Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.728
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Re: Linux - pitanja i odgovori
mali ivica86 kaže...

imam hd4890  xD loše loše znaci moglo bi biti komplikacija,jel linux automatski vuce drivere i koja je preporuka linuxa za mene početnika

Za drivere pogledaj što je meni kolega napisao-tako i ti možeš doći do njih.

Za početnike definitivno linux Mint.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
16 godina
mali ivica86 kaže...
..

i radi čega se najvise isplati stavit linux na računalo?

-isplaivost je povezana s novcem. To znaš ti, dali se tebi isplati.

Može bit free (ali nije svaki) kao i aplikacije. Postoje free i pod Win. LOffice, 7z, VLC... itd.

-Linux nije windows, PlayStation nije Nintendo, nije.. itd.

-proizvođači nekog HW ili SW odlučuju što se NJIMA isplati i to rade.

-Steam za linux je možda početak gaminga...

-ne razlikuješ podatke od aplikacija. Podatak je film, glazba, slika.. koje možeš pokrenuti-pregledavati-preslužavati na bilo kojem uređaju ili OSu koji ima takve mogućnosti. TV, mobitel, PC.. to su sve sadržaji-podatci. Playeri su onaj soft koji to radi. Hardware DVD-plajer je zapravo jednako i software, tj chip u njemu koji radi išto što i bilo koji PC-soft player samo što je ograničen nadogradnjama-izborom. Izbor je dali koristiš neki player, ali generalno svaki može sve, kao što svaki automobil služi svrsi, pa opet nije sve isto..

Codec je osnova, tj mp3, divx, H264.. i to je odvojeni problem, tj codec opet ima vlasnika i sam soft-player nema ništa s tim osim što ga koriti. Pošto je codec u biti jedan za npr mp3 tako ćeš s bilo kojim playerom koji ga koristi dobiti jednak rezultat-zvuk. Player je samo korisnički GUI za klikanje-efekte ili nasuprot minimalizam da ga praktički ne vidiš.

Internet, java, flash, video, audio.. hardware ovisi o soft dijelu i tu je skoro svejedno koji OS ili uređaj koristiš. Danas svaki player može vrtiti divixe, prije nije mogao...

Smisao ovog odlomka, da vidiš da to nema veze s win-linux OSom. Soft-player + codec. OS je samo GUI (ili bez GUIa) koji to korisniku olakšava/omogućuje ali sam OS nema veze s tim. Ima samo toliko da je proizvođačima intieresantan win jer drži 90% desktopa naspram linuxovih 1%, ali to ne znači da je  jedan ili drugi dobar-loš, da nešto može ili ne. To su samo nule-i-jedinice, nema razlike osim interesa krupnog biznisa.

i važan btw,  vjerojatno svi hardware playeri (ne samo playeri, DVD-DVBt-multimedijalni playeri.. pa i TVi, s mogućem priključkom LANa-YT..) vrte neku distru linuxa. Ne vrte windowse. Po tom kriteriju win je mala beba naspram linuxa za multimediju. Istina je pak stvar tumačenja, tj MS ne radi OS s tom namjenom nego za desktop, dok je npr Myth (ubuntu) upravo za to i free (proizvođačima je to važno, jer plaćaju.. dakle tu je početno pitanje  = isplativost ali za njih, ne za tebe osim u konačnoj cijeni proizvoda).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.3.2013 13:22 (ihush).
13 godina
neaktivan
ihush kaže...
mali ivica86 kaže...
..

i radi čega se najvise isplati stavit linux na računalo?

-isplaivost je povezana s novcem. To znaš ti, dali se tebi isplati.

Može bit free (ali nije svaki) kao i aplikacije. Postoje free i pod Win. LOffice, 7z, VLC... itd.

-Linux nije windows, PlayStation nije Nintendo, nije.. itd.

-proizvođači nekog HW ili SW odlučuju što se NJIMA isplati i to rade.

-Steam za linux je možda početak gaminga...

-ne razlikuješ podatke od aplikacija. Podatak je film, glazba, slika.. koje možeš pokrenuti-pregledavati-preslužavati na bilo kojem uređaju ili OSu koji ima takve mogućnosti. TV, mobitel, PC.. to su sve sadržaji-podatci. Playeri su onaj soft koji to radi. Hardware DVD-plajer je zapravo jednako i software, tj chip u njemu koji radi išto što i bilo koji PC-soft player samo što je ograničen nadogradnjama-izborom. Izbor je dali koristiš neki player, ali generalno svaki može sve, kao što svaki automobil služi svrsi, pa opet nije sve isto..

Codec je osnova, tj mp3, divx, H264.. i to je odvojeni problem, tj codec opet ima vlasnika i sam soft-player nema ništa s tim osim što ga koriti. Pošto je codec u biti jedan za npr mp3 tako ćeš s bilo kojim playerom koji ga koristi dobiti jednak rezultat-zvuk. Player je samo korisnički GUI za klikanje-efekte ili nasuprot minimalizam da ga praktički ne vidiš.

Internet, java, flash, video, audio.. hardware ovisi o soft dijelu i tu je skoro svejedno koji OS ili uređaj koristiš. Danas svaki player može vrtiti divixe, prije nije mogao...

Smisao ovog odlomka, da vidiš da to nema veze s win-linux OSom. Soft-player + codec. OS je samo GUI (ili bez GUIa) koji to korisniku olakšava/omogućuje ali sam OS nema veze s tim. Ima samo toliko da je proizvođačima intieresantan win jer drži 90% desktopa naspram linuxovih 1%, ali to ne znači da je  jedan ili drugi dobar-loš, da nešto može ili ne. To su samo nule-i-jedinice, nema razlike osim interesa krupnog biznisa.

najvise koristim računalo za igre i multimediju...

Teško je naći svjetlo, ako ni ne znaš da živiš u mraku
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

znači normalno se moze steam instalirat na linux i igrat sve igre sa steama?

Teško je naći svjetlo, ako ni ne znaš da živiš u mraku
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
mali ivica86 kaže...

znači normalno se moze steam instalirat na linux i igrat sve igre sa steama?

sve igre koje su za linux na steamu...

16 godina
mali ivica86 kaže...
..

najvise koristim računalo za igre i multimediju...

- i opet formulacija koja ništa ne govori.

- multimedija? single medija nekadašnji TV za sliku, linija za zvuk, commodorac za igre.. pa kad se tv spoji s linijom dobiješ kućno kino = multimedija. Ili razni zabavni sadržaji, internet..

To danas rade svi uređaji, mobiteli pa nadalje, MaxTV, SetTopBox...

Većina je na *nixu, +90-100% linux. Po tom kriteriju je windows 'slab', windows je desktop OS. Danas je sve 'multimedija', internet=multimedija.

- Igre, da na PCu je win glavni, ali tko zna, usporedba s konzolama + piraterija, kao i najava Steama tako da možda gaming pređe na linux. Opet to je stvar biznisa i njihovih interesa (dok je tvoj možda laka dobavljivost na torrentu suprotan njihovom interesu). Povezano s tim proizvođači pratećeh HWa za VGA (i periferiju ko joystick, razni USB adapteri..) moraju naći svoj interes, dok je linux na 1% oni tog interesa nemaju, ako se poveća udio, proizvođači će doći zbog novca (ne zbog tvog interesa ili želja) jednako kao što će tad možda napustiti win platformu. .. ali 'ne mjenja se konja koji pobjeđuje' godinama uhodan biz. Tak da su za sad šanse jako male da se to desi...

- emulatori nisu odgovor, VMovi još manje jer je i dalje originalan OS ispod haube uz problem performansi.

- ima igara na linuxu, (SonyPS je *nix-linuxBSD varijacija, slično je Mac-OSX imaš WOW.. pa i MS-Office), 'bezbroj', free, ali nisu toliko aktualne AAA naslovi (osim ako te zanima Tetris i varijacije). Zato je Steam šansa za linux, ali (neki automatski misle free) to ne znači da će igre biti free. OS nije igra, OS je samo OS i može sve, samo treba (netko, iz interesa) napraviti igru-aplikaciju.

Uopće nije problem u OSu, nije problem (ili razlika) win-lin. = Interesi, licence, +postojeće stanje..

16 godina
neaktivan
mali ivica86 kaže...

znaci u teoriji bi se to moglo izvest a sta je sa praksom ,igram igre od blizarda i ponajvise u zadnje vrijeme dotu 2...windowsi mi se vec lagano gade...sta je sigurnošcu u linuxu dal je napadan ko windows?E a i koji su nedostaci i rednosti instaliravanja linuxa naspram windowsa

Ja igram dotu 2 na linuxu, evo ti instrukcije za install : 

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
13 godina
neaktivan
evo me opet, ispricavam se sto kasnim. pisem s psp-a jer compiz popi3di kad upalim ff.
pod graphics mi pise driver unknown, i experience standard.
(nadporuka ako se trebate podsjetit na problem)
13 godina
neaktivan
nemam edit, pardon za dupli
u software sources pod addit. drivers mi pise koju grafu imam i da koristi recommended driver. (X.org x server)
17 godina

ako te taj compiz toliko unistava, probaj sa KDE-om, samo u konzolu utipkaj:   sudo apt-get install kde-desktop   (mislim da je tako, ako nije nek me neko ispravi). I nakon toga, log-out, promijeni session na KDE i uzivaj.

13 godina
neaktivan
a mogu probat to, al opet necu se pomirit s tim da mi grafa ne dela
13 godina
neaktivan

Instalirao sam mesa-utils i sad mi piše u system details da je Driver Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 0x301).

Pretpostavljam da tu nešto ne valja, jer je onaj koji mi nudi u software sources X.Org?

EDIT: Uspio sam instalirati proprietary drivere. Nisam siguran kako hh

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.3.2013 15:19 (Markus Dignus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Za Radeone HD 77xx i više, proprietary driver (fglrx, odnosno Catalyst) je nužan - open source radeonsi driver za GCN kartice je u razvoju (30. siječnja dobio je 2D akceleraciju). Ako se ne koristi AMD-ov driver, OpenGL (i Compiz) radi na glavnom procesoru (llvmpipe) - zato je opterećenje procesora visoko. Alternativa je korištenje desktop okruženja koje ne zahtijeva OpenGL za rad - XFCE, LXDE, KDE s isključenim efektima, GNOME3 Fallback Session, Unity2D, E17, ...

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.3.2013 15:38 (hrx).
14 godina
neaktivan

Večer ljudi,

koristi tko Cygwin?
I ako da, što mislite? Isplati li se on više nego linux u Virtual Box ako planiram samo vježbat?
Hvala!

Potpisah se!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...

Večer ljudi,

koristi tko Cygwin?
I ako da, što mislite? Isplati li se on više nego linux u Virtual Box ako planiram samo vježbat?
Hvala!

VirtualBox moj glas ima.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...

Večer ljudi,

koristi tko Cygwin?
Hvala!

Virtual Box..

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
16 godina
1domagoj1 kaže...
BenjamiX kaže...

Večer ljudi,

koristi tko Cygwin?
Hvala!

VirtualBox moj glas ima.

-cigo.

(prosta rečenica, pa evo i proširene..)

- .. jer trebaš linuxlike CMD pod win (ako trebaš). Jer je češća situacija da si za desktopom win-PCa (ostatak officea i ostalih MSovskih vezanih sitnica) nego da koristiš linux OS kao desktop. Zapravo svejedno (jer uvjek možeš mrežom na linux pa s njega obaviti iste stvari), ali nek se nađe.. pogotovo zbog sitnih razlika kao \\\  ili / u pathovima.

- instalirat ga možeš bilo gdje, ali.. zbog CDMovskih mogućih problema, ili OSa 32-64 i ''Program Files..'' patha, može ga se instalirati u C:\Cygwin ili navesti putanju u DOS-8.3 formatu npr 'Progra~1', dodati path ''..\bin'' prije windowsovih (ne appendati, nego na početak).

- pošto se podrazumjeva da možeš imati nekoliko VMova na (svejedno koji host) glavnom OSu za učenje, ili mrežno u radu, ispada da je svejedno što odabereš ali koristeći Cygwin na Win lakše primjetiš da bitnih razlika nema. Recimo kao da jednog dana moraš voziti auto u nekom dijelu Britiš imperije po pogrešnoj strani... ako služi učenju tad je bolje i to znati dok u praksi može biti rezerva.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.3.2013 22:25 (ihush).
14 godina
neaktivan

Hvala ekipa!
Budem stavio onda neku low-end distribuciju u VirtualBox i igrao se. :)

Potpisah se!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-cigo.

(prosta rečenica, pa evo i proširene..)

- .. jer trebaš linuxlike CMD pod win (ako trebaš). Jer je češća situacija da si za desktopom win-PCa (ostatak officea i ostalih MSovskih vezanih sitnica) nego da koristiš linux OS kao desktop. Zapravo svejedno (jer uvjek možeš mrežom na linux pa s njega obaviti iste stvari), ali nek se nađe.. pogotovo zbog sitnih razlika kao \\\  ili / u pathovima.

- instalirat ga možeš bilo gdje, ali.. zbog CDMovskih mogućih problema, ili OSa 32-64 i ''Program Files..'' patha, može ga se instalirati u C:\Cygwin ili navesti putanju u DOS-8.3 formatu npr 'Progra~1', dodati path ''..\bin'' prije windowsovih (ne appendati, nego na početak).

- pošto se podrazumjeva da možeš imati nekoliko VMova na (svejedno koji host) glavnom OSu za učenje, ili mrežno u radu, ispada da je svejedno što odabereš ali koristeći Cygwin na Win lakše primjetiš da bitnih razlika nema. Recimo kao da jednog dana moraš voziti auto u nekom dijelu Britiš imperije po pogrešnoj strani... ako služi učenju tad je bolje i to znati dok u praksi može biti rezerva.

Ja sam cuo, a i slusam slicne stvari po drugim temama da, citiram: "Terminal treba negdje duboko zakopati a onima koji ga spominju izbit zube!" - to je ocito filozofija Win nenaslinika, tako da ne vidim potrebe za shell-om pod Windowsima.

16 godina
1domagoj1 kaže...
..

Ja sam cuo, a i slusam slicne stvari po drugim temama da, citiram: "Terminal treba negdje duboko zakopati a onima koji ga spominju izbit zube!" - to je ocito filozofija Win nenaslinika, tako da ne vidim potrebe za shell-om pod Windowsima.

{#} uzimaš riječi Zealota (poznatog po nenasilju) kao relevantne. Čak je u pravu za 96% juzera (koji samo trebaju miša i ikonice), 2% juzera ipak treba shell i to ovi prvi nikad neće shvatiti... dok ne pokušaju nekim GUIem dobiti smisleni rezultat nalik grepanom iz loga baze i sl. Recimo win.explorer je (meni) OK kad klikam, ali ni do koljena NCu, Beyondu, osmica to popravlja, ali cmdovsko brisanje u jednom redu ili batchu, Viu, je neusporedivo naspram klikanja koje bi morao guievskim alatom po kriteriju datuma, naziva, raznih pipeova, ORova i sl. To onih 96% nikad neće razumjeti (osim kao efekte u Matrixu).

Ok, znamo BlueMaxa, ali što tebe čini tako ''anti'' MSovskim? Ima i kod njih dobrih nakupina nula-jedinica, sve je to isto, samo drugi wallpaper.

-btw, jeste li primjetili da u filmovima s tipkovnicom, uvjek lupaju enter, ponekad space i tab i što je najčudnije, uspiju provaliti najjače zaštite za manje od (-1sec) zadanog vremena dok ima komad odvraća pažnju glavom na koljenima. Naravno, to sve je u win.exploreru dok se na poklopcu notebooka vidi jabuka a na ekranu stoji POST ''insert system disk and pres F1...''.

17 godina
neaktivan

Ah, onda si izvisio, neces se puno usreciti s cmd-om na Win, a bome ni s onim wanna-be-shellom zvanim Power shell. Cygwin ne znam kako radi (a ne znam zasto ne bi), ali ako radi dobro, super!

Nista posebno, samo ovakve gluposti, pa onda nakon toga ovakve i opcenito kenjanja s njihove strane, nepostivanje standarda, a sve u svrhu da cijeli svijet potcine pod svoje - sjetimo se samo koliko im je trebalo da IE srede prema standardima, probali su i tu krojiti neke svoje brija-standarde, ali su konacno s verzijom 8 ili 9, ne znam tocno, shvatili da to bas tako i ne ide. Opcenito zatvorenost platforme, pa se ne zna sto se kuha ispod haube i kad vidis ovakav clanak, svasta ti padne na pamet {#}.

Jer, budimo realni, informacija je nafta 21. stoljeca. Tko upravlja informacijama, upravlja svijetom. Ja ne zelim da to budu korporacije.

16 godina
1domagoj1 kaže...

.., upravlja svijetom. Ja ne zelim da to budu korporacije.

-uf. A ja samo želim start button i close na pravoj (right) strani okna.{#}

-standardi (tj vlasništvo) je veliki biz. To je razlog zašto svatko tko može pokušava gurati/nametnuti svoj standard. Dal je to pdf, h.264, doc, CP852-DOS/IBM/Win.., format mem.kartice ili utičnice USBa.. sve je to dio iste priče. Vlasniku svi ostali plaćaju. Svaki uređaj za CD-DVD-BR ako želi nositi logo CD mora platiti Philipsu, jevel case također (prazna kutija) inače se ne smije tako zvati. Kabel firewire=Apple, iLink=Sony IEEE1394.. itd. A sve je to ''isto'' svi mobiteli se pune na istu struju iz utičnice 220V, sve mem. kartice, dok se kabel samo tako zove ali i to košta. To su 'standardi' i razlozi zašto ih se gura. Novac ako si vlasnik, odnosno ako nisi da izbjegneš plaćanje.

17 godina
neaktivan

kako sad po birtijama hodaju inspektori, jedan je zamolio mog buraza da mu makne windowse s laptopa koji na šanku služi za surfanje. to je bio neki 10 g. stari hp. probali gore stavim mint mate 13, al bacilo na nazad u konzolu žaleći se na nekonfigurirane x-e i grafiku (x200 radeon). opensuse kde se digao bez beda, al wifi chip zadaje probleme, neki broadcomov BMC3411.

nagovaram ga na pepermintOS ili elementaryOS, jer ionako će biti samo surfmašina. buraz javlja da je uspio osposobiti wifi uz pomoć uputa po forumima ( stavio driver na blacklist i instalirao drugi, iako nikad nije do tada koristio linux). on sretan. vlasnik oduševljen izgledom elementaryja. izgleda da sam ih uspio malo zainteresirati. još kad im pokažem opensuse 12.3!

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-standardi (tj vlasništvo) je veliki biz. To je razlog zašto svatko tko može pokušava gurati/nametnuti svoj standard. Dal je to pdf, h.264, doc, CP852-DOS/IBM/Win.., format mem.kartice ili utičnice USBa.. sve je to dio iste priče. Vlasniku svi ostali plaćaju. Svaki uređaj za CD-DVD-BR ako želi nositi logo CD mora platiti Philipsu, jevel case također (prazna kutija) inače se ne smije tako zvati. Kabel firewire=Apple, iLink=Sony IEEE1394.. itd. A sve je to ''isto'' svi mobiteli se pune na istu struju iz utičnice 220V, sve mem. kartice, dok se kabel samo tako zove ali i to košta. To su 'standardi' i razlozi zašto ih se gura. Novac ako si vlasnik, odnosno ako nisi da izbjegneš plaćanje.

Hej, pa start dugmeta niti nemas u Win 8 :P.

Ne nuzno, postoji nesto sto se zove otvoreni standard. Da recimo ekipa iz MS-a izbaci svoj proprietary format iz MSO-a i prebaci se kompletno na OpenDocument tako da je svejedno jel otvaras dokument s MSO ili LO, to bi vec bilo nesto. Ili da otvore u potpunosti te formate i posalju inzinjera-dva u The Document Foundation da im pomognu iskodirati dio za hendlanje tih formata, to bi vec bilo nesto. Odavno je preocito da takve stvari u danasnjem svijetu vise nisu prihvatljive, pogledaj samo piz*darije oko softverskih patenata.

Zato MS (i bilo koje druge korporacije koje pokusavaju na taj nacin naplatiti nesto) {#}

16 godina
1domagoj1 kaže...
ihush kaže...

..

Hej, pa start dugmeta niti nemas u Win 8 :P.

... i prebaci se kompletno na OpenDocument tako da je svejedno jel otvaras dokument s MSO ili LO, to bi vec bilo nesto. Ili da otvore u potpunosti te formate i posalju inzinjera-dva u The Document Foundation da im pomognu iskodirati dio za hendlanje tih formata,...

- LOLOLOLO... uh, što sam se nasmijao.

Da, kad bi oni to željeli.. problem je što rade upravo suprotno... vjerojatno upravo zato da se nebi postavilo pitanje, ako radi dokument jednako u MS-LO zašto tad kupovati MS... e-da. (uz podsjetnik na FINAu itd.). Novac. Uz podsjetnik da Open i Free nisu iste stvari. Svaki komercijalan owner jednostavno ne želi ni Open ni Free (kad bi krenuli u Open bilo bi problema i s Free i nema više povratka u Closed, Pandorina kutija). Način prodaje-zarade se mijenja. Prebacije se na usluge. Danas je normalno dobiti mobitel za kunu (ugovor), igra može biti free (WoT) ... plaća se potrošnja, usluge, mjesečna pinka vs jednokratna. Po njihovoj računici to je honeypot. MS je davno nekome prodao licencu za XP.. nakon tog je konkretan OS radio +13godina (i mogao bi još 100 da mu dozvole) bez mužnje. Sad se ide na suprotno, na rate kao u Švicarcima. U tom kontekstu mi je jasno zašto onaj inženjer-dva, nisu već obavila usklađivanje, prije bi rekao da ih radi bar dvadeset na suprotnom zadatku. Zar ne?

Previše razmišljaš FOSSilno. {#} probaj malo M$ovski.

gornji dio, da, pa to i govorim, start(MS) i 'prava strana' (ubuntu) su mi 'istoznačnice'... obje jednake težine-rješivosti, ali annoying fičer (pogotovo na liveu, srećom tu je ArtistX). To mi je samo pokazatelj kako oba vlasnika rade ono što oni žele, ne što žele juzeri (stari, navika), tj zašto ne normalna opcija-izbor kod instala ili.. . Tad bi ''Free'' dnosio i na slobodan izbor, GUIa, opcija.. umjesto odlučivanja s njihove strane (za Štefica Juzera je to čak OK) i rješavanje takve sitnice kroz 3rd party dodatke.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.3.2013 12:13 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- LOLOLOLO... uh, što sam se nasmijao.

Da, kad bi oni to željeli.. problem je što rade upravo suprotno... vjerojatno upravo zato da se nebi postavilo pitanje, ako radi dokument jednako u MS-LO zašto tad kupovati MS... e-da. (uz podsjetnik na FINAu itd.). Novac. Uz podsjetnik da Open i Free nisu iste stvari. Svaki komercijalan owner jednostavno ne želi ni Open ni Free (kad bi krenuli u Open bilo bi problema i s Free i nema više povratka u Closed, Pandorina kutija). Način prodaje-zarade se mijenja. Prebacije se na usluge. Danas je normalno dobiti mobitel za kunu (ugovor), igra može biti free (WoT) ... plaća se potrošnja, usluge, mjesečna pinka vs jednokratna. Po njihovoj računici to je honeypot. MS je davno nekome prodao licencu za XP.. nakon tog je konkretan OS radio +13godina (i mogao bi još 100 da mu dozvole) bez mužnje. Sad se ide na suprotno, na rate kao u Švicarcima. U tom kontekstu mi je jasno zašto onaj inženjer-dva, nisu već obavila usklađivanje, prije bi rekao da ih radi bar dvadeset na suprotnom zadatku. Zar ne?

Previše razmišljaš FOSSilno. {#} probaj malo M$ovski.

gornji dio, da, pa to i govorim, start(MS) i 'prava strana' (ubuntu) su mi 'istoznačnice'... obje jednake težine-rješivosti, ali annoying fičer (pogotovo na liveu, srećom tu je ArtistX). To mi je samo pokazatelj kako oba vlasnika rade ono što oni žele, ne što žele juzeri (stari, navika), tj zašto ne normalna opcija-izbor kod instala ili.. . Tad bi ''Free'' dnosio i na slobodan izbor, GUIa, opcija.. umjesto odlučivanja s njihove strane (za Štefica Juzera je to čak OK) i rješavanje takve sitnice kroz 3rd party dodatke.

E pa to je to, novac koji grabe preko nasih leda. Odvratni su.

Da, dobro bi rekao, rade upravo na suprotnom, ima teksta na tu temu. Ako ti se da citati, mogu linkati. Tice se "otvorenog" (namjerno pod navodnicima otvorenog) formata Office Open XML iliti ga docx, pptx i svi ostali koji zavrsavaju na x.

Da, samo razlika izmedu tog MS-ovog 'starta' i tipki na lijevoj/desnoj strani u Ubuntuu je ta sto si 'start' prisiljen koristiti takav kakav je, a na Ubuntuu to mozes promijeniti kako te volja, eto to ti je slobodan izbor.

Gle, kako god tesko bilo, ali polako utjecati na to, evo malo teksta sto se toga tice. Recimo, ja u potpisu imam sljedece:

"Molim Vas izbjegavajte mi slati Word ili PowerPoint privitke (opcenito Microsoftove zatvorene formate).
Vidi http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html" - zasto? Zato sto ne dam lovu MS-u za MSO ako postoji besplatna alternativa koju mogu koristiti SVI i ciji format mogu otvoriti SVI.

16 godina
1domagoj1 kaže...
..

Da, samo razlika izmedu tog MS-ovog 'starta' i tipki na lijevoj/desnoj strani u Ubuntuu je ta sto si 'start' prisiljen koristiti takav kakav je, a na Ubuntuu to mozes promijeniti kako te volja, eto to ti je slobodan izbor.

.. zasto? Zato sto ne dam lovu MS-u za MSO ako postoji besplatna alternativa koju mogu koristiti SVI i ciji format mogu otvoriti SVI.

-ubuntuovo premiještanje closea (po uzrou na OSX) je ergonomski kretenizam, jednak postavljanju retrovizora ispod sica kojeg korisnik može priloženom M3 ljepljivom trakom postaviti na željenu poziciju. To je gore od 'start problema' koji je više filozofske naravi. 'Sto godina stoji na RIGHT strani', po čemu je sad ubuntu bolji ako defaultno dođe na lijevoj? Opcija nije od jučer, oduvijek je tu, tko je želio mogao je modati UI do boli, pa i OSXixoliki ako je to želja... To je (po meni) silovanje.

Svi? Tko su to svi? Fina, Zaba, fiskalizacija, ... Na kraju kriterij, da su oba officea besplatna Open/Free, koji bi tad korstio? Možda bi te tad ljutio lijevi close? Većina fimi je prisiljena na MS, kućni juzer nabavi jeftino freeEdišen, tako da je lakše koristiti MS nego pišati protiv vjetra. (važan btw, imaš free ms-office wiewere, dovoljno za korištenje kućnog juzera pa svi imaju enterprise-ultimate...).

Kad bi se krenulo od nacionalnih normi, da bar institucije osim formalnosti podržavaju Opendoc standard, tad bi bili na korak do rješenja (firme, pa tad i kućni..) ovako se tapka u mjestu. MS uvjek nađe dovoljno novca za svoje interese, lobiranje i mitologija da se tanje ne mijenja. Očekuj uskoro proljetnu BSA štibru i navalu fiskalizatora na trgovine MS-SWom. Četvrti mjesec je tu...

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-ubuntuovo premiještanje closea (po uzrou na OSX) je ergonomski kretenizam, jednak postavljanju retrovizora ispod sica kojeg korisnik može priloženom M3 ljepljivom trakom postaviti na željenu poziciju. To je gore od 'start problema' koji je više filozofske naravi. 'Sto godina stoji na RIGHT strani', po čemu je sad ubuntu bolji ako defaultno dođe na lijevoj? Opcija nije od jučer, oduvijek je tu, tko je želio mogao je modati UI do boli, pa i OSXixoliki ako je to želja... To je (po meni) silovanje.

Svi? Tko su to svi? Fina, Zaba, fiskalizacija, ... Na kraju kriterij, da su oba officea besplatna Open/Free, koji bi tad korstio? Možda bi te tad ljutio lijevi close? Većina fimi je prisiljena na MS, kućni juzer nabavi jeftino freeEdišen, tako da je lakše koristiti MS nego pišati protiv vjetra. (važan btw, imaš free ms-office wiewere, dovoljno za korištenje kućnog juzera pa svi imaju enterprise-ultimate...).

Kad bi se krenulo od nacionalnih normi, da bar institucije osim formalnosti podržavaju Opendoc standard, tad bi bili na korak do rješenja (firme, pa tad i kućni..) ovako se tapka u mjestu. MS uvjek nađe dovoljno novca za svoje interese, lobiranje i mitologija da se tanje ne mijenja. Očekuj uskoro proljetnu BSA štibru i navalu fiskalizatora na trgovine MS-SWom. Četvrti mjesec je tu...

A jesi zapeo za te gumbice :D. I nije Ubuntu, vec je Unity u pitanju, ako cemo biti precizni, ja recimo koristim Gnome 3 pa po defaultu nisam nikakve gumbice niti imao. Vratio sam ih s par klikova. Prije bih rekao da ova tvoja usporedba stoji za Gnome 3 koji je u potpunosti maknuo gumbice, a ne za Unity koji ih ima na drugom mjestu. Bolja bi usporedba bila da retrovizor nije dobro podesen, pa si ga naknadno podesis s onom rucicom.

Pa svi. Ti, ja, Bypass, marioL.hr, svi ljudi na svijetu, sve firme na svijetu, svatko tko ima racunalo. Jer vidi vraga, ODF je podrzan u svakom vrazjem Office programu na planetu Zemlji (ukljucujuci MSO od verzije 2007). Kao sto apsolutno svatko, na bilo kojem OS-u moze otvoriti .txt fajl jer je to nista drugo nego skup ASCII charactera. Kao sto svatko moze primiti mail bez obzira koju mail adresu koristi i koji program. Kao sto svatko na svijetu moze posjetiti bilo koju stranicu i vidjeti ju u bilo kojem browseru (uvjetno receno, jer za biti sitnih razlika izmedu browsera). Da su oba besplatna koristio bih onaj koji radi na Linuxu. A to je LO. Da radi i MSO, mozda bih koristio njega. No cisto sumnjam, jer samim koristenjem MSO-a ja sam ovisan o MS-u. Njima se sprdne da vise nece pruzati podrsku i mozes se hebat. LO s tim nema problema, TDF odluci da vise nece raditi na LO-u, nema problema, netko drugi ce nastaviti, forkati LO ili sto vec.

Bas me zanima kakav je to freeEdisen MSO-a {#}? Koliko ja vidim, najjeftinija je studentska licenca i ta je ogromnih 80 baksa. Jel ja ser*em lovu mozda? Sestra na informatici na faksu radi u MSO-u (debilcine, op. a.), kao da svatko ima novaca da si kupi MSO, onako iz zezancije, za vjezbanje. Stari na laptopu ima MSO (valjda jos uvijek, trazio me da mu LO stavim, ne znam tocno iz kojeg razloga xD), pita me sestra da joj stavim na hrvatski da moze vjezbati za ispit. Rekoh nema frke, skinut cu language pack, kad ono, hladan tus! 25 faking baksa! Poslah ih u tri krasne, velim sestri ako hoce na hrvatskom, fino nek uplati 145 kn, bilo mi ju je zao jer je bila razocarana, ali Boze moj. To ti je M$.

Sto se institucija tice, zalosno, one su jedne od rijetkih koje to mogu promijeniti, ali ih boli kifla. A ujedno je povezano s boldanim. Boldano je istina.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.3.2013 13:30 (1domagoj1).
16 godina
1domagoj1 kaže...
..

A jesi zapeo za te gumbice :D. ...  pa si ga naknadno podesis s onom rucicom.

..na bilo kojem OS-u moze otvoriti .txt fajl jer je to nista drugo nego skup ASCII charactera...

...u bilo kojem browseru (uvjetno receno, ... 

Bas me zanima kakav je to freeEdisen MSO-a {#}? ..

... Boldano je istina.

-primjećujem razliku u pogledima.. i to je OK.

- gumbići.. da nije potreban tweak ili poznavanje osnovnih naredbi (za oboje početnik ili konvertit s win ne zna), npr da je opcija kao kod podešavanja desktopa-bacgrounda, unutar OSa ili DE, tad bi otrpio, ovako ne. Promjenjeno s 10.10 (Gnome 2.32) dok je 10.04LTS RIGHT. Interesantno, step-by-step picts..promjena fonta wallpapera, sve do instalacije flasha, GiMPa, ali nema upravo pomoći oko popravka te 'sitnice', mada je posljednja slika upravo s tim fičerom-RIGHT. Zašto? Ako je nevažno, što su mijenjali, ako je važno, zašto nije navedeno kako odnosno zašto nije normalna GUIevska-klik opcija itd.. Zašto (pogotovo ako se cilja na nove juzere, početnike) nema normalnih opcija, klikabilnih GUIa za npr Unity-Gnome-KDE DE, nego se početnik nakon prvog pokušaja (kao Max) osječa tudumski. Nije problem ako znaš, problem je ako takve sitnice ne znaš. Upravo zato jer su sitnice, nedopustivo je tako ih ignorirati ako se želi više juzera (to Canonical želi, to mi je jedino nerazumljivo od njih). npr inzistiranje da je LO i npr FF u inicijalnoj instalaciji je OK, ali bi juzer 'razumio' da treba instalirati neki-Office iz nekog-SoftCentra. Međutim, ne zna da može/treba restrictede, tweakove, fontove, ... umjesto LO je moglo biti sve ovo i juzeri (kao Max) bi to bolje prihvaćali. (=mišljenje, možda griješim).

npr RH nije free, je linux, Pod Linuxom ima (bezbroj) komercijalnih-zatvorenih stvari, samo se ne govori u toj mjeri o tomu, govori se o iAppleu... Firme plaćaju licencu, support. Nema ukidanja kako gore navodiš, dok nasuprot forkovi i free danas jesu, sutra možda... komercijala ima pravila i zna se roadmap, godinama unaprijed, dali je to dio štosdenfera automobila ili OSa.. To je cijena supporta (zarade), osim propasti firme, nema takvih izgleda, pogotovo za MS (M$ ne propada). Free nije OK za biznis jer tad nema odgovornosti (kod nas se to pravilo implya uvjek, nitko odgovoran nikad.. ovo vrijedi za nornalan kapitalizam). -btw, srećom nema CRO-distri, bili bi k'o nogometna liga.

-btw, OSX je? *nix, ili linux.. ima MSO, radi. Da MS želi, mogao bi napraviti MSO-linuxEdišn ili ne, može i anketno pitanje/nagradna igra s ponuđenom jednom opcijom...

Što je file? Odgovor otkriva uzroke (ne)kompatibilnosti. (pitanje je na *nixu, odgovor, sve je file, nule-jedinice...), da je takva želja proizvođača, bili bi kompatibilni.

Pošto je Apple recimo patentirao ''zobljen čošak'' (jednokratna rekurzija?) vrlo logično da se sva soft rješenja moraju razlikovati, od BIOSa nadalje inače bi bili free ili bi bili kopije što je zabranjeno.

-(ozbiljno?) pitaš što su to UltimatEdišni (najjači-najskuplji koje nitko nije platio), Yogurti? Pa oni s iTorrent storea. Svi (kućni i polovica malih) tamo shopingiraju. Naravno, tad imaju doc u najnovijem docx formatu ili CS6, pa kad donesu seminar od klinje za isprintait tad vide da moraju baciti Office 2k i kupiti najnoviji 4k.. UberEdišn, bolje ProX64 ili x86 (veči je jači!). Najžalosnije u toj priči, printa se txt koji je mogao biti u notepadu ili File/SaveAs/*doc-97... i čitali bi ga i ''srbi'' (da te ceo svet razume)... Takvi 'free juzeri' su balast koji drži kritičnu masu na MSu, uz institucije koje to rade lupanjem kazni i podržanih formata. Canonical cilja na takvu skupinu, pri tome žrtvuje 'stare' juzere ako im smetaju buttonćići i sl.

-istina, s tipfelerima, kao i sve ostalo ovisi o interpretaciji, ne o činjenicama jer one ni ne postoje...

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.3.2013 21:33 (ihush).
17 godina
neaktivan

Evo upravo o ovome pricam. Nije MS, ali je druga korporacija, Google.

Google gasi Google Reader. I mos' se ti na trepavice postavit, ali to neces promijeniti. A ima i MS-ov primjer.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice