Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.403
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Sadmir01 kaže...

Ljudi daj te mi neko rjesenje za monitor calibration,ono da mogu podesavat contrast,gamm-u,brightness,ja sam par puta postavio pitanje ovdje uvezi toga al nikako da dobijem nesto konkretno. (...)

Intelovi driveri za Linux nemaju GUI sličan onom u Windowsima. Za kontrolu pozadinskog osvjetljenja i game, pročitaj ove članke na Arch wikiju: Backlight i Intel graphics - Setting brightness and gamma.

Oštrinu prikaza slova možeš podesiti mijenjanjem hintinga ili možeš odabrati drugi font (btw, osobno ne mogu podnijeti Ubuntu font duže od tjedan dana). Gnome Tweak Tool bi trebao raditi za Unity i Cinnamon, dok XFCE i KDE imaju postavke za hinting u svojim upravljačkim panelima; fontovi - recimo Clear Sans (kojeg trenutno koristim), Droid Sans, Noto SansPT Sans ili FreeSans za klasični (Helvetica) look. FreeSans bi trebao biti već instaliran na tvojem računalu, a ostali bi se trebali moći naći u repozitorijima.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

mint rc 17.2 je vani. bit će tu oko 2 tjedna. novost novi cinnamon s multipanelom. 17.2 je i dalje baziran na 14.04 tako da podrška ostaje do 2019.

http://blog.linuxmint.com/?p=2855

There is no job like cron job!

2 0 hvala 2
10 godina

Pozdrav!

Ovo će biti malo duža poruka pa se unaprijed ispričavam. Želio bih napraviti dual boot Windowsa 8.1 s linux manjaro 0.8.13. Problem se javlja kada dižem sustav i ne ponudi mi se opcija da bootam u linux nego me automatski vodi na windows. Znam da ovije ima iskusnijih korisnika kojima je problem jednostavan ali za mene početnika to baš i nije tako. U prilog sam stavio informacije sistema da možete očitati podatke za bios i ostalo. Manjaro 0.8.13 sam spržio na DVD i spreman je za instalaciju. Napravio sam na disku Free Space od cca. 30Gb - slika je u prilogu. Ukoliko nije moguće dignuti Manjaro digao bi umjesto njega Linux Arch. Hvala svima koji će pomoći

System Information System Information
Disk1 Disk1

0 0 hvala 0
14 godina

Problem traži u boot postavkama (UEFI, legacy,...). Za Manjaro ne znam možeš li ga instalirati pod UEFI-em. Također si pogledaj boot order.

Stručnjak za odmaganje...
10 godina

Doslovno sam sve kombinacije boot ordera probo. Imam slike u prilogu ako netko ima prijedlog. Mislim da se pomoću linuxa može napravit grub boot (tako nešta piše na netu) ali ja u njih ne mogu ući nakon instalacije, samo uđe u windows 8.1

11 godina
protjeran
Baldric kaže...

Doslovno sam sve kombinacije boot ordera probo. 

Kada digneš live linux usb, vide li se particije na hdd i vidi li se na njima da je linux instaliran ?

Ako da, onda je stvar postavki bios-a  , a moguće je i da nisi odradio uefi instalaciju linuxa

( u slučaju win 8 već si imao efiboot particiju kreiranu na hdd i loader linuxa si trebao unutra smjestiti ) ...

16 godina

ako je samo stvar bootmenija: iz win uz pomoć EasyBCDa dodaj linux u (win) bootmenu, ili instaliraj grub.

ako je UEFI.. kilavo, win8 ako je predinstaliran-OEM ne dozvoljava izmjenu/isključivanje. Povezano s više opcija.. ubuntu može (ali i to je polukilavo), legacy mod je 'pravi' ali tad neće bootati win itd.

takve stvari, kao podešavanje BIOSa/UEFI... treba znati prije i podesiti prema OSevima koji će se koristiti. MS uz pomoć OEMa forsira UEFI.. i time eliminira većinu (pa i starije win).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran

Uefi ...secureboot....windows. ..linux

Aj malo da pojasnim jer vidim da te stvari još uvjek nisu sjele iako su vec tri godine u opticaju :

Oem ili neoem...ista stvar.

Ako device ima uefi bios i ako je secureboot enejblan,  onda na hard disku mora postojati efi boot particija . 

Ako su windowsi vec instalirani onda su oni kreirali onu malu skrivenu sistemsku boot particiju koja se veže uz uefi i u biosu se vidi win loader na boot order popisu.  

Ako je pc prazan i ide se instalirati linux onda treba ručno kreirati efi boot particiju ako se želi koristiti sve prednosti uefija i tada bios nema potrebe čačkati i ništa netreba paliti ili gasiti. 

Ako ja na pc instaliran windows i želimo instalirati linux i pritom želimo koristiti uefi i secureboot , onda isto u biosu netreba ništa mjenjati a prilikom instalacije linuxa istoga ćemo podići u uefi modu i prilikom instalacije necemo kreirati zasebnu linux efi boot particiju vec cemo na opcijama particioniranja narediti linuxu da svoj load file smjesti u postojecu windowsovu efi boot particiju. ...

I to je sva mudrost ako govorimo o ubuntu ili opensuse ili gpt ili uefi ili secureboot. ....a sve ostalo su pokusaji i pogreške. ...

0 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
Nemo u Mintu 17.2 u list view , desni klik i mozes npr. otvorit novi folder. Nevjerovatno da ovako što ne rsdi u nautilusu
10 godina
neaktivan

Pozdrav.

Evo mene opet. Mislim da sam konačno rješio problem sa trzanjem i u vlc i totemuna ubuntu lts. Još samo ostao smplayer ako stavim video izlaz xy imam image tearing ako stavim vdpau onda imam problem kad stavim u fullscreen da zabliješti na sek malo zeleno, ako stisnem desni klik isto tak. To se mi događalo i na ubuntu mate sa vlasničim driverima.

Evo rješenja problema za trzanje u totemu i vlc (sa vlasničkim driverima)

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-352 nvidia-settings

a ja sam prije uvjek instaliravao ovako:

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-352 nvidia

i sad može mi neko objasniti koja je razlika između sudo apt-get install nvidia-352 nvidia-settings i sudo apt-get install nvidia-352 nvidia i da na mintu isto radi jedino kad otvorim task menadžer pod karticom procesi kaže zauzeće 56% a pod karticom resursi zauzeće cpu po jezgrama indentično kao i na ubuntu 14 tak da mislim da task krivi kaže ima koji bolji program za mjerenje cpu usaga na mintu da to provjerim? ili jednostavno mogu probati 17.2 RC i da kak da kodi namjestim da mi bude pod zadanim programima? Ubiti dali se kodi može opće koristiti kao player na pc ili mu je svrha više za htpc?

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.6.2015 12:37 (Rocker747).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...
..desni klik i mozes npr. otvorit novi folder. ..

-misliš na kreiranje foldera? .. da. Istovremeno to je fičer s windoza kojeg po logici NCa ni ne trebamo ako krositiš tipkovnicu-kratice.. danas je to već 'standard'. No opet se mijenja s ciljanjem na movilne devicese.. (win-ubuntu) pa i način upravljanja, skočni meniji i sl, prilagođeni 'prstičanju' umjesto klikanju... (to bi mi bio jedini razlog koji drži vodu).

16 godina

Znaci imam win.8.1 u njemu sam od diska uzeo prostora 100gb kako bi mogao instalirati linux , instalirao sam fedoru ,no sada ne mogu uci u windowse ako u biosu stavim efi first onda pokrenem fedoru bez problema ali ako stavim legacy first sto bi trebalo prebaciti na windowse izbaci mi error...i na fedori izbacuje pci wifi hardwer disable ,takoder i za usb wifi

Edit: instaliram win nanovo pa ako netko moze baciti link za dual boot kako instalirati a da ne zeznem nesto

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.6.2015 15:32 (loky4i4).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Instalirao sam Linux(Ubuntu i Mint) na ovo: http://www.asrock.com/nettop/NVIDIA/ION%20330HT/ i to spojio na TV HDMI kabelom. Sve ok.Odmah je prepoznao LG TV i postavio rezoluciju 1980X1080. Slika kristal. Problem je da je slika razvučena van okvira TV-a. Miš uredni bježi van,a najveći problem je šta nema kontrolne trake u nijednom djelu ekrana. Kod Minta ne mogu pozvati programe(donji ljevi ugao),a kod Ubuntua ga ne mogu ugasiti(gornji desni ugao). Probao sam u postavkama,ali ništa ne nalazim i ništa se ne mijenja. Kao da bi trebala nekakva komanda fit screen ili da mogu vertikalno i horizontalno podešavati ekran(tako je u win).
Zna li tko kakvo rješenje?
Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
stipest kaže...
Instalirao sam Linux(Ubuntu i Mint) na ovo: http://www.asrock.com/nettop/NVIDIA/ION%20330HT/ i to spojio na TV HDMI kabelom. Sve ok.Odmah je prepoznao LG TV i postavio rezoluciju 1980X1080. Slika kristal. Problem je da je slika razvučena van okvira TV-a. Miš uredni bježi van,a najveći problem je šta nema kontrolne trake u nijednom djelu ekrana. Kod Minta ne mogu pozvati programe(donji ljevi ugao),a kod Ubuntua ga ne mogu ugasiti(gornji desni ugao). Probao sam u postavkama,ali ništa ne nalazim i ništa se ne mijenja. Kao da bi trebala nekakva komanda fit screen ili da mogu vertikalno i horizontalno podešavati ekran(tako je u win).
Hvala

Imaš na tv opciju gdje nakjestas omjer ekrana probaj to 

10 godina
neaktivan

Ono gdje sam vam pisao da imam visoki cpu usage kad gledam 1080p na Mintu i to sam uspio rješiti. Nadzor sustava pkazuje krive podatke vidite slike pored je odmah psensor koji pokazuje pravi podatak od 7% kakav je na ubnuntu i windowsima. Odmah sam pisao na LM forum jer se isti problem ponavlja ina nadolazećoj 17.2 verziji

http://s22.postimg.org/5t79z04dd/Screenshot_from_2015_06_22_18_41_13.png

http://s22.postimg.org/bsv12np5t/Screenshot_from_2015_06_22_18_41_22.png

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Buhaha kaže...
stipest kaže...
Hvala

Imaš na tv opciju gdje nakjestas omjer ekrana probaj to 

Ne pomaže. Slika je ionako namještena na 16:9 format,a tv nema tako fino podešavanje.

Meni treba otprilike dva centimetra sa svake strane. Taman kolika je kontrolna traka na dnu.

11 godina
stipest kaže...
Hvala

Da možda nemaš duplicate? Onda bježi izvan ekrana.

Samomrzeći hrvat
15 godina
Samo je na TV spojeno računalo.Nema drugog monitora.

0 0 hvala 0
15 godina

Pošto ne mogu nikako rješiti skinuo sam drivere Nvidia ION za Linux 32. Dobio sam RUN file.
Zanima me kako to instalirati i da li se može to napraviti i na LIVE verziju ili treba full instalacija?
Hvala

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.6.2015 15:34 (stipest).

0 0 hvala 0
16 godina

..(već je hrvooje spominjao), Dell se dosta trudi s ponudom, linux/ubuntu. Sve radi OK outofbox i sa starijim liveima kao mint14 .. Inspiron, prosječni lapičtopić. Zgodno. 

0 0 hvala 0
15 godina
Je li se može u Linuxu nekako preskočiti da ne pita pasword? Ne mislim samo na dizanju,nego stalno?
Hvala

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
stipest kaže...
Je li se može u Linuxu nekako preskočiti da ne pita pasword? Ne mislim samo na dizanju,nego stalno?
Hvala

Može. Neznam o kojoj distri govoriš , no npr u mintu je to par klikova : u user postavkama postaviš da nepita za lozinku kod logiranja

a u postavkama ekrana za određivanje automatskog logiranja potvrdiš onu kvačicu da dopusti root prijavu.

No to je svakako loš potez kojim anuliraš jednu od glavnih linux prednosti.....

