Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.629
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Linux - pitanja i odgovori

Svatko će naći neki balans korištenja GUI/Terminal. Ovisno koliko mu je volja učiti.

Ako netko koristi gnome, predlažem ovo: http://www.webupd8.org/2016/03/terminix-promising-new-tiling-terminal.html

Za sve ostale (i gnome) imamo terminator (slično kao gore navedeno): http://gnometerminator.blogspot.hr/p/introduction.html

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
GNU+Linux kaže...

Prednosti konzole su u tome da za korisnike koji ju stvarno znaju koristiti, broj koraka za izvršavanje mnogih zadataka se minimizira.

Korištenje grafičkih resursa računala ne postoji kod konzole. Imati GUI na serveru je ništa drugo nego bezvezni trošak resursa. Zato su većina servera tzv. no-X environmenti.
I na kraju krajeva GUI dodaje samo još jednu razinu kompleksnosti softvera pa je u biti jeftinije razvijati konzolne aplikacije, u slučajevima kada to ima smisla.

Sviđa mi se ovaj pristup nekih open source aplikacija gdje oni naprave samu aplikaciju kao konzolnu ali naprave i GUI kao odvojenu aplikaciju koja samo služi za komunikaciju GUI-a i konzolne aplikacije, dobar primjer za to su NMAP i ZeNMAP.

GUI ima pak jednu veliku prednost a to je da ima sposobnost korisnika 'voditi za ručicu do rješenja'.

a konzola vrlo cesto "vodi za rucicu do rjesenja". apt-get cesto daje output sto tocno moras upisat da bi popravio i dosad mi je to uvijek radilo.

GUIeva najveca prednost mi je surfanje internetom i ako ne znas sto tocno trazis/trebas da se klikat dok ne nades u nekim aplikacijama. Takoder, GUIeva prednost je i to sto dolazi s nekim vec namjestenim stvarima sto standardnom korisniku treba tipa automatsko mountanje USBa i jednostavnije se spojiti na WLAN. 
Inace za korisnike koji tocno znaju sto zele po meni je konzola daleko prakticnija i funkcionalnija.

edit: ako cemo gledat za prosjecnog korisnika, naranov da je prakticniji GUI, zato i je zazivio

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2016 19:26 (ShadoW).
16 godina
neaktivan

Pitanje izeđu praktičnosti i učinkovitosti uvjek ne daje iste rezultate ... stvar koliko ko zbilja želi posvetit svoj vremena nečemu. Pa svak ne želi imat znanje jedne Štefice :)

No linux ima dosta toga za ponudit no mene prvenstveno zanimaju GUI aplikacije (ne želim baš do jednu isprobat) pa evo volio bih imat kojeg mentora koji bi uputio na one koje su vrijedne pažnje. A zašto me zanima konzola to je neminovnost pošto posjedujem Dreambox (satelitski prijemnik koji je na linuxu) pa čačkajući po njemu volim znat gdje što stoji, neke posebne potrebe da na svom stolnom računalu radim u termilanu nemam mada ako budem slagao kakav NAS možda mi bude trebalo znanje terminala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Konzola

Ok, slazem se sa kolegama koji su naveli da im je konzolni rad brzi i efikasniji. No mahom to navode osobe sa velikim znanjem i iskustvom koji tocno znaju sto rade.

Osobno, za najsiri krug korisnika, mislim da ja gui ipak daleko prakticniji i prihvatljiviji.

Evo npr kod instalacije programa da pokazem na primjeru : Ajmo reći da zelim instalirati torrent klijenta. Radim li to kroz softver centar, dosta mi je u polje za pretrazivanje upisati torrent i kliknuti enter, pa cu na ekranu dobiti ponudu programa koji u svom nazivu sadrze slova torrent. Uz popis progeama, biti će i slike sucelja, ocjene i komentari korisnika, velicina aplikacije, verzija, datum izdavanja... I onda jednim klikom instalacija onog za kojeg se odlucim. Kod terminalskog rada moram znati tocno koji paket zelim instalirati jer fulam li samo jedno slovo nikaj od instalacije.

Ili npr ms fontovi : Za konzolu tocno moram znati da se paket zove ttf-mscorefont, a nevidim jednostavan nacin da se siroka masa korisnika educira i nauci tocne nazive tisuća aplikacija tj paketa za instalaciju. Nasuprot tome, kod gui nacina, nemora se znati naziv paketa vec je u polje trazilice dosta upisati bilo sto poput ms font, arial...i dobit ce na ponudu i ttf paket uz koji će biti opis da su to ms fontovi.

Znaci, mislim da je gui nacin daleko prihvatljiviji jer svi znaju u trazilicu napisati cd burn bez da mora znati da se aplikacija zove brasero, k3b ili sl...

Istu stvar sam primjetio i kod npr ocitanja potrosenosti kapaciteta baterije. Bez ikakvog predznanja cu to pronaci u gnome power statistic ili u kde klikom na ikonu baterije, a bome za ispis tog podatka bih prvo morao googlati dok napiknem pravilnu komandu za odgovarajuci hardver...

Server i devices od kojih se ocekuje izuzetna stabilnost mi je logicno da se trpa cim manje stvari koje mogu poći po zlu pa se gui izbjegava, no tada se pojavljuje situacija da admin mora biti daleko obrazovaniji, skuplji, pa se ta cijena mora razlomiti na krajnje korisnike sto istima poskupljuje doticnu uslugu, i tak ukrug..

😊

3 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Potvrdujem napisano dolazeci iz generacije gui-ja.
TD people now you are on my Death Note
9 godina
neaktivan
Na kraju konzola i config fileovi omogućuju veću costomizaciju rada računala, dok kod GUI-a dobiš samo onu customizaciju koju su developeri predvidjeli.

A i kod konzole nemoraš stalno micati ruku sa miša na tipkovnicu, nego su ti obje ruke stalno na tipkovnici, što je ugodnije.

Naravno, nitko ne veli da je konzola za štefice.

A inače za traženje paketa postoji i apt search. A u vezi cijene Linux administratora, da oni jesu skuplji ali istraživanja pokazuju da u prosjeku su sposobni posluživati i veći broj klijenata.
Netko je pitao koji je smisao postojanja konzole a ja sam samo odgovorio. I ja sam iz GUI generacije, ali mogu reći da mi se konzola sve više sviđa.
Naravno da konzola ima smisla, ali ima drugi smisao nego GUI.
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Ok,postoji apt search. No ne uvidjas li da bi to prvo netko trebao znati da bi to mogao upotrijebiti. Djeluje li ti slozenica apt search kao nesto sto ces nauciti kroz svakodnevni zivot bez posebne edukacije. Pojam snimanja cda ces svakodnevno cuti i van kruga informaticara , no apt search tesko.

Pa onda sjeti se famoznih naziva codeca. I ima tu niz primjera da su stvari nepotrebno iskomplicirane i cudne.

I onda dodjemo do situacije da prosjecni linux korisnik mora daleko vise uciti i uloziti truda naspram win korisnika. A kako se danas brzo zivi, nikom se neda ciniti nista sto nemora, ide se linijom manjeg otpora. I onda se radje odabere win gdje je to sve daleko jednostavnije i logicnije, gdje je codec codec a ne fluendo gstreamer bla bla...

I onda nas to dovede do mizernog desktop udjela, sto opet rezultira nezainteresiranoscu developera da razvijaju kvalitetne igre i aplikacije pa to lagano postaje bezperspektivna petlja. Najkvalitetniji linux programi i igre ( gimp, libreoffice.. ) postoje i u win inacici, i cesto imam osjecaj da razvijatelji tih aplikacija i ciljaju na win trziste, naglasavaju kompatibilnost sa win programima i formatima....

Ukoliko bismo zeljeli brdo kvalitetnih aplikacija i igara , onda bi to podrazumijevalo daleko siri krug korisnika od 1,5% , a nevidim da se u taj scenario lako uklapa konzola i ucenje specificnih pojmova i komandi za terminal kad postoji i daleko laksa alternativa gdje nemora uloziti truda i vremena kao za linux...

Znaci, sve ovisi koji je kome cilj i pritom treba biti realan i svjestan danasnjeg stanja u drustvu gdje se sve vise radi i sve je manje vremena i volje da se bakće kompliciranim stvarima ukoliko postoji nekomplicirana alternativa.

Primjer androida pokazuje da se moze u par godina drasticno zauzeti trzni udio, bez da moras znati pojmove poput gstreamer, ttfmscorefont, hplip, lib.... Na androidu se podjednako lako snadju i djeca i penzici i to bez ikakvog strucnijeg predznanja a krivulja ucenja ja vrlo blaga i kratka..

Rezome : Bez jednostavnosti i niskog nivoa potrebnog predznanja nebu masovnosti, a bez masovnosti nebu kvalitetnih apk i igara ili će to pak biti samo prerađevine win apk.
Pa sad procijeni dali upotreba terminala za koju moras poznavati hrpu specificnih pojmova ( plus kaj su razliciti u raznim de ) vodi pojednostavljenju i masovizaciji.

👮

9 godina
neaktivan
Da ali to sada ide izvan konteksta originalnog pitanja. U orginalnom pitanju to sve jednostavno nije bilo pitano.
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

A dobro kompa. Znas da ja sve stavljam u siroki kontekst i nevadim stvari iz konteksta. U biti, moja zamisao je bila sira rasprava o konzoli u kojoj bi iznjedrili koliko terminalski rad pomaze a koliko odmaze u linux prici.

Ako se sjecas, nedavno sam imao problem da se jedna igra nije htela pokrenuti nigdje osim na mintu. Onda su mi ovdje kolege natipkali komandu za pokretanje iz terminala. Prvo , komanda je vrlo specificna i ukljucuje pojmove poput verbose i sl sto znaci da treba dobro predznanje da bi uopće dosao do tog nivoa. A ispis u terminalu je poduza kobasa i opet treba dosta znanja da bi u tom kupusu nasao bitan podatak. I meni koji sam godinama linux korisnik, to djeluje nepotrebno komplicirano i zbunjujuće. A zamisli koliko takav postupak odbije novih korisnika koji su navikli u win da mu npr nakon dvoklika na ikonu igre iskoci popup da fali x verzija netframeworka i odmah mu ponudi instalaciju tog filea kroz win update.. U linuxu dvoklik na takvu problematicnu ikonz igre ne pokrene bas nikaj niti ti se pojavi pomocni ekran koji bi bar naznacio put rjesavanja.

Sjeti se da govorimo o pericama i stefekima, kojih je najvise i radi kojih se i prave igre i aplikacije, a ne o programerima i sys adminima. Strucnjaci postoje da bi prica funkcionirala prema najsirim slojevima i nisu svrha sami sebi.

Razvoj definitivno ne ide u dobrom smjeru. Vidi npr na  https://www.kde.org/applications/ da su tamo najpopularnije aplikacije stare i po par godina bez da ih itko dalje razvija. Ili npr vidi samo popularnu igricu  mine ( koja najčešće služi za prekratiti vrijeme ili malo odmoriti mozak od rada )  koja je razlika između win i linux verzije, od dizajna do zanimljivosti pri igranju i inovativnosti...

Eto znaci u tom kontekstu razmatram terminalski rad , koliko ukupno doprinosi ili odmaže cjeloj storiji...

😊

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2016 11:32 (bunkermax).

0 1 hvala 0
17 godina

Pa mislim da na kraju krajeva pitanje nije ni bilo potrebno te da smo svi znali odgovor: Prosjecnom korisniku je lakse i jednostavnije koristiti GUI dok ce napredni korisnici koji od racunala zive pronaci jako puno prednosti konzole koje realno prosjecnom korisniku ne znace nista posto ce on upotrebljavat racunalo za surfanje internetom, pisanje word dokumenta, fotosopiranje neke slike: to su sve stvari di GUI "ubija u pojam" konzolu.
Posto smo ipak u linux temi i ovdje se nadu napredniji linux korisnici ili oni koji to zele bit onda ima smisla i reci da konzola ima mnogo svojih prednosti. Recimo, svoj banana pi dosad sam koristio samo preko mreze "kao server" za mpd ili silcno. Na server na DO se spajam preko konzole te tako koristeci te neke stvari za koje skoro pa i nemam GUI alternativu (moze se i sve to natjerat da radi preko GUIa, ali opet je potrebno to napraviti iz konzole pa...) navikao sam i druge stvari izvrsavat preko konozole te mi je tako vim postao omiljen text editor, mc omiljen file manager itd.

Dalje, otkako sam isprobao i3wm, jednostavno totalno druga dimenzija, 10 puta mi je prakticniji od bilo kojeg GUIa koji sam isprobao, ukljucujuci windowsov, reko bih da ce se ovdje GNU+Linux slozit sa mnom. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2016 12:39 (ShadoW).

1 0 hvala 0
17 godina

Ne samo da ne gledaš u širem kontekstu i vadiš stvari iz konteksta, nego još i miješaš različite kontekste i izvrćeš teze.

Kakve veze ima konzola s dizajnom minesweepera?!

Mislim, ako već želiš, možeš slobodno staviti link na minesweeper u konzoli, pa navali kako je tu tek dizajn grozan...

Ovo su gluposti, konzola ima svoje mjesto i odlična je za korisnika koji ju zna iskoristiti (da, čak i za minesweeper ako treba) i naravno da nije za svakoga.

Kao što nećeš lopatu koristiti da odšarafiš vijak, tako nećeš niti konzolu koristiti da bi nacrtao prostoručnu krivulju - koja je poanta takvog ranta?

Ne sviđa ti se konzola? Ne moraš ju koristiti i fajrunt.

To što neka igra ne radi na linuxu je (već milijarduipetstopedespethiljada puta rečeno) je do developera, ne do konzole, majko mila...

A to što si dobio rješenje koje uz CTRL+C i CTRL+V riješiš preko konzole u pet sekundi, nije mana konzole, nego prednost.

U usporedbe kvalitete i količine sadržaja opensource zajednice nasuprot onog proizvedenog u komercijalnim tvrtkama neću ulaziti, jer se odmah sjetim jedne od najlošijih kolumni koje sam ikad pročitao u životu...

Gledam te!
11 godina
protjeran

@velikibrat

Pa zato i naglasih da sve ovisi koji je kome cilj.

Isto tako i navedoh primjere kvalitetnih open softvera poput gimpa i libreofficea uz naznaku da imam osjecaj da razvijatelji tih apk ipak vise naginju win verzijama s obzirom na enormnu razliku u broju home korisnika i logicno da je tako jer trziste je neumoljivo.

Mineswweper i zastarjelost gomile linux apk sam naveo u opcenitom kontekstu da stvari ne idu u dobrom smjeru, jer i konzolu razmatram u najsirem kontekstu pro et contra.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ne znam sto pokusavas poruciti ljudima tim svojim "temama" i izjavama ali ne uspjeva ti bas...

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Pa iskreno, bio bih najzadovoljniji kada bi desktop udio linuxa bio na oko 50%. Na win je teze uzet lovu jer win ima svoju cijenu pa onda na tu cifru je tesko jos nabaciti cijenu usluge. Kod linuxa, koji je free je daleko lakse formirsti cijenu neke usluge tipa instaliranje, backup, neko laganini odrzavanje i sl.

Eto zbog toga i zastupam stav da uporaba bude cim jednostavnija i sama prica da je cim bliza i skolarcima i penzicima, a i manjim firmicama te obrtima.

😊
9 godina
neaktivan

Da, nema do tiling WM-ova.

Spomenuo si error reporting pa ću i ja, da nekada je bolje da error message bude kratak i koncizan, međutim to se može postići jedino ako je ta greška učaestala ili na neki načinpredbiđena, pa je programer potrošio dodatne sate na to. Sa druge pak strane svatko od nas ponekad naiđe na grešku koja se desila samo nama. U takvim slučajevima je bolje imati čim širi ispis. Jer se sa širim ispisom lakše dokuči gdje je greška. CLI kod takvih grešaka ti lijepo sve ispiše, GUI kod takvih grešaka se apsolutno zbelsira i aplikacija prestane radit bez da ti dojavi ikakvu grešku(tzv. not reponding). Error messagei koji govore previše su i dalje puno bolji od onih koji ne govore ništa(pogledaj na sliku):

Imao sam takav problem kada sam upgradeao bratovo računalo na desetku. Nakon jedno 10 promašenih pokušaja upgradea i clena instalacije sam pozvao svoga kolegu koji je profesionalni Windows sysadmin, nije ni on znao.

Što se tiče KDE aplikacije neznam od kuda si uzeo njihovu navodnu popularnost ili vrijeme koliko dugo nisu nove izašle. I konkretno tvoj primjer, ne vidim šta novo može na minesweeper(osim vizualnih sitnica poput novgo skina)... Razlog zašto su neke KDE aplikacije trenutno malo sporije u razvoju je taj što neke važnije aplikacije još uvijek nisu prešle na QT5, pa i ove aplikacije čekaju prelazak na QT5 ali su daleko odozada u listi čekanja.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Par puta sam pisao pa brisao post. Nema se tu što pametno reći, jer jedno ne isključuje drugo.  Kao da pitaš jel bolji odvijač ili čekić. 

But how do it know

2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Jel netko od vas forwardirao portove za FreePBX na mikrotiku (ili bilo čemu sličnom)? Registracija radi ali NAT mi ne dozvoljava pozive...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Iako se slaćem da su system settingsi kod gnome-a KDE-a i drugih vrlo siromašni i da bi to trebalo dovesti barem na razinu Windowsovog control panela, onog starog, ne ovog koji je isto tako siromašan u destci.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Jel netko od vas forwardirao portove za FreePBX na mikrotiku (ili bilo čemu sličnom)? Registracija radi ali NAT mi ne dozvoljava pozive...

Nova instalacija FreePBX-a ili postojeća? Što kaže asterisk -v ili tail -f /var/log/asterisk/full u trenutku dok pokušavaš ostvariti poziv? Što se port forwarda tiče, to je dosta jednostavno, možeš i kroz WinBox, IP -> FireWall -> NAT ako se ne varam, odabereš interface, dstnat i port.

Usput, pitanje, jeli netko slagao VPN na Mikrotiku sa dyndns servisima? Imam jednu mašinu, koji bi tu i tamo trebao pristupiti izvana, i rezervni mikrotik hap lite koji stoji.

16 godina
odjavljen
solaris kaže...

Nova instalacija FreePBX-a ili postojeća? Što kaže asterisk -v ili tail -f /var/log/asterisk/full u trenutku dok pokušavaš ostvariti poziv? Što se port forwarda tiče, to je dosta jednostavno, možeš i kroz WinBox, IP -> FireWall -> NAT ako se ne varam, odabereš interface, dstnat i port.

Upravo sam uspio, glup sam ko točak. Zaboravio sam staviti za taj extension da je "NAT"

solaris kaže...
Usput, pitanje, jeli netko slagao VPN na Mikrotiku sa dyndns servisima? Imam jednu mašinu, koji bi tu i tamo trebao pristupiti izvana, i rezervni mikrotik hap lite koji stoji.

Ja slagao . Radi ko metak... Samo složi dyndns auto-update skriptu i pusti defaultne VPN postavke (osim passa, naravno) i to radi.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
9 godina
neaktivan
Uostalom dali je gimp ili LO briga za tržište? Oni su neprofiti.

Zanima me po kojim kriterijima si zaključio da oni 'bolje' rade na Windowsima? Meni oni na Linuxu rade sasvim dobro. Znam da na Linuxu libreoffice može do gstreamer plugina za reprodukciju videa i audia, neznam dali to može na Windowsima, osim ako je gstreamer plugin uključen u instalaciju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
GNU+Linux kaže...

Iako se slaćem da su system settingsi kod gnome-a KDE-a i drugih vrlo siromašni i da bi to trebalo dovesti barem na razinu Windowsovog control panela, onog starog, ne ovog koji je isto tako siromašan u destci.

lijevo ti je touchpad settings, a desno window settings za svaki prozor.

nije da sam baš nešto slično vidio na windowsima

*Jučer laptop kući otišao u sleep mode, danas spojen na drugi monitor bez gašenja i gle, upali se i drugi monitor, sve postavke štimaju. Ima nade za KDE...

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.9.2016 8:30 (hrvooje).
17 godina

Ne kuzim koje je uopce bilo ocekivanje od pocetnog pitanja o opravdanosti konzole?

Mozda treba otici u apple temu pitati o opravdanosti iOSa pored danas sve boljeg androida?

Trebam li ja sad reci kako je iOS GUI i opcenito sve u njemu bolje i od windowsa i od linuxa? Pa ovo je vec postalo win vs linux, a ne opravdanost konzole...

Naravno da nema smisla otici u linux temu i pitat koliko je opravdano koirstiti konozolu. Probaj otici na kuharica.hr (ili kako god da se zove) i pitati opravdanost koristenja GUIa, besmisleno.... Ovdje su ljudi koji svakodnevno koriste konzolu: neki jer ne mogu drugacije obaviti posao, neki jer im visestruko ubrzava i olaksava rad, a neki cisto iz gusta i ljubavi. Ne znam koja ce se skupina manje sloziti kako je beskorisno koristiti konzolu....

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.9.2016 5:22 (ShadoW).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vidim da me se spominje ovdje, pa onda da dam i ja svoje 2 lipe. Malo kasnim, bila je berba za vikend, pa ono...

Mislim da je ovo jedna od najboljih knjiga za nauciti kako sve to skupa radi, od jednostavnih stvari kao sto je manipulacija datotekama i direktorijima, preko dozvola, procesa, odrzavanja sustava, malo mreze, laganog skriptiranja... Pokriveno je dakle skoro sve, u osnovama. Ukoliko se zagrijes za neko posebno podrucje, npr. mreze, na Internetu imas tone specificnog materijala upravo za mreze. Slicno i za ostale stvari. Cak postoji i prijevod knjige na srpski ukoliko si slablji s engleskim, tako da ti je ponudena i ta varijanta (jedino nisam siguran koliko je dobro prevedeno, ali i ovo je nesto).

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Vidim da me se spominje ovdje, pa onda da dam i ja svoje 2 lipe. Malo kasnim, bila je berba za vikend, pa ono...

Mislim da je ovo jedna od najboljih knjiga za nauciti kako sve to skupa radi, od jednostavnih stvari kao sto je manipulacija datotekama i direktorijima, preko dozvola, procesa, odrzavanja sustava, malo mreze, laganog skriptiranja... Pokriveno je dakle skoro sve, u osnovama. Ukoliko se zagrijes za neko posebno podrucje, npr. mreze, na Internetu imas tone specificnog materijala upravo za mreze. Slicno i za ostale stvari. Cak postoji i prijevod knjige na srpski ukoliko si slablji s engleskim, tako da ti je ponudena i ta varijanta (jedino nisam siguran koliko je dobro prevedeno, ali i ovo je nesto).

I ova je dobra https://www.amazon.com/LPIC-1-Linux-Professional-Institute-Certification/dp/1118495632

But how do it know
11 godina

Ok vidim da se mnoge zabune događaju. 

Dakle, naravno da nećeš instalirati torrent program, web browser i slično iz terminala, odnosno ako koristiš neki desktop environment sigurno nećeš raditi apt-search da bi listao ponudu programa. To jednostavno nema smisla,  GUI tu olakšava posao i sigurno nećeš takve trivialne stvari raditi na taj način.

Ovdje je bitna razlika između tzv power user-a i običnog usera i kako se koristi računalo. Ako je za rad, development i slično, terminal je must do. Za običnog korisnika terminal može biti od koristi kod instalacije nekih programa koji nisu recimo .deb, .rpm i slično pakirani pa može u par jednostavnih koraka instalirati program. Ili može na isti način rješavati jednostavne problem.

Za kućnu uporabu GUI + terminal. Terminal samo koristiš za situacije kad ne možeš nešto rješiti kroz grafiku ili rješevaš neki problem, ili recimo pakiraš fileove (brže pakira kroz terminal - bravo linux  ) itd.

Za low level power stvari terminal. Nećeš networking raditi klikajući na checkboxove u nekom GUI-u i slično.

Ako te ne zanima terminal, ne trebaš ga niti dodirnuti, jer svaka moderna distribucija ima sve što je potrebno za rad, uz hrpu 3rd party software-a koji je već pakiran za glavne package managere.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.9.2016 15:22 (Entry Point).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
ShadoW kaže...

Ne kuzim koje je uopce bilo ocekivanje od pocetnog pitanja o opravdanosti konzole?

Mozda treba otici u apple temu pitati o opravdanosti iOSa pored danas sve boljeg androida?

Trebam li ja sad reci kako je iOS GUI i opcenito sve u njemu bolje i od windowsa i od linuxa? Pa ovo je vec postalo win vs linux, a ne opravdanost konzole...

Naravno da nema smisla otici u linux temu i pitat koliko je opravdano koirstiti konozolu. Probaj otici na kuharica.hr (ili kako god da se zove) i pitati opravdanost koristenja GUIa, besmisleno.... Ovdje su ljudi koji svakodnevno koriste konzolu: neki jer ne mogu drugacije obaviti posao, neki jer im visestruko ubrzava i olaksava rad, a neki cisto iz gusta i ljubavi. Ne znam koja ce se skupina manje sloziti kako je beskorisno koristiti konzolu....

Slika govori tisuću riječi 

Samomrzeći hrvat
16 godina
Entry Point kaže...

..Ako je za rad, development i slično, terminal je must do...

- a dev/programeri su većina juzera ili promili?

-što je rad na računalu, nije npr pisanje (word) grafika (gimp/photoshop/corel/acad..), nije glazba, video... ili je i to rad? Ili se radom smatra samo dio 'sređivanja' kao aptgetanje? Korištenje, svakodnevno, čak i 'geek-profiću' ne ovisi toliko o treminalu, jer se repetitivne stvari automatiziraju-skriptiraju.. terminal zatrebaš jednom, napraviš, gotovo :)

stvarno, treba prestati suditi 'geek' očima, vidjeti malo očima običnog/prosječnog (što god to bilo, većina?) korisnika. + na to dodati i razne OS/DE.. konfiguracije (nepoznato računalo, ne njegovo), tad je i geeku lakše pronaći nešto klikanjem nego tipkanjem.

Davno su PCijaši bili (samo) devovi, pogotovo za linux. Sad je tu u npr Android, a to je ..

edit: kao da bi svatko u borbenom kompletu morao imati gedoru 37 jer to ima majstor za FAPa.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.9.2016 15:30 (ihush).
11 godina
ihush kaže...

- a dev/programeri su većina juzera ili promili?

-što je rad na računalu, nije npr pisanje (word) grafika (gimp/photoshop/corel/acad..), nije glazba, video... ili je i to rad? Ili se radom smatra samo dio 'sređivanja' kao aptgetanje? Korištenje, svakodnevno, čak i 'geek-profiću' ne ovisi toliko o treminalu, jer se repetitivne stvari automatiziraju-skriptiraju.. terminal zatrebaš jednom, napraviš, gotovo :)

stvarno, treba prestati suditi 'geek' očima, vidjeti malo očima običnog/prosječnog (što god to bilo, većina?) korisnika. + na to dodati i razne OS/DE.. konfiguracije (nepoznato računalo, ne njegovo), tad je i geeku lakše pronaći nešto klikanjem nego tipkanjem.

Davno su PCijaši bili (samo) devovi, pogotovo za linux. Sad je tu u npr Android, a to je ..

edit: kao da bi svatko u borbenom kompletu morao imati gedoru 37 jer to ima majstor za FAPa.. :)

Dakle citiraš jednu rečenicu bez gledanja ostatka posta.

Jesam li rekao da je to za većinu user-a, da shell moraju svi naučiti?

Stvarno treba prestati filtrirati postove, jer ako nisi vidio, malo niže sam rekao da običan korisnik ni ne treba pogledati terminal. Običan, kao svakodnevan korisnik uobičajenih programa ili programskih paketa kao, web browser, email klijent, video player, office paket itd.

Bold, ako je u pitanju linux, onda je odgovor ne. NE. 

Samomrzeći hrvat
16 godina
Entry Point kaže...
..

Dakle citiraš jednu rečenicu bez gledanja ostatka posta.

..

-jer su upravo takve rečenice 'na netu'.. i to pročita wanabegeek (nakon što skine kali/bt).

ni programer danas ne kucka u konzoli, IDE/RAD, objekti i sl. (i gcc) :)

čemu takva rečenica? (ako je samo jedna rečenica, izvan konteksta?) -jer je ipravo to čeri-pik primjer zamaskiran zarezom. Bez dijela dev je apsolutno netočna tvrdnja. Čemu dakle takva rečenica? (ako se ne smije upravo zbog tog secirati, ako se (ne)može vaditi iz konteksta..?). Može li text bez te rečenice? Tad se slažem :)

* za bold: jer je netočno tvrditi da je za današnji rad potreban cli-terminal, sto puta više je potreban GUI, jednostavnim omjerom poslova, appsa (namjene). Igre, računi, browsanje.. bezbroj stvari koje su bez GUIa zapravo besmislene/nemoguće (ili povratak na prastare text editore bez wysiwyg-a..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.9.2016 15:45 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice