Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

poruka: 85
|
čitano: 36.816
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

Konkretan primjer, stari fx8350, rx570 8gb, 16gb ddr3 rama, igra titanfall2, jake graf postavke, custom.

Regata OS: 129fps prosjecno, min 118fps. Ping 19ms, , ,max 23ms.

Win10: 90fps, min 78fps. Ping 34 ms,  max ping 81 ms

Instalacije ciste bez ostalih aplikacija osim EAapp i Steam i Epic store.Win 10 privacy sve default.

Ako prikljucim sniffer prometa ( odvojeni komp samo za to) kaze da Regata OS u igri ima 99,9% samo Titanfall 2 i EA games prometa. Win 10 kad je ping max ima 31% titanfall prometa (u 1 sec) ostalo svasta drugo ,dosta win10 valjda nadzora i prikupljanje podataka. Vrijeme odrzavanja win10 ne bi smjelo biti tada. Kad je promet samo titanfall win stack je sporiji, otprilike 29ms ping.

 Sin mi kaze da samo six siege, multiplayer ne radi na linuxu zbog anti cheata.

Imamo stotine Steam igara, win native i osim te sve sto se probalo je radilo. Sve EA igre rade i bolje nego na win10.Nekoliko steam igara ima nesto bolji fps na win10. Ping je uvijek bolji na linuxu. Ironija Forza Horizon 5 bolje vrti Regata OS.

 

 

 

 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena dro

-problem nije os, lin-win.. nego što ne znaš dovoljno (najgori slučaj) i brljaviš pojmove kao nativni os dok navodiš steam igre.. ili da bolje rade nego pod win :)

-igra je igra, važan je engine na kojem radi, npr quake-doom ili minecraft-java..

-ovisno o tome što neka igra podržava (ms-directx ili opengl....) tad ti je taj driver potreban, dok je sam driver osovski neovisan, tj ili postoji ili ne tj dok ms ne odluči napraviti directx za linux neće ga biti tj ostaje samo ogl .. dok obrnuto možeš birati jer postoji. U slučaju da je ogl igra tad je os sporedan iz tog razloga.

-prizvođač odlučuje za koju platformu će nešto raditi, win 92% lin 2% (desktopa, za server je obrnuto.. dok je sav PC u odnosu na mobitel postao sporedan tj ios-android su sad primarne mete..)

-kvaliteta igre (bugovi, optimizacije) kao i drivera (nvidia-ati..) daju neki utjecaj na rezultat, sam os ne.. tj teoretski je isto kao što i druga teorija kaže da onaj tko radi više taskova manje vremena ima za pojedini pa ako win ima recimo antivirus za toliko će biti sporiji nego lin bez.. i tu ide sve, printer, usb, kontroleri, tisuće pokrenutih servisa-appsa.. ili jedan, specijaliziran-tuniran stroj kao što je recimo pleyka ili tuniran auto za trke s izbačenim stražnjim sicem jer je samo teret i ne korisit za trku ali za osobni auto ti sic ipak treba.. pa da ne duljim (plahte) .. promašuješ u svemu, pogotovo kernelu, koji je tu oduvijek no i dalje za generičku upotrebu koristimo generički jer je to prednost za većinu, ne za pojedini slučaj-specijalizaciju.. jedino što ljude u tome povuče neka brojka od recimo 50% pri čemu nemaju pojma što-kako recimo cpu ili os rade pa im to izgleda brži benč rezultat, no to je za jednu izoliranu instrukciju-operaciju, npr ping, a to je tek promil ukupnih performansi koje na kraju vidiš kao FPS u igri.. ili lakše za usporedbu, kao da isklučiš hd-rezoluciju-detalje (smanjiš) i kažeš da je to brže.., da, naravno, brže je.

.. tj to je druga teorija kao i veza s RT kernelom dok takve stvari možeš samo benčmarkom vidjeti ne osjetiti u radu ili stvarnim performansama tj odavno je razlika u npr kvaliteti drivera zanemavira, unutar postotka oscilacije tj više će ti benčevi oscilirati kad ih pokreneš više puta na istom računalu pa se zato i uzima prosječni rezultat nekoliko testova tj to ti već govori da to nije isto na istom računalu, prvi test-drugi test.. razlika a tu razliku tad netko protumaču kao win-lin ili obrnuto ovisi za koju stranu navija, no stvar je kao i obično u (ne)znanju.. što-kako-zašto i što će biti rezultat.

 

edit: .. jedini razlog za RT kernel je npr potreba za lowlatencyjem kao obrada audia.. tj konkretna-specifična namjena, za ostale 'normalne' je normalni generički kernel preporučljiv.

-za ostalo vidjeti spomenuti steam i planove koje su imali i realnost tj sad.. pa su tako željeli steamos.. odustali (linux distra, jer linux je ipak samo jedan a spominjemo upravo kernel..), dok imaju npr steamdeck .. tj skužili su da im je održavanje distre nepotrebno-trošak-problem dok time ne zarađuju.. ne kriterij 'bolji' os ili za gejmanje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.4.2023 13:56 (ihush).
5 godina
neaktivan
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

Problem je tvoje neznanje.

Ocito da ne znas kako os i aplikacije funkcioniraju, pored otvorenog linuxa za ucenje to je poprilicna sramota.

Kolega je gore tocno rekao, mnoge igre su se pokazale da rade bolje na linuxu nego na windowsu.

Sto se linuxa tice, postoje distribucije za gejming i one nisu bezvezni derivati ubuntua vec imaju podesene kerenele za najbolji gejming respond.

Neki od poznatijih kernela za gejming su tkg, xanmond i zen.

E sada kad bi ti znao sto je kernel i kako memory management funkcionira, bilo bi lakse i objasnit.

 

Te distribucije koriste razlicite schedulere i svakako da su bolje za gejming od standarnih distibucija koje koriste vanilla kernel jer standarni linux kernel (vanilla) je baziran za server optimizaciju

Razlika je sto serveri zahtijevaju maksimalan throughput dok desktopi zahtjevaju sto bolju latenciju. Sto je throughput vec latencija je manja i obrnuto.

Cak i distribucije koje su namijenjene desktopu imaju kernel baziran vise na throughput jer linux se do dan danas drzi server standarda. Alizahvaljujuci njegovoj slobodi, iz koje nisi naucio nista osim laprdati gluposti, imamo puno developera entuzijasta koji rade patcheve za kernel da ga sto vise prilagode desktopu. Ti patchevi oficijalno nisu prihvaceni u kernel.

 

npr Cachy Linux je distribucija bazirana na arch linuxu i koristi BORE scheduler koji se pokazao da daje 20% bolje performanse za gejming ali iskuljucivo na jakom procesoru, na slabijim procesorima ce pogorsati preformanse

za slabije procesore (2 jezgre) najboljim su se pokazali PDS i BMQ scheduleri, s tim da je PDS vise preporuka

Linux kernell s drzi CFS schedulera koji je napisan jos prije 30 godina a potrebe servera, tako da vecina distibucija nisu najbolje za gejming

 

Ali to su samo scheduleri i odabirom patchiranih kernela sa tim schedulerima mogu se postici bolje performanse ali preporucljivo je da korisnik sam podesi opcije schedulera, cacheva i memory managementa u konfiguraciji kernela jer samo korisnik zna koji tocno procesor ima i koje su njegove mogucnosti.

Odabirom pravih schedulera i manualnim postavkama memory managementa, mozemo dobiti maksimalne performanse

 

Nije samo za gejming, za sve

Ja npr kad koristim manualno podesen vanilla kernel, nesto komapjliram u terminalu, otvorim firefox, i poikrenem neki film. CPU mi je na max loadu i cijeli desktop mi pocne lagati - zato jer je linux primarno namjenjen serverima ne desktopima

ali zato kad isti postupak ponovim na manualno podesenom zen kernel, ne dolazi do nikakvih lagova i desktop mi fluidno radi pod maksimalnim CPU loadu

 

i to je vrlo jednostavno za razumijeti zato jer je kernel srce operativnog sustava u kojem lezi memory management koji je odgovoran za bilo koju radnju da li steama, igre u njemu ili obicnog terminal emulatora

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 15:48 (sks78).
 
1 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

evo primjer zen kernela:

 

CONFIG_ZEN_INTERACTIVE: │
│ │
│ Tunes the kernel for responsiveness at the cost of throughput and power usag │
│ │
│ --- Block Layer ---------------------------------------- │
│ │
│ Default scheduler for SQ..: mq-deadline -> bfq │
│ Default scheduler for MQ..: none -> kyber │
│ DM-Crypt workqueues.......: yes -> no │
│ │
│ --- Virtual Memory Subsystem --------------------------- │
│ │
│ Background-reclaim hugepages...: no -> yes │
│ MG-LRU minimum cache TTL.......: 0 -> 1000 ms │
│ Compact unevictable............: yes -> no │
│ Compaction proactiveness.......: 20 -> 0 │
│ Watermark boost factor.........: 1.5 -> 0 │
│ Pageblock order................: 10 -> 3 │
│ Swap-in readahead..............: 3 -> 0 │
│ │
│ --- CFS CPU Scheduler ---------------------------------- │
│ │
│ Scheduling latency.............: 6 -> 4 ms │
│ Minimal granularity............: 0.75 -> 0.4 ms │
│ Wakeup granularity.............: 1 -> 0.5 ms │
│ Bandwidth slice size...........: 5 -> 3 ms │
│ Task rebalancing threshold.....: 32 -> 64

 

--- PDS/BMQ CPU Scheduler ------------------------------ │
│ │
│ Scheduling timeslice...........: 4 -> 2 ms │
│ Yield type.....................: 1 -> 0 │
│ │
│ --- CPUFreq Settings ----------------------------------- │
│ │
│ Ondemand sampling down factor..: 1 -> 5 │
│ Ondemand default up threshold..: 80 -> 55 │
│ Ondemand micro up threshold....: 95 -> 60 │
│ │
│ Symbol: ZEN_INTERACTIVE [=y] │
│ Type : bool │
│ Defined at init/Kconfig:126 │
│ Prompt: Tune kernel for interactivity │
│ Location: │
│ -> General setup │
│ -> Tune kernel for interactivity (ZEN_INTERACTIVE [=y])

 

to je zen patch za linux kernel

ali kao sto sam rekao, bez dodatnog manualnog tvikanja memory managementa i cpu postvka u kernelu performanse nisu maksimalne

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena dro
sks78 kaže...

Problem je tvoje neznanje.

Ocito da ne znas kako os i aplikacije funkcioniraju, pored otvorenog linuxa za ucenje to je poprilicna sramota.

Kolega je gore tocno rekao, mnoge igre su se pokazale da rade bolje na linuxu nego na windowsu.

Sto se linuxa tice, postoje distribucije za gejming i one nisu bezvezni derivati ubuntua vec imaju podesene kerenele za najbolji gejming respond.

Neki od poznatijih kernela za gejming su tkg, xanmond i zen.

E sada kad bi ti znao sto je kernel i kako memory management funkcionira, bilo bi lakse i objasnit.

 

Te distribucije koriste razlicite schedulere i svakako da su bolje za gejming od standarnih distibucija koje koriste vanilla kernel jer standarni linux kernel (vanilla) je baziran za server optimizaciju

Razlika je sto serveri zahtijevaju maksimalan throughput dok desktopi zahtjevaju sto bolju latenciju. Sto je throughput vec latencija je manja i obrnuto.

Cak i distribucije koje su namijenjene desktopu imaju kernel baziran vise na throughput jer linux se do dan danas drzi server standarda. Alizahvaljujuci njegovoj slobodi, iz koje nisi naucio nista osim laprdati gluposti, imamo puno developera entuzijasta koji rade patcheve za kernel da ga sto vise prilagode desktopu. Ti patchevi oficijalno nisu prihvaceni u kernel.

 

npr Cachy Linux je distribucija bazirana na arch linuxu i koristi BORE scheduler koji se pokazao da daje 20% bolje performanse za gejming ali iskuljucivo na jakom procesoru, na slabijim procesorima ce pogorsati preformanse

za slabije procesore (2 jezgre) najboljim su se pokazali PDS i BMQ scheduleri, s tim da je PDS vise preporuka

Linux kernell s drzi CFS schedulera koji je napisan jos prije 30 godina a potrebe servera, tako da vecina distibucija nisu najbolje za gejming

 

Ali to su samo scheduleri i odabirom patchiranih kernela sa tim schedulerima mogu se postici bolje performanse ali preporucljivo je da korisnik sam podesi opcije schedulera, cacheva i memory managementa u konfiguraciji kernela jer samo korisnik zna koji tocno procesor ima i koje su njegove mogucnosti.

Odabirom pravih schedulera i manualnim postavkama memory managementa, mozemo dobiti maksimalne performanse

 

Nije samo za gejming, za sve

Ja npr kad koristim manualno podesen vanilla kernel, nesto komapjliram u terminalu, otvorim firefox, i poikrenem neki film. CPU mi je na max loadu i cijeli desktop mi pocne lagati - zato jer je linux primarno namjenjen serverima ne desktopima

ali zato kad isti postupak ponovim na manualno podesenom zen kernel, ne dolazi do nikakvih lagova i desktop mi fluidno radi pod maksimalnim CPU loadu

 

i to je vrlo jednostavno za razumijeti zato jer je kernel srce operativnog sustava u kojem lezi memory management koji je odgovoran za bilo koju radnju da li steama, igre u njemu ili obicnog terminal emulatora

 

sks78 kaže...

evo primjer zen kernela:

 

CONFIG_ZEN_INTERACTIVE: │
│ │
│ Tunes the kernel for responsiveness at the cost of throughput and power usag │
│ │
│ --- Block Layer ---------------------------------------- │
│ │
│ Default scheduler for SQ..: mq-deadline -> bfq │
│ Default scheduler for MQ..: none -> kyber │
│ DM-Crypt workqueues.......: yes -> no │
│ │
│ --- Virtual Memory Subsystem --------------------------- │
│ │
│ Background-reclaim hugepages...: no -> yes │
│ MG-LRU minimum cache TTL.......: 0 -> 1000 ms │
│ Compact unevictable............: yes -> no │
│ Compaction proactiveness.......: 20 -> 0 │
│ Watermark boost factor.........: 1.5 -> 0 │
│ Pageblock order................: 10 -> 3 │
│ Swap-in readahead..............: 3 -> 0 │
│ │
│ --- CFS CPU Scheduler ---------------------------------- │
│ │
│ Scheduling latency.............: 6 -> 4 ms │
│ Minimal granularity............: 0.75 -> 0.4 ms │
│ Wakeup granularity.............: 1 -> 0.5 ms │
│ Bandwidth slice size...........: 5 -> 3 ms │
│ Task rebalancing threshold.....: 32 -> 64

 

--- PDS/BMQ CPU Scheduler ------------------------------ │
│ │
│ Scheduling timeslice...........: 4 -> 2 ms │
│ Yield type.....................: 1 -> 0 │
│ │
│ --- CPUFreq Settings ----------------------------------- │
│ │
│ Ondemand sampling down factor..: 1 -> 5 │
│ Ondemand default up threshold..: 80 -> 55 │
│ Ondemand micro up threshold....: 95 -> 60 │
│ │
│ Symbol: ZEN_INTERACTIVE [=y] │
│ Type : bool │
│ Defined at init/Kconfig:126 │
│ Prompt: Tune kernel for interactivity │
│ Location: │
│ -> General setup │
│ -> Tune kernel for interactivity (ZEN_INTERACTIVE [=y])

 

to je zen patch za linux kernel

ali kao sto sam rekao, bez dodatnog manualnog tvikanja memory managementa i cpu postvka u kernelu performanse nisu maksimalne

 

Sve sto si napisao je toliko odvojeno od realnosti da pomalo vec boli.

 

Gejming response?

Pejstas kernel opcije i kazes da je to patch?

 

Veliki Brat je stvarno bio u pravu. Ti doista nemas pojma o cemu pricas i samo nabadas pojmove koje si nacuo.

What is the only way to generate a truly random string? Put a Windows user in front of VI and tell him to quit.
5 godina
neaktivan
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

zar ti to lici na kernel opcije ? ocito nemas pojma kako izgledaju kernel opcije.

to je je prezentacija patcha, drugim rijecima patch. Jesam rekao da je source patcha ?

i vama je bigbrother ucinio toliko sranja da u 2023 nemate pojma kako OS i memory mamagement rade

 
1 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

da gejming respons, drugim rijecima FPS - da ti prosvijetlim skroman IT mozgic

idi se bolje uciti nesta na ubuntu umjesto da tu trolas temu svojim neznanjem

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 17:14 (sks78).
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena dro
sks78 kaže...

da gejming respons, drugim rijecima FPS - da ti prosvijetlim skroman IT mozgic

idi se bolje uciti nesta na ubuntu umjesto da tu trolas temu svojim neznanjem

 Valjda prvim riječima frames per second, a onda neki laički izraz 🤷‍♂️

 

Što fali Ubuntu-u?

Nadglednik dina
5 godina
neaktivan
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

https://www.phoronix.com/review/arch-linux-kernels-2023/2

 

pa vi igrajte igre na LTS kernelu....

uzmite u obzir i to da manulano tunirani kernel daje jos bolje rezultate za one koji ga znaju optimizirati

 
0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
offline
Re: Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena dro
Entry Point kaže...
sks78 kaže...

da gejming respons, drugim rijecima FPS - da ti prosvijetlim skroman IT mozgic

idi se bolje uciti nesta na ubuntu umjesto da tu trolas temu svojim neznanjem

 Valjda prvim riječima frames per second, a onda neki laički izraz 🤷‍♂️

 

Što fali Ubuntu-u?

isto ko i windows - nekonfigurabilan, nestabilan , spijunira korisnike, bloutan svim i svacim

zapravo i gori je od windowsa

bio je dobar 2006 kad je izasao, vec se na drugoj verziji pokvario. danas je ubuntu jedna od najgorih distribucija

5 godina
neaktivan
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

za gejming, najbolje bi bilo uzeti neku minimalnu distibuciju

tesko je preporuciti jer one najbolje su za napredne korisnike ali ako neko ide igrati na linuxu onda se od njega i ocekuje malo naprednosti

arch je losa distribucija treba ju izbjeci bez obzira sto ima dosta dobar kernel po defaultu tako da jedini ostaju artix ili archbang koji ako su bleeding edge opet nisu najpametnije rijesenje.

slackware bi bio odlican ali on ima problem sto je zahtijevan - ili cete ga instalirati i dobiti cijeli repozitorij na disku, bloutan do bola ili cete ici raditi minimalnu instalaciju, a to zahtijeva dosta znanja

na kraju dobit cete sustav ciji package manager ne prati dependencije pa cete sve morati manualno pratiti, i cesto kompajlirati aplikacija

ali za uzvrat, imate cete vrlo stabilan i brz, gejmerski potentan os

crux bi bio isto dobar ali on trazi jos vise, on je nesto izmedju gentoo i slackware, cini se kao slackware sa port-like stilom, sve se kompajlira

gentoo bi bio mozda i najbolji ali to je distribucija svoje vrste i kad ga uspijemo instalirati, moramo biti svjesni da smo prateci handbook dobili generican, poprilicno bloutan os.

za nauciti optimizirati i kustomizirati minimalni gentoo za svoje potrebe treba puno vremena i rada s njime

 

tako da ostaju opcija artix ili archbang i to sa dodatnim potrebama:

 

-zamijeniti kernel nekim dobrim kernelom ili konfiguirati svoj kernel (sto moze biti jako tesko ako idemo na maksimalnu optimizaciju jer trazi jako dobro razumijevanje procesora i memory managementa na linuxu, cak i da se ne petljamo u ta hakerska posla i samo da izbacimo sve debug i print gluposti iz kernela dobili bismo neke performanse)

pa ostaje opcija 'povuci iz repozitorija' vec konfiguiran zen-kernel ili cak arch kernel, ako nema u repozitoriju ima online (lako je lupit make komandu i kopirat kompajlirani kernel u /boot)

iako, manualno optimizirati kernel je jedno veliko iskustvo tako da bih ja ipak to preporucio

-izbijeci desktop environmente pod svaku cijenu, ja osobno ne bi ni instalirao desktop, pokusao bih startati steam direktno s X serverom koristeci xinitrc

, ako ne bi islo dao bi mu malo podrske nekim trivijanijim windows managerom

-kosristiti iskljucivo proprietary drivere, nikako open source (bilo bi najbolje ih direktno bildati u kernel i iskompajlirati da kernel sam povuce proprietary firmware s diska, bez modula) open source driveri nisu dobri za 3d

-uz paznju na minimalan sustav, servise, dodatno bih se pozabavio performansama pogotovo oko diskova i file systema

 

eto to su mogucnosti i neki savjeti, dalje je na gejmeru, koliko truda posveti takvo ce gejming iskustvo imati

 

morate uzeti u obzir da su danasnje linux distribucije dosta gore i nestabilnije od windowsa, sto ne znaci da je linux los - on je odlican os ali dobrih distribucija je jako malo i to su one koje niko ne koristi :)

 

kad je vec ubuntu bio u kontekstu, mint bi recimo bio bolja opcija za sve potrebe. nije ni on nesto dobar ali je 10 puta bolji i stabilniji od ubuntua

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.5.2023 20:17 (sks78).
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena dro
Toliko gluposti na jednom mjestu rijetko kad se može pročitati.
Nadglednik dina
Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
offline
Re: Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena dro
Entry Point kaže...
Toliko gluposti na jednom mjestu rijetko kad se može pročitati.

 -zato imamo forum :)

 

-no bilo bi zanimljivo da lik nešto konkretizira, demonstrira, legendarni cowboy bi već rekompajlirao kernel i vrtio krizu na tranzistoru mikorvalke.. (bez rama) :)

 

-tj bilo bi možda, zgodno, prikladno ili zanimljivo? .. pokušati, temu ili unutar ove koja je zamrla, složiti gaming-pc, sporedno koji os-distra pa i hw, tj može sve tri platforme čisto zbog usporedivosti i recimo rezultate klasično fps u igri s problemom da je pitanje uključenih fičera-drivera recimo nvidia pa možda radi pod win, možda pod lin.. ili nisu samo fps-i mjerilo nego što (ne)prikazuje igra, postavke koje u generičkom profilu npr high-ultra nude igre ali ne znači da svi fičeri rade ako nisu uključeni u driver i sl.

 

-minecraft bi bio zgodan jer je multiplatformski-java-isti.. i najmanje ovisan o fičerima-driverima, no problem su verzije-dodatci-vanila-ostalo.. i realno nije iskoristiv kao benč, tek kao dokaz-razlika između osa (no tad su rezultati max različiti manje od 3-5% statistička greška).

-ostale igre, za lin nativno samo one koje nude lin.. nešto sa steama a tad je problem test, dok se sve složi, pa i poželjno da se na istom računalu kao multiboot podignu win-lin (teže hakontoš ali može i to) i usporedi na istom hw razlika osa .. odnosno unutar linuxa po distrama i optimiziranim kernelima što će opet dati zanemarivo malu razliku unutar par postotaka, nedovoljnu da juzer-averigus to radi, no barem kao dokaz tvrdnjama iz gornjih postova..

.. pa barem to da npr podigne ubuntu kojeg pljucne i svoju distru-kernel-arč-mint.. i da konkretne rezultate kao činjenicu-fps-nešto .. ne samo text u temi koja će opet zamrijeti neovisno jel pametno ili glupost..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

sks78 je čuo riječ kernel na nekom yt videu i sad se pravi pametan. 

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
offline
Re: xUbuntu vs Linux Lite
BUG FORUM kaže...

Citao sam review da je Linux Lite kopija xUbuntua, i to na DistroWatch-u.

Medjutim, covjek se zapita koji je bolje optimiziran, manje hardware gladan.

xUbuntu je vrlo stabilan, ali guta previse resursa...za 1 low-end PC?

Sam sam si slozio PC od elektronickog otpada i slicnog "smeca" da

bude priblizne hardwareske snage kao PS3 +5120MB RAM-a, ITD.

Tvoju staru kramu ne bum komentiral. 

 

https://www.linuxliteos.com/index.html

 

Kod mene radi normalno, sa ovim hm starih hardverom sa par tabova surfaš ok bez problema.

 

- Athlon II X2 3.7ghz

- 3GB rama

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-amd-procesora-dualtriplequadfx/37917.aspx?page=197&jumpto=6609699&sort=asc&view=flat

 

Ali da žuto je bazirano na Ubuntu, ali ovak ionak nebitno sve ovisi kaj ti se više sviđa.U najnovijoj verziji po defoltu je instaliran Google Chrome. Dakle za Kromaše samo se ulogiraš u browser, i eto nema problema sve je tu lako i jednostavno.

AMD,........is that Epyc or what?
15 godina
offline
Re: xUbuntu vs Linux Lite
rambox kaže...
..

 

Kod mene radi normalno, sa ovim hm starih hardverom sa par tabova surfaš ok bez problema.

 

- Athlon II X2 3.7ghz

- 3GB rama

.. 

Ali da žuto je bazirano na Ubuntu, ali ovak ionak nebitno sve ovisi kaj ti se više sviđa.U najnovijoj verziji po defoltu je instaliran Google Chrome. Dakle za Kromaše samo se ulogiraš u browser, i eto nema problema sve je tu lako i jednostavno.

 -sporedno koji browser (ili druga app, igra..) svaka app traži odgovarajuće resurse, recimo +2gb za normalan rad kao navedeni mimium + naravno više=bolje + ostatak softa koji se koristi jer to ipak nije pleyka-konzola nego računalo, univerzalno (vs specijalizirano, za jednu konkretnu namjenu kad se postavkama-optimizacijama može nešto dobiti no gubi se s druge strane ona univerzalnost-širina..).

-moderne igre traže barem +8gb rama, traže odgovarajuću gpu.. a to zajedno traži i disk, danas ssd-nvme.. ili spori hdd, praktički nema usporedbe nekadašnje staro-uredsko računalo i današnja upotreba tj multimedija je sad sve + pa i surfanje odnosno i browser traži gpu-akceleraciju i računalo radi lakše ako je to zadovoljeno, jednako kao za gaming tj slično (razlika samo u količini-snazi no isti resurs-fičer.. neovisno directx-ogl ili nešto treće kao cuda..).

 

-osevi su pri tome 'sporedni' tj requirementsi se nisu mijenjali već 10-15god.. i to u doba kad su sve tri platforme win-lin-mac bile na istom hw-u, dok je novi mac-m1-2-3 novi cpu (kao nekad powerpc, različita platforma, ne x86).. od minmuma za gui installere koji svi traže +512mb pa do realnih minimuma koji navode +2gb, danas tj već +5god je realni-stvarni-moguć minimum +4gb jer naprosto mbo-ram-moduli su od 4 naviše i sad već praktički nema novih računala bez 8gb.. tj tek u rasponu dužem od 10g postoje računala, kao ovo gore koje je cca 15god.. i radi, može, zadovoljavajuće, dok primarno o gpu ovisi što može a na cpu se osjeti da ima samo 2-prastare jezgre tj nema potrebne nove simd-instrukcije koje moderne-apps (ali i driver!) traži, pa tako za maca postoji konkretan uvjet, za metal-gui-13 i recimo radeonku, mora biti cpu s barem sse-4.2, bez tog ne može tj nije stvar samo u clocku, količini rama nego i konkretni fičeri koji su uvjet, kao za gaming.. (za razliku od umjetnog-lažnog uvjeta za w11 kao tpm koji nema veze s radom osa-računala ili podjela na +2018god mada i cpu generaciju prije ima sve identične fičere kao naredna gen po intel tik-tak metodi.. no zbog mbo+biosa i tpm, gpt, uefi itd.. je za 'kriterij' postavljena godina, ne stvarni uvjet-kriterij kao hw, kao za mac-a..

-tj današnji realni minimumi su +4, za gaming +8.. dok zahtijevnije igre-appsi mogu tražiti više + naravno gpu odgovarajuće klase, tad je cpu skoro sporedan pri čemu je svaki današnji barem dvostruko jači od +10g starih + važnije imaju potrebne nove simdove .. dok intel klasično ima 'renumbering' starog-novog, pa je današnji recimo i3 ono što je nekad bio i5 i prije i7.. tj tako se postupno podiže granica, iskorištavaju pogoni-fabovi koji u starijima štancaju starije-prethodne cpu za niži dio tržišta, dok nove rade nove-top modele kao i9.. i lančano se to spušta-nadograđuje-pomiče, pa je današnji i3 4/8 + jezgara na dvostukom clocku od desetljeća starijeg i7 + novi fičeri, novi ram, novi chipset pa čak i da je jezgra identična ostatak računala dobije ubrzanje-performanse npr ssd-nvme.. u odnosu na prije 10g hdd kao i ram ddr-1-2-3-4-5.. 6. .. itd itd..

 

-stara računala, posljednje xp generacije, recimo s ograničenjem-max ramom do 4gb su prestara, preslaba, ddr2 do max 8gb je granično kao chipset i intelgrafulja (iz tog doba 'deakceleratror' tj nema adekvatan ni dx90c mada je u početnim spec to imao.. nema, tek od hd-4000+ serije je intelica prihvatljiva za današnje potrebe, ispod radi ali gui trpi i sve multimedijalno + tad cpu mora dodatno kroz diver-emulaciju nadoknaditi a već je preslab itd.

-usporedba s takvom klasom, kao mobitel-tablet.. pri čemu noviji mob ima moćniji gpu-noviji koji može normalno dekodirati h265-264.. dok to stara gpu nema i mob zato to radi glađe (za igre ne možemo testirati jer mob je android.. itd).

 

-nije smisao-svrha imati 'stogodina' staro računalo, koje radi, da radi.. nego ako može raditi ok za današnje potrebe kao browsanje.. i tad je potreban odgovarajući hw, tj nije linux čarobni štapić, nije ni jedan os, os je samo os i pri tome su 'isti' barem što se tiče hw-a i mogućnosti tj unutar oseva je moguća razlika statistička greška, odnosno ovisi o proizvođaču i želji da napravi kvalitetne drivere-support + oduvjek je nvidia bila u tome bolja, do nedavno kad je linux dao srednji prstić, jer nvidia nešto kenjka, neće itd.. 

.. tj danas više nije problem linuxa support drivera za nv-ati (radeonke).. i one treće (intel) .. radi, ima, ok.

-ostaje veći problem izbor distre, gui-x11.. previše-razmrvljeno + apps koja koristi gui tad ovisi o guiju mada je ispod haube isti linux..

-već godinama je prednost modernog guija kao kde-plasma upravo u tome, tj ako ima hw-gpu tad radi bolje + koristi fičere, kao što to radi win-aero i mac-metal.. kao što to danas koriste sve apps, browseri, .. igre, tj kao što je globalizacija-digitalizacija ukinula razlike u medijima (nosiocima podataka i novinskim..) tako je korištenje višeg levela guja napravio isto to za oseve, tj light distra ostaje jedino za preslaba računala bez adekvatnog hw tj gpu za ovaj slučaj.. ili manji footprint za storage ili manje razbacivanje resursa kao ram.. no kad se tog ima dovoljno, za rad apsa, tad je to danas besmisleno 'štedjeti'.. pa i tweakati-optimizirati, tj brže izađe jača gpu nego što se nešto pametno napravi optimizacijom .. tj soft dio to ne radi, dovoljno dobro i nakon nekog vremena u recimo godišnjem ciklusu krenu na novu seriju, zaborave staru i optimizacije.. i tek ponekad izađe stvarno noviji-bolji driver koji nešto popravi, većinom samo broj i rutina pri čemu za stari hw ekšli nema baš nikakve razlike jer se nakon nekog datuma više uopće taj dio ne razvija dalje.

 

-no, što ćemo u ovoj temi.. s gamingom? hoćemo li hobistički slagati računalo, staro +10g ili novo, nešto srednje?..

tj. nije 'poželjno' u linux temi slagati ili dati primjer starog-slabog računala za gaming ili korištenje-surfanje.. jer staro=slabo, tj stvara sliku linuxa za slabo, mada je samo os, jednak, skoro sporedan, tj može i više, ne služiti samo za stare krame i usporedbu s npr xp-win.. tj tad je gameru opet lakše složiti xp i igrati igre iz tog vremena, bez browsanja.. dok će na takvom računalu i lin (ili mac) jednako sporo-slabo (loše) raditi, tj radit će normalno, ono što ovisi o osu, tj o hw-u.. koliko može, kao što u kanister od 5L možemo usipati do 5L, ne više, ne bez čarobnog praha-graha-štapića.. a linux nije čarobni štapić, nego samo os, normalan.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
offline
Re: xUbuntu vs Linux Lite

75% se slazem s ihush ,a ostalih 25 godina osobnog iskustva je irelevantna, svatko zna svoje, svatko od nas je covjek koji je ljudsko bice sa svojim osobnim iskustvima.

www.youtube.com/watch?v=MjYTB0MmwgU
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.5.2023 18:30 (BUG FORUM).
14 godina
neaktivan
offline
Re: xUbuntu vs Linux Lite
DELETE
www.youtube.com/watch?v=MjYTB0MmwgU
5 godina
neaktivan
offline
Re: xUbuntu vs Linux Lite
ihush kaže...

 dok će na takvom računalu i lin (ili mac) jednako sporo-slabo (loše) raditi, tj radit će normalno, ono što ovisi o osu, tj o hw-u.. koliko može, kao što u kanister od 5L možemo usipati do 5L, ne više, ne bez čarobnog praha-graha-štapića.. a linux nije čarobni štapić, nego samo os, normalan.

ne mozes u krnister od 5l nasipati 5 litara benzina, ali zato mozes 5l vode

razlika je u parama, zato se benzin nikad ne sipa do kraja u zacepljeni krnistar

jer su to razlicite tekucine, kao sto osevi imaju razlicite memory managemente

 

Ti uporno mislis da aplikacije koriste procesor. To nije tocno.

Aplikacije koriste virtualnu memoriju, koju organizira i daje im na raspolaganje - os, konkretnije kernel.

koliko ce (lose) na starom hardware raditi xp. mac ili linux ovisi o njihovim memory managementima koji su totalno razliciti + na linuxu, imas opciju konfiguracije tog managementa

isto kao sto jedna aplikacija nece isto raditi na ubuntu serveru i ubuntu desktopu - jer to su dva razlicita osa, sa drugacijim kernelima i drugacije optimiziranim memory managementima

probaj na ubuntu server instalirati kde i blender pa raditi s tim, a probaj blender na kubuntu, pa ces vidjeti razlike u radu aplikacije - zasto ?

na ubuntu serveru bi i kde desktop stekao bez blendera toliko da ga ne bi ni koristiti mogao

a na kubuntu bi radilo fluidno

 

razlike su - u kernelu, ne u kde aplikacijama

 

s druge strane, xp je (monolitni) hybridni kernel, mac os je (micro) hybridni kernel a linux je monolitni kernel - to su totalno razliciti kerneli, totalno razlicitih performansa

i ti sustavi ne mogu nikad isto raditi pogotovo ne na starom hardware, na novom se razlike i ne primjecuju toliko

 

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.6.2023 8:37 (sks78).
9 godina
offline
Re: xUbuntu vs Linux Lite
sks78 kaže...
ihush kaže...

 dok će na takvom računalu i lin (ili mac) jednako sporo-slabo (loše) raditi, tj radit će normalno, ono što ovisi o osu, tj o hw-u.. koliko može, kao što u kanister od 5L možemo usipati do 5L, ne više, ne bez čarobnog praha-graha-štapića.. a linux nije čarobni štapić, nego samo os, normalan.

ne mozes u krnister od 5l nasipati 5 litara benzina, ali zato mozes 5l vode

razlika je u parama, zato se benzin nikad ne sipa do kraja u zacepljeni krnistar

jer su to razlicite tekucine, kao sto osevi imaju razlicite memory managemente

 

Ti uporno mislis da aplikacije koriste procesor. To nije tocno.

Aplikacije koriste virtualnu memoriju, koju organizira i daje im na raspolaganje - os, konkretnije kernel.

koliko ce (lose) na starom hardware raditi xp. mac ili linux ovisi o njihovim memory managementima koji su totalno razliciti + na linuxu, imas opciju konfiguracije tog managementa

isto kao sto jedna aplikacija nece isto raditi na ubuntu serveru i ubuntu desktopu - jer to su dva razlicita osa, sa drugacijim kernelima i drugacije optimiziranim memory managementima

probaj na ubuntu server instalirati kde i blender pa raditi s tim, a probaj blender na kubuntu, pa ces vidjeti razlike u radu aplikacije - zasto ?

na ubuntu serveru bi i kde desktop stekao bez blendera toliko da ga ne bi ni koristiti mogao

a na kubuntu bi radilo fluidno

 

razlike su - u kernelu, ne u kde aplikacijama

 

s druge strane, xp je (monolitni) hybridni kernel, mac os je (micro) hybridni kernel a linux je monolitni kernel - to su totalno razliciti kerneli, totalno razlicitih performansa

i ti sustavi ne mogu nikad isto raditi pogotovo ne na starom hardware, na novom se razlike i ne primjecuju toliko

 

 

 

 

 Znači ako imam dovoljno rama onda mogu koristiti jednojezgreni 512 mhz cpu i sve će mi raditi super? 

15 godina
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

... cowboy2 ponovo jaše ... :)

 

-kad imaš najjači kernel ne trebaš ni cpu, ni ram, ništa, tek poneka žica npr za paljenje računala... sve ostalo će odratiti najjači kernel u virtualnoj memoriji. Teoretski izvan vremena je moguće svašta pa i perpetuumobile ili put korz vrijeme dok 'cowboy2' izgubljen u prijevodu i odjavnoj špici kao šejn odlazi na zapad, u smijeru malog medjveda.. tako nekako nastaju legende, činjenice su nešto drugo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
3 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: xUbuntu vs Linux Lite
sks78 kaže...

ne mozes u krnister od 5l nasipati 5 litara benzina, ali zato mozes 5l vode

razlika je u parama, zato se benzin nikad ne sipa do kraja u zacepljeni krnistar

jer su to razlicite tekucine, kao sto osevi imaju razlicite memory managemente

 

Ti uporno mislis da aplikacije koriste procesor. To nije tocno.

Aplikacije koriste virtualnu memoriju, koju organizira i daje im na raspolaganje - os, konkretnije kernel.

koliko ce (lose) na starom hardware raditi xp. mac ili linux ovisi o njihovim memory managementima koji su totalno razliciti + na linuxu, imas opciju konfiguracije tog managementa

isto kao sto jedna aplikacija nece isto raditi na ubuntu serveru i ubuntu desktopu - jer to su dva razlicita osa, sa drugacijim kernelima i drugacije optimiziranim memory managementima

probaj na ubuntu server instalirati kde i blender pa raditi s tim, a probaj blender na kubuntu, pa ces vidjeti razlike u radu aplikacije - zasto ?

na ubuntu serveru bi i kde desktop stekao bez blendera toliko da ga ne bi ni koristiti mogao

a na kubuntu bi radilo fluidno

 

razlike su - u kernelu, ne u kde aplikacijama

 

s druge strane, xp je (monolitni) hybridni kernel, mac os je (micro) hybridni kernel a linux je monolitni kernel - to su totalno razliciti kerneli, totalno razlicitih performansa

i ti sustavi ne mogu nikad isto raditi pogotovo ne na starom hardware, na novom se razlike i ne primjecuju toliko

 

 

 

 

 Na stranu ove kompletne gluposti o virualnoj memoriji i procesoru, jel se barem potrudiš pročitati nešto prije nego ideš lupetati?

 

Različiti kernel između Ubuntu server i desktopa?  Imaju apsolutno isti kernel. Isti. 

Nadglednik dina
5 godina
neaktivan
offline
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

Ja ne citam, ja ucim na djelima. Ti si taj koji cita i ne razumije procitono

i valja gluposti po forumu

To sto ubuntu vise ne koristi dva kernela za server i desktop od verzije 12.04, ne znaci da su kerneli isti vec znaci da je ubutnu los.

Danas je tehnologija drugacija nego prije 10 godina i d

Danas se kernel zahvaljujuci modernim mogucnostima /proc file sustava moze dosta podesiti on the fly, sad tebi ici objasnjavati sto je proc nema smisla. ubuntu server sigurno ima konfiguracije koje se za to brinu.

Iako to mozda jesu kerneli iz istog repozitorija u moderna vremena na ubuntu, jednom kad se nadju na racunalu, on the fly to postaju razliciti desktop-server kerneli

To si samo na brzinu isguglao pa lupas gluposti.

Da su server i desktop kerneli isti moze samo izvaliti neko ko blage veze o linuxu nema,. Svakako da ima i toliko losih distribucija koje apsolutnu imaju isti kernel za desktop i server, uvijek ima crnih ovaca

Ubuntu koristi live kernel patching

serveri su vecinom hardened, imaju diseblane portove i namespace, iz ocitih razloga, koji su neophodni za desktop okruzenja.

sheduling i preempt servera rade tako da daju maksimalan time u throughpout i da idu na network multitasking dok kod desktopa to utijece lose na multiprocesing, na firefwallove, ne bi mogao normalno radfiti na desktopu sa server kernelom jer bi te firewalll blokirao

Zasto je kali linux uvijek bio spor i los za desktop ? Pa zato jer ima poseban kernel podesen za forenziku i security. Nije kali bas zajebancija bloutana security aplikacijama kako mnogi misle, to je porpilicno zajeban i sposban os zahvaljujuci upravo kernelu. Zajebancija je onaj black arch na kojem su se klinci igrali pa napravili fork arch i nbacali kali aplikacije u njega, a kernel nesposoban

jesi cuo kad za real-time kernel , uz arch ,mislim da je ubuntu jedina distribucija koja ga koristi - samo ubuntu to naplacuje.o

real-time kernel ja koristim vec 15 godina od kad su se prve podrske pojavile, davno prije archa i ubuntua. Ko sto neko vec na skylake koristi 5 level paging koji koliko ja znam je vec 7 godina u kernelu a jos ni jedna distribucija ga nema po defaultu

i vec 7 godina gledam tu podrsku u linux kernelu koja je tu po defaultu, pa kako je to moguce ako je kernel samo jedan ? zar ne bi onda sve distribucije vec 7 godina trebale to imati

jeste kernel je samo jedan, ali razumijeti ga je nesto sasvim trece

 

Pomalo naucit ces, nije vas cowboy naucio da je kernel najslozeniji dio operativnog sustava i da trebaju godine i godine da ga se razumije. Opcenito kernel je najkompliciranija stvar koju je covjek napravio u IT svijetu, pogotovo njegov memory management koji je konfigurabilan na linuxu koliko nam masta seze

 

Sta ti ono nije jasno u vezi virtualne memorije i kernel memorije, procesora ?

slobodno pitaj

 

procesor ima nekoliko state-a, kernel koristi fizicku memoriju procesora zatim radi mapu za memory management koji ce organizirati vitrtualnu memoriju da ju koriste aplikacije, virtualna memorija i fizicka memorija nisu isto. Optimizacija virtualne memorije koju koristis kad klikas ovisi o kernelu - ne o procesoru. Naravno da ce sve biti optimiziranije ako je vise cacheva i bolji je porcersor. Aplikacije koriste procesor nista vise nego ti gledas sebe kad gledas u ogledalo, kernel je kao zrcalo izmedju syscallva aplikacija i instrukcija procesora. Ni jedna aplikacija osim kernela u osu nema pristup procesoru i ne koristi ga direktno

ali sto se tice aplikacija, skoro pa mozes zamisliti da je kernel njihov procesor skupa sa proc pseudo file sustavom, o kernelu ovisi rad cijelog osa, optimizacija, brzina, stabilnost, mogucnosti pa i fps u igrama

nisu to bedastoce, to su osnove osa kojeg koristis

savjetovao bih ti koristenje slackware, gentoo ili LFS, ubuntu te u 20 godina nece nauciti koliko ce te slackware u jednoj

nista osobno, sve je to zajebancija, svi mi ucimo i valjamo gluposti na tom putu...i ja sam ih se navaljao, eto i zaostao sam. nisam znao da vec 10 godina vecina distibucija nema server i kernel desktop, to postizu uz /proc file system i to nije zdravo rijesenje. Uvijek je bolje napraviti jednu stvar ali je napraviti dobro nego raditi hybride - stara UNIX filozofija

o tome bi se dalo pricati, linux pomalo odlazi u kurac, udaljava se od unixa sve vise. danasnje distribucije su dno dna, ocaj zivi, jos vecina njih s onim govnom od systemd.. izgledaju kao da od unixa hoce napravit windows

ali jedno ce uvijek ostati, otvoreni kod pa cemo mi, zeljni kvalitetnih distribucija, uvijek pronaci u tom distro-smetlistu rijesenja za sebe

od par tisuca njih, mozemo nabrojati niti 10 dobrih distribucija - sve ostale: pusti vodu nek govna odu

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.6.2023 0:41 (sks78).
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena dro
sks78 kaže...

Ja ne citam, ja ucim na djelima. Ti si taj koji cita i ne razumije procitono

i valja gluposti po forumu

To sto ubuntu vise ne koristi dva kernela za server i desktop od verzije 12.04, ne znaci da su kerneli isti vec znaci da je ubutnu los.

Danas je tehnologija drugacija nego prije 10 godina i d

Danas se kernel zahvaljujuci modernim mogucnostima /proc file sustava moze dosta podesiti on the fly, sad tebi ici objasnjavati sto je proc nema smisla. ubuntu server sigurno ima konfiguracije koje se za to brinu.

Iako to mozda jesu kerneli iz istog repozitorija u moderna vremena na ubuntu, jednom kad se nadju na racunalu, on the fly to postaju razliciti desktop-server kerneli

To si samo na brzinu isguglao pa lupas gluposti.

Da su server i desktop kerneli isti moze samo izvaliti neko ko blage veze o linuxu nema,. Svakako da ima i toliko losih distribucija koje apsolutnu imaju isti kernel za desktop i server, uvijek ima crnih ovaca

Ubuntu koristi live kernel patching

serveri su vecinom hardened, imaju diseblane portove i namespace, iz ocitih razloga, koji su neophodni za desktop okruzenja.

sheduling i preempt servera rade tako da daju maksimalan time u throughpout i da idu na network multitasking dok kod desktopa to utijece lose na multiprocesing, na firefwallove, ne bi mogao normalno radfiti na desktopu sa server kernelom jer bi te firewalll blokirao

Zasto je kali linux uvijek bio spor i los za desktop ? Pa zato jer ima poseban kernel podesen za forenziku i security. Nije kali bas zajebancija bloutana security aplikacijama kako mnogi misle, to je porpilicno zajeban i sposban os zahvaljujuci upravo kernelu. Zajebancija je onaj black arch na kojem su se klinci igrali pa napravili fork arch i nbacali kali aplikacije u njega, a kernel nesposoban

jesi cuo kad za real-time kernel , uz arch ,mislim da je ubuntu jedina distribucija koja ga koristi - samo ubuntu to naplacuje.o

real-time kernel ja koristim vec 15 godina od kad su se prve podrske pojavile, davno prije archa i ubuntua. Ko sto neko vec na skylake koristi 5 level paging koji koliko ja znam je vec 7 godina u kernelu a jos ni jedna distribucija ga nema po defaultu

i vec 7 godina gledam tu podrsku u linux kernelu koja je tu po defaultu, pa kako je to moguce ako je kernel samo jedan ? zar ne bi onda sve distribucije vec 7 godina trebale to imati

jeste kernel je samo jedan, ali razumijeti ga je nesto sasvim trece

 

Pomalo naucit ces, nije vas cowboy naucio da je kernel najslozeniji dio operativnog sustava i da trebaju godine i godine da ga se razumije. Opcenito kernel je najkompliciranija stvar koju je covjek napravio u IT svijetu, pogotovo njegov memory management koji je konfigurabilan na linuxu koliko nam masta seze

 

Sta ti ono nije jasno u vezi virtualne memorije i kernel memorije, procesora ?

slobodno pitaj

 

procesor ima nekoliko state-a, kernel koristi fizicku memoriju procesora zatim radi mapu za memory management koji ce organizirati vitrtualnu memoriju da ju koriste aplikacije, virtualna memorija i fizicka memorija nisu isto. Optimizacija virtualne memorije koju koristis kad klikas ovisi o kernelu - ne o procesoru. Naravno da ce sve biti optimiziranije ako je vise cacheva i bolji je porcersor. Aplikacije koriste procesor nista vise nego ti gledas sebe kad gledas u ogledalo, kernel je kao zrcalo izmedju syscallva aplikacija i instrukcija procesora. Ni jedna aplikacija osim kernela u osu nema pristup procesoru i ne koristi ga direktno

ali sto se tice aplikacija, skoro pa mozes zamisliti da je kernel njihov procesor skupa sa proc pseudo file sustavom, o kernelu ovisi rad cijelog osa, optimizacija, brzina, stabilnost, mogucnosti pa i fps u igrama

nisu to bedastoce, to su osnove osa kojeg koristis

savjetovao bih ti koristenje slackware, gentoo ili LFS, ubuntu te u 20 godina nece nauciti koliko ce te slackware u jednoj

nista osobno, sve je to zajebancija, svi mi ucimo i valjamo gluposti na tom putu...i ja sam ih se navaljao, eto i zaostao sam. nisam znao da vec 10 godina vecina distibucija nema server i kernel desktop, to postizu uz /proc file system i to nije zdravo rijesenje. Uvijek je bolje napraviti jednu stvar ali je napraviti dobro nego raditi hybride - stara UNIX filozofija

o tome bi se dalo pricati, linux pomalo odlazi u kurac, udaljava se od unixa sve vise. danasnje distribucije su dno dna, ocaj zivi, jos vecina njih s onim govnom od systemd.. izgledaju kao da od unixa hoce napravit windows

ali jedno ce uvijek ostati, otvoreni kod pa cemo mi, zeljni kvalitetnih distribucija, uvijek pronaci u tom distro-smetlistu rijesenja za sebe

od par tisuca njih, mozemo nabrojati niti 10 dobrih distribucija

 

 Instaliraj Windows i riješi i nas i sebe ove muke 

8 godina
online
Linux distre- Kojeg je okusa vasa omiljena droga

Ja htjedoh nabaviti Framework laptop i staviti na njega Mint, ali na poslu dobio Ubuntu na Della.

Jesam presretan što ću u svakodnevnom radu koristiti Linux, ali istodobno već mi ide na živce sa forsanjem Snapa.

Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice