Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.486
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Tida kaže...

Mene samo interesira,kolike su vase radne temperature u linux distrama? Moje se krecu od 50-52 u idlu, odnosno 55-58 kad šrota nekaj (HD video ili tak nekaj).Imam OpenSuse, a iste temp sam imao i pod Mintom i Ubuntom. Ima tu neka fora sa tim temperaturama ili kaj? Ista stvar s temperaturama mi se događa i kod laptopa i kod desktopa. Mislim, one su jos uvijek daleko od high= 70 stupnjeva i critical=115.

U pitanju su amd procesori sa amd grafama.Hvala i pozz. :-)

p.s.

erm da, zaboravio napomenut da pod windowsima su temperature normalne do te mjere da mogu i špricer drzat unutra u kucistu.

Ja sam otkrio da mi Psensor pokazuje 10-tak stupnjeva više temperature nego mi se u BIOS-u prikazuju...U isto vrijeme grafa koja mi se na winsima pregrijavala,ovdje radi cist ok,tak da nezz..

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
17 godina
neaktivan
Tida kaže...

Mene samo interesira,kolike su vase radne temperature u linux distrama? Moje se krecu od 50-52 u idlu, odnosno 55-58 kad šrota nekaj (HD video ili tak nekaj).Imam OpenSuse, a iste temp sam imao i pod Mintom i Ubuntom. Ima tu neka fora sa tim temperaturama ili kaj? Ista stvar s temperaturama mi se događa i kod laptopa i kod desktopa. Mislim, one su jos uvijek daleko od high= 70 stupnjeva i critical=115.

U pitanju su amd procesori sa amd grafama.Hvala i pozz. :-)

p.s.

erm da, zaboravio napomenut da pod windowsima su temperature normalne do te mjere da mogu i špricer drzat unutra u kucistu.

domagoj@domagoj-linux:~$ sensors | grep "CPU"
CPUTIN:       +36.5°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor
Noctua radi svoj posao besprijekorno. S tvornickim ventilatorom temperature su bile oko 50 u idleu, 55-60 pod loadom, a o nepodnosljivom zujanju da i ne pricam.

domagoj@domagoj-linux:~$ aticonfig --odgt
Default Adapter - AMD Radeon HD 7800 Series
                  Sensor 0: Temperature - 34.00 C
Graficka isto ne gori pretjerano.

Ovo su temperature u idleu, tj. imam otvoren samo FF i Skype.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
Linux - pitanja i odgovori

linux-d76v:~ # sensors

radeon-pci-0008

Adapter: PCI adapter

temp1:     +56.0°C  

radeon-pci-0100

temp1:     +60.0°C  

k10temp-pci-00c3

temp1:     +56.0°C  (high = +70.0°C)

(crit = +115.0°C, hyst = +115.0°C)

evo mojih trenutno, imam pokrenut samo google chrome i terminal. :-p

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

To su ipak malo previsoke temperature, mozda senzori nisu dobro namjesteni. Pogledaj temperature ako imas mogucnost u BIOS-u, 95% da se krivo pokazuju podaci.

Probaj sudo sensors-detect da ti ponovno detektira senzore.

12 godina
neaktivan

Jel ima tko kakvih apdejtova glede trenutnog stanja Elementaryja? Razmišljam se da ga stavim na novi ultrabook, ali ne znam jesu li ispeglali početne probleme ili još treba pričekati. U tom slučaju ću ići na Mint ili Ubuntu. Hvala! :)

Parva Diplodocus

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Igraj na sigurno. Ili možeš po staroj Mujinoj poslovici "Je Fata dobra ali dva puta je dva puta".

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan

Update: nemojte koristiti Elementary, previše bugova, previše zezancije da uopće desni klik proradi, ne zna funkcionirati kako treba s hibridnim (ssd + hdd i inel HD 4000 + nvidia 620), itd. U svakom slučaju - Elementary Luna još nije spremna za normalan rad ako ste iole zahtjevniji korisnik.

Parva Diplodocus

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

Update: nemojte koristiti Elementary, previše bugova, previše zezancije da uopće desni klik proradi, ne zna funkcionirati kako treba s hibridnim (ssd + hdd i inel HD 4000 + nvidia 620), itd. U svakom slučaju - Elementary Luna još nije spremna za normalan rad ako ste iole zahtjevniji korisnik.

toliko je dugo bila u beti i developmentu, da na kraju nevalja {#}

14 godina
neaktivan

Napokon sam riješio problem s updateom kernela i prestankom rada wirelessa. Problem je bio u tome da mi je u blacklist.conf bio blacklistan bcm43xx. Dodao sam # ispred redka i ponovno spremio file. Napravio reboot i aktivirao vlasničke drivere. Sada radi ko curica.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Samo problemi s tim Broadcomovim karticama.

14 godina
neaktivan

Da sam znao prije. Vidim da ljudi muku muče sa 13.04 i nikako osposobiti wireless da radi.

14 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...

Da sam znao prije. Vidim da ljudi muku muče sa 13.04 i nikako osposobiti wireless da radi.

Nisam imao problem sa wireless karticama još od 10.04. Bilo broadcom, intel, realtek itd. Evo broadcom se lijepo instalira svaki puta na lap stari 7 godina.

Ad astra peronospora
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Nisam imao problem sa wireless karticama još od 10.04. Bilo broadcom, intel, realtek itd. Evo broadcom se lijepo instalira svaki puta na lap stari 7 godina.

Ne znam što da ti kažem, kod mene je verzija čipa 4312 i koliko sam vidio ljudi imaju dosta problema sa cijelom serijom čipova. I mene je to začudilo jer na starom laptopu je sve radilo bez problema "out of obx".

17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Mislim da je u ovome caka.

14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
Bypass kaže...

Mislim da je u ovome caka.

Pa i na par mjeseci star se instaliralo bez beda (intel-ova kartica).

Ad astra peronospora
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Pa i na par mjeseci star se instaliralo bez beda (intel-ova kartica).

Ne sporim, meni je ovo prvi problem s wireless karticom. Očito je problem u Broadcomu i njhovim novijim inačicama čipova. Pogledaj na Ubuntu forumu koliko se ljudi javlja s istim problemom.

14 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...

Ne sporim, meni je ovo prvi problem s wireless karticom. Očito je problem u Broadcomu i njhovim novijim inačicama čipova. Pogledaj na Ubuntu forumu koliko se ljudi javlja s istim problemom.

Vjerujem, broadcom je oduvijek "stvarao" probleme na linux-u.

Ad astra peronospora
16 godina
neaktivan

Samo da se izpusem - zasukao sam rukave i napokon odlucio probati updateati arch jos jedanput.

Mozda se netko sjeca da sam pred neko vrijeme lagano izludio s njihovim sve samo ne glatkim updateima, pa sam odlucio lijepo 'zakljucati' verziju i ne updateati vise dok mi ne pukne film da sve reinstaliram.

Uglavnom, nije mi vrag dao mira, pa rekoh, idem probati jos malo se hrvati s time.

Uspjeh! Uspjesno sam prezivio kernel panic, GRUB 0.97, te dignuo natrag sistem u puni pogon... slika je samo jedan trenutak u boju :-)

Usput, zahvaljujem forumasu koji mi je tada davno bio ponudio pomoc, ne sjecam se tko je to tocno bio.

They say freak, when you're singled out...

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Vjerujem, broadcom je oduvijek "stvarao" probleme na linux-u.

ma broadcom je oduvijek imao mušice, oni vole eksperimentirati pa im se zalome loše serije

ali kad im se potrefi, onda nema bolje wlan kartice {#}

14 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Samo da se izpusem - zasukao sam rukave i napokon odlucio probati updateati arch jos jedanput.

Mozda se netko sjeca da sam pred neko vrijeme lagano izludio s njihovim sve samo ne glatkim updateima, pa sam odlucio lijepo 'zakljucati' verziju i ne updateati vise dok mi ne pukne film da sve reinstaliram.

Uglavnom, nije mi vrag dao mira, pa rekoh, idem probati jos malo se hrvati s time.

Uspjeh! Uspjesno sam prezivio kernel panic, GRUB 0.97, te dignuo natrag sistem u puni pogon... slika je samo jedan trenutak u boju :-)

Usput, zahvaljujem forumasu koji mi je tada davno bio ponudio pomoc, ne sjecam se tko je to tocno bio.

Zato ja koristim ubuntu :D

Ad astra peronospora
12 godina
neaktivan

Kratki update: novi Mint je fantastičan, sve je prepoznao, sve povuko tijekom instalacije, sve radi out of the box. Par tweakova tu i tamo, ali subjektivne stvari, ništa posebno. Stavio OS na SSD, odvojio HDD zasebno kao mountable volume, povuko drivere, ma sve. Topla preporuka svakome tko na OS gleda kao na alat i tko naprosto hoće da sve radi bez mnogo muke.

Parva Diplodocus

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Bypass kaže...
Deus ex machina kaže...

Zato ja koristim ubuntu :D

Ali ubuntu nakon 2, 3 upgradea kernela zasteka do nepopravljivosti (a cesto i odmah nakon prvog). Zato ja koristim gentoo, radi i za 20 godina kao i prvog dana. Moja instalacija Gentoo je prosla zamjenu hard diska i maticne na pc-u, kernel je apgrejtan jedno 4 puta, vec gotovo 5 godina radi bas onako stabilno i optimizirano kao prvi puta kad sam startao X.

To ubuntu ne moze da si kakav expert, dependency te uniste s vremenom i bez apgrejtanja kernela

Nije to samo gentoo, to je prednost svih source distra

Osobno ne bih nikad koristio nijednu distru koja nije source based, jedino mozda slackware (a i koristim ga na kernelu iz gentoo, samo ga chrootam i ne treba mi virtualizacija, xinerama odradi ostalo; jedan je kernel a dvije distre na dva monitora, svaka na svom starta svoj X)  slack je isto dugotrajan sustav i odlicna distra, bolji mi je 10 puta od archa koji mi se nije nikad svidjao

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 0:06 (layman).
16 godina
neaktivan

Kratki update: novi Mint je fantastičan, sve je prepoznao, sve povuko tijekom instalacije, sve radi out of the box. Par tweakova tu i tamo, ali subjektivne stvari, ništa posebno. Stavio OS na SSD, odvojio HDD zasebno kao mountable volume, povuko drivere, ma sve. Topla preporuka svakome tko na OS gleda kao na alat i tko naprosto hoće da sve radi bez mnogo muke.

Pod uslovom da ti "Menij" ne smeta previse {#}

They say freak, when you're singled out...
12 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Pod uslovom da ti "Menij" ne smeta previse {#}

;)

Parva Diplodocus
14 godina
protjeran
layman kaže...

Ali ubuntu nakon 2, 3 upgradea kernela zasteka do nepopravljivosti (a cesto i odmah nakon prvog). Zato ja koristim gentoo, radi i za 20 godina kao i prvog dana. Moja instalacija Gentoo je prosla zamjenu hard diska i maticne na pc-u, kernel je apgrejtan jedno 4 puta, vec gotovo 5 godina radi bas onako stabilno i optimizirano kao prvi puta kad sam startao X.

To ubuntu ne moze da si kakav expert, dependency te uniste s vremenom i bez apgrejtanja kernela

Nije to samo gentoo, to je prednost svih source distra

Osobno ne bih nikad koristio nijednu distru koja nije source based, jedino mozda slackware (a i koristim ga na kernelu iz gentoo, samo ga chrootam i ne treba mi virtualizacija, xinerama odradi ostalo; jedan je kernel a dvije distre na dva monitora, svaka na svom starta svoj X)  slack je isto dugotrajan sustav i odlicna distra, bolji mi je 10 puta od archa koji mi se nije nikad svidjao

Od kud si sad ovo izvukao?? Pa nitko ne bi koristio ubuntu da je to imalo istna. Nemam problema nikakvih nakon upgrade, pa ni nakon nekoliko dist upgrade-a. Pa ne rade tamo klaunovi koji kompajliraju kernele napamet. Ubuntu mi radi isto kao i prije 3 godine kada sam napravio reinstalaciju, doduše 13.04 radi osjetno i vidljivo brže(!).

Drugi bold je stvarno glupost. Kakvi dependency-i te ubiju? O čemu ti pričaš?

Kao što ti kompajliraš kernel, tako ga i kompajliraju u canonical-u, s time da se ja ne mučim s time satima i ne ovisim o jednoj mojoj greški koja će mi polomiti cijeli sustav.

Ad astra peronospora
16 godina
neaktivan

Moze mala pomoć oko Kali Linuxa u Virtual Boxu. Naime, kako bi podesio da mogu pristupiti "pravom" localhostu izvan VirtualBoxa? Pokusavao sam sa IP adresom (ifconfig -a), sa 10.0.0.2, ništa. U Virtual Boxu mi je bridged adapter.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Dac kaže...

Moze mala pomoć oko Kali Linuxa u Virtual Boxu. Naime, kako bi podesio da mogu pristupiti "pravom" localhostu izvan VirtualBoxa? Pokusavao sam sa IP adresom (ifconfig -a), sa 10.0.0.2, ništa. U Virtual Boxu mi je bridged adapter.

Network kartica u virtual boxu ti mora biti u bridged modu, ne u nat-u. Ako ti je adresa 10.0.0.2 onda nešto krivo radiš.

Ovako nekako:

Ad astra peronospora
16 godina
neaktivan

Imam tako, Internet mi radi u VB-u ali npr. sqlmap - u localhost/nekastranica ne radi. 

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Dac kaže...

Imam tako, Internet mi radi u VB-u ali npr. sqlmap - u localhost/nekastranica ne radi. 

Pa kad localhost u virtualboxu nije isti kao localhost u host mašini. sqlmap -u IP-addressa-hosta/nekastranica bi trebalo raditi ako imaš pristup internetu u virtualnoj mašini.

Znači host localhost bi trebao biti nešto slično 192.168.x.x

Ad astra peronospora
16 godina
neaktivan

Znam, to sam i napisao. Sa ifconfig -a se nađe inet addr. (u mojem slučaju je 192.168.1.217). Ali sqlmap -u http://192.168.1.217/stranica ne radi. Probao sam i upisati IP adresu izvan VB-a (192.168.1.26, to u Win 7), ništa. 

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice