema neki jako dobar razlog za njega?

Kakve su nove distre? Nešto malo kao što je nekoć bio Gentoo? Mint?

Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2009 9:25 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Što koristite za razvoj (Java/PHP)?
arch linux i dodaj wm koji ti odgovara. ne bavim se razvojem aplikacija(bar ne jos) ali arch koristi puno programera(vidi bbs.archlinux.org) prepostavljam da bi ti najvise odgovaral neki tiling wm, za programiranje su dusu dali. arch i ima oko 200 mb+ instalacija alata jos oko 200mb + neki tiling wm . ispaden ti oko 600mb downloada ... a ako si imal gentoo ovo ti bude prelagano:)
i nogom u guzicu je korak naprijed
17 godina
neaktivan

Gentoo sam slagao dok je to bilo tek izmišljen negdje 2002-3. ili tako nešto dok je bio pain in the ass.

Nisam neki linux mag, ali valjda nije problem složit OS :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Za razvoj koristiš gotove xampp aplikacije ili želiš instalirati iz repoa mysql,php,perl,apache i sve ostalo što ti treba? Gentoo u zadnje vrijeme je postao jako loša distra. Zadnja verzija KDE-a označena kao stabilna je 3.5.9. Iako u repou imaš sve najnovije pakete u većini slučajeva označeno je kao unstable. Arch je odličan, ali ako si navikao na ogromne repo-e zaboravi. Repo mu je među najmanjima.

Sve u svemu imaš te dvije distre kao izbor, ako si želiš stvoriti odličnu okolinu za rad i ako želiš da imaš punu kontrolu. Ostale distre imaju previše toga nabacano(ako se mene pita) pa i znaju žderati resurse - pogotovo KDE 4.2.x koji meni trenutno jede 600 MB na Fedori 9(da lijen sam za upgrade). Evo sad trenutno na Fedori 9(KDE 4.2.1) dignut mi je xampp(ako radim na nečemu preferiram koristiti čistu okolinu koju nakon svakog završetka totalno obrišem pa ponovno instaliram) i radi bezprijekorno. Eh da, ako pišem kojekakve skripte(php) onda većinom koristim NetBeans 6.5 for PHP. Za moje potrebe je odličan.

Ako imaš para probaj RHEL(možda i CentOS - besplatni prekompajlirani source RHEL-a) ili SLES. Iako nisam koristio vjerujem da je dobro jer su im testni poligoni(Fedora i openSuse) odlični.

Eh da još nešto. Uvijek si napravi normalnog usera za svakodnevno korištenje(recimo naxeem) i jednog za rad - naxeem_dev. Puno je bolje i sigurnije koristiti odvojene usere. Nakon završetka projekta možeš stvoriti novog korisnika ili ovoga očistiti.

A Java... nikad vidio ni Hello World tako da nemam pojma.

Gentoo user. :')
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne želim xamppove jer mi trebaju specifično konfigurirane i posložene stvar i želim potpunu kontrolu nad cijelim okruženjem. Nekakav shadow copy ugrađen kao alat za direktorije i cijele instalacije bio bi super; ima li takvih?

Što se tiče distre, Gentoo mi stvara probleme (probao jutros), repovi me ne interesiraju jer ionako skidam što mi treba direktno i ne treba mi puno stvari. Za razvoj već znam što ću (bit će novi Eclipse), Apachee, Tomcat, NetBeans eventualno itd.

Ne smeta mi ako sve moram kompajlirati ručno, ali mi je zato bitno da nemam nered s GCC-om kao kod Ubuntua što mi se znalo desit (raspadnuti paketi).

Dakle, kažeš Fedora? Zašto? - Nekoć davno koristio sam Red Hat ali mi se čini da nije ništa bolji od SUSE-a koji mi opet nije mrzak, ali...

Eh da, Gome ili KDE4? Koji je bolji na 2 monitora?

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2009 16:13 (naxeem).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ne želim xamppove jer mi trebaju specifično konfigurirane i posložene stvar i želim potpunu kontrolu nad cijelim okruženjem. Nekakav shadow copy ugrađen kao alat za direktorije i cijele instalacije bio bi super; ima li takvih?

Što se tiče distre, Gentoo mi stvara probleme (probao jutros), repovi me ne interesiraju jer ionako skidam što mi treba direktno i ne treba mi puno stvari. Za razvoj već znam što ću (bit će novi Eclipse), Apachee, Tomcat, NetBeans eventualno itd.

Ne smeta mi ako sve moram kompajlirati ručno, ali mi je zato bitno da nemam nered s GCC-om kao kod Ubuntua što mi se znalo desit (raspadnuti paketi).

Dakle, kažeš Fedora? Zašto? - Nekoć davno koristio sam Red Hat ali mi se čini da nije ništa bolji od SUSE-a koji mi opet nije mrzak, ali...

Eh da, Gome ili KDE4? Koji je bolji na 2 monitora?

Morao sam prvo istražiti shadow copy.
Shadow copy - to bi trebao biti auto-backup nekog filea/foldera u određeno vrijeme. Za to postoji rsync - alat za sinkronizaciju foldera/fileova. Znači napraviš jedan cron i u njega ubaciš rsync i staviš mu da mu je interval izvršavanja svakih 5,10,20 minuta... Kao jedan odličan feature rysnc-a je to što kopira samo dijelova file-a koji su promjenjeni. npr, radiš neki veliki file od 1GB i promjeniš samo jednu riječ - rsync će onda samo kopirati promjenjeni dio od par kilobytea umjesto da kopira cijeli GB.

IDE - to si već izabrao i vjerujem da imaš itekako više iskustva s njima tako da ja tu nemam šta pametovati. ;P

GCC, distro - hmm, kažeš sve ćeš sam kompajlirati i nisu ti važni toliko repovi. Pa moje osobno mišljenje je da je Arch onda pun pogodak - mali, brz, stabilan(iako ovo dosta ovisi i o tome kako se sistem složi). Base sistem je nekih 150 mb i nema nikakav DE. Samo crnilo :). Onda ti kasnije nabaciš sa pacman-om iz repozitorija Gnome/KDE ili nešto treće.

DE -  ovo je više stvar izbora. Gnome - brzo, stabilno, istestirano i radi, malo ružnije(naspram KDE-a). KDE - više resursa troši, ali zato izgleda odlično, zna se ponekad srušiti plasma, ali samo dizanje plasme nakon rušenja traje nekoliko sekundi. Osobno koristim KDE oduvijek i da ja biram odabra bih KDE, ali previše je to subjektivno da bih ti ja dao neku točnu preporuku.

Nekoliko korisnih linkova:
Arch wiki - glavno odredište ako se zainteresiraš za Arch.
Gentoo user. :')
17 godina
neaktivan

Hvala ti puno na ovim informacijama!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice