Stara kanta koji linux OS za moju susjedu :)

poruka: 27
|
čitano: 9.819
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Imam staru kantu mislim da je

Celeron 433 Mhz;ISPRAVAK 633 MHz

RAM SDRAM 96 MB: ispravak 196 MB

Hard 80 GB; grafulja ATi (sad za model ne pitaj) ali ima 32 MB...

i probat ću LINUX PUPY pa javim kako vrti

instalirao sam XP, ali muku mući ova kanta...Želim neki OS od linuxa

Naravno nije za mene već za susjedu :), a ona zna upaliti računalu i ugasiti.

Želi surfati, mail skinuti , isprintati recept a njezin sin pogleda Tom & Jerry. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.11.2009 21:02 (soner).

0 0 hvala 0
16 godina

može i mala uputa kako da instalirami to..preko USB, CD ili ...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Stara kanta koji linux OS za moju susjedu :)

Ovako, u prvom redu ovo je zaista, zaista stari stroj i osim sentimentalne vrijednosti, druga bas i ne postoji. Druga stvar ako je ovo tvoje racunalo i zelis ga pokloniti susjedi, tada ti zdusno predlazem da odustanes od poklona vec sjednes s njom i dogovoris neku krajnju cijenu koju bi ona bila spremna utrositi na novo ili pak staro/rabljeno racunalo ( Pcekspertova trznica je dobro mjesto za pretrazivanje rabljenih komponenata, za 100eura dobi se mnogostruko jaca konfiguracija ). Treca stvar jest ako ona kako velis nezna koristiti racunalo, tada ce joj Linux biti u startu otezan i nebih preporucio pocetnicima koristenje ovog sustava. Ubuntu bi bio najbolje rjesenje, no postavlja se pitanje podrske za ovako staro racunalo, te bi ju u principu trebao ( ako znas koristiti Linux ) dobrano educirati u svrhu koristenja, vise bi se trebao potruditi nego kod Windowsa, mada se i ta granica sve vise smanjuje. Stoga, preporuka, nabavite novo racunalo i sto se da uzmite iz starog ( DVD, HDD, periferiju i sl. ) i stavite u novo.

Imamo Hrvatsku...u Banani...
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.11.2009 12:08 (Kaiserex).
15 godina
neaktivan

Naj bolji moguči savjet je kupi jo drugo novije računalo.

Ako baš hočeš petljat sa ti prastarim računalom pokušaj instalirat linux SLAX.

Isti je isključivo namjenjen za starija računala i instalaciju sa usb diska.

Ne znam koliko znaš o linux, nemoj zaboravit linux nije win os.

Evo ti par lokacija na netu vezanih uz linux.

www.linuxzasve.com

www.linux.hr

www.open.hr

www.ubuntu-hr.org

Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj tko uživa u onome što ima.
16 godina
neaktivan
ds82 kaže...

Ako baš hočeš petljat sa ti prastarim računalom pokušaj instalirat linux SLAX.

Isti je isključivo namjenjen za starija računala i instalaciju sa usb diska.

Prvo, slax nije isključivo namjenjen za starija računala.

Drugo, nije niti namjenjen za instalaciju s USBa, namjenjen je da radi s USBa.

Slax može raditi na starijim računalima i može se instalirati s USB-a, ali nije dizajniran niti za jedno niti za drugo i u ovom slučaju ga ne bi preporučio, pogotovo zato što KDE na 96MB RAMa ne možeš vrtiti.

A kao odgovor na početno pitanje:

Ako možeš ikako ubacit još nešto RAMa unutra xubuntu bi ti bio najjednostavnije rješenje za instalirati i koristiti.

Ako ne možeš od novijih distribucija za starija računala ima Antix(temeljen na MEPISu, dovoljna su mu 64MB), ili neku stariju verziju xubuntua kada je podržavao manje od 128MB RAMa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.11.2009 13:41 (dekstroza).
16 godina
neaktivan

Najdi neku kantu noviju , imas na pc expertu ili jos bolje na newsima

za cca 500 kn mos dobit p4 2.4 - 2.8 (ili neki athlon2500++) , 512 ddr , 80 Gb disk , neka radeonka 9xxx ili slicno + optika (eventualno kupis novu przilicu cca 150 kn)

i to je za tu namjenu vise nego dovoljno

i stavis na to ubuntu i sve 5!

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Hmm, probaj instalirati WIN 98,ME,2000. Ako hoćeš možeš ubaciti još RAM-a (128 ili 256) najbolje da staviš oko 256 RAM-a...

Ja sam imao staro računalo Pentium II xeon 400-500MHz 256 RAM i na njemu vrtio XP i perfomanse su bile OK bez dodatnih programa (processi) a buduci da tvojoj susjedi netreba ništa osim surfanja i maila,samo ubaci više RAM-a i  instal XP...

Možeš probat instalirati xUbuntu...

Što se boot-a sa USB-a tiče najvjerojatnije nećeš moći,jer je to prastaro računalo i najvjerojatnije NE PODRŽAVA boot s USB-a...

Moj forum: http://www.elite7hackers.byethost16.com/
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
xZero1 kaže...

Hmm, probaj instalirati WIN 98,ME,2000. Ako hoćeš možeš ubaciti još RAM-a (128 ili 256) najbolje da staviš oko 256 RAM-a...

Ja sam imao staro računalo Pentium II xeon 400-500MHz 256 RAM i na njemu vrtio XP i perfomanse su bile OK bez dodatnih programa (processi) a buduci da tvojoj susjedi netreba ništa osim surfanja i maila,samo ubaci više RAM-a i  instal XP...

Možeš probat instalirati xUbuntu...

Što se boot-a sa USB-a tiče najvjerojatnije nećeš moći,jer je to prastaro računalo i najvjerojatnije NE PODRŽAVA boot s USB-a...

...mislim da je ovo boldano ipak najlakše i najeftinije rješenje...Osmijeh

...kaos...
16 godina
neaktivan
- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -

0 0 hvala 0
16 godina

Imam staru kantu mislim da je Celeron 433 Mhz;ISPRAVAK 633 MHz

RAM SDRAM 96 MB: ispravk 196 MB

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.11.2009 21:00 (soner).

1 0 hvala 0
16 godina

mogao bi imati problema s tom ati karticom. ako ostaviš na open-source driverima mislim da će bit ok, al bojim se da ovi noviji catalisty ne podržavaju starije chipove. ne znam točno do kojeg catalista podržavaju koji chip. ovdje ima nešto o tome. prije ati9250 nema proprietary drivera pa vjerovatno ni 3D-a. no tebi vjerovatno podrška za 3D ni ne treba. imaš i DSL (damn small linux), wolvix (baziran na slackwareu)

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama

0 0 hvala 0
16 godina

Ja sam gotovo isto racunalo dao susjedu i gore se vrti XP bez nekih problema, za internet i kuckanje u Wordu sasvim dovoljan.

Za svaki problem na forumu odgovori su uglavnom "kupi novo" ili "reinstaliraj Windowse", jos koji MB memorije i racunalo je sasvim funkcionalno za ovo cemu je namijenjeno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.11.2009 18:26 (Kristyans).
16 godina
neaktivan
Jurra kaže...
xZero1 kaže...
a buduci da tvojoj susjedi netreba ništa osim surfanja i maila,samo ubaci više RAM-a i  instal XP...

Čini mi se da olako zaboravljate da XP nije besplatan.

15 godina
protjeran
dekstroza kaže...
Jurra kaže...
xZero1 kaže...
a buduci da tvojoj susjedi netreba ništa osim surfanja i maila,samo ubaci više RAM-a i  instal XP...

ooooooooo??? XP se plaća????Iznenađen....hehehehehe....šalu na stranu....malo memoriju podebljati i MINTlinux..super za početnike....

15 godina
neaktivan
dekstroza kaže...

...pročitaj uvodno pitanje, citiram: "instalirao sam XP, ali muku mući ova kanta..." Osmijeh

...čemu da se početnik muči još i sa nekakvim linuksom kojeg će kasnije susresti nigdje...Nevinašce

...kaos...
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.11.2009 21:23 (Jurra).
15 godina
protjeran
Jurra kaže...
dekstroza kaže...

...pročitaj uvodno pitanje, citiram: "instalirao sam XP, ali muku mući ova kanta..." Osmijeh

...čemu da se početnik muči još i sa nekakvim linuksom kojeg će kasnije susresti nigdje...Nevinašce

pa neće ga susresti u igraonicama,klasičnim uredima....i svim low end software juzerima....ozbiljne i prave stvari se vrte na UNIX-LINUX sustavima...Namigiva

16 godina
TYRAEL kaže...

pa neće ga susresti u igraonicama,klasičnim uredima....i svim low end software juzerima....ozbiljne i prave stvari se vrte na UNIX-LINUX sustavima...Namigiva

vrte se i neozbiljne stvari. i ne vidim razlog zašto ga ne bi susreo u igraonicama, klasičnim uredima (iako ne znam kakvi su to klasični uredi) . ja na linuxu surfam, puštam filmove na LCD tv-u, igram etqw ..sve što jedan po tvome "low end software user" radi

u biti šteta je što on to ne zna sve njoj lijepo posložit da joj sustav radi sve što ona želi da radi, jer ako je ona neiskusan user, sigurno će manje štete napravit il nešto ( i manje ga ponovno zivkat nego da ima win i kojekakve crve svako malo) zafrknit ako joj sve instalira i podesi i ne kaže joj root pass.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
16 godina
neaktivan
soner kaže...

Imam staru kantu mislim da je

Celeron 433 Mhz;ISPRAVAK 633 MHz

RAM SDRAM 96 MB: ispravak 196 MB

instalirao sam XP, ali muku mući ova kanta...Želim neki OS od linuxa

Naravno nije za mene već za susjedu :), a ona zna upaliti računalu i ugasiti.

Želi surfati, mail skinuti , isprintati recept a njezin sin pogleda Tom & Jerry. 

Ne znam, jesi li već našao rješenje za svoj problem, ali ako ti zatreba još koje mišljenje..

Ako ti instalacija iz komandne linije nije strana, moj prijedlog bi da probaš Zenwalk, možda bi mogao solidno raditi.

Radi kod mene na strojevima PIII na 500/733Mhz sa 128MB/256 Ram-a i 4/13 GB diskom :-) (Znam PIII i Celeron nisu ista stvar, ali nikad neznaš, možda i ne ispadne loše.)

Drugi prijedlog antiX Mepis,

Treći prijedlog Ubuntu sa LXDE sučeljem

Četvrti prijedlog Vector Linux

Pogledaj i distribuciju GoblinX, ako te zanima.

No ako ti se zabavlja sa stvarno lightweight distribucijama, definitivno preporučam Puppy Linux i Slax, kao što su ti neki već preporučili..

Eto, nadam se da će ti pomoći.

Lijep pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
16 godina

Nebi htio vrijeđati Linux mahere, pa ču probati potražiti Win FLP.

Neki dan sam zavrtio LINUX Pupi, ali nisam se tu baš našao...pa ipak novo iskustvo, možda zenwalk bu sljedeči na popisu za isprobavati, bu se suseda načekala :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.11.2009 21:26 (soner).
15 godina
protjeran
dekstroza kaže...
Jurra kaže...
xZero1 kaže...

Čini mi se da ti zaboravljaš da netom vlada piratstvo Belji se

Moj forum: http://www.elite7hackers.byethost16.com/
14 godina
protjeran

celeron 2,4GHz

256RAM

koju distru za ovu kantu?

- instalacija ne smije biti prekomplicirana (ili grafička kao kod ubuntua, ili tekstualna s dostupnom instal dokumentacijom step-by-step)

- koristit će se za povremeno spajanje preko dial-upa i eventualno za gledanje filma jednom u 100god, pa bi dobro došla podrška za neki player s uključenim kodecima (vlc?)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

celeron 2,4GHz

256RAM

- instalacija ne smije biti prekomplicirana (ili grafička kao kod ubuntua, ili tekstualna s dostupnom instal dokumentacijom step-by-step)

- koristit će se za povremeno spajanje preko dial-upa i eventualno za gledanje filma jednom u 100god, pa bi dobro došla podrška za neki player s uključenim kodecima (vlc?)

uvijek možeš probat s ubuntuom.. ako ne ide, xubuntu.. tu bi trebao radit sigurno

14 godina
protjeran
The Acacia Strain kaže...
RaNzO kaže...

celeron 2,4GHz

256RAM

uvijek možeš probat s ubuntuom.. ako ne ide, xubuntu.. tu bi trebao radit sigurno

mislio sam nešto od sljedećih

lubuntu

xubuntu

damn small linux

MenuetOS

vector light

sa zadnja 3 nemam iskustva, pa ne znam koliko bi bilo komplikacije oko instalacije drivera za modem, te imaju li podršku za video out of the box

14 godina
protjeran
macak kaže...

ovo mi se čini kao zgodna stvarčica, samo ima jedna zapreka...ne može se instalirati bez user name i passworda, a kad završi instalacija ne mogu se logirati s tim u.name$pass...pretpostavljam da je zato jer je kod instalacije eng tipk, a kasnije prebaci na hrv...

neko ideja kako riješiti problem? mogu li kasnije dodati hrv tipk ako ne odaberem kod instalacije?

14 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

lubuntu

xubuntu

damn small linux

MenuetOS

vector light

sa zadnja 3 nemam iskustva, pa ne znam koliko bi bilo komplikacije oko instalacije drivera za modem, te imaju li podršku za video out of the box

Menuet otpisi, to nije ono sto ocekujes (imam isti u Bochs-u vec par godina pa znam).

Mozda bi mogao dodati u-lite na popis.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
16 godina
xZero1 kaže...

Moguce je u ovoj temi: Linux USB boot

14 godina
protjeran
RaNzO kaže...
macak kaže...

ovo mi se čini kao zgodna stvarčica, samo ima jedna zapreka...ne može se instalirati bez user name i passworda, a kad završi instalacija ne mogu se logirati s tim u.name$pass...pretpostavljam da je zato jer je kod instalacije eng tipk, a kasnije prebaci na hrv...

neko ideja kako riješiti problem? mogu li kasnije dodati hrv tipk ako ne odaberem kod instalacije?

Kad se prijavis onda moras upisat u username administrator a pod password onaj pass koji si zado kod instalacije....

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice