Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.453
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Markus Dignus kaže...

Manjaro Linux, xfce; color correction

Imam šugavi monitor i na windowsima pomoću AMD Catalysta  malo gamu spustim. Koje su mi opcije na Manjaru?

Uspio sam, ako nekog zanima.

Naravno, terminal =/

xrandr        #izbaci informacije o spojenim displayima; treba vidjeti koji je port je spojen (kod mene "DVI-0")

xrandr --output DVI-0 --gamma 0.8:0.8:0.8     #zamijeniti "DVI-0" sa portom koji je spojen kod vas, a brojevi iza game su 1:1:1 po defaultu. Manji broj znači tamnija slika.

13 godina
Markus Dignus kaže...

Uspio sam, ako nekog zanima.

Naravno, terminal =/

xrandr        #izbaci informacije o spojenim displayima; treba vidjeti koji je port je spojen (kod mene "DVI-0")

xrandr --output DVI-0 --gamma 0.8:0.8:0.8     #zamijeniti "DVI-0" sa portom koji je spojen kod vas, a brojevi iza game su 1:1:1 po defaultu. Manji broj znači tamnija slika.

Meni je ovo bez problema radilo na Mint-u 15 (ne znam bi li radilo na Manjaru) kao reset gamme. Ti si umjesto 1 staviš 0.8 ili koju već vrijednost želiš.

xgamma -gamma 1

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.7.2013 20:45 (pr0n_addict).
13 godina
neaktivan
pr0n_addict kaže...

Op, radi i to. Čak i nisu dve različite varijable, ta tvoja komanda je overidala postavke od one moje prije

p.s. s tim da xrandr omogućuje da se po kanalu mijenja, ako nekom treba

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.7.2013 21:12 (Markus Dignus).
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Opa, Crytek trazi Linux developere!

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

4 0 hvala 0
15 godina
1domagoj1 kaže...

Opa, Crytek trazi Linux developere!

To je odlična stvar. Možda u budućnosti vidimo neki Crytekov naslov na linuxu.

13 godina
neaktivan

ah, evo mene opet, sat mi ide 2 sata naprijed i ne mijenja se bez obzira koju vremensku zonu stavim 0.o

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Markus Dignus kaže...

ah, evo mene opet, sat mi ide 2 sata naprijed i ne mijenja se bez obzira koju vremensku zonu stavim 0.o

Pa ne mijenja se ni meni kad mijenjam zonu, ne znam zasto bi se to tako mijenjalo. Ako ide 2 sata unaprijed, onda sat rucno pomakni za dva sata unazad.

15 godina
neaktivan
Markus Dignus kaže...

Manjaro Linux, xfce; color correction

Imam šugavi monitor i na windowsima pomoću AMD Catalysta  malo gamu spustim. Koje su mi opcije na Manjaru?

Ček na šta misliš? Ako sam dobro shvatio,neki drugi DE? Imaš još i Openbox verziju (nije WM baš za početnike,bolje cijeli DE uzet) ali imaš još i "community" izdanja sa Cinnamonom,KDE-om,bla bla...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Markus Dignus kaže...

Pa ne mijenja se ni meni kad mijenjam zonu, ne znam zasto bi se to tako mijenjalo. Ako ide 2 sata unaprijed, onda sat rucno pomakni za dva sata unazad.

Pa zar se ne bi trebao sam sinkronizirat? Bio mi je dobar nakon instalacije.

filipvk1000 kaže...

Ček na šta misliš? Ako sam dobro shvatio,neki drugi DE? Imaš još i Openbox verziju (nije WM baš za početnike,bolje cijeli DE uzet) ali imaš još i "community" izdanja sa Cinnamonom,KDE-om,bla bla...

ne, ne, samo sam htio gamu popravit, rješio sam, drugi post na stranici

17 godina
neaktivan
Markus Dignus kaže...

Pa zar se ne bi trebao sam sinkronizirat? Bio mi je dobar nakon instalacije.

Meni na Gnomeu 3 se ne mijenja sat kako mijenjam zone. Evo npr., neka je sad 23.00, a tebi je sat nastiman recimo na 15.00 popodne, ako primijenis zonu na dva sata naprijed i isto ti se promijeni i sat, tada ce ti pokazivati 17.00, ali je to svejedno pogresno, ako kuzis sto zelim reci. Tako da ne vidim smisla u tome da kad promijenis zonu da se sat mijenja naprijed nazad jer on ne mora nuzno tocno pokazivati.

E sad, koliko sam skuzio sat ti se sam pobrkao, moze biti da imas uz Linux instalirane i Winse, a Winsi drugacije sinkroniziraju svoj sat od Linuxa, mozda je tvoj problem slican ovome. Koji imas DE? Ja recimo na Gnomeu 3 imam opciju "Network time", ta opcija mi je ukljucena i automatski mi se sat sinkronizira po nekom atomskom satu vrlo vjerojatno, nemam pojma, a sucelje mi ne dozvoljava da rucno mijenjam. Kad to iskljucim, onda mogu rucno mijenjati sat.

13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Da, imam dual boot s winsima. Budem probao piknut winse na UTC, sutra, ne da mi se sad.

14 godina
protjeran

Provjeri (ako imaš) sat u BIOS-u {#}

Ad astra peronospora

1 0 hvala 0
17 godina

Prebacivanje windowsa na UTC ti bu rjesilo problem sa satom, al to ces moras kopat po registryu, barem je na 7-ici tako bilo. 

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.7.2013 0:20 (Ante).
13 godina
neaktivan
Ante kaže...

Prebacivanje windowsa na UTC ti bu rjesilo problem sa satom, al to ces moras kopat po registryu, barem je na 7-ici tako bilo. 

Znam. Mah, najmanji problem, uopće nije strašan taj registar kad se navikne čovjek čeprkat.

17 godina
neaktivan

Najbolje je da se za sat na linux brine ntp i nadam se da je tako na svim većim distribucijama.

Kod mene osmica sat vrati (ili ubrza, ne znam) 2 sata, ali ntp odmah poslije boota vrijeme vraća u normalu.

Evo vam /etc/ntp.conf koji me služi već neko vrijeme bez problema

# Stratum 2 - HR

server zg1.ntp.carnet.hr iburst

server zg2.ntp.carnet.hr iburst

server ri.ntp.carnet.hr iburst

server os.ntp.carnet.hr iburst

server st.ntp.carnet.hr iburst

# Pool - SI

server 0.si.pool.ntp.org iburst

server 1.si.pool.ntp.org iburst

server 2.si.pool.ntp.org iburst

server 3.si.pool.ntp.org iburst

# Only allow read-only access from localhost

restrict default noquery nopeer

restrict 127.0.0.1

restrict ::1

# Location of drift and log files

driftfile /var/lib/ntp/ntp.drift

logfile /var/log/ntp.log

Rootanje mobitela doprinosi globalnom zagrijavanju.
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
nedIm kaže...

Fala, al sredio sam u winsima već. Još trebam sredit da mi se na linuxu na bootu rihta, pa će ipak vjerojatno ovo dobro doć ;)

14 godina
neaktivan

E ekipa, imam problem!

Na mom HP laptopu imam onu tipku pod F12 za uključiti Wi-Fi.
Na Windowsima samo pritisnem to i WiFi se pali-gasi, dok za korištenje F1, F2, itd. moram koristiti Fn tipku (ne znam zašto je tako, ali sve je radilo u redu dosad)
Stavio sam backtrack, da vidim kak radi Linux na tom laptopu i kad se spojit na svoj net, skužim da wlan0 uopće ne postoji u ifconfigu.
iwconfig ga nađe, čak i onaj airmon-ng za monitor mode.
Probao sam upaliti wifi tak da pritisnem samo F12 (kao na Winsima) pa onda Fn + F12, ali ništa!
Nakon polasatnog googlanja došao sam do komande lshw koja mi je izlistala da kod WiFi kartice stoji: NETWORK DISABLED i onda piše proizvođač i ostali podaci o kartici.

Ima li itko ideju kako da upalim WiFi?
To je inače i slučaj na Mintu i Xubuntu, WiFi se ne pali :(

Hvala unaprijed!

Potpisah se!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
CARPE DIEM
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
BenjamiX kaže...

..

Na Windowsima samo pritisnem to i WiFi se pali-gasi, dok za korištenje F1, F2, itd. moram koristiti Fn tipku (ne znam zašto je tako, ali sve je radilo u redu dosad)
Stavio sam backtrack,..

-ovisi o verziji notebooka-BIOSa, možda u BIOSu imaš opciju za defaultno ponašanje F-tipki. Inače su soft-utils-tools ovisne, namjerno (pa i kažnjivo prije nekoliko godina MS+HP upravo tim načinom su onemogučavali normalno korištenje na neWin OSu). Unazad par godina svi moraju imati neovisne (i hardware) prekidače za wlan, ali tvoj je vjerojatno stariji..

-po sječanju, rješenje je bilo flash BIOSa (nakon presude). Već dugo nisam naišao na takav problem. .. uz BT. Ukratko ne stavljaj smeće na računalo, koristi noramalan OS, vjerojatno wlan radi na normalnim distrama.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...

Sad gledam, ali mislim da nije isti problem. :(

Btw, ona DMESG naredba ispiše nekoliko redova o tome da je neka tipka pritisnuta i nudi da toj tipki dodam key ili tako nešto, a ljudima s sličnim problemom ispiše da je wlan0 off

ihush kaže...

-ovisi o verziji notebooka-BIOSa, možda u BIOSu imaš opciju za defaultno ponašanje F-tipki. Inače su soft-utils-tools ovisne, namjerno (pa i kažnjivo prije nekoliko godina MS+HP upravo tim načinom su onemogučavali normalno korištenje na neWin OSu). Unazad par godina svi moraju imati neovisne (i hardware) prekidače za wlan, ali tvoj je vjerojatno stariji..

-po sječanju, rješenje je bilo flash BIOSa (nakon presude). Već dugo nisam naišao na takav problem. .. uz BT. Ukratko ne stavljaj smeće na računalo, koristi noramalan OS, vjerojatno wlan radi na normalnim distrama.

Ma na Windowsima mi to i nije neki problem, jer sam se priviknuo.
A čudno mi je ovo, jer je na laptopu naljepnica: SUSE Linux Enterprise Desktop 11
Što bi značilo da vjerojatno na SUSEu tipke rade normalno, a ja se u SUSEu ne snalazim. xD

Potpisah se!
15 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...

A čudno mi je ovo, jer je na laptopu naljepnica: SUSE Linux Enterprise Desktop 11
Što bi značilo da vjerojatno na SUSEu tipke rade normalno, a ja se u SUSEu ne snalazim. xD

Na OpenSuse-u se ne snalaziš? What? Pa to je jako jednostavna distra,jedino se možda ne snalaizš na KDE-u? Probaj OpenSuse GNOME ili neki drugi DE...

OpenSuse ima fenomenalan YaST (Yet another Setup Tool) s kojim podešavaš svaku sitnicu..po meni openSuse je jedna od boljih distri.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
neaktivan

SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) nije isto što i OpenSUSE, te nije namijenjen kućnim korisnicima nego je orijentiran poslovnim korisnicima. Aktualni SLED 11-SP3 koristi kernel 3.0, defaultni desktop je GNOME 2.28, a dostupan je KDE 4.3.1 (osobno ne preporučam KDE ispod (barem) v4.6); GNOME Shella, Cinnamona, XFCE-a i LXDE-a nema ...

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
12 godina
neaktivan
TheGh0st kaže...
filipvk1000 kaže...
TheGh0st kaže...
xhopeon kaže...
TheGh0st kaže...
A onda mi je mozda najbolje ostati na Winkama, jer svejedno korisnici koji gledaju videe imaju Windows, pa da im se prilagodim...

P.S. Jel bih mogao Kali linux staviti na DVD, pa kad se zazelim Linuxa ubacim ga? Inace, jel Kali isti kao i Backtrack, tj. da gubim podatke kad zavrsim s koristenjem?

Za takve stvari služi USB sa "persistence" (kratak opis).

Osobno bih ti preporučio Puppy linux ili Slax, ali možeš i sa Kali Linuxom

Pogledaj pod korak 6. u poglavlju "Adding Persistence to Your Kali Live USB" kako pokrenuti sa persistent modom uključenim.

Odlučio sam, da kada se zaželim Linuxa uštekam USB i vrtim Kali. 

Ali, tijekom korištenja (ili prije), čitat ću ovu knjigu i gledati video tutorijale da što bolje pohvatam kako sve to radu u Kali -u (naravno, kada pročitam knjigu znat ću raditi na terminalima većine Linux distribucija).

Nije mi jasno što će ti Kali Linux,on je za ajmo reć "hakiranje",iako ga više koriste n00bovi koji su vidili na YTu kako susjedu krekirat WEP i sad su kao maheri a neznaju koji DE vrte na Kali-u.

Ako ti treba live distra već ti je kolega rekao imaš Slax i Puppy,koje su dobre distre za "popravak" ako s*ebeš nešto što se može iz Linuxa..U kali-u nečeš naučiti raditi u terminalu,naučit češ koristiti CLI alate i to je to,ali to nije terminal kao punokrvni terminal,to je ono...večinom imaš opcije "1" "2" "3" i ti sad pišeš opcije koje želiš i to je to ali to nije terminal..ako baš ŽELIŠ naučiti o Linuxu,korištenju terminalai svemu,pokušaj prvo sa Manjarom,jer se on bazira na Archu,ali imaš sve pod GUI-em,instalaciju,postavke itd..tako da prvo njega instaliraj i koristi ga što više preko terminala. Kad pohvataš osnove,pročitaš malo Arch wiki spreman si za instalaciju Archa. Kada ga instaliraš,onda kreće učenje :) Kali je samo distra pentesting alata i to je to,a možeš sve to instalirat na svaku distru..

Ipak si uzimam Debian i stavljam ga umjesto Windowsa. Ako želim napredovati i shvatiti nešto više o programiranju/bashu i sličnim temama, moram biti na Linuxu svaki put kada upalim računalo. Iako, nadam se da ću moći igrati igre (vidim u WineHQ -u ima i Witcher 2 i Dear Esther, pa sam optimističan...) ;)

Malo kasno se uključujem ali jedno rješenje je virtualizacija - imati Windowse kao host a linux kao virtualnu mašinu. Ja vrtim xubuntu precise, s mountanim host driveovima tako da de facto imam linux shell pod windowsima. Kod mene to nije zbog igrica nego zbog Adobe Lightrooma i još par aplikacija koje ne postoje za linux. Što se programiranja tiče, ako misliš na perl/python/php-cli, slažem se, ali za stvari poput c++ kombinacija Netbeansa, mingw i QT sasvim dobro radi pod windowsima.

17 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...

E ekipa, imam problem!

Stavio sam backtrack, da vidim kak radi Linux na tom laptopu i kad se spojit na svoj net, skužim da wlan0 uopće ne postoji u ifconfigu.
iwconfig ga nađe, čak i onaj airmon-ng za monitor mode.
Probao sam upaliti wifi tak da pritisnem samo F12 (kao na Winsima) pa onda Fn + F12, ali ništa!
Nakon polasatnog googlanja došao sam do komande lshw koja mi je izlistala da kod WiFi kartice stoji: NETWORK DISABLED i onda piše proizvođač i ostali podaci o kartici.

Ima li itko ideju kako da upalim WiFi?
To je inače i slučaj na Mintu i Xubuntu, WiFi se ne pali :(

Hvala unaprijed!

moraš fizički upaliti wifi(onaj gumbić na kučištu HP-a dok se loada win - lampica da je upaljen Wifi mora svjetliti prije nego se logiraš)

ako lampica svijetli linux će sam znati naći karticu i podići driver

13 godina
neaktivan
Kakvo je stanje na ubuntu s nvidia go 7900 gs, prije kad sam probo stavit ubuntu video na yt je trzo dok na windows 7 sve uredu
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
17 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...
Kakvo je stanje na ubuntu s nvidia go 7900 gs, prije kad sam probo stavit ubuntu video na yt je trzo dok na windows 7 sve uredu

Stvar je u Nvidijinim driverima. Kad si to stavio Ubuntu? Jesi li tada instalirao bas Nvidijine vlasnicke drivere?

Otkako je Valve pokrenuo stvar sa Steamom, Nvidia i AMD ATI imaju visestruko bolje drivere negoli prije godinu dana recimo.

14 godina
neaktivan
@ihush - ono s function tipkama je stvarno u BIOS postavkama, i upalilo je - na Winsima radi normalno sad, ali i dalje neće raditi u BackTracku

@Darky - imam samo pola sekunde prije nego počne bootat, a kad pritisnem ESC za izbornik (boot menu, bios setup, system info, etc) ne želi počet svjetlit plavo

@Filipvk1000 - nekako sam se priviknuo na Debian like distribucije i način instaliranja programa/paketa pa mi je čudno da SUSEu, ali pokušat ću ga sad skinut, baš da vidim hoće li tipke proradit tako

I dalje ništa, uglavnom :(
Potpisah se!

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
PC - stručnjak kaže...

Stvar je u Nvidijinim driverima. Kad si to stavio Ubuntu? Jesi li tada instalirao bas Nvidijine vlasnicke drivere?

Otkako je Valve pokrenuo stvar sa Steamom, Nvidia i AMD ATI imaju visestruko bolje drivere negoli prije godinu dana recimo.

Pa stavio sam isti dan kad je puštena verzija 13.4. Da stavio sam Nvidijine driver, no ona mi se slika prilikom boota di piše ubuntu rastegne, ali i dalje ne radi zadovoljavajuće.

Inače laptop ima Intel core 2 Duo na 2.17 GHz, 3 GB rama i tu Nvidia GO 7900 gs sa 512 MB vlastite video memorije.

Nije neki stroj ali trebalo bi radit sve glatko zar ne?

Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 0:11 (PC - stručnjak).
14 godina
neaktivan

UPDATE:
>sad sam odustao od SUSEa i bootao Linux Mint
>kad upalim WiFi putem tipke na laptopu omogući mi se omogućivanje Wirelessa tamo dolje kod networking ikonice pokraj sata, no ne mogu omogućiti, tj. kad kliknem ništa se ne promjeni, a kad ugasim to se zasivi i uopće ne radi
>kad probam ifconfig wlan0 up dobim: SIOCSIFFLAGS: Operation not possible due to RF-kill
>tu postaje zanimljivo
>rfkill list all baci mi:
0: hp-wifi: Wireless LAN
        Soft blocked: yes
        Hard blocked: yes (No kad pritisnem gumb za wifi)
1: phy0: Wireless LAN (wtf is this < ?)
        Soft blocked: no
         Hard blocked: yes
> nakon naredbe rfkill unblock all ili rfkill unblock wifi ili rfkill unblock wlan ništa se ne mijenja (te sam naredbe našao nakon googlanja)

Ima li sad itko ideju što bih mogao pokušati?

Potpisah se!
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2013 0:13 (BenjamiX).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...
@ihush - ono s function tipkama je stvarno u BIOS postavkama, i upalilo je - na Winsima radi normalno sad, ali i dalje neće raditi u BackTracku

@Darky - imam samo pola sekunde prije nego počne bootat, a kad pritisnem ESC za izbornik (boot menu, bios setup, system info, etc) ne želi počet svjetlit plavo

@Filipvk1000 - nekako sam se priviknuo na Debian like distribucije i način instaliranja programa/paketa pa mi je čudno da SUSEu, ali pokušat ću ga sad skinut, baš da vidim hoće li tipke proradit tako

I dalje ništa, uglavnom :(

jel to imaš dual boot?

Ako je dual boot, onda probaj sljedeće

1. login u win

2. upali fizički wifi (ako ne radi)

3. restart u linux - Ako i dalje ne radi moguće da nemaš driver za wifi u instalaciji

4. stavi ubuntu live cd = ubuntu podržava sve moguće i nemoguće wlan kartice

5. Ako radi wifi pod ubuntu:

a) zamijeni distru

b) ako baš moraš imati Backtrack probaj preko command line

http://www.linuxjournal.com/content/wi-fi-command-line

http://www.ghacks.net/2009/04/14/connect-to-a-wireless-network-via-command-line/

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1424046

http://www.stoltenow.com/archives/2006/12/ubuntu_configur.html

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice