Ovako imam dell Optiplex GX280 intel Pentium 4 Ati Radeon X300/X300 SE neznam tocno i zelio bih instalirati Ubuntu 11.04 ili 10.04 LTS hoce li raditi ubuntu noviji (Hoce li biti spor ili brz) Windowsi su mi dosadili a imam puno boot cd-a
Htjeo sam instalirati linux na masinu iz 2003/4 koja ima 256 mb rama, da li ce raditi na dell-u evo link o specifikacijama: http://support.dell.com/support/edocs/systems/opgx280/en/ug/specs02.htm
- Svaki OS je nakupina nula i jedinica, ako je platforma kompatibilna (i ispravna) radit će. Ali ćeš se vjerojatno razočarati jer linux nije čarobni štapić pa da od 256MB napravi 2GB.
- Radit će ali što? To je za svakog korisnika drugačije, jer su drugačije potrebe. CPU i RAM su za današnje standarde ispod svih granica ugodnog rada. Toliko da si na granici ispod koje ni nebi mogao instalirati većinu liveCD distri.
- Skini nekoliko raznih distribucija (Mint, Suse, Ubuntu, Fedora... Mandriva, Debian) kao LiveCD, upali i vidi kako radi, još važnije kako izgleda i prepoznaje komponente na tvom PCu. Instalirana verzija bi trebala biti malo brža.
btw, linux radi i na frižideru, naravno da može radit na prosječnom računalu. Problem je npr internet (java, flash.. igre itd.) za to trebaš daleko više resursa nego za sam OS.