Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.554
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Muči me što rado loše-sporo-trzavo. Ništa više. A Mint je upravo ovaj: LINK

No zaista cijela ovdje moja uloga na BUG-u je zapravo oko hardverskog kvara. Na kojemu polako pada i ovaj na kojemu radim. Ali zaista ne znam što toliko ludo "mučim" računala da se toliko kvare? Prebrzo lupam po tipkovnici? Pa nemože pratiti? Radi cca. 10 sati na dan. Što je za svakog većeg štakora u kući normalno. Mislim za osobe poput mene koje nejdu van često. Zaista nerazumijem. I onda sve ja kvarim! Niti jedan jedini virus prepoznat. Niti je pun, zauzet HDD (ima tek 20% zauzeća). Niti je soba u ekstremnim uvjetima. Zaista neznam, ali znam da ja VIŠE taj ISTI model NE ŽELIM! Jer Mint, kao Mint, na takvom doslovce superračunalu bi trebao raditi savršeno. A 1domagoj1 je rekao da radi super i na netbooku. Zaista žalosno... Nemam sreće sa računalima. A koristim tek 75% njihove snage. Dakle nikad ih ne tjeram do maksimuma!

Edit: Ubuntu, Mint, Win 7... Sve trza... Šteka... usporava...

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.11.2011 22:11 (Scythe).
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Evo i mene, instalirao sam xubuntu ali nema nigdje pod places drugog diska na kojemu su filmovi. Kako da dođem do  njega ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
karlovačko kaže...

Evo i mene, instalirao sam xubuntu ali nema nigdje pod places drugog diska na kojemu su filmovi. Kako da dođem do  njega ?

vjerovatno nije mountan. kod thunara s lijeve strane trebao bi vidjeti ime diska kao broj gigabajta koje ima. klik na to bi trebalo odraditi automatski automount. možda nisi ispravno ugasio windowse i particija je ntfs pa ćeš morat sam mountat. nije problem, ali moraš znati kako ti se zove particija.  možeš preko programa gparted i onda 

sudo mount /dev/sdxx/ /mjesto/gdje/želiš/mountat

*sdxx može biti nešto poput sda2 ili sdb1 zavisi o tvom disku. to saznaš u gpartedu

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
15 godina
neaktivan

Molim vašu preporuku jer ja neznam što da radim; imam jednu krtiju na popravku, ima 800 mhz amd duron 10 gb disk i 128 mb rama neku šgavu grafu uglavnom treba mi neki s za to a da radi kolko tolko ok za slušat pjesme jer se tim koriste mala dijeca, ne ide na net nema niti onih staih igrica...

Neznam dali bolje na to stavit windows 2000 ?

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Probaj naći još 128mb i stavi Linux Mint LXDE

15 godina
neaktivan
nino_z kaže...

Probaj naći još 128mb i stavi Linux Mint LXDE

ok, a što mi preporučaš ako ne znači kako je ?

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
15 godina
neaktivan

probaj puppy linux, ili možda  slitaz linux

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

odlična skripta za status baterije u bash terminal promtu ovdje

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Obrisao sam xubuntu i instalirao arch, budući da je to moje prvo iskustvo u linuxu ne bih se složio da je arch težak pa bi se usudio tražiti neki jednostavan primjer instalacije dwm desktopa

pokušao sam s ovim ali sam se izgubio.

Ima li neki jednostavniji tutorial tj može li se to instalirati normalno ili se mora raditi taj makepkg, prekomplicirano mi je to, ja bi samo instalirao dwm i koristio njegove default postavke bez ikakavih intervencija u konfiguraciji.

Mogu li tako ? Kako ?

0 0 hvala 0
14 godina
karlovačko kaže...

Obrisao sam xubuntu i instalirao arch, budući da je to moje prvo iskustvo u linuxu ne bih se složio da je arch težak pa bi se usudio tražiti neki jednostavan primjer instalacije dwm desktopa

Ima li neki jednostavniji tutorial tj može li se to instalirati normalno ili se mora raditi taj makepkg, prekomplicirano mi je to, ja bi samo instalirao dwm i koristio njegove default postavke bez ikakavih intervencija u konfiguraciji.

Mogu li tako ? Kako ?

A da probaš prvo s nekom jednostavnijom distribucijom, nešto kao Puppy.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
karlovačko kaže...

Mogu li tako ? Kako ?

A da probaš prvo s nekom jednostavnijom distribucijom, nešto kao Puppy.

jebeš puppy, instalirao sam ovaj, složio, radi fluxbox i sviđa mi se ali hoču dwm po principu jednostavne instalacije fluxboxa; instaliraj, stavi u xinit i pokreni... nikakve konfige i kompajliranja

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.11.2011 11:22 (karlovačko).
16 godina
neaktivan

Nažalost, dwm ne funkcionira po tom principu - sa njihovih stranica:

dwm is only a single binary, and its source code is intended to never exceed 2000 SLOC
(...)
dwm is customized through editing its source code
(...)
Because dwm is customized through editing its source code, it’s pointless to make binary packages of it. This keeps its userbase small and elitist. No novices asking stupid questions. There are some distributions that provide binary packages though.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan
karlovačko kaže...

Mogu li tako ? Kako ?

svaka čast ako kažeš da ti nije problem, to je početnik po 'uradi sam' principu! osobno sam na mint debian xfce-u i također učim xfce. tu imaš lakoću konfiguracije minta i performanse debiana, a većina softvera radi s ubuntua. po meni dobitna kombinacija za moj 5 godina stari laptop

ako si voljan kopat po archu onda prvo posjeti njihove wiki stranice. evo ti malo više o window managerima. arch nije zamišljen kao nešto bez 'intervencije u konfiguraciji' tako da ako se ne želiš igrati po terminalu, a da je lako na hardcveru bolje probaj nešto drugo. preporučam linux mint debian xfce.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.11.2011 12:23 (hrvooje).
13 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
karlovačko kaže...

Mogu li tako ? Kako ?

svaka čast ako kažeš da ti nije problem, to je početnik po 'uradi sam' principu! osobno sam na mint debian xfce-u i također učim xfce. tu imaš lakoću konfiguracije minta i performanse debiana, a većina softvera radi s ubuntua. po meni dobitna kombinacija za moj 5 godina stari laptop

ako si voljan kopat po archu onda prvo posjeti njihove wiki stranice. evo ti malo više o window managerima. arch nije zamišljen kao nešto bez 'intervencije u konfiguraciji' tako da ako se ne želiš igrati po terminalu, a da je lako na hardcveru bolje probaj nešto drugo. preporučam linux mint debian xfce.

ne sviđaju mi se ti debian like linuxi, kao početnik bolje ta učim od početka u archu nego da se tu gubim među tisuće aplikacija, gnome i te fore. ma svi mi ti debiani izgledaju kao osx nekako nalickano, šminkerski

dobro možda se moram pomućiti, bi li radilo ono iz linka gore je li sve bitno napisano tamo ?

ja bi neki hakerski linux bez miša

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.11.2011 12:54 (karlovačko).
14 godina
protjeran
karlovačko kaže...

ne sviđaju mi se ti debian like linuxi, kao početnik bolje ta učim od početka u archu nego da se tu gubim među tisuće aplikacija, gnome i te fore. ma svi mi ti debiani izgledaju kao osx nekako nalickano, šminkerski

dobro možda se moram pomućiti, bi li radilo ono iz linka gore je li sve bitno napisano tamo ?

Ha?

Ako hoćeš "hakerski" linux bez miša onda si instaliraj sustav bez WM i DE-a i lupaj po terminalu.

hacktivist
17 godina
neaktivan
karlovačko kaže...

nisi u pravu. LMDE koristi Xfce kao DE. nema veze s gnomeom, lickanjem, osx-om nego s performansama.  isto tako možeš stavit i debian s xfce-om. kontradiktoran si sam sebi. kažeš da želiš učit ispočetka i raditi u archu, a onda kažeš da ti je prekomplicirano. 

svaki linux može biti linux bez miša. samo ga iskopčaš i koristiš tipkovnicu. počneš s kraticom alt+tab

@bypass  - ne mora ni to. dovoljno je da stisne ctrl+alt+F1 . svi koji su ovo stisli, a ne znaju kako da se vrate, rješenje je ctrl+alt+7 ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.11.2011 14:34 (hrvooje).
15 godina

Evo samo preprucujeme ovu besplatnu e-knjigu:

http://linuxcommand.org/tlcl.php

Za onoga tko zeli savrseno ovladati komandom linijom ova knjiga je gotovo savrsen uvod.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
karlovačko kaže...
(...)

Možda si mislio na tiling window manager, kojih ima cijela hrpa, a recimo Ratpoison, modeliran po uzoru na GNU Screen, uopće ne koristi miša za upravljanje (zato se i zove tako). Moja je preporuka tiling wm-a awesome.

Malo humora na slikama ispod (korišteni wm je xmonad).

Hakerski desktop s mišem Hakerski desktop s mišem
Hakerski desktop bez miša :) Hakerski desktop bez miša :)
The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
odjavljen
hrx kaže...
karlovačko kaže...
(...)

Možda si mislio na tiling window manager, kojih ima cijela hrpa, a recimo Ratpoison, modeliran po uzoru na GNU Screen, uopće ne koristi miša za upravljanje (zato se i zove tako). Moja je preporuka tiling wm-a awesome.

Malo humora na slikama ispod (korišteni wm je xmonad).

Od svih linuxjuzera čestitam na 6000. poruci u ovoj našoj temi.

Ovog forumaša boli briga kakve ste nacionalnosti, rase i spolnog opredjeljenja i jednostavno ga ne zanimaju vaša mišljenja.
15 godina

Upravo sam iz terminala slucajno izbrisao  sve iz home foldera. Srecom sam sve podatke cuvao na dropboxu pa mi je to spasilo podatke, no zabrionu sam se za razne skrivene config datoteke koje se tu nalaze. No onda sam u terminalu vidio da su oni ostali sacuvani. E sad moze li mi netko pojasniti kako naredba:

sudo rm -r *nije izbrisala sve iz home foldera. Istina da me je to spasilo dosta muka no moram znati kako.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

rm -r * briše sve datoteke i poddirektorije u trenutnom direktoriju osim skrivenih datoteka i skrivenih poddirektorija koji se nalaze u tom direktoriju.

rm -r .??* briše sve skrivene datoteke i poddirektorije u trenutnom direktoriju; vidljive datoteke i poddirektoriji, te skrivene i vidljive datoteke i poddirektoriji u vidljivim poddirektorijima trenutnog direktorija ostaju na disku.

14 godina
protjeran

Ubuntu će biti mono free od 12.04 pa nadalje. Napokon se rješavaju tih microsoft otpadka:

http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/banshee-tomboy-and-mono-dropped-from-ubuntu-12-04-cd/

hacktivist

2 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ubuntu će biti mono free od 12.04 pa nadalje. Napokon se rješavaju tih microsoft otpadka:

http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/banshee-tomboy-and-mono-dropped-from-ubuntu-12-04-cd/

Nisam baš siguran da je mono microsoft otpadak,jer je monu uloga da windows only developerima omogući lijepo razvojno sučelje na linuxu pa da nebudu više windows only developeri...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
Bypass kaže...

Nisam baš siguran da je mono microsoft otpadak,jer je monu uloga da windows only developerima omogući lijepo razvojno sučelje na linuxu pa da nebudu više windows only developeri...

licenca mu je problematična. kao time-bomb. već sam raspravljao o tome ovdje.  evo ti vijest s osnews stranice kako mono upotrebljava čudna imena bibilioteka i moguće su tužbe bilokada

16 godina
http://av-gurus.blogspot.com/

0 0 hvala 3
17 godina
neaktivan
brixy kaže...

opa, puno mnogo stvari. mint gnome shell extensions aka mgse i mate aka fork gnome2. kad dodamo i izlazak opensuse 12.1 potkraj mjeseca, možemo reći uzbuljiv će biti studeni u svijetu linuxa

14 godina
protjeran
g12356 kaže...

Mono development je jedno, a libovi od mono-a je drugo.

Imaš na netu dosta članaka kako su iz microsofta podmetali nogu na linux mailing listama, flejmali, trolali itd. Gamad.

hacktivist
14 godina
protjeran
hrvooje kaže...

opa, puno mnogo stvari. mint gnome shell extensions aka mgse i mate aka fork gnome2. kad dodamo i izlazak opensuse 12.1 potkraj mjeseca, možemo reći uzbuljiv će biti studeni u svijetu linuxa

Mint radi zanimljive stvari. Sviđa mi se što su se okrenuli gnome 3 i customizaciji istog, kao i da pomažu na MATE projektu.

Opensuse, Fedora 16 itd. Odličan mjesec za linux :)

hacktivist
15 godina
neaktivan

Aha,ok...

postoje li kakvi linkovi na ta milanja i trollanja,čisto da se nasmijem.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Aha,ok...

postoje li kakvi linkovi na ta milanja i trollanja,čisto da se nasmijem.

pogreška tema pretpostavljam? ili?

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source freak, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice