Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.246
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
dominik.spajic kaže...

Ovako imam dell Optiplex GX280 intel Pentium 4 Ati Radeon X300/X300 SE neznam tocno i zelio bih instalirati Ubuntu 11.04 ili 10.04 LTS hoce li raditi ubuntu noviji (Hoce li biti spor ili brz) Windowsi su mi dosadili a imam puno boot cd-a

Htjeo sam instalirati linux na masinu iz 2003/4 koja ima 256 mb rama, da li ce raditi na dell-u evo link o specifikacijama: http://support.dell.com/support/edocs/systems/opgx280/en/ug/specs02.htm

- Svaki OS je nakupina nula i jedinica, ako je platforma kompatibilna (i ispravna) radit će. Ali ćeš se vjerojatno razočarati jer linux nije čarobni štapić pa da od 256MB napravi 2GB.

- Radit će ali što? To je za svakog korisnika drugačije, jer su drugačije potrebe. CPU i RAM su za današnje standarde ispod svih granica ugodnog rada. Toliko da si na granici ispod koje ni nebi mogao instalirati većinu liveCD distri.

- Skini nekoliko raznih distribucija (Mint, Suse, Ubuntu, Fedora... Mandriva, Debian) kao LiveCD, upali i vidi kako radi, još važnije kako izgleda i prepoznaje komponente na tvom PCu. Instalirana verzija bi trebala biti malo brža.

btw, linux radi i na frižideru, naravno da može radit na prosječnom računalu. Problem je npr internet (java, flash.. igre itd.) za to trebaš daleko više resursa nego za sam OS.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Smjesno mi je kak ljudi trpaju Linux na 256 MB RAM-a i ocekuju da OS izvede neko cudo i umnozi tu memoriju ko Isus, lol. :D Jos samo moram skuziti zasto. Da li smatraju da je Linux svemoguc, ali onda mi nije jasno, ako misle da je svemoguc zasto ga na glavno racunalo ne stave? Da li mozda misle da je Linux neki drugorazredni OS, koji valjda jedino tih 256 MB RAM-a (ili vise/manje, nebitno je) i zasluzuje, pa onda ono, puknut cemo ga na starudiju? Mozda se sjetim jos kojeg moguceg razloga...

Btw, ovo se ne odnosi na nikoga posebno, jer u zadnje vrijeme vidam sve cesce takva pitanja, zadnji post me jednostavno potaknul da se zapitam zasto je to tako...

Ajde sad dalje, on topic :D

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.

4 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Imam problem sa zvukom na Ubuntu 11.04. Sve mi je jako tiho. Kada u sound settings stavim glasnocu preko 100%, zvuk se i dalje jedva cuje. Do maloprije je normalno radilo. Ali sam se ja pametan({#}) isao igrati u sound settings i sa analog speakers(ja mislim) prebacio na analog output... Moze li mi netko sto brze odgovoriti?

Evo kako to izgleda kod mene... Evo kako to izgleda kod mene...
Ko da me briga za potpis...
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.11.2011 20:34 (Suddenly Psychotic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Suddenly Psychotic kaže...

Imam problem sa zvukom na Ubuntu 11.04. Sve mi je jako tiho. Kada u sound settings stavim glasnocu preko 100%, zvuk se i dalje jedva cuje. Do maloprije je normalno radilo. Ali sam se ja pametan({#}) isao igrati u sound settings i sa analog speakers(ja mislim) prebacio na analog output... Moze li mi netko sto brze odgovoriti?

Meh, i ja se često zezao s tim.

No nisam našao nikakvo rješenje za default settingse.

Morat ćeš isprobavati da namjestiš, tak je barem meni jedino uspjelo.

Sretno!

http://adfoc.us/94491129371 <--- jedan klik i nekoliko sekundi pomaže puno ^^
13 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...
Suddenly Psychotic kaže...

Meh, i ja se često zezao s tim.

No nisam našao nikakvo rješenje za default settingse.

Morat ćeš isprobavati da namjestiš, tak je barem meni jedino uspjelo.

Sretno!

ah, neš' ti moje brzopletosti i "panike"...{#} uspio sam rijesiti s ALSA mixerom ubuntu software centera...

Ko da me briga za potpis...
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.11.2011 20:46 (Suddenly Psychotic).
14 godina
neaktivan
brixy kaže...

evo stigao i RC, skida se već da vidim kako diše {#}

EDIT: sad vidim da kasnim 20 minuta Novi Linux Mint, verzija 12

Ovdje može biti VAŠA reklama!
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 14:39 (xhopeon).
16 godina
neaktivan
xhopeon kaže...
brixy kaže...

evo stigao i RC, skida se već da vidim kako diše {#}

Prodisati ce punim plucima do kraja jeseca{#}

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
17 godina
neaktivan

Instalirao sam Mint 12, za sad je sve slično kao Ubuntu 11.10. Jedino još nisam isprobao Compiz da vidim hoće se srušiti kao na Ubuntu-u. Nisam uspio naći kako prebaciti button layout (minimize, maximize, close) na lijevu stranu ali ostalo sve radi odlično.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.11.2011 10:23 (davorsite).

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Instalirao na probnu particiju...

Instalacija prosla brzo i glatko...Prvi utisak je bio dobar, na oko sve je ugodno ali, uvijek ima nekakvo ali...ne vidim potrebu za dva panela...i da na oba panela ima Windows list app, takodje mi nije fora da mi preko donjeg panela (koji je do sad jedan od najljepsih kojih sam vidio na Linuxu) prelazi notifikacijska traka kad se otvori...nekako nagrdjuje mi izgled...

Da ima potencijala, to definitivno ima...da je Mint dobio jos jednog Ubuntu usera u svoj tabor, dobio je...ali da treba popeglati sitnice, definitivno treba...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Taj panel dolje je samo bezveze bačen, bez ikakvih modifikacija gnome-a. Šta će to uopće nekome. Znam da je to za bezbolniji prelazak na shell, ali loše rješeno pogotovo sa notification bar-om koji iskače preko njega.

Inače gnome 3 je u takvom zamahu da je to čudo. Odlične promjene dolaze, applikacije, ma čuda. Windowsi će prema gnome 3 izgledat kao smijurija, kad izađe 3.4.

Ovdje je najbolje to pratiti:

www.webupd8.org

hacktivist

1 0 hvala 2
15 godina

Koji linux bi mogao upogoniti na IBM ThinkPad R50e.

Intel Celeron M 320 (1.3GHz) Processor
128MB PC2700 DDR Memory
20GB 4,200rpm Hard Drive

...I think I've discovered the secret of life - you just hang around until you get used to it...

0 0 hvala 0
14 godina
bradonja_85 kaže...

Koji linux bi mogao upogoniti na IBM ThinkPad R50e.

Intel Celeron M 320 (1.3GHz) Processor
128MB PC2700 DDR Memory
20GB 4,200rpm Hard Drive

Linux Puppy. Skini pa isprobaj.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
mario.L_hr kaže...
bradonja_85 kaže...

Linux Puppy. Skini pa isprobaj.

Samo 124 MB {#}

Kako da ga instaliram s usb-a, mogu li s unetbootin napraviti boot-abilni usb? Odaberem Diskimage koji skinem i odaberem usb?

...I think I've discovered the secret of life - you just hang around until you get used to it...
15 godina
moderator
bradonja_85 kaže...

Samo 124 MB {#}

Kako da ga instaliram s usb-a, mogu li s unetbootin napraviti boot-abilni usb? Odaberem Diskimage koji skinem i odaberem usb?

da, možeš tako kako si rekao

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija................na glupa pitanja odgovaram sa: ke????
16 godina

-pošto je linux samo jedan, nemaš puno izbora... sve što možeš birati je izgled (DE), alternate-i386 !! npr xubuntu.

Pošto još nije izašla čudotvorac verzija, zaboravi na ugodni rad, internet i sl. (flash), ali vjerojatno radi.

napomena (zbog performansi..):

Once installed, Xubuntu can run with starting from 256 (or even just 192) MB RAM, but it is strongly recommended to have at least 512 MB RAM.

-Puppy, će vjerojatnije raditi na 128MB. Sve ostalo rješava /swap (cca 1-2GB).

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.11.2011 18:57 (ihush).
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

TInače gnome 3 je u takvom zamahu da je to čudo. Odlične promjene dolaze, applikacije, ma čuda. Windowsi će prema gnome 3 izgledat kao smijurija, kad izađe 3.4.

Slažem se u potpunosti i jedva čekam ali čisto sumnjam da će se sve to stići izrealizirati do verzije 3.4. Sviđa mi se kako inspiraciju dobivaju iz različitih OSeva za različite platforme (Windows, MacOS, iOS, WebOS, Android) uzimajući najbolje od svih svjetova.

EPIC WIN FOR LINUX!{#}

Sudeći prema ovom konceptu, zahvaljujući GNOME zajednici, Linux bi mogao postati najljepši i najdorađeniji OS! Prije sam mislio da jedino Apple ima dobre profesionalne dizajnere a da Linux ima smo entuzijaste amatere sa lošim ukusom i različitim i uvijek krivim vizijama. GNOME 3 i Gnome Shell se međusobno nadopunjavaju a Fedora se može smatrati jedinom "službenom" Gnome distribucijom jer ona prva dobiva novosti a vrijeme izlaska novih verzija Gnomea i Fedore se usklađuju. Mislim da je Canonical napravio ogromnu pogrešku što radi sam za sebe i svojeglavo razvija Unity umjesto da je prigrlio Gnome 3 + Gnome Shell. Ako se sve nastavi razvijati u ovom smjeru, Ubuntu bi mogao izgubiti vodstvo a Fedora postati najsexy OS ikada.

Is it weird that this gave me an orgasm?
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.11.2011 20:27 (DragonShit).
17 godina
neaktivan
DragonShit kaže...
...

Sudeći prema ovom konceptu, zahvaljujući GNOME zajednici, Linux bi mogao postati najljepši i najdorađeniji OS! Prije sam mislio da jedino Apple ima dobre profesionalne dizajnere a da Linux ima smo entuzijaste amatere sa lošim ukusom i različitim i uvijek krivim vizijama. ...

LOL, pa FOSS projekti su oduvijek bili najljepsi i najkul, pocevsi od Beryla preko Compiza i Compiz Fusiona, preko KDE-a (kojeg ne koristim, ali da ga je*bes Plasma je nesto najljepse sto sam vidio) pa do Gnomea 3 kojeg cu staviti naravno, s novim kompom. Ja pak mislim da nijedan drugi proizvodac nije napravio nesto toliko kul i lijepo kao Linux zajednica (gledajuci unazad 10-ak godina, realno gledajuci sve starije od 2000.-te na Linuxu izgleda shitty).

Koliko vidim i citam tu od vas o Gnomeu 3 (a iskreno s nestrpljenjem sam ocekival Gnome Shell, ali je onda pobral puno negativnih kritika, ali sad su se stvari vec smirile i rapidno se poboljsavaju i rasturaju), jedva cekam kad se rijesim ovih ispita i obaveza, pa idem onda proucavati malo dokumentaciju, GTK3, tocnije CSS-based theme API pa idemo kodiraaatii :D

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.11.2011 22:20 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Nije sve u izgledu. Ima nešto i u funkcionalnosti ;) Gnome 3 me razočarao  

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Planiram dignut Mint na svoje drugo računalo pa da pitam neke stvari (da budem iskren lijen sam guglati trenutno).

Prije mi se sve svodilo na klikanje NEXT a sad bi malo upotrijebio i mozak:)

Naime kako pravilno odrediti particije prilikom instalacije?

Recimo da je disk od 160gb:

1.Da li prvo odrediti swap koji iznosi 2x instalirane radne memorije?

2.Koja putanja je za instalacijsku particiju-pretpostavljam da bi 20-30gb bilo i više nego dostatno (ono što je kod Windowsa C\Windows šta je to u Linuxu). Ima nekoliko opcija tipa /root, /boot...(ako sam krivo napisao nemojte zamjeriti)?

3.Home folder bi bio ekvivalent My documents u Windowsima da ili ne?

4.Koji file sistem odabrati? ext3?

World Championships: 7, GP started: 286, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,511

0 0 hvala 0
16 godina

- sve si pogodio...

- particije: dobro je imati jednu boot (dovoljno 100-512MB, svejedno koji FS, može NTFS/FAT32.. ext2).

- nakon nje kreiraš /swap (do 2GB RAMx2, iznad toga je nepotrebno, u pravilu jednako.)

- /root kao ext3 (4 ili neki ..) vjerojatno je dovoljno 10-20, 30 je OK. Nema putanje, sad ni sedmica 'nema patha' za C: tj svaki install je C:\ tako je i /root. Path je sda1-2-5-6-..

- /home može biti zasebno, ostatak. Ali može sve biti na jednoj particiji (boot-root-home) pa i swap kao file (jednako windowsima).

To sve ovisi o veličini diska, drugim OSevima ako koristiš multiboot, namjeni, broju korisnika... i uvjek je pogrešna odluka ;-)

Za storage se ugl koristi NTFS ako je potrebno zbog Win.

Nisam siguran koji su defaulti za novi mint, Suse ima jako dobre defaulte za particije, dovoljno je klikakti next u tom dijelu.

-ext3 je preporučljiv, nema posebnih problema ni s ext4 ili neki drugi.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- sve si pogodio...

Bravo ja:)

Hvala na pojašnjenju. Reci mi još nešto. Pošto ne spadam u prezahtjevne, paranoične juzere a što se sigurnosti tiče pazim gdje i na šta klikam, da li je moguće izvesti da prilikom podizanja ne traži lozinku kao ni lozinke prilikom instalacije/deinstalacije programa i priključenja na wlan mrežu? (keyring ili tako nešto se pojavljuje).

World Championships: 7, GP started: 286, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,511
16 godina

-da, (moguće) ali distre se previše razlikuju, npr Ubuntu-Tweak. progooglaj za mint.

za install treba ostati pass, ostalo nebi trebalo biti problem. Jednom kad je OS podešen, pass je rijetko potreban. Za mint nisam siguran (nov je..) ali pretjeranih razlika nemože biti.

Suse je tu 'zgodan' s YaSTom. Možda pomogne 'RootTerminal' ako ga ima u repo... (nemoraš stalno tipkati sudo.)..

16 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

Nije sve u izgledu. Ima nešto i u funkcionalnosti ;) Gnome 3 me razočarao  

Meni je upravo zbog funkcionalnosti Gnome3/Shell užitak za koristiti jer je odbacio tradicionalno poimanje desktopa ali ako netko misli da su ikone razbacane po desktopu, close minimize i maximize tipke na rubu svakog prozora, nekakav start izbornik i kada možeš istu stvar napraviti na 10 različitih nepovezanih načina vrhnac dizajna i funkcionalnosti za sva vremena onda ok.

Is it weird that this gave me an orgasm?
17 godina
neaktivan
F1-IVO kaže...

Planiram dignut Mint na svoje drugo računalo pa da pitam neke stvari (da budem iskren lijen sam guglati trenutno).

Prije mi se sve svodilo na klikanje NEXT a sad bi malo upotrijebio i mozak:)

Naime kako pravilno odrediti particije prilikom instalacije?

Recimo da je disk od 160gb:

1.Da li prvo odrediti swap koji iznosi 2x instalirane radne memorije?

2.Koja putanja je za instalacijsku particiju-pretpostavljam da bi 20-30gb bilo i više nego dostatno (ono što je kod Windowsa C\Windows šta je to u Linuxu). Ima nekoliko opcija tipa /root, /boot...(ako sam krivo napisao nemojte zamjeriti)?

3.Home folder bi bio ekvivalent My documents u Windowsima da ili ne?

4.Koji file sistem odabrati? ext3?

Mislim da ovo odgovara na vecinu pitanja, da se sad tu ne ponavljam. :)

14 godina
neaktivan

Moze li mi netko reci koju linux distr da instaliram na usb stick(1gb). Osim ubuntua instalirao sam ga i nije mi se svidio {#}

ivek

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

zna li netko kako da slozim da mi linux zapamti postavke veličine prozora, ili barem postavke prozora kako sam ih zatvorio? pocevsi od chromium web browsera.. ubuntu 11.10.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
IVOX kaže...

Moze li mi netko reci koju linux distr da instaliram na usb stick(1gb). Osim ubuntua instalirao sam ga i nije mi se svidio {#}

Linux Mint 11 LXDE

13 godina
neaktivan

Instalirao  sam OpenSUSE 11.2 KDE i nakon instalacije kad se pokrenuo slika(pozadina) mi je zelena i mutna i nista se ne vidi.Inace sam nov Linux korisnik.Pred OpenSUSE sam imao ubuntu 11.04 i nisam imao takav problem.Molim vas za pomoc!!!

NINO

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Zapeci LiveCD pri manjoj brzini i reinstaliraj cijeli OS.
Me gusta....
16 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

zna li netko kako da slozim da mi linux zapamti postavke veličine prozora, ili barem postavke prozora kako sam ih zatvorio? pocevsi od chromium web browsera.. ubuntu 11.10.

Pa to ti je po defaultu tako kako zatvoriš prozor takav ti se i otvori.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice