Meni si odg??
Znam ja to za instalaciju. Zanima me podešavanje nakon instalacije, kao što se u windows-u podešava.
Meni si odg??
Znam ja to za instalaciju. Zanima me podešavanje nakon instalacije, kao što se u windows-u podešava.
u vezi čeg pitaš jel mozilla flashplugina, gpu drivera, update sistema
jel ti hoćeš da staviš ubuntu na usb na kom ti je linux lite pokušavajući to raditi iz linux lite, ako je tako to nemože ni na windowsu
Ma Linux Lite sam instalirao sa tog USB-a na pravi stroj i sad samo želim "formatirati" ili izbrisati sve sa tog USB-a i na njega staviti Ubuntu!
Znači LinuxLite nije momentalno upogonjen sa USB-a nego je na pravom stroju!
u vezi čeg pitaš jel mozilla flashplugina, gpu drivera, update sistema
Podešavanje SSD-a, nešto slično ovom.
Znači bila bi čista instalacija, bez Windowsa.
Pita za ovo http://www.overclock.net/t/1156654/seans-windows-7-install-optimization-guide-for-ssds-hdds
Dal ima nesto slicno ovom.za linux
Odustao sam od Ubuntu-a.
Prvo ću vas pitat, koji distru instalirati?
Suse, Ubuntu, Mint?
Dali se može Gnome 3.10 odmah skinuti sa sustavom??
gnome presto koristiti od ubuntu-a 12.04 kad se pojavio unity sad sam na kde kubuntu a za moj pojam je opensuse no1
gnome presto koristiti od ubuntu-a 12.04 kad se pojavio unity sad sam na kde kubuntu a za moj pojam je opensuse no1
Unity ti se ne sviđa?
Probaj new pa vidi kaj ce se dogodit ;)
Pa probao sam i ne mogu, zatamljene su mi skoro sve opcije pa tako i "Format" , vidi sliku...
Ideš na DEvice pa New PArtition Table ili Ctrl+Shift+N
Jesam, sve moguće i nemoguće opcije sam probao ali Linux LIte se neda van sa USB-a
Kaj god da napravim opet je Lite na USB-u!?!
Ma spržio sam sada Ubuntu na DVD i idem sa njime pregazit Lite i đenja!!!
Unity ti se ne sviđa?
Nisam relevant za odgovor, gnome sam koristio od ubuntu 9.04 do 11.10 sad sam na KDE i koristim svaku po malo Suse,Mint,Fedoru,Kubuntu
Unmountaj USB i zatim restartaj sustav. Nakon toga priključi USB i pokušaj s Gpartedom formatirati.
1) A kak bi ja trebao znati da se za nešto što bi trebalo biti tako jednostavno treba neki poseban program instaliravati?
2) Pa nevjerojatno...jel možda trebam skinuti neki poseban program za promjeniti wallpaper?
3) Sorry, niš ja tebi ne velim, svaka tebi čast kaj mi pokušavaš pomoći, ja sam samo razočaran i frustriran sa ovim Linuxom!
4) Da li je to tako sa svim verzijama Linuxa ili sa Ubuntuom neću imati takvih nebuloza?
1) Tako nesto jednostavno se inace naprzi na CD. Ako se stvar stavlja na USB onda je procedura drugacija i za to ti treba program koji ce ISO datoteku (koja se inace przi na CD) prilagoditi za "przenje" na USB. Vjerovao ili ne, da bi Windowse "naprzio" na USB itekako ti treba program koji to radi. Evo npr., kako se to radi ovih dana:
http://arstechnica.com/business/2009/12/the-usb-flash-drive/
Kao sto vidis, treba ti program koji bi i Windowse "naprzio" na USB. Danas MS daje takav program, nekad davno nije i postupak za "naprziti" Win na USB je bio nevjerojatno daleko kompliciraniji, mislim da sam morao koristiti 3 razlicita alata, tj. BATCH skripte koje su radile taj posao i sve se je upisivalo u onaj uzasni Windowsov CMD (terminal na Linuxu je s druge strane fantastican, da se razumijemo).
Dakle da, za "naprziti" ISO neke distre na USB ti treba program koji to radi (kao sto ti treba program koji bi ti taj isti ISO za stvarno naprzio na CD, nekad je popularan bio Nero Burning Rom). Imas ih raznih vrsta, neki rade na Linuxu (kao spomenuti Unetbootin, Startup Disk Creator koji dolazi s Ubuntuom i sl.), neki su namjenjeni za pokretanje s Windowsa (LinuxLive USB Creator, Universal USB Installer i sl.). S obzirom da si na Linuxu, preporucen ti je Unetbootin. Dobar je, odradi svoj posao.
2) Vjerovao ili ne, za sve sto radis na racunalu, bas sve, apsolutno sve, pa cak i za najobicniji copy/paste datoteka - potreban ti je program. Pa cak i za promjenu wallpapera, bolje receno cak i za prikazati wallpaper. Samo sto su svi ti programi lijepo "utopljeni" u okruzenje u kojem radis, tako da nisi niti svjestan da kad kliknes desni klik > Copy ti ustvari pokreces program koji kopira datoteku. Kad kliknes "Change wallpaper" ti ustvari pokreces program koji mijenja (i prikazuje) wallpaper.
Znaci da, treba ti program za mijenjanje (i prikazivanje) wallpapera, ali obicno taj program vec dolazi instaliran (a zove se window manager) i osim sto se bavi prikazom wallpapera ima jednu puno bitniju namjenu, a to je prikaz i iscrtavanje "prozora".
3) Nemoj biti razocaran Linuxom. Ti ustvari nisi razocaran Linuxom, nego si razocaran konkretnom distrom (distribucijom) koju imas. Konkretno, postoje stotine (ako ne i tisucu) razlicitih distri koje imaju razlicite namjene i koje se razlicito koriste. Cisto da steknes dojam koliko ih otprilike ima (a to su one za koje se zna, tko zna koliko jos postoji distri u necijim podrumima) pogledaj ovu sliku:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Linux_Distribution_Timeline.svg
Nadi Ubuntu koji je relativno mlada distra (prva verzija Ubuntua je izasla krajem 2004. godine) i pogledaj samo koliko je novih razlicitih distri niknulo samo iz Ubuntua! Postoji cak i krscansko izdanje Ubuntua!!!
Kad pogledas tu sliku i kad vidis koliko ustvari distribucija Linuxa imas na raspolaganju, jednostavno ne mozes reci da si razocaran Linuxom jer nisi vidio niti 0.1% svega.
4) Pogledaj pod 3) pa probaj sam odgovoriti. :D
Ubuntu je, kako da se lijepo izrazim, idiot-friendly i idiot-proof distra. Naravno, to nije uopce lose, niti je to nekakva uvreda, i ja sam koristim Ubuntu na stolnom racunalu, a Xubuntu na laptopu, na kojem je btw. bio Arch - distra u kojoj doslovno sve sam instaliras, od baznog sustava do one trake na kojoj su programi - znaci, maknuo sam nesto na cemu mozes apsolutno svaku sitnicu podesiti da bih stavio distru za "idiote" kako ja to volim reci (ponavljam, nikakva uvreda). ;)
Tako da, ne, neces s Ubuntuom imati nekakve probleme, dapace bit ce ti vrlo ugodno koristiti ga. Imaj na umu da ako ti se defaultno Ubuntu sucelje ne svidi (iako te poticem da mu das sansu) mozes instalirati bilo koje drugo od njih 7-8 glavnih i najpoznatijih.
Ako mislis koristiti racunalo jednom kad instaliras sustav, onda ti preporucam LTS izdanje (LTS je skracenica od long term support, a znaci da imas podrsku za njega 5 godina). Ja koristim 12.04 LTS (Precise Pangolin je kodno ime) prakticki od kad je izasao prije dvije godine i u potpunosti sam zadovoljan, nema usporavanja, ne brejka, sve pet.
S druge strane, ako se mislis u pocetku zafrkavati (ne mislis odmah postaviti sustav i reci to je to) onda stavi bilo koju verziju, ne mora biti LTS, mozes staviti bilo koju od 12.04 do 13.10. Onda se malo igraj do 17.4. kad dolazi verzija 14.04 LTS (kodno ime Trusty Tahr) koja ima podrsku do 2019. godine (5 godina, jel). Onda stavi tu verziju i miran si do 2019. godine.
S tako nekom poznatijom distrom (Ubuntu, Mint, itd.) ces puno prije dobiti pomoc jer ju koristi puno vise ljudi i bolje su ljudi upoznati s tim distrama pa ce i pomoc biti kvalitetnija. Iskreno, ja osobno nisam niti cuo za tu distru Lite, malo sam gledao ekranske pucnjeve i nije mi se svidjelo, nema bas stvari koje karakteriziraju ove malo prije navedene distre (nema jednostavnog Software Centra npr.).
Par odgovora:
Spremanje sessiona podrazumijeva spremanje otvorenih aplikacija, prozora i sl. - prilikom ponovnog uključivanja, te aplikacije će sustav sam pokrenuti. Korisno je kod npr. aplikacija za IM komunikaciju, torrent klijenata, ... programa koji rade u pozadini. Ako ti ne treba ta mogućnost, nije potrebno spremati sessione.
Promjena DNS adrese: Meni -> Settings -> Network Connections -> odabir trenutne konekcije i pritisak na Edit -> na kartici IPv4 Settings upisati DNS server u polje označeno s 'DNS servers' i spremiti postavke. Metoda treba biti na 'Manual' ili 'Automatic (DHCP) addresses only'; kod potpuno automatske metode, koriste se DNS serveri s routera, a unose se dodatni DNS serveri koji se koriste ukoliko su primarni nedostupni.
Deinstalacija firefoxa - otvoriti Terminal i unijeti: 'sudo apt-get remove firefox' (bez navodnika) . Preko Synaptica - u Quick find upisati firefox, kliknuti desnom tipkom na liniju firefox i odabrati uklanjanje iz menija koji se pojavi.
Program Filesa nema - svi programi (tj. izvršne datoteke) koji se instaliraju iz repozitorija nalaze se u /usr/bin direktoriju. Libreoffice programi se mogu pokrenuti putem Terminala - samo treba unijeti 'libreoffice --writer' ili 'swriter' za pokretanje Writera, odnosno 'libreoffice --draw' ili 'sdraw' za Draw. Isto za ostale programe iz paketa.
Unetbootin treba pokrenuti s root ili superuser (administratorskim) ovlastima, inače ne pronalazi USB stick. U Terminalu unesi 'sudo unetbootin' i lozinku.
Formatiranje sticka - preko GParteda (stick treba biti unmountan, zatim odabereš radnje koje želiš izvršiti na particiji na sticku i klikneš na 'Apply All Operations' na toolbaru ili u meniju 'Edit') ili putem Terminala: korištenjem 'sudo fdisk -l' identificiraj koji uređaj je stick (npr. kod mene je /dev/sdd1), zatim ga unmountaj (kao 'Safely remove' u Windowsima) korištenjem 'umount /dev/sdd1' i na kraju formatiraj stick u fat32 format naredbom 'mkfs.vfat /dev/sdd1'. sdd1 zamijeni sa identifikatorom sticka na tvojem računalu.
Usput, nisam nikad čuo za Linux Lite dok ga nisi spomenuo - koliko vidim, radi se o remixu Ubuntu 12.04 LTS-a s XFCE sučeljem.
Čudi me da ihush nije uletio s ArtistX-om. Očito nije primio zadnju tranšu.
Ides, koji bloat. Nisam bio ni svjestan. xD
Nemoj tako....
Što se tiče bootabilnog usb-a može se jednostavno koristiti i "dd".
Pokreneš terminal i napišeš dd_ulazni file_ ciljano mjesto npr. (sudo dd ./Downloads/Ubuntu.iso /dev/sdd), u tom primjeru "./" znači da krene iz tvog trenutnog direktorija koji je po defaultu home. Najbitnija stvar za pripaziti je onaj sdd na kraju, samo trebaš znati jeli ti usb sda, sdb, sdc, sdd ili nešto drugo (koliko vidim u tebe je sdd).
Dakle da ponovimo, ako ti je ubuntu image u downloadsu, sljedeća komanda će ti napraviti bootabilni usb (sudo dd ./Downloads/ubuntu-13.10-desktop-amd64.iso /dev/sdd) bez zagrada naravno.
EDIT:
sudo dd if=./Downloads/ubuntu-13.10-desktop-amd64.iso of=/dev/sdd
kolega ispod me uredno ispravio
NEVJEROJATNO
Downloadao sam Ubuntu i želim ga staviti na USB gdje mi je sada Linux Lite...KAKO POBOGU TO URADITI...arhghraaaarrggghh!!!!!!!!!!!!!!!
Evo u slici pristupim USB-u ali ne mogu izbrisati ništa a nigdje niti opciju "Format"ne pronalazim!
ako želiš da ti netko pomogne, ne škodi malo pristojnosti. velika slova i uskličnici ne vode baš u tom smjeru kao ni stalno žaljenje. linux nije windows i nema smisla tražiti program files ili uninstall. moraš se prešaltat na drugi način razmišljanja, proučiti strukturu foldera, proučiti upotrebu terminala, saznati što su to repozitoriji, kako radi apt-get, što je sudo, ...
packet manager
za instalaciju imaš nekoliko načina, a u ubuntu i sličnim distribucijama najlakše ti je preko ubuntu software centra, u kde preko moun software managera. ne može jednostavnije, u search upišeš aplikaciju i onda klikneš install. softver koji nije u repozitorijima tebi kao početniku vjerovatno ni ne treba. dakle sve je tamo i duplo lakše nego na windowsima. ubuntu software center čak imaš i na webu, tj. možeš instalirati aplikacije i preko web browsera sa jednim klikom https://apps.ubuntu.com/cat/
što se tiče live usb-a, nije mi jasno, ako si ga napravio za distribuciju koju sad imaš kako ne znaš napraviti za ubuntu. može se preko dd komande što je super jednostavno ako se zna šta se radi, al preporučeno rješenje je preko unetbootina. otvori terminal i instaliraj program sa
sudo apt-get install unetbootin
nakon toga ga pokreni, možeš da u terminalu napišeš sudo unetbootin . tu odabereš iso sliku, odabereš na koji usb uređaj želiš stavit live distribuciju i to je to. ne znam zašto si odabrao xfce kao DE za početak, al mogu ti reći da će ti neke stvari tamo biti malo neintuitivne (poput mijenjanja ikona). druga je stvar što particije ne možeš formatirati dok su namontirane (mountane) pa ih moraš demontirati ili umount. naravno to je moguće preko terminala ili desnim klikom, barem na kde ili gnome, za xfce ne znam. slika je dolje
glupo mi je ići za prvo korištenje linuxa sa distribucijom koju koristi mali broj ljudi. preporučam linux mint kde, jer će ti biti najsličniji windowsima i najlakše ćeš dobiti odgovor na pitanje. kasnije možeš probati i druge DE-e. ako nisi znao na pojedinu linux distribuciju moguće je instalirati bilo koji DE, pa i imati nekoliko njih na jednoj instalaciji.
*vidim da je hrx odgovorio na većinu pitanja i to kirurški precizno i jasno pa se možda ponavljam u nekim stvarima.
Što se tiče bootabilnog usb-a može se jednostavno koristiti i "dd".
Pokreneš terminal i napišeš dd_ulazni file_ ciljano mjesto npr. (sudo dd ./Downloads/Ubuntu.iso /dev/sdd), u tom primjeru "./" znači da krene iz tvog trenutnog direktorija koji je po defaultu home. Najbitnija stvar za pripaziti je onaj sdd na kraju, samo trebaš znati jeli ti usb sda, sdb, sdc, sdd ili nešto drugo (koliko vidim u tebe je sdd).
...
Iskreno dd je najbolja naredba za *NIX sisteme jer me izvukla X puta kod rada sa Hackintoshom i naravno nema joj ravne za nasnimavanje ISO imagea neke distre na USB.
Inače, zar nije točna funkcija za dd ova dolje
dd if=putanja/do/iso/fajla.iso of=/dev/sdX gdje je X oznaka za USB pogon
Inače, zar nije točna funkcija za dd ova dolje
dd if=putanja/do/iso/fajla.iso of=/dev/sdX gdje je X oznaka za USB pogon
Potpuno si u pravu, nisam je dugo imao potrebu koristiti pa sam zaboravio
Uf, fala ljudi na iscrpnim odgovorima i savjetima za onaj nesretni "Lite" ali ja sam već na Ubuntuu i znate li šta se desilo kada sam počeo čačkati po njemu?
Desio se jedan veliki olakšavajući uzdah...al stvarno
Ne sumljam da ću i ovdje imati pokoje pitanje ali ovo je sada čisto druga priča
Želio bih svakome odgovoriti na neka pitanja upučena meni ali podosta sada toga ima pa se ne želim uvlačiti u nešto šta mi je sad nebitno što se tiće "LinuxLite-a".
Možda samo ovo:
...Ispričavam se zbog nekih VELIKIH slova ali njihova namjena je bila iskazati moju frustraciju i ljutnju prema Distri a ne prema nekoj osobi!
...Netko je gore upitao kako sam znao napraviti Bootabilni USB "Litea" a za "Ubuntu" ne znam?
Stvar je u tome što sam bio na windowsima kada sam pripremao "Lite" pa sam to složio ko od šale a "Ubuntu" sam pokušavao složiti iz "Litea" koji mi nikako nije dozvoljavao micanje stvari (Litea) sa USB-a niti mi je u postoječim programima nudio prebacivanje .ISO datoteke na USB, ponuđeno mi je bilo samo prženje na CD/DVD a za neke specijalizirane programe koje Linuxi koriste za takve stvari nisam znao.
Eto još jednom HVALA SVIMA ( ne derem se nego naglašavam zahvalnost )
Ako imate možda koji savjet ili preporuku za dodatno uštimavanje Ubuntua ili Prijedloge dobrih aplikacija koje bi mi bile potrebne, slobodno recite!
Idem sada ponovo pokušati osposobiti onaj "Trim" zbog SSD-a koji mi nije uspio prije zbog enkripcije...
Uf, fala ljudi na iscrpnim odgovorima i savjetima za onaj nesretni "Lite" ali ja sam već na Ubuntuu i znate li šta se desilo kada sam počeo čačkati po njemu?
Desio se jedan veliki olakšavajući uzdah...al stvarno
Ne sumljam da ću i ovdje imati pokoje pitanje ali ovo je sada čisto druga priča
Želio bih svakome odgovoriti na neka pitanja upučena meni ali podosta sada toga ima pa se ne želim uvlačiti u nešto šta mi je sad nebitno što se tiće "LinuxLite-a".
Možda samo ovo:
...Ispričavam se zbog nekih VELIKIH slova ali njihova namjena je bila iskazati moju frustraciju i ljutnju prema Distri a ne prema nekoj osobi!
...Netko je gore upitao kako sam znao napraviti Bootabilni USB "Litea" a za "Ubuntu" ne znam?
Stvar je u tome što sam bio na windowsima kada sam pripremao "Lite" pa sam to složio ko od šale a "Ubuntu" sam pokušavao složiti iz "Litea" koji mi nikako nije dozvoljavao micanje stvari (Litea) sa USB-a niti mi je u postoječim programima nudio prebacivanje .ISO datoteke na USB, ponuđeno mi je bilo samo prženje na CD/DVD a za neke specijalizirane programe koje Linuxi koriste za takve stvari nisam znao.
Eto još jednom HVALA SVIMA ( ne derem se nego naglašavam zahvalnost )
Ako imate možda koji savjet ili preporuku za dodatno uštimavanje Ubuntua ili Prijedloge dobrih aplikacija koje bi mi bile potrebne, slobodno recite!
Idem sada ponovo pokušati osposobiti onaj "Trim" zbog SSD-a koji mi nije uspio prije zbog enkripcije...
Kad staviš ubuntu život će ti biti puno ljepši. Krenuo si sa krivom dstribucijom i razumijem frustraciju. Isto tako nemoj sve gledati kroz prizmu windowsa, ovo je sasvim drugačiji sustav za koji treba vrijeme prilagodbe, ali kad se prilagodiš zaboravit i naučiš par stvari zaboravit ćeš na windowse zauvijek, pa ćeš i ti davati ljudima savjete ovdje kroz par mjeseci. :)
Dakle prvo instaliraj Ubuntu, pa onda kreni sa osnovnim upoznavanjem sustava, pročitaj malo wiki, pogledaj početničke video-e na youtube-u, prčkaj, pa ako zapne definitivno posjeti ovu stranicu prvo:
Tu ćeš naći sve odgovore na koje god pitanje postavio. Meni pomogla tisuću puta a koristim linux već ni ne znam koliko godina.
Zaključak: samo polako i imaj malo strpljenja, nije lako prelaziti na nešto drugačije i novo, i to ne vrijedi samo za OS-eve, nego za sve u životu.
Kako riješiti ovo, da mogu dodavat i brisat mape?
Ideja da se običnom useru daju takva prava za file system, odnosno / direktorij je iznimno loša. Toliko loša da je prva stvar koju ti kažu u bilo kojim tutorijalima, knjigama itd i to je podcrtano ultracrvenim slovima i napisano fontom 1000, podebljano i sa neonskim svjetlima oko toga.
Samo root account može dodavati i brisati mape u / direktoriju. Ako ne znaš što radiš nemoj ni pokušavati jer možeš uništiti sustav. To je kao da ideš brljiti po windows direktoriju u windowsima. Uz to kad bi promjenio prava na / direktoriju, mnogo stvari više ne bi radilo jer rade samo s određenim pravima.
Reci ti nama što želiš u stvari napraviti?
.
Možda samo ovo:
..
-ako nisi primijetio, ljudi su iracionalni, hint, što da si pljuvao po npr dinamu, ..
-u startu si krenuo negativno, tad su rezultati ugl loši.
-linux nije windows. Distre su posložene (ipak, od strane ljudi koji znaju) i user obično ne treba puno petljati (po bitnim stvarima) samo odabrati distru i možda background pic... Naravno, u početku te zanima ''čačkanje'' po OSu, ali kad prođeš 'pubertet', vidiš da ne moraš 'popravljati' nego samo koristiti OS... (netko reče ' Artistix'?).
Kako riješiti ovo, da mogu dodavat i brisat mape?
-ne diraj. root. Ili se pripremi na probleme.
Baš nikakve koristi kao user nemaš ako se igraš root accom. Ako te gnjavi konstanti pass ili sudo, to možeš riješiti na tisuće načina (klasično pod linuxom, možda bi bilo bolje da je samo jedna način..), ali to su stvari s razlogom.
- ne očekujte iz prve savršenu distru, postavke.. potrebno je nekoliko puta nabadati kombinaciju. Arch je pak suprotan pristup. User treba odabrati prema svom znanju, tek tad prema želji.