Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.480.803
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
mario.L_hr kaže...
hrvooje kaže...

pucanje u stopalo! dovoljno mi je bilo kad sam vidio šta su napravili od nautilusa. nije mi jasno kako napredak može biti oduzimanje featurea i smanjenje izbora?!

Vjerojatno ga prilagođavaju tabletima. {#}

to one-to-rule-them-all guranje istih sistema na različite uređaje mi nije jasno. i ubuntu i windows 8 i gnome. zašto? desktop je desktop sa mišem i puno pixela od kojih svaki može biti kliknut ili odabran, dok su debeli prsti po ekranu nešto drugo. po meni, samo za konzumiranje sadržaja ili kioske. vjerovatno žele da svi budu samo konzumenti

Life is too short to remove USB safely
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

to one-to-rule-them-all guranje istih sistema na različite uređaje mi nije jasno. i ubuntu i windows 8 i gnome. zašto? desktop je desktop sa mišem i puno pixela od kojih svaki može biti kliknut ili odabran, dok su debeli prsti po ekranu nešto drugo. po meni, samo za konzumiranje sadržaja ili kioske. vjerovatno žele da svi budu samo konzumenti

Zato što neki hebeni prdonja, zadužen za prodaju i marketing (sigurno nije inženjer) misli da je to fora. Svi to imaju pa idemo i mi. Bem ti tablete i tko ih izmisli.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan

Imam Gnome, maknuo sam sve aplikacije koje koriste CSD, pa tako i Gedit (koristim Sublime; Vim ako se osjećam posebno mazohistično). Shvaćam ideju iza CSD, i ta ideja je super, ali u većini aplikacija su doslovno samo strpali sve menije pod jedan gumb. Apsolutna katastrofa.

Trava raste tamo gdje je posadiš.
17 godina
Znaci i u Linuxu je show kao i u Windowsu...idemo svi u DOS!
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
14 godina
neaktivan
djigibao kaže...
Znaci i u Linuxu je show kao i u Windowsu...idemo svi u DOS!

Linux = zabava u svakom pogledu i svakodnevno. Nikad nije dosadno i uvijek se nađe dobra duša koja stvari dovede u red (ekstenzija, fork,....).

17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Moje videnje je da je jedino MS tu "grande" zaj*bao. Oni su doslovno napravili c/p mobilnog sucelja na desktop.

Unity s druge strane, jest slican na svim platformama, ali nije c/p mobilnog sucelja na desktop, a bome niti obrnuto iako je launch bar s lijeve strane zajednicki objema platformama, tako da desktop ima funkcionalnost desktopa (jos uvijek).

Gnome... Ah, Gnome je prica za sebe. Meni se cini da oni u stvari zele izbaciti 90% fičra tako da ne moraju kasnije ispravljati puno bugova. xD

Medikus kaže...

Imam Gnome, maknuo sam sve aplikacije koje koriste CSD, pa tako i Gedit (koristim Sublime; Vim ako se osjećam posebno mazohistično). Shvaćam ideju iza CSD, i ta ideja je super, ali u većini aplikacija su doslovno samo strpali sve menije pod jedan gumb. Apsolutna katastrofa.

Kad naucis s vimom raditi kako je i zamisljeno, mazohizam postaje koristenje svih drugih editora. Ja ni nakon cca godinu dana koristenja vima jos uvijek nisam na toj razini iako na trenutke vidim da je put vima pravi put. xD

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Dobar dan ljudi. Skoro sam skroz novi u ovome pa nemojte šizit (ko što neki na ovom forumu rade) ak nekaj neznam. Naci skinuo sam lubuntu alternate installer jer pokusavam ozivit stari stroj koji je vrtio xp (amd duron 1,8ghz, 512mb rama i nekom prastarom atievom karticom sa 64mb memorie) Stavio sam installer na usb, instaliro i sad kad upalim pc dobim boot animaciju od ubunta 14.04. Kad se to boota onda dodem u terminal, nema desktopa. Logiram se i probam startx ali jos uvjek nema desktopa, kaze mi da nije instaliran xinit, pa ga probam instalirat al kaze da paket nije pronaden....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-stari stroj, nema supporta, koristi npr 9.10 ili 10.04LTS.

-btw ni ne pokušavaj instalirati ati dirver.

-btw2, alternate je potreban samo ako si ispod min.req. sadašnji min.req je 512MB za sve OSeve, dakle možeš normalan GUIevski pa i probati s liveom.

-btw3, biraj: ArtistX (1.3), i386 (ovisi što ima, pa i586-i686) x32bit, desktop..

(vidim da neki ne znaju što je to sarkastičan humor {#}, uz 'btw', Arty radi, ubuntu ne baš...).

... s druge strane, nek proba pa nek komentira, kao neutralan. Možda tad i gurui počnu cijeniti ... koja ono distra? A-nešto. tj ubuntu studio + extras itd. {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 23:41 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-stari stroj, nema supporta, koristi npr 9.10 ili 10.04LTS.

-btw ni ne pokušavaj instalirati ati dirver.

-btw2, alternate je potreban samo ako si ispod min.req. sadašnji min.req je 512MB za sve OSeve, dakle možeš normalan GUIevski pa i probati s liveom.

-btw3, biraj: ArtistX (1.3), i386 (ovisi što ima, pa i586-i686) x32bit, desktop..

{#} :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 23:31 (hrvooje).
16 godina
neaktivan

Alternate ISO (Installer) nije live CD, pa nije moguće isprobavanje, nego služi za instalaciju Lubuntua. Uputstva za instalaciju Lubuntua putem alternativnog CD-a su ovdje. Također postoji i mini ISO (cca 30-40 MB) za instalaciju preko mreže (sve se povlači direktno iz repozitorija) i omogućava instalaciju pune distribucije, minimalnu instalaciju (s grafičkim sučeljem, ali bez većine aplikacija) i instalaciju bez grafičkog sučelja (core install).

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 23:44 (hrx).
12 godina
neaktivan
Jeste primjetili kako je sve vise gresaka i popravaka otkad je ubacen systemD ili se to meni cini,.
Mislim da je na debian bug stranici grafikon koji pokazuje velik porast gresaka od 2002 bas kada je systemd implementiran za linux,
Slucajnost ili... nesto trece ( drugo bi bilo moja greska i slaba neinformiranost i olako povezivanje stvari)
TD collector
11 godina
Killua kaže...
Jeste primjetili kako je sve vise gresaka i popravaka otkad je ubacen systemD ili se to meni cini,.
Mislim da je na debian bug stranici grafikon koji pokazuje velik porast gresaka od 2002 bas kada je systemd implementiran za linux,
Slucajnost ili... nesto trece ( drugo bi bilo moja greska i slaba neinformiranost i olako povezivanje stvari)

http://www.networkworld.com/news/2014/040314-linux-280404.html

Samomrzeći hrvat
12 godina
neaktivan
Killua kaže...

Pričaj mi o tome, ove godine sam linux probo instalirat na 7 strojeva i s tim da su samo 2 prosla bez problema {#}

17 godina

Interesira me da li Ubuntu 14 podrzava Trim?

Maloprije citam i pise da ima podrsku samo za Samsung i Intel, ja imam Mushkin.

http://www.howtogeek.com/188589/5-things-you-need-to-know-about-ubuntu-14.04-lts/

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
djigibao kaže...

Interesira me da li Ubuntu 14 podrzava Trim?

Maloprije citam i pise da ima podrsku samo za Samsung i Intel, ja imam Mushkin.

http://www.howtogeek.com/188589/5-things-you-need-to-know-about-ubuntu-14.04-lts/

Google je tako jednostavan:

http://www.webupd8.org/2013/01/enable-trim-on-ssd-solid-state-drives.html

http://www.omgubuntu.co.uk/2013/12/trim-ssd-support-enabled-ubuntu-14-04 (***)

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2014 20:09 (Entry Point).
17 godina
neaktivan

zanimljiv projekt. od vašeg c: windows drivea u linuxu napravi virtualnu mašinu windowsa sa svim postojećim instaliranim programima, čak ne treba ni poseban licenčni ključ. kopira ga, ako je i OEM. projekt je open source i košta 19.95$. 

http://liliputing.com/2014/05/robolinux-turns-c-drive-virtual-windows-machine-can-run-linux.html

0 0 hvala 1
16 godina

@ hrvooje,

-ne mogu vjerovati da te ta vijest zanima.. tj svaki alat za VM to odavno radi. Koja je konkretna razlika ovog projekta i npr vboxa? osim što ovi traže nešto dollara.. Prije bi reko promocija distre koja nije nipočemu posebna i pokušaj da se od slova 'XP' nešto ušićari.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

@ hrvooje,

-ne mogu vjerovati da te ta vijest zanima.. tj svaki alat za VM to odavno radi. Koja je konkretna razlika ovog projekta i npr vboxa? osim što ovi traže nešto dollara.. Prije bi reko promocija distre koja nije nipočemu posebna i pokušaj da se od slova 'XP' nešto ušićari.

nisam znao da virtualbox može od postojeće instalacije windowsa napraviti presliku virtualne instalacije. ako je to istina onda jedna od mojih omiljenih aplikacija postala još omiljenija

*u međuvremenu, rođen je novi DE, LXDE port na Qt tj. LXQt

http://www.omgubuntu.co.uk/2014/05/next-gen-linux-desktop-lxqt-makes-first-public-release

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.5.2014 0:25 (hrvooje).
12 godina
neaktivan
Perverzija je imati virtualku na virtualki na virtualki ...
( preslika win 7 pokrece winxp na linuxu)
TD collector
16 godina
hrvooje kaže...
..

nisam znao da ..

-nisi pitao...

npr ovo. Pokreneš i (ovisno o količini GBa..) npr 15 minuta imaš VHD koji bootaš u biločemu, pripazi samo na vhdx (ili vidi razliku za x, veličina mountabilne particije 127). Može li biti lakše? Upravo jučer je pod jednim debilanćićem (tj debian ali zglupiran Calderom) ubačen w7x64 zbog Corela i RIP softa).

.. btw, najteži dio, kopiranje na (spori) USB stikić i kopiranje s njega, +30minuta. Korišten stari Vbox (4.x) jer je stari deb i ne smije se ništa dirati, tako da izbjegavam rizik s vhdx-om/kompatibilnost i sl. (kad mogu).

hintovi:

- označiš samo boot i c: (osim ako je na drugim particijama neka app...). 'Višak' kao podaci-dokumenti se mogu klasičnim copy-pasteom riješiti, ako su to GB/TB tad ih je nepotrebno trpati u VM-VHD, logičnije na posebnu particiju, pa čak izbaciti iz VMa na poseban disk (koji opet može biti VHD-VM) ili neki share-mreža itd. Tad pristup podacima nije ovisan o VMu.. nego je npr na hostu/share.

-ako je disk-particija veća od 120GB, može se shrinkati pa možeš koristiti VHD. Kompatibilnost/ograničenost na npr HyperV i nove VMove.

Killua kaže...
Perverzija je imati virtualku na virtualki na virtualki ...
( preslika win 7 pokrece winxp na linuxu)

-ne perverzno, nego besmisleno. Čemu ne direktna VM?

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.5.2014 15:58 (ihush).
12 godina
neaktivan
zanima me za,amjestiti da se hard drive ugasi nakon vremenski odredene neaktivnosti ako ima terminal naredba,
bez obzira na distro dali potreban tweak tool ili ima u vec u gui distrama

(Ma uvjek se nade netko tko ce virtualizirati virtualuzaciju)
TD collector
16 godina

ako ima terminal naredba? hmmm... možda ima.

hdparm (man)

-S (Spindown timeout)

uz sudo, može i grep ako te zanima trenutna postavka..

evo jedan CP koji će valjda biti dovoljno geekovski za terminal usage ili samoobjašnjavajući. Trebalo mi je pune 4 sec za googlanje i 4 min za tipkanje.

btw, crontab, fstab i ostalo može biti poželjno za config. Ovisi što je cilj-potreba...

sudo hdparm -I /dev/sdb | grep level will show the current spindown value, for example:

Advanced power management level: 254

From the manual: 254 is reserved so I expect it to be Ubuntu's default (can anyone confirm/expand on this please?)

Example:

sudo hdparm -S 25 /dev/sdb = spindown after 25*5 seconds.

sudo hdparm -S 245 /dev/sdb = spindown after (245-240)*30 minutes.

naravnp sdA-B.. prilagodiš oznaci svojeg diska, vjerojatno A, mada može biti B jer se to obično radi s dodatnim-sotrageom... (pa je logičan primjer s korištenjem sdb devicea.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 14:30 (ihush).
12 godina
neaktivan
Kao manje iskusnom korisniku terminala zanimalo me dalu ta ista jedna naredba visim da je sudo znaci debianove distre bili isto djelovalo i ja druge arch slack itd forkove umjesto sudo ili su, Samo drugi naredbeni redak pa hdparm....?
Eto sto nam graficko okruzenje radi,
( klik next next ok run. poznato)
TD collector
12 godina
neaktivan
16 godina

klasična (dez)informacija. npr notebook, winbios update, rezultat reset BIOSa na defaultne UEFIjevske postavke, od kojih je jedna i sec.boot... što btw, jedino ne smeta ubuntiću iz znanih razloga (licenca).

16 godina
ihush kaže...

klasična (dez)informacija. npr notebook, winbios update, rezultat reset BIOSa na defaultne UEFIjevske postavke, od kojih je jedna i sec.boot... što btw, jedino ne smeta ubuntiću iz znanih razloga (licenca).

I opće poznata ,samo još dodatno (pre)napuhana ,uz puno malo laži ,kao što je ona da je bootmanager na svakoj particiji. {#}

BTW ,stavimo originalni tekst iz Reddita ,pa će puno toga biti jasnije.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
16 godina
kizo2703 kaže...
..malo laži ,kao što je ona da je bootmanager na svakoj particiji. {#}

..

to je čak i istina.. u slučaju postojanja jedne particije (kreirane prije installa) koja samo mora biti primarna. To extendamo dalje, kao tvrdnju, da se nalazi na svim diskovima (podrazumijeva se jedan disk)..

nego, na redditu.. ispada da se win ćak ne žele instalirati ako samo nanjuše linux ili ubuntu logo, na USBu, drugom disku.. u sobi. Objašnjenje, koje postoji za sve, pa tako i ovo, okamovsko, Perica je nabavio loš install i čudi se ko pura dreku. Naravno da je tad kriv linux i MSova zavjera (ovisi s koje strane ograde navijaš).

15 godina
neaktivan

Pozdrav,

imam problem kod dodavanja usb printera u CUPS. Naime, cups ('lpinfo -v') ga ne detektira dok preko lsusb ga vidim.

Radi se o CentOS-u 6.5 x86 (cups v1.4.2).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

0 0 hvala 3
14 godina
neaktivan

Ne znam za druge ali ja na laptopu imam dual boot Windows 8 i Ubuntu (prije 12.04 a sada 14.04). Od prvog dana (od kad imam laptop) imam i dual boot. Boot loader je Grub.Niti jedan update, windowsa 8 (a kasnije i 8.1) nije ni na koji način utjecao na Grub.

Ne shvaćam čemu navlačenje i iznošenje neprovjerenih činjenica. Dual boot je, za većinu korisnika, teška nepoznanica. Kad se na taj način pristupa istom rezultat ne ovisi o OS-evima već o onome tko pokušava instalirati istog.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice