Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.541.847
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
Laxarus kaže...

ali zbog gruba nemogu vise uc ni u linux ni u windows.. jer on uvijek povuce sa sobom i windows loader..

istina dalo bi se spasiti nesto dokumenata, ali me svejedno ceka reinstalacija oba sustava i stotinu programa pa setup istih..

a prokleti windows naravno nedaje ni mogucnost da sa instalacijskog dvda udem u cmd, no to je vec druga tema

Uglavnom i nakon toliko godina koristenja linuxa i dalje ga mrzim jedino zbog iznimno loseg loadera..

end of the story

Da, ne možeš ući, ali to ne znači da sustavi nisu tamo!

Sve što treba napraviti je popraviti GRUB. Kakva reinstalacija tebe spopala?! Ako si tak rješaval probleme s bootloaderom, samo mogu reći: jao...

GRUB je najbolji bootloader koji postoji na svijetu. Ostali su loši (dobro kako koji). Druga je stvar što ti nisi znao da ga samo treba popraviti, nije zato loš.

Mogu ti reći da sam tražio po cijelom netu kako popravit GRUB (imaš link na jednoj od prošlih stranica koji sam stavio, i radi), proradilo je ali samo za ubuntu, nije mi svejedno otvaralo winze, sad ću napraviti reinstall svega i onda puknut i winze i ubuntu...

Straight Edge
17 godina
neaktivan
netko,netkovic kaže...

Mogu ti reći da sam tražio po cijelom netu kako popravit GRUB (imaš link na jednoj od prošlih stranica koji sam stavio, i radi), proradilo je ali samo za ubuntu, nije mi svejedno otvaralo winze, sad ću napraviti reinstall svega i onda puknut i winze i ubuntu...

Nema potrebe. Bootaj live CD, instaliraj Boot-Repair, klikni i to je to.

Link1

Link2

Inače, sve vam postoji (dobro, gotovo sve) u Ubuntu dokumentaciji, tak da bi to trebalo biti prvo mjesto za potražiti što vas zanima.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Danas bacio na svoj stroj fedoru 15 i mogu reci da mi se sviđa. Samo pitanjce, kako mogu nauciti sve što linux može ponuditi, kako da naucim što se (i kako) može raditi u terminalu i to. Imam dosta iskustva s programiranjem, ali malo s linuxom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...

A je*emti više!! Kao 1.,nemogu staviti ni 1 program na desktop (shortcut),izbaci mi error i ništa. A kao 2.,svaki put kad upalim komp piše mi ovo (znaći čim se logiram) "Enter your password to unlock your login keyring." šta god to znaćilo,evo i slike. Kako da to 2 popravim???!!!

Na Linuxu ne postoje "shortcutovi" u tom smislu riječi. Postoje symlinkovi i launcheri. Ne znam za Unity (kojeg vidim da imaš), ali na Gnome-u je jednostavno, nađem u meniju program, desni klik > Add this launcher to desktop. Ili desni klik na Desktop pa Create Launcher pa upišem putanju do programa. Ne znam kak ide na Unity-u, mislim da možda čak na Desktop niti ne možeš staviti ništa, to nek neko tko ga je koristio kaže bolje od mene.

Što se tiče keyringa, imaš li instaliran libpam-gnome-keyring?

Kako da vidim imam li taj libpam-gnome-keyring? Nemogu se snaći u Unity-ju,a neznam kako instaliati GNOME 3 =(

Najbolje u vezi ovog potpisa je,što kad ga čitaš,zapravo shvačaš da čitaš gluposti i počinješ shvaćati da u ovom potpisu nepiše ništa korektno nego neka obična glupost.
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
netko,netkovic kaže...

Link1

Link2

Inače, sve vam postoji (dobro, gotovo sve) u Ubuntu dokumentaciji, tak da bi to trebalo biti prvo mjesto za potražiti što vas zanima.

Boot repair je sve jos vise pokvario XD....Ali ozbiljno, nakon toga vise nisam mogao uci ni u ubuntu..Pa sam se odlučio na snažnije mjere :D

Btw. lordshqi (nadam se da sam dobro napisao),netrebaš učit komande u terminalu...

Straight Edge
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2011 21:10 (netko,netkovic).
16 godina
neaktivan

Vidim da ste već nesto otome napisali :)

Evo da i ja dodam jedan link osnova svega za grub2  https://help.ubuntu.com/community/Grub2

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Kako da vidim imam li taj libpam-gnome-keyring? Nemogu se snaći u Unity-ju,a neznam kako instaliati GNOME 3 =(

Pa u Software Centru.

netko,netkovic kaže...

Boot repair je sve jos vise pokvario XD....Ali ozbiljno, nakon toga vise nisam mogao uci ni u ubuntu..Pa sam se odlučio na snažnije mjere :D

Btw. lordshqi (nadam se da sam dobro napisao),netrebaš učit komande u terminalu...

Hah, mogel sam i pretpostaviti. Probaj nešto ovako:

http://www.bug.hr/forum/post/linux/linux-pitanja-odgovori/1557467.aspx

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
neaktivan

znam ja jako dobro kako popraviti win loader pomocu instalacijskog dvd-a ali neznam kojim jezikom moram napisati da mi instalacijski dvd iz dosad svijetu nevidenih razloga uopce ne nudi mogucnost ulaska u cmd...

no kao sto rekoh par postova gore, end of the story.

Ps, spasavanje linuxa me nezanima

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2011 21:14 (Laxarus).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
netko,netkovic kaže...
1domagoj1 kaže...
netko,netkovic kaže...

Link1

Link2

Zašto da lordshqi ne ui komande u terminalu? To je odlično za znati,a  i zanimljivo je. 1domagoj1 će mu odmah dati 2-3 linka,par knjiga i savjete hehehe... :D

Najbolje u vezi ovog potpisa je,što kad ga čitaš,zapravo shvačaš da čitaš gluposti i počinješ shvaćati da u ovom potpisu nepiše ništa korektno nego neka obična glupost.
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...

Pa u Software Centru.

netko,netkovic kaže...

Da, znam, pokušao sam to, ali isto ništa nije radilo, točnije ubuntu jest radio,al winzi ne...Tak i tak meni nije baš stalo do winza, ali zbog obitelji,moram imat :/...

filipvk1000 kaže...
netko,netkovic kaže...
1domagoj1 kaže...
netko,netkovic kaže...

Link1

Link2

Zašto da lordshqi ne ui komande u terminalu? To je odlično za znati,a  i zanimljivo je. 1domagoj1 će mu odmah dati 2-3 linka,par knjiga i savjete hehehe... :D

Htio sam reći da ne mora, jer nije baš potrebno, s korištenjem ubuntua će sam naučit one važne komande, ja sam u školi administracije linux sustava naučio xyz komandi,koje sam većinu lagano zaboravio i nikad koristio :/...Btw. jel ko probao fluxus?

Straight Edge
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...

Pa u Software Centru.

netko,netkovic kaže...

Imam instaliran. P.S. tražio sam u software centru,nego je pisalo gore PAM module bla bla,nisam čito ono dole ispod xD...uglavnom,šta sad,jel to trebam odinstalirati?

17 godina
neaktivan
Laxarus kaže...

znam ja jako dobro kako popraviti win loader pomocu instalacijskog dvd-a ali neznam kojim jezikom moram napisati da mi instalacijski dvd iz dosad svijetu nevidenih razloga uopce ne nudi mogucnost ulaska u cmd...

Onda digni live CD i spasi si podatke. Što se tiče windowsa i njihovog repaira, nemam pojma, to si odi u njihov podforum.

filipvk1000 kaže...

Imam instaliran. P.S. tražio sam u software centru,nego je pisalo gore PAM module bla bla,nisam čito ono dole ispod xD...uglavnom,šta sad,jel to trebam odinstalirati?

Hm, treba biti instalirano, jedino da napraviš onda blank password. Probaj možda ovo:

http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=10050199&postcount=18

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
filipvk1000 kaže...

Pa u Software Centru.

netko,netkovic kaže...

Ja sam imao dva slućaja u kojim je  Boot repair pomogao 100%  sve je vratio 

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Laxarus kaže...

Onda digni live CD i spasi si podatke. Što se tiče windowsa i njihovog repaira, nemam pojma, to si odi u njihov podforum.

filipvk1000 kaže...

Hm, treba biti instalirano, jedino da napraviš onda blank password. Probaj možda ovo:

http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=10050199&postcount=18

Kako na Unity ući u System i tako dalje? Lakši mi je GNOME  za raditi...ej da,kako je uopće došlo do toga da me stalno traži to?

13 godina
neaktivan

Ej ljudi, malo sam čitao po netu o kriptiranju podataka na disku. Sad me zanima da li netko ima iskustva s tom procedurom da je već prije radio i dali je efikasna?

xtreme.maniac

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ja sam samo home folder kriptirao tjekom instalacije..Pain in the ass, jer poslije nisam mogao podatke izvući s njega kad mi je trebalo XD...

Straight Edge
17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Kako na Unity ući u System i tako dalje? Lakši mi je GNOME  za raditi...ej da,kako je uopće došlo do toga da me stalno traži to?

Nemam pojma, nikad nisam koristio Unity. Moje najbliže iskustvo s Unitiyem je bilo kad sam vidio screenshotove. Sry.

xtreme.maniac76 kaže...

Ej ljudi, malo sam čitao po netu o kriptiranju podataka na disku. Sad me zanima da li netko ima iskustva s tom procedurom da je već prije radio i dali je efikasna?

Otvori podforum Linux, svašta ćeš zanimljivo tu naći. Primjerice, imaš Tux Slave-ov How To o kriptiranju tvrdog diska.

15 godina
protjeran

Na unity-u odi gore tam di ti je korisnicko ime i spustis se u padajucem izborniku na zadnje-predzadnje, budeš sam skuzio vec onda...

Straight Edge
17 godina
neaktivan

Pitanjce, jel linux uvijek tako nestabilan ili je to samo do mene. Svako malo nesto crasha iz cista mira. I jel uopce postoji flash plugin koji acctually radi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Reci nam koji linux i koji flash?

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koristim Fedoru 15, 64bit. Flash sam pokusavao instalirati orginal ali nakon pol sata muke nisam uspio i instalirao gnash. Recimo, pocinjem slusati podcast sad prije 15minuta i slusam par minuta i samo napise " Rythmbox has crashed".

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.9.2011 9:28 (LordShgi).
17 godina
neaktivan
BenjamiX kaže...
hrvooje kaže...

takođe sam raskrstio s ubuntuom. na poslu je mint, kući je opensuse.

Možemo li čuti razlog? {#}

previše lutanja u malom vremenskom periodu.  ne želim ponovo učiti koristiti računalo, mogu to vrijeme korisnije upotrijebiti.  unity mi ne treba jer namam touchscreen i treba mi desktop površina za redanje dokumenata. gnome 3 također mi ne trena još barem ne na ovom stroju gdje imam raden x600. s letećim prozorima ne moram nikoga impresionirati i ne vidim razlog zašto da dodatno opterećujem grafičku. hoću samo gnome 2. a mint će nastaviti tim stopama. što se tiče opensusea, jedini odlično podržava synaptics clickpad na laptopu hp 4520s. ovaj bug je na ubuntu launchpadu otvoren prije godinu dana i još nije riješen sa preko 250 poruka!? znam, proizvođači ne daju dokumentaciju, pa je piscima drivera teško. na opensuseu radi sve, tab s dva prsta, skrolanje, isključivanje tipkanjem na led itd ... valjda su pokupili drivere od novella i susea s kojim je laptop i kupljen, dakle suradnja hp-novell. da ne spominjem wifi chip ralink rt3090 koji je na ubuntu proradio nakon puno tvikanja, al nakon nadogradnje kernela potrebno je ponoviti proces. na taj laptop ne ide ništa drugo osim opensusea. a mint je proglašen najboljom distribucijom 2010. godine. i to je to. zbogom ubuntu. još malo pa će i na distrowatchu izgubiti primat u broju klikova posljednjih 6 mj. 

*i još kad dodamo da će kažu kako neće koristiti x-server nego wayland, pa ti treba 3D ubrzanje ako želiš koristiti ili unity ili gnome3 ispada da moram bacit laptop koji je 5 godina star. 

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Nota bene: Ubuntu 10.04 i Fedora 15 provjereno nemaju taj touchpad bug. Fedora ga od samog početka nije imala a Ubuntu ga je zakrpao prije nekoliko mjeseci. Ja također imam synaptics touchpad na dva zasebna HP laptopa i sve radi na oba sustava.

touchpad ili clickpad? clickpad nema fizički odvojenu dugmad za lijevi i desni klik nego je sve iz jedne povšine kao npr. na macu. (slika)

clickpad clickpad
Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.9.2011 10:57 (hrvooje).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
xtreme.maniac76 kaže...

E da to je problem što poslje ne možeš izvaditi sa diska podatke ako nešto rikne.

Kao što kaže "netko,netkovic " 

15 godina
neaktivan

Danas krećem u operaciju triple boot ako mi bude već danas sve povoljno:Windows 7-Mandriva 2011-Backtrack 5(želim da ostane na hard disku).

Windowsi 7 su već ispravno instalirani.

Znači kao podsjetnik:

Isprintati jedan link sa savjetima za triple boot.

Zatim ću u Windowsima defragmentirati sve.

Zatim ću u cmd-u upisati chkdsk/f naredbu.Izvršit to sve(reboot možda).

Zatim reparticioniranje iz windowsa 7(shrinkanje postojećih particija).

Ponoviti korak 2 i 3.

Krenuti sa instalacijom Mandrive 2011(instalirao sam već par puta mandrivu 2010.1)i ostaviti malo slobodnog mjesta.

Pokrenuti live cd Backtracka 5 i stisnuti na ikonu za instalaciju na HDD.

Krenuti sa instalacijom Backtracka 5(tu nemam prijašnjeg iskustva ali je tu ubuntu based distra pa nebi trebalo biti uberhard).

\end

Recite mi vaše mišljenje.Ali ne kritike na odabir sustava njih sam odabrao.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Upravo instaliram GNOME3 na Ubuntu 11.04. Uopće mi se nesviđa Unity. Instaliram na ovaj način: http://wolfwoodscrowd.info/2011/06/04/gnome-3-ili-kako-sam-ostavio-unity/  Valjda neću nešto s*ebati. Ne razumijem,zašto je Ubuntu uopće napravio Unity,umjesto da ko Fedora koristi GNOME. Bezveze...

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Upravo instaliram GNOME3 na Ubuntu 11.04. Uopće mi se nesviđa Unity. Instaliram na ovaj način: http://wolfwoodscrowd.info/2011/06/04/gnome-3-ili-kako-sam-ostavio-unity/  Valjda neću nešto s*ebati. Ne razumijem,zašto je Ubuntu uopće napravio Unity,umjesto da ko Fedora koristi GNOME. Bezveze...

Misle da su dovoljno utjecajni da polako postavljaju svoje sučelje kao neku vrstu budućeg standarda.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
14 godina
protjeran
filipvk1000 kaže...

Gnome3 će ti se još manje sviđati. Unity je manje zlo.

( ˘͡ -˘͡)
14 godina
filipvk1000 kaže...

Evo ti link kako ćeš deinstalirati GNOME 3 i vratiti se na GNOME 2, kad ispiz*iš nakon nekoliko sati (ili dana korištenja).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...
filipvk1000 kaže...

Misle da su dovoljno utjecajni da polako postavljaju svoje sučelje kao neku vrstu budućeg standarda.

Sad će se još izmisliti "Gubuntu",Ubuntu sa GNOME DE. Hahaha. Ova prva Unity verzija im je pretpostavljam bio neki test-drive. Valjda će u sljedećim verzijama Unity biti bolji,pošto nekih 50% korisnika je maknio Unity i instalirao GNOME. Negdje sam pročito (nemam pojma di) da je ovo bio samo pokus,pa da će kasnije napraviti puno bolji..(nadajmo se)...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice