Zašto mi kad pustim video u gnome ubuntu 13.04, chromium, odmah procesor skoči na min 40%?
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.504.578
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Zašto mi kad pustim video u gnome ubuntu 13.04, chromium, odmah procesor skoči na min 40%?
Flash.
Zanima me zasto nemogu gledat videa na youtube na niti jednom linux sustavu (proba na ubuntu i mint).Kad sam prvi put instalira Ubuntu sve je bilo uredu ali sam vratia ponovno na windows i sada kada instaliram bilo koji linux nemogu gledat videa na youtube.Znam da na windowsima treba instalirat flash player i shockwave player pa san to proba ovdi .Flash player instalira ali opet isto s*anje a shockwave nemogu ni instalirat na linuxu.Prepostavljan da je ovdi neka glupa banalna greška koju radin ali mi nista ne pada na pamet pa mala pomoc bi mi dobro dosla.Inace sta se tice linuxa totalni sam noob.Planiram sad instalirat Puppy linux pa zelin ovaj problem rijesit prije ponovne instalacije linuxa.
Zanima me zasto nemogu gledat videa na youtube na niti jednom linux sustavu (proba na ubuntu i mint).Kad sam prvi put instalira Ubuntu sve je bilo uredu ali sam vratia ponovno na windows i sada kada instaliram bilo koji linux nemogu gledat videa na youtube.Znam da na windowsima treba instalirat flash player i shockwave player pa san to proba ovdi .Flash player instalira ali opet isto s*anje a shockwave nemogu ni instalirat na linuxu.Prepostavljan da je ovdi neka glupa banalna greška koju radin ali mi nista ne pada na pamet pa mala pomoc bi mi dobro dosla.Inace sta se tice linuxa totalni sam noob.Planiram sad instalirat Puppy linux pa zelin ovaj problem rijesit prije ponovne instalacije linuxa.
U repozitoriju (software centru) instaliraj Ubuntu-restricted paket, tamo dobiješ sve vlasničke kodeke.
Ili preko terminala ukucaj sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
Ovo je što se tiče Ubuntua, kod ostalih distribucija pretpostavljam da postoji Flash plugin u njihovim repozitorijima, ili ako želiš možeš i instalirati Chromium, s njime sve odmah radi.
Kako se vratiti na stariji Intel drajver? Trenutno imam 2.1 Mesa 9.1.1 i zbog toga mi se počeo Ubuntu smrzavati. Tačnije, ovaj bug.
U pitanju je Ubuntu 13.04, Intel HD 3000 (Ironlake).
Cekaj, nemoj vratiti driver, imao sam slicnih problema s Gnomeom3!
Kopao sam po driveru dok nisam skuzio da je u pitanju nekakav shadowing mode, sta ti ga ja znam, koji mozes iskljuciti!
Ova opcija je u sekciji meni rijesila probleme:
Option "RelaxedFencing" "True"
Ako ti i dalje smrzava, probaj jos
Option "SwapbuffersWait" "False"
Ipak se smrzava i dalje. :(
Nakon godinu dana od kako sam prešao na Ubuntu, misliim da se vraćam na Windows ukoliko uskoro ne nađem rešenje.
Ubuntu mi najviše paše, pa zato ne bih menjao distribuciju, a ne bih ni išao ispod 12.04 verzije.
Ovo je moj prvi post na forumu i pozdravljam sve forumase.
Znaci instalirao sam ubutu 13 i imam problem. Imao sam dvije particije i na jednoj je bio win 7, a na drugoj svi fajlovi koji su mi trebali. Isao sam na onu opciju replace win jer sam htjeo samo ubuntu
i kad sam instalirao nema mi ni fajlova ni particija ubuntu mi sve obrisao. sad imam samo 70 i nesto gig praznog prostora na hdd-u.
Mogu li vratit podatke ikako?
Znaci instalirao sam ubutu 13 i imam problem. Imao sam dvije particije i na jednoj je bio win 7, a na drugoj svi fajlovi koji su mi trebali. Isao sam na onu opciju replace win jer sam htjeo samo ubuntu
i kad sam instalirao nema mi ni fajlova ni particija ubuntu mi sve obrisao. sad imam samo 70 i nesto gig praznog prostora na hdd-u.
Daj ukucaj "df -h" (bez navodnika) i pejstaj u obliku koda ovdje što je izbacilo. Imam osječaj da imaš podatke na drugoj particiji. P.S.,mountaj sve particije prije nego što ukucaš komandu.
To je to sto sam dobio. Nisam mogao mountat sve particije jer ih nemam a i kad upalim disk usage analyzer pokaze mi samo hdd sa 75 giga prostora.Nisam ocekivao da ce mi spojit particije to mi bas bi neugodno iznenadjenje al mozda sam se trebao vise informisat prije nego sam instalirao uopste.
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda1 71G 5,5G 62G 9% /
none 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
udev 1,5G 4,0K 1,5G 1% /dev
tmpfs 303M 780K 302M 1% /run
none 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none 1,5G 152K 1,5G 1% /run/shm
none 100M 16K 100M 1% /run/user
Naravno da ti je sve obrisao kad si mu to ti zadao da napravi "replace win" to ti sve briše sa diska.
Probaj dignut live ubuntu i sa gparted vidjeti kaj je sve napravio jel kaj ostalo na disku od particija
Otvorio sam i gparted preko live cd-a i nije mi pokazao nista novo jednu particiju sa 71 gb prostora i 2 po 3gb. U principu ja sam zeznuo stvar jer se nisam prvo malo informisao ali fajlovi s druge particije su uglavnom stvari koje opet mogu da skinem s neta. U svakom slucaju hvala na pomoci.
Otvorio sam i gparted preko live cd-a i nije mi pokazao nista novo jednu particiju sa 71 gb prostora i 2 po 3gb. U principu ja sam zeznuo stvar jer se nisam prvo malo informisao ali fajlovi s druge particije su uglavnom stvari koje opet mogu da skinem s neta. U svakom slucaju hvala na pomoci.
Drugi put rucno particionirati.
Slijedeci put praviim dual boot, ali prije toga trebam nadogradi racunar jer mi je ovaj dosta slab a to ako predjem na trecu godinu na faksu. Inace mi je ovaj ubuntu 13 puno brzi od 12-ke mozda se na boljim racunarima primjeti manje al na mom se osjeti prilicno. Dual boot sam korisitio vec i sa ubuntu 12 i sa mint 14 nadiom tako da mi to nije problem.
...
troll
E ekipa, ovako da vam kažem, prijatelj mi je rekao da pređem na Debian. Ja reko OK, on je rekao objasnit će mi kako se što radi itd. itd., samo sam vas htio pitati neke stvari prije nego što pređem (da odlučim hoću li preći).
Prva stvar : Pošto mi je on rekao sve alternative za postojeće programe (Photoshop - GIMP), ... Mene zanima možete li mi dati alternativu za Camtasia Studio? Mogu to biti i 2 ili 3 programa, samo da funkcionalnost bude ista, znači da mogu snimiti video u prostoru na ekranu koji odredim, nakon toga editati kao u Camtasii (znači kako video ide u editoru, tako stavljam keyframeove i zumiram i odzumiram na određenim mjestima; i na cijelom videu povećam audio level (da se bolje čuje); to je u biti sve što bi radio - zoom i odzoom i povećavanje zvuka, ali i rezanje (kada treba određeni dio videa izrezati)) i nakon toga te iste videe pretvoriti u .mp4 (možda postoji editor koji direktno radi s .mp4 fileovima, tako da, kao u Camtasii ne moram nakon editanja svaki projekt stavljati na batch listu i čekati da se pretvori u .mp4). Ovo mi je dosta bitan faktor za prelazak, tako da bih molio da alternative budu jednake (ako je moguće) ili što sličnije Camtasia Studiu.
Druga stvar : Zanima me hoću li ponekad moći zaigrati neku igru, recimo, kada installiram Debian želio bih zaigrati "Dear Esther", a kada izađe Dragon Age III i Witcher 3, volio bih i to zaigrati. Znači, tu i tamo koja igrica, neki poznatiji naslovi (Mass Effect, Deus Ex, Witcher)... naravno, igrice bih igrao s vremena na vrijeme. Sada, mene zanima bih li trebao imati nešto više resursa od sistemskih zahtjeva računala na Windows -u? (nisam upućen kako to sve radi). Dakle, bih li nekada, kada se zaželim mogao zaigrati neku od spomenutih igrica bez toga da će tražiti extra resurse ili bez straha da se neće pokrenuti ili crashati (da ne moram saveati svaku sekundu).
Možete kliknuti moj PC, grafa mi svejedno ne podržava DX11, pa nije grehota što Linux još ne podržava DX11 (moja max. podržava DX10).
Eto, ovo ostalo i nije toliko bitno, to će mi on objasniti, a vas pitam za ove 2 stvari koje su mi dosta bitne. Uz to sve, jedino što još radim na računalu je surfam internetom i gledam Youtube videe. Eto.
Nadam se da ćete mi pomoći!
E ekipa, ovako da vam kažem, prijatelj mi je rekao da pređem na Debian. Ja reko OK, on je rekao objasnit će mi kako se što radi itd. itd., samo sam vas htio pitati neke stvari prije nego što pređem (da odlučim hoću li preći).
Prva stvar : Pošto mi je on rekao sve alternative za postojeće programe (Photoshop - GIMP), ... Mene zanima možete li mi dati alternativu za Camtasia Studio? Mogu to biti i 2 ili 3 programa, samo da funkcionalnost bude ista, znači da mogu snimiti video u prostoru na ekranu koji odredim, nakon toga editati kao u Camtasii (znači kako video ide u editoru, tako stavljam keyframeove i zumiram i odzumiram na određenim mjestima; i na cijelom videu povećam audio level (da se bolje čuje); to je u biti sve što bi radio - zoom i odzoom i povećavanje zvuka, ali i rezanje (kada treba određeni dio videa izrezati)) i nakon toga te iste videe pretvoriti u .mp4 (možda postoji editor koji direktno radi s .mp4 fileovima, tako da, kao u Camtasii ne moram nakon editanja svaki projekt stavljati na batch listu i čekati da se pretvori u .mp4). Ovo mi je dosta bitan faktor za prelazak, tako da bih molio da alternative budu jednake (ako je moguće) ili što sličnije Camtasia Studiu.
Druga stvar : Zanima me hoću li ponekad moći zaigrati neku igru, recimo, kada installiram Debian želio bih zaigrati "Dear Esther", a kada izađe Dragon Age III i Witcher 3, volio bih i to zaigrati. Znači, tu i tamo koja igrica, neki poznatiji naslovi (Mass Effect, Deus Ex, Witcher)... naravno, igrice bih igrao s vremena na vrijeme. Sada, mene zanima bih li trebao imati nešto više resursa od sistemskih zahtjeva računala na Windows -u? (nisam upućen kako to sve radi). Dakle, bih li nekada, kada se zaželim mogao zaigrati neku od spomenutih igrica bez toga da će tražiti extra resurse ili bez straha da se neće pokrenuti ili crashati (da ne moram saveati svaku sekundu).
Možete kliknuti moj PC, grafa mi svejedno ne podržava DX11, pa nije grehota što Linux još ne podržava DX11 (moja max. podržava DX10).
Eto, ovo ostalo i nije toliko bitno, to će mi on objasniti, a vas pitam za ove 2 stvari koje su mi dosta bitne. Uz to sve, jedino što još radim na računalu je surfam internetom i gledam Youtube videe. Eto.
Prva stvar - http://superuser.com/questions/253636/camtasia-equivalent-for-linux
Druga stvar - za to zadrzi Winse. Polako se pojavljivaju poznatiji naslovi za Linux, evo zadnji koji sam vidio dolazi Europa Universalis IV. Tu su Team Fortress II, CS 1.6... Dobar dio liste mozes vidjeti na Steamu. Linux nikad niti nece podrzavati DX11 (niti bilo koji drugi DX), jer je to MS-ova tehnologija koju oni guraju i napravljena je samo za Winse. Ono sto se koristi na Linuxu, a i ostalim OS-ovima je OpenGL (sto su i Winsi koristili pred davnih 10-15 godina dok MS nije poceo gurat ovo svoje). Nijedna od ovih igara koje si nabrojao nemaju port na Linux koliko mi je poznat, moglo bi se mozda nesto s wine-om srediti, ali moj definitivni prijedlog je da za to zadrzis Winse.
P.S. Dear Esther? Ozbiljno? Srecom pa sam ga uzeo na popustu, pa nisu preveliki novci otisli. Nakon 10 min me glava pocela rasturati od one "fish eye" kamere. Ughh...
P.S. Jel bih mogao Kali linux staviti na DVD, pa kad se zazelim Linuxa ubacim ga? Inace, jel Kali isti kao i Backtrack, tj. da gubim podatke kad zavrsim s koristenjem?

P.S. Jel bih mogao Kali linux staviti na DVD, pa kad se zazelim Linuxa ubacim ga? Inace, jel Kali isti kao i Backtrack, tj. da gubim podatke kad zavrsim s koristenjem?
Za takve stvari služi USB sa "persistence" (kratak opis).
Osobno bih ti preporučio Puppy linux ili Slax, ali možeš i sa Kali Linuxom
Pogledaj pod korak 6. u poglavlju "Adding Persistence to Your Kali Live USB" kako pokrenuti sa persistent modom uključenim.
Na linuxu imaš brdo programa za snimanje desktop-a. Ako te brine obrada video-a imaš jedan od najboljih na linuxu (lightworks):
http://www.omgubuntu.co.uk/2012/09/oscar-winning-video-editor-lightworks-landing-on-linux-in-october
http://www.omgubuntu.co.uk/2013/04/lightworks-enter-public-beta
Napravi dual-boot,pa za igrice i programe koje koristiš a nema alternative na linuxu (rijetko ali moguće) ostavi windows,a staviš npr. particiju od 30GB za Linux,i tutni neku user-friendly distru,kao npr. Linux Mint (ubuntu nemoj ni pomišljati,pun je spyware-a,unity,okretanje leđa zajednici..),Fedora,openSuse,čak i Manjaro ako želiš malo učiti :)
Koristim ubuntu 13.04 ,ali mi se unity ne sviđa
htio bi gnome ,ali ne gnome 3.x nego onaj stariji e sad jel ima koja distribucija bazirana na ubuntu 13.04 sa tim suceljem ili da samo obrisem unity i instaliram gnome ?
htio bi gnome ,ali ne gnome 3.x nego onaj stariji e sad jel ima koja distribucija bazirana na ubuntu 13.04 sa tim suceljem ili da samo obrisem unity i instaliram gnome ?
Onaj stari gnome 2.xx nemožeš instalirati. Bar ne koliko ja znam. Imaš,instaliraj Linux Mint 15 MATE,izgleda jako jako slično kao gnome 2.x...guglaj
Onaj stari gnome 2.xx nemožeš instalirati. Bar ne koliko ja znam. Imaš,instaliraj Linux Mint 15 MATE,izgleda jako jako slično kao gnome 2.x...guglaj
koristio sam mint duze i ne sviđa mi se
Imam ubuntu server (12.04) i na njemu imam stari gnome
Napravi dual-boot,pa za igrice i programe koje koristiš a nema alternative na linuxu (rijetko ali moguće) ostavi windows,a staviš npr. particiju od 30GB za Linux,i tutni neku user-friendly distru,kao npr. Linux Mint (ubuntu nemoj ni pomišljati,pun je spyware-a,unity,okretanje leđa zajednici..),Fedora,openSuse,čak i Manjaro ako želiš malo učiti :)
Za početak ću reći da ni sam ne volim Ubuntu, no svima koji ulaze u Linux svijet, a nemaju nikakve želje gledanju "ispod haube" ga preporučujem jer ga uvijek mogu lako podesiti, ljudima se sviđa sučelje (više nego cinnamon i MATE) i pri tome ih ne opterećujem politikom tvrtke koja stoji iza njih. Naravno, ako pokažu veće zanimanje za to sve, upućujem ih na raznu dokumentaciju, razgovaram s njima i pojašnjavam od raznih radnih sučelja, do prednosti ali i mana kernela općenito i najčešće na svom računalu ubacim nekoliko Live distri i pokazujem osnove rada.
Ono što mi smeta u tvom postu je širenje nepotpunih informacija.
Da ima ono sa Amazon reklamama u Dashu... To najčešće prvo isključim, no iznenadio bi se koliko ljudi to želi imati, i još pitaju da li postoji mogućnost ubacivanja eBaya.
Unity nije savršeno sučelje za HC (i wannabe) Linuxaše, ali jednostavno je, pregledno, nema puno toga što se slučajno može zeznuti i kao takav ima svoju ciljanu skupinu u širenju Linuxa masi koja to i traži. Linux zajednica tu dobiva jer se stvara tržište za "nezamjenjivi windows softver".
Okretanje leđa zajednici je točno samo ako misliš na ono da Linux zajednica diktira kako se treba razvijati, a tu je često ono "od sto glasa, glasa čuti nije". Čini se kao da ih ignoriraju, ali to nije u potpunosti. Ako misliš na zatvorenost, odakle ti Linux Mint.
I na kraju, ono čime si pogodio srž "Linuxoida"... Izbacio si mu mogućnost odabira. Ako se njemu svidi Ubuntu sa Unityem i mogućnost traženja knjiga, igara i štajaznamčega sa Amazona bez da otvara preglednik i ukucava stranicu, zašto ne?
Nemoj ovo shvatiti preosobno, samo želim ukazati da ne zaboraviš ono "Free"
@Arnold Layne
Jesi li probao XFCE il LXDE (Xubuntu, Lubuntu), nije isto kao Gnome 2.x ali je jako slično.
Sluzbena podrska za stari Gnome 2 vise ne postoji. Dakle, mozes ga imati, ali nema updatea, nema pomoci jer podrske vise nema. Imas ili njegov fork MATE (Mint ga koristi) ili Cinnamon (takoder ga Mint koristi) koji je fork Gnomea 3, ali sa starim suceljem.
P.S. Server i na njemu GUI?
Sluzbena podrska za stari Gnome 2 vise ne postoji. Dakle, mozes ga imati, ali nema updatea, nema pomoci jer podrske vise nema. Imas ili njegov fork MATE (Mint ga koristi) ili Cinnamon (takoder ga Mint koristi) koji je fork Gnomea 3, ali sa starim suceljem.
P.S. Server i na njemu GUI?
ma dobro meni je bitno samo da radi
da nekuzim cuđenje
spojim se preko putty-a instaliram gui pa instaliram VNC i to je to :D
da nekuzim cuđenje
Onda mozes ili stari Gnome 2 ili neke od ovih alternativa ili neke od alternativa koje je kolega spomenuo (Xfce, LXDE...)
Pa od GUI-a se s razlogom zazire sto se servera tice. Nestabilan je (u smislu stabilnosti koja se za server trazi, jel), bugovit, moze ga se exploitat... Ali ok, ako je tvoj neki vlastiti server ili za igranje doma, moze se.
Ja osobno, fino ssh, konzola i deri. Ionako ne radim nista sto i inace ne bi u terminalu radio.
da nekuzim cuđenje
Onda mozes ili stari Gnome 2 ili neke od ovih alternativa ili neke od alternativa koje je kolega spomenuo (Xfce, LXDE...)
Pa od GUI-a se s razlogom zazire sto se servera tice. Nestabilan je (u smislu stabilnosti koja se za server trazi, jel), bugovit, moze ga se exploitat... Ali ok, ako je tvoj neki vlastiti server ili za igranje doma, moze se.
Ja osobno, fino ssh, konzola i deri. Ionako ne radim nista sto i inace ne bi u terminalu radio.
ma dobro meni je to za torrente :D
Inače, baš sam neki dan isprobavao opensuse i instalirao MATE. Katastrofa! Vratio sam se na GNOME3 isti tren, samo sam ga podesio da funkcionira slično dvojci, uz sve G3 fičere koji mi pašu. Sada uživam. ..
A da baš moram staviti GUI na server, radije bi išao na openbox.
Za takve stvari služi USB sa "persistence" (kratak opis).
Osobno bih ti preporučio Puppy linux ili Slax, ali možeš i sa Kali Linuxom
Pogledaj pod korak 6. u poglavlju "Adding Persistence to Your Kali Live USB" kako pokrenuti sa persistent modom uključenim.
Odlučio sam, da kada se zaželim Linuxa uštekam USB i vrtim Kali.
Ali, tijekom korištenja (ili prije), čitat ću ovu knjigu i gledati video tutorijale da što bolje pohvatam kako sve to radu u Kali -u (naravno, kada pročitam knjigu znat ću raditi na terminalima većine Linux distribucija).