Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.896
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Linux - pitanja i odgovori

koji linux predlazete za ovu starudiju

Single core Celeron 1,73GHZ

512MB ram

neka stara integrusa

80GB HDD

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Darky kaže...

jel to imaš dual boot?

Ako je dual boot, onda probaj sljedeće

1. login u win

2. upali fizički wifi (ako ne radi)

3. restart u linux - Ako i dalje ne radi moguće da nemaš driver za wifi u instalaciji

4. stavi ubuntu live cd = ubuntu podržava sve moguće i nemoguće wlan kartice

5. Ako radi wifi pod ubuntu:

a) zamijeni distru

b) ako baš moraš imati Backtrack probaj preko command line

http://www.linuxjournal.com/content/wi-fi-command-line

http://www.ghacks.net/2009/04/14/connect-to-a-wireless-network-via-command-line/

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1424046

http://www.stoltenow.com/archives/2006/12/ubuntu_configur.html

Nije dual boot, dižem s Linux Mint Live CD s USBa xD

Potpisah se!
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 14:25 (BenjamiX).
15 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...
Darky kaže...

jel to imaš dual boot?

Ako je dual boot, onda probaj sljedeće

1. login u win

2. upali fizički wifi (ako ne radi)

3. restart u linux - Ako i dalje ne radi moguće da nemaš driver za wifi u instalaciji

4. stavi ubuntu live cd = ubuntu podržava sve moguće i nemoguće wlan kartice

5. Ako radi wifi pod ubuntu:

a) zamijeni distru

b) ako baš moraš imati Backtrack probaj preko command line

http://www.linuxjournal.com/content/wi-fi-command-line

http://www.ghacks.net/2009/04/14/connect-to-a-wireless-network-via-command-line/

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1424046

http://www.stoltenow.com/archives/2006/12/ubuntu_configur.html

Nije dual boot, dižem s Linux Mint Live CD s USBa xD

Pa imaš GUI alat za instaliranje drivera 

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
neaktivan
TITO_broz kaže...

koji linux predlazete za ovu starudiju

Single core Celeron 1,73GHZ

512MB ram

neka stara integrusa

80GB HDD

Ja imam Manjaro Xfce i troši nekih 140 MB RAM-a...e sad,pošto češ surfat a browseri gutaju RAM-a (ima i lightweight browsera,al svejedno)..probaj Manjaro Openbox...

(Imam isti procesor i Xfce radi super,Openbox če još brže radit)...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
BenjamiX kaže...
..
Što bi značilo da vjerojatno na SUSEu tipke rade normalno, a ja se u SUSEu ne snalazim. xD

- Suse je dobar izbor, u to vrijeme poseban ugovor s HPom, mora raditi.. (možda samo izbor verzije 11. koja je bila aktualna za te serije notebooka ili 13..)

- Snalaženje? YaST, daleko jednostavnije nego u prosječnoj distri (osim ako je sve outofbox ubačeno). Probaj ArtistX.

BenjamiX kaže...
@ihush - ono s function tipkama je stvarno u BIOS postavkama, i upalilo je - na Winsima radi normalno sad, ali i dalje neće raditi u BackTracku
..

-super. ;-)

- jesi li provjerio dali postoji noviji BIOS i na što se odnosi fix? Bilo je upravo za LAN-WLAN..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Pitanje,ako ja sada instaliram linux mint 15 kde rc,kada izađe finalna verzija,dali će mi se sve updateati samo na nju?

Pitanje 2:Kada izlazi finalna verzija?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

- Suse je dobar izbor, u to vrijeme poseban ugovor s HPom, mora raditi.. (možda samo izbor verzije 11. koja je bila aktualna za te serije notebooka ili 13..)

- Snalaženje? YaST, daleko jednostavnije nego u prosječnoj distri (osim ako je sve outofbox ubačeno). Probaj ArtistX.

-super. ;-)

- jesi li provjerio dali postoji noviji BIOS i na što se odnosi fix? Bilo je upravo za LAN-WLAN..

Gledam sad ArtistX, izgleda super, hvala. :D

I uspio sam na svim linuxima koje imam ili na USBu da prorade tipke, nije problem u hardveru, već o nekoj softverskoj blokadi uzrokovanoj driverima ili nečime, to sad rješavam.
A novi BIOS nisam gledao, jer ionako se ne usudim flashat jer su me kao malog plašili da ako budem išao flashat bios mogu baciti matičnu u koš, nisam dovoljno iskusan za to. xD

Potpisah se!
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Pitanje,ako ja sada instaliram linux mint 15 kde rc,kada izađe finalna verzija,dali će mi se sve updateati samo na nju?

Pitanje 2:Kada izlazi finalna verzija?

Dosad je bilo ako instaliraš RC verziju onda kroz update nadogradiš na final verziju. 

E da,pošto je izašla neki dan Xfce verzija Minta,sad će uskoro i KDE.

13 godina
neaktivan
Re: Linux Questions&Answers
ja sam danas skinuo debian i ide na laptop u dual boot, a onda cu ga ako mi sve ok stavit i na jedan komp koji ce odradivat dhcp i file server u kuci, da zamjenim ruter koji ce u tom slucaju ostati samo modem.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
12 godina
neaktivan

Jel' itko probao ovaj posljednji Wine? Trebao bih si staviti MS Word gore zbog proofinga ali se sjećam da mi je s posljednjom verzijom (prije ove) bio strašno bugovit. Čak više nego s prethodnima.

Parva Diplodocus

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

Jel' itko probao ovaj posljednji Wine? Trebao bih si staviti MS Word gore zbog proofinga ali se sjećam da mi je s posljednjom verzijom (prije ove) bio strašno bugovit. Čak više nego s prethodnima.

o kojim verzijama pričaš?
ja sam na wine 1.5 (setiran za wow) instalirao office 2010 HR i word i excel rade ko urice

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2013 22:07 (Darky).
12 godina
neaktivan
Darky kaže...
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

o kojim verzijama pričaš?
ja sam na wine 1.5 (setiran za wow) instalirao office 2010 HR i word i excel rade ko urice

Ma ovaj 1.6 development. Za njega me zanima kakav je ako itko zna.

Parva Diplodocus
17 godina
neaktivan

Wine je čudna zvjerka. Ne možeš znati dok ne probaš.

Prije godinu dana Skyrim je imao Gold ocjenu, a nije bilo šanse da ga pokrenem ni na

ocjenjenoj verziji, a ni na svježem buildu sa gita.

Rootanje mobitela doprinosi globalnom zagrijavanju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Može pomoć, kako najbezbolnije maknut GRUB a da mi se onda windowsi dalje normalno bootaju?

Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...

Može pomoć, kako najbezbolnije maknut GRUB a da mi se onda windowsi dalje normalno bootaju?

Digni komp sa Windows install DVD/USB-a, odi na repair, command prompt i upiši bootrec.exe /fixmbr

17 godina
neaktivan

http://www.ubuntu.com/

Jel itko skuzio ovo "The line where two surfaces meet"? Jos 4 dana? Sto bi to moglo biti? {#}

EDIT: Malo sad gledam development za Ubuntu Touch. Qt, HTML5, Python... Bit ce fantasticno raditi na toj platformi. A opet tu je i Sailfish OS, opet Qt, QML... Aaaah, nek idu k vragu i jedni i drugi. {#}

EDIT2: Veoma zanimljivo. S njihovog dizajn bloga: slika. Mockup ima slicnu narancastu crtu gore i dolje, kao i na ovom teaseru na webu.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2013 14:35 (1domagoj1).

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa.

Nakon duže vremena bih opet koristio Linux Mint u dual-bootu (zapravo triple-bootu OS X ML , W7 i Mint), pa me zanima da li je bolje uzeti Mint 13 LTS, 14 ili 15? Koristit ću XFCE verziju (navika neka rekao bih, Mate, Cinnamon i ostali DE mi nekaj ne pašu).

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://markoidzan.from.hr || http://www.erepublik.com/hr/referrer/midzan21 Help me :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
midzan21 kaže...

Pozdrav ekipa.

Nakon duže vremena bih opet koristio Linux Mint u dual-bootu (zapravo triple-bootu OS X ML , W7 i Mint), pa me zanima da li je bolje uzeti Mint 13 LTS, 14 ili 15? Koristit ću XFCE verziju (navika neka rekao bih, Mate, Cinnamon i ostali DE mi nekaj ne pašu).

Ovisi,  Mint 13 ti je podržan do 2017. godine, ako ti ne treba LTS slobodno uzmi 15-icu.

Say hello to my little friend
16 godina
neaktivan

Stavit cu si Mint 15-cu. Nije bas toliko mi bitna duljina podrske jer znam da cu valjda opet mijenjat distru nakon nekog vremena (vjerojatno za kojih 6-7 mjeseci kad bude opet cistka OS-ova)

EDIT: Mint 16 će se zvati Petra (kao moja trenutna djevojka :P )

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://markoidzan.from.hr || http://www.erepublik.com/hr/referrer/midzan21 Help me :D
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2013 22:35 (midzan21).
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Što bi ovo trebalo značiti?

Pojavljuje mi se kada hoću pokrenuti instalirani Portal.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
EZY-E kaže...

To znači da trebaš instalirati proprietary drivere za grafičku karticu. 

15 godina
neaktivan

koristim ubuntu pa neznam dali je potrebno instalirati neki program recimo kao CCleaner ili neki slicni za ubuntu gde bi periodicno cistio.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
captain_soap_McTawish kaže...
EZY-E kaže...

OK, sad sam skinuo drivere za svoju grafu i pokrenuo instalaciju ali mi već nekih 15 min samo stoji ovaj prozor:

15 godina
EZY-E kaže...
EZY-E kaže...

OK, sad sam skinuo drivere za svoju grafu i pokrenuo instalaciju ali mi već nekih 15 min samo stoji ovaj prozor:

To znači da nisi pokrenuo instalaciju. Prije nego što pokreneš instalaciju, prvo datoteci moraš dati execute dopuštenje:

chmod +x ime_datoteke

Nakon toga je pokreneš:

./ime_datoteke

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2013 19:43 (captain_soap_McTawish).
15 godina
neaktivan
rexi kaže...

koristim ubuntu pa neznam dali je potrebno instalirati neki program recimo kao CCleaner ili neki slicni za ubuntu gde bi periodicno cistio.

Nije toliko potrebno kao na windowsima,ali ako želiš si smiriti savjest,instaliraj program pod nazivom bleachbit.Imaš ga u software centru.

p.s. napokon nadogradio na Ubuntu 13.04.Dvoumio sam se između njega i LMDE-a...Mijenjam,malo sam na KDE-u,malo na Unity-u...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
15 godina
protjeran
EZY-E kaže...
EZY-E kaže...

To znači da nisi pokrenuo instalaciju. Prije nego što pokreneš instalaciju, prvo datoteci moraš dati execute dopuštenje:

chmod +x ime_datoteke

Nakon toga je pokreneš:

./ime_datoteke

Instalirao sam ali mi je sada rezolucija sjeb**a a i kad pokrenem AMD Control Center, dobijem ovo:

15 godina
neaktivan

Joj da,u terminal treba aticonfig naredbu upisati...nažalost neznam napamet tu naredbu,oće li mu netko drugi napisati?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...
rexi kaže...

Nije toliko potrebno kao na windowsima,ali ako želiš si smiriti savjest,instaliraj program pod nazivom bleachbit.Imaš ga u software centru.

p.s. napokon nadogradio na Ubuntu 13.04.Dvoumio sam se između njega i LMDE-a...Mijenjam,malo sam na KDE-u,malo na Unity-u...

kod mene je ubuntu12.04,hoce li se sam update u 13.04 ili to trebam ja napraviti...neznam mnogo o linux i ubuntu oko LMDE ili KDE uostalom neznam uopce sta je to...nije vazno zasad sve ide odlicno i nisam imao nikakvih problema sa ubuntu..{#}

15 godina
protjeran
g12356 kaže...

Joj da,u terminal treba aticonfig naredbu upisati...nažalost neznam napamet tu naredbu,oće li mu netko drugi napisati?

Jel možda naredba  aticonfig --initial -f? 

NJu sam upisao ali mi dođe: 

Uninitialised file found, configuring.

Using /etc/X11/xorg.conf

Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.fglrx-0

aticonfig: Writing to '/etc/X11/xorg.conf' failed. Permission denied.

EDIT: sad sam probao sa sudo i dođe mi poruka da se zapisao nešto, rebootam i opet isto, rezolucija mala i ista poruka kod pokretanja Control Centra, ovo već ide na živce...

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2013 20:38 (EZY-E).
15 godina
neaktivan
rexi kaže...
g12356 kaže...
rexi kaže...

kod mene je ubuntu12.04,hoce li se sam update u 13.04 ili to trebam ja napraviti...neznam mnogo o linux i ubuntu oko LMDE ili KDE uostalom neznam uopce sta je to...nije vazno zasad sve ide odlicno i nisam imao nikakvih problema sa ubuntu..{#}

Ako to želiš pokušati,mislim da pod software sources moraš nešto promijeniti pa će ti se prvo updateati na verziju 12.10 a onda na 13.04,mislim da se zove "remind me of distribution upgrade!".Ugl. ja sam sa dvd-a ručno instalirao.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice