Idem malo OT, ali danas sam naletio na Youtube-u na jedan zanimljiv kanal pa rekoh da ga podjelim sa vama na forumu:
https://www.youtube.com/user/thisweekinlinux
...naravno vezano je uz sam Linux pa sam ga zato i stavio ovdje!
Idem malo OT, ali danas sam naletio na Youtube-u na jedan zanimljiv kanal pa rekoh da ga podjelim sa vama na forumu:
https://www.youtube.com/user/thisweekinlinux
...naravno vezano je uz sam Linux pa sam ga zato i stavio ovdje!
Ovo je bolje: https://www.youtube.com/user/gotbletu
E pa ovo je najbolje:
https://www.youtube.com/user/NixiePixel
EOD
EDIT: Kad mi tak lepa cura objašnjava kak popraviti Grub 2, najradije bi si ga sam sje*bal, samo da mogu slijediti savjete njezine XD.
Ovo je bolje: https://www.youtube.com/user/gotbletu
Necu biti sada neko dijete pa reci "moj je bolji", ali "moj" je bolji...meni naravno!
Zasto? Pratim i drugi kanal od onog lika pa mi se svida nacin na koji razmislja, recenzije su mi ok i taj neki "domaci" stav mi je ok.....svida mi se kako i gdje radi neke recenzije (na putu do posla, kod kuce i sl.).
Uz to pratim i stranicu tako da mi je to neki "kompletic", ali ipak zahvaljujem na linku koji si dao pa cu malo i to obavezno pogledati.
@ 1domagoj1
Bez komentara....
Napisao sam sta mislim o toj zenskoj i njenim "laprdanjima", ali sam ipak obrisao...nije bas primjereno.
Ma ja nisam slušal opće kaj laprda (takve stvari mi je draže čitati, nego gledati yt filmiće), al mi je lepa XD.
Kaj se tiče, "low disk space-a", daj kopiraj output od naredbe df i df -i
ranzo@picek ~ $ df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/sdc5 10321208 9052060 744860 93% /
tmpfs 516560 0 516560 0% /lib/init/rw
udev 512940 528 512412 1% /dev
tmpfs 516560 664 515896 1% /dev/shm
ranzo@picek ~ $ df -i
Filesystem Inodes IUsed IFree IUse% Mounted on
/dev/sdc5 655360 180864 474496 28% /
tmpfs 129140 5 129135 1% /lib/init/rw
udev 128235 740 127495 1% /dev
tmpfs 129140 5 129135 1% /dev/shm
Možete li mi preporučiti program tipa prime95 no za linux?
Možete li mi preporučiti program tipa prime95 no za linux?
Samo skini Linux verziju s http://www.mersenne.org/freesoft/. Prvo pogledaj postoji li MPrime u repozitorijima. Ukoliko ti treba za benchmark, najbolji je Phoronix Test Suite skup programa.
Ovak ljudi.
Imam jedan laptop (Ubuntu) s kojim se spajam na mrežu preko varjlesa (WLAN), a drugi komp (Windows XP) nema WLAN, pa da pitam, ima li mogućnosti da spojim ih kablom (LAN) pa da ovaj drugi (WINXP) ima pristup netu?
I je li to moguće ako obadva imaju Ubuntu.
Hvala!
Ovak ljudi.
Imam jedan laptop (Ubuntu) s kojim se spajam na mrežu preko varjlesa (WLAN), a drugi komp (Windows XP) nema WLAN, pa da pitam, ima li mogućnosti da spojim ih kablom (LAN) pa da ovaj drugi (WINXP) ima pristup netu?
I je li to moguće ako obadva imaju Ubuntu.
Hvala!
Moguće je bez obzira na OS, spoji komp i laptop s kablom(ovisno o mrežnim karticama ćeš možda morati koristiti crossover kabl) i na laptopu podesi da je na žičnom mrežnom adapteru(eth0 vjerovatno) šeran internet s wireless adaptera(wifi0 vjerovatno).
i na laptopu podesi da je na žičnom mrežnom adapteru(eth0 vjerovatno) šeran internet s wireless adaptera(wifi0 vjerovatno).
E sad, kako?
Gnome?
Gnome?
Da.
@RaNzO
Pa s obzirom da ti je 93% roota zauzeto, nije ni čudo kaj javlja low disk space XD. Napravi kak ti je sumski rekel, počisti si temp direktorije s one tri naredbe, vjerujem da bi to trebalo osloboditi dostatnu količinu prostora.
@dj_beni
Ovo: https://help.ubuntu.com/community/Internet/ConnectionSharing ?
Jel ima netko da mi pomogne podesit printer u linuxu?..nek se javi u inbox..;)
Jel ima netko da mi pomogne podesit printer u linuxu?..nek se javi u inbox..;)
Kakav Inbox... Reci, o kojem printeru se radi? U principu se printa preko CUPS-a, pa se sve svodi je li ti printer podržan.
Printer je lexmark X1270...i pronašlo ga je...i instaliralo drivere...ali kad kliknem print...piše mi da je to zadatak 12...pa baš nekužim zašto neće...;)
@RaNzO
Pa s obzirom da ti je 93% roota zauzeto, nije ni čudo kaj javlja low disk space XD. Napravi kak ti je sumski rekel, počisti si temp direktorije s one tri naredbe, vjerujem da bi to trebalo osloboditi dostatnu količinu prostora.
problem je što sam najprije napravio čišćenje s one 3 naredbe, a onda tražio output koji sam stavio na forum.
Printer je lexmark X1270...i pronašlo ga je...i instaliralo drivere...ali kad kliknem print...piše mi da je to zadatak 12...pa baš nekužim zašto neće...;)
Pretpostavljam da si do sada 12 puta puštao u print dokument i da niti jedan od njih nije izašao?
Nešto slično sam ja imao s Canonom MF4150 (laserski printer / skener), pa se potpuno jednako ponašao kada ne bi stavio prave drivere (npr. stari driveri s novom verzijom CUPS-a ili obratno).
Ne znam jesi li naišao na ova dva linka (link1 - vodi do trećeg, link2), navodno su ljudi riješili probleme.
@RaNzO
S tim da apt-get autoremove --purge napravi samo ako ne apdejta preko mintovih alata, nego preko synaptica ili apt-get dist-upgrade , inače bi mogel ispasti čušpajz
Mislim da gnomče ima zgodan GUI za pregled zauzeća prostora - Baobab , pa se i tu može deteljnije izvidit gdje škripi. + postoji jaaako zgodan paket - localepurge.
sudo apt-get install localepurge && sudo localepurgeO čem se radi? Paket počisti svu nepotrebnu lokalizaciju (dokumentaciju , prijevode...)!
Samo napomena; kod svakog upgrade localepurge automatski čisti. Al i to se da promijenit...
Pretpostavljam da si do sada 12 puta puštao u print dokument i da niti jedan od njih nije izašao?
Nešto slično sam ja imao s Canonom MF4150 (laserski printer / skener), pa se potpuno jednako ponašao kada ne bi stavio prave drivere (npr. stari driveri s novom verzijom CUPS-a ili obratno).
Ne znam jesi li naišao na ova dva linka (link1 - vodi do trećeg, link2), navodno su ljudi riješili probleme.
Točno..nije svih 12 dokumenata isprintao...aj bum pogledo te linkove pa javim rezu...hvala na ovom..:D
@RaNzO
S tim da apt-get autoremove --purge napravi samo ako ne apdejta preko mintovih alata, nego preko synaptica ili apt-get dist-upgrade , inače bi mogel ispasti čušpajz
Mislim da gnomče ima zgodan GUI za pregled zauzeća prostora - Baobab , pa se i tu može deteljnije izvidit gdje škripi. + postoji jaaako zgodan paket - localepurge.
sudo apt-get install localepurge && sudo localepurgeO čem se radi? Paket počisti svu nepotrebnu lokalizaciju (dokumentaciju , prijevode...)!
Samo napomena; kod svakog upgrade localepurge automatski čisti. Al i to se da promijenit...
pomogao mi je ovaj alat...otkrio sam njime da mi je brat napunio disk sa serijama što je gledao kad me nije bilo :)
Ljudi, opet sam stavio instalirat ubuntu, prilikom instalacije dobio sam neku grešku vezanu uz pakete odabrao sam da nastavim s instalacijom...
Nego, kad pokušam instalirati updateove dobim ovo:
Ima tko rješenje?
Hvala!
Napokon sam nasao vremena i stavio na glavnu kantu Ubuntu 11.04 x64.
Po defaultu sve proradilo od prve, jedino je naravno trebalo staviti drivere za GPU no to je sve automatski nadeno (po dobrom, starom obicaju) i instalirano. Nakon jednoga restarta je sve proradilo.
Primjetio sam jedino da je sama instalacija OS-a malo duze potrajala nego obicno no nema veze.
Nisam jos ni sam siguran sta da mislim o Unity-u. Smeta mi sto mi iskace stalno sa lijeve strane dok surfam netom i radim na kompu (nadam se da to mogu sredit!?).
Ako mi nece pasati, lagano ga maknem i to je to makar mogla bi biti korisna stvar posto sam ionako uvijek instalirao neki dock (no sa donje strane).
Dali bi se dalo Unity smjestit kao neki dock dolje? Smeta mi sto nemam desni klik i neke napredne opcije ponudene putem toga klika. Iskreno se nadam da ce to doci putem nekog update-a.
Sada jos samo trebam instalirat neke programe, nesto maknit, instalirat fontove i to je to.
Evo zasto volim Linux.....sve odmah radi, bez nepotrebnih instaliranja drivera i sta ja znam cege sve ne!
Ljudi, opet sam stavio instalirat ubuntu, prilikom instalacije dobio sam neku grešku vezanu uz pakete odabrao sam da nastavim s instalacijom...
Nego, kad pokušam instalirati updateove dobim ovo:
Ima tko rješenje?
Hvala!
Otvori synaptic - pod status imaš broken packages , pa pogkedaj koji je to paket
Tek sad bolje pogledah screenshotove
Ja bi ti radije preporučil reinstalaciju , pošto se radi o pam modulima; al prije provjeri medij za instalaciju i skinuti ISO
(...) Smeta mi sto mi iskace stalno sa lijeve strane dok surfam netom i radim na kompu (nadam se da to mogu sredit!?).
(...) Dali bi se dalo Unity smjestit kao neki dock dolje? Smeta mi sto nemam desni klik i neke napredne opcije ponudene putem toga klika. Iskreno se nadam da ce to doci putem nekog update-a.
Unity je Compiz plugin, tako da se može podesiti pomoću CompizConfig Settings Managera (CCSM). Pomoću njega (u Ubuntu Unity Pluginu) možeš podesiti (između ostalog):
Launcher nije moguće premjestiti (iako su mogli, IMO, namjestiti da se može staviti uz desni rub ekrana za one koji čitaju s desna nalijevo), budući da s Panelom na vrhu ekrana čini cjelinu. Što se tiče desnog klika, ikonama na Launcheru se mogu podesiti brze liste (Quicklist) koje su dostupne putem desnog klika - pogledaj kako dodati QL za Home launcher, te za LibreOffice, Chromium i GMail (usput, Chromium ima podršku za QL ugrađenu u zadnje daily buildove, uz podršku za prikaz broja i napretka downloada na ikoni u Launcheru koja je dodana u ranijim dailyjima). Tu je i plugin za Firefox (UnityFox) koji na Launcheru prikazuje broj i napredak downloada, te za Operu koji prikazuje broj otvorenih tabova. U razvoju su dodatne leće (Lens) (trenutno su ugrađene dvije - Applications i Files) - Ubuntu One Music Store, Youtube, Books (Google Books), Gwibber (za socijalne mreže) i AskUbuntu; pogledaj post kako ih instalirati.
Dash je (donekle) moguće prilagoditi putem "Preffered Applications" alata u postavkama sistema, budući da Dash povlači defaultne aplikacije za surfanje netom, sviranje glazbe, ...
Za snalaženje u Unityju koristan je wallpaper s tipkovničkim kraticama, stranice s novostima u Nattyju koje je korisno pogledati, te 10 stvari koje se mogu napraviti nakon instalacije Ubuntua 11.04.
Trebao bih pomoc oko instalacije Ubuntua - dual boot sa Win 7. Naime, zelio bih staviti Ubuntu na posebnu particiju pa da mi ponudi dual boot kad upalim laptop. Stvorio sam novu particiju i stavio Live CD, poceo sam instaliravati Ubuntu, al sam zapeo na koraku gdje treba odabrati tu particiju. Ok, to sam prosao i sve sam instalirao,i nakon restarta upalili su mi se Windowsi i sad nemam te particije koje sam stvorio. :S U cemu je problem i kak da najbolje stavim dual boot (bez wubija). Hvala!