Izišao je Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

poruka: 9
|
čitano: 2.330
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Evo, za sve koji ne znaju izišao je novi Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal. Ovo nije LTS verzija, već više isprobavanje novih stvari, poliranje bugova i slično. Ne očekujte nešto previše novina, ova verzija je u glavnom posvećena integriranju raznih online servisa (tipa Google, Facebook, Twitter, itd.) te je predstavljena Amazon "leća" (o kojoj je jako puno raspravlja na Ubuntuovim forumima).

- Ovo je prvi Ubuntu koji neće stati na jedan CD. Ništa strašno, 800 Mb će lako stati na jedan stari USB, ili na DVD.

- Unity Previews nam donosi mogućnost predpregleda datoteka odmah iz Dasha. Desnim klikom miša možete dobiti predpregled datoteke, a osim predpregleda prikazati će se i njezini detalji. U

- Previewu možete obaviti i osnovne radnje vezane uz tip datoteke.

- Posebno korisna je mogućnost instalacije i deinstalacije aplikacije direktno iz Dasha.

- Gwibber leća donosi izvrsnu integraciju s društvenim mrežama.

- Foto leća je unaprijeđena. Od sada su podržane i slike na online servisima poput Picase, Facebooka i Flickr-a. Također su dostupne i sve mogućnosti iz Unity Previewsa. Naravno, tu je i kontroverzna Shopping leća pomoću koje možete pristupiti Ubuntu One muzičkoj trgovini kao i pretraživati predmete dostupne u Amazonovoj web trgovini. Ako niste ljubitelji ovakvih sadržaja leća se može jednostavno isključiti.

- Indikatori su redizajnirani i uvedene su neke promjene na panel. Korisnikovo ime više se ne prikazuje na panelu. Prerađen je Session meni. Promijenjen je Messaging meni.

- Poboljšan je System Settings prozor.

- Dodana je mogućnost upravljanja online računima. Pomoću Online Accounts prozora možete na jednom mjestu upravljati vašim Google,Twitter, Facebook, Identi.ca i sličnim online računima.

- Online servisi su izvrsno integrirani u desktop. Pomoću WebApps tehnologije možete koristiti Gmail, Facebook, Twitter i slične stranice kao desktop aplikacije.

- Dodana je nova kategorija u Ubuntuov centar softvera – Dash Search Plugins. Pomoću nje možete instalirati i deinstalirati nove leće.

- Dodana je mogućnost dijeljenja linka na sadržaj u Ubuntu One-u.

- Dotjerane su zadane teme.

- LibreOffice je konačno integriran u Unity i ima kontekstualni meni te puno podršku za HUD.

- Od sada možete zatvoriti prozore direktno iz Spread predpregleda otvorenih prozora.

- Dotjeran je Software Updater.

- Rhythmbox ima poboljšano sučelje.

- Dodana je novi program Gnome Contacts pomoću kojega možete upravljati vašim kontaktima.

- Od sada možete pristupiti udaljenim računalima direktno iz login ekrana.

- Unity 2D više nije dostupan. Starija računala će i dalje biti podržana jer će se na njima moći koristiti Gallium llvmpipe software rasterizer koji ne zahtjeva 3D grafičku karticu.

Većina ljudi koji su trenutno na Ubuntuu 12.04 nemaju potrebu prelaziti na novu verziju jer će sve novine biti dostupne i u 12.04 (12.04.2).

PS: Ovo je uglavnom kopirano sa Linux za sve. Pohvala ekipi koja održava stranicu, stvarno je super.

Moj PC  
3 0 hvala 5
17 godina

sramota je za Bug.hr da ne objavi vijest da je izisao novi ubuntu... svaku glupost mogu objaviti, svaki trac i svasta nesto, a ovo nece objaviti, stvarno sramota...

ja nisam trazio dozvolu za ovo iznad, ako bude prigovora, izbriste...

Moj PC  
8 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

se može nadogradit ili moram ponovno instalirat ubuntu?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Izišao je Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Bez problema se moze nadograditi unutar samog OS-a.

LOL
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.10.2012 20:09 (Suddenly Psychotic).
17 godina
golatificon kaže...

se može nadogradit ili moram ponovno instalirat ubuntu?

naravno da moze, vrlo je jednostavno, samo ne znam koliko je potrebno... ako vec imas postojecu instalaciju i sve ti radi kako treba, nemas potrebe prelaziti, ionako ce sve ono sto ti treba doci u obliku update...

iz osobnog iskustva ne mogu govoriti, koristim Arch, ali prema recenzijama sto sam vidio na internetu, uglavnom kazu da nema bas puno smisla upgrejdati

16 godina

Uradio clean install, ono sto sam primetio na prvu je da mi ne radi wireless. U gornjem desnom kutu imam enable networking, ali ne i enable wireless. U pitanju je toshiba satellite c855-12z. Ima li tko slican problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
joseNo1 kaže...

Uradio clean install, ono sto sam primetio na prvu je da mi ne radi wireless. U gornjem desnom kutu imam enable networking, ali ne i enable wireless. U pitanju je toshiba satellite c855-12z. Ima li tko slican problem?

probaj instalirat additional drivere. oni bi ti trebali ponuditi i wireless drivere odma..

http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/index.en.html
16 godina
The Acacia Strain kaže...
joseNo1 kaže...

probaj instalirat additional drivere. oni bi ti trebali ponuditi i wireless drivere odma..

ne nudi mi za wireless u additional driverima, samo za grafiku.

17 godina
neaktivan

ok.. udji u terminal i ukucaj

lspci

i onda daj enter, pa da vidimo koji driver koristis pa da ga modprobe-amo

http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/index.en.html
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice