Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.095
|
čitano: 3.092.164
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
phoenix edition kaže...

Pozdrav :)

 

Za početak, imam osjećaj da sam fulala temu, no ne znam gdje bih ubacila pitanje na koje biste, vjerujem, mogli znati odgovor.

Naime, članu obitelji sam na poklon kupila laptop, nov preko webshopa. Pisale su specifikacije...te no ODD, Linux, jamstvo.

Kada je laptop stigao, pri prvom pokretanju, nailazi se na problem (vjerojatno) u bootu. Javlja grešku :Press ESC in 2 Seconds to skip startup.nsh,any other key to continue.

Pri pritisku na ESC, ne događa se ništa.

Ono što je pokušano:

1. upisivanje "exit " i zatim enter. Dolazi do crnog ekrana i tu staje.

2. Promjena u BIOS-u - load defaultnih postavki BIOS-a.

3. U boot priority, naveden je samo HDD i ništa drugo,  ne dozvoljava promjenu UEFI-LEGACY.

 

E sad, vjerojatno glupo pitanje. Je li Linux uopće instaliran od strane prodavača? :D

Ako jest, je li ovo greška u BIOS-u ili hardveru laptopa?

Može li se na sve ovo samo ubaciti bootabilan USB i instalirati Windows?

 

Ako je pogrešna tema i blesava pitanja, prihvaćam da me uputite na pravo mjesto, a za blesava pitanja nemam lijek :P

 

Unaprijed zahvaljujem

 pitanje nije blesavo, ali preporučio bih da taj laptop daš nekom u ruke tko zna sve o Win ili Linuxu
naime moguća su dva scenarija
a) krnji linux (doslovce smeće bez GUI) tek toliko da mogu reči da je OS gore
b) nema stvarno ničeg na Hdd
postoji i mogućnost da je i laptop pokvaren, ali za to bih stavio manje od 5% u ovom slučaju

ako imaš pristup internetu odi na
Ubuntu stranice i skini ubuntu linux
to je live USB, i pokreni laptop, ako se uredno podigne linux, znaš da je sa laptopom sve ok
sad možeš birati
a) nastaviti instalaciju sa USB.a na laptop (moja preporuka)
b) ako imaš problema da ti ne radi wifi ili slično kao početniku, onda ubaci USB sa win 10

if only you knew the power of the dark side
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2020 13:10 (Darky).
4 godine
neaktivan
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

Krajnji cilj je gore imati Windows 10 i koristiti laptop za, uglavnom, Office i to je to.

 

Razlog zašto smo željeli pokrenuti unaprijed instaliran Linux? -Pa jedino taj da ga isprobamo, čisto da se upoznamo s njim, s obzirom da do sada nismo imali prilike.

Model laptopa je Acer Aspire A 315-22.

 

 

15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
phoenix edition kaže...

Krajnji cilj je gore imati Windows 10 i koristiti laptop za, uglavnom, Office i to je to.

 

Razlog zašto smo željeli pokrenuti unaprijed instaliran Linux? -Pa jedino taj da ga isprobamo, čisto da se upoznamo s njim, s obzirom da do sada nismo imali prilike.

Model laptopa je Acer Aspire A 315-22.

 onda definitivno probajte novi Ubuntu, možda vam se i bude sviđao više od windowsa

if only you knew the power of the dark side
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

Bootabilni Windows USB ce ti trebati prije ili kasnije te upute za kreiranje imas ovdje:
https://www.microsoft.com/en-us/download/windows-usb-dvd-download-tool

Nakon sto ga kreiras slijedis upustva za otvoriti boot menu (mislim da je F12 na Acer-u)
Izaberes USB te slijedis upustva. Trebalo bi sve biti straight forward.

15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Djuro von Prekoplotovich kaže...
Friday kaže...

 

 

Prije par mjeseci kupio USB stick od 128 giga da mogu Minecraft pizdarije na svom RPi4 prebaciti na njega (jer je kartica samo 16 giga). Stick je proradio nekoliko sati kasnije nakon sto sam ga ubo u RPi4. Morao sam sulude kobasicetine od koda pisati, instalirati kojekakve dodatne pakete i ne znam sta sve ne da bi obican USB stick na raspbianu proradio. Pratio sam nekoliko tutorijala i tek kad sam vec skoro odustao je napokon proradio.

To je ono sto linuxu i dalje ocajno fali - da bude user friendly. Radije mi daj nekakav wizard sa kvacicama na kojem cu klikati next nego kripticne naredbe.

Dok opet s druge strane - instalacija PiHole ne moze biti jednostavnija.

 

Stvari ocito idu na bolje ali to je jos uvijek svjetlosnim godinama daleko od onoga sto korisnici zele vidjeti. Kad konzola bude opcija a ne nuznost - onda mozemo razgovarati

 

"Lakoćemo" programeri pristup postoji na svim OS-evima.
Izgleda jedino OpenBSD ima lika koji je gori od Torvaldsa, pa tamo neke stvari izgledaju malo dosljednije u usporedbi s ostalima.

 

A sada pokušaj reformatirati taj isti stick na Windowsima sa FAT32.
Ako nisu nešto promijenili na desetki, na starijim verzijama postoji umjetni limit na GUI-u za formatiranje.

Ako je disk veći od 32GB forsiraju korištenje ili NTFS ili exFAT, tako da je formatiranje s FAT32 moguće jedino iz konzole.

FAT32 u teoriji podržava particije veličine do 2TB.

 

Linux je donedavno imao veliki problem s exFAT, jer je podrška postojala zbog toga što je Microsoft na jedno oko zažmirio na postojanje drivera preko FUSE-a.

Driver je naime kršio Microsoftovu licencu, nitko razuman ga nije htio koristiti komercijalno.

To mi je zadalo dosta glavobolje, jer trebam R/W datotečni sustav stabilniji od FAT32, a da je podržan na Windowsima i Linuxu.
Nedavno je Microsoft komitao službeni driver, trebati će nešto vremena da završi u svim bitnijim distrama.

 

Postoji još zanimljivosti sa USB stikovima. Instaliraj neku live distru s podrškom za UEFI i onda pokušaj (re)formatirati taj stick na Windowsima.

Također nisam probao na desetki, ali na starijim verzijama UEFI particija je sveta krava i formatiranje preko GUI-a uključujući i "Disk Management" ne prolazi.

Jope konzola.

 

Hoćeš više od jedne FAT32 particije na Windozama starijim od 10?

Jope konzola.

 - prvi post.. (s nakon toga hrpa smeća, pa osobe slabih živaca skipajte.. :)

-nije stvar u nekom osu, win-lin.. nego u standardu. Problem je što se i van standarda može formatirati FAT(16-32-64.. pa i stari-8..) tj problem je kad je to boot ili kad je storage, boot ne dozvoljava promjenu veličine clustera a storage medij tad može iznad standarda.

-Točno, ovisno o windozama koje juzer ima, ima ili nema neku mogućnost, tj ovisno o kapacitetu pojavi se ili nestane opcija formatiranja u nekom FS-FAT/NTFS itd formatu. No to nije greška nego standard ili 'standard' ...

- a tad zaplet, sve se mijenja.. pa i standardi :)

- removable, po standardu ne dozvoljava korištenje particija, tj isključivo je jedna aktivna-upotrebljiva (osim npr casper/pendrive..) tj takav je standard za removable medij npr usb-flash, dok npr hdd-ssd možeš jer nije removable pa tad i trik promjena oznake medija u firmwareu ili u reg i tad je to dozvoljeno.

- taj standard je prastari, unazad dvije godine novi, uvodi particije.. i naravno za podršku noviji win tj 10, kao i nove distre tj kenel ali tu je s distrama 'divlji zapad' tj neke podržavaju, neke ne pa i problemi s bootanjem i sl. (a jedva su prošli probleme uvođenjem uefi-gpt-itd prije cca 5god.. naravno utjecajem wintela-microsofta + igre s bios-oemima.. ali nije im cilj onemogućiti lin i dobiti kaznu nego starije win kao xp-7.. tj uvođenje nekompatibilnosti na x86 mada je i dalje ista platforma, kompatibilna pa tako radi win-lin-mac tj sve je x86)

-da, standardi + evolucija. + korištenje za razne uređaje tipa fotoapart i sl pa se promjene ne uvode naglo.. a neki nikad. (nije problem-bug win). I točno, licence/biz a ne nešto soft-hw što ne bi inače radilo na bilo kojem osu, kao što npr malo uređaja podržava ntfs jer se za njega mora platiti licenca MSu dok to 'pirat' uređaji (nepoznati brandovi) jednostavno daju juzeru..

 

-kraće, nije problem bilo što, nego standardi, licence i sl. + ovisno o generaciji uređaja, potrebi za npr bootmedij ili storage.. +evolucija. Sve se može na svakom OSu, dok 'automatika' može nuditi restriktivno-ograničeno ono što netko po standardu nudi .. a kad se uspoređuje npr (ne)pridržavanje po npr posixu .. dođemo do situacije da se neki os-distra pridržava nekih standarda, dobro, u drugom slučaju loše ili se ne pridržava tih standarda.. tj linux distre se ne pridržavaju (većinom) tih standarda za removable medije i fat pa tako nude sve kapacitete za formatiranje dok win (i meni blesavo) to po standardu ograniči i tad moraš u CMDu umjesto klikanjem u GUIju.. no tako je to sa ''standardima'' i formatima, FSovima i interesima-copryght/licence. Sve je to x86.

 

** a sad par stranica smeća-svađe, funboyeva i promašenih kriterija, krivac friday :) uz klasične sudionike koji hrane trolla i ja, odnosno wanabee powerjuzeri i majstori iluzija, kriterija, svega osim smisla-teme, tj win u lin temi s bezbroj puta ponavljanim besmislicama kao ikone ili sloboda izbora ili jednostavno pljuckanje po onim drugima jer su drugi, mi-vi, dinamo-hajduk, neprijatelji.. a sve je to soft i svaki os je jednako dobar, može sve, odličan.

 

** bit će problem pratiti sve, + sad su citati skraćeni-skiveni smim prikazom, izvlačit ću selektivno-ciljano dijelove, komentirati, argumentirati, poentirati.. no već sad je jasno da to neće biti nešto u humanreadible formatu pa tko zna 'greb-ati' možda izvuče ono bitno, ali tek sve zajedno-spojeno ima smisla. Tj ono što bi tema trebala biti, forum, odnosi među ljudima, kriteriji, ne samo u temi-forumu nego u svemu, pa i OSu :)

 

*** uvod: .. je friday, tj na svoj način-šalu, zakuha i tad krenu vjerski-fanatični ratnici u sveti rat obrane linuxa! :))

-usporedba, dinamo-hajduk, navijači.. kao da na maximir sjever dođe dalmoš i vikne 'ajduk! ili crvena krpa za bika.. pa tad i 'pravedni' odgovor.. ''ubi tovara!''? -ne, nije. Mada ćete reći, 'izazivao je..'. Da, je, provokator, no nasjeli ste (a i on može dobiti po pristima.. ) tj nije stvar A-B ili-ili odgovora nego mogu biti oba netočna-pogrešna-loša. Kao lakmus papir detektira 'fanatike' koj će sad njemu to objasniti, no obično samo demonstriraju svoje neznanje, nerazumijevanje ili zadrtost u 'jednoj vjeri, jednom osu..' svi ostali su 'nevjernici' i time niža vrsta-rasa.. no griješe, zar ne? :)

- to čak ne znači da nisu u pravu, tj može se sve argumentirati, objasniti-obrazložiti, može se reći zašto je soft A bolji od B i sl. ali ponekad je važan i način, mjesto pa i smisao.

 

-smisao? kriteriji? .. -ja. tu neću savjetovati profesionalnce (u ITu koji od tog žive) tj firme, nego pokušati ponekad kućnom-malom juzeru ili onom tko želi naučiti, pomoći.. ponekad uspije. To su moja prvila za mene, ne za ostale tj svatko radi što želi, sudjeluje u temi u kojoj ŽELI, na njemu odgovarajući način, znanjem, primjerom .. + pa čak i da su 'oni drugi-loši' dobri tj poželjni, jer tad se nešto i desi, konstruktivno, kao 'rasprava' tj možda.. a možda ostane samo obična 'kafanska tuča'..

- oni koji ne žele, čemu tad npr komentirati diljinu mog posta?.. ako pak žele, tad im to nije problem, osim možda čitljivosti i moguće količina-doza-mjera :) .. no previše je sitnica povezanih u banalnom odgovoru na 2+2=4 tj onaj tko ne zna (matematiku, 1+1, 1+2..) ni ne može znati što je sve potrebno kao requirements za dobar-točan-primjenjiv odgovor koji u jednom slučaju može biti X, durgom Y..

+ kao što rečenica iznad ne mora biti 'razumljiva' baš svima, slažem se, treba malo 'napora' za čitati-s-razumijevanjem.. no to je requirements u svemu u životu, npr polagati vozački, moraš znati čitati-pisati, moraš biti punoljetan itd.. a onaj tko to ne zna na pitanje 'mogu li voziti auto?' .. dobije odgovor ''-da.'' ili da, ako pa nabrajanje.. tj razlika između mojeg odgovora i entrypointovog-ubuntu je upravo to.

-a tad i pitanje, što je smisao teme-pitanja, u primjeru 2+2=? .. odgovor =4, ili objasniti ''zašto''. ..?? Tj tu ne dajemo rješenja domaće zadaće, ja ne, tko želi može.. nego recimo da pokušavamo nekako prenjeti znanje-iskustvo (ili sebično to zadržati...) :))

 

- nakon tog uvoda, friday, pa krene odgvoor na provokaciju: :))

 

-prva žrtva, bunker (mada bi po nicku zaključili suprotno..) :)) istrči kontra-kontraargumentom i pogine na oltaru linxa.. mada ja takve ne želim uz sebe kao ni one koji bi ubili tovara nego želim uživati u nogometnoj utakmici, tj koristiti soft kako mi odgovara i pomoći ostalima u tome. Nije mi 'suborac' pa da ga recimo žalim ili suosjećam, nije ni friday, tj meni su svi osevi 'isti', sve je to samo soft (osim reactos-a koji je smeće) :) odnosno, jednako ću 'braniti' win-lin-mac ili purgera-dalmoša ili nekog trećeg.. i nikad, baš nikad ne miješajte razliku iz braniti i napadati, jedno je patritizam, drugo šovinizam. Nije isto.

 

bunker kaže...

@friday 

Ni to baš tak. ☺️ 

Ja ne volim rad u konzoli, daleko više preferiram gui sučelje gdje mi je naprvu jasno kaj se opće nudi i čime bu moj klik unutar neke kućice završio. I makar neki prozor gui sučelja prvi put vidim, mala je šansa za fulati, dok bome kod konzole jedno slovo krivo može značiti katastrofu... 

Nezaboravimo da pričamo o home userima, kućanicama, penzićima, dokoličarima, i nema te radnje koja njima treba a da bi bili primorani koristiti konzolu za to. 

Spominješ Linux grupni napad na spomen mana, iako se ovdje odvijala vrlo korektna debatica gdje još nitko nije krenuo veličati bilo kaj nego baš suprotno ( kolege navode razne primjere raznih problema na raznim operativnim sustavima ). I bez ljutnje, ali to si taj koji si prvi krenuo sa lošim stavom ( rekao si da ziher mlati praznu slamu onaj kome je bitno kako zgleda start meni...tak nekaj u tom stilu si bubnuo...). Mišljenja sam da nije niti pristojno niti lijepo podcijeniti sugovornike ocjenjujući ih svojim kriterijima. Evo ja neznam nijednu liniju koda natipkati, od konzole begam ko vrag od tamjana, i kakve bi sad zaključke mogli nagađati iz toga ?? Da, nisam programer, i za sve ono kaj meni treba konzola nije nužna. 

Zgodna usputna: znam čovjeka koji nema niti vozačku, a na autima se obogatio, a od školi ima završenu samo osnovnu i to u Makedoniji. Podsjeti me kada dođeš u zgb i upoznaću te sa njime, ima autopranu ( srećom na pravoj lokaciji...) i prije 30 god je krenuo sa dva hampera na livadi... I pogodi, cijeli job vodi sa linuxa, i njemu i sinovima i njihovim snahama sam to odavno tako posložil, i no problemo... 

Dosad smo zaključili da nema savršenog osa i da svaki ima raznih mana... Ok, znači slažemo se onda da nema nijednog kvalitetnog razloga radi kojeg bi win bio bolji izbor za home usera ? 

😜 

 - eto ga, žrtva (ne nevina).. :)

pa da ga dotučem, da se ne muči.. :))

 

-prvi izvadak, preferira klikanje u guiju vs tipkanje u terminalu-cmd-u.. (i ja), no to kaže fridayu, ne nekom iz 'svog tabora' linuxaša.. a mogao bi, zar ne? tj defaultno ponašanje jedinki u linuxu vs win je upravo to, kuckanje u terminalu, dok je obrnuto izuzetak pa tad to ne može biti bunkerov argument u kontekstu win-lin, mada nije ni iz ostalih razloga (nego nabacano pa što se primi..) :)

-u prvom postu, removable-standardi je i to dotaknuto, tj standard i ono što nam MS u guiju tad onemogući dok se u cmdu-u može formatirati u proizvoljnom formatu ali to nije za većinu juzera (i tu se slažem s bunkerom).. no kriterij ili je važnij standard ili mogućnosti formata? Automatika u guiju filtrira upravo po kapacitetu moguće opcije.. a to čak nije stvar osa nego politike-odluke msa ili nekog trećeg softa-proizvođača, jer os može sve, tj ne radi to neki čudotvorni soft nego je taj soft samo frontend za juzera dok ispod haube to radi os jednako kao kuckanje u cmdu-u. +Naravno, još jedna sitnica, s kojom se slažem, time se eliminira tipfeler-graška npr pogrešno slovo-path.. i ode disk, tj gui+algoritam/automatika su 'bolji' (sigurniji za obične juzere) dok se 'ručno' može više ali je i veći rizik.

 

-i drugi dio, gdje u bunkerovskom stilu uvodi neku nevezanu-pogrešnu priču-primjer.. koju on vidi kako želi, tj dokaz koji služi dokazivanju da je u pravu.. mada nije :)

tj autopraonica.. i čudotvorni linux? .. ne, nema s tim veze soft-OS, nego je taj čovjek to napravio, rukama-sapunom.. i jednako bi danas mogao biti na nekom desetom osu-softu ili bez.. tj uvodi dokaz u nedostatku 'boljih' dokaza, koji ekšli ne dokazuje ono što želi dokazati, kao što nam u tom primjeru 2+2=4 ne služi ničemu mada je točno. No (oni koji n eznaju na što mislim) mogu tako 'argumentirati' da je dva i dva četiri.. i tražiti da druga strana to opovrgne (nemoguće) što smatram da je neka deseta tvrdnja koju iznesem 'točna' mada s tim nema veze. Logika, debatiranje, klauzalnost i logičke greške itd.. (pročitajte pravila foruma.. dobra su).

 

-to nije ni prvi put, ni jedini i to bunker radi konstantno, pogrešan primjer i logički-implicitno pogrešan slijed zaključaka ili (loše) pokušaj stjecanja argumenta u nedostatku 'pravog' argumenta. (kasnije zarada-plaća.. itd.). Tj mada je ovdje 'branitelj' linuxa, daleko je lošiji tj kontraproduktivan pogrešnim argumetnima u odnosu na npr EntryPointa koji to radi kvalitetno + bit će post, 100% ok .. no povezano sa smislom sudjlovanja u temi tj uvod i par dana prije, ''ubuntu'' kao odgovor.. tj ponekad kratak odgovor može biti ok, ponekad ne. Idući post mu je daleko duži, tj nije ''kulerski kratak-jasan'' kao ubuntu.. :)

-pa tako i moj 'dvojni stav', draži mi je tad bunker, jer ipak sudjeluje.. konkretnije, jer bez ''takvih'' nema ni teme-foruma, zar ne? Ne moramo biti u pravu, možemo biti u krivu tj ako se svi slažemo i svi smo u pravu, što ćemo tad tipkati? (istina, tad ne bi ja morao ovu plahtu, pa ako je netko kriv, krivite ''njih'', jer uvjek su drugi krivi.. ili odgovorni?) :))

 

-završava, recimo 'konstatacijom' .. parafrazirano, da nema nekog razloga iz kojeg bi prosječan juzer koristio win vs lin.. no time promašuje i obrnutu rečenicu i sve inverzne rečenice tog konteksta. Tj od svih četiri kvadranta rješenja jednadžbe izabere samo jedan, dok ostale ignorira mada ta tvrdnja tad dokazuje da su i ostale jednako točne-dobre kao odgovor ili izbor OSa. Prosječan juzer može i na lin i na win i na bilokoji uređaj na kojem ne mora ni znati koji je os.. surfati, gledati film i sl. može na smartphoneu, smartTVu.. dok apps koja se korsiti određuje requirementse, ne želja ili nečija autopraonica kao ni put kako je do biznisa netko došao (poštenim radom ili krađom..). Ako je app kao photoshop-acad tad prosječan-kućni i sl. juzer nema izbor, odnosno, desktopom dominira win, to je činjenica 90% vs 2%.

-naravno, updnu profesionalci koji kažu da su samo na win ili samo na lin ili nešto deseto, da im oni drugi ne trebaju itd. no jesu li oni 'kriterij' ili prosječan korsnik? kućni ili poslovni-ured?

-pomiješaju im se kriteriji, dok ja svoj kriterij tj razlog zašto nešto koristim (ili ne koristim) ne pretpostavljam kao razlog za ostale juzere tj tek kad je nešto konkretno-task tad se to može znati, ako je photoshop tad je odgovor win, ako je neka mreža-baza tad lin .. ili ovisi jer i ovo je generalizirani odgovor samo kao primjer kako o samom tasku-potrebi ili ponudi appsa za neku platformu ovisi odgovor pa na to dodati i 'banalne' sitnice kao standardi-licence-copyright i sl. koje dodatno kompliciraju odgovor jer često mada se sve može na svemu, zbog licence (legalnosti) u bizu jednostavno ponekad mora biti npr macos.. često za videoeditore i sl. kodeci, dok to isto za kućne nije problem (pravni-firmalni) tj juzer može konzumirati takav sadržaj dok poslovni ne smije bez odgovarajućeg ugovora-licence. Bolji? Svi mogu sve što neki programer napravi.. a ako nešto nije napravljeno tad nije izbor + ako postoji pravni problem itd. Banalno, mogu doći na sladoled, ali ako nema čokolade (potrošeno) tad ne mogu pojesti željeni.. tko je tad u 'pravu' (po smislu-logici i po zakonu), koji odgovor?

 

**

pa ide idući :) mlada žrtva, klasični fanatik :)))

- i to ne da je poginuo hrabro nego se u istrčavanju iz rova posklizne i slomi vrat.. :))

Santana kaže...
ShadoW kaže...

A jeste se uhvatili za gluposti.

 

Santana postoje windowsi N koji dolaze bez vecine dodatnih gluposti tipa media player i sl. pa si pogledaj to. S druge strane kakvu memoriju ti zauzima zatvoreni media player?

Friday sad pretjerujes, ti ne otvaras start menu pa znaci da onaj tko otvara je noob i kompjuter mu je igracka. Ja recimo ne koristim ikone jer mi je lakse klikniti na start menu i tamo mi se sve lijepo pokaze jer sam tamo ikone poslozio, i dostupne su mi dok su mi svi ostali prozori otovreni. S druge strane ako i nije odma dostupno krenem tipkati pa mi izlista taj program.

Btw. to sto nece majstor nece ici skidati naljepnice sa hiltike, ne znaci da si nece prekreciti garazu i makniti/staviti police koje zeli (i obavezno playboy kalendar, inace nije pravi majstor) To sto ti se neda brisati i namjestati ikonice vise je do toga da imas djecu i druge zanimacije, nego do toga sto koristis ili ne koristis racunalo profesionalno

 Znam da postoje. Ne znam kolko kaj zauzima. Znam da nakon te powershell skripte windows trosi manje rama jer ukloni se i cortona recimo koja sigurno radi stalno.

-? ili eto jednog, mladog lava.. koji 'sve zna' i onak ima opasan pogled, kuži sve i bit će haker.. (epitaf na grobu, čime se to demantira kao netočno).

- što njegovi 'argumenti' govore? Da je na strani linuxa, branioc, koji će provokatoru fridayu objasniti.. istovremeno, kuži se da je win juzer i da je u linuxu onak, početnik, jer se ugl referira na win.

- da bi netko (kao svi mi u temi, i ja..) 'pametovao', mora o tome nešto znati, koristiti, imati iskustva.. -zar ne? Oni koji NE KORISTE neki OS ne mogu tad kritizirati argumentirano taj os tj ako ga ne poznaju dovoljno, ako ne znaju (sve.. a to ne zna skoro nitko, osim ''ja'') :). Oni koi su tu 'isključivo' linuxaši tad gube argument, tj način kako se nešto radi ili može pod nekim osom kao win im mora biti poznat, ne samo 's interneta' iz druge ruke i sl. tj tu čak ni Friday, mada je profesionalac-ITjac koji živi od rada na računalu, ne zna skoro ništa o win, .. jednostavno struka-specijalnost pa je njemu samo lakše kao programeru nešto nakucati u konzoli-terminalu neovisno o osu u odnosu na 'običnog' juzera kojeg preferiramo ja i bunker koji to želi klikati. Friday je upoznad sa svime po malo, ali nije takva specijalnost da bi svaka tvrdnja bila 'točna', kao što je to primjer s SD karticom, tj pojedini izuzetci su izuzetci, ne pravilo, ne za većinu i tad nisu 'argument' pogotovo ne u kontekstu 'bolji os' ili user friendly s klikanjem vs štrikanjem naredbi što je radio na 'uređaju'... tj kad kažem 'ne zna skoro ništa'.. to je onak, bezvezna rečenica, ali ne zna razne sitnice, 'tajne' koje npr bunker zna.

-kakve to veze ima s citiranim postom Santane? pa ima, tj Cortana i CMD-PowerShel.. tj santana time demonstrira da je ipak win juzer, da je početnik s početničkim greškama (i pogrešnim mišljenjima-idejama..) no i to je ok, tj kad ćeš griješiti ako ne kad si početnik (u originalu bi bila riječ kad si mlad, no s korisnicima softa to ne gledam po godinama od rođenja nego iskustva-korištenja, kao što ne gledam spol-vjeru itd..). Tako mladi lav, PSom uklanja 'smeće' kao ikone.. i cortanu, a tad logička greška-pitanje, zašto si instalirao cortanu? tj to je jedna od rutinskih opcija u instalaciji, tj sve se nudi i prihvatiš-instaliraš ili ne instaliraš, tj tad nema ni potrebe uklanjati tj kontradikcija u tome da sam nešto instaliraš i nakon tog to kao višak-smeće uklanjaš.. tj već u drugom pokušaju to jednostavno preskočiš.

 

-dovoljna je završna rečenica, znam+ne znam.. itd. No i to je ok, jer on mora biti mladi lav i mora se ponekad poskliznuti u procesu učenja.. uči se i na greškama. No ono što on sam neće znati da nije on relevantan, nije kriterij, nema adekvatno znanje i još manje kriterije.. nije ni do koljena bunkeru da ne uspoređujem s ostalima koji su kat više, no možda će za godinu biti.. za +5 vrlo dobre šanse tj kao mladi nogometaš, većina otpadne u drugu ligu no neki postane 'luka modrić..'..

-kao među-citat im se shadow ubacuje, točno.. to je besmisleno, ikone i sl. no 'glas razuma' se u navijačkom ludilu ne čuje, kao na stadionu kad bbb-vs-trocide krenu. Obje strane misle da su u pravu, misle da su jači, hrabre se.. no pogrešno, ali i to je ok, i to je dio života-učenja-evolucije. Mladi lav mora biti mladi lav, inaće bi bio gazela ili juzer i to ne da poštujem, nego recimo podržavam, potrebno je + neke nove ideje se rode.. 

 

-važno, tj rzalika 'fahidioti' što jedan od postova spominje.. prvo, ne čitati idioti, nego 'majstori' koji znaju ali ostaju zarobljeni u vremenu-prostoru-softu-osu, dok se sve mijenja. Ono što je do jučer vrijedilo danas možda ne vrijedi pa i standardi, kompatibilnost, kodeci itd. Pogotovo za IT branšu, tj kovači su tisućama godina u svim civilizacijama (željezo+) bili najvažniji dok ih sad kao i konje gledamo u muzejima a PC-IT je nešto što se od početaka prije cca 50god više promijenilo nego sve ostale branše zajedno, npr kuhanje, nogomet, glazba, pekarstvo, graditeljstvo itd.

-treba razlikovati majstore i fahidiote, neki su samo priučeni i takvi ne mogu nego biti fahidioti.

-imaš button i klikneš ga, ne znaš zašto-kako, samo to.. i tad je to ok dok ide ali nije primjenjivo za ostale + kod prvog problema zapne, npr stare dos-knjigovodstvene apps koje se i dalje vrte-održavaju.. polovica ih je fahidiota i svaki novi win-problem ih eliminira iz igre, takvi npr hvale win98se i pljuju ostale, mada je to sve isto, sve je soft i sve se može ako znaš kako. Njima je svaka promjena=problem čak i kad je evolucijski korak naprijed (bolje). Nitko ne želi biti fahidiot kao ni idiot, ali to je za neke neminovno, važno je ne uzeti njih kao uzor (ali može se iskoristiti svako znanje, tj nije njihovo znanje neupotrebljivo, svako znanje je +pozitivno, ali ne možemo znati sve, život nije dovoljan.. pa selektivno). Najgori kriterij je ''meni tako radi'', tj iz kategorije jackpota, sve može, pitanje je načina, resursa, ostalih potreba-mogućnosti i biznisa koji te tjera dalje, kao što i kućni juzer koji ''samo želi surfati i igre..'' mora upravo zato na noviji os win-lin-mac-adndroid, mada njemu i stari radi, zadovoljava tj koliko mobitela se zbog tog baci-zamjeni novijim.. isto je s računalima, ne samo kvar nego requirements appsa koje se koriste a one su te koje ekšli biraju HW+OS (u što uborjimo sav soft, kao bios-driver i support, tj sve pod SW i ispravna formula je HW+SW). Ne treba naziv 'fahidiot' smatrati uvredljivim, nego kao činjenicu za neke 'power-juzere' tj one koji se ne prilagode pormjenama kao dinosauri.. a često su upravo oni u 'busiji' (ili bunker-u) :))

-fahidiot je tad u recimo rastegnutoj definiciji i vaša/naša baka.. i to nije grijeh :) ne čitati kao uvredu nego 'činjenicu' :))

 

-soft je nepoderiv, vječan, može raditi tisuće godina.. ali neće. Znate zašto? Je neće imati na čemu raditi, kompatibilnost-requiremetnsi, jer tako je postavljen biz i juzer ne može na to utjecati, ne mogu ni ja ni nas par tisuća (čitav forum) jer smo zanemarivi u odnosu na IT-biznis-interese velikih i ne pita se nas nego njih, neovisno što reklame mogu sugerirati suprotno kao i PR-marketing.. za usporedbu usa opet (tj konstantno) traži npr cobol programere, još im treba npr floppy.. to je na specifičnim mjestima, to je izuzetak od većine i realno to nema veze s kućnim-malim-poslvnim-uredskim potrebama pa tako ni kriterijima (ali često početnik vidi takvu vijest-oglas i pomisli kako je cobol .. jednako tako želimo biti astronauti, vatrogasci, pop/porno-zvijezde i sl., no potrebno je dugogodišnje iskustvo-znanje a za to treba vrijeme uz ostale requirements-resurse).

 

-što ćeš biti? jedno su želje, drugo mogućnosti pa i sreća.. to će tek biti nešto u futuru, čarobna kugla ne radi no kako god bilo, vrijeme pokaže a to je direktno povezano s iskustvom koje mora biti iz prve ruke, ne yt-klip ili bez da nešto stvarno radimo o tome donosimo sud-mišljenje ili 'presudu'.. previše faktora je u svakom 'jednostavnom' pitanju, da bi odgovor bio jednostavan, tj tek kad znaš 'sve' možeš dati relevantan-respektivan odgovor a i tad ne znači da si 100% u pravu tj svi griješe (pa i ja) ali više ljudi - više zna i tu dolazi teoretski mogućnost foruma, tj neovisno jesam li ja u pravu ili nešto (ne)znam, može se naći netko tko zna, kao i internet ili izvor znanja koji nije više ograničen na gutebergovo tiskanje knjiga u srednjem vijeku. No istovremeno moraš znati 'filtrirati' informacije jer mogu biti dez-polu-informacije tj ponekad više štete nego koristi tj ponekad suprotno od onog što se na prvu pomisli, kao npr 'zemlja je ravna'..

 

+ lako je biti general nakon bitke.. a svi misle da su generali/izbornici.. da znaju sve, od raspada atoma do tog kako skinuti (5g-odašiljač) vrh tornja s katedrale.. :)) narvno, svi u ovoj temi jednako znaju sve o linuxu i win.. no realno se kritizira ono što se ili ne zna ili se zna malo-nedovoljno.. tj kad se zna, tad se zna i neko rješenje-fix ili pravi način a najgore je polu-znalci jer čačkaju-probaju + dezinofrmacije i npr koliko problema ima pod win a koliko je povezano s malware ili licence-crack-pirat vs čist soft.

 

-kao pitanje tko je bio protiv kopernikusa-galilea i sl otkrića npr gibanja Zemlje ili to da nije ravna? Svi znamo kako je išla povijest (i znamo rezultate kao i činjenice, generali nakon bitke).

-Bila je većina, koji su bili jači, koji su imali moć osuditi pojedince na lomaču, koji su učili iz istih knjiga no samo je galileo bio u pravu.. mada su svi-većina bili uvjereni da su u pravu. Tko je u pravu? Po tome nikad neće 'većina' biti u pravu jer nemaju specifčna znanja, kvalifikacije ili naprosto svijest o tome o čemu odlučuju. Tako ja mogu tvrditi jednu stvar i imati deset protivnika koji tvrde suprotno, što će biti zaključak ili što je točno? Za kvalificiranu prosudbu moraš imati odgovarajuće znanje a najgore je kad većina odlučuje o nečemu o čemu ta većina nema adekvatno znanje. Upravo to se kao po pravilu desi u ovakvim temama tj 'protivnici' znaju što je bolje.. npr linuxaši znaju što ne valja na win i obrnuto? -ne, jer nemaju adekvatno znanje itd. Istu grešku u tome radi friday kao i entry .. i sorry my frenč, no oni su fahidioti :) .. inače pametni + imaju znanje, nisu idioti i svakako treba poslušati kad nešto kažu, pa i kad nisu u pravu :) jer ako ništa drugo imaju 'minuli rad' tj. nisu internetski anonimusi kao ja ili bunker :)) .. ali svaki info uzmi kao u slučaju 'ravne zemlje' da ono što je do jučer bilo pravilo sutra možda nije, tj to te razlikuje od fahidiota-dinosaura tj osobe koja želi naučiti ili nogometnog huligana koji ne dođe navijati nego raditi nerede. Svatko ima neke svoje razloge, što radi u ITu, u životu ili na forumu i već je to dovoljno da su na isto pitanje različiti odgovri tj izbor. Od tog svatko mora za sebe izabrati ono 'točno' tj primjenjivo i prilagoditi se, dok za izuzetke svako generalno pravilo nema smisla. Tek kad tako razmišljaš možeš korak dalje. Ne ovisi o 'nama' nego o tebi što ćeš na kraju biti.. znalac ili funboy i sl. dok u 'rovovskom fightu' ratuješ za pogrešnu ideju tj ne treba linuxu neki zaštitinik, nećeš ga spasiti čak obrnuto jer svaki 'loš argument' druga strana koristi u jednako lošem fightu-cilju :)

 

-podsjetnik, kritiziraš stvari koje sam radiš kao uklanjanje cortane ili tipkanje u cmd.. ili 'trošenje manje rama..'  tj stvari koje za sad ipak ne znaš, nisi relevantan i naravno da ćeš griješiti a možda jednom biti znalac no sad još nisi. Win rai, lin radi, mac radi.. ne zato jer 'kad ja to napravim'.. tj ja sam sporedan, to radi HW+SW kojeg netko drugi napravi a ja samo to posložim-podesim i pri tome napravim što manje štete-grešaka.. nisam 'ja' faktor kvalitete OSa ili soft-HWa nego proizvođači dok sam ja samo korisnik, kao i vozač auta, sa što manje ''štete'' pri tome tj oni koji znaju, znaju kako, onima drugima su svi drugi krivi-uzrok, dok su to najčešće oni sami. No razumljivo je ako me ne razumiješ ili se ne slažeš, jer ti si mladi lav (ili zalutala kamuflirana gazela) i razumjet ćeš kad/ako postaneš/opstaneš do statusa iskusnog ili se izgubiš u moru wanabee powerjuzera koji svako malo osvanu u linux temi no nestanu kao pahulje na suncu :) .. ah, malo poetike-distrakcije, pa opet povratak na ''topic''.

 

** naravno, sad već svi koji imaju žilet pri ruci skraćuju muke ili čupaju mrežni kabel (s wlana..) i bježe od ovog posta, čitanja ili pokušaja.. no to me ne spriječava, pa nastavljam neumoljivo dalje. ... ima koga? .. (tišina..) .. ne, ništa.

-i dalje vrijedi uputa, ne čitajte, nema potrebe-smisla. Osim ako postoji neki argument? Neki 'bolji' osim tl;tr ili neutralno-navijačkih strasti.. koje su manje ''za'' a više ''protiv'' onih drugih, podsjetnik na razliku riječi patritizam i šovinizam ili navijačke huligane koji na stadion dođu raditi nerede umjesto uživati u sprotu.. nema bitne razlike biti taliban, linux/windows-taliban tj fanatik, kao i svaki drugi, protiv onih drugih i često pri tome zapravo o drugom ne znaju ništa i zapravo su ''isti'' samo to ne znaju kao što nisu znali da je Zemlja okrugla.

 

mario.L_hr kaže...
Friday, pa ti si došao tu u temu kenjati po Linuxu. Pa zar ti misliš da mi nismo svjesni činjenice da Linux nije savršen? Jesmo itekako, ali to ne umanjuje činjenicu da je Linux izvrstan. Ponekad treba malo štelanja ali zar nije tako nakon svakog updatea na windozama. 

Usput ja sam veseli pretplatnik Autodeskovih alata. Imaju ritam izdavanja novih verzija svaku godinu, koje usput nisu backward kompatibilne (Revit) i sad sam morao deinstalirati verziju staru 3 godine (ponestaje prostora na disku). Automatska deinstalacija ostavlja hrpu toga iza sebe i to se mora počistiti ručno ili nekim specijaliziranim alatom. Je li to problem Windowsa ili Autodeska? Bojim se da je to na kraju samo moj problem jer MS i Autodesk boli ona stvar za to i tako godinama.

 ... evo realnog, umjerenog, posta, ne talibanca.. koji pokušava 'razumom' + realnost, tj biz je taj koji određuje što-kako a mi kmetovi grintamo u zadanim okvirima. No to prolazi ispod radara extremista, fahidiota tj onih koji ne žele ralnost-razum nego svađu kao i nogometni huligani. Što taj post rješava? -ništa, činjenicu koju svi (s dužim stažom) već znaju, kao i to da je Zemlja okrugla ili 2+2=4.. no to nam kao činjenice ne pomažu u radnim problemima ili kakve veze ima acad s prosječnim juzerom i surfanjem, ili cortana-ikone itd. itd.. tj svi pričamo nešto 'za sebe' gdje se poneki OK post-poruka jednostavno utopi u moru ostalih i izgubi svoj smisao, tj oni koji tek otkrivaju-uče to trebaju ponekad pročitati, dok (mi) ostali koji već sve znaju to ne trebaju jer ili znaju ili su fahidioti tj nije im npr važan acad i time uopće kriterij kojeg ima mario kao i problemi, npr entry.. dva suptrotna kriterija-potrebe tj tip appsa-kotištenja-namjene.

 

** bitno? pa to posljednje, apps-korištenje, to je osnovni kriterij + da radi. Ne to što na linuxu nema acada ili photoshopa ili jel neka treća app adekvatna zamjena. 'veži konja gdje ti gazda kaže' + realnost tj IT-biz interesi i time sasvim drugačije odluke ili ''izbor'' dok kućni-prosječan juzer s tim nema veze ili bira miša po boji, printer po cijeni, ženu po boji kose.. (i naravno, sladoled od čokolade..) :)

** nešto sasvim drugo je kako u zadanim okvirima koje ne možemo birati, napraviti nešto, najbolje ili barem dovoljno dobro da radi.. kako imati stabilnost, kako .. tj to zna admin-systemac ili 'katica za sve', ne zna kućni juzer, ne zna powerjuzer ili fahidiot, ne zna ni mali perica-gamer ni štefica-knjigovođa.. no većini je tad odgoor, win, ne lin. Izbor? ili Bolji/lošiji? -ne, sve je to ''isto''. Win dominira desktopom, ms ima osim win i mso odličan office paket, ne samo to, ima standarde, npr fat, ima smb, ima fontove, ima directx, ima .net, ima visualstudio, ima.. ono što npr Canonical nema ako se pitate zašto win a ne ubuntu, mada su 'isti' tj godinama MS 'prepisuje' od Canonicala, izgled... pa i cikluse izlazaka upgrade-builda. No MS to može, jer ima razne poluge koje Canonical nema + upravo zato je iz distre ubuntua s medija izbačeno sve što nije canonicalovo, tj ne želi probleme s licencama ako postane komercijalno isplativ-biz.. pa nema fontove, mp3kodek, office itd.. dok to npr mint ima.. a to je 'isti' linux-distra tj linux je jedan ostalo su nakupine softa-paketa ili distribucija uz razliku što je distru posložio neki 'profi-guru' i to je ok, bolje nego što bi to prosječan juzer napravio sam, dok iskusniji mogu što žele od koje god distre žele ili arč. Kod win nema takvih opcija, tj 'jedni su win', osim raznih modanih-pirat i sl. + ''znalački'' podešenih (što češće izaziva probleme, tj ako usporedimo s mac svijetom, njega upališ i to je to..) :)

 

** jel tad win bolji/lošiji od lin ili je gparted, notepad, neka app bolja? Radi isto, nudi isto.. prosječan juzer ili onaj koji ekšli koristi i zna pa tako i mogućnosti ili terminal-cmd. Sve se može i razlika je u nijansama dok se za svaki os može instalirati-koristiti neka treća app kao calculator-notepad i koristiti, player, igre, browseri, officepaketi itd.. kriterij je ako radi, tek nakon tog neki izbor ili specifična mogućnost koju neki ima drugi nema i sl. dok 'kvaliteta' tj support ipak u biznisu ovisi o uloženim resursima-novcu pa i zakonima-licencama itd.

-čemu služi ovaj post? ničemu, tj rovovski ratnici ga ne žele jer nije za njih, kao što će huligani bbb-torcida podržavati prigovor o brutalnosti policije za nerede i neće biti jasno npr nekom bbboysu što je pogrešno kad npr razbije autobusnu stanicu i koš za smeće u ZG kad ljut ide doma, tj time radi štetu svome gradu, svojim sugrađanima (ako je lokalpatriotizam opravdanje..) ili izvan ZG ako govroimo o smislu razbijanja bilo čega 'tuđeg' kao šovinizam i sl.

Neutralnost im tad ne odgovara, nego ili si za ili protiv ali po njihovim pravilima koja kao i ravnozemljaši kreću od pogrešnih pretpostavki, da su ''oni dobri, u pravu, ostali loši, u krivu..'' dok se u svijetu oseva ili softwarea to svodi na moj-tvoj umjesto kompatibilnost i (ne)postojanje izbora tj biznis određuje što se nudi. Ako nečeg nema tad nije izbor kao ACAD-Photoshop.. a u temi-svađi oko tog koji je os ''bolji'' to otkriva besmislenost jer je os skoro nevažan-nedužan tj nema veze s tim (odnosno ima, ail nema) :)

 

-ok, ovaj pasus se može preskočiti no sad ako niste, već je kasno :))  pa nastavite..

-slično je s idućim citatom, koji samo prikazuje šalu-humor-sarkazam.. ili dio normalnih forumaša vs nogometnih ili soft-talibana.

ShadoW kaže...
Friday kaže...
mario.L_hr kaže...
Friday, pa ti si došao tu u temu kenjati po Linuxu. Pa zar ti misliš da mi nismo svjesni činjenice da Linux nije savršen? Jesmo itekako, ali to ne umanjuje činjenicu da je Linux izvrstan. Ponekad treba malo štelanja ali zar nije tako nakon svakog updatea na windozama.

 

Evo pametnog covjeka...

 A mi svi ostali smo veliki borci za linux koji mislimo da je savrsen (imam sliku Linusa za pozadinu, a i iznad kreveta) i vrlo me dira kad nesto lose kazes o njemu 

 

 - da, friday kreće s 'provokacijom' :) mario daje ok odgovor, školski, shadow podebljava uz sarkazam.. i to sve prođe olako, no talibani se ne obaziru i nastave rat do istrebljenja. Za juzere koji žele nešto korisno su korisniji ovi 'umjereni' postovi nego fighterski.

 

-podebljat ću, linux je odličan, no to nije ili-ili tj ako je neki os izvrstan ne znači automatizmom da drugi ili svi ostali nisu, jednako. Jednako je izvrstan ili loš svaki os. Svaki ima svoje prednosti-mane, fičere-bugove, prednosti-ograničenja. FOSS je većinom za linux no u bizu ni to ne vrijedi (karikirano kad se kaže da je na lin sve free, greška, jer i lin je = biz, čak žešći nego MSov koji je u tim mjerilima mala girica) .. npr može to komentirati npr Entry.. no time bi 'svoju rovosvsku stranu' oslabio? Simpatizeri huligana? (neću konotacije kao partizani-ustaše, no slično.. ono, 'naši su pa je ok..' kao bbb-torcida?) :)

 

-u čemu je problem kod takvih tvrdnji npr free soft vs komercijala (skupo) .. pa što se generalno za win govori o plaćanju win licence i ostalog 'boljeg' softa, naravno i običan juzer gleda desktop tj vidi 90% win.. dok ne vidi mrežu-linux-internet i sl. velike biznise-kompanije na *nixu što je također komercijala i plaća se ili ubacimo gaming npr steam-online i tad su igre te koje imaju cijenu ili free a os je pri tome skoro sporedan, tj cijena os-licece koju možete pribaviti online je cca 20kn, dok svaka igra osim free košta više. Vrijedi li igra više od OSa? Mora li nešto biti free i to je =vrijednost/cijena? Autodesk, Adobe .. oni ako žele mogu sutra imati inačicu za linux ili po želji os-platformu kao i po cijeni koju sami odrede tj tržište pa i free-đabe.. no naravno neće biti đabe jer je to ipak core biz i zarada je primarni cilj, dok ms ima plan postati free-soft, tj preći na naplatu usluge-servisa (online) umjesto jednokratne licence pa će tad biti = kao linux tj uključen je već ubuntu-krenel, dodan teminal itd.. izlazi office, sve za lin by ms i tad će MSu biti nevažno na kojem je korisnik OSu, čak suprotno bit će mu iteres da je na lin, ne na ms-win tj tad neće morati imati odgovarajući support dok će pri tome zarađivati od usluga.

 

-već godinama MS zarđuje od linuxa više nego npr Canonical.. kojem je to core-biz ali ne uspjeva, dok plaća MSu licence (boot-bios-pristup resursima i kompatibilnost..).

-kako će na to gledati soft-fanatici iz busije win-lin? Odnosno, ako se može primijetiti, win juzeri (osim fridaya kojem je to vic) nemaju ništa protiv lin, nemaju ni razloga pljuckati ga, dok dobar dio lin juzera ima tu želju pljuckati MS-win.. i nalaze tisuću mana, od FSa, reg., filemanagera, notepada.. sve, a opet koriste mada tvrde da imaju bolju alternativu (za razliku kad nema kao acad-adobe..). Više win juzera pljudcka win-ms zbog bugova-virusa nego lin.. i to ima smisla, osim što su većinom isti ti juzeri uzrok problema-bug koji ekšli misle da je uzrok sam win. U neznanju ili lakše je kriviti druge..

 

-meni npr nije krivac win za neki bug, radi.. ali legitimno je pljucnuti (hračak) za propust s gubljenjem dokumenta od prije godinu-update, tj pacerska početnička greška hendlanja default patha vs provjere stvarnog patha lokacije dokumenta izvan defaultnog.. to je ozbiljan propust MS-tima. Visrusi-sigurnost.. stereotipi o win su samo to, jednako lin-mac tj na natjecanjima uvjek prvo pada mac (jer je target, jer je nagrada pa ga svi prvo napadnu.. ili lin koristi MSov SMB.. itd.). Tako zaključujem, osevi su ok, juzeri nisu ok. :) -eliminirati ono loše, tj juzere? .. Možemo to primijeniti npr na aute, promet-sudar, nisu problem automobili nego vozači, alkohol i nepažnja.. zar ne? Ako se želi eliminirati uzrok problema (karikirano) dođemo do zaključka da treba eliminirati ljude, no i kvaka-22, tad nam ne trebaju ni automobili-promet-gradovi pa to tad nije prihvatljivo rješenje (kojeg je karikirano inicirao hićo.. možda neprimerna šala.. no ipak kao šala..).

-ako sam iz tabora wintalibana tad ne postoji promašaj MSa? Ako sam linuxfreek tad mi je to glavna municija? Što me tad briga za bug u win ili reg ili FS?.. smisao-poveznica? Ako pak koristim oboje, tad mi treba oboje, tad mi bug MSa direktno smeta kao i problemi ako postoje s bilo kojim dijelom, no mantra o lošem FSu ili reg je samo to, mantra linuxtalibana koji ili nikad nisu ništa radili na win pa pričaju priče iz druge ruke ili su već orojeli borci u frontovskoj bitci, mastadonti-dinosauri-fahidioti.. 'takvi' jer su navikli.. meni je to bezveze.. ono, braniti-pljuvati os, komad softwarea ili ljudske greške. Odnosno, prihvatljivo je čak i da svatko pa i MS povremeno pogriješi.. no ja im taj propust zamjeram (jer je više važan datum i PR nego funkcionalnost i dozvoljen amaterirzam na mjestu profesionalaca.. kao da kirurg greškom odreže ruku umjesto noge ili pogrešnoj osobi.. nije svaka greška 'dozvoljena').

 

** pa nazad na talibanske postove :)

bunker kaže...

@friday 

Sve više pretjeruješ u omalovažavanje drugih vrednujući sve po svojim kriterijima. 

Samnom su u razred išli kolege koji su po 10 puta padali na ispitu konturnih struja, no to ih nije spriječilo da stasaju u električare, otvore svoje firme i obrte i sl... Neznam dali znaš, ali većina kvalitetnih električara, keramičara, vodoinstalatera, frizerki, mehaničara u zgb zarađuje 1000 i više kn dnevno. Tvoja neto primanja za 24 radna dana dosegnu protuvrijednost 24 000 kn ? 

400 kn je neto satnica po osobi da ti firmica kroz koju povremeno radim odradi instalacije, backup, mrežu, security, video nadzor, alatne, a pazi čuda , nitko od nas nije programer... I bar po 6,7 sati se svuda zadržimo... 

Jbg, pa maler me traži 4000 kn da mi okreči kuću, a ima max 2 dana posla.... Tako da neznam zakaj si ti zabrijao da je programiranje neki vrh... Vrh su bankari i političari i sudstvo a ne it-jevci.... 

....

 -klasično bunkerski, argument koji to nije.. ali njemu je to ok.. i ne moram se slagati, ali i to je 'smisao foruma', tj bez bunkera se nemamo čime 'svađati'.

-negativno? sve, tj promašaj.. no pozitivno što barem nešto napiše, ne kratko 'da-ne', trudi se i to je ''forum''. To poštujem, jer bio on u pravu ili krivu, barem nešto napiše, pokuša, daje (promašeni) primjer ali nešto daje. Entry naprotiv kaže 'ubuntu' i to je to..? Slažem se, ali.. rečenica, kao ''zašto'' je = forum, ne samo odgovor. (+ bit će i njegov citat..).

 

Friday kaže...
bunker kaže...

  Tvoja neto primanja za 24 radna dana dosegnu protuvrijednost 24 000 kn ? 


 

Cek, ovo pitas iz zajebancije, ili?

 -Friday se pita..? -ne, to je the-bunker. (kao što se već može predvidjeti kako bi bilo tko od forumaša odgovorio na bilo koje pitanje, koji stil, koliko slova-rečenica.. ili mojih plahti..) :)

-sasvim nešto drugo je točnost-argument u nekoj količini texta, tj neki nabace pa što se primi, neki vole minimalizam, neki znaju pa tipkaju traktate, neki samo scrollaju i lajkaju dok neki samo lupaju palac dolje.. ne znaš koja je skupina gora, no predvidljivi smo, ljudi smo.. :))

 

**

eto i nastavak (umjerenog člana, ne talibanca..)

ShadoW kaže...
bunker kaže...

@friday 

Sve više pretjeruješ u omalovažavanje drugih vrednujući sve po svojim kriterijima. 

Samnom su u razred išli kolege koji su po 10 puta padali na ispitu konturnih struja, no to ih nije spriječilo da stasaju u električare, otvore svoje firme i obrte i sl... Neznam dali znaš, ali većina kvalitetnih električara, keramičara, vodoinstalatera, frizerki, mehaničara u zgb zarađuje 1000 i više kn dnevno. Tvoja neto primanja za 24 radna dana dosegnu protuvrijednost 24 000 kn ? 

400 kn je neto satnica po osobi da ti firmica kroz koju povremeno radim odradi instalacije, backup, mrežu, security, video nadzor, alatne, a pazi čuda , nitko od nas nije programer... I bar po 6,7 sati se svuda zadržimo... 

Jbg, pa maler me traži 4000 kn da mi okreči kuću, a ima max 2 dana posla.... Tako da neznam zakaj si ti zabrijao da je programiranje neki vrh... Vrh su bankari i političari i sudstvo a ne it-jevci.... 

....

 Totalno je nebino koliko tko zaraduje. Ovo je totalno kriva tema za takva pitanja i usporedbe. Koliko god netko puno ili malo zaraduje nema veze s icim.

Friday kaže...

Sav pedantan, sve posveceno detaljima - a temperatura u start meniju u farenhajtima 

Kak kaze onaj grafit: dzaba ste krecili

 A nazvo sam se pedantnim di? Ono sto je moja poanta je da moj workflow i tvoj nemaju veze jedan s drugim i da tvoj workflow nije ni bolji ni losiji od mog.

 

Zasto ides i izvlacis podatke tko koliko postova ima na forumu, pa nismo djeca ... Ili ti je to hobi i zabavno ko nekome sto je zabavno namjestiti si desktop kako mu odgovara...

 - tj vidljivo je da su mu bunker i friday 'nepoznati'..

-da, slažem se, nebitno.. (podcrtano) a bunker je upravo takav, dok je fridayev humor takav, pa tako npr 'žali' sve koji nemaju win ili brzi internet, ''tad žitvot nema smisla..'' i sl. ali za razliku od humora, lako bi bilo s njim razgovarati, s bunkerom skoro nemoguće osim 'pajserom' :)

-ono na što friday referira su 'ikone' tj kome smeta neka ikona ili snatana ikone i cortanu uklanja powershelom.. :) tj postavlja se kao neki powerjuzer mada je početnik koji ako ništa drugo, uklanja-deinstalira ono što je propustio tj instalirao u install proceduri kao cortanu. Stvar koja se ne tiče nikog od 'većine' korisnika tj ni kućnog ni poslovnog, tj samo 'wanabee hakeri' i sl kategorije briju na takve sitnice ili alufolija na glavi kao zaštita od praćenja i telemetrije itd. .. tad fridayju skoči tlak-šećer i proradi tik u očnom živcu.. pa počne srati kako on to već zna. Nije u pravu, provokator.. ali i kad je u krivu je sto put korektniji nego wanabeepowerjuzer koji misli da zna, što pak ''mladi lavovi'' naprosto moraju btiti, kao što su djeca išla u vrtić pa školu .. i srala u pelene. Ne zamjeramo djeci sranje u pelene, zar ne? Ali ih odgajamo pa tako i mlade lavove koj će se možda tek jednog dana dokazati ili će postati nešto deseto daleko od ITa, možda portiri, možda kuhari.. mada sad misle da su znalci.

+ kao i bunker, potrebni su sva trojica, jer bez njih bi možda Zemlja i danas bila 'ravna ploča..'.. tj u svakoj raspravi pa i pogrešnim argumentima se može doći do pozitivnih zaključaka-znanja..

 

(i sad već poneki misle i nade za kraj posta.. no kao s koronom.. još nije gotovo) :))

 

**

bunker kaže...

@friday 

Ma opće me ne zanimaju tvoja primanja, nego je cilj bio pokazati da danas postoji hrpa struka koje jako dobro zarađuju a da pritom odrade svega par sati dnevno. A nekako sam siguran da kvalitetan električar ili keramičar u Dublinu daleko skuplje naplati svoje usluge nego ovaj u zgb. Kako netko reče, ti ko da si u nekom začaranom krugu i nevidiš nikaj van toga... 

 -pa tako bunker nastavi nečim što ni sa čime nema veze.. :) no ok, kažem i to je ok, potrebno-nužno.

+ čak i on ima dijelove koji vrijede, jedino što on misli da se ista pravila ne odnose na njega-njegove postove.. kriterij!

-pa tako kaže 'da ga ne zanimaju primanja'.. a on ih uvede kao primjer-argumet, ili da je neki začarani krug iz kojeg ne vidi van.. a ne pita se nije li on u takvom krugu? Tj oko pirmanja je reterirao, jer s fridayem je to tako.. no i dalje to nema veze oko valjanosti argumenata, nego samo kako funkcionira forum-članovi i navike, fahidioti ili rovovski borci-talibani. Argumenti i kriteriji? Po anštajnu je relativno-relativno :)

+ idući postovi-linkovi na tu temu koja i dalje nema veze ili nema argumenta u smislu teme win-lin ili ičeg no tako je to. U tome npr Entry ne radi takvu grešku..

 

Veliki Brat kaže...

LOL, koji fah idiot! 

 -. .. ali eto, velikibrat se javio. (i koristim termin fahidioti, pa ako se netko nađe uvrijeđen, on je kriv..) :))

- da, ali samo kad se isčupa iz konteksta-vica.. a velikibrat je tu kao padobranac i naravno da je friday idiot, ili fah.. ili oboje, no da ga sad ne krenem braniti (pa nek ostane na tome) :))

-da, no to je samo kao indikator, kao okidač.. a posljedice su ovaj moj post, tj toliko svega se natipkalo da je ili-ili, ili ću nextati ili čitavo popodne tipkati.. pogodite što se desilo? :)

-a direktan uzročnik je i veliki brat tj ''fahidiot'' riječ, bez koje bi dio postova bio nemoguć, kao i friday i bunker... pa ako njurgate tad se njima žalite.

 

pa nastavak interne-intimne korespodencije bunker-friday..

bunker kaže...

@friday 

Link je na temu gdje se uspoređuju plaće programera u CRO, Njemačkoj, Irskoj... I pokušavaš skrenuti temu: moj osvrt na plaće programera je bio odgovor na tvoje podcjenjivanje i omalovažavanje drugih struka , kao i na tvoj osvrt na zaradu od Photoshopa vs zarada od programiranja. 

Glavno pitanje je bilo da navedeš 1 razlog zašto bi win bio bolji izbor, a tvoji manevri oko start menija, plaća, i sl su samo pokušaji udaljavanja od glavnog pitanja.... 

No ok, ako sam te dobro shvatio, nema tog razloga jer su i win10 i veće Linux distre podjednako dobar/loš izbor za home usera. Ako smo se oko toga složili, onda zatvaram poglavlje.... ☺️ 

-gdje bunker misli da netko skreće temu dok je on taj koji uvodi skretnicu-novac.. :)

-ali i pozitivno, osim opet njegovog stila (traži da se njemu odgovori..), tj traži 1-razlog.. a ne postavlja opet onu formulu o kvadrantima u 4-jednako točna moguća odgovora.

-tj isti kriterij, tj izbor osa-win-lin je što, startmeni ili ikone, notepad ili calculator? Postavlja pitanje koji je os bolji i da se da 1-razlog za win.. a ne vidi da je to promašaj, pogrešno tj netočno formulirano pitanje a time i odgovor, koji je samo zato takav da bi očekivano dao njemu neki argument. Tj pogrešna logička pretpostavka je da ako se ne može dati odgovor na 1-razlog tad vrijedi suprotan zaključak tj da je tad drugi os bolji izbor.. a to je pogrešna logika tj i dalje su oba osa jednako dobra što u idućoj rečenici i kaže. (i zato nije neznalica, nije početnik.. to što se ne slažemo ne znači da ja sve znam ili da on nije u pravu, bar ponekad..). No tim formulacijama se samo želi 'manipulirati' argumentima tj ciljano gurati vodu na svoj mlin.. i srećom, u istom postu promjena.. :)

 

+ na kraju završava s rečenicom da je podjednako dobar/loš izbor za home juzera.. i on bi zatvorio poglavlje :) I slažem se, no bez zatvaranja.. tj to je forum. Zašto zatvoriti poglavlje?

 

i za kraj:

Entry Point kaže...

Ček malo, raspravljate o start menu-ima, ikonama i plaćama? WTF? To su tako relativne i subjektivne stvari da vam raspravljati o tome nema nikakvog smisla.

 

OS i programi su za one kojima je kruh IT, alat, kao što je nekom mehaničaru čekić ili bušilica. Koji je bolji, ovisi što radiš i kako radiš. Točka. Onima koji IT nije kruh, koji je bolji je samo njihovo osobno iskustvo, doživljaj, pa čak i fanbojizam, dakle irelevantno.

 

To što Friday isključivo radi na Win jer radi većinom proizvode za to okružje, meni ne znači ni crno pod notktom u usporedbi za što ja koristim računala. Dakle njegov OS i alati su meni beskorisni. Rasprava i forsiranje nekog svojeg pogleda što je ispravno, a što ne, je apsolutno besmisleno.

 -da, eto, kao s većinom njegovih postova se slažem. Potrebno ga je ponoviti, dobar je. Svaki dio-odlomak u proširenoj rečenici.. :)

 

-1.rečenica/odlomak.. da, no vidimo da su 'znalci' u raspravi i misle ''ozbiljno'', argumenti? Relativno i subjektivno.

-2.odlomak/rečenica-točka-rečenica.. :)) ili 'točka' kao treća? .. da.

-3.da, tri rečenice.. (uf, al se raspisao..) :)) no zgodan prikaz kako osobi A jedan alat koristi u poslu dok osobi B neki drugi alat pri tome je i soft alat.. i pri tome može biti korisno, beskorisno, itd..

.. ali i 'ton' protiv win, za lin .. tj jasno se daje do znanja da je on na lin (ne miješati za lin.. ali je i za..).

 

-zašto taj post-citat? Pa prvo jer je ok, jasan, dobar. Zatim zato jer ima više od jedne rečenice :)))

tj 'kriterij' kad kratko odgovori ubuntu vs u 'besmislenoj' temi oko ikona i stvari koje ekšli nisu izbor nego posao.. i tu napiše nekoliko rečenica, korektnih, dok tamo gdje može početniku objasniti ono bitno, tj ''zašto'' to presklaće, ne želi? Ima znanje, da odgovro početniku.. ali tu stane, nema neki savjet ili najvažnje ono zašto-razumijevanje? Ne želi pisati? To je njegov izbor, no i tad piše, kao i sad, tamo jedna jednostavna rečenica a tu ipak više, dok ćemo se svi složiti da ekšli tamo može dati daleko više znanja nego u ova tri odlomka s kojima se recimo svi slažemo.

-jednako tako se može prigovoriti mojim postovima da su preširoki, neurotično-neuredni.. svašta, no kao i bunker i svi 'negativci' u današnjem igrokazu na forumu i to je potrebno ako želimo nekom 'mladom lavu' dati naputke, ili to ne želimo?.. tad čemu tema ili smisao foruma?

 

-lako je ne pisat, mogu lako nextati.. čemu prosipanje i pametovanje? Pa možda neki od slučajnih prolaznika ipak pročita, ne friday, entry i bunker, ne ja, nego netko nov-početnik i poželjno je da barem dobije inicijalno hintove kao ''koji je os bolji'' tj da nauči kako to nije pravo pitanje kao ni odgovor odnosno da je to relativno i sažeto u posljednjem postu entryja ali da je ovo između također potrebno i dio procesa učenja, pa i na greškama, čak i kad se promaši-pogriješi tj ne mora se uvjek biti u pravu ali uvjek je važno postaviti pitanja, zašto, kako itd.. ne samo dobiti odgovor jer je relativan ili ovisan o situaciji.

-nije smisao odgovoriti 2+2=4, nego poneki početnik tad počne učiti matematiku tj razmišljati i tad će imati šanse za svoj izbor. Ne moj izbor osa kao što je odgovor ubuntu bez objašnjenja, mada se s tim odgovorom slažem. Važnije je nakon tog odgovora ono 'zašto'.. a uvod u to pitanje je bio dev za neki gaming.. koji da bi bio dev mora imati godine iskustva i tad ne postavi takvo pitanje na taj način nego tad zna i eventualno traži neki specifičan odgovor uz dodatne kriterije-razloge.

 

-što je smisao teme-foruma? Početnicima treba pomagati, ne da će slušati svaki savjet, ali ono zašto je u učenju važnije od kratkog odogovora. Obrnuto, da je to test iz matematike i da nekome damo rješenje time nismo dobili osobu koja zna matematiku nego nekog tko je prošao test a trebao je pasti, koji će možda sutra loše izračunati nosivost zgrade ili dividende, koji će se provući neznanjem tamo gdje bi treao imati odgovarajuće znanje. Zato sam za ono 'zašto', ne samo odgovor na pitanje dok će početnicima uvjek biti 'preopširno' i sl jer u pravulu ni ne znaju što sve implicira neko pitanje, ne samo odgovor nego i sve međukorake koji dovode do odgovora kao algoritam. Što želimo u temi? Nekome dati rješenje ili mu objasniti zašto pa da sam zna što i kako odabrati?

 

-da, ubuntu je odgovor, kao i svaki drugi os, a svaka situacija je za sebe i kao posljednji entryjev post u citatu odgovara da je to nekad os-a nekad -b, nekad kombinacija ili c... a ovisno o našem znanju prilagoti ćemo se raspoloživim resursima i time napraviti što možemo. Lin ili win? Treba znati razmišljati, treba koristiti znanje i zato 'prigovaram' više entryju nego bunkeru mada se slažem.

 

 

***

hvala svima koji su preživjeli, ostali.. također, živi ste! :)) ne samo od korone i potresa...

** ... tj, sad mogu na normalne dnevne teme koje 'trpe' zbog ove višemetarske.. :)))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
offline
Linux - pitanja i odgovori

Dosta više ajhaše, srušit ćeš internet!

Gledam te!
 
4 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Jesam jedini koji je procitao post od pocetka do kraja?
 
2 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
phoenix edition kaže...

..

 

E sad, vjerojatno glupo pitanje. Je li Linux uopće instaliran od strane prodavača? :D

Ako jest, je li ovo greška u BIOS-u ili hardveru laptopa?

Može li se na sve ovo samo ubaciti bootabilan USB i instalirati Windows?

..

1. -vjeorjanto je, tj to je 99% freebsd ili sl. to je to.. 'crni ekran' tj = skoro ništa. Ne služi ničemu osim paljenju računala tj osnovnoj provjeri da radi (ekran-disk-cpu-ram..)

 

2. ako je 1. točno tad je ok, ali ovisi što je na ekranu.. tj jednak opis može imati korsinik win-linuxa i kvarom-problemom tj ispis 'kvara' ili bilo koja poruka BIOS-POSTa služi tome, ako je bez tih poruka o greškama tad nije kvar a upravo zato se isporučuje s 'nekakvim' predinstaliranim osom tj da se može upaliti i provjeriti.

-uvjek može biti i neki kvar, mala šansa.. recimo da korisnik za sve uređaje može zaključiti kvar ili radi.. :)

 

3.. ovisi o opcijama biosa, samoj verziji (i igrama koje postoje oko toga).. npr neke opcije su lančano-povezane dostupne tek kad se uvjetna opcija promjeni, ponekad nakon save&reboota i ponovnog ulaza u bios itd. + problem, pošto znaju biti neke 'igre' može biti i problem promjena tj preduvjet da se to može 'samo' iz win jer proizvođač ima samo npr winflash.. i prvo moraš imati win da bi mogao flashati noviji bios..

+važno je odgovarajuće podesiti bios prije instalacije osa, tj ovisno o potrebama-željama i ciljanimo osu ili osevima u slučaju multiboota tj kompatibilnost-mogućnosti kao i znati koji su rizic-problemi mogući ovisno ako se uključi npr sec.boot .. tj podešavanje biosa je prije installa osa u pravilu kasnije ne mijenjaš ali u 99% su defaulti OK.. no to je 'generičko' pravilo i poželjno je znati-razumjeti što koja opcija znači i koje su posljedice no većina korisnika to može preskočiti (dok se ne desi problem npr kvar diska i problem kod spašavanja podataka.. ili zaštita od krađe, tajnost podataka itd..).

 

-u pravlu trebaš 'samo' ubaciti odgovarjaući install medij, to sad podrazumijeva usb.. a to znači da ga moraš napraviti, pribaviti. Win ili ubuntu ili što se već želi.

-za win ideš na ms stranice i čitaš-klikaš ... moraš imati stikić od 8gb i nakon nekoliko minuta-pola sata imaš win10 install. Za to moraš imati funkcionalan win-pc i stikić 8gb koji će biti obrisan-formatiran kao i internet..

-ubuntu je slično, za sve imaju odličan supprot, čitaš i pratiš korake.. ali sve radiš 'ručno'.

-stikić ubodeš i upališ računalo, prvom prilikom dok dođeš do mogućnosti brisanja diska, obrišeš sve, sve particije, s win je to shift+f10 i pojavi se CMD, diskpart, .. select disk 0 (uz pretpostavku da je nula pravi disk koji se želi obrisati) i clean.. ili klikanjem u guiju. Kad se obriše sve tek tad se može računati da će install normalno proći tj bez tog se ne zna koje-kakve particije i mod rada diska (gpt ili mbr a to ovisi o biosu i kreiranom mediju, disk mora biti čist neinicijaliziran ili u jednakom modu kao bios+installmedij.

-dalje je lako, klik-next i odbiješ sve što se nudi (jer je višak, lako se doda).

-kad je sve gotovo opet pustiti automatiku da odradi svoje tj instalira sve potrebne drivere i nadogradnje a to traži nešto vremena + internet tj kad vidiš da su svi uređaji-komponente prepoznati s driverom u sys.manageru tad je taj dio gootov + par restartova + podešavanja svega što ti padne pod miša .. a tek tad krenuti s igrama i ostalim appsima, tj možda treba i uključiti .net, možda directx90c .. tj svaka app može imati potrebne dodatke ili neki readme-requirementse koji to navedu.

-ubuntu, bootaš i to je za live medij već ok.. možeš probati-surfati no to još nije instalirano, lakše jer sve vidiš i možeš klikati i instalirati, isto.. no zgodno imati za rezervu čak i ako ga ne instaliraš jer je live (radi sa stikića). Sve ostale distibucije su samo stvar izbora-izgleda-ukusa.. npr mint je ubuntu + dodaci.. a sve se može dodati kao svaka app u soft.centru no možda je tad zgodnije imati mint za početak.. a izbor je još tip gui-frontenda kao KDE-gnome-cinnamon itd.. itd. tj linux nudi široki izbor svega, pa i verzija-osa-distribucije, ne samo 32-64bitno.. nego sto varijacija i svaka može biti zgodna za nešto, no sve je to jedan-isti linux osim filozofije designea ili installer-paketa .. 'isto'.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
phoenix edition kaže...

Pozdrav :)

 

Za početak, imam osjećaj da sam fulala temu, no ne znam gdje bih ubacila pitanje na koje biste, vjerujem, mogli znati odgovor.

Naime, članu obitelji sam na poklon kupila laptop, nov preko webshopa. Pisale su specifikacije...te no ODD, Linux, jamstvo.

Kada je laptop stigao, pri prvom pokretanju, nailazi se na problem (vjerojatno) u bootu. Javlja grešku :Press ESC in 2 Seconds to skip startup.nsh,any other key to continue.

Pri pritisku na ESC, ne događa se ništa.

Ono što je pokušano:

1. upisivanje "exit " i zatim enter. Dolazi do crnog ekrana i tu staje.

2. Promjena u BIOS-u - load defaultnih postavki BIOS-a.

3. U boot priority, naveden je samo HDD i ništa drugo,  ne dozvoljava promjenu UEFI-LEGACY.

 

E sad, vjerojatno glupo pitanje. Je li Linux uopće instaliran od strane prodavača? :D

Ako jest, je li ovo greška u BIOS-u ili hardveru laptopa?

Može li se na sve ovo samo ubaciti bootabilan USB i instalirati Windows?

 

Ako je pogrešna tema i blesava pitanja, prihvaćam da me uputite na pravo mjesto, a za blesava pitanja nemam lijek :P

 

Unaprijed zahvaljujem

 Stavili su gore linux, tek toliko da piše da je neki OS. Najlakše i najbrže im je staviti neki linuxoid, bez GUI-a, da dok upališ komp da vidiš da radi.

 

Kao što si rekla, instalirat ćete windowse 10, ali htjeli ste probati Ubuntu. Onda predlažem da to i napravite (obrišite sve particije koje su kreirali ovim nakaradnim "linuxom), te ako želite isprobati Ubuntu, onda to napravite u live modu, pa tko zna, možda vam se svidi i možda će vam on biti dovoljan za ono što trebate. U tom slučaju možemo onda pomoći oko instalacije (mada je krajnje jednostavna kao i kod win).

 

Live Ubuntu:

 

 

Tekstualna verzija:

 

https://ubuntu.com/tutorials/tutorial-create-a-usb-stick-on-windows#1-overview

 

 

Samomrzeći hrvat
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
ihush kaže...
....

 Pa kaj ti u svakom postu moraš lamentirati kao sir Humphrey ?????  

if only you knew the power of the dark side
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 8:44 (Darky).
13 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

U ovako dugačkom postu moj si osvrt označio kao nebitan. Pa mogao si me i fizički ubiti a ne ovako diskreditirati moj ugled, lik i djelo pred svekolikim općinstvom.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
odjavljen
offline
Linux - pitanja i odgovori

Ja sam pretjerao i ispricavam se. Iako mi je to zapravo bilo jasno vec pred kraj tog natezanja, tek sam sad nakon sto sam procitao ihush-ov post to posve shvatio (iskreno, poceo sam sinoc ali dovrsio tek jutros). BTW, koliki je post dovoljno govori cinjenica da me spomenuo 21 puta...

Dakle, da ne ispadne tek usputno, ponavljam - pretjerao sam i ispricavam se

Freak Show Inc.
 
6 0 hvala 2
15 godina
offline
Linux - pitanja i odgovori

aj da se vratimo na temu bez svađanja

situacija
****************
i5
16GB RAM
SSD 64 GB za sistem
nVidia 1050 3GB
TP-link USB wifi
****************
Win 10 - licencirani i nadograđeni- (iako sam ja pogasio sve moguće opcije, on se ipak nekako nadogradio, nemam pojma kako ali je)
sad mi polako kida živce sa blinkanjem ekrana, i naravno pojeo je sav SSD od 64 GB, a niš nisam novo instalirao (nakon instalacije je bilo samo 37GB zauzeto)

želja mi je prebaciti ovaj komp na novi Ubuntu 20.4, ali ima jedan mali problemčić

ja nemam na raspolaganju žicu, samo wifi a na windowsima je TPK USB Wifi adapter (tako ga vide win 10)
uz ovaj komp imam na raspolaganju laptop sa win 10
skinuo sam Ubuntu, napravio USB, pokrenuo "Live" i on ne vidi wifi USB...
Što sad?
ugasio sam UEFI i secure boot u BIOSu, ali nema koristi, ne vidi USB adaper, samo vanjske USB diskove
Ako instaliram Ubuntu bez mreže komp je beskoristan

Molim savjete što i kako dalje?
Hvala

if only you knew the power of the dark side
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Darky kaže...

aj da se vratimo na temu bez svađanja

situacija
****************
i5
16GB RAM
SSD 64 GB za sistem
nVidia 1050 3GB
TP-link USB wifi
****************
Win 10 - licencirani i nadograđeni- (iako sam ja pogasio sve moguće opcije, on se ipak nekako nadogradio, nemam pojma kako ali je)
sad mi polako kida živce sa blinkanjem ekrana, i naravno pojeo je sav SSD od 64 GB, a niš nisam novo instalirao (nakon instalacije je bilo samo 37GB zauzeto)

želja mi je prebaciti ovaj komp na novi Ubuntu 20.4, ali ima jedan mali problemčić

ja nemam na raspolaganju žicu, samo wifi a na windowsima je TPK USB Wifi adapter (tako ga vide win 10)
uz ovaj komp imam na raspolaganju laptop sa win 10
skinuo sam Ubuntu, napravio USB, pokrenuo "Live" i on ne vidi wifi USB...
Što sad?
ugasio sam UEFI i secure boot u BIOSu, ali nema koristi, ne vidi USB adaper, samo vanjske USB diskove
Ako instaliram Ubuntu bez mreže komp je beskoristan

Molim savjete što i kako dalje?
Hvala

 moguce (vjerojatno) da ti samo fale driveri.

 

logican put bi bio da skines drivere sa njihove stranice, stavis ih na neki usb stick i instaliras nakon pokretanja

 

evo i neki (mozda) korisni linkovi
https://itsfoss.com/fix-no-wireless-network-ubuntu/
https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/net-wireless-troubleshooting-hardware-check.html.en

 

15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Entry Point kaže...
phoenix edition kaže...

Pozdrav :)

 

Za početak, imam osjećaj da sam fulala temu, no ne znam gdje bih ubacila pitanje na koje biste, vjerujem, mogli znati odgovor.

Naime, članu obitelji sam na poklon kupila laptop, nov preko webshopa. Pisale su specifikacije...te no ODD, Linux, jamstvo.

Kada je laptop stigao, pri prvom pokretanju, nailazi se na problem (vjerojatno) u bootu. Javlja grešku :Press ESC in 2 Seconds to skip startup.nsh,any other key to continue.

Pri pritisku na ESC, ne događa se ništa.

Ono što je pokušano:

1. upisivanje "exit " i zatim enter. Dolazi do crnog ekrana i tu staje.

2. Promjena u BIOS-u - load defaultnih postavki BIOS-a.

3. U boot priority, naveden je samo HDD i ništa drugo,  ne dozvoljava promjenu UEFI-LEGACY.

 

E sad, vjerojatno glupo pitanje. Je li Linux uopće instaliran od strane prodavača? :D

Ako jest, je li ovo greška u BIOS-u ili hardveru laptopa?

Može li se na sve ovo samo ubaciti bootabilan USB i instalirati Windows?

 

Ako je pogrešna tema i blesava pitanja, prihvaćam da me uputite na pravo mjesto, a za blesava pitanja nemam lijek :P

 

Unaprijed zahvaljujem

 Stavili su gore linux, tek toliko da piše da je neki OS. Najlakše i najbrže im je staviti neki linuxoid, bez GUI-a, da dok upališ komp da vidiš da radi.

 

Kao što si rekla, instalirat ćete windowse 10, ali htjeli ste probati Ubuntu. Onda predlažem da to i napravite (obrišite sve particije koje su kreirali ovim nakaradnim "linuxom), te ako želite isprobati Ubuntu, onda to napravite u live modu, pa tko zna, možda vam se svidi i možda će vam on biti dovoljan za ono što trebate. U tom slučaju možemo onda pomoći oko instalacije (mada je krajnje jednostavna kao i kod win).

 

Live Ubuntu:

 

 

Tekstualna verzija:

 

https://ubuntu.com/tutorials/tutorial-create-a-usb-stick-on-windows#1-overview

 

 

-evo opet (pozitivnog) primjera kako to entry kad želi, može.. :) tj nije samo 'točan odgovor' nego upravo primjereno osobi koja možda nikad nije napravila install-stikić, yt-link + txt.

-nije to posljedica mog 'poticaja-kritike'.. ali poželjno bi bilo da tako odgovara na pitanje gdje je odgovor = ubuntu, zar ne? :))

-istina, tad dio lajkera kojima je napor pročitati proširenu rečenicu počne dislajkati, jer to nije kul-kratak odgovor, no sumnjam da on tu skuplja lajkere.

 

Darky kaže...
ihush kaže...
....

 Pa kaj ti u svakom postu moraš lamentirati kao sir Humphrey ?????  

- da ministre? -da. :) upravo njegove govorničke-muljatorske sposobnosti su mi ideal-cilj, može govoriti satima i ne reči ništa.

- kao i ostatka ekipe ili većine uk-serija kao dellboy a ja sam mu 'brat' (mala matura, računala..) :))

 

Darky kaže...

aj da se vratimo na temu bez svađanja

situacija
****************
i5
16GB RAM
SSD 64 GB za sistem
nVidia 1050 3GB
TP-link USB wifi
****************
Win 10 - licencirani i nadograđeni- (iako sam ja pogasio sve moguće opcije, on se ipak nekako nadogradio, nemam pojma kako ali je)
sad mi polako kida živce sa blinkanjem ekrana, i naravno pojeo je sav SSD od 64 GB, a niš nisam novo instalirao (nakon instalacije je bilo samo 37GB zauzeto)

želja mi je prebaciti ovaj komp na novi Ubuntu 20.4, ali ima jedan mali problemčić

ja nemam na raspolaganju žicu, samo wifi a na windowsima je TPK USB Wifi adapter (tako ga vide win 10)
uz ovaj komp imam na raspolaganju laptop sa win 10
skinuo sam Ubuntu, napravio USB, pokrenuo "Live" i on ne vidi wifi USB...
Što sad?
ugasio sam UEFI i secure boot u BIOSu, ali nema koristi, ne vidi USB adaper, samo vanjske USB diskove
Ako instaliram Ubuntu bez mreže komp je beskoristan

Molim savjete što i kako dalje?
Hvala

 -zato je ponekad poželjno pogledati na kutiji artikla ima li pingvina (uz win i mac logo..) tj za većinu je minimum krenel 2.6, za sve novije 3.6-8... tj 99% da uređaj radi, ali postoje i izuzetci.

 

- tj. za sve/hw na savakom OSu je potreban odgovarajući driver. Driver proizvodi proizvođač uređaja/chipa, npr u ovom slučaju: intel, realtek, atheros, broadcom itd.. i ekšli jedino proizvođač radi drivere, ne neki OEM koji pakira uređaj tj samo udari brand-logo i upakira u install s dodatnom app ili smećem.

- nisi naveo točan model-chip.. a to je ono važno, tj danas je skoro 'nevjerojatno' da nije supportan odnosno ili je nova serija pa još nije uključen driver tj chip (jer driver pokriva zapravo skupinu chipova-serije.. ali za nešto novo mora biti dodan novi čip u popis.. ili obrnuto, canonical izbacuje legacy kao i microsoft.. pa neki uređaj cca desetak godina star može imati isti problem tj nema driver uključen u kernel-os.). Tad potražiš konkretan driver za želejni os prvo na tplinku pa na str.proizvođača chipa koji ne želi biti support korisnicima nego je to posao OEMa..

- za neke uređaje postoje open driveri, dok za neke ne postoje linux jer vlansik nije dao licencu kao npr broadcom prije desetak godina i problemi s wlanom+app koja kontrolira paljenje/gašenje koju je proizvođač često radio iskjlučivo za win a to nije driver nego samo app vezana uz driver no rezultat je isti.. tad su još bile microsoftove igre oko onemogućavanja linuxa i kazne, danas tog problema tj razloga nema no to ne znači da za sve postoji driver. Pravilo ne koristiti najnovije serije-uređaje jer treba nešto vremena dok se uključi linux support, jer svi prvo rade win-mac.. nakon cca 6mj može.

 

-pošto nisi naveo konkretan model-chip.. evo za primjer, tplink nano 150.. a svi/većina ostalih stikića je 99% isto, isti chip, isti driver koji obuhvaća nekoliko generacija-chipova.

-pa ako je taj ili sličan tad radi, tj ima support, no može biti da je na novom ubuntuu izbačen-legacy..

-drugi link, ima izbor verzije v-1-2-3.. tj ako je npr realtek potraži tamo, ovisno o chipu i nađeš driver.

.. tj posljednji dirver s tog linka/modela je za linux 4.4.3 u statusu beta.. i o tome ovisi koji 'os' kernel ili noviji driver, dok je 'normalan' ver.3.19.3

System RequirementsWindows 10/8.1/8/7/XP/Vista (32/64bits), Mac OS X 10.9~10.14, Linux 2.6.18~4.4.3

- .. to znači da možeš npr bootati neki stariji i radit će.. ali, naravno potreban je noviji os+driver i nikad ne znaš do kad će nešto biti u supportu tj može se grubo gledati TLS verzija kao orjentir pa ovo 99% radi na ubuntu npr 16lts (posljednji kernel 4.8) možda na 18 ili je već tad izbačeno i sl.

-trik, prvo skineš neki 'isti' noviji driver tj za noviji uređaj, važan je samo chip, može i drugi oem-brand jer je to ispd haube isti driver.. ili na str proizvođača chipa. Slično može kao pravilo biti za nvidia-ati, kao i za printere-skenere i sl. ali kad se desi neka veća hw razlika tj novi fičer tad mora biti i noviji driver i tad možda ne pokriva starije uređaje tj ovisi kad netko od njih izbaci legacy iz supporta a to više ovisi o wintelu i njihovoj želji jer tako onemoguće korištenje npr xp-w7 dok im linux više nije protivnik. Ispadne pravilo da uz novi hw mora novi sw (i os) i da svaka komponta koja je izvan 5-10 godina starosti ili najnovija nije u driveru, legacy ili nije ažurirano-kasni.. dok je isključivo interes (novac) kriterij kako brzo proizvođač izbaci novi driver a logično za novi os-verziju treba recimo mjesec ili više.

 

-odnosno, pošto je to canonicalova politika, što manje 'dodatnog tereta', može se probati npr mint koji ima obrnutu politiku i koji tad ima 50% šansi da radi outoffbox tj ima driver.

 

-jedan od zgodnih primjera za 'objasniti' korisnicima-juzerima koji misle da na linuxu nešto radi samo po sebi ili duhu svetom, ne, radi isključivo kroz driver (dok su nativni support svi osevi ostavili stoljeće prije.. i svima je driver izdvojen-zaseban file upravo zbog modularnosti-nadogradnji) + tijek vremena i nadogradnje-verzije, svega, kernel-sys-dll-driver-apps.. i tad dllhell pa je 'bolje' svakih nekoliko godina instalirati novi lts i korsititi ga u rasponu predviđenog supporta, ne duže jer -> dllhell.. mada teoretski sve može raditi vječno.

 

btw,

- sec.boot nema veze s wlan-usb adapterom, pa kao opcija u biosu nije bitna (očekivan rezultat, vidi diskove).

- 64gb je malo, tj mada win zauzme 20-30gb treba računati i tempove-smeće + update smeće (počistiti) a za upgrade se skida iso-install + radi se backup-image-restore tj koliko je zauzeto poduplaš.. uz swap i ostalo npr apps to tad nije dovoljno ili granično tj često možeš clean ali ne upgrade jer automatika radi image-kopiju, odnosno možeš 'ručno' + dodatni ext.disk i sl. no brže je 'format+clean'.. osim tlake ponovog podešavanja, ili veći disk, +120gb ispod tog je ovakav problem.

- za win10 je update instinistički-mandatoran (dio requirementsa i ne možeš odbiti, zabraniti.. +killswitch, dok hackovi koji bi to mogli spadaju u nedozvoljeno, odnosno, korporacije imaju odgovarajuću verziju i svoj server kao i admina.. nije za 'obične korisnike'). Jednostavno mora se updateati a to znači i svakih 6mj neovisno o odgodama i novi build-upgrade. Odgađanje je samo odgađanje i ne treba prvi dan (bugovi-insideri, nego neki dan kad tebi kao korisniku odgovara, kad imaš vremena-živaca-sreće.. ili ti se desi timeout i to win napravi prisilno a tad možda trebaš raditi ili se desi problem kao nedostatak mjesta i sl. i ostaneš visiti u rebootu i sl.)

-slično je s linux-lts kao i rolling distre i sl. tj sustav te tjera, ne biraš ti kao korisnik nego se usklađuješ s ostatkom pc-svijeta (usprkos tome što linuxgurui misle da imaju 'slobodu-izbor', da dok se tiče klikanja-biranja ikona i thema desktopa..) :))

 

-alternativno, koristiš LAN (ali može biti isti problem, samo veća šansa da radi tj da ima driver + noviji laptopi izbacuju priključak..).

-inače su mrežni driveri nešto što je tu s nama već desetljećima.. i pomalo je tužno kako izbacivanje legacya ubija svaku mogućnost korištenja neke starije opreme, driveri su često isti-identični i radili bi bez problema, tj osim razlike 32-64 bita (driver mora biti kompatibilan s osom, tj stari soft-os je većinom 32bitni .. a danas se ipak većinom koristi x64 i ako netko ima stari hw tad je često jedino upotrebljiv x32bitni os dok i to poneke distre izbacuju, tijek vremena)

 

edit: alternativno-2 .. ako računalo nema lan ili korisnik nema mogućnost žice tad mora wlan, u ostalim kombinacijama ''možda''..

-umjesto nabave nekog stikića (wlan adapter, bežična mrežna kartica), može zgodno-praktično biti korištenje routera, ako imate neki pa i kupnja jer cijene nisu neka razlika (osim kad se traže jači fičeri), tj kao i AP i sl rješenja, tj većina routera može raditi u AP modu i tad je možda zgodnije wlan dio riješiti routerom a dalje imati lan-switch do računala. To uključuje lan-žicu-port na računalu dok noviji laptopi mogu biti bez, no za novi hw se očekuje da nema tog problema s driverom tj bit će supportano od 'danas' idućih nekoliko godina 5-7 (do 10tak) tj to su obveze proizvođača kao i svih ostalih rezervnih dijelova ostalih roba-usluga ne samo IT dok jedino može problem biti u prvim verzijama kad je nešto novo pa kašnjenje za ažuriranje distre-kernela (par mjeseci i tad radi outoffbox.. osim izuzetaka-egzotike).

-čak i ako se kupuje stikuć za cca 50-150kn router ne mora biti preskup, tj nađe se u toj cijeni ili nešto 200-300kn ali tad dobijete i druge mogućnosti ili riješite problem drivera (naravno ako je nepotrebno ili smeta žica ili koji god razlog.. ovo je samo jedna od kombinacija, možda zgodno).

- Odnosno, kupnja novog stikića je ono što biznis želi i zato se stanje s driverom neće popraviti (nema interesa proizvođača, obrnuto). Samo tad onaj tko poželi koristiti linux (ili mac) treba provjeriti support, tj logo na kutiji i verziju kernela (važnije) .. jer sve je za win.. a prejeftino da bi se drugačije natezalo pa korisnik kupi novi, ubode, radi..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 16:21 (ihush).
10 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Darky kaže...

aj da se vratimo na temu bez svađanja

situacija
****************
i5
16GB RAM
SSD 64 GB za sistem
nVidia 1050 3GB
TP-link USB wifi
****************
Win 10 - licencirani i nadograđeni- (iako sam ja pogasio sve moguće opcije, on se ipak nekako nadogradio, nemam pojma kako ali je)
sad mi polako kida živce sa blinkanjem ekrana, i naravno pojeo je sav SSD od 64 GB, a niš nisam novo instalirao (nakon instalacije je bilo samo 37GB zauzeto)

želja mi je prebaciti ovaj komp na novi Ubuntu 20.4, ali ima jedan mali problemčić

ja nemam na raspolaganju žicu, samo wifi a na windowsima je TPK USB Wifi adapter (tako ga vide win 10)
uz ovaj komp imam na raspolaganju laptop sa win 10
skinuo sam Ubuntu, napravio USB, pokrenuo "Live" i on ne vidi wifi USB...
Što sad?
ugasio sam UEFI i secure boot u BIOSu, ali nema koristi, ne vidi USB adaper, samo vanjske USB diskove
Ako instaliram Ubuntu bez mreže komp je beskoristan

Molim savjete što i kako dalje?
Hvala

Koja TP kartica točno? Ja ju isto imam i morao sam neke akrobacije raditi. Dakle skinuti drivere/kernel mofule pa onda instalirati ubuntu i to staviti.

 

Edit:

 

Ako je realtek-ov čip onda instaliraj ovo:

 

https://github.com/jeremyb31/rtl8812au-1

 

Ovaj dio:

 

DKMS
This driver can be installed using [DKMS]. This is a system which will automatically recompile and install a kernel module when a new kernel gets installed or updated. To make use of DKMS, install the dkms package, which on Debian (based) systems is done like this:

 

sudo apt-get install dkms


Installation of Driver
In order to install the driver open a terminal in the directory with the source code and execute the following command:

 

sudo ./dkms-install.sh


Removal of Driver
In order to remove the driver from your system open a terminal in the directory with the source code and execute the following command:

 

sudo ./dkms-remove.sh


Make
For building & installing the driver with 'make' use

make
make install

 

Restartaj i trebalo bi biti okej.

 

Edit edit:

 

https://github.com/gordboy/rtl8812au-5.6.4.2

 

Novija verzija, mada bi i s gornjom trebalo biti ok.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 16:18 (Entry Point).
10 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
ShadoW kaže...

 moguce (vjerojatno) da ti samo fale driveri.

 

logican put bi bio da skines drivere sa njihove stranice, stavis ih na neki usb stick i instaliras nakon pokretanja

 

evo i neki (mozda) korisni linkovi
https://itsfoss.com/fix-no-wireless-network-ubuntu/
https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/net-wireless-troubleshooting-hardware-check.html.en

 

 TPlink koristi realtek-ove čipove.

Samomrzeći hrvat
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Entry Point kaže...
...

sudo apt-get install dkms


..

 -ne može aptgetati, jer nema mrežu.. :) može samo downloadati na drugom računalu-osu..

odnosno, da nije natipkao da nema žicu.. tad bi to moglo, ovako ne baš.

+ da, može rekompajlirati, no tad to 'mora' kod svakog novog kernela itd itd..

 

-tj to kao metoda može biti odgovor za sve ostalo, vga, audio, printer.. ali ne za mrežu, kvaka-22.. jer je nemamo. :)

 

edit: 90% realtek, no koristi i atheros.. na ćoravo i to treba probati tj daleko bolje šanse nego na ruletu..

 

evo i jedan popis.. chipset.(nevažno što je RPi.. isto je) boldano..

TP-LINKTL-WN722N
TL-WN722NCAtheros ath9k_htc
USB: 0cf3:9271
Firmware??Arch preinstalledPeople seem to have different experiences here. Model B may need oneYesYesSupports Access point or Ad hoc mode, not both together.TP-LINKTL-WN822N v1.1Atheros AR-9170
USB: 0CF3:1002??Arch preinstalledYesYes?TP-LINKTL-WN822N v2AR-9170
USB: 0cf3:7015
Firmware??Arch preinstalledPeople seem to have different experiences here.Yes?TP-LINKTL-WN822N v3Realtek rtl8192cu
USB: 0BDA:8178?Stretch preinstalledArch preinstalledYesYes?TP-LINKTL-WN727N v5.21Realtek rtl8188eus
USB: 2357:0111
Driver: 8188eu

 

odnosno, kad se zna chip, tad može skinuti driver bilo kojeg OEMa, npr dlink.. jer je to isti driver, jedini koji postoji (proizvođačev), može s nekih 'jačih' brandova kao lenovo-hp koji daju duži support za biznis računala (a tad se nađe i neki driver..) i sl. trikovi, uz google kao alat.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 16:48 (ihush).
15 godina
offline
Linux - pitanja i odgovori

@Ihush pa ti stvarno nisi normalan

 

*****
dakle našao sam kutiju
TP Link AC600

imao sam sličan problem sa mojim Lenovom laptopom, ali tamo sam imao žicu, pa sam odradio naknadnu instalaciju WiFi
No, sad sam u poziciji da mogu na net samo preko Wi-Fi, nemam žice i to mi je problem

dakle, jel ima neka pametna ideja kako da iskemijam mrežu?
da probam bridge USB ==> Mobilni android (i njegov wifi) dok ne osposobim wifi drivere?
Imam u rezervi još Lenovo laptop i on je win 10
dakle, ako srušim win, podignem linux, bez mreže sam, a driver treba downloadati i kompajlirati

edit:

sad sam se sjetio da mogu kupiti extender koji ima LAN, ali isto tako mogu kupiti i PCI wifi karticu....

if only you knew the power of the dark side
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 16:59 (Darky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
offline
Linux - pitanja i odgovori

jos jedno pitanje... posto je kod unreala na githubu.. jel teska alkemija vrtit ga na nekim sređenim distrama out of box npr PoP_OS(spominjem zato jer ima najmanje problema sa driverima i namjestanjima) pa se mogu fokusirati na bitnije stvari...

nemojte me sada pokopati radi ovoga..unity je teska makljaza jos da se vrti ok u ovoj situaciji

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 17:28 (09jer90).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

-umjesto kemijanja (kad već ne možeš provjeriti chip u postoejćem win.. sys.properties-komponente.. piše ti, samo klikneš i vidiš.. ili u linux terminal lspci..

tj oznaka serije nije od prevelike pomoći (jer nije to nvidia.. pa ne piše u spec koji je chip, samo pretpostavka da je noviji, na ćoravo, posljednji s gornjeg posta..)

 

+ kad skineš driver, skini si za sve oseve koje ćeš možda zatrebati, npr win.. i to može stojati na install stikiću, ne smeta, može biti korisno.

+ na live stikiću ne možeš tj nedostupan je (standardi, u jednom od postova prije.. 'removable' odnosno ovisi o supprotu-kernelu-distri) :)

.. no možeš i na liveu skoro sve isto kao na instaliranom. Tu ti je howto za install s iso-a, isto-slično je i sve ostalo.

 

+ i poželjno, ako imaš pri ruci, probati stariju npr 16.04 ili mint (koji možda može noviji, možda kde..) tj da vidimo kad je izbačen legacy i ima li mint.

(zgodno je znati, tj može biti primjenjivo za dobar dio korsnika jer je to čest chip-stikić i po tome moguć problem ako netko ide na novu distru) :)

.. tj to je primjenjivije na ostale u sličnoj situaciji nego nabava nekog uređaja ili shareanja-briđanja.. tj 'lako je kad imaš još jedan lap-pc..'.. oni koji nemaju+snalaženje u terminalu i sl.. pa je idealno znati koja distra radi outofbox..

tj ovisno što mrežnog imamo, npr mobitel, možemo nešto napraviti.. no to je specifično za svakog juzera i opermu koju ima/nema + za mob je nužan wlan, ne pomaže lan itd.

-dok za razliku od tebe, većina korisnika može barem privemeno doći do modema i spojiti se žicom, tako eliminira problem mreže dok instalira wlan.. ako nemaš žicu, ne možeš tako, izuzetci (i to uvjek gledati kao kriterij za mene-ostale..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

@darky

Možda mi je promaklo, pa ako nemaš WiFi na live Ubuntu, na tom drugom lapu možeš probati napraviti live USB sa mintom i/ili manjarom, pa bu tada možda WiFi od prve delal... Sorry ako si to probao a meni promaklo...


@friday

Ma sve ok. Ovdje su umjereni linuxaši, plus kaj većina nas uz Linux koristimo i Windows ( iz ovog ili onog razloga ). Da si sa ovakvom spikom došao na neki hard Linux forum puno žešće bi se proveo...


@ihush

Znači , bez "bunkerizma" staje kotač evolucije...? 😜

Slažem se sa većinom onoga kaj si iznio u zadnjoj Odiseji. Kako ono vele: i noga v rit je korak napred!! Rasprava je uvjek zdrava ( dok je bez uvreda i omalovažavanja ), jer će čak i nenamjerno iznošenje netočnih podataka potaknuti na ispravak, pa ćemo svi skupa nešto novo naučiti.

Ja nemam problem priznati da sam znao biti u krivu, no jedna od najvećih prednosti čovjeka je mogućnost prilagodbe i usvajanja novih znanja, tako da brzo usvojim novo znanje nakon kaj mi se ukaže na to....

Iako, nekad mi se čini sve uzaludnim, kad nakon kaj smo ( i ja i ti... ) na stotinama mjesta naveli da je zasada win10 moguće doma koristiti bez ikakvog keya, loadera, i sl...opet svako malo netko ispituje o legalnosti kupnje ključa za par dolara.... I nitko od njih nije poslovni korisnik ( iako ima lažova koji se tako predstavljaju ) jer bi svakom takvom knjigovođa imao odgovore na sva pitanja. A nemre vodit firmu bez knjigovođe ili nekakvog poreznog savjetnika, revizora i sl....

Također i kolko već tupimo da je KDE light usage , no fakat kao da većina ljudi pročita samo naslov i prvih rečenicu dve....

A socijalne prednosti druženja nebumo niti spominjali, makar i online kad već krčme nešljakaju...

😜

15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
ihush kaže...

-umjesto kemijanja (kad već ne možeš provjeriti chip u postoejćem win.. sys.properties-komponente.. piše ti, samo klikneš i vidiš.. ili u linux terminal lspci..

tj oznaka serije nije od prevelike pomoći (jer nije to nvidia.. pa ne piše u spec koji je chip, samo pretpostavka da je noviji, na ćoravo, posljednji s gornjeg posta..)

 lspci nije od neke pomoći
ne vidi USB adapter
***********
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 9 Series Chipset Family USB xHCI Controller
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 9 Series Chipset Family ME Interface #1
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 9 Series Chipset Family USB EHCI Controller #2
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 9 Series Chipset Family HD Audio Controller
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 9 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev d0)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 9 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev d0)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev d0)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 9 Series Chipset Family USB EHCI Controller #1
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Z97 Chipset LPC Controller
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 9 Series Chipset Family SATA Controller [AHCI Mode]
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 9 Series Chipset Family SMBus Controller
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GP106 [GeForce GTX 1060 3GB] (rev a1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GP106 High Definition Audio Controller (rev a1)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 11) - ovo je LAN, nije Wifi
04:00.0 PCI bridge: ASMedia Technology Inc. ASM1083/1085 PCIe to PCI Bridge (rev 04)
*********************

if only you knew the power of the dark side
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunker kaže...

..

Znači , bez "bunkerizma" staje kotač evolucije...? 😜
..

Također i kolko već tupimo da je KDE light usage , no fakat kao da većina ljudi pročita samo naslov i prvih rečenicu dve....
..

- naravno, jer to nije odgovor koji preferiraju hakeri-gurui.. :) da kažeš npr kali, tad bi bio kul-faca ali ako kažeš kde tad si lame. (neću komentirati w10-key..) :))

- da, potreban si, neovisno tko je u pravu jer bez 'razlike potencijala' nema ničeg, nema ni bez ravnozemljaša otkrića da je kugla... kao problem kokoš-jaje. :)

.. da nema metaka ne bi bilo ni štajaznam flastera, pri tome nije metak krivac nego je samo metak, kao što si ti 'bunker' :)) uz 'molbu' nemoj više golf-7micu u primjerima, autopraona.. i sl.

 

npr neovisno o izboru distre ili klikanje u gpartedu-zipu i sl. vs tipkanje.. tu su stvari izbora-preferencije, kategorija 'biram sladoled..' ili koji god kriterij, dok za npr image boota/multiboota i više bootova/single-particija nema 'opravdanja' :) tj tu se razlikujemo dijametralno u kriteriju i pri tome je sporedan os, klikanje ili izbor.. jer meni je to stvar 'majstora' i procedure kad se neki problem-kvar desi, tad fixaš problem, ne restore imagea tj ... dosta inače bi opet išla plahta :)))

-odnosno, ti barem tad kad radiš particije radiš ih s idejom-potrebom (možda nepotrebno ali legitimno! tvoj izbor, tvoja odluka) i pripremiš disk na način kako misliš da treba, s iskustvom i tako ćeš napraviti npr /home također kao particiju.. tj to implicira da razmišljaš o image-backupu i tad možeš restore boota ako se on zbrljavi.. no što kad imaš juzera koji je sve strpao najednu particiju i time restore = gaženje svega (dokumenata) što je default.. kao na win. Tako da mada se ne slažem, razumijem i nije sasvim nelogično, no i dalje kažem da se boot = fixa, kao univerzalno pravilo koje uvjek mora raditi, ako je disk neispravan nema restorea tj i dalje je neispravan, ako nemaš install-boot ili restore-recovery medij ne možeš restorati dok je installer-live tu itd.. a vrijeme ili znanje je u korist fixa, što možda zvuči neobično..

-brzina, ako radi popravak je brži nego neki boot-restore,.. ako ne radi tad ni restore te particije nije od koristi a ako se mijenja-migrira na drugo računalo tad drugi problemi kao GUID.. i sl. i tad dođe do drugog dijela, znanje.. tj ti pripremiš unaprijed 'sporni' image boota, tj razmišljaš o mogućem problemu i fixu, prevenciji.. dok ostali 'juzeri' u temi pitaju kad se problem desi. Jasno ti je tad da to predznanje kao preduvijeti za restore... implicira da imaš backup, nečeg, da ga držiš negdje i da znaš kako ćeš ga resotrati.. dok to 'juzer' ne zna niti je pripremio prije. Tad mu to znanje o nužnosti backupa ne pomaže jer ga nema a tek kad ide na svježu instalciju i kad zna sve potrebno, tad može pripremiti adekvatan backup i imati ga.. tak da za većinu nije primjenjivo, dok nama ostalima (iskusnima) ne treba howto za backup ili restore.. a pogotovo za važne podatke (što se ekšli treba backupirati, dva puta..) :)

 

-tj, lako digem os, install, novi pc ili što već, pa i live.. a jedino što se 'mora' je backup podataka, ne osa-sysa jer to je tu-lako i gotovo za par minuta (osim što ako je clean tad sve postavke + umanažanje za poslovne koji imaju desetke identičnih pa krati vrijeme no to meni nije kriterij u ovim user-kućni temi.. tj poslovni nek se brinu za sebe, tj kao što i radiš za sebe.. a to tad ne znači da je primjenjivo za ostale odnosno, ovisi o potrebi, resursima itd itd. ili kriteriju).

-ubodeš live i radiš.. možeš čak složiti svoju distru umjesto imagiranja sys-osa-boota.. i tad imaš live koji ubodeš i radi kako tebi odgovara + kad trebaš instaliraš.. itd itd. :))

-no to su dva legitimna suprotna stava, kao friday-entry.. i ne znače baš ništa, naprotiv, ostali to mogu vidjeti kao ponuđeno pa za svoje potrebe izabrati odgovarajuće kao za KDE.. zar ne? :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

-moraš biti 'fleksibilniji' ako želiš linux.. tj nešto takvo sam raditi-pokušavati (imaš zadovoljavajući minimum znanja i uz malo pomoći ćeš uspjeti) :))

-npr naravno da nije lspci .. (čitaj, ls-pci .. PCI, nego lsusb.. USB, jasnije?) :) klasična linux nomenklatura koja je dovoljno dosljedna + kao podsjetnik da može biti slično-pogrešno i da 'znalci' promaše, no već na pravi pogled uoče grešku-fix.. :) kao u mat.zadatku i sl. tj to je razlika ako si powerjuzer ili što moraš kad imaš ovakav problem pa ne prolazi klik-next.

 

npr probaj:

lsusb

ili lsusb -v itd..

 

 

lsusb -v | grep -E

 

no lakše je da to jendostavno klikneš i vidiš u win-devicemanageru.. (jer ja i bunker smo 'klikabilni' tj u skladu s vremenom 21st..) :)))

 

edit: klikabilna alternativa, hardinfo za gnome, kcontrol za kde.. sve uredno na deb-izvor.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 18:38 (ihush).
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
ihush kaže...

-moraš biti 'fleksibilniji' ako želiš linux.. tj nešto takvo sam raditi-pokušavati (imaš zadovoljavajući minimum znanja i uz malo pomoći ćeš uspjeti) :))

-npr naravno da nije lspci .. (čitaj, ls-pci .. PCI, nego lsusb.. USB, jasnije?) :) klasična linux nomenklatura koja je dovoljno dosljedna + kao podsjetnik da može biti slično-pogrešno i da 'znalci' promaše, no već na pravi pogled uoče grešku-fix.. :) kao u mat.zadatku i sl. tj to je razlika ako si powerjuzer ili što moraš kad imaš ovakav problem pa ne prolazi klik-next.

 

npr probaj:

lsusb

ili lsusb -v itd..

 

 

lsusb -v | grep -E

 

no lakše je da to jendostavno klikneš i vidiš u win-devicemanageru.. (jer ja i bunker smo 'klikabilni' tj u skladu s vremenom 21st..) :)))

 

edit: klikabilna alternativa, hardinfo za gnome, kcontrol za kde.. sve uredno na deb-izvor.

 daklem
devicemanager veli samo da je Realtek i ništa više
lsusb -v | grep -E  ===> uopće ne daje nikakve rezultate

lsusb
**********
Bus 002 Device 002: ID 8087:8001 Intel Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8009 Intel Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 0480:0900 Toshiba America Inc MQ04UBF100
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 1058:1021 Western Digital Technologies, Inc. Elements Desktop (WDBAAU)
Bus 003 Device 002: ID 2357:011f TP-Link 802.11ac WLAN Adapter
Bus 003 Device 007: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 003 Device 006: ID 090c:1000 Silicon Motion, Inc. - Taiwan (formerly Feiya Technology Corp.) Flash Drive
Bus 003 Device 005: ID 1a40:0101 Terminus Technology Inc. Hub
Bus 003 Device 004: ID 1c4f:0024 SiGma Micro USB Keyboard
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub


edit: i to je očito stalan problem, vidim da i na manjaru imaju iste "probleme" u 2020 godini


 

if only you knew the power of the dark side
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 18:54 (Darky).
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Darky kaže...
ihush kaže...

-moraš biti 'fleksibilniji' ako želiš linux.. tj nešto takvo sam raditi-pokušavati (imaš zadovoljavajući minimum znanja i uz malo pomoći ćeš uspjeti) :))

-npr naravno da nije lspci .. (čitaj, ls-pci .. PCI, nego lsusb.. USB, jasnije?) :) klasična linux nomenklatura koja je dovoljno dosljedna + kao podsjetnik da može biti slično-pogrešno i da 'znalci' promaše, no već na pravi pogled uoče grešku-fix.. :) kao u mat.zadatku i sl. tj to je razlika ako si powerjuzer ili što moraš kad imaš ovakav problem pa ne prolazi klik-next.

 

npr probaj:

lsusb

ili lsusb -v itd..

 

 

lsusb -v | grep -E

 

no lakše je da to jendostavno klikneš i vidiš u win-devicemanageru.. (jer ja i bunker smo 'klikabilni' tj u skladu s vremenom 21st..) :)))

 

edit: klikabilna alternativa, hardinfo za gnome, kcontrol za kde.. sve uredno na deb-izvor.

 daklem
devicemanager veli samo da je Realtek i ništa više
lsusb -v | grep -E  ===> uopće ne daje nikakve rezultate

lsusb
**********
Bus 002 Device 002: ID 8087:8001 Intel Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8009 Intel Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 0480:0900 Toshiba America Inc MQ04UBF100
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 1058:1021 Western Digital Technologies, Inc. Elements Desktop (WDBAAU)
Bus 003 Device 002: ID 2357:011f TP-Link 802.11ac WLAN Adapter
Bus 003 Device 007: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 003 Device 006: ID 090c:1000 Silicon Motion, Inc. - Taiwan (formerly Feiya Technology Corp.) Flash Drive
Bus 003 Device 005: ID 1a40:0101 Terminus Technology Inc. Hub
Bus 003 Device 004: ID 1c4f:0024 SiGma Micro USB Keyboard
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub


edit: i to je očito stalan problem, vidim da i na manjaru imaju iste "probleme" u 2020 godini


 

 a sta kaze `lsub -v`

mozes i `lsusb -v -s 003:002` (`lsusb -h` -> Bus 003, Device 002 - tj. zamjenis s odgovarajucim),

11 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Entry Point kaže...
ShadoW kaže...

 moguce (vjerojatno) da ti samo fale driveri.

 

logican put bi bio da skines drivere sa njihove stranice, stavis ih na neki usb stick i instaliras nakon pokretanja

 

evo i neki (mozda) korisni linkovi
https://itsfoss.com/fix-no-wireless-network-ubuntu/
https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/net-wireless-troubleshooting-hardware-check.html.en

 

 TPlink koristi realtek-ove čipove.

 

TP-Link koristi Realtek, MediaTek i Broadcom cipove.

Nekada unutar iste obitelji i pod istim modelom imaju nekoliko varijacija v1/v2/v3/plus modeli.

11 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Darky kaže...
ihush kaže...

-moraš biti 'fleksibilniji' ako želiš linux.. tj nešto takvo sam raditi-pokušavati (imaš zadovoljavajući minimum znanja i uz malo pomoći ćeš uspjeti) :))

-npr naravno da nije lspci .. (čitaj, ls-pci .. PCI, nego lsusb.. USB, jasnije?) :) klasična linux nomenklatura koja je dovoljno dosljedna + kao podsjetnik da može biti slično-pogrešno i da 'znalci' promaše, no već na pravi pogled uoče grešku-fix.. :) kao u mat.zadatku i sl. tj to je razlika ako si powerjuzer ili što moraš kad imaš ovakav problem pa ne prolazi klik-next.

 

npr probaj:

lsusb

ili lsusb -v itd..

 

 

lsusb -v | grep -E

 

no lakše je da to jendostavno klikneš i vidiš u win-devicemanageru.. (jer ja i bunker smo 'klikabilni' tj u skladu s vremenom 21st..) :)))

 

edit: klikabilna alternativa, hardinfo za gnome, kcontrol za kde.. sve uredno na deb-izvor.

 daklem
devicemanager veli samo da je Realtek i ništa više
lsusb -v | grep -E  ===> uopće ne daje nikakve rezultate

lsusb
**********
Bus 002 Device 002: ID 8087:8001 Intel Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8009 Intel Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 0480:0900 Toshiba America Inc MQ04UBF100
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 1058:1021 Western Digital Technologies, Inc. Elements Desktop (WDBAAU)
Bus 003 Device 002: ID 2357:011f TP-Link 802.11ac WLAN Adapter
Bus 003 Device 007: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 003 Device 006: ID 090c:1000 Silicon Motion, Inc. - Taiwan (formerly Feiya Technology Corp.) Flash Drive
Bus 003 Device 005: ID 1a40:0101 Terminus Technology Inc. Hub
Bus 003 Device 004: ID 1c4f:0024 SiGma Micro USB Keyboard
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub


edit: i to je očito stalan problem, vidim da i na manjaru imaju iste "probleme" u 2020 godini


 

 

Aktiviraj tethering preko USB-a na nekom smartphoneu.

Uredno radi na bitnijim distribucijama unutar zadnjih 6-7- godina.

 

TP-link ima po nekoliko verzija istog modela, naravno s razicitim Wi-Fi cipovima.

 

Kod USB uredjaja bitan je VID i PID.

Batali sve ostalo i trazi po njima.

Trebas VID 2357 i PID 011f.

Takodjer imam TP-Link AC600, ali nema ovaj VID i PID koje ti imas.

Kod jeftinih stikova nema garancije sto je u kutiji, jer mogu imati po nekoliko HW revizija.

Popis varijanti imas npr. na ovoj stranici:

http://en.techinfodepot.shoutwiki.com/wiki/TP-LINK_Archer_T2U_v3

 

Pretraga podrske za model ovdje:
https://linux-hardware.org/index.php?view=search

https://linux-hardware.org/index.php?id=usb:2357-011f

 

Imas dvije opcije:

1. Ako koristis Ubuntu - omoguci "universe" repozitorije, pa onda pokusaj sudo apt install rtl8812au-dkms

2. Kompajliranje "na ruke" i insmod/modprobe. Ovo ti je zadnja opcija, jer ce prestati raditi svaki put kada distra gurne novi apdejt kernela.

 

Proveo sam profesionalno zadnjih dvije godine na Linux Wi-FI driverima, srecom sada je to iza mene.

Koristio sam kao test opremu TP-Link routere i USB stickove, jer su bili jeftini a neke stickove je bilo lako prebaciti u "monitoring" nacin rada.

Cijena im je bila jedina pozitivna stvar.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2020 1:40 (Djuro von Prekoplotovich).
10 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Darky kaže...

@Ihush pa ti stvarno nisi normalan

 

*****
dakle našao sam kutiju
TP Link AC600

imao sam sličan problem sa mojim Lenovom laptopom, ali tamo sam imao žicu, pa sam odradio naknadnu instalaciju WiFi
No, sad sam u poziciji da mogu na net samo preko Wi-Fi, nemam žice i to mi je problem

dakle, jel ima neka pametna ideja kako da iskemijam mrežu?
da probam bridge USB ==> Mobilni android (i njegov wifi) dok ne osposobim wifi drivere?
Imam u rezervi još Lenovo laptop i on je win 10
dakle, ako srušim win, podignem linux, bez mreže sam, a driver treba downloadati i kompajlirati

edit:

sad sam se sjetio da mogu kupiti extender koji ima LAN, ali isto tako mogu kupiti i PCI wifi karticu....

Točno taj ja imam. Možeš make; make install napraviti. Skini ga i instaliraj, poslije možeđ dkms 

Samomrzeći hrvat
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice