Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.526.942
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...

Samo ako dode novi kernel. Logicno, da bi pokrenuo sustav s novim kernelom, mora se rebootati.

Iako mi negdje u nekom kutku sjecanja zvone nekaki eksperimenti s "hot switchingom", dakle tokom rada, bez restarta.

Od kernel-a 4.0 pa na dalje je implementirana opcija live kernel patching, ali niti jedna distra se nije potrudila to iskoristiti. Što je glupo pogotovo distre koje imaju server izdanja gdje bi to bilo od iznimne koristi.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
1domagoj1 kaže...

Samo ako dode novi kernel. Logicno, da bi pokrenuo sustav s novim kernelom, mora se rebootati.

Iako mi negdje u nekom kutku sjecanja zvone nekaki eksperimenti s "hot switchingom", dakle tokom rada, bez restarta.

Od kernel-a 4.0 pa na dalje je implementirana opcija live kernel patching, ali niti jedna distra se nije potrudila to iskoristiti. Što je glupo pogotovo distre koje imaju server izdanja gdje bi to bilo od iznimne koristi.

don't reboot it, just patch :)

But how do it know - The basic principles of computers for everyone
11 godina
hrvooje kaže...
Entry Point kaže...
1domagoj1 kaže...

don't reboot it, just patch :)

Predobri su sa svojim video-ima.

Samomrzeći hrvat
17 godina
Darky kaže...
djigibao kaže...
Sinoc stavio u Sleep mode i jutros je Alsamixer opet bio na namjesten po starom (-20)  

BTW: radi se o Live USB

na live USB se ne snimaju postavke,

da bi ti se snimile, moraš enable=login na USB live

onda se na live USB logiraš kao i noramlni komp, a postavke se snimaju u tvoj home seting

Mozes malo objasnin kako ovo ide (ili netko drugi ko stigne)?

Radio sam USB Live s Lili programom i na njemu sam dodijelio 1GB persistence da sejva ali mi se cini da to ne radi.

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
14 godina
djigibao kaže...

Mozes malo objasnin kako ovo ide (ili netko drugi ko stigne)?

Radio sam USB Live s Lili programom i na njemu sam dodijelio 1GB persistence da sejva ali mi se cini da to ne radi.

Mislim da Mint i njegova perzistencija imaju problema kad se odrade s Lilijem (ja sam imao problema a Lili mi je favorit za instalaciju na USB i isprobavanje). Bolje ti je varijanta instalirati Linux na USB. Evo ti tutorijal za Linux Mint (malo je stariji ali bi sve trebalo raditi) vodi računa o jednoj činjenici, bootloader ide na USB pa shodno tome moraš postaviti i odgovarajući bootorder na računalu tj. prva opcija za bootorder bi trebao biti USB.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran
Iz winsa ti ovaj apk dobro odradjuje :

http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

A iz linuxa mi je dobar ubuntuov startup disc creator ( ima i gnome i kde verzija )

0 0 hvala 1
17 godina
djigibao kaže...
 Prije toga bi u Windowsima napravi free particiju od cca. 20-30Gb.

Stavio bi za Swap oko 10% (2-3GB) i ostatak za Root, ok (slika je samo primjer)?

Da napomenem za svaki slucaj: ne preporucuje se stavljanje Swap particije na SSD zbog ogranicenog broja mogucih zapisa na SSD pa se "trosi"

17 godina
neaktivan
ShadoW kaže...
djigibao kaže...

Stavio bi za Swap oko 10% (2-3GB) i ostatak za Root, ok (slika je samo primjer)?

Da napomenem za svaki slucaj: ne preporucuje se stavljanje Swap particije na SSD zbog ogranicenog broja mogucih zapisa na SSD pa se "trosi"

Može se i swappiness regulirat, ako se ima dosta RAM-a

http://askubuntu.com/questions/103242/is-it-safe-to-turn-swap-off-permanently

17 godina
hrvooje kaže...

Osobno imam na laptopu 8gb rama i nisam stavio swap. Znaju chrome i iceweasel pocuclat memorije, ali uvijek imam >5G free. Da nisam dobio ovaj laptop od brata, vjerojatno bih isao na nesto puno slabije (barem bez graficke)

12 godina
neaktivan
Swap je stvar proslosti bio je naj potrebniji kada se ram brojao u desetkima megabajta pa je trebalo na neki nacin napraviti prostora kada bi aplikacije zauzele ram pa trebalo spasavati druge koje su bile u pozadini i tako. A sada uz toliko rama u koliko 64 bitni sustav moze piti rama je smjesno, za desetak godina ce se smijati ogranicenju 32bitnog sustava a svap ce stati kao svar ako za svaki slucaj ili mozda i potpuno nestane.
A s druge strane tko je ikad pravio trostruko swap ( pagefile jer tako pise wins) na sadasnjih preko 4 GB rama...
TD people now you are on my Death Note
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
ShadoW kaže...
djigibao kaže...

kad već spominjete ssd i swap

na R60 sa 2 GB RAM sam zamijenio hdd sa Kingston 128GB SSD

instalirao 14.04LTS, stavio na automatiku i ubuntu nije uopće napravio swap

kad upalim monitor swap je uvijek 0 MB

16 godina
neaktivan
Mislim da jedini put kad sam vidio da trosi swap je bilo kad sam u virtualci vrtio acad a na main OS-u enkodirao film (uz otvoren chrome, itd) a imam 4gb rama
--------------------------------------------------------------------------------------------

0 0 hvala 0
17 godina
Linux - pitanja i odgovori

ma 640k je dosta...

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Entry Point kaže...

Zemljo otvori se 

Najbolje mi je kak jos uvijek imaju ovo: "Your computer will restart several times.". Pa pobogu, zasto?

i jos par sati za namjestiti sve i onda ti se dogodi error i  opet sve ispocetka

zerocool12 kaže...
Mislim da jedini put kad sam vidio da trosi swap je bilo kad sam u virtualci vrtio acad a na main OS-u enkodirao film (uz otvoren chrome, itd) a imam 4gb rama

you so cool zero

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2016 14:43 (Killua).
11 godina
Killua kaže...

i jos par sati za namjestiti sve i onda ti se dogodi error i  opet sve ispocetka

Samo jedan restart i radi ko metak. Windows server 2012 R2 je u pitanju, KVM +QEMU + Virtual Machine Manager.

Samomrzeći hrvat
16 godina
odjavljen
Killua kaže...

Ajde nemoj... Nikad nisi vidio 2K12 server kako radi. Najstabilniji windowsi (nakon 2k3 servera) ikad napisani. Neuništivo.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
17 godina
neaktivan
ShadoW kaže...

ma 640k je dosta...

pa u pravu je...
pogledaj samo igre za Atari i Amigu, na 1 MB rama igra radi u 3D, napisana na 720KB disketi (a ne kako danas treba 1 GB VGA, 8 GB RAM i 30GB na HDD)

Konkretno radi se o Microprose Formula F1

ili

F16 fighting falcon

17 godina
Darky kaže...

pa u pravu je...
pogledaj samo igre za Atari i Amigu, na 1 MB rama igra radi u 3D, napisana na 720KB disketi (a ne kako danas treba 1 GB VGA, 8 GB RAM i 30GB na HDD)

Konkretno radi se o Microprose Formula F1

ili

F16 fighting falcon

nije bilo sprdanje ili nesto, vise obicna sala jer u ono vrijeme zaista je bilo dosta to; s druge strane, danas bas i nije.

ok, istina je da je 60 gb prostora i 4gb vrama puno kad igra trazi (gta V) ali ako ti se ne svida ne moras igrat. Po meni nije problem to sto igra trazi sve to, problem je sto danas "normalno" surfanje internetom ako odmah ne zatvaram svaki tab  zauzme 2gb rama, a ni flash nemam.
Ima previse po meni nepotrebnog video i audio sadrzaja

EDIT: i ne mozes usporedivat danasnje igre koje se vrte u 4k i sto li ja znam cemu sa tadasnjim 640x480 ili ne znam cemu. Vjerujem da bi neke stvari i mogle biti bolje optimizirane da su pisane u nizim programskim jeizicima, ali zato sluze visi programski jezici: da se moze programirat korisno, a ne da samo programiranje bude neka velika znanost i da svatko mora pazit na svaki bit

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2016 20:10 (ShadoW).
12 godina
neaktivan
Da te stare igre bi se mogle na linuxu vrtiti..
17 godina
neaktivan
Mazga kaže...
1domagoj1 kaže...

Nema razlike.

Za terminal opcenito preporucujem knjigu The Linux Command Line (moze se slobodno skinuti kao pdf) + naravno ono sto te specificno jos zanima (ne znam, regex, vim ili sto vec)

Imam hrpu knjiga na hrv i eng jeziku, ova je među njima. Ako nekome trebaju linux knjige, nek se javi :)

mreže + linux administracija...nadogradnja/prekvalifikacija

Nabasao sam na ova 43 tekstra na ibm stranici o LPIC-1

http://www.ibm.com/developerworks/library/l-lpic1-map/

Preporučujem i ovo na hrvatskom

https://www.opensource-osijek.org/dokuwiki/wiki:knjige:uvod_u_linux

12 godina
neaktivan

2 0 hvala 0
15 godina

Pozdrav ekipa! Pitanje u vezi enkripcije. Radi se o Manjaro Linuxu i zanima me kako mogu enkriptirati po mogućnosti /home bez da izgubim sve s njega (ili barem neki folder)? S tim da mi treba onda auto-mount prilikom paljenja i auto-dismount prilikom gašenja. Pokušao sam s TrueCrypt-om. Uspio sam kreirati enkriptirani folder, ali imam problem što moram biti root da bi mogao mijenjati bilo što iz njega (pokušao sam obadvije opcije s Arch Linux wiki stranice za taj problem i nije pomoglo).

0 0 hvala 0
11 godina
ministar kaže...

Pozdrav ekipa! Pitanje u vezi enkripcije. Radi se o Manjaro Linuxu i zanima me kako mogu enkriptirati po mogućnosti /home bez da izgubim sve s njega (ili barem neki folder)? S tim da mi treba onda auto-mount prilikom paljenja i auto-dismount prilikom gašenja. Pokušao sam s TrueCrypt-om. Uspio sam kreirati enkriptirani folder, ali imam problem što moram biti root da bi mogao mijenjati bilo što iz njega (pokušao sam obadvije opcije s Arch Linux wiki stranice za taj problem i nije pomoglo).

Nešto slično ali na ubuntu-u:

http://www.howtogeek.com/116032/how-to-encrypt-your-home-folder-after-installing-ubuntu/

Ali alati su isti kao i na svim distribucijama.

Arch:

https://wiki.archlinux.org/index.php/ECryptfs

Samomrzeći hrvat
11 godina
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Hvala ti na ovom!!!

Odmah se odradilo i rijesilo sve probleme koje sam imao s terminalima dosad.
Ne mora se se terminator vise koristit :D

fake it through the day with some help from johnnie walker red
17 godina
neaktivan

Tele2 će koristiti Openstack na Ubuntu cloud platformi. Slično kao što je i AT&T potpisao ranije

http://thevarguy.com/open-source-application-software-companies/tele2-adopts-canonicals-ubuntu-open-source-openstack-clou

2 0 hvala 0
10 godina

Upravo sam na virtualki probao Elementary OS i mogu reći da sam jako zadovoljan.

Sve radi glatko, ugodan je oku, praktičan.

Treba li za Linux kakav antivirus?

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Nebi trebalo
16 godina
neaktivan
pqweasdyxc kaže...

Upravo sam na virtualki probao Elementary OS i mogu reći da sam jako zadovoljan.

Sve radi glatko, ugodan je oku, praktičan.

Treba li za Linux kakav antivirus?

Klasičan Windowsaš u Linux vodama... Nije potreban antivirus, potreban je adblocker u browser te kao najbitnija stvar - brain.sh (univerzalna aplikacija, postoji u svakom kernelu od osobe)

My website/blog: http://markoidzan.com.hr
11 godina
protjeran

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice