Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.092
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Evo pitanja, stavljao bi na laptop neki linux, Fedora mi se nekako cini najdraza, mada ni Ubuntu nije los. No zanima me jel postoje lite verzije tih distribucija, a da je sucelje GNOME ?

Full HD Addict :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Nisam siguran za lite verzije ali evo jedna napomena: drzi se podalje ubuntua 11.10.! Sucelje je prava koma!
Me gusta....
14 godina
neaktivan
benko kaže...

Evo pitanja, stavljao bi na laptop neki linux, Fedora mi se nekako cini najdraza, mada ni Ubuntu nije los. No zanima me jel postoje lite verzije tih distribucija, a da je sucelje GNOME ?

ovisi što misliš pod lite, no i Ubuntu [Xubuntu Lubuntu] i Fedora [XFCE spin, LXDE spin] imaju svoje verzije sa XFCE i LXDE sučeljem koja troše i zahtjevaju manje resursa za razliku od GNOME 3.x

No i sa GNOME-om imaš opciju sa manje zahtjevnim sučeljem prilikom logiranja, najbolje ti je da nabaviš par praznih CDova ili USB od 1GB, zapržiš i probaš Live verzije pa koja ti bude najbolje radila/najugodnija nju staviš. Preporučujem ti da prvo probaš ove sa LXDE.

EDIT: hvala hrxu na ispravku.

Ovdje može biti VAŠA reklama!
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2011 16:14 (xhopeon).
16 godina
neaktivan

Jedna opaska - Xubuntu odavno nije lagana distribucija. Još je 2009. Distrowatch Weekly pisao o tome (usporedba Xubuntua 9.04 i Debiana 5 XFCE), a moj mali test to i potvrđuje (pogledaj pod oznakom g) ).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan
benko kaže...

s obzirom da ga i sam koristim, preporučio bih ti http://elementaryos.org/ jer je on u osnovi jako lijep i elegantan, (i zapravo jako vuče na appleov OS), manje više svi codeci si ti se prilikom instalacije instaliraju i jako je brz, i može se reći da je lite verzija Ubuntua (baziran je na njemu) - ali onaj Ubuntu od prije godinu, dvije, kada je (bar meni) sučelje bilo bolje 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
benko kaže...

Probaj sa mintom.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
14 godina
Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
xhopeon kaže...
benko kaže...

ovisi što misliš pod lite, no i Ubuntu [Xubuntu Lubuntu] i Fedora [XFCE spin, LXDE spin] imaju svoje verzije sa XFCE i LXDE sučeljem koja troše i zahtjevaju manje resursa za razliku od GNOME 3.x

No i sa GNOME-om imaš opciju sa manje zahtjevnim sučeljem prilikom logiranja, najbolje ti je da nabaviš par praznih CDova ili USB od 1GB, zapržiš i probaš Live verzije pa koja ti bude najbolje radila/najugodnija nju staviš. Preporučujem ti da prvo probaš ove sa LXDE.

EDIT: hvala hrxu na ispravku.

Lubuntu mi izgleda koma, LXDE spin mi se svida, njega cu probati sigurno.

kakapo kaže...
benko kaže...

s obzirom da ga i sam koristim, preporučio bih ti http://elementaryos.org/ jer je on u osnovi jako lijep i elegantan, (i zapravo jako vuče na appleov OS), manje više svi codeci si ti se prilikom instalacije instaliraju i jako je brz, i može se reći da je lite verzija Ubuntua (baziran je na njemu) - ali onaj Ubuntu od prije godinu, dvije, kada je (bar meni) sučelje bilo bolje 

Moze screenshot da vidim kako odprilike izgleda ;)

captain_soap_McTawish kaže...
benko kaže...

Probaj sa mintom.

Probat cu i ovo, izgleda mi jako primamljivo =)

Inace, uzeo sam dosta brzi laptop i5 2410m, 8gb ram-a ali cisto me zanima kolko se brzo moze vrtit neka lagana verzija Linux-a na njemu. Uskoro dolazi i SSD u njega, biti ce zanimljivo :D

Hvala svima na odgovorima.

Full HD Addict :)
14 godina
neaktivan

http://rv.foi.hr/index.php/Glavna_stranica

Za ovo preskačem nastavu taj dan.
Anyone else coming?

http://adfoc.us/94491129371 <--- jedan klik i nekoliko sekundi pomaže puno ^^
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2011 22:48 (BenjamiX).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Danas sam nadogradio Ubuntu sa verzije 10.10 na verziju 11.04 i sada mi je problem grub. Kako imam windows 7 i Ubuntu želim da mi win7 bude defaultni OS, odnosno želim promjeniti u da se on prvi pokreće i smanjiti odbrojanja vremena na 2-3 sekunde.. Otvorim startup manager i tamo podesim windows kao defaultni OS ali se ništ ne promjeni.. Molim pomoć :S

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

MsConfig, Boot.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
16 godina
neaktivan

U boot-u u windowsima mi je postavljeno da je win7 defaultni OS ali se Grub uvijek podiže prilikom paljenja kompa

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 19:46 (Legolas).
13 godina
neaktivan

Uklonio sam zbog netočnog podatka.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.11.2011 16:36 (royalhero).
16 godina

- GRUB! podesi.

btw ? msconfig.. {#} wou.

konkretnije, dio koji trebaš, StartupManager.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2011 20:06 (ihush).

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Želim ga i ja podesiti ali neznam kako da uđem u Grub editor.. Grub verzija je 1.99

16 godina
neaktivan
Legolas kaže...

U boot-u u windowsima mi je postavljeno da je win7 defaultni OS ali se Grub uvijek podiže prilikom paljenja kompa

Ako hoćeš opet Windows kao glavni OS napravi repair MBR-a! KLIK

Nakon toga možeš ubacit Linux u boot manager s EasyBCD-om!!

royalhero kaže...

http://www.tucows.com/preview/309785

Koliko se sjećam to sam ovim programom rješavao, ali vidi malo po temi, ima sigurno na 50 mjesta.

Sorry ,ali BS! Program je komercijalni ,za Windowse i to za izradu multiboot cd-a/dvd-a. Nema nikakve veze s temom!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.11.2011 0:17 (kizo2703).
15 godina
Legolas kaže...

To što ti radiš nema veze sa grubom, ti samo mijenjaš BCD. Windows ima svoj boot manager BOOTMGR koji je zadužen za podizanje windowsa i nalazi se na skrivenoj particiji. Međutim on ne može prepoznati nikakv OS koji nije windows. Zato se i koristi grub. Grub je zadužen da boot linux, međutim on nemože bootati windows, zato on kad izabereš windows, on zapravo pozove BOOTMGR. Ti ovdje ustvari trebaš promijeniti postavke grub, odnosno file koji se zove menu.lst. To ti je detaljno objašnjeno ovdje:

https://help.ubuntu.com/community/GrubHowto/ChangeDefaultOS

kizo2703 kaže...
Legolas kaže...

Ako hoćeš opet Windows kao glavni OS napravi repair MBR-a! KLIK

Nakon toga možeš ubacit Linux u boot manager s EasyBCD-om!!

Ako vaš želi maknuti grub, jednostavnije mu je to izvesti pomoću ovoga alata:

http://www.sysint.no/nedlasting/mbrfix.htm

Besplatan je, a i jednostavan za korištenje i može se pokrenuti direktno iz windowsa.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.11.2011 7:07 (captain_soap_McTawish).
14 godina
neaktivan
Otvaranje aplikacije.
Mint 11 prilikom instaliranja aplikacije na Desktopu se ne prikaže ikona app-a nego kao pdf. Moram ići u Properties te u Permissions i kliknutu "Allow executing file as program" da postavi ikonu programa te da se može otvoriti. Prije na Mint 10 mi to nije trebalo, pa me zanima kako postaviti da normalno , bez dodatnog klikanja instalira program? LP

0 0 hvala 0
16 godina

@ Scorpio, ? Što se nudi na desnom kliku? Dali je to .deb paket?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

To je sve iz Software Menađera kao, Cheese,KSnapshot, Vuze, Picasa itd. Nisam gledao, kad je sistemu pa pretpostavljam da je deb. Probam još nešto instalirati pa ću pogledat.

Pogledao i ne nalazim gdje piše. 

Otvori se " Untrusted applikacation launcher" prozor. Kaže da app nije oznaćen kao povjerljiv, ako neznam izvor, koristim ga kao nesigurnog. 

Znači aplikacije koje su sa Softver Menađera su označene kao nesigurne. Gdje bi to trebao srediti ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.11.2011 14:41 (Skorpio).
14 godina
neaktivan
Vidio sam da je izašao novi Mint 12 u pripremi. Pričekat ću konačnu verziju jer mi se Mint sve više sviđa, a čuo sam i oko mene da ljudi instaliraju Linuxe. Za šire mase je baš ovaj " Out off the box" ko bog.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
A i ubuntu(11.04) je odmah nakon instalacije odlicno opremljen i brz. Oneiric ocelot prezirem zbog UI-a
Me gusta....
14 godina
neaktivan

Ima li netko Red Hat Linux?
Mislio sam za probu instalirat na svoj laptop (Acer TravelMate 4060, Celeron 1.7GHz, 1GB RAM, 120GB HDD).

Mislite da bi radilo ok?
Hvala!

http://adfoc.us/94491129371 <--- jedan klik i nekoliko sekundi pomaže puno ^^

0 0 hvala 0
17 godina
BenjamiX kaže...

Mislio sam za probu instalirat na svoj laptop (Acer TravelMate 4060, Celeron 1.7GHz, 1GB RAM, 120GB HDD).

Mislite da bi radilo ok?
Hvala!

Ne kužim što misliš pod Red Hatom? To je komercijalni projekt čija bi te licenca skupo stajala. Također, to je serverska distribucija i ne vidim baš puno smisla stavljati ju na laptop. Ali ako baš hoćeš, imaš CentOS, koji je binarno kompatibilan s RH-om. S druge strane, mislim da je bolja solucija staviti Fedoru, koja RH-u služi kao test poligon za nove tehnologije.

Ja trenutno na sticku imam OpenSUSE 12.1 (imaju isti RPM paketni sustav), koji mi se čini odličan, ali jednostavno ne mogu provariti GNOME trojku (a KDE mi još teže leži).

Gledam te!
13 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
BenjamiX kaže...

Mislite da bi radilo ok?
Hvala!

Ne kužim što misliš pod Red Hatom? To je komercijalni projekt čija bi te licenca skupo stajala. Također, to je serverska distribucija i ne vidim baš puno smisla stavljati ju na laptop. Ali ako baš hoćeš, imaš CentOS, koji je binarno kompatibilan s RH-om. S druge strane, mislim da je bolja solucija staviti Fedoru, koja RH-u služi kao test poligon za nove tehnologije.

Ja trenutno na sticku imam OpenSUSE 12.1 (imaju isti RPM paketni sustav), koji mi se čini odličan, ali jednostavno ne mogu provariti GNOME trojku (a KDE mi još teže leži).

suse koristim od verzije 8 i uvijek jednu verziju naprave dobro, a slijedeće dvije zaseru.imao sam 11.4 u kobminaciji sa xfce grafičkim sučeljem i radilo je odlično.probao sam verziju 12.1 sa xfce-om i vidio da su opet zeznuli.

ja bi preporučio fedoru 16 sa xfce-om.

radi stabilno pouzdano.

od paketa ima 95 % potrebnih, nema jave, flasha, vlc-a, mplayera u službenom repo-u.

16 godina
neaktivan
Skorpio kaže...
Vidio sam da je izašao novi Mint 12 u pripremi. Pričekat ću konačnu verziju jer mi se Mint sve više sviđa, a čuo sam i oko mene da ljudi instaliraju Linuxe. Za šire mase je baš ovaj " Out off the box" ko bog.

Po meni je Mint12 veliki fail...a i velika masa Mint korisnika na Mint Blogu je isto takvu ocjenu dala...jednostavno dva panela sa dva windows lista, ne ide a ako sakrijes donji panel dobijes nakaradu od gornjeg panela...

16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
 ali jednostavno ne mogu provariti GNOME trojku (a KDE mi još teže leži).

Mislio sam da sam ja jedini takav...{#}

14 godina
neaktivan

Imaš pravo ! Pogledao RC Mint 12 i Ububtu 11.10 te mi izgleda kao iOS điđe i Win 8.  Kam to ide ...?

13 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...

Mislite da bi radilo ok?

Ma radilo bi, zašto da ne?

15 godina
Veliki Brat kaže...

Red Hat nije samo serverska distribucija, postoji i desktop verzija koja dođe 49$ za jednogodišnje updatove bez korisničke podrške. No ne vidim smisao stavljanja Red Hata jer postoji fedora koja je isto što i redhat samo što ona ovisi o zajednici. Jedina razlika između besplatnih i komercijalnih distribucija je to što komercijalne mogu doći sa komercijalnim softwerom koji nije FOSS, zatim one većinom dolaze sa korisničkom podrškom.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice