A spremaš na NTFS ili linux particiju?
Na NTFS, jer je linux particija premala
Složi si da ti maunta tu NTFS particiju odmah kod podizanja OS.
A spremaš na NTFS ili linux particiju?
Oprosti što sam glup, ali kako se to radi?
Da i mene to zanima. Isto tako bilo bi dobro da netko napravi tutorijal svih tih osnovnih naredbi za nas linux njubace...
ivan262, nerevar20 Koji linux koristite tj. koju distribuciju? Ubuntu?
Ja Ubuntu 11.10 Unity.
I jos me zanima kako da slozim conky da mi prikazuje brzine vrtnje ventilatora. hwmon ima samo temp procesora, nema hdd, nema maticnu
ivan262, nerevar20 Koji linux koristite tj. koju distribuciju? Ubuntu?
Da ubuntu, gnome 3 sučelje.
I jos me zanima kako da slozim conky da mi prikazuje brzine vrtnje ventilatora. hwmon ima samo temp procesora, nema hdd, nema maticnu
Hvala puno!
ivan262, nerevar20 > Ovdje imate uputstvo za automount windows particija
https://help.ubuntu.com/community/MountingWindowsPartitions
Ako vam nije sve jasno možete me pitati.
nije mi jasno :)
stavio sam u fstab liniju
/dev/sda5 /media/1200EB9B11FC7FE1 ntfs rw,nosuid,nodev,uid=nerevar,gid=nerevar,umask=022 0 1
ali mi kod bootanja izbaci poruku da je doslo do pogreske bla bla dali hocu prekinuti mountanje sa "S" tipkom
mozes mi molim te u detalje objasniti, stvarno nemam pojma o linuksu
Zapeo sam na drugom linku na liniji
Then as user, run hddtemp /dev/sda to test
izbaci mi poruku open: permission denied
Zato sto nemas privilegije. Pokreni sa sudo. Iako, nije mi jasno zasto, jer pise 'as user', a ne 'as root' (root je nazovimo to tako, svemoguci user, user koji moze apsolutno sve raditi sa sustavom).
Zato sto nemas privilegije. Pokreni sa sudo. Iako, nije mi jasno zasto, jer pise 'as user', a ne 'as root' (root je nazovimo to tako, svemoguci user, user koji moze apsolutno sve raditi sa sustavom).
Radi, thx
Upravo sam probao, na Fedori 15 radi i pod običnim korisničkim računom.
- Dobro je znati koristiti se terminalom, ipak, možda je lakši način ubuntu tweak (paziti na verzije).
U terminalu izvrši ovu naredbu pa te neće tražit root
sudo chmod u+s /usr/sbin/hddtemp
nije mi jasno :)
stavio sam u fstab liniju
/dev/sda5 /media/1200EB9B11FC7FE1 ntfs rw,nosuid,nodev,uid=nerevar,gid=nerevar,umask=022 0 1
ali mi kod bootanja izbaci poruku da je doslo do pogreske bla bla dali hocu prekinuti mountanje sa "S" tipkom
mozes mi molim te u detalje objasniti, stvarno nemam pojma o linuksu
imaš neku grešku u tom redu ili nemaš u /media napravljenu mapu kako si napisao ovdje > 1200EB9B11FC7FE1 to možes i zamjeniti sa npr. /media/windows1 ali moraš imati i takvu mapu napravljenu u /media > sudo mkdir /media/windows1
Slozio sam automount (trebao mi je samo radi pjesama za banshee), problem je bio u tome sto nisam odvojio one dvije zadnje nule koda tabom nego razmakom. Evo jos malo i moj conky je zavrsen. Slika u attachementu. Jedino mi je preostalo sloziti da mi prikazuje brzine vrtnje ventilatora. Za to mi je potreban program lm_sensors. Zna li netko kako da ga instaliram posto ga nece iz mog trenutnog repozitorija? http://my.opera.com/wpost/blog/sensors na sredini strane pise da mi treba....
Slozio sam automount (trebao mi je samo radi pjesama za banshee), problem je bio u tome sto nisam odvojio one dvije zadnje nule koda tabom nego razmakom. Evo jos malo i moj conky je zavrsen. Slika u attachementu. Jedino mi je preostalo sloziti da mi prikazuje brzine vrtnje ventilatora. Za to mi je potreban program lm_sensors. Zna li netko kako da ga instaliram posto ga nece iz mog trenutnog repozitorija? http://my.opera.com/wpost/blog/sensors na sredini strane pise da mi treba....
nije lm_sensors nego lm-sensors
sudo apt-get install lm-sensors
poslje instalacije moraš izvršiti
sudo sensors-detect
stisces samo enter i na kraju te pita dali hoces to snimiti napises yes
instalirao sam ga i izvrsio, ali kad upisem "sensors" izbaci mi samo ovo:
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +26.0°C (high = +70.0°C)
instalirao sam ga i izvrsio, ali kad upisem "sensors" izbaci mi samo ovo:
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +26.0°C (high = +70.0°C)
Note: there is no driver for Nuvoton W83677HG-I (NCT6771F/NCT6772F/NCT6775F) Super IO Sensors yet.
Check http://www.lm-sensors.org/wiki/Devices for updates.
ivan262, nerevar20 > Ovdje imate uputstvo za automount windows particija
https://help.ubuntu.com/community/MountingWindowsPartitions
Ako vam nije sve jasno možete me pitati.
- Dobro je znati koristiti se terminalom, ipak, možda je lakši način ubuntu tweak (paziti na verzije).
Sve sam pročitao što ste postali, ali opet na kraju neznam što trebam napraviti, i to je još važnije zašto. Malo sam se čini mi se razmazio na windovsu, ali zašto na linuxu moraju neke stvari biti tako komplikovane,
Pogledaj ovaj članak u kojem ćeš naći s tri načina za konfiguriranje automatskog mounta pri pokretanju računala korištenjem GUI-ja (zapravo, dva putem GUI alata, a za jedan nije potrebna konfiguracija budući da mounta sve dostupne particije).
Sve sam pročitao što ste postali, ali opet na kraju neznam što trebam napraviti, i to je još važnije zašto. Malo sam se čini mi se razmazio na windovsu, ali zašto na linuxu moraju neke stvari biti tako komplikovane,
Nije komplicirano (okej, neke stvari jesu, ali kao obicnog usera te za takve stvari nije niti briga), vec je drugacije. Recimo, Ubuntu Tweak. Sto je kod Ubuntu Tweaka komplicirano, reci, jer ja stvarno ne vidim sto bi tu bilo komplicirano?
Ovako imam dell Optiplex GX280 intel Pentium 4 Ati Radeon X300/X300 SE neznam tocno i zelio bih instalirati Ubuntu 11.04 ili 10.04 LTS hoce li raditi ubuntu noviji (Hoce li biti spor ili brz) Windowsi su mi dosadili a imam puno boot cd-a
Htjeo sam instalirati linux na masinu iz 2003/4 koja ima 256 mb rama, da li ce raditi na dell-u evo link o specifikacijama: http://support.dell.com/support/edocs/systems/opgx280/en/ug/specs02.htm
Jos da li uzeti gnome ili KDE
Jos da li uzeti gnome ili KDE
Ono sto se tebi dopadne, stvar je osobnog ukusa i izbora.
Nije to baš tako komplicirano nego se mora odbaciti način windows razmišljanja. "i to je još važnije zašto" tu si na pravome tragu dok to svatiš vidjet češ da nije tako komplicirano.
Google je tvoj prijatelj i naravno forumi kao ovaj bug forum ili ubuntu-hr.org forum itd...