16 godina
stipest kaže...
Hvala

-ne, loša ideja.. to je problem samo u početku (podešavanje ili upoznavanje OSa). U normalnom korištenju zanemarivo malo.

svaka bitna promjena traži admin ili su, to je s razlogom. Istovremeno i to je (kontra) sig.problem ako se mora bezbroj puta unositi pass.

KISSovski, napraviš txt-pass na desku, copyraš ga i pastaš po potrebi, drugo rješenje soft za takvu namjenu (keyring..) npr keepass.

15 godina
neaktivan

Nakon malo igranja s linuxicima odlucio sam se okusati i u archu. Trenutno sam na ubuntu-u, pripremam se za instalaciju.

Kad ubacim prazan cd prvo mi javi "Unable to mount Blank CD. Location is already mounted." No dobro, odlucio sam zanemariti to i krenuo sam burnat arch na cd, ali mi je izbacio error (iskreno ne znam jel doslo vec do kraja pa onda izbacilo error ili je usred burna). Ipak, cd izgleda sasvim u redu. Usporedio sam .iso file i sadrzaj cd-a sa isoinfo komandom i nema nikakve razlike. Imam jos neki nacin za provjeru jel cd ok? 

EDIT: zanemarite, stavio sam na usb ipak

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2015 23:05 (marky55).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
stipest kaže...
Hvala

Stivo se odnosi na OS X, ali je stvar u sustini ista s obzirom da oba vuku korijene iz Unixa:

http://apple.stackexchange.com/a/192422

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
stipest kaže...
Hvala

Stivo se odnosi na OS X, ali je stvar u sustini ista s obzirom da oba vuku korijene iz Unixa:

http://apple.stackexchange.com/a/192422

haha jedan od najslikovitijih odgovora koji sam ikad pročitao na stackexchangeu :))

*Editor Atom 1.0 je vani

http://blog.atom.io/2015/06/25/atom-1-0.html

Da ne morate instalirat   ono  Microsoftovo ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2015 22:13 (hrvooje).
13 godina
neaktivan

Može savjet koju distribuciju staviti na sljedeću konfiguraciju:
CPU Intel Core 2 Duo E6600 @2.4GHz

RAM Corsair 2x1GB 667MHz

GPU Ati Radeon HD2400 256MB

Svrha tog računala bi bila uređivanje dokumenata, surfanje (video, glazba itd...).

Predložite mi 3, ako je moguće, korisnik će se prvi puta susresti s Linux-om...

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 0:09 (Master11).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

iskreno nema tu neke filozofije..

Mint, Ubuntu. dalje od toga ne treba gledati. Mint po defoltu ima najbolju podsrku za multimediju, fork je Ubuntua koji je pak for Debiana..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
neaktivan

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

onaj tko aplicira za fax, .. kako to reči? Ne može biti toliko ''plav''?.. tj ako je čula za cocacolu, čula je i za MS windows, nešto što se naziva ubuntu.. nije win. Onaj tko to ne razumije, ne može na fax. Mogla je tako ostati trudna s Ubuntuom, što tad?..

+iz 2009te.. to je danas neki trend? u7x i vista..

odgovor 

plavoj djevi..

točna informacija je bolja nego lažna  

. ..za linux

odgovor

za post prije.. + distrowatch.

edit:

kad sam već u 'video modu', nešto za g12356.. Stallman + ostalo sa strane.

.

post dolje, zato jer nije win, ako pogledaš treći video, vidjet ćeš da se ubuntu u mint vrte u VMu na win8x. (to je recimo šala..)

-trza zato jer SW ne iskorištava HW, jer linux nije windows, jer npr driver i app (software) koji koristiš nije isti, jer ni auti nisu isti, sladoledi itd. A možda samo jer nije podešeno nešto, npr kliknuta opcija HW acceleratiion, loša internet veza, nešto peto.. Milijun razloga da nešto radi lošije.

@bunkermax, u vezi linuxa.. 'tamo', treba malo propagirati drugi video, linuxmyth.. + southpark parodija..

-OS.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2015 17:02 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice