Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.505.302
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Idem malo OT, ali danas sam naletio na Youtube-u na jedan zanimljiv kanal pa rekoh da ga podjelim sa vama na forumu:

https://www.youtube.com/user/thisweekinlinux

...naravno vezano je uz sam Linux pa sam ga zato i stavio ovdje!

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

E pa ovo je najbolje:

https://www.youtube.com/user/NixiePixel

EOD {#}

EDIT: Kad mi tak lepa cura objašnjava kak popraviti Grub 2, najradije bi si ga sam sje*bal, samo da mogu slijediti savjete njezine XD.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.5.2011 22:40 (1domagoj1).

4 0 hvala 0
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
davorsite kaže...

Necu biti sada neko dijete pa reci "moj je bolji", ali "moj" je bolji...meni naravno! {#}

Zasto? Pratim i drugi kanal od onog lika pa mi se svida nacin na koji razmislja, recenzije su mi ok i taj neki "domaci" stav mi je ok.....svida mi se kako i gdje radi neke recenzije (na putu do posla, kod kuce i sl.).

Uz to pratim i stranicu tako da mi je to neki "kompletic", ali ipak zahvaljujem na linku koji si dao pa cu malo i to obavezno pogledati.

@ 1domagoj1

Bez komentara.... {#}

Napisao sam sta mislim o toj zenskoj i njenim "laprdanjima", ali sam ipak obrisao...nije bas primjereno. {#}

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
neaktivan

Ma ja nisam slušal opće kaj laprda (takve stvari mi je draže čitati, nego gledati yt filmiće), al mi je lepa XD.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Kaj se tiče, "low disk space-a", daj kopiraj output od naredbe df i df -i

ranzo@picek ~ $ df
Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
/dev/sdc5             10321208   9052060    744860  93% /
tmpfs                   516560         0    516560   0% /lib/init/rw
udev                    512940       528    512412   1% /dev
tmpfs                   516560       664    515896   1% /dev/shm

ranzo@picek ~ $ df -i
Filesystem            Inodes   IUsed   IFree IUse% Mounted on
/dev/sdc5             655360  180864  474496   28% /
tmpfs                 129140       5  129135    1% /lib/init/rw
udev                  128235     740  127495    1% /dev
tmpfs                 129140       5  129135    1% /dev/shm

15 godina

Možete li mi preporučiti program tipa prime95 no za linux?

Mrzim svoj nadimak!!!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Možete li mi preporučiti program tipa prime95 no za linux?

Samo skini Linux verziju s http://www.mersenne.org/freesoft/. Prvo pogledaj postoji li MPrime u repozitorijima. Ukoliko ti treba za benchmark, najbolji je Phoronix Test Suite skup programa.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.5.2011 15:49 (hrx).
15 godina
protjeran

Ovak ljudi.

Imam jedan laptop (Ubuntu) s kojim se spajam na mrežu preko varjlesa (WLAN), a drugi komp (Windows XP) nema WLAN, pa da pitam, ima li mogućnosti da spojim ih kablom (LAN) pa da ovaj drugi (WINXP) ima pristup netu?

I je li to moguće ako obadva imaju Ubuntu.

Hvala!

Windows is easier than Linux, in the same way that crapping your pants is easier than going to the bathroom
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Ovak ljudi.

Imam jedan laptop (Ubuntu) s kojim se spajam na mrežu preko varjlesa (WLAN), a drugi komp (Windows XP) nema WLAN, pa da pitam, ima li mogućnosti da spojim ih kablom (LAN) pa da ovaj drugi (WINXP) ima pristup netu?

I je li to moguće ako obadva imaju Ubuntu.

Hvala!

Moguće je bez obzira na OS, spoji komp i laptop s kablom(ovisno o mrežnim karticama ćeš možda morati koristiti crossover kabl) i na laptopu podesi da je na žičnom mrežnom adapteru(eth0 vjerovatno) šeran internet s wireless adaptera(wifi0 vjerovatno).

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
15 godina
protjeran
dj_beni kaže...

i na laptopu podesi da je na žičnom mrežnom adapteru(eth0 vjerovatno) šeran internet s wireless adaptera(wifi0 vjerovatno).

E sad, kako?

Windows is easier than Linux, in the same way that crapping your pants is easier than going to the bathroom
16 godina
neaktivan

Gnome?

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
dj_beni kaže...

Gnome?

Da.

17 godina
neaktivan

@RaNzO

Pa s obzirom da ti je 93% roota zauzeto, nije ni čudo kaj javlja low disk space XD. Napravi kak ti je sumski rekel, počisti si temp direktorije s one tri naredbe, vjerujem da bi to trebalo osloboditi dostatnu količinu prostora.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Jel ima netko da mi pomogne podesit printer u linuxu?..nek se javi u inbox..;)

blacky

0 0 hvala 0
17 godina
blackchoco kaže...

Jel ima netko da mi pomogne podesit printer u linuxu?..nek se javi u inbox..;)

Kakav Inbox... Reci, o kojem printeru se radi? U principu se printa preko CUPS-a, pa se sve svodi je li ti printer podržan.

Gledam te!
14 godina
neaktivan

Printer je lexmark X1270...i pronašlo ga je...i instaliralo drivere...ali kad kliknem print...piše mi da je to zadatak 12...pa baš nekužim zašto neće...;)

blacky

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

@RaNzO

Pa s obzirom da ti je 93% roota zauzeto, nije ni čudo kaj javlja low disk space XD. Napravi kak ti je sumski rekel, počisti si temp direktorije s one tri naredbe, vjerujem da bi to trebalo osloboditi dostatnu količinu prostora.

problem je što sam najprije napravio čišćenje s one 3 naredbe, a onda tražio output koji sam stavio na forum.

17 godina
blackchoco kaže...

Printer je lexmark X1270...i pronašlo ga je...i instaliralo drivere...ali kad kliknem print...piše mi da je to zadatak 12...pa baš nekužim zašto neće...;)

Pretpostavljam da si do sada 12 puta puštao u print dokument i da niti jedan od njih nije izašao?

Nešto slično sam ja imao s Canonom MF4150 (laserski printer / skener), pa se potpuno jednako ponašao kada ne bi stavio prave drivere (npr. stari driveri s novom verzijom CUPS-a ili obratno).

Ne znam jesi li naišao na ova dva linka (link1 - vodi do trećeg, link2), navodno su ljudi riješili probleme.

Gledam te!
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

@RaNzO

S tim da apt-get autoremove --purge napravi samo ako ne apdejta preko mintovih alata, nego preko synaptica ili apt-get dist-upgrade , inače bi mogel ispasti čušpajz {#}

Mislim da gnomče ima zgodan GUI za pregled zauzeća prostora - Baobab , pa se i tu može deteljnije izvidit gdje škripi. + postoji jaaako zgodan paket - localepurge.

sudo apt-get install localepurge && sudo localepurgeO čem se radi? Paket počisti svu nepotrebnu lokalizaciju (dokumentaciju , prijevode...)!

Samo napomena; kod svakog upgrade localepurge automatski čisti. Al i to se da promijenit...

14 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
blackchoco kaže...

Pretpostavljam da si do sada 12 puta puštao u print dokument i da niti jedan od njih nije izašao?

Nešto slično sam ja imao s Canonom MF4150 (laserski printer / skener), pa se potpuno jednako ponašao kada ne bi stavio prave drivere (npr. stari driveri s novom verzijom CUPS-a ili obratno).

Ne znam jesi li naišao na ova dva linka (link1 - vodi do trećeg, link2), navodno su ljudi riješili probleme.

Točno..nije svih 12 dokumenata isprintao...aj bum pogledo te linkove pa javim rezu...hvala na ovom..:D

blacky
15 godina
protjeran
sumski kaže...
1domagoj1 kaže...

@RaNzO

S tim da apt-get autoremove --purge napravi samo ako ne apdejta preko mintovih alata, nego preko synaptica ili apt-get dist-upgrade , inače bi mogel ispasti čušpajz {#}

Mislim da gnomče ima zgodan GUI za pregled zauzeća prostora - Baobab , pa se i tu može deteljnije izvidit gdje škripi. + postoji jaaako zgodan paket - localepurge.

sudo apt-get install localepurge && sudo localepurgeO čem se radi? Paket počisti svu nepotrebnu lokalizaciju (dokumentaciju , prijevode...)!

Samo napomena; kod svakog upgrade localepurge automatski čisti. Al i to se da promijenit...

pomogao mi je ovaj alat...otkrio sam njime da mi je brat napunio disk sa serijama što je gledao kad me nije bilo :)

15 godina
protjeran

Ljudi, opet sam stavio instalirat ubuntu, prilikom instalacije dobio sam neku grešku vezanu uz pakete odabrao sam da nastavim s instalacijom...

Nego, kad pokušam instalirati updateove dobim ovo:

Ima tko rješenje?

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.5.2011 20:46 (beno101).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Napokon sam nasao vremena i stavio na glavnu kantu Ubuntu 11.04 x64. {#}

Po defaultu sve proradilo od prve, jedino je naravno trebalo staviti drivere za GPU no to je sve automatski nadeno (po dobrom, starom obicaju) i instalirano. Nakon jednoga restarta je sve proradilo.

Primjetio sam jedino da je sama instalacija OS-a malo duze potrajala nego obicno no nema veze.

Nisam jos ni sam siguran sta da mislim o Unity-u. Smeta mi sto mi iskace stalno sa lijeve strane dok surfam netom i radim na kompu (nadam se da to mogu sredit!?).

Ako mi nece pasati, lagano ga maknem i to je to makar mogla bi biti korisna stvar posto sam ionako uvijek instalirao neki dock (no sa donje strane).

Dali bi se dalo Unity smjestit kao neki dock dolje? Smeta mi sto nemam desni klik i neke napredne opcije ponudene putem toga klika. Iskreno se nadam da ce to doci putem nekog update-a.

Sada jos samo trebam instalirat neke programe, nesto maknit, instalirat fontove i to je to.

Evo zasto volim Linux.....sve odmah radi, bez nepotrebnih instaliranja drivera i sta ja znam cege sve ne! {#}

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Ljudi, opet sam stavio instalirat ubuntu, prilikom instalacije dobio sam neku grešku vezanu uz pakete odabrao sam da nastavim s instalacijom...

Nego, kad pokušam instalirati updateove dobim ovo:

Ima tko rješenje?

Hvala!

Otvori synaptic - pod status imaš broken packages , pa pogkedaj koji je to paket

14 godina
neaktivan

Tek sad bolje pogledah screenshotove {#}

Ja bi ti radije preporučil reinstalaciju , pošto se radi o pam modulima; al prije provjeri medij za instalaciju i skinuti ISO

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
win32 kaže...

(...) Smeta mi sto mi iskace stalno sa lijeve strane dok surfam netom i radim na kompu (nadam se da to mogu sredit!?).

(...) Dali bi se dalo Unity smjestit kao neki dock dolje? Smeta mi sto nemam desni klik i neke napredne opcije ponudene putem toga klika. Iskreno se nadam da ce to doci putem nekog update-a.

Unity je Compiz plugin, tako da se može podesiti pomoću CompizConfig Settings Managera (CCSM). Pomoću njega (u Ubuntu Unity Pluginu) možeš podesiti (između ostalog):

• Reveal - lokacije koje će prikazati Launcher ako mišem prijeđeš preko njih - po defaultu je lijevi rub ekrana; ja sam opciju podesio na gornji lijevi ugao budući da je Launcher stalno iskakao kod surfanja netom (kada bih išao pritisnuti back strelicu)
  • Hide Launcher - nestajanje Launchera pri prelasku prozorom preko njega, stalni prikaz, ...
  • tipkovničke kratice za upravljanje Launcherom i menijima
  • na kartici Experimental - veličine ikona u Launcheru, animacije, prozirnost launchera

Launcher nije moguće premjestiti (iako su mogli, IMO, namjestiti da se može staviti uz desni rub ekrana za one koji čitaju s desna nalijevo), budući da s Panelom na vrhu ekrana čini cjelinu. Što se tiče desnog klika, ikonama na Launcheru se mogu podesiti brze liste (Quicklist) koje su dostupne putem desnog klika - pogledaj kako dodati QL za Home launcher, te za LibreOffice, Chromium i GMail (usput, Chromium ima podršku za QL ugrađenu u zadnje daily buildove, uz podršku za prikaz broja i napretka downloada na ikoni u Launcheru koja je dodana u ranijim dailyjima). Tu je i plugin za Firefox (UnityFox) koji na Launcheru prikazuje broj i napredak downloada, te za Operu koji prikazuje broj otvorenih tabova. U razvoju su dodatne leće (Lens) (trenutno su ugrađene dvije - Applications i Files) - Ubuntu One Music Store, Youtube, Books (Google Books), Gwibber (za socijalne mreže) i AskUbuntu; pogledaj post kako ih instalirati.

Dash je (donekle) moguće prilagoditi putem "Preffered Applications" alata u postavkama sistema, budući da Dash povlači defaultne aplikacije za surfanje netom, sviranje glazbe, ...

Za snalaženje u Unityju koristan je wallpaper s tipkovničkim kraticama, stranice s novostima u Nattyju koje je korisno pogledati, te 10 stvari koje se mogu napraviti nakon instalacije Ubuntua 11.04.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.5.2011 16:37 (hrx).
14 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Trebao bih pomoc oko instalacije Ubuntua - dual boot sa Win 7. Naime, zelio bih staviti Ubuntu na posebnu particiju pa da mi ponudi dual boot kad upalim laptop. Stvorio sam novu particiju i stavio Live CD, poceo sam instaliravati Ubuntu, al sam zapeo na koraku gdje treba odabrati tu particiju. Ok, to sam prosao i sve sam instalirao,i nakon restarta upalili su mi se Windowsi i sad nemam te particije koje sam stvorio. :S U cemu je problem i kak da najbolje stavim dual boot (bez wubija). Hvala!

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice