Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.507.015
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
luka_cro kaže...

sad sam dodao cs 1.6 pod wine i kak da to pokrenem?

Ja sam kod sebe bio pokrenuo  Unistall wine software. Kad to pokreneš imaš jedan gumb gdje piše  Install new software ili nešto slično. Tu pritisneš i onda izabereš setup.exe.

Mrzim svoj nadimak!!!
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Danas sam skinuo Open SUSE 11.4 i isprobao sam ga s LiveCD-a. Što se mene tiče Ubuntu dobiva žestoku konkurenciju a uskoro možda i zamjenu.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ma odustajem ja od tih ubuntu linuxa, inace ne igram igre, al barem da cs radi pa da mogu na lan

Mjera čovjekova stvarna karaktera je ono što bi učinio kada za to nitko ne bi saznao...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Probao sam natty odmah po izlasku i unity mi se svidio ali zbog problema sa grafickom sam odustao neko vrijeme od njega i reko danas da mu dam ponovo sansu...

Radi glatko, open source driveri fino rade...ALI...

ono sto mi se desava je sledece.

1. Nekada, ali dovoljno cesto da mi ide na nerve, ne radi mi back dugme u browseru, i u chromeu i u firefoxu...a to bas smeta...

2. Ponekad se desi da mi dock sa desne strane jednostavno prestane reagirati...ne mogu otvoriti ni jedan program sa njega...

Ako je neko imao slicnih problema a zna kako ih rjesiti molio bih nek mi napise...

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

I meni se događa nekad da ne reagira ili se neće vratit natrag, ali kažu da još ima nekompatibilnosti s nekim programima pa da su u konfliktu. Ali to će se ispravit. A ovo s Natrag u browseru, jel uopće ne reagira ili?

P.S. ako ti ne reagira, probaj Alt+F2 i upisat "unity --replace".

Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.5.2011 21:05 (nidjo123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ma uopšte ne reaguje...kao da nema back tipke...siva je ne mogu je izabrati...nekad radi nekad ne...

radio sam unity --replace kad se zablesavi launcher...nadam se da ce uskoro rjesiti probleme, nisu ni trebali pustati unity u ovu verziju ubuntua bolje da su ga ispeglali do kraja nego ovako...dosta ce korisnika odbiti od ubuntua takvim pristupom...

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ah čuj, puštaju u uporabu kad je dovoljno dobar i siguran za korištenje, ne mora biti savršen. Sve se to ispravlja u hodu i neke bugove se uopće ne može primijetiti dok se praktički ne pusti u javnost. A i nekompatibilnosti s nekim programima postoje iako su dosta rijetke, meni se npr. događa s NetBeansom da se unity neće "sakrit" natrag dok ne izađem iz NetBeansa. Meni se to s FF-om nije dogodilo, prije će bit da otvoriš novi tab i zaboraviš da si ga otvorio, događalo mi se. {#}

Nego, zanima me kako najlakše "podijeliti" fileove putem lokalne mreže? Probao sam sa Sambom, ali na drugom računalu izbaci da ne može mountati taj folder u kojem se nalaze fileovi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 10:54 (nidjo123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nidjo123 kaže...
(...)

Nego, zanima me kako najlakše "podijeliti" fileove putem lokalne mreže? Probao sam sa Sambom, ali na drugom računalu izbaci da ne može mountati taj folder u kojem se nalaze fileovi.

Defaultno je instaliran samo Samba klijent - znači spajanje s Ubuntua na Windows računala. Za spajanje s Windows računala na Ubuntu, potrebno je instalirati Samba server - pogledaj ovdje.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
odjavljen

Jel itko ima ideju kako natjerat Messenger 8.1 da radi pod Mintom. Išao po ovim uputama, instalacija uspije, pokrenem ga i dobijem legendarni send/don't send. Da, znam, ima amsn, pdgin, ebuddy ali meni trema baš messenger.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Jel itko ima ideju kako natjerat Messenger 8.1 da radi pod Mintom. Išao po ovim uputama, instalacija uspije, pokrenem ga i dobijem legendarni send/don't send. Da, znam, ima amsn, pdgin, ebuddy ali meni trema baš messenger.

ja bih  ti rado pomogao, no ja sam otkrio emesene i od onda samo njega koristim iako, mi se dobar činio i gwibler, iako je on nekako za one ovisnike o socijalnim mrežama. a možda bi ti zamjenska mogućnost mogla biti dići virtualnu mašinu i u nju staviš msn, i natjeraš ga da se pali sa Windowsima, a u Mintu namjestiš da ti se kod bootanja pali i VirtualBOx - mislim da je samo desni klik na ikonicu i "Launch when i log in" i to bi ti bilo relativno ok 

Nego mene zanima ima li za Linux alternativa ovome :  http://superuser.com/questions/117801/mouse-button-and-keypress-counter-for-windows-xp

42
14 godina
neaktivan

Instalirao sam sinoc Linux, nije mi odmah radio prednji izlaz za zvuk, malo sam surfao i to sam brzo sredio. Problem je sto sada opet ne radi, zadnje sto sam radio jeste update ali nikako ne mogu da se sjetim kako sam prvi put sredio taj problem. Da napomenem, koristim Mint. Znaci zadnji izlazi rade ok, problem je sa ovim naprijed, bio bih zahvalan za pomoc.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vidi u postvkama zvuka,dole slikica zvucnika kod sata, trebao bi da imas birati opciju prednje ili zadnje izlaze...

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Gledao sam tamo, nista nije pomoglo. Znam da sam sinoc nesto radio preko terminala i funkcionisao je prednji izlaz ali je valjda update zamijenio neke fajlove sta li vec i sad je opet po starom....

0 0 hvala 0
16 godina

- Caldera RIP, stare verzije su bile za kubuntu 8.04 (7), debian, od 2010 i mandriva. Naravno, porblem je nov PC (MBO, VGA....) pa je problematična instalacija starijih verzija, pa ako netko ima iskustva s novim 'K' verzijama, recimo SUSE11-KDE ili Kbuntu 11.., radi li na njima?

- ili baš moram izigravat ćoravu koku, tražiti distru dok proradi (jer proizvođačev info je neprecizan).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
kakapo kaže...

ja bih  ti rado pomogao, no ja sam otkrio emesene i od onda samo njega koristim iako, mi se dobar činio i gwibler, iako je on nekako za one ovisnike o socijalnim mrežama. a možda bi ti zamjenska mogućnost mogla biti dići virtualnu mašinu i u nju staviš msn, i natjeraš ga da se pali sa Windowsima, a u Mintu namjestiš da ti se kod bootanja pali i VirtualBOx - mislim da je samo desni klik na ikonicu i "Launch when i log in" i to bi ti bilo relativno ok 

Meni je isto pala na pamet varijanta sa virtualkom ali mi se ne da natezati sa time mada bi usput riješio nekoliko problema (sketchup npr.). Mislim da će ovih dana Win7 u vbox...

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
neaktivan
Maqr kaže...

Znam da sam sinoc nesto radio preko terminala

To je izvrsno! Postoji history do kojeg dođeš stiskanjem Up strelice pa pogledaj kaj si točno radil.

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
14 godina
neaktivan

Rijesio sam problem, hehe, problem je bio pod haubom. Naime, prednji panel za zvuk ima dva konektora preko kojih ga mogu spojiti na plocu, na Win je funkcionisalo spojeno preko konektora AC97, sada sam prebacio na HDAudio i zvuk je tu. Malo mi je cudno jer ne mogu naci neko logicko objasnjenje jer ne shvatam kako je onda radilo prije neku noc... Ipak hvala na pomoci.

0 0 hvala 0
15 godina

Mislim si maknut Ubuntu jer ga više ne koristim, pa umjesto njega stavit Win 7.

E sad me zanima kako maknut Ubuntu...oću preko programa za particioniranje izbrisat njegovu particiju ili ima neka druga metoda?

I oće li mi se smrdat boot loader za winse ako se izbriše GRUB, tj. oće li bit normalan boot windowsa kad maknem Ubuntu i s njim GRUB?

Varaždinsko kiselo zelje...najslađe kiselo :D (pogled na avatar) _ _ _ _ _ _ Ako sam ti pomogao, stisni HVALA ili te NUKE-am B-)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Krešo91 kaže...

preko programa za particioniranje izbrisat njegovu particiju

oće  bit normalan boot windowsa

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
17 godina
neaktivan
Krešo91 kaže...

Mislim si maknut Ubuntu jer ga više ne koristim, pa umjesto njega stavit Win 7.

E sad me zanima kako maknut Ubuntu...oću preko programa za particioniranje izbrisat njegovu particiju ili ima neka druga metoda?

I oće li mi se smrdat boot loader za winse ako se izbriše GRUB, tj. oće li bit normalan boot windowsa kad maknem Ubuntu i s njim GRUB?

sta bi ti se smrdalo? pokreni hiren's boot cd ili stari windows 98 boot cd ili windows 7 cd ili bilo koji drugi cd koji ima funkcionalni terminal (bilo DOS kao kod Windowsa 98 bilo terminal kao kod Windowsa 7). ako bootas sa Windows 7 DVDa, u terminalu upises fixmbr i ona ce ti pregazit stari MBR (naravno, particijske tablice nece dirat). ako ides bootat sa starim Windows 98, naredba je fdisk /mbr. epilog obje: grub bye bye. ako su ti windowsi primarna particija i *aktivna* particija, onda ces ih odmah nakon restarta moci bootati i onda iz windowsa mozes izbrisati ubuntu particije.

16 godina

OMFG, jel postoji koja linux distribucija sa GNOMEom3 da podrzava 6xxx seriju Radeona Out-of-the-box, jer nemogu s LiveCD-a updateat.

2.936 Posts! And counting...
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.5.2011 23:58 (8ax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa ne izlaze velke distribucije i novi driveri svaki dan {#}

Jedina koja "službeno" ima gnome-shell je fedora 15...ako ti to ne radi moral budeš se ili još strpiti neko vrijeme , ili instalirat barem na USB , ak nemreš na disk...

PS - nijedna distra "out of the box" nema catalyst na live-u , osim , barem kolko ja znam, Sabayona i Chakre...

Sabayon izlazi svakih nekoliko mjeseca pa ti se možda posreći i izađe novi sa gnome-shellom

Ovo ti je trenutna situacija sa slobodnim radeon driverima

EDIT:

pogledaj i ovo:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODk4OQ

However, this rules out having "out of the box" support for the Radeon HD 6000 series until H2'2011, in distributions like Fedora 16 and Ubuntu 11.10. Today's code drop will land with Linux 2.6.38 and Mesa 7.11, but it rules out seeing this support in distributions like Ubuntu 11.04, unless you build the graphics driver stack yourself or find a third-party package repository.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.5.2011 8:05 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

inace sve radi savrseno bez da stalvjas neke ti drjavere..

ja imam 5xxx seriju

i samo sam instaliro ubuntu i gnome 3 i nudio mi je drivere za ati ali sam ih odbio i sve radi savrseno od igra do svega.

a kad sam bio stavio te drajvere sta mi je nudio dobro da si grafulju nisam spalio nakon 2minute sam poceo artefakte dobivat xD

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Pozdrav svima!

Javljam se s live-cdea jer sam ocito gadno shebo disk na laptopu.

Ovako imam Acer TravelMate 4060.

Disk mi je imo bad sektore i djelomicno sam se ih rijesio.

Nego.

Sad vise nemogu instalirati ni jedan operativni sustav.

Zelim Ubuntu 11.04.

Uglavnom, svaki put je javljalo Input Output erorr, pa sam shvatio da je mozda CD osteceni.

Skinuo sam novi, kod frenda i stavio na CD.

I opet.

JBT!

Stavim boot i ili baci neke greske ili normalno boota live cd s kojeg uopce nemogu pokrenuti Instalaciju ili pak boota ono Test ili Install, kad odaberem Install i odaberem particije, nakon nekog kraceg vremena baci maderfakin gresku!

Poludit cu vise!

Taj mi je laptop potreban jer preko njega spajam desktop na net.

Nemam WLAN karticu.

Ako netko moze pomoci, duboko sam zahvalan.

EDIT: OVO MI JE ONAKO, STVARNO HITNO

Windows is easier than Linux, in the same way that crapping your pants is easier than going to the bathroom
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.5.2011 21:49 (beno101).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Beno snimaj na najmanjoj mogučoj brzini, 4x ni slučajno više. A zakaj bi opće htel instgalirati sustava na oštečen disk? Prvo njega popravi jer će ti se bad sektori samo širiti i disk će sve više propadati, a onda nema spasa podacima.

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

@beno101 Ako disk ima bad sectore nema mu pomoći. Kao što je rekao Bobica257, oni će se samo širiti i svi podaci će biti uništeni.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

Imam laptop 512 MB rama,1.6 GhZ pentium M,grafička ati radeon 9700,40 GB harda

Da li ću imati problema sa linuxom mint 11 ako ga stavim?

griješiti je ljudski al je osjećaj božanski

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ne. Pročitaj malo ovu temu. Radi super na Pentiumu 1 Ghz, downclockanom na 600 Mhz i 512 MB RAM-a (može i manje bez problema). Linux pokreće računala iz 95., mrcine od servera od po 64 GB RAM-a, 4 procesora... Pa sve do snažnih kućnih računala koja služe obradi videa itd. Jednom rječju - univerzalan OS.

Moj PC  
0 0 hvala 2
14 godina
neaktivan

@KKristijan - ja bi ti radije preporučil ovu verziju. Razlike: ova verzija ima dugoročnu podršku , izašla je prije godinu dana , tak da potencijalnih bugova nebi smjelo biti , i dolazi sa dosta lakšim Xfce grafičkim sučeljem , za razliku od ove verzije za koju pitaš , koja dolazi sa gnome sučeljem. I ova bi ti radila OK , al sa Xfce-om bi ti rebalo još puno bolje/brže radit.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.5.2011 7:05 (sumski).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

@beno

Probaj instalirat prek PXE-a, ako ti laptop nudi takvu mogućnost. Odfuraj laptop do frenda pa tak probaj (da se eliminira mogućnost greške u prženju/čitanju medija).

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.5.2011 7:04 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice