Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.533
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
zerocool12 kaže...
Flexan22 kaže...

Bok! Ja imam računalo sa Linux Mint i u zadnjih par dana mi se sporo diže. Što se desilo?

Mi ne možemo samo tako znati što se desilo :/

Jesi li neš novo instalirao? Jesi li ga gasio na silu? Jesi li priključio neki novi uređaj? Jel ti baca kakvi eror? Jesi li ga ugasio usred nadogradnje?

Instalirala sam WINE,međutim laptop se punio i odjednom je nestalo struje dok sam ga tek prikopčala na punjač,a WINE se instaliral... Nisam ga gasila na silu. Ne baca mi nikakvi error. Međutim,ja sam stavljala svoj DVD od Ubuntua da provjerim je li sve dobro zaprženo. TO MI SMRDI NA SKRIVENU GREŠKU KOJU MI ****** Linux neće javiti!!!! :-V$%& Verzija je Linux Mint 17.

Did you like Linus Torvalds? If YES,I WILL SHOOT YOU IN DA FACE,MOTHAFUCKA! If you like SteamOS,it is OK.,but ONLY IF SteamOS IS NOT BASED ON LINUX KERNEL!IF YES,I WILL SHOOT YOU IN DA FACE TWICE!
14 godina
Flexan22 kaže...

Instalirala sam WINE,međutim laptop se punio i odjednom je nestalo struje dok sam ga tek prikopčala na punjač,a WINE se instaliral... Nisam ga gasila na silu. Ne baca mi nikakvi error. Međutim,ja sam stavljala svoj DVD od Ubuntua da provjerim je li sve dobro zaprženo. TO MI SMRDI NA SKRIVENU GREŠKU KOJU MI ****** Linux neće javiti!!!! :-V$%& Verzija je Linux Mint 17.

Jesi li probala pokrenuti neku od aplikacija pod Wineom? Da li se uopće pokreću?

Ako želiš možeš deinstalirati Wine i ponovno ga instalirati. Pogledaj ovo, baci pogled i na komentare.

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan
Provjeta prije optuzivanja mozda se stavilo dosta osnovnih djelova da program djelom radi,
Nemjesati to s onim osom kojem cijeli program neradi u takvoj situaciji.
TD collector
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ako moze tip kako da obrisem sigurno mint sa druge particije. Znaci maloprije sam obrisao mint tako sto sam preko live cd klinuo na tu partciju da je prebaci u ntfs i sve je to je proslo ok. Medjutim kad sam uradio restart izbacilo mi ovo :

error: unindentified file system

enter rescue mode

grub rescue>

Hocu da na tu particiju nabacim ovaj win 10 pa zato brisem mint.

0 1 hvala 0
14 godina
six_paths_of_pain kaže...

Ako moze tip kako da obrisem sigurno mint sa druge particije. Znaci maloprije sam obrisao mint tako sto sam preko live cd klinuo na tu partciju da je prebaci u ntfs i sve je to je proslo ok. Medjutim kad sam uradio restart izbacilo mi ovo :

error: unindentified file system

enter rescue mode

grub rescue>

Hocu da na tu particiju nabacim ovaj win 10 pa zato brisem mint.

Pregazi GRUB kod instalacije Technical Previewa.

12 godina
neaktivan

Znaci da uradim sve isto i krenem s normalnim bootanjem 10ke?

0 1 hvala 0
14 godina

Znaci da uradim sve isto i krenem s normalnim bootanjem 10ke?

Što ćeš imati u dual bootu? Dva Winsa ili Linux + Wins?

12 godina
neaktivan

win 7 i win 10

0 1 hvala 0
14 godina

win 7 i win 10

Onda nemaš što brinuti, Instalacija Win 10 će se pobrinuti za sve. Samo nemoj odabrati krivu particiju..

10 godina
neaktivan

Nisu li ovo *Linux* pitanja i odgovori? Kakve veze imaju Windowsi s tim? No svakako je lijepo od Mario.L da se potrudio odgovoriti ti. No mislim da bi ipak to pitanje prije odgovaralo nekom Windows thread-u i Windows strucnjacima tamo. Zasto bi mi Linuksasi trebali znati kako instalirati dual boot Windowse, mislim? Ja nemam pojma kako to napraviti. Namjerno nemam pojma. ;)

Ovo se nalazi u forum>softver>Linux. Zao mi je. Ovo nije mjesto za Windows probleme. Windowsi ionako ne mare za Grub i samo mare za sebe pa ih je lako instliarti preko Linuxa. Grub uvijek pristojno pita sto imas instalirano, za razliku i zaista se trebas potruditi da nesto izgubis pri instalaciji Linuxa - Grub-a.

Zivjeli!

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.10.2014 2:32 (dddux).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@dddux

u čemu je problem pomoći, bez obzira o kojem se OS-u radi

inače, vani je novi nvidijin driver za linux

http://news.nvidia.eu/YMD-2UJUX-809I4TJSA2/cr.aspx

Life is too short to remove USB safely

4 0 hvala 2
16 godina
hrvooje kaže...

@dddux

u čemu je problem pomoći, bez obzira o kojem se OS-u radi

..

eh, da. -uz 'btw' pitanje je ipak povezano, GRUB i obrisan mint.

dddux kaže...

.. Namjerno nemam pojma. ;)

..

već je mario odgovorio, samo pitanje je nepotrebno (jer MSov install zamjeni boot..), pa tako je i kvalitetniji odgovor nepotreban. Još manje je potreban 'ljuti' odgovor. To je ipak juzer koji je barem instalirao mint, možda opet za koji dan ponovo poželi tako nešto...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.10.2014 13:12 (ihush).
10 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Flexan22 kaže...

Jesi li probala pokrenuti neku od aplikacija pod Wineom? Da li se uopće pokreću?

Ako želiš možeš deinstalirati Wine i ponovno ga instalirati. Pogledaj ovo, baci pogled i na komentare.

Pod WINE-om se dost dobro pokreću aplikacije,međutim danas nakon reinstalacije WINE-a nikad mi ne svijetli ona lampa od HDD-a. Nemogu ti pokazat kak to izgleda,ali nakon restarta čuje se ovakav zvuk:pprpppppttttrrrrrpppprrr i dolazi iz područja gdje je smješten HDD. ŠTO SE DESILO? Nakon restarta laptop ispusti onaj zvuk i normalno se Linux pokrene. Pod WINE-om sam pokrenula HD Tune i detektiral je 95 RED SEKTORS.NEZNAM JE LI HDD RIKNUO! Ako je,molim odgovor! Disk je HITACHI 250GB.

Did you like Linus Torvalds? If YES,I WILL SHOOT YOU IN DA FACE,MOTHAFUCKA! If you like SteamOS,it is OK.,but ONLY IF SteamOS IS NOT BASED ON LINUX KERNEL!IF YES,I WILL SHOOT YOU IN DA FACE TWICE!
16 godina
neaktivan

Nemoj pokretat programe tog tipa (ili drivere) pod wineom,radije upotrijebi neki nativni alat za test diskova na linuxu (ubuntu ima ugrađeno u disks).

--------------------------------------------------------------------------------------------

1 0 hvala 0
14 godina
bunkermax kaže...

Kruno kaže da mu je nestao windows iz gruba, pa da mu probam odgovoriti u tom smjeru:

Pokreni debiana, i samo kroz terminal  sudo update-grub2

Kruno kaže hvala, našlo mi je windowse.

Say hello to my little friend
10 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Nemoj pokretat programe tog tipa (ili drivere) pod wineom,radije upotrijebi neki nativni alat za test diskova na linuxu (ubuntu ima ugrađeno u disks).

Hvala! Probat ću... Međutim,zašto se meni nakon uključenja laptopa čuje onaj grozni zvuk? Ovako je:pprprrrrrppppptttttr(kao da prdi iz zvučnika) pa onda da se Linux startuje? Zašto meni ne svijetli ona lampica od HDD-a?

14 godina

Ima li laptop CD/DVD pogon? Ako ima izvadi CD/DVD iz pogona.

12 godina
neaktivan
Pa neka provjeri onda brzinu i ventilatora...!!!???
Sreca sto linux ima lijepu komandu ili wiget za prikaz tem i fan speed
ako ima dosta senzora..
TD collector
10 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Ima li laptop CD/DVD pogon? Ako ima izvadi CD/DVD iz pogona.

Izvadila sam CD iz pogona i više se ono ne čuje. Zašto se meni Linux sporo diže??????? Za 5 dana trebam iti na faks pa bi trebala brzo računalo(koje se brzo diže pa da ne zakasnim sa paljenjem računala)! Ako se to može riješiti,molim kako?{#}{#}

14 godina

Zašto mi se dogodilo da kada sam ištekao USB kabel iz porta, računalo ugasilo.

Desilo mi se danas na Debianu kada sam ištekao printer koji debian nije prepoznao pa sam ga htio u drugi port uštekat. Čim sam ga ištekao, ugasio se cijelo računalo. To mi se desilo i prije nekih godinu dana kada sam ištekao običan usb flash drive na linux mintu (mislim da je tada bio 13 ili 15).

Uštekao sam printer u drugi port i prepoznao ga je bez problema.

Tražio sam na internetu odgovor, ali nitko nema sličan problem (ili sam grozno formulirao pitanje).

Ako tko može pomoći, zahvaljujem se.

Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
SystemD s*cks ~-„-~
TD collector
17 godina
neaktivan

moram priznat da sam gnome napustio kad su napustili 2-ku. micanje shut down gumba i početna stranica sa pluinovima za promjenu fonta nisu me ohrabrile na 3-ki. sad je izašao 3.14 i kad je debian ponovo prešao na gnome, mislim ga probat.

http://www.pcworld.com/article/2691192/how-gnome-3-14-is-winning-back-disillusioned-linux-users.html

tko želi probat ubunu beta 2 14.10 s gnome 3.14

http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-gnome/releases/14.10/beta-2/

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.10.2014 0:26 (hrvooje).

1 0 hvala 3
16 godina

.. Winning back hearts and minds, kao i 'prava' poslovica koja kaže drž ih za jaja.. if you got them by the balls their hearts and minds will follow. Koja je 'točnija'?

- rekao bi druga, Linusova, “The developers have apparently decided that it's 'too complicated’ to actually do real work on your desktop, and have decided to make it really annoying to do."

Dakle, sve se zna, i napokon se netko sjetio prestati forsirati nešto (tj veliko ništa). Sad možda opet krenu u onom što treba napraviti, možda Steam ili standardizacija... šteta propuštenog vremena jer je ubuntu 9x već imao potreban 'satus prave distre' u zamahu za to. Izgleda ipak ništa bez Debiana (kao ozbiljne distre, ozbiljne ekipe koja radi stable umjesto forkova za geekove).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

oni su izmislili rješenje, za problem koji nije postojao. troše resurse na nebitno iliti izmišljaju toplu vodu. ipak je puno lakše kad CEO firme odgovara dioničarima i donosi odluke. ja stvarno ne znam zašto su se oni u GNOME-u odlučili na ovo iako većina GNOME developera radi za Red Hat. Red Hat je zatim u svom RHEL-u koristio GNOME3 Classic 'downgradeanu' verziju novog GNOME-a

2 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Sva sreca da kad instaliras Debian s Gnome3 uvijek postoji ta opcija da ga pokrenes u "Classic Gnome" DE sessionu [kad se logiras]. Meni je Gnome3 znao biti malo nestabilan s vremena na vrijeme [Gnome 3.4 koji dolazi sa Wheezy-jem] pa sam presao na "Classic Gnome" za stalno. No uskoro cu instalirati Jessie preko ovoga jer me bas zanima kako radi Gnome 3.14.

- It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. -
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.10.2014 14:36 (dddux).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

moram priznat da sam gnome napustio kad su napustili 2-ku. micanje shut down gumba i početna stranica sa pluinovima za promjenu fonta nisu me ohrabrile na 3-ki. sad je izašao 3.14 i kad je debian ponovo prešao na gnome, mislim ga probat.

http://www.pcworld.com/article/2691192/how-gnome-3-14-is-winning-back-disillusioned-linux-users.html

tko želi probat ubunu beta 2 14.10 s gnome 3.14

http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-gnome/releases/14.10/beta-2/

I ja također odustao od Gnome 3 nakon samo tjedan dana korištenja koliko sam mu dao šansu i odlučio se na unity i danas mi nije žao.

Bio je teški period privikavanja na unity i danas mi nije žao što nisam odustao i danas ne znam za ništa drugo.

17 godina
neaktivan

Razvijatelj systemd-a Lennart Pottering o linux zajednici. uvrede i prijetnje smrću nisu znak ugodne zajednice 

https://plus.google.com/115547683951727699051/posts/J2TZrTvu7vd

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.10.2014 22:57 (hrvooje).

0 0 hvala 0
14 godina
Buhaha kaže...

I ja također odustao od Gnome 3 nakon samo tjedan dana korištenja koliko sam mu dao šansu i odlučio se na unity i danas mi nije žao.

Bio je teški period privikavanja na unity i danas mi nije žao što nisam odustao i danas ne znam za ništa drugo.

Još jedan koji je odustao od Gnome 3, isprobao ostale DE i vratio se na Unity i danas mi je to preferirani DE.

12 godina
neaktivan
Covjek unistava linux sa nestabilnim systemd i sad se zali kada mu zajednica uzvraca
TD collector
17 godina
neaktivan
Killua kaže...
Covjek unistava linux sa nestabilnim systemd i sad se zali kada mu zajednica uzvraca

Ne može sve biti stabilno odmah i sada.Treba vremena. kao što kaže ovaj članak ideja je odlična (brži boot, jednak boot za sve distribucije ...) , ali je implementacija loša. To što developeri to ne žele priznati također je dio problema. Kao što kažu, izgleda da Linux dobiva svoj svchost.

http://www.infoworld.com/article/2608798/data-center/systemd--harbinger-of-the-linux-apocalypse.html

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.10.2014 9:03 (hrvooje).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice