Svasta.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.513.588
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo, početnik sam u linuxu i priznajem, silom prilika instalirao sam Linux Mint 17. Moram priznati, sve više i više mi se sviđa, sve što sam imao na starim windowsima nalazim ovdje, pa često i bolje. No jedna stvar me ubija. Kad spojim eksterni hard (1,5 TB) na kojem držim uglavnom multimediju i pokušam prebaciti neki film/seriju, kako bih poslije pogledao na TV-u, transfer ide do 100, nekad i više mb i - stane. Transfer sa eksternag harda na komp, ide normalno. Ubija me to, ima li tko ideju o čemu se radi?
Hvala.
Zvone, premalo si dao podataka za dijagnostiku.
Butni live usb pa usporedi da li se to i tamo dešava.
Mint 17.1 je friski i ima jos neispeglanih musica..
Andi, jel bios uefi i jesu win 7 ili 8 i jesu win uefi tj koristis secure boot ? Jel hard mbr ili gpt ?
@bunker moze jos jedno pitanje? koja je razlika izmedju brisanja svih particija u gpartedu (i stvaranju gpt tablice tamo) i brisanja i stvaranja tablice u instalaciji?
Tehnički, nebi trebalo biti razlike.
Na live usb ubuntua uvjek je instaliran gparted i on mi je puno pregledniji i detaljniji za obaviti te radnje.
Tijekom instalacije je onaj meni daleko okljštreniji i ak nekaj počne zezati nemaš baš nekaj opcija da to tada popravljaš.
Alo tehnički, isto je...a gparted može i unmountati neku particiju ako se učita...
možda ti je do postavki u biosu.., a možda si downloadao nepotpuni i neispravni iso file,, provjeri ga sa md5sum prije snimanja na usb-dvd
ako si pravilno snimio ispravan iso file na usb-dvd , tada bi u biosu ( kada ideš promijeniti da se boota sa usb-dvd trebao vidjeti dva uređaja
usb-dvd a jedan od njih ima prefix uefi , e toga sa uefi prefixom stavi da se prvi boota.
nakon kaj se usb live podigne, sa gpartedom odradi brisanje svega sa diska, nova gpt tablica , i one 4 particije..
na početku instalacije označi da hoćeš one kodeke
nakon kaj se instalacija dovrši, klikni na ono da češ još exprimentirati , i tek tada normalno ugasi pc..
sada izvadi usb , pokreni pc i odma odi u bios.
ako je sve u redu, trebao bi vidjeti dva ubuntu loadera i to je ok jer gpt radi dve tablice da se ima otkud pokrenuti ak ejdna kihne..
prebaci u bbiosu da se ta prva tablica bude prva za boot , za svaki slučaj ugasi fastboot, ugasi securebot, a za os odaberi da može
uefi i neuefi os , spremi promjene u biosu i tada restartaj pc sa tim postavkama....
nakon kaj i ako se ubuntu digne,,pričekaj minutu dve da ponudi nadogradnje , ali nemoj ih tada instalirati, već bum ti tada rekao kaj još moraš promijeniti prije prve instalacije nadogradnji.....
Ne kuzim koja je razlika izmedju tog uefi i legacya.
Kojeg da koristim, mislim dosad mi je na legacyu radio normalno i windows i mint...
Oče dost ovo biti za Ubuntu?
dosta je i 5-10GB o cek to je ubuntu eh on je ko wns tuci bar 20GB
Ma nedam mu tolko,jes lud! Neću imat dost za winse jer mi je mali SSD!
Andi
Nebu to dosta.
Za win 8 bu ti s vremenom premalo onih četrdesetak gb.
Odrezi od ove D particije a bar osamdesetak gb.
Za uefi 1 gb, za / bar tridesetak,jer bu i ubuntu rastao s vremenom, za swap duplo od radne memorije, i za /home oko pedesetak.......
Sve to može i manje al ako hoces godinama biti miran....
Cekam daljnje upute
Ja kad sam imao instaliran ubuntu, nakon svih updateova i programa i ostalog zauzimao mi je oko 6,5 GB 14.04 LTS
edit: Evo sad sam pogledao na drugom laptopu ASUSu mi zauzima 9.7 sa time da openarena i stellarium mi zauzimaju zajedno oko 2 GB
Cekam daljnje upute
Ubuntu 14.4.1 ?
Pricekaj da ponudi nadogradnje, nemoj ih instalirati nego klikni na postavke i na prvoj kartici stavi na glavni poslužitelj a na drugoj sve označi
14.04 LTS
I onda mogu pustit da instalira?
Primjetio sam da mi izbacuje linkove na reklame na nekim rijecima tu na bugu, jel to normalno?
14.04 LTS
I onda mogu pustit da instalira?
Primjetio sam da mi izbacuje linkove na reklame na nekim rijecima tu na bugu, jel to normalno?
Mislis, ovako nesto?
Da, to su bugovci stavili novi oblik oglasavanja, da se tako izrazim.Da tocno tako. Neka, neka
Marky
Da,pusti nadogradnje ako si ono promjenio, pa cemo nakon restarta firewall i firefox srediti
Andi
Nebu to dosta.
Za uefi 1 gb, za / bar tridesetak,jer bu i ubuntu rastao s vremenom, za swap duplo od radne memorije, i za /home oko pedesetak.......
Sve kaj instaliram stavljam na "D" disk a tamo ide i sva multimedija, također sam TEMP foldere prebacio na "D" disk...ne bi se trebao jako puno povečavat sa vremenom...ionako cu vjerovatno za godinu dana na desetku pa stvarno mislim da je taj SSD dovoljno velik kolko god bio mali ( još bum Smogovce počel citirat )
A da stavim Ubuntu na "D" disk? Da capnem od njega 30GB jer mislim da bi to bilo i više nego dovoljno za to za što će Ubuntu služiti!
Andy
Pa da, na d disk ga instaliraj,,,znači cepni prostor od d diska... Samo onda pazi kod instalacije, da boot loader ubunta staviš na prvi disk tj dev/sda..to biraš na dnu ekrana instalacije kad kreiras particije
Backup, backup! Nikad dovoljno upozorenja.
Andi
Nebu to dosta.
Sve kaj instaliram stavljam na "D" disk a tamo ide i sva multimedija, također sam TEMP foldere prebacio na "D" disk...ne bi se trebao jako puno povečavat sa vremenom...ionako cu vjerovatno za godinu dana na desetku pa stvarno mislim da je taj SSD dovoljno velik kolko god bio mali ( još bum Smogovce počel citirat )
A da stavim Ubuntu na "D" disk? Da capnem od njega 30GB jer mislim da bi to bilo i više nego dovoljno za to za što će Ubuntu služiti!
-nema slova D:
predložene particije kao root-home.. ili boot su u tvom slučaju nepotrebne, bubni sve na jednu, 10-20-30.. tj previše if-then da bi znao koliko je (ne)dovoljno, jer/ako planiraš za storage koristiti win-ntfs-'D:' disk. Razlika samo što to ne može biti ništa sysosvkog za linux i moraš ga mountati-unmountati (pazi se dirtyja).
-swap, možeš i bez njega. Pošto su gpt-efi, svjedneno ali inače bi bila preporuka extended pa sve u nju..
Andy
Pa da, na d disk ga instaliraj,,,znači cepni prostor od d diska... Samo onda pazi kod instalacije, da boot loader ubunta staviš na prvi disk tj dev/sda..to biraš na dnu ekrana instalacije kad kreiras particije
-ne na prvi, nego na boot, uvjek na boot.
Ihush
A i sam znaš da je dobro imati zasebnu home za slučaj promjene distre ili veće nadogradnje sa dvd-a...
Kako bu ubuntu imenovao diskove bumo vidli gpartedom prije instalacije pa bumo tad odlucili kamo sa grubom..
Friško skinuo Ubuntu 14.04.1 radi instalacije u dualboot sa Win 8.1 te za VM (na VM radi e-bankinga, dok na PC ide radi bržeg kompajliranja Androida from source) i imam što vidjet nakon što sam ga mountao iso fajl: WUBI!!! Zar nije to čudo izumrlo prije godinu i pol/dvije?!?
da, život jeste kratak i sam radi toga često idem glavnom strujom, jer se uštedi nešto vremena. ali čovjek je znatiželjno stvorenje i uvijek se pita ' a što je sljedeće?' ne možemo baš uvijek igrati na sigurno.
ja se ne igram na laptopu. djeca igraju friv.com. ali i kad sam se igrao, moraš pustit da igre biraju tebe, ne možeš baš sve igrati kao na win. igrao sam americas army, zadnja linux podržana nativna veriija je bila 2.6 od prije 10 godina mislim, pa onda je odlično radio ETQW nativno. uglavnom, ako si se želio igrati na linuxu, morao si izabrati od nekoliko igara i to je to. znam da je COD2 na wineu radio sa više fps-a nego na xp i također mi je odlično radio HL kao i IL Stumovik. početnici na linuxu moraju znati da se hardware mora pažljivo birati, iako, gle apsurda, linux kernel podržava najviše harwarea out-of-box. prije par godina prijelaz između grafika na nvidijji bio je moguć jedino sa open source projektom bumlebee. slično je postojalo i za amd. danas to podržavaju najnoviji driveri, ali još nisu u repozitorijima. kad sam kupio probook sa clickpadom i SLED pregazio ubuntuom, touchpad/clickpad nisam mogao konfigurirati da desni klik radi kako treba iako je suse imao taj driver. trebalo je proći vremena.
razlika se vidi. više se ne mora u xorg.conf podešavati rezolucija ili dual-monitor, intel radi open-source drivere za svoje integrirane grafike i tu uskoro dolazi veliko poboljšanje performansi. a sve jer je valve angažirao nekoga da poboljša intelove drivere, a intel je bio voljan poslušati. nemojte se živcirati, ako neka igra ne radi kako treba. odaberite neku sličnu koja radi kako treba. drivere instalirajte iz repozitorija svoje distribucije sa jednim klikom i nema problema.
svako ima svoje potrebe, a meni linux, najčešče razni ubuntu derivati, služe na kućnom laptopu bez windowsa već 5 godina. i život mi je lakši. ukućani jedino negoduju kad ubacim neku drugu distribuciju, pa grub promijeni redoslijed. ubuntu je uvijek tu, na testne particije idu sve druge.
zašto ubuntu? jedino mi na njemu bez problema radi acestream, sopcast i veetle. volim gledat nogomet. pa ubuntu make ex. developer tool za lakše igranje s androidom na ubuntu, pa lijepa suradnja s mrežnim skenerom/printerom što nije čest slučaj. dakle to je ta ihusheva utabana staza, mainstream. artistX nije imao šanse ;)
Ihush
A i sam znaš da je dobro imati zasebnu home za slučaj promjene distre ili veće nadogradnje sa dvd-a...
Kako bu ubuntu imenovao diskove bumo vidli gpartedom prije instalacije pa bumo tad odlucili kamo sa grubom..
-razbacati po particijama.. ili jedna za sve? kad je prostor ograničen tad je jedna optimalna. (kao i swap koji nije obavezan, nepotreban ako ima dovoljno RAMa)
-odvojen home mu po navedenom nije potreban, dali će mijenjati distru.. pa? zbog favorita FFa? Ima 'D' koji će poslužiti..
ŠBBKBB, KISS kaže, kad dođe do problema, tad ga se rješava, unaprijed je (znam već sigurno) nepotrebno, npr sutra se odluči da ne želi linux.. kad instlaira neki OS 4325234-ti put, tad će već znati koliko mu je za što potrebno. Sad ne zna, nit može nagađati, ja ne znam.. Možda na kraju utvrdi da je npr 30GB malo ili da je onih 14GB na SSDu dovoljno... i tad se opet sve mijenja.
Teoretski moguć scenarij, instalira sve, super je zadovoljan.. i tad odluči napraviti po tvom prijedlogu (koji je OK!), tad to ima smisla a nikakav problem nije ponoviti instalaciju od nule. Ponekad treba prvo nešto napraviti, probati.. pa tek kasnije prilagođavati ako se vidi potreba-korist.
-kamo s grubom? može ga snimiti i na usb stikić.. ali ako ga želi koristiti za boot, tad mora biti na boot disku, BIOS, primarna aktivna particija. Može i bez gruba, npr s DVDa, ili .. ako niste znali, sad i win 8 nudi boot drugih OSeva.. pa može njegov manager kojeg samo treba updateati za dodani OS (slično kao i grub btw).
Ok, restartao sam nakon updatea. sudo apt-get -f install mi vraca da mi jos 6 nije upgradeano, prvo da to pa se onda bacamo na firewall?
.. pa se onda bacamo na firewall?
-ne diraj.. (mada sad me baš kopka.. što to misliš napraviti? 'bacajuć se na fw'??)
-updateovi + VGA.. kad vidiš da sve radi, tad daj šansu distri. Sve je tu, koristi ga.