Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.505.014
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Krunoo7 kaže...

Kad smo već kod drivera, postoje li neke alternative atijevim driverima i za starije grafe?

Open source driveri.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav!

Imam mali notebook Acer Aspire One D270-1044. S njim su dosli i Windows 7 starter no ubrzo mi je dojadilo koliko je racunalo sporo. Shvacam da se radi o Netbooku, ali doista mi se i za to cinilo da presporo radi pa sam odlucio potraziti neko bolje rjesenje za OS. Instalirao sam Linux, Joli OS i doista racunalo sada radi nevjerojatno brze, a jos uz to OS je prilagodjen netbooku pa je sve vrlo pregledno i lijepo.

Ono s cim imam problem je VGA driveri. Naime sto se tice OS-a sve normalno radi, ali volim na njemu imati i instaliranu pokoju jednostavnu igru. E tu se javljaju problemi jer cini se da za integriranu intelovu graficku ne postoje linux driveri, samo windows. Ima li tko kakvo rjesenje?
I da, mislim da ne treba posebno naglasavati da nemam nekog iskustva s Linuxom. 

“Some people hear their own inner voices with great clearness. And they live by what they hear. Such people become crazy... or they become legend.” -Jim Harrison

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
RE: Linux Questions&Answers

Jel mi moze neko objasnit kako da namjestim normalnu rezoluciju na Lubuntu...Pronadem ja ono "Preferences" pa "Monitor Settings" i tu mi ponudi samo dvije rezolucije (640x480 i 320x240) ali one su mi prevelike,jel mogu nekako namjestit na 1280x1024 ili barem 1024x768....

17 godina
neaktivan
ESET_5 kaže...

Jel mi moze neko objasnit kako da namjestim normalnu rezoluciju na Lubuntu...Pronadem ja ono "Preferences" pa "Monitor Settings" i tu mi ponudi samo dvije rezolucije (640x480 i 320x240) ali one su mi prevelike,jel mogu nekako namjestit na 1280x1024 ili barem 1024x768....

Driveri. To ti je odmah indikator da nisu dobro instalirani ili da nisu dobri instalirani.

12 godina
neaktivan

Kako da ih instaliram na lubuntu?

Ja nisam nista dirao jer sam citao da linux sve odradi sam sto se drivera tice... :/

16 godina
ESET_5 kaže...

Ja nisam nista dirao jer sam citao da linux sve odradi sam sto se drivera tice... :/

-ali nisi dovoljn (precizno) čitao. (sličan problem s postom iznad, odgovor vrijedi za oba..)

-jesi li instalirao restrictede, npr tweak je zgodan? Ja nisam naišao na konkretniji problem s intelovom grafikom na npr ubuntu, ali to ne znači da je lubuntu identičan..

-proizvođač hardwarea (kao VGA) proizvodi i drivere, dok ih ostali samo redistribuiraju. Proizvođač neke VGA kartice ili notebooka je netko kao npr HP, acer, Dell.. dok je 'pravi proizvođač' u ovom slučaju intel. Intel već godinama ne želi olakšati support za linux, istovremeno novije distre su izbacile iz supporta neki stariji hardware. Dali generički-open driver radi zadovoljavajuće nije baš grijeh neke distre, više one druge strane, pa je rješenje kilavo.

-Rješenje je traženje drivera po bespućima neta, forumima s takvim pitanjem ili pokušaj s drugom distrom koja možda ima potrebno.. Kreni od chipa (intela) i proizvođača, probaj (live) ArtistX ili OpenSuse.. jer ubuntu i derivati su izbacili neke sitnice koje su ponekad potrebne. Najgori scenarij za početnika je korištenje terminalskog make i kompajliranja potrebnog drivera ako nema već pripremljenog.

-ako lubuntu radi zadovoljavajuće, tad može svaka distra raditi jednako dobro, samo treba odabrati takve pakete, gui.. bitno je da taj konkretan problem zaobiđeš/rješiš i ne pretjerati sa očekivanjima. Sve ostalo je jednako na svim distrama (upravo se razlikuju po odabranim paketima koji jesu ili nisu uključeni,kao i repozitoriju i održavanju). Druga live distra je najbrži/najbezbolniji način provjere, poželjna i zato da kao početnik vidiš ostale, tko zna možda se odlučiš za neku treću distru ili dobiješ rješenje lubuntua...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ESET_5 kaže...

To je istina da sam sve drivere instalira, ali ponekad se dogodi da imas neki cupavi komad hardvera koji ne uspije od prve dobro instalirati.

Za pocetak navedi konfiguraciju i graficku koju imas, onda cemo dalje vidjeti.

14 godina
neaktivan

presao sam sa win7 na ubuntu 12.10, instalirao sam lol i tm nations od igrica, i vidim da mi je fps punoo losiji, to je normalno ili? probao  sam update-ati drivere od graficke, al kad se nakon update-a restartao komp vise nisam vidio onaj taskbar i ono sa strane pa sam morao reinstalirat ubuntu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

da fps je losiji u igrama koje nisu bas pravljene za linux , ubuntu 12.10 ima problem sa instaliranjem grafickih drivera . tu ti je objasnjen problem sa driverima http://tuxperience.blogspot.com/2012/12/fix-losing-unity-desktop-after.html

Current : desireHD S-OFF - unlocked - JellyTime rom | Old : EVO 3D, Nexus , Iphone 4S ,One X, GTi9300,XPERIA S

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Zašto nisi instalirao 12.04 LTS ili ako hoćeš zadnju verziju 13.04 (radi stabilno iako još nije službeno vani).

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Zašto nisi instalirao 12.04 LTS ili ako hoćeš zadnju verziju 13.04 (radi stabilno iako još nije službeno vani).

za 13.04 nisam znao al cu ga vjerojatno stavit ak nece ljudi imat problema s driverima 

13 godina

da skini si daily beta ili cekaj mislim 2 dana i izaci ce official 13-04 , ali potvrdno rade driveri dobro na 13-04 , nema problema. odaberes ati drivere propertary

Current : desireHD S-OFF - unlocked - JellyTime rom | Old : EVO 3D, Nexus , Iphone 4S ,One X, GTi9300,XPERIA S

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
g3arv8 kaže...

da fps je losiji u igrama koje nisu bas pravljene za linux , ubuntu 12.10 ima problem sa instaliranjem grafickih drivera . tu ti je objasnjen problem sa driverima http://tuxperience.blogspot.com/2012/12/fix-losing-unity-desktop-after.html

to sam sve napravio, opet nemam unity :( ak bi mi  mogo pomoc kak da ga vratim nazad

13 godina

iskreno imam 4850 i isprobavao sam na 12.10 korake i nisam uspio posto legacy ati ne podrzava xorg 1.13 . tebi bi trebalo raditi posto imas noviju verziju ati kartice.http://askubuntu.com/questions/74171/is-my-ati-graphics-card-supported-in-ubuntu isprobaj  ovo , ako nebude radilo skrati si muke i skini 13.04 i instaliraj..

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
g3arv8 kaže...

iskreno imam 4850 i isprobavao sam na 12.10 korake i nisam uspio posto legacy ati ne podrzava xorg 1.13 . tebi bi trebalo raditi posto imas noviju verziju ati kartice.http://askubuntu.com/questions/74171/is-my-ati-graphics-card-supported-in-ubuntu isprobaj  ovo , ako nebude radilo skrati si muke i skini 13.04 i instaliraj..

sad sam 13.04 beta 2 stavio na usb i bilo se instaliralo, i kad se rebootao comp onak mi je flashalo ubuntu i rozi screen i mogo sam samo ctrl+alt+f1, al ja nista neznam u tom terminalu. Sad ponovno instaliram al sam ukljucio ono da automatski update-ove instalira za vrijeme instalacije, valjda ce sad radit

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.4.2013 0:19 (Dd_Optic).
14 godina
neaktivan
instaliram 13.04 beta2 s usb-a i nakon restarta mi je rozi screen, nesto krivo radim ili?
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

hmm zanimljivo :) nekako da izbjegnes moguce greske sprzi ga na dvd , naredi boot device priority , ako ne probaj prije svega ovo http://askubuntu.com/questions/120096/ubuntu-hangs-at-purple-screen , btw komp ti nema ono uefi sranje sa win8 ( mislim nema zakljucan bootloader, nije dosao sa win8 ) ?

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
g3arv8 kaže...

hmm zanimljivo :) nekako da izbjegnes moguce greske sprzi ga na dvd , naredi boot device priority , ako ne probaj prije svega ovo http://askubuntu.com/questions/120096/ubuntu-hangs-at-purple-screen , btw komp ti nema ono uefi sranje sa win8 ( mislim nema zakljucan bootloader, nije dosao sa win8 ) ?

hvala ti puno, ovaj link sta si dao je proradio :) sad mi dodje  u desnom dole kutu amd unsupported hardware pa pokusavam to rijesit

EDIT: amd unsupported hardware u donjem desnom kutu sam rijesio komandom sudo apt-get install fglrx-updates i reboot nakon toga ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.4.2013 7:20 (Dd_Optic).
16 godina
neaktivan

Preko čega si instalirao drivere, preko addditional drivers ili dodavanjem third party repozitorija?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

u system settings- aditional drivers , naredis na propertary, a btw danas ti je izaso i officiall 13.04 , tako da updejtaj ovaj  , sa sudo apt-get update 

sudo apt-get upgrade . i sretno :D

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
g3arv8 kaže...

u system settings- aditional drivers , naredis na propertary, a btw danas ti je izaso i officiall 13.04 , tako da updejtaj ovaj  , sa sudo apt-get update 

sudo apt-get upgrade . i sretno :D

oce mi se tim nesto od programa sta sam ja instalirao i driveri od graficke deinstalirat?

13 godina

programi nebi trebali , a ako si u additional drivers stavio propertary trebalo bi tako ostati , u biti nikakve vece promjene , samo update sistema

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Gospodo,jel je moguca direktna nadogradnja sa 12.04 na 13.04? 
Jer mi za sada samo 12.10 prikazuje :S

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Ne.

Prvo nadogradi na 12.10 a zatim na 13.04. Mada osobno mislim da ti je lakše to napraviti clean instalacijom.

Možeš napisati razlog koji te navodi na istu jer i ja trenutno dvojim da li preći.

16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
zerocool12 kaže...

Ne.

Prvo nadogradi na 12.10 a zatim na 13.04. Mada osobno mislim da ti je lakše to napraviti clean instalacijom.

Možeš napisati razlog koji te navodi na istu jer i ja trenutno dvojim da li preći.

Pa, volim pratiti te releaseve, pogotovo jer ponekad znam snimit koji video za yt (o igranju na linuxu) pa volim biti u toku sa stvarima.

Clean install mi ne dolazi u obzir jer sam već sve postavio na ovom računalu i od verzije 10.04 Ubuntu samo nadograđujem bez ikakvih večih problema.

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
14 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Pa, volim pratiti te releaseve, pogotovo jer ponekad znam snimit koji video za yt (o igranju na linuxu) pa volim biti u toku sa stvarima.

Clean install mi ne dolazi u obzir jer sam već sve postavio na ovom računalu i od verzije 10.04 Ubuntu samo nadograđujem bez ikakvih večih problema.

Onda moraš step by step. Prvo upgrade na 12.10 a zatim upgrade na 13.04.

13 godina

dobar su napredak napravili u brzini unity-a , u odnnosu na 12.10.  , izmjenili par ikona kernel update , isplati se prijeci,  driveri manje zezaju jer mislim da su dodali onaj linux headers .

0 0 hvala 0
15 godina

posto vidim da nie bas lako napravit dual boot win\linux a pogotovo jer hocu prvi put da probam linux tj ubuntu probao bi u virtualki kako to ide i oso sam na ovaj link u clanku gdje je odabir image-a i koji da skinem onaj lte ili drugi?....  i ako neko zna napamet kako u virtualku instalirat ubuntu,valda se instalira prvi put i s njom radim...skinio sam VMware Player za virtualku.... 

Opali HVALA ↓↓↓
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
jocommb kaže...

posto vidim da nie bas lako napravit dual boot win\linux a pogotovo jer hocu prvi put da probam linux tj ubuntu probao bi u virtualki kako to ide i oso sam na ovaj link u clanku gdje je odabir image-a i koji da skinem onaj lte ili drugi?....   i ako neko zna napamet kako u virtualku instalirat ubuntu,valda se instalira prvi put i s njom radim...skinio sam VMware Player za virtualku....

Odgovorio sam ti ovdje:

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/ubuntu-1304-spreman-download/185925.aspx?page=1&jumpto=3613828&sort=asc&view=flat

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.4.2013 21:27 (captain_soap_McTawish).
14 godina
neaktivan

dal mi moze netko rec kak se stavljaju teme na linux, ili  mi dat neki link koji to objasnjava? koristim ubuntu 13.04

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice