Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.502.828
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
xDinichx kaže...

Da mislim koristiti taj PC aktivno za surfanje ili pisanje stavio bih Puppy, ali kako mi je primarna upotreba NAS odnosno Network Attached Storage, bolja mi je opcija Nas4Free koji je baš tome prilagođen, sa koliko vidim lijepim i jednostavnim web sučeljem i sl., ali mi i dalje nije jasno zašto ne radi :P

Morati ću probati s nekom drugom distribucijom pa ću vidjeti ako to radi :P

Ahaaa sorry nisam znao hebiga :D

Ma na distrowatchu 100% ima još koja distra namjenjena tome...čekaj iskusnije znalce da pročitaju tvoj post,kao 1domagoj1,mario L itd..

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

"Već prilično star" PC sigurno ne podržava boot sa USB-a. Skini .iso i bootaj sa CD-a.

Rootanje mobitela doprinosi globalnom zagrijavanju.
Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Evo i ja stavio Ubuntu 13.04 prvi put, cini se ok...

I naravno odmah naidjem na problem...padne mi napamet da vidim radi li TRIM na ssdu...negdje sam procitao da je automatski enablan, pa haj provjerit jesam li baksuz...

Nadjoh negdje ovu metodu

1. Download the script:
    wget -O /tmp/test_trim.sh "https://sites.google.com/site/lightrush/random-1/checkiftrimonext4isenabledandworking/test_trim.sh?attredirects=0&d=1"
  2. Make it executable:
    chmod +x /tmp/test_trim.sh
  3. Run the script with a tempfile on your device. The parameters to the script are subject to the same notes mentioned above:
    sudo /tmp/test_trim.sh tempfile 50 /dev/sdX

If TRIM is properly working the result of the last command should be a bunch of zeros.

I uglavnom ne vrati mi sve 0....Pogledao sam i metode kako enablati trim, ali vidim ima ih mnogo raznih....Pa zanima me koji bi bio najbrzi / najjednostavniji nacin za odradit to?

Jel tko imao ovaj problem?

Thx

Google Search Is Your Friend
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.5.2013 21:21 (lazy_punk).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
nedIm kaže...

"Već prilično star" PC sigurno ne podržava boot sa USB-a. Skini .iso i bootaj sa CD-a.

Hvala, samo što ću morati onda CD čitač nabaviti jer sam mislio da će moći bootati s USB-a...

Bio sam uvjeren da može bootati jer u BIOS-u imam opciju za prvi boot device da bude USB Flash.

Ako mi ne može bootati s USB-a gdje da instaliram Nas4Free? Jer ako instaliram na HDD kompletno gubim cijeli disk samo na taj OS, a i preporučuje se da Nas4Free bude instaliran odnosno embeddan na USB.

15 godina
neaktivan

Jel zna neko kako da update-ujem Cinnamon 1.6 na Cinnamon 1.8 koji je izašao u verziji Linux Mint 15? Na LMDE nema ništa u update menageru,da čekam da dođe ili ima neki drugi način?

EDIT: Riješno,samo sam enableo Romeo i napravio update (nestabilni repo)

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.5.2013 21:56 (filipvk1000).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

Da mislim koristiti taj PC aktivno za surfanje ili pisanje stavio bih Puppy, ali kako mi je primarna upotreba NAS odnosno Network Attached Storage, bolja mi je opcija Nas4Free koji je baš tome prilagođen, sa koliko vidim lijepim i jednostavnim web sučeljem i sl., ali mi i dalje nije jasno zašto ne radi :P

Morati ću probati s nekom drugom distribucijom pa ću vidjeti ako to radi :P

http://www.beertripper.com/OffTopic/2011/ot_Puppy_Linux_NAS.html

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
15 godina
neaktivan

Koji DE koristite? Stavio sam MATE i cinnamon pod jedno jer neda forum veću anketu :/

7 Cinnamon/MATE
7 GNOME 3 i noviji
3 KDE
1 Lxde
0 Xfce
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

kako najlakse instalirati drivere za wireless na zadnjem crunchbangu

laptop je acer aspire 5560g

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Zašto mi se stalno crasha unity na ubuntu 13.04 ali i pulse audio kad sam prešao na GNOME?

Minimalno sam ga tweak-ao.

Također ovaj backup tool radi samo backup home foldera, wtf?

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
EZY-E kaže...

Zašto mi se stalno crasha unity na ubuntu 13.04 ali i pulse audio kad sam prešao na GNOME?

Provjeri log-ove. Ovako napamet nitko ne može znati zašto.

Ad astra peronospora
15 godina
protjeran
Bypass kaže...
EZY-E kaže...

Provjeri log-ove. Ovako napamet nitko ne može znati zašto.

reinstalirao sam ga već i stavio GNOME, budem ako naiđem opet na probleme, za sad samo facebook chat ne mogu dodati.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
15 godina
neaktivan

Pozdrav i evo mene opet sa jednim problemom oko Nas4Free...

http://www.linuxquestions.org/questions/%2Absd-17/problem-with-installing-nas4free-4175464335/

Ovdje je kompletan moj problem opisan, ali nikako da dobijem neku stručnu pomoć pa se nadam da će netko ovdje znati o čemu se radi. Valjda nisam previše dosadan sa ovime!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam problem sa WINE-om, naime pokušavam instalirati Rome : Total War, no on se nalazi na nekoliko diskova, i sad kad promjenim disk igra i dalje javlja da nema novog diska unutra.

Pokušao sam "wine eject" , u wineconfigu sam pokušao mjenjati diskove tjekom instalacije al niš ne pomaže :S..
Ima li tko ikakvih ideja? 

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Imam problem sa WINE-om, naime pokušavam instalirati Rome : Total War, no on se nalazi na nekoliko diskova, i sad kad promjenim disk igra i dalje javlja da nema novog diska unutra.

Pokušao sam "wine eject" , u wineconfigu sam pokušao mjenjati diskove tjekom instalacije al niš ne pomaže :S..

Jesi li probao s Play on linux-om?

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
zerocool12 kaže...

Jesi li probao s Play on linux-om?

Da,bio mi je prvi pokusaj, kod POL-a mi ni ne dođe do promjene cd-a, jedino kad ga pokrenem iz terminala sa "wine c:/setup.exe/"

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.6.2013 22:01 (zerocool12).
17 godina
xDinichx kaže...

Pozdrav i evo mene opet sa jednim problemom oko Nas4Free...

http://www.linuxquestions.org/questions/%2Absd-17/problem-with-installing-nas4free-4175464335/

Ovdje je kompletan moj problem opisan, ali nikako da dobijem neku stručnu pomoć pa se nadam da će netko ovdje znati o čemu se radi. Valjda nisam previše dosadan sa ovime!

Probaj FreeNas.

I instalacija se preporuca na USB stick samo iz jednog jedinog razloga, da ti ne zauzima mjesto za dodatni hard. Disk s instalacijom mora bit odvojen od samih storage diskova u ZFS poolu pa se on sam ne moze koristiti za pohranu.

Probaj vidjet jel ti moze bootat bilokakvu linux/bsd distru s usb-a da vidis jel ti radi bootanje usb-a i istu stvar s CD-a.

I poslikaj/snimi ono kaj dobis kad probas nas4free pokrenut.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.6.2013 22:31 (Ante).
16 godina
neaktivan

Može pomoć, kako natjerati kompiz da radi ispravno na mate 1.6? Skinuo sam Mint Olivia i uspio sam pokrenuti compiz na mate ali kod windows dekoracija mi ne radi X dugme...kad ga pritiscem nista se ne desava, minimize i resize rade normalno...isto tako ne mogu omoguciti wobbly windows, zaledi mi se sistem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ante kaže...

Probaj FreeNas.

I instalacija se preporuca na USB stick samo iz jednog jedinog razloga, da ti ne zauzima mjesto za dodatni hard. Disk s instalacijom mora bit odvojen od samih storage diskova u ZFS poolu pa se on sam ne moze koristiti za pohranu.

Probaj vidjet jel ti moze bootat bilokakvu linux/bsd distru s usb-a da vidis jel ti radi bootanje usb-a i istu stvar s CD-a.

FreeNAS sam isto probao, ali sam odustao od njega jer imam 256mb RAM-a pa ne znam kako i hoće li to uopće raditi. A HDD ionako imam od 8gb koji mi ne služi ničemu, a posebno ne storageu. Koliko sam shvatio postoji UFS i ZFS. Ne znam razlike, ali za ZFS valjda treba puno više RAM-a nego za UFS.

Ovo za druge distre ću probati danas kada dođem doma pa javim ovdje rezultate.

17 godina
xDinichx kaže...
Ante kaže...

Probaj FreeNas.

FreeNAS sam isto probao, ali sam odustao od njega jer imam 256mb RAM-a pa ne znam kako i hoće li to uopće raditi. A HDD ionako imam od 8gb koji mi ne služi ničemu, a posebno ne storageu. Koliko sam shvatio postoji UFS i ZFS. Ne znam razlike, ali za ZFS valjda treba puno više RAM-a nego za UFS.

ZFS zaboravi ako nemaš min. 2 GB RAM-a i 64-bitni sustav.

Prestao sam pratiti pred dugo vremena, ali jesi li probao OpenMediaVault?

Gledam te!
14 godina
neaktivan

Jučer me ponovno iznervirao Mint (15). Skinem sliku i snimim ju na USB i pokrenem u Live okruženju. Sve radi brzo i fluidno i odlučim ga instalirati na laptop (HP 4710s, služi za isprobavanje i testiranje). Instalacija prođe brzo i bezbolno, restartam računalo, grub se diže i odaberem Linux Mint 15, sve prolazi brzo. Otvara se Mint, kad odjednom iznenađenje. Ekran prepun artefakata i neupotrebljiv, nisam siguran da li prepoznaje miša i tipkovnicu jer to ne mogu detektirati na ekranu. Kod rada u Live okruženju mi je malo bilo sumnjivo jer nije prepoznao ATI grafičku karticu, budući je slika bila OK i nije bilo problema nisam se zamarao tim.

Na kraju sam uspio ući preko recovery-a i sve funkcionira OK, obavio update i upgrade u nadi da će problem biti riješen međutim nije. Danas na večer ću pokušati riješiti problem, ako je netko imao sličnih problema i zna rješenje bit ću zahvalan na ušteđenom vremenu.

Izgleda da se Mint i ja nikako ne možemo naći na istoj valnoj duljini.{#}

0 0 hvala 0
15 godina

Provjeri podržani hardware i komentare http://community.linuxmint.com/hardware/welcome  {#}

Debian Wheezy
16 godina
neaktivan

Pozdrav,

moze li se napraviti restore Windows7 na 7-icu koja se virtualno pokrece na Ubuntu 12.04?

Hvala! isprika ako pitanje postoji vec..

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Jučer me ponovno iznervirao Mint (15). Skinem sliku i snimim ju na USB i pokrenem u Live okruženju. Sve radi brzo i fluidno i odlučim ga instalirati na laptop (HP 4710s, služi za isprobavanje i testiranje). Instalacija prođe brzo i bezbolno, restartam računalo, grub se diže i odaberem Linux Mint 15, sve prolazi brzo. Otvara se Mint, kad odjednom iznenađenje. Ekran prepun artefakata i neupotrebljiv, nisam siguran da li prepoznaje miša i tipkovnicu jer to ne mogu detektirati na ekranu. Kod rada u Live okruženju mi je malo bilo sumnjivo jer nije prepoznao ATI grafičku karticu, budući je slika bila OK i nije bilo problema nisam se zamarao tim.

Na kraju sam uspio ući preko recovery-a i sve funkcionira OK, obavio update i upgrade u nadi da će problem biti riješen međutim nije. Danas na večer ću pokušati riješiti problem, ako je netko imao sličnih problema i zna rješenje bit ću zahvalan na ušteđenom vremenu.

Izgleda da se Mint i ja nikako ne možemo naći na istoj valnoj duljini.{#}

Ček, opiši to kako ti slika izgleda? Da li bude kao da su frekvencija i rezolucija monitora poremećene?

A restart jedino moguć preko terminala (CTRL+ALT+F1) sa napamet ukucavanjem ->korisničko ime - password - sudo reboot - password?

Imam sličnih problema skoro pa uvijek, isto tako mogu dignut preko recoverya (odem na ono nešto sa "networking" i stišćem CTRL+X/Y/C).

Uglavnom sam sa svakom distrom to riješio tako da sam instalirao ili AMD-ove drivere ili neke druge od ponuđenih (fglrx-updates).

Please state the nature of the tehnical emer... oh, it's you. Have you tried turning it off and on again?
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.6.2013 17:27 (xhopeon).
14 godina
neaktivan
xhopeon kaže...

Ček, opiši to kako ti slika izgleda? Da li bude kao da su frekvencija i rezolucija monitora poremećene?

A restart jedino moguć preko terminala (CTRL+ALT+F1) sa napamet ukucavanjem ->korisničko ime - password - sudo reboot - password?

Imam sličnih problema skoro pa uvijek, isto tako mogu dignut preko recoverya (odem na ono nešto sa "networking" i stišćem CTRL+X/Y/C).

Uglavnom sam sa svakom distrom to riješio tako da sam instalirao ili AMD-ove drivere ili neke druge od ponuđenih (fglrx-updates).

Slika izgleda zamućeno, ispikselizirano i uglavnom neprepoznatljivo. Jasno mi je da ću morati instalirati drivere za grafičku karticu, to mi je bilo jasno još sinoć. Ali kako to da npr Ubuntu 13.04 (na kojeg se Oliva naslanja) nema tih problema (barem na ovom mom laptopu), isto kao i openSUSE?

Uglavnom ću večeras pokušati riješiti problem, pa napišem osvrt.

EDIT: Nikako ne uspjevam osposobiti računalo da radi s ATI driverima. Kada sam sve složio crkava Cinammon. Odustah od AMD/ATI drivera. Problem sam riješio ovako:

sudo apt-get remove fglrx* (uklanjanje fglrx drivera)  

sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati (instalacija open source drivera)

Na neku foru kod instalacije se instalira nešto što nije open source driver i sve ode k vragu. Dat ću mu šansu i isprobati gas open source driverima. Zanimljivo je to što MATE radi bez problema.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.6.2013 1:05 (mario.L_hr).
16 godina
neaktivan

Pocinje mi Arch ici na zivce pomalo. Svako malo neki update koji mijenja direktorije, pa onda izbaci error, pa moram na ruke popravljati. Svako malo neki fijasko sa promjenom imena paketima, ali ne i svim ostalim paketima koji o njima ovise.

Jel koristi netko ovdje Arch kojem svaki update prodje bez problema?

They say freak, when you're singled out...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja sam sad nakon updatea svega osim filesystems paketa prvo išao srediti par pacnew configa, pa sam zatvorio terminal prije novog -Su.

Nakon što sam ga zatvorio, ništa više nisam ni otvorio. :) Ali brzinski pacstrap paketa sa live sticka je riješio problem. Osim ovog incidenta

za koji sam samo ja kriv, nikad nisam imao problema. Zadnji update koji je na forumu napravio haos (ne računajuću systemd prelazak koji

sam napravio prije vremena) bio je ovo. Samo čitati naslovnicu i mailing liste ako si na testingu i ne bi smjelo biti problema.

A opet bi rađe kod svakog apdejta nešto ručno radio nego gledao recimo apt kako se pati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nedIm kaže...

Ja sam sad nakon updatea svega osim filesystems paketa prvo išao srediti par pacnew configa, pa sam zatvorio terminal prije novog -Su.

Nakon što sam ga zatvorio, ništa više nisam ni otvorio. :) Ali brzinski pacstrap paketa sa live sticka je riješio problem. Osim ovog incidenta

za koji sam samo ja kriv, nikad nisam imao problema. Zadnji update koji je na forumu napravio haos (ne računajuću systemd prelazak koji

sam napravio prije vremena) bio je ovo. Samo čitati naslovnicu i mailing liste ako si na testingu i ne bi smjelo biti problema.

A opet bi rađe kod svakog apdejta nešto ručno radio nego gledao recimo apt kako se pati.

Bas na ta tri problema sam i mislio generalno, pored onoga koji je trazio prepravljanje hooksa u /etc/negdje... ma, maltene, svaki put kad updateam, ili update ne prodje pa moram na ruke popravljati nesto, ili prodje ali sad nesto ne radi... 

Zbunjuje me ovaj update, prijavljuje mi grub kao unofficial package. I to dvaput. Wtf. /bin, /sbin i /usr/sbin su glomazni, a kazu da to moram na ruke ici sredjivati - ne pada mi na pamet.

Mislim da cu ostavit sistem ovako do neke buducnosti kad mi se bude dalo popravljati. Moj media server je dozivio lockdown upravo kad su presli na systemd. Jos uvijek vrti arch koji ima initscripts, nista ne updateam, sve radi ko puska.

They say freak, when you're singled out...
17 godina
neaktivan

Misliš kada je uvedem block hook? Ja sam /etc/mkinitcpio.conf sredio po ovome i imam samo base i fsck hooks.

Od paketa sa koji su se petljali bilo gdje izvan /usr/bin sam imao samo jedan iz AUR-a koji mi ni ne treba. Sve što je u repozitorijima moralo je biti sređeno u testingu. Ja ga imam uključenog i opet nije bilo problema oko oficijelnih paketa.

Stavi errore i output

"pacman -Qqo /bin /sbin /usr/sbin | pacman -Qm -"

možda je neka glupost u pitanju.

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Olivia je dobar i ispoliran OS, nakon porođajnih muka. Lako ga se može prilagoditi vlastitim potrebama, veliki plus ima dajem na vrlo dobroj implementaciji conky-a (meni jedna od must have aplikacija), lako se mijenjaju teme i imam osjećaj da su u potpunosti okrenuti prema temama na netu (jednostavnost apliciranja istih je za svaku pohvalu).

Ono na čemu ću morati poraditi je flash. Kada ga koristim procesor ne pada ispod 50%.

0 0 hvala 0
17 godina
xDinichx kaže...
Ante kaže...

Probaj FreeNas.

Ovo za druge distre ću probati danas kada dođem doma pa javim ovdje rezultate.

A da jednostavno instaliras minimal debian ili freeBSD i na njemu upogonis sambu, nfs, ftp ili sta vec zelis za sheranje?

Meni je FreeNas bio praktican jer mi je bilo najlakse na njemu upogoniti iSCSI za virtualizaciju i ZFS je super. No za sheranje manjih kolicina ne kriticnih podataka nema potrebe za ZFS-om i takvim necim.

A ako zelis pak isprobavat onda najbolje to u virtualki odraditi, dodas hrpu virtualnih diskova i radis s njima.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice