Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.232
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
djigibao kaže...

ubuntu-mate radi OK.
Uspjesno sam se logirao ali mi je pozadina u software centru i dalje bijela s bijelim slovima...

Pogledaj ovo. Možda pronađeš temu koju želiš.

A tu ti je kuharica kako instalirati temu.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Live usb nije baš za svakodnevni rad.   Mnoge stvari bi ti nakon instalacije bile kroz nadogradnju poboljsane i sigurnije.   Live iso je od 23 travnja i odtada ima vec oko 200 mb nadogradnji , od kernela do kojecega.   

2 0 hvala 0
17 godina

Ako uspijem sredit ono sto mi treba za svakodnevni rad mogao bi pomalo prec na Linux.

90% je zujanje po netu, slusanje internet radia (Radionula), gledanje Youtube...
Zasad je jos sve u fazi testiranja.
Evo upravo uspio omoguciti Flash (Pepper Flash Player)...jeeeeeeeeee  

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 22:54 (djigibao).
17 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Ako uspijem sredit ono sto mi treba za svakodnevni rad mogao bi pomalo prec na Linux.

90% je zujanje po netu, slusanje internet radia (Radionula), gledanje Youtube...
Zasad je jos sve u fazi testiranja.
Evo upravo uspio omoguciti Flash (Pepper Flash Player)...jeeeeeeeeee  

Imaš u Chromeu već ugrađen. Prije su ti flash playeri znali jesti CPU resurse, a pogotovo ne-Adobeovi

There is no job like cron job!
11 godina
protjeran

I firefox i googleov chrome ti rade bez potrebe dodavanja bilo čega.   Chromium ti je bolje zaobići i držati se chromea ili firefoxa. 

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Chromium ti je bolje zaobići i držati se chromea ili firefoxa. 

Zasto? Ja vec dugo vremena koristim chromium, nikakve probleme mi nije pravio...

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...
Zasto? Ja vec dugo vremena koristim chromium, nikakve probleme mi nije pravio...

Takoder, iako mi je Firefox no. 1.

Ja bih radije Chrome zaobisao, zbog Googleovih raznih dodataka kodu koji "poboljsavaju" njihovu uslugu.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Ja bih radije Chrome zaobisao, zbog Googleovih raznih dodataka kodu koji "poboljsavaju" njihovu uslugu.

Za privatnost se više ne moraš brinuti. Naime, ona ne postoji više, jer slušaju kablove tj. 'downloadiraju' internet.

11 godina
protjeran
lazy_punk kaže...
bunkermax kaže...

Zato što je ta poruka bila upućena  našem kolegi djigiju koji je tek na početku linux puta , i zasigurno će se kao početnik lakše snaći sa googleovim chromeom  ( koji je zaokružen proizvod i unutar njega je podržano sve na kaj može naletiti na netu )  nego da se na početku linux krivulje učenja uz sve ostalo kaj bu ga snašlo, još i bori sa preglednikom za kojeg mora sam ručno dodavati koječega da bi imao ispravan flash, javu, video chat, instant messaging, hangout, skype , online gaming, video-nadzor softvere , net banking .... i još more toga kaj unutar chromea radi defaultno ....

Žišku..?  

16 godina
hrvooje kaže...
1domagoj1 kaže...

Za privatnost se više ne moraš brinuti. Naime, ona ne postoji više, jer slušaju kablove tj. 'downloadiraju' internet.

-ma to je nepotrebna paranoja, btw, Obama je potpisao smanjenje NSAovog neovlaštenog praćenja.

mene ne pere paranoja, nego ne želim da neki komad softa radi nešto što nije moja želja i skuplja kolačiće, izbacuje mi ciljano reklame itd. Google to naplaćuje, kad on meni to plati, tad ću koristiti ako mi se isplati. (sad sam ko telekomi koji također žele dio kolača-od-kolačića..).

.. ili je bitno da browser radi? Da prikazuje željeni sadržaj, flash itd...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2015 15:32 (ihush).
17 godina
bunkermax kaže...
lazy_punk kaže...
bunkermax kaže...

Zato što je ta poruka bila upućena  našem kolegi djigiju koji je tek na početku linux puta , i zasigurno će se kao početnik lakše snaći sa googleovim chromeom  ( koji je zaokružen proizvod i unutar njega je podržano sve na kaj može naletiti na netu )  nego da se na početku linux krivulje učenja uz sve ostalo kaj bu ga snašlo, još i bori sa preglednikom za kojeg mora sam ručno dodavati koječega da bi imao ispravan flash, javu, video chat, instant messaging, hangout, skype , online gaming, video-nadzor softvere , net banking .... i još more toga kaj unutar chromea radi defaultno ....

Žišku..?  

Zahvaljujem na brizi...

Koliko vidim Chrome nema u Software Centru za instalirat i onda treba instalirat s neta. Te instalacije mi nisu nikad dobro zavrsile tj. uspijele na Linux-u tako da je ovaj Cromium brze i jednostavnije rijesenje.

Na njemu mi zasad sve radi a kao sto sam i spomenuo uspijom sam osposobit flash najvise zbog slusanja online radia.

Drugo mi nista ne treba osim da mi je sinhorniziran s mobitelom tako da imam sve bookmarkse na mobu i na desktopu.

Takodjer sve ekstenzije mi rade kako spada.

Ovo ostalo (bold) mi ne treba.

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
11 godina
protjeran
djigibao kaže...

Koliko vidim Chrome nema u Software Centru za instalirat i onda treba instalirat s neta. Te instalacije mi nisu nikad dobro zavrsile tj. uspijele na Linux-u tako da je ovaj Cromium brze i jednostavnije rijesenje.

Linux je moderan , a neke boljke poznate odprije par godina su izliječene.

Sama instalacija google chromea je potpuno bezbolna, jednostavna i brza :

1. sa ove stranice skini odgovarajući .deb file : http://www.google.com/intl/hr_HR/chrome/browser/desktop/index.html

2. desni klik na downloadani file i odabereš install sa softver centrom ( pokreni sa softver centrom ili tak nekaj slično piše )

3. softver centar će se pokrenuti, zatražiti administratorsku lozinku i nakon toga će instalirati chrome sa svim potrebnim bibliotekicama.

Prilikom gore opisanih radnji će se automatizmom napraviti poveznica na google repozitorij

te ćeš od tog trenutka nadalje kroz upgrade sistema primati i najnovije verzije google chroma.

Teži put je da sam prvo dodaš repozitorij pa će ti ga onda i softver centar nuditi na izbor za instalaciju, a rezultat je isti...

.....

17 godina
neaktivan

Nije to paranoja nego realnost.Npr. korisnike Linux Journala smatraju ekstremistima

http://mobile.linuxtoday.com/security/nsa-linux-journal-is-an-extremist-forum-and-its-readers-get-flagged-for-extra-surveillance.html

Chrome instaliraš s  dva klika

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Pa ne treba im bas na pladnju sve dati i olaksati posao, jel? :D

Samo nek Google daje onome tko zeli svoje ciljane oglase, mene i mojih kupovnih (i pretrazivackih) navika nek se mane. Znam sto mi treba i sto zelim, pa si to i potrazim, ne treba mi nitko nista nuditi na temelju mojih navika. Ionako im sve te oglase blokiram, pa od njih niti nemam koristi. Jedino mi je jos ostalo rijesiti se Gmaila, ali i to ce ubrzo. Mailpile samo sto nije...

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan

No spying :) dražesno napisano

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Trenutno najbolje linux distre po ocjeni digitaltrends portala:

http://www.digitaltrends.com/computing/the-best-linux-distros-currently-available/

.....

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

Mislim da sam otkrio problem zašto se događa trzanje(trenutno koristim mint 17.1 i najnovije nvidia drivere) tek sam sada primjetio da kad gledam 1080p u totemu ili vlc da mi je cpu usage oko 50-60% te cinammon proces ponekad zna zauzimati oko 12-20% zbog čega imam tako veliki usage? Na windowsima mi je cpu usage u mpc-hc, gomu, potu, kmu ili zoomu uvjek bio bio oko 5-6% max 10%. Dali trebam što u biosu uključiti(matična je ova koja je pod moj pc) Bios je trenutno na zadanim postavkama. I da testirao sam memoriju s memtestom(prije par dana) kao ihdd s hdtunom dok sam bio na windowsima prije cc 2 tjedna i nema nikakvih problema. Molim vas pomagajte

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Ista stav kad gledam obični 360p video na youtube-u plugin container zauzima 16%

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Rocker747 kaže...

testirao sam memoriju s memtestom(prije par dana) kao ihdd s hdtunom dok sam bio na windowsima prije cc 2 tjedna i nema nikakvih problema.

Nevezano uz tvoj upit, al eto da znaš da alati za provjeru hardvera postoje i unutar linux operativnog sistema , tako da nemoraš ovisiti o windowsima da bi provjerio stanje memorije-diska-napona-temperatura-fanova......  Npr unutar ubunta imaš vrlo detaljan sistem testing aplikaciju koja isčita i ponudi rješenja vrlo duboko unutar hardvera.

A vezano za tvoj upit : nebavim se baš puno multimedijom pa neznam koje su kvalitete multimedijski plejeri , no ono što svakako znam da nijedan operativni sistem ili softver nije pošteđen situacije da ponekad ima probleme. Tada dolazi do izražaja ono pozadinsko : tko stoji iza te distre ili softvera , tko ih i koliko financira, koliko ih ima u timu kao stalno zaposlenih profesionalaca , koliko su brzi i kvalitetni u ispravljanju uočenih grešaka....  Ako kužiš, hoću reći da bi se trebalo držati velikih i provjerenih rješenja koji imaju jake i razrađene kanale.   Npr da si na ubuntu, svaki petak bi na ubuntuonair mogao online pričati direktno sa ubuntu razvijateljima plus bar jedno tri jaka portala gdje uvjek čuči tisuće volontera spremni pomoći ( askubuntu, ubuntuforum, omgbuntu .... )..

Čak i kada bi ti uočio problem kojeg još nitko nema, vjeruj da bi jedan ubuntu ili opensuse ili fedora daleko brže uvažio tvoju prijavu i ispravio bug nego jedan linux mint ili ostale manje distre koje ovise o par ljudi unutar razvojnog tima....  Ja nastojim uvjek biti u tijeku i imati instalirane najnovije verzije operativnih sustava , i tako sam imao situaciju da je linuxmint 17.1 instaliran u 11-2014 i nisu mi radila osvjetljenja tipkovnice i hardverske tipke za bluetooth i wifi  na nekim strojevima. Ni na ubuntu koji je izašao 10-2014 nije to isto radilo, no tijekom 12-2014  je na ubuntu došla nadogradnja nakon koje je to radilo, a na linu mint 17.1 do dan danas taj dio neradi.....

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2015 12:02 (bunkermax).
10 godina
neaktivan

Ok. onda znači bolje da se držim ubuntua, opensuse, fedore, kakav je open suse ili ubuntu mate

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2015 13:07 (Rocker747).
10 godina
neaktivan

evo odgovora sa mint foruma

I don't know, but I do know that there's a new Cinnamon version coming, which has a greatly reduced memory usage.

Another thing: have you perhaps turned on extra visual effects in Cinnamon? They tend to weigh rather heavily on the system.
Efekte jaopće nisam dirao
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Rocker747 kaže...

Efekte jaopće nisam dirao

Ako se dobro sjećam, efekti su defaultno omogućeni i pokrenuti u cinnamon sučelju.

Ubuntu mate se pokazao dosta dobar i nezahtjevan ( http://www.radar365.info/2015/05/ubuntu-mate-1504.html  )

Opensuse i fedora su isto velike i dobro podržane distribucije ,  ubuntu je isto velika distra sa velikom zajednicom,

ali opensuse i fedora su ipak dosta kompliciranije za ispravno instalirati i podesiti nego što je to slučaj sa ubuntom...

16 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

Mislim da sam otkrio problem zašto se događa trzanje(trenutno koristim mint 17.1 i najnovije nvidia drivere) tek sam sada primjetio da kad gledam 1080p u totemu ili vlc da mi je cpu usage oko 50-60% (...)

Po defaultu je izlaz (output driver) kod (vjerojatno) svih playera postavljen na xv - dekodiranje videa izvodi se softverski, na glavnom procesoru. Prebaci izlaz na vdpau - dekodiranje će se obavljati na graf. čipu, za podržane kodeke. Primjerice, na mojem Athlonu II x4 630, prilikom dekodiranja 1080p H264 zapisa pomoću mplayera, opterećenje procesora iznosi oko 30% *  ukoliko je izlaz xv; korištenjem vdpau, zauzeće je 1-2%, jer se dekodiranje odvija na graf. čipu. VDPAU je podržan kroz Nvidijine vlasničke drivere za Nvidijine kartice i radeon open source driver za AMD-ove kartice, dok Intelovi čipovi i vlasnički fglrx (Catalyst) driver podržavaju akceleraciju putem VA-API-ja (+ XvBA kod fglrx-a).

Rocker747 kaže...

Ista stav kad gledam obični 360p video na youtube-u plugin container zauzima 16%

Jesi li uključio hardversku akceleraciju (desna tipka miša na video -> Settings -> Enable hardware acceleration na prvoj kartici)?

EDIT: * zaboravio sam isključiti unsharp mask filter za izoštravanje, bez njega je zauzeće oko 18%.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2015 0:02 (hrx).
10 godina
neaktivan
hrx kaže...
Rocker747 kaže...

Mislim da sam otkrio problem zašto se događa trzanje(trenutno koristim mint 17.1 i najnovije nvidia drivere) tek sam sada primjetio da kad gledam 1080p u totemu ili vlc da mi je cpu usage oko 50-60% (...)

Po defaultu je izlaz (output driver) kod (vjerojatno) svih playera postavljen na xv - dekodiranje videa izvodi se softverski, na glavnom procesoru. Prebaci izlaz na vdpau - dekodiranje će se obavljati na graf. čipu, za podržane kodeke. Primjerice, na mojem Athlonu II x4 630, prilikom dekodiranja 1080p H264 zapisa pomoću mplayera, opterećenje procesora iznosi oko 30% ukoliko je izlaz xv; korištenjem vdpau, zauzeće je 1-2%, jer se dekodiranje odvija na graf. čipu. VDPAU je podržan kroz Nvidijine vlasničke drivere za Nvidijine kartice i radeon open source driver za AMD-ove kartice, dok Intelovi čipovi i vlasnički fglrx (Catalyst) driver podržavaju akceleraciju putem VA-API-ja (+ XvBA kod fglrx-a).

Rocker747 kaže...

Jesi li uključio hardversku akceleraciju (desna tipka miša na video -> Settings -> Enable hardware acceleration na prvoj kartici)?

nisam ništaukjučivao. Ali fx bi trebao biti dovoljno jak(trebao bi spol gasa rješavati hd filmove.) Kažem na windowsima mi je zauzeće  u playerima tipa gom, mpc, pot zauzeće malo neovisno o gpu akceleraciji.

10 godina
neaktivan

budem probao mate. A ako mi  se ne svidi stavljam si kako mi je mario predložio Ubuntu 14.04.2 LTS

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...
(...)

nisam ništaukjučivao. Ali fx bi trebao biti dovoljno jak(trebao bi spol gasa rješavati hd filmove.) Kažem na windowsima mi je zauzeće  u playerima tipa gom, mpc, pot zauzeće malo neovisno o gpu akceleraciji.

Zato što je akceleracija u upotrebi. MPC-HC s uključenom akceleracijom (DXVA2 native) koristi 2-4% CPU-a na 1080p H264 videu, dok bez uključene akceleracije zauzeće je 20%. Većina playera po defaultu koristi dekodere i renderere koji putem različitih tehnologija koje su ugrađene u Windowse (DirectShow, DirectX Video Acceleration, Enhanced Video Renderer, ...) mogu pitati hardver za podržane mogućnosti i upotrijebiti ih bez intervencije korisnika, tako da danas playeri u Windowsima gotovo uvijek koriste hardversku akceleraciju dekodiranja i prikaza videa, budući da je podrška za danas najraširenije formate (MPEG-2 Part 2 (poznat i kao H.262), MPEG-4 Part 2 (ASP, DivX, Xvid) i Part 10 (AVC, odnosno H.264)) ugrađena u praktički sve danas dostupne grafičke čipove. Softversko dekodiranje videa korisnik računala može susresti kod HTML5 videa, gdje je moguće naići na video zapise kodirane Theora kodekom, te Googleovim VP8 i VP9 kodecima.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2015 15:31 (hrx).
17 godina

Dok gledam YT video @1080p vidi se kidanje slike.

Driveri za GPU su na slici

Da li to ima veze s GPU driverima ili je do necega drugoga?

Da ostavim te drivere ili da promijenim u neke druge?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
hrx kaže...
Rocker747 kaže...
(...)

Zato što je akceleracija u upotrebi. MPC-HC s uključenom akceleracijom (DXVA2 native) koristi 2-4% CPU-a na 1080p H264 videu, dok bez uključene akceleracije zauzeće je 20-40%. Većina playera po defaultu koristi dekodere i renderere koji putem različitih tehnologija koje su ugrađene u Windowse (DirectShow, DirectX Video Acceleration, Enhanced Video Renderer, ...) mogu pitati hardver za podržane mogućnosti i upotrijebiti ih bez intervencije korisnika, tako da danas playeri u Windowsima gotovo uvijek koriste hardversku akceleraciju dekodiranja i prikaza videa, budući da je podrška za danas najraširenije formate (MPEG-2 Part 2 (poznat i kao H.262), MPEG-4 Part 2 (ASP, DivX, Xvid) i Part 10 (AVC, odnosno H.264)) ugrađena u praktički sve danas dostupne grafičke čipove. Softversko dekodiranje videa korisnik računala može susresti kod HTML5 videa, gdje je moguće naići na video zapise kodirane Theora kodekom, te Googleovim VP8 i VP9 kodecima.

Sad sam zbunjen. Ja sam uvjek išao/Idem po logici da ako se za glattku reprodukciju koristi Gpu akceleracija da je procesor pre slab, jel to znači da je fx 8320 pre slab za HD?U mpc-hc kad se koristi GPU pise dolje dxva a mene to ne pise jer sam pod opcijama je isključio pod lav filter sam stavio umjesto dvxa none. Ista stvar je i sa potom,bs, gomom ili zoomom da se treba ručno uključiti a ja je nisam uključivao i cpu je bio max do 10%-15%posto. Ja sam sad tebe shvatio da mi je proc pre slab i da trebam koristiti gpu akceleraciju da bi normalno gledao filmove pošto me mući problem sa trzanjem. Jel moja logika kriva da ako se koristi gpu da to znači da je cpu pre slab?

djigibao kaže...

Dok gledam YT video @1080p vidi se kidanje slike.

Driveri za GPU su na slici

Da li to ima veze s GPU driverima ili je do necega drugoga?

Da ostavim te drivere ili da promijenim u neke druge?

Mene isto to muči u npr smplayeru ina ubuntuu i mintu probao sam sve dostupne drivere

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2015 20:24 (Rocker747).
17 godina

Moze pomoc ako bi ovako isla instalacija.

Da li je sve dobro napravljeno (swap, root, home, Boot - ATA disk...)?

Slika 1 - oznacavanje update i instaliranje 3-party stvari

Slika 2 - odabir "Something else"

Slika 3 - oznacavanje "Free Space" particije i klik na +

Slika 4 - odabir Swap particije koliko imam RAM-a (8GB) - ovo Primary/Logical OK?

Slika 5 - odabir ROOT particije oko 20GB

Slika 6 - i HOME particija preostali prostor

Da li su svi detalji na ovim slikama OK?

Da li treba u BIOS ugasit Secure Boot i jos nesto i sta se moze desit ako se to ne napravi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice