Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.999
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
ivan262 kaže...
BenjamiX kaže...

A spremaš na NTFS ili linux particiju?

Na NTFS, jer je linux particija premala{#}

Složi si da ti maunta tu NTFS particiju odmah kod podizanja OS. 

16 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

Na NTFS, jer je linux particija premala{#}

Složi si da ti maunta tu NTFS particiju odmah kod podizanja OS. 

Oprosti što sam glup, ali kako se to radi?{#}

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
15 godina
neaktivan

Da i mene to zanima. Isto tako bilo bi dobro da netko napravi tutorijal svih tih osnovnih naredbi za nas linux njubace...

16 godina
neaktivan

ivan262, nerevar20 Koji linux koristite tj. koju distribuciju? Ubuntu?

15 godina
neaktivan

Ja Ubuntu 11.10 Unity.

I jos me zanima kako da slozim conky da mi prikazuje brzine vrtnje ventilatora. hwmon ima samo temp procesora, nema hdd, nema maticnu

16 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

ivan262, nerevar20 Koji linux koristite tj. koju distribuciju? Ubuntu?

Da ubuntu, gnome 3 sučelje.

S budalama se ne isplati svađati.Prvo te spuste na svoj nivo,a onda te dotuku s iskustvom ! ! !
16 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

I jos me zanima kako da slozim conky da mi prikazuje brzine vrtnje ventilatora. hwmon ima samo temp procesora, nema hdd, nema maticnu

Prouči postove ovdje i ovdje.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan

Hvala puno!

16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

ivan262, nerevar20 > Ovdje imate uputstvo za automount windows particija 

https://help.ubuntu.com/community/MountingWindowsPartitions

Ako vam nije sve jasno možete me pitati.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

nije mi jasno :)

stavio sam u fstab liniju

/dev/sda5 /media/1200EB9B11FC7FE1 ntfs rw,nosuid,nodev,uid=nerevar,gid=nerevar,umask=022 0 1

ali mi kod bootanja izbaci poruku da je doslo do pogreske bla bla dali hocu prekinuti mountanje sa "S" tipkom

mozes mi molim te u detalje objasniti, stvarno nemam pojma o linuksu

15 godina
neaktivan
hrx kaže...
nerevar20 kaže...

Zapeo sam na drugom linku na liniji

Then as user, run hddtemp /dev/sda to test

izbaci mi poruku open: permission denied

17 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

Zato sto nemas privilegije. Pokreni sa sudo. Iako, nije mi jasno zasto, jer pise 'as user', a ne 'as root' (root je nazovimo to tako, svemoguci user, user koji moze apsolutno sve raditi sa sustavom).

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.11.2011 22:11 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
nerevar20 kaže...

Zato sto nemas privilegije. Pokreni sa sudo. Iako, nije mi jasno zasto, jer pise 'as user', a ne 'as root' (root je nazovimo to tako, svemoguci user, user koji moze apsolutno sve raditi sa sustavom).

Radi, thx

16 godina
neaktivan

Upravo sam probao, na Fedori 15 radi i pod običnim korisničkim računom.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
ivan262, nerevar20 > ..

- Dobro je znati koristiti se terminalom, ipak, možda je lakši način ubuntu tweak (paziti na verzije).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Danas ću si instalirati Ubuntu 10.04 umjesto 10.10. Sjetio sam se da ga nisam nikad probao.
16 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...
hrx kaže...
nerevar20 kaže...

U terminalu izvrši ovu naredbu pa te neće tražit root 

sudo chmod u+s /usr/sbin/hddtemp

16 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

nije mi jasno :)

stavio sam u fstab liniju

/dev/sda5 /media/1200EB9B11FC7FE1 ntfs rw,nosuid,nodev,uid=nerevar,gid=nerevar,umask=022 0 1

ali mi kod bootanja izbaci poruku da je doslo do pogreske bla bla dali hocu prekinuti mountanje sa "S" tipkom

mozes mi molim te u detalje objasniti, stvarno nemam pojma o linuksu

imaš neku grešku u tom redu ili nemaš u /media napravljenu mapu kako si napisao ovdje > 1200EB9B11FC7FE1 to možes i zamjeniti sa npr. /media/windows1  ali moraš imati i takvu mapu napravljenu u /media  > sudo mkdir /media/windows1 

15 godina
neaktivan

Slozio sam automount (trebao mi je samo radi pjesama za banshee), problem je bio u tome sto nisam odvojio one dvije zadnje nule koda tabom nego razmakom. Evo jos malo i moj conky je zavrsen. Slika u attachementu. Jedino mi je preostalo sloziti da mi prikazuje brzine vrtnje ventilatora. Za to mi je potreban program lm_sensors. Zna li netko kako da ga instaliram posto ga nece iz mog trenutnog repozitorija? http://my.opera.com/wpost/blog/sensors na sredini strane pise da mi treba....

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.11.2011 21:14 (nerevar20).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

Slozio sam automount (trebao mi je samo radi pjesama za banshee), problem je bio u tome sto nisam odvojio one dvije zadnje nule koda tabom nego razmakom. Evo jos malo i moj conky je zavrsen. Slika u attachementu. Jedino mi je preostalo sloziti da mi prikazuje brzine vrtnje ventilatora. Za to mi je potreban program lm_sensors. Zna li netko kako da ga instaliram posto ga nece iz mog trenutnog repozitorija? http://my.opera.com/wpost/blog/sensors na sredini strane pise da mi treba....

nije lm_sensors nego lm-sensors 

sudo apt-get install lm-sensors 

poslje instalacije moraš izvršiti 

sudo sensors-detect 

stisces samo enter i na kraju te pita dali hoces to snimiti napises  yes

15 godina
neaktivan

instalirao sam ga i izvrsio, ali kad upisem "sensors" izbaci mi samo ovo:

k10temp-pci-00c3

Adapter: PCI adapter

temp1:     +26.0°C  (high = +70.0°C)

poslije toga sam isao izvrsiti jos jednom i svugdje sam stavio "yes" ali isto mi tako dodje.. 
pa ne bi li trebao doci cijeli ispis?

15 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

instalirao sam ga i izvrsio, ali kad upisem "sensors" izbaci mi samo ovo:

k10temp-pci-00c3

Adapter: PCI adapter

temp1:     +26.0°C  (high = +70.0°C)

poslije toga sam isao izvrsiti jos jednom i svugdje sam stavio "yes" ali isto mi tako dodje.. 
pa ne bi li trebao doci cijeli ispis?

Note: there is no driver for Nuvoton W83677HG-I (NCT6771F/NCT6772F/NCT6775F) Super IO Sensors yet.

Check http://www.lm-sensors.org/wiki/Devices for updates.

>jbg nema jos drivera za moju plocu

16 godina
neaktivan
hrx kaže...
nerevar20 kaže...

Buhaha kaže...

ivan262, nerevar20 > Ovdje imate uputstvo za automount windows particija 

https://help.ubuntu.com/community/MountingWindowsPartitions

Ako vam nije sve jasno možete me pitati.

ihush kaže...
ivan262, nerevar20 > ..

- Dobro je znati koristiti se terminalom, ipak, možda je lakši način ubuntu tweak (paziti na verzije).

Sve sam pročitao što ste postali, ali opet na kraju neznam što trebam napraviti, i to je još važnije zašto. Malo sam se čini mi se razmazio na windovsu, ali zašto na linuxu moraju neke stvari biti tako komplikovane, {#}

16 godina
neaktivan

Pogledaj ovaj članak u kojem ćeš naći s tri načina za konfiguriranje automatskog mounta pri pokretanju računala korištenjem GUI-ja (zapravo, dva putem GUI alata, a za jedan nije potrebna konfiguracija budući da mounta sve dostupne particije).

17 godina
neaktivan
ivan262 kaže...

Sve sam pročitao što ste postali, ali opet na kraju neznam što trebam napraviti, i to je još važnije zašto. Malo sam se čini mi se razmazio na windovsu, ali zašto na linuxu moraju neke stvari biti tako komplikovane, {#}

Nije komplicirano (okej, neke stvari jesu, ali kao obicnog usera te za takve stvari nije niti briga), vec je drugacije. Recimo, Ubuntu Tweak. Sto je kod Ubuntu Tweaka komplicirano, reci, jer ja stvarno ne vidim sto bi tu bilo komplicirano?

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina
Windows korisnicima je Linux kompliciran jer ne nalaze, stvari na koje su navikli, na istim mjestima.

Kada bi naišli na "kopiju" windows sučelja bilo bi manje problema. mada ne vidim u tome neku korist. Ako se vec odlucujes na prelazak onda se informiras kako po pitanju koristenja tako i po pitanju hardwera.

Malo promjene uvijek unese živost (u svim sferama života).
Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
neaktivan

Ovako imam dell Optiplex GX280 intel Pentium 4 Ati Radeon X300/X300 SE neznam tocno i zelio bih instalirati Ubuntu 11.04 ili 10.04 LTS hoce li raditi ubuntu noviji (Hoce li biti spor ili brz) Windowsi su mi dosadili a imam puno boot cd-a

Htjeo sam instalirati linux na masinu iz 2003/4 koja ima 256 mb rama, da li ce raditi na dell-u evo link o specifikacijama: http://support.dell.com/support/edocs/systems/opgx280/en/ug/specs02.htm

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Jos da li uzeti gnome ili KDE

Historia est magistra vitae = "Povijest je Učiteljica života" Ja imam 10 godina pogledajte u profil, ne lažem

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dominik.spajic kaže...

Jos da li uzeti gnome ili KDE

Ono sto se tebi dopadne, stvar je osobnog ukusa i izbora.

16 godina
neaktivan

Nije to baš tako komplicirano nego se mora odbaciti način windows razmišljanja. "i to je još važnije zašto"  tu si na pravome tragu dok to svatiš vidjet češ da nije tako komplicirano.

Google je tvoj prijatelj i naravno forumi kao ovaj bug forum ili ubuntu-hr.org forum itd... 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice