Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.021
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
anonymous1 kaže...

ne ide to tako..mora da se napravi nova konekcija pa se preko te konekcije konektujes

adsl modem je taj koji je uvijek online i u njemu su upisani tvoji podaci. ti u kući možeš da imaš računala koliko hoćeš i svi se spajaju na internet preko adsl modema bez ikakvog usernamea i passworda, eventualno za wifi. 

*osim ako se na internet ne spajaš preko dial-up modema. 

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2011 1:35 (hrvooje).
16 godina
hrvooje kaže...
...

.. ili preko tuđeg modema. {#} (previdio si BT, razlog).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
hrvooje kaže...
...

.. ili preko tuđeg modema. {#} (previdio si BT, razlog).

aaa radi se o spajanju na tuđu mrežu, a ne normalno konfiguriranje svoje. u tom slučaju nit znam nit želim pomoć

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Prilikom instalacije drivera za ATI (HD 4350) na openSUSE 12.1 dobvam slijedecu gresku:

Uninstalling any previously installed drivers.
Unloading radeon module...
Unloading drm module...
ERROR: Module drm is in use by ttm,drm_kms_helper

U cemu je stvar? Zanima me kako da ih iskljucim to jest da se ne ucitavaju prilikom dizanja OS-a jer su u konfliktu sa instalacijom ATI drivera?

Moj nacin instalacije  ATI drivera je bio slijedeci:

1. ctrl+alt+f1 (konsola)

2. logiranje kao root

3. Izdavanje naredbe init 3

4.  navigiranje do mape u kojoj se nalazi driver i izvršenje same instalacije drivera (sh xxx.run)

Da li je  taj nacin ispravan, i da li prije instalacije novih sluzbenih drivera moram uklonit postojece instalirane drivere iz repozitorija instalirane po defaultu instalacije openSUSE?

I da li ce mozda sta pomoci editiranje boot linije i dodavanje naredbe nomodeset

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jel mi netko moze potvrditi, da li su srusili servere za Karmic Koalu? Dobijem 404:

Err http://archive.ubuntu.com karmic/main Packages                  
  404  Not Found [IP: 91.189.92.182 80]

prilikom apt-get update

Ako jesu, steta, to je onda to. Rastajemo se... :(

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.

0 0 hvala 0
14 godina

Vjerujem da je to pitanje već bilo u temi ali ponavljanje je majka znanja. Kako uvijek na računalu imam barem dvije distribucije, neke prežive kratko vrijeme a neke dulje, zanima me jedna stvračica. Da li je moguće iskoristiti /home (koji je na zasebnoj particiji) od osnovne distre u ostalima? Username i password je uvijek isti. Npr. ako koristim Thunderbird, kao e-mail klijent, i pokrenem ga u novoj distri on bi trebao podići i sve postavke (računa) i svu poštu.

Što se dešava kad se radi o distribucijama koje nemaju isti izvor (Debian, Fedora, SUSE, Slackware.....), kod korištenja zajedničkog /home-a?

Ovu distribuciju ću malo isprobavati u dual bootu.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Naravno da mozes, zbog toga je i ok home postaviti kao zasebnu particiju. Problem bi jedino bio u konfiguracijskim fajlovima, primjerice za Gnome, KDE itd. i ostale programe.

EDIT: Mozda bi bolja ideja bila stvoriti posebnu data particiju samo za podatke, muziku, video i sl., dok svaka distra da ima svoj home za conf fajlove.

EDIT2: Druga je mogucnost imati za svaku distru drugaciji username, ali i dalje koristiti isti home.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.12.2011 18:13 (1domagoj1).

1 0 hvala 1
14 godina
1domagoj1 kaže...

Naravno da mozes, zbog toga je i ok home postaviti kao zasebnu particiju. Problem bi jedino bio u konfiguracijskim fajlovima, primjerice za Gnome, KDE itd. i ostale programe.

EDIT: Mozda bi bolja ideja bila stvoriti posebnu data particiju samo za podatke, muziku, video i sl., dok svaka distra da ima svoj home za conf fajlove.

Hoćeš reći da kod isprobavanja koristim isti DE i neće biti problema?

Ma imam je posebni disk na kojem su podaci ali tamo je ono što sam skinuo i spremio kao nešto vrijedno pažnje.

Ono što je meni interesantno je da npr. imam jedan klijent za e-mail koji uvijek povlači zadnje stanje bez obzira na kojoj distri sam radio (osnovna ili ona koja je za testiranje).

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Hoćeš reći da kod isprobavanja koristim isti DE i neće biti problema?

Ma imam je posebni disk na kojem su podaci ali tamo je ono što sam skinuo i spremio kao nešto vrijedno pažnje.

Ono što je meni interesantno je da npr. imam jedan klijent za e-mail koji uvijek povlači zadnje stanje bez obzira na kojoj distri sam radio (osnovna ili ona koja je za testiranje).

Nije samo DE i drugi su programi u pitanju. Hm, mozda bi u tom slucaju bilo bolje imati dakle, instaliran email klijent na svakoj distri i napraviti symlinkove na conf fajlove, tako da sve distre koriste iste conf fajlove. Pogledaj ovdje, nesto slicno je i tu.

14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Jel mi netko moze potvrditi, da li su srusili servere za Karmic Koalu? Dobijem 404:

Err http://archive.ubuntu.com karmic/main Packages                  
  404  Not Found [IP: 91.189.92.182 80]

prilikom apt-get update

Ako jesu, steta, to je onda to. Rastajemo se... :(

Znači li to da mogu baciti u koš za smeće svoj CD s Karmic Koalom? {#}

Vrijeme je za promjene...
14 godina
neaktivan
phatt kaže...

Prilikom instalacije drivera za ATI (HD 4350) na openSUSE 12.1 dobvam slijedecu gresku:

Uninstalling any previously installed drivers.
Unloading radeon module...
Unloading drm module...
ERROR: Module drm is in use by ttm,drm_kms_helper

U cemu je stvar? Zanima me kako da ih iskljucim to jest da se ne ucitavaju prilikom dizanja OS-a jer su u konfliktu sa instalacijom ATI drivera?

Moj nacin instalacije  ATI drivera je bio slijedeci:

1. ctrl+alt+f1 (konsola)

2. logiranje kao root

3. Izdavanje naredbe init 3

4.  navigiranje do mape u kojoj se nalazi driver i izvršenje same instalacije drivera (sh xxx.run)

Da li je  taj nacin ispravan, i da li prije instalacije novih sluzbenih drivera moram uklonit postojece instalirane drivere iz repozitorija instalirane po defaultu instalacije openSUSE?

I da li ce mozda sta pomoci editiranje boot linije i dodavanje naredbe nomodeset

ovak je bolje:

http://lizards.opensuse.org/2011/11/21/atiamd-fglrx-8-911-catalyst-11-11-rpm-available-for-opensuse-11-3-11-4-12-1/

http://en.opensuse.org/index.php?title=SDB:ATI_drivers

ako imaš već instaliran fglrx , ja preporučam maknut stari, pa stavit novu verziju. ovaj repo se uredno updatea, eventualno kasni koji dan iza AMDovog izdavanja drivera

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
14 godina

Malo isprobavam Sabayon (Live CD) i distra je sasvim OK. Jedna od bržih koje sam pokrenuo s Live CD-a (osim Puppy-a koji je izvan konkurencije).

0 0 hvala 0
15 godina

Jel ima kakav program za pracenje potrosnje net-a. Trazim vec par dana i nemogu nac..

inox
14 godina

Mint Lisa je pravo žensko, lijepo izgleda ali je ćudljiva do bola. Nakon automatskog log out-a nikako se ne mogu ponovno prijaviti, morao sam to isključiti. MATE, naš je sto posto nikako da proradi i još me zezaju driveri za grafičku. {#} Utrčao je žuti kartona za ovu distru.

Ima li netko iskustva s Gentoom? Malo sam se igrao sa Sabayone distrom i svidjela mi se kako je ista bazirana na Gentoo-u čini mi se zanimljiv.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
...

Ima li netko iskustva s Gentoom? Malo sam se igrao sa Sabayone distrom i svidjela mi se kako je ista bazirana na Gentoo-u čini mi se zanimljiv.

Da. Ako ti se da zaje*bavati sa sustavom do bola, ali ono, prakticki do svake sitnice, samo naprijed. Ja sam odustao kod instalacije X-a.

14 godina
1domagoj1 kaže...

Da. Ako ti se da zaje*bavati sa sustavom do bola, ali ono, prakticki do svake sitnice, samo naprijed. Ja sam odustao kod instalacije X-a.

Doći će i to na red. Čisto radi sporta stravljam ga na to do listu. Za sada ću se zezati sa Sabyonom.

17 godina
protjeran
x18x05x kaže...
3. Dal postoje programi za optimizaciju sistema, da brze radi i slicno?

za pocetak toliko.. nadam se pomoci..

http://techthrob.com/2009/03/02/drastically-speed-up-your-linux-system-with-preload/

15 godina
the_tux kaže...
x18x05x kaže...

http://techthrob.com/2009/03/02/drastically-speed-up-your-linux-system-with-preload/

Instalirao al nikako naci kako to pokrenuti..

inox
17 godina
protjeran
x18x05x kaže...
the_tux kaže...
x18x05x kaže...

Instalirao al nikako naci kako to pokrenuti..

To je daemon, on ti se automatski pokreće i radi u pozadini.

14 godina
protjeran

Nikad nisam vidio nikakvog pomaka sa preload-om.

To je nešto kao prefetch za win.

hacktivist

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Linux Questions&Answers

Kako postaviti da mi se Activities traka sama skrije. Auto-Hide. Ubuntu 11.10 Gnome.

inox
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2011 1:51 (x18x05x).
14 godina
protjeran
x18x05x kaže...

Kako postaviti da mi se Activities traka sama skrije. Auto-Hide. Ubuntu 11.10 Gnome.

http://www.webupd8.org/2011/11/autohide-top-bar-extension-finally.html

hacktivist
16 godina
neaktivan

PPA i uputstva ovdje.

Moj savjet je da se modificiraju slijedeće linije u extension.js:

1. time: AUTOHIDE_ANIMATION_TIME-0.1,
  2. time: AUTOHIDE_ANIMATION_TIME+0.1,
  3. time: AUTOHIDE_ANIMATION_TIME+0.2,

u:

1. time: AUTOHIDE_ANIMATION_TIME*0.75,
  2. time: AUTOHIDE_ANIMATION_TIME*1.25,
  3. time: AUTOHIDE_ANIMATION_TIME*1.5,

Tako će se zadržati odnosi brzina animacije pri promjeni vrijednosti trajanja prijelaza između skrivenog i vidljivog stanja - AUTOHIDE_ANIMATION_TIME - koja po defaultu ima vrijednost 0.4. Meni je default spor, pa sam tako naišao na problem s nesinkroniziranim animacijama ako se trajanje skrivanja smanji (ili poveća, ako vam je default prebrz).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan

Nije bas toliko Linux pitanje, al ajd.

Dakle, skinuo sam fajl za sintaksno bojanje Django html templatea. Ubacio sam ga u ~/.vim/syntax direktorij i sve sljaka kad u vimu ukucam

:setfiletype htmldjango

E, sad, ja ne zelim to svaki puta ukucavati, hocu da mi automatski loada taj fajl. Koliko kuzim, to bi on trebao sam, ali to nije slucaj. Probao sam dodati u .vimrc fajlu liniju setfiletype htmldjango, ali opet nista, funkcionira jedino ako rucno ukucam. Ima tko kakvu ideju? Ali, da je jednostavna, da ne moram sad neka pravila za filetypeove izvoditi ili kaj vec? xD

EDIT: Okej izgleda da to nije bas moguce, posto je rijec o .html fajlu, iako ne vidim razloga zasto ne bi loadao sintaksno bojanje django templatea u HTML fajlu, nije da dolazi do nekih konflikata izmedu obice html sintakse i djangove template sintakse. Zasad imam workaround, bindao sam tu naredbu na tipku F8:

autocmd BufEnter *html map <F8> :setfiletype htmldjango<CR>

Ajd, bar nesto. :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2011 18:13 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo jedna zgodna stvar, preporuka za pocetnike i one koji zele ovladati komandnom linijom.

Jedan zgodan wallpaper.

1 0 hvala 3
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Evo jedna zgodna stvar, preporuka za pocetnike i one koji zele ovladati komandnom linijom.

Jedan zgodan wallpaper.

Many

EDIT: btw, where is your božična kapica? :O

Vrijeme je za promjene...
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2011 21:37 (BenjamiX).
14 godina

Napokon sam uspio dovesti openSUSE 12.1 (GNOME) u pristojno radno stanje. Ubijao me od samog početka. Danas sam updetao sustav i malo se poigrao s postavkama i rezultat je vidljiv na slikama koje sam prikvačio. Ždere me conky weather i s njim se moram ozbiljno pozabaviti.

Na prvom SS-u je Desktop a na drugom je postavka koju sam morao promjeniti u System settingsima (pod System info) kako bi uklonio (za mene) iritantnu i nespretnu mrežu. Znači treba postaviti Forced fallback mode na ON.

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

super je kameleon sa gnomeom, i vidim da je dosta elegantan? (možda kriva riječ? uglađen? lijep? ... ? enivej.. i primjetio sam da si stavio hrvatsku inačicu?

Zašto, jer vidio sam i na drugim ss u ovoj temi, da ljudi stavljaju hrvatske verzije. Meni je to nezgrapno, i često ne mogu ni razumijeti kada  mi je na hrvatskome. Pa me samo zanima zašto bi si netko to radio?

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
14 godina
kakapo kaže...
mario.L_hr kaže...

super je kameleon sa gnomeom, i vidim da je dosta elegantan? (možda kriva riječ? uglađen? lijep? ... ? enivej.. i primjetio sam da si stavio hrvatsku inačicu?

Zašto, jer vidio sam i na drugim ss u ovoj temi, da ljudi stavljaju hrvatske verzije. Meni je to nezgrapno, i često ne mogu ni razumijeti kada  mi je na hrvatskome. Pa me samo zanima zašto bi si netko to radio?

Zbog toga jer nisam jedini korisnik koji koristi ovo računalo, vjerujem da je slična situacija i kod drugih.

15 godina
mario.L_hr kaže...

Napokon sam uspio dovesti openSUSE 12.1 (GNOME) u pristojno radno stanje. Ubijao me od samog početka. Danas sam updetao sustav i malo se poigrao s postavkama i rezultat je vidljiv na slikama koje sam prikvačio. Ždere me conky weather i s njim se moram ozbiljno pozabaviti.

Na prvom SS-u je Desktop a na drugom je postavka koju sam morao promjeniti u System settingsima (pod System info) kako bi uklonio (za mene) iritantnu i nespretnu mrežu. Znači treba postaviti Forced fallback mode na ON.

Jel to Screenlet na desktopu?

inox
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice