Savjet: Fedora 10, Knoppix 6 ili Ubuntu 8.10 ???

poruka: 13
|
čitano: 4.630
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Savijet; Fedora 10, Knoppix 6 ili Ubuntu 8.10 ???

Poštovani kolega s Bug foruma,

Otvorio sam ovu temu kako bih dobio savijete koji Linux (ili više njih) da stavim na konfiguraciju

koju sam dobio za sitne pare i koja bi mi služila isključivo za linux, pri čemu bi zadržao postojeće XP SP1.

Konfiguracija je P4 1.7GHz, 128MB SDRam, GeForce 2MX 400 te hard od 20GB Maxtor i 40GB Segate.

Matična ploča je MSI s VIA A133 čipsetom. Vjerujem da je sve kompatibilno s Linuxom.

Disk od 20GB podijeljen je na 2 particije i instalirani su WinXP. To nebih mjenjao.

Disk od 40GB još nije ugrađen, i na njega bih stavio Linux ili više njih.

Pošto mi je to treće računalo koje bi se u biti i najmanje koristilo ne planiram neke nadogradnje, osim možda dodavanja

mrežne kartice kako bih ga mogao u mrežu povezati.

Koja bi mi od u naslovu navedenih distribucija najbolje radila na njemu?

Kako da to sve fino instaliram da mi ostanu i Windowsi, ali i da kasnije disk može ako zatreba biti formatiran u NTFS?

Možda najbolje da koristim samo kao Live CD?

I još jedno podpitanje; a za ova računala:

Stolno: Athlon XP 3200+, 1GB DDR400, Radeon x1650AGP, Asrock G741SX s SIS741, 160GB Segate, 420W Codegen, 22" Samsung 2253BW

Laptop: CoreDuo T2300, 2GB ddr2 667, Mobility x1600, 100GB HDD.

Koja je od navedenih distribucija najbogatija i dobra za HTPC?

PS: Doma, gdje je taj P4 i Ahlon XP nemam internet brži od 56k modema, tako da me zanima i koje drivere trebam nabaviti prije instalacije.

Iskustvo rada u Linuxu imam samo koliko je obrađeno na kolegiju Operacijski sustavi i  to pretežito putem putty-a.

Zahvaljujem na čitanju i odgovorima.

Pozdrav,

191x7

Piratstvo je grozna stvar! Kako netko može drugima pljačkati brodove?! Nedozvoljivo!
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.4.2009 17:58 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Savijet; Fedora 10, Knoppix 6 ili Ubuntu 8.10 ???

Drži se Ubuntua probaj najnoviji 9.04 kao live pa ak sve radi stavi si njega

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovaj prvi komp nema šanse da pokrene ništa od navedenog.

Na njega bi mogao ići Slax ili slična distra, ali ti je najbolje sačekati

savjet nekoga iskusnijeg (čitaj: Tux Slave :)).

A ostala dva kompa mogu pokrenuti sve navedene distribucije.

Ubuntu bi se kao MC OS najbolje ponašao, a najnovija verzija je 9.04 izašla

prije 3 dana. Što se drivera tiče trebat ćeš skinuti samo drivere za grafiču

kako bi koristio compiz i ostale "šminka" efekte (mislim na dva jača kompa, naravno :)),

a sve ostalo radi odmah nakon instalacije.

Da bi zadržao XP u toku instalacije iz LiveCD okruženja trebaš odabrati disk na koji hoćeš

instalirati OS i opciju Use whole disk (ili nešto slično) kako bi on sam isparticionisao disk.

A ako bi išao ručno, / particija bi ti trebala biti nekih 10-tak GB, swap-dupli ram, a home što ostane...

Iz linuxa ćeš moći koristiti Win particije, a za Win moraš instalirati poseban driver koji će ti to omogućiti.

Sretno!

Jaunty user :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Koliko bi se situacija popravila kad bih na taj stari p4 1.7 dodao još 256MB ram ili više?

Bi li zamjena grafe s Radeon 9000 imala kakav utjecaj?

Čudno da nijedan od tih Linuxa nebi radio dobro kad WinXP rade bez problema...

Možda neki drugi besplatni, ali ne "no name"?

Sad razmišljam da umjesto Linuxa na njega stavim Win98SE dualboot s XP, al to bi bilo glupo.

Dakle hoću naučiti se na Linux jer mi u struci može zatrebati znanje.

Piratstvo je grozna stvar! Kako netko može drugima pljačkati brodove?! Nedozvoljivo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Extra 256MB potpuno mijenja situaciju...

Kažeš da ti XP radi dobro, onda bi i Xubuntu sigurno...

On ima čak imanje memorijske zahtjeve od XP-a.

Grafička ne igra neku ulogu jer bi za compiz trebao nešto jače od 9000...

Ja imam 8600GT pa sve ne radi glatko... Znači, za sad je Xubuntu najbolja solucija.

Sa njim možeš sve što i sa Ubuntuom, samo ima drugačije desktop okruženje (XFCE).

LINK!

Jaunty user :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Od te tri jedino Ubuntu u Xfce izvedbi kao što je naveo nedlm.

Fedora: Gnome i KDE - obadva sučelja traže više rama nego što imaš tako da otpada.

Knoppix - ta distra nije baš za instalaciju. Ona je primarno rađena kao LiveCD.

Ubuntu - Jedino XUbunut izvedba. Ima sve što i Ubuntu samo je DE Xfce.

Čak i uz dodatnih 256 MB rama(384) KDE nebi radio. Gnome već da.

A što se tiče modema. Uhh, bolna točka. Ako uspiješ svaka čast. Rijetki su oni koji su to uspjeli upogoniti. Linux nije baš za računala bez DSL konekcije. To mu je mana.

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Instaliraj PC Linux OS 2009 sa KDE 3.5.10. Nije posebno zahtjevan. S njim ce ti biti bezbolniji prijelaz sa Win XP-a. Uzmi Conexantov modem i skini drajver sa ove stranice: http://www.linuxant.com/company/

Modem s "neotkljucanim" drajverom (nije besplatan) ce raditi sa 14.4 Kbps. Googlaj, ima nekoliko rjesenja za taj problem.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.4.2009 0:14 (chem).

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Savijet; Fedora 10, Knoppix 6 ili Ubuntu 8.10

-za htpc zaboravi... možeš pokušati stariju distru kao ubuntu-7.10 trebala bi raditi, ako dodaš još rama, malo bolje, ali to nije ni blizu htpc-a s novim C2D par giga rama i grafuljom...

Za instalaciju možeš i na NTFS, ali nikako 'use whole drive...' jer onda ode win.

Modem, ovisi koji - većina isključivo winmodemi.

Nekako 'predviđam' da će ti ubrzo otići multiboot, napravi backup/image.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

S obzirom na konfiguraciju zaboravi bilo koju distribuciju tipa Ubuntu/Fedora/Suse. Stavi gore SliTaz GNU/Linux, Puppy Linux, DSL, Wolvix ili nešto tog tipa. Zapravo stavi bilo koju distru, ali pobrini se da pogasiš sve nepotrebno i instaliraš neki lightweight DE. Što se tiče modema, tu bi mogao imati problema, većina ne radi ili proradi uz puno muke i izgubljenih živaca. Probaj nabaviti eksterni serijski modem, s njime imaš najveće šanse da će raditi....

www.linuxzasve.com

0 0 hvala 0
17 godina

Da se ne radi o ovoj gore navedenoj konfiguraciji (pogotovo s tamo malo rama) preporučio bih ti Fedoru koja ima vrlo ažurne pakete za MythTV (rpmfusion), no s toliko RAM-a ti ne bih preporučio da koristiš to računalo za HTPC.

Ako odustaneš od HTPC-a svaka   od gore preporučenih "light" distri će dobro odradit svoj posao.  Namigiva

p.s. meni ni WinXP nikad nije solidno radio s 128mb rama

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.4.2009 13:34 (4ndY).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ubuntu 8.10 ili 9.04

Moj PC  
0 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Savjet: Fedora 10, Knoppix 6 ili Ubuntu 8.10 ?
191x7 kaže...

Čudno da nijedan od tih Linuxa nebi radio dobro kad WinXP rade bez problema...

Pa nije baš toliko čudno s obzirom da ti ne bi ti ni Vista ni 7-ica radili na tome, i distribucije linuxa se kreću s vremenima ;)

Ako baš želiš možeš instalirati neku stariju verziju jedne od tih distribucija, ali bolji izbor bi ti bio Xubuntu 9.04, koji je upravo namjenjen za starija i slabija računala i možeš ga nekako vrtiti i na 128MB  RAMa , mada bi jako preporučljivo bilo da ubaciš onih dodatnih 256 MB.
17 godina

Možda uspijem nabaviti za sitne pare još rama za taj komp pa nadogradim.

U biti htio bih nešto što bi radilo brzo a da nije WinXP. Možda stavim Win98SE, al radije bih Linux.

Evo zasad imam tj nabavio sam Fedora 10, Knoppix 6, Ubuntu zadnji i Mint6.

Za one koji nisu razumjeli, ne bih taj slabi komp rabio za HTPC već onaj s Athlon XP 3200+.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice