Mint Uefi instalacija

poruka: 8
|
čitano: 5.957
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Mint 14 Uefi instalacija problem

Lijep pozdrav svima. Prvo da započnema sa opisom problema. Naime, pokušavam (neuspješno) instalirati MINT 14 na novi stroj (Asus n56vj).

Laptop je došao sa predinstaliranim windows 8 sustavom i tu slijedi prvo iznenađenje, nemogućnost ulaska u "BIOS" klikanjem na f2, f8, f10!? No dobro, malo proučavanja topica na netu i problem riješen. 
Drugi problem je nastao nakon što sam pokušao podesiti "BIOS" da mi boota sa CD-a. Niti to nije prošlo bez poteškoća. Nakon malo surfanja napravio sam slijedeće: Omogućio Legacy mod bootanja (Vjerojatno da može klasično čitati MBR!?) te napravio disable security boota.
Ok, cd se boota, pokrenem instalaciju minta, sve uredno prođe. Restart računala, kad ono bam, Windows! Slijedeće prosvijetljenje, GRUB se vjerojatno instalirao u "BIOS načinu" rada (pretpostavka). Pokušao sam to riješiti sa EasyBCD, no i to bezuspješno.

Ono što trenutno pokušavam je bootat live distru sa USB-a. Napravio sam bootabilni USB sa Universal Usb Installerom i krenuo bootat s njega kad sam shvatio da zapravo ne znam kako bi to izveo, naime u "BIOSu" mi se nigdje ne nudi ta opcija. 

Želio bih napomenuti da mi je ovo vjerojatno prvotni šok prelaska na UEFI i to da nisam previše stručan Linuxu/Mintu.

Volio da mi zajednica ovdje pomogne oko instalacije istoga uz Windows 8 koji je došao predinstaliran.
Volio bih da mi netko objasni kako napraviti boot opcije u UEFIu (BIOS je American Megatrend 2.15.1226. (ako to išta pomaže))

Također ako se nekome da ukratko objasniti u čemu je problem kod UEFI instalacije.

Hvala vam svima unaprijed!

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Mint 14 Uefi instalacija problem

-UEFI ima Win8 act.key. Ako promjeniš nema boota. Zato treba izbjegavati OEM-preinstall ako se planira multiboot. Da je instaliran bez sec.boota nebi bilo tog problema.

Obavezno izvuci win8-key odgovarajućim alatima, jer ga uz OEM ne dobijaš, tj imaš ga samo u BIOSu.

-ubuntu (palća MSu) ima UEFI boot. Rješi njebovim installom, kad napraviš GRUB dalje bi trebalo biti svejdeno..

-ovisno o mogućnostima BIOSa/UEFIja. vidi šta se nudi i dali može bootaty legacy ako je EFI aktivan, tj redosljedom legacy-efi probaj...

(to je sve novo, treba probati)

-predpostavljam, da bi mogao promijeniti na legacy i pokrenuti win8-repair/install DVD. To bi moglo ukloniti sec.boot i ovisnost o EFIju. (jer se svaka promjena hardwara provjerava za aktivaciju).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
ihush kaže...

-UEFI ima Win8 act.key. Ako promjeniš nema boota. Zato treba izbjegavati OEM-preinstall ako se planira multiboot. Da je instaliran bez sec.boota nebi bilo tog problema.

Obavezno izvuci win8-key odgovarajućim alatima, jer ga uz OEM ne dobijaš, tj imaš ga samo u BIOSu.

-ubuntu (palća MSu) ima UEFI boot. Rješi njebovim installom, kad napraviš GRUB dalje bi trebalo biti svejdeno..

-ovisno o mogućnostima BIOSa/UEFIja. vidi šta se nudi i dali može bootaty legacy ako je EFI aktivan, tj redosljedom legacy-efi probaj...

(to je sve novo, treba probati)

-predpostavljam, da bi mogao promijeniti na legacy i pokrenuti win8-repair/install DVD. To bi moglo ukloniti sec.boot i ovisnost o EFIju. (jer se svaka promjena hardwara provjerava za aktivaciju).

Hvala na iscrpnom odgovoru.

- Ionako ne mislim flashat BIOS tj. radit bilo kakve promjene na njemu. Tako da osim za osiguranje u slučaju da mi crkne matična ne vidim razloga izvlačenju Act. codea. U svakom slučaju taj korak već imam napravljen, ali hvala na savjetu :)
- Znam da Ubuntu to ima, čak imaju i riješenja koja nude korištenje Ubuntu recovery modea za instalaciju EFI Gruba. Ali to mi, bar danas, ne igra ulogu. A i volio bih riješiti to s čistim Mintom pošto vidim da ima EFI datoteke.

- Nažalost koliko sam isprobao i čitao, nije moguće bootat i EFI i BIOS u istom koraku. Il je jedan isključen a drugi nije ili obrnuto. U svakom slučaju ne bi volio da mi tako sustav radi.

Ono na što sam do sada naišao je:
- Windows 8 se može ponovno instalirati s BIOS načinom bootanja.

- Bios, EFI ne idu skupa. Ili jedan ili drugi osim uz neke alate tipe gore navedeni EasyBCD koji meni nažalost nije napravio uslugu.

A ono što mene muči je to što ja nisam uspio niti u BIOS niti u EFI načinu rada bootat USB :/ + što ne mogu instalirat Mint.

U svakom slučaju hvala na odgovoru.

Volio bih čuti druga mišljenja i smjernice. 

16 godina
Zhawk kaže...
..

A ono što mene muči je to što ja nisam uspio niti u BIOS niti u EFI načinu rada bootat USB :/ + što ne mogu instalirat Mint.

..

-naravno BIOS ili UEFI (ni ne mislim istovremeno, problem je terminologija, tj bios je bios pa i uefi). Govorim o opcijama redosljeda boota, koje MBO imaju (ali moguće da ih notebook nema, jer je uvjek notebook imao okrljašteni BIOS). Opciej kao redosljed, prvo legacy-BIOS boot medij, pa nakon toga UEFI-boot medij. Pošto je sec.boot povezan s UEFIjem, to može biti nemoguće za odabrati i sl.

-sam boot s nekog medija možda uopće nije problem postavki nego npr samog medija, provjeri dali boota na drugom PCu, USB još uvjek nije tako pouzdan boot kao npr CD-DVD.

-instaliraj ubuntu. mint=ubuntu + extras. Linux je samo jedan sve ostalo su samo različiti paketi-DE.

edit: bez obzira na redosljed boota u BIOSu, nekako je pouzdaniji način odabir quick-boota, konkretnog medija, pa tako ne ovisiš o onim opcijama samog BIOSa (UEFIja). Uobičajeno tipka F8-9-10-11-F12..

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 17:24 (ihush).
15 godina
ihush kaže...
Zhawk kaže...
..

..

-naravno BIOS ili UEFI (ni ne mislim istovremeno, problem je terminologija, tj bios je bios pa i uefi). Govorim o opcijama redosljeda boota, koje MBO imaju (ali moguće da ih notebook nema, jer je uvjek notebook imao okrljašteni BIOS). Opciej kao redosljed, prvo legacy-BIOS boot medij, pa nakon toga UEFI-boot medij. Pošto je sec.boot povezan s UEFIjem, to može biti nemoguće za odabrati i sl.

-sam boot s nekog medija možda uopće nije problem postavki nego npr samog medija, provjeri dali boota na drugom PCu, USB još uvjek nije tako pouzdan boot kao npr CD-DVD.

-instaliraj ubuntu. mint=ubuntu + extras. Linux je samo jedan sve ostalo su samo različiti paketi-DE.

- Istina je da se stvari poput boota sa CDa ne prikazuju dok se ne uključi legacy mode. No međutim Mint bi trebao podržavati oba načina rada, pa me to muči. Ali vidim da sam izostavio jednu bitnu natuknicu, naime u "redoslijedu" bootanja mi se ne nudi USB!

- Nažalost moram pretpostaviti da je medij bootbilan pošto trenutno nemam mogućnosti isporbati na drugom uređaju.

- Ubuntu sam koristio neko vrijeme, no sad bih želio probati Mint :) Tj. koristiti ga za posao.

16 godina
Zhawk kaže...
..

- Istina je da se stvari poput boota sa CDa ne prikazuju dok se ne uključi legacy mode. No međutim Mint bi trebao podržavati oba načina rada, pa me to muči. Ali vidim da sam izostavio jednu bitnu natuknicu, naime u "redoslijedu" bootanja mi se ne nudi USB!

- Nažalost moram pretpostaviti da je medij bootbilan pošto trenutno nemam mogućnosti isporbati na drugom uređaju.

- Ubuntu sam koristio neko vrijeme, no sad bih želio probati Mint :) Tj. koristiti ga za posao.

- ..jer se USB treba ponašati kao HDD (ili starije emulacije FDD, CD..), ponekad prikazano kao USB-HDD ali danas je to nevažno. Dok je spojen USB disk, trebao bi biti vidljiv među HDDovima i moguće podešavanje redosljeda tako da je on prvi HDD. Ta postavka nestaje odspajanjem USBa (upravo zato je quick boot meni 'bolji', konkretniji). Kod emulacije nije svejedno koji alat si koristio i koji FAT. USB stick (flash disk) je najgori za standarde, npr on je removable device, dok USB-HDD nema nikakvih ograničenja kao aktivna particija i sl.

- .. predpostavke su put u ...

- ... nema nikakvih razlika. Stanadadni Debian, Suse, Ubuntu, modane distre kao kiwi, mint, ArtistX.. meni je trenutno ArtistX optimalan, na osnovi ubuntua+studio+extras. Suse je nekako više uredska distra, recimo logičan izbor za poslovni PC. Ostale distre su samo 'zgodne' zbog eye-candy efekta koje natrpaju na desktop ali se s vremenom zasitiš. Možda Pear ako te pali OSX ili KDE-Suse. Manje problema ili su ažurniji u rješavanju imaju main-distre nego ove sporedne, kao što je UEFI boot...

15 godina

- Pogledat ću još to za USB bootanje kod mene. To mi je samo ovako problem usput.

- A znam al trenutno nemam što drugo napravit.

- Ma baš sam zapeo za Mint, pa želim to progurat, ako se previše naživciram stavim si ubuntu i bok. Ali do tad ću pokušavat.

Evo stavio sam topic na StackOverflow pa ćemo vidit šta oni kažu

12 godina
neaktivan
Mint Uefi instalacija

UEFI i secureboot nisu isto.

Mint na UEFI hhardveraju neće bootati je je Mint na Ubuntu 12.04 koj ima bug u grub-efi loaderu pa se blesira.

( isti je i u 12.10 ). Hoćeš Linux? Odlično. Skini OpenSuse 12.3, zaprži na dvd i bootaj sa njega i instaliraj ga.

Ono kaj je bitno, bitno je da imaš uefi kompatibilan boot loader. grub2, syslinux, elilo.  Gurb i lilo neće raditi na uefi hardveru ovim ako ploča ne podržava grub legacy no opet ne želiš grub legacy. OpenSuse taj dio obavi umjesto tebe i stavi svoj boot meni u UEFI loader pa ga samo fino odabereš i bootaš.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice