Pozdrav
Budućnost LInuxa
- poruka: 92
- |
- čitano: 49.490
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Pozdrav
Bilo je do sada puno projekata otvorenog koda koji su napušteni od pokretača. Jedni su napušteni i ugašeni zato što nisu imali svijetlu budućnost, drugi su napušteni zato što programer nije imao više vremena i sredstava za učešće u daljnjem razvoju, pa su projekat preuzeli drugi ljudi.. tako ce biti i u budućnosti. Proizvođači hardwera su svjesni da moraju zadovoljiti različite zahtjeve tržišta, pa i onog linux. Konkurencija je sve jača, mora se boriti za svakog kupca. Stoga će sve više i više proizvođača izdavati i potrebne drivere za linux mashine :)
Ako se ovako nastavi buducnost za Linux postoji, itekako. No, medjutim, sta ce se dogoditi ako udio Linuxa znatno poraste (pa u idealnom slucaju i predje Win), na to pitanje cak i numericari nebi znali reci. Koliko ja znam, zasigurno je da ce se u doglednoj buducnosti pojavljivati virusi pisani za Linux(jedna od direktnih posljedica prethodne recenice). Neka me neko ispravi ako mozda grijesim.
Bio je nedavno članak da veći dio Linux koda rade komercijalni programeri (ljudi koji su za to i plačeni) tako da mislim sa stog gledišta nema straha.
Što se virusa tiće, pošto je otvorenog koda, svaki otkriveni propust se odmah ispravlja, dok se kod zatvorenog koda vjerojatno jako često dogodi: "OK, imamo propust, ali ne trebamo se žuriti sa zakrpom jer nitko ne zna", pa u međuvremenu netko otkrije.
Bio je nedavno članak da veći dio Linux koda rade komercijalni programeri (ljudi koji su za to i plačeni) tako da mislim sa stog gledišta nema straha.
Upravo ovo, 75% koda kernela je napisano od strane programera zaposlenih u Red Hatu, IMBu, Novellu, Oracleu...
Pozdrav
Pitanje je najprije što je po tebi povoljna budućnost za Linux? Mnogi se ljudi zalete pa pričaju o Linuxu kao o Windows-u, kao da je profitabilan proizvod nekog poduzeća, što on nikako nije niti ne mora biti da bi "uspio". Kao da mora rasti. Prodavati se više nego drugi. Jer će mu inače valjda profit pasti... Dakle, ne mora Linux ništa od onoga što mora Windows ili OSX.
Ja mislim da je već uspio, da je zapravo uspio čim je nastao i da neće nikada propasti (a kako bi? možda bi se mogao pozabaviti GPL-om da shvatiš da je vrlo nevjerojatna budućnost u kojoj Linux propada, za razliku od budućnosti u kojoj smo bez Windows-a).
Dakle, da mu se od sada pa nadalje i smanjuje broj korisnika, to ne bi značilo da propada, sve dok bude imao makar jednog korisnika. (BTW, kada bi se to i dogodilo, to bi vjerojatno značilo da se zajednica oko Linux kernel-a tada koncetrirala na nešto drugošto je naišlo i pokazalo se bolje od Linux-a (kernel-a) i bilo je očito da je lakše preusmjeriti se na to nešto drugo nego dovesti Linux do sličnog stanja - makar je i to nevjerojatno da se toliko ljudi složi oko nečega - vjerojatnije bi neki ostali razvijati Linux u uvjerenju da ga ipak mogu "popraviti")
A zašto bi s druge strane ako mu broj korisnika poraste (i čak pređe recimo broj Windows korisnika) to uništilo Windows-e, odnosno Microsoft? I zašto se i tada ne bi pojavilo nešto treće (odnosno četvrto, peto, šesto...)? A kamoli da propadnu sva komercijalna poduzeća? Otkuda ti takva pomisao? Pa sve je više poduzeća koja baš grade svoj biznis na open-source rješenjima. I uspijevaju na tržištu.
A ako developeri dobiju otkaz, možda će imati više vremena baviti se open-source (ili moguće i svojim, možda closed-source) projektima - jer što bi drugo radili developeri? Da, i kada ne bi bilo niti jednog poslodavca da ih zbog developmenta zaposli, zaposlili bi se oni negdje drugdje (pa nisu nesposobni za sve drugo!) što ne znači da više ne bi imali slobodnog vremena. Naravno, jasno ti je koliko je to teoretski moguće, toliko je u praksi, usudio bih se reći nemoguće da se desi da sva komercijalna poduzeća propadnu i da svi developeri izgube posao. Razmišljaš u prevelikim krajnostima al neka. :)
No, medjutim, sta ce se dogoditi ako udio Linuxa znatno poraste (pa u idealnom slucaju i predje Win), na to pitanje cak i numericari nebi znali reci. Koliko ja znam, zasigurno je da ce se u doglednoj buducnosti pojavljivati virusi pisani za Linux(jedna od direktnih posljedica prethodne recenice). Neka me neko ispravi ako mozda grijesim.
Ja mislim da griješiš.
Iako to nije sada tema, cijela ta teorija na koju (iz viđenog pretpostavljam) upućuješ, da je Linux sigurniji zato što ga manje ljudi koristi je prenapuhana i ne drži vodu jer Linux se itekako koristi na možda baš onim računalima u koja bi neki ljudi najradije "zavirili" - serverima. I opet, na koliko god da se "malo" (ovdje pričamo o milijunima, a ne uključujemo vjerojatno niti brojne mobilne platforme bazirane na istom kernel-u) osobnih računala koristi, opet, zar ne misliš da se ne bi pojavilo barem toliko malo onih kojima bi jedini cilj bio probiti se u te sisteme (toliko malo mislim u odnosu na sve druge takve ljude kojima je cilj ona popularnija platforma). Dakle, logika nalaže da ako su Windows i Linux otprilike jednako sigurni, a za Linux postoji manje poznatih sigurnosnih propusta samo zato što ga manje ljudi koristi, da će onda barem proporcinalno manje sigurnosnih propusta postojati i za Linux (pa makar i manje od toga). Pa taj argument pada u vodu po meni.
Upravo ovo, 75% koda kernela je napisano od strane programera zaposlenih u Red Hatu, IMBu, Novellu, Oracleu...
te firme puno dobijaju linuxom i red je da i nešto vrate nazad. google je tu razočaranje. mislim da ima
gdje jedan od održavatelja kernela greg kroah hartman drži predavanje u googleu i malo ih kritizora što malo vraćaju zajednici. mislim da nisu ni u top15, ne sjećam se točno, davno sam gledao video. tamo je knjiga spala na jedno slovo, andrew morton je jedini koji malo više pridonosi.
ako propadnu komercijalne tvrtke , onda je u većoj opasnoti od propadanja komercijalni OS zar ne ...
No, medjutim, sta ce se dogoditi ako udio Linuxa znatno poraste (pa u idealnom slucaju i predje Win), na to pitanje cak i numericari nebi znali reci. Koliko ja znam, zasigurno je da ce se u doglednoj buducnosti pojavljivati virusi pisani za Linux(jedna od direktnih posljedica prethodne recenice). Neka me neko ispravi ako mozda grijesim.
Ja mislim da griješiš. Iako to nije sada tema, cijela ta teorija na koju (iz viđenog pretpostavljam) upućuješ, da je Linux sigurniji zato što ga manje ljudi koristi je prenapuhana jer Linux se itekako koristi na možda onim računalima u koja bi neki ljudi najradije "zavirili" - serverima. I opet, na koliko god da se "malo" (ovdje pričamo o milijunima, a ne uključujemo vjerojatno niti brojne mobilne platforme bazirane na istom kernel-u) osobnih računala koristi, opet, zar ne misliš da se ne bi pojavilo barem toliko malo onih kojima bi jedinici cilj bio probiti se u te sisteme (toliko malo mislim u odnosu na sve druge takve ljude kojima je cilj ona popularnija platforma). Dakle, logika nalaže da ako su Windows i Linux otprilike jednako sigurni, a za Linux postoji manje poznatih sigurnosnih propusta samo zato što ga manje ljudi koristi, da će onda barem proporcinalno manje sigurnosnih propusta postojati i za Linux (pa makar i manje od toga). Pa taj argument pada u vodu po meni.
Cijenim tvoje vidjenje. Znam za servere jer je teze zamisliti server bez Linuxa i takodje znam da sigurno deseci miliona ljudi(cujem da je cijenjen OS u Juznoj Americi) koriste Linux. Ja bih itekako volio da je "bas" tako kako si izlozio gore, ali ce buducnost pokazati svoje. Za sada je Linux najsigurniji "komad softwera"
Na prvotno pitanja o linuxovoj budućnosti gotovo je sigurno da se linux nece zaustaviti, već se samo očekuje njegov rast na bolje. Kao primjer navodim da je tvrtka koja razvija c++ builder Embarcadero RAD Studio priprema odnosno napravit će verziju 2011 sa podrškom i za linux. Što to konkretno znači, pa otprilika da će od onda postojati puno veća jednostavnija, brža i bolja mogućnost razvoja linux applikacija nego što je to do tada bilo. Po meni je i važno primjetiti da je linux ubuntu uznapredovao toliko da ga je jednostavnije koristiti nego bilo koji drugi operativni sustv, što je naravno u većini drugih linuxoida problem. Na najvažnije pitanje : "Hoće li se nastaviti i dalje razvijati komponente za linux?", gotovo sigurno je da hoće, jer se već i sada može naći puno više nego prije, dobrih komponenti koje su napravljene i za linux...:)
Vrlo je važno i napomenuti pitanje privatnosti, koje kod win usera ne postoji, dok je kod linuxa situacija obrnuta, mislim da će ljudi kroz vrijeme itekako shvatiti da ne samo da je linux dosta bolji i kvalitetniji, već da će za nikakve novce moći zadržati i svoju privatnost ....
Sazdana u jednoj slici.
??? A neki argumenti mozda?
- khmm.... linux je lijep, linux je najljepši itd. Kissi-Kissiiii, što bi rekle barbike.
- Sad nakon tih hvalospjeva i puta u budućnosti posutim laticama ruža. Ruže imaju i trnje, zapravo već i same latice mogu biti problem, recimo za poskliznuti se...
Većina linux distri je free, pa je time imun na propadanje, iza razvoja linuxa, stoji ozbiljan kapital, ozbiljni igrači.... pa ni s te strane nema opasnosti.
Raširenost? Osobna računala, 0% (i neka decimala..) serveri i ostali uređajčiči počevši od kočnica u BMWu do MaxTV prijemnika je na nekoj linux distri.
Višestruko nadmašuje zastupljenost svih ostalih, a da se ni nezna za njega. Tako da nije sve u statistici.
Netreba se bojati za linux, iz sličnog razloga kao što se MS netreba bojati za opstanak u uredskom okruženju. Sveprisutni su.
Jedan nudi zabavu, drugi omogućije tu zabavu (gaming i internet).
Zato mi se sviđa Mentalistov 'komentar', mada vjerojatno iz sasvim suprotnih razloga.
Vidim došli fanovi raznih drugih operativnih sustava gluposti ostavljati ovdje. Isti oni koji ne znaju 3 linije koda napisati, a misle da su svu pamet svijeta pokupili jer znaju namjestiti šljašteće ikone na windowsima itd.
Strašno koji pacijenti.
Pa kolika je budućnost? - Mislim sve bolja. Naime, i ja sve više i više koristim Linux (Ubuntu, a donedavno Arch i SUSE) kao razvojnu platformu (poslovnu). Također, većem korisniku velikog broja računala savjetovao sam (to mi je dio posla) prijelaz na Linux, što efektivno smanjuje troškove najmanje za licence (15,000kn godišnje nije strašna cifra, ali je cifra, tj jedna mjesečna plaća npr.).
U današnjem vremenu krize, meni kao razvijatelju softvera MS više nije toliko jeftiniji od Linuxa. MSDN košta desetke tisuća godišnje, a razvojem na Linuxu smanjujem troškove na razvojne alate i zbog lošijih alata (u određenim segmentima MS je i dalje bog) produljujem i poskupljujem razvoj, ali u totalu, zbog bolje situacije i napretka Linuxa i alata na njemu, postaje jeftiniji od MS rješenja.
A ovo pišem nakon 7 godina rada u MS ekosistemu, za koji i dalje smatram da je bolji u mnogim pogledima.
Budućnost je svijetla naravno. Linux ima razvojni boom. Koliko god se projekta gasilo, još više ih se više svaki dan rađa.
Kao i naxeem radim u MS okružju i svi koji rade samnom (programeri) ne vole baš win okružje previše. Naravno win ima svojih prednosti, ali ima i svojih mana. I obrnuto vrijedi. Na kraju sve ovisi o potrebama. Primjerice, razvijamo software koji je samo za win, ali koristimo linux i neke njegove elemente gdje god stignemo. Posebice kod editiranja, kompajliranja itd.
O serverskim rješenjima nema potrebe ni govoriti. Isto tako i o svakodnevnoj elektronici koju pogoni linux.
Itd itd... Sve već puno puta rečeno :)
Mene kod MS-a, iskreno, drže isključivo fantastični C# ,Silverlight i Visual Studio. Iznimno dobar jezik, trenutno najnapredniji klasični jezik za sve primjene, jako dobar .NET framework i Silverlight kao jedino rješenje za RIA razvoj koje odgovara onome što očekujem od takvog alata.
Visual Studio, naravno, kao vrlo moćan IDE bez premca.
Windowsi kao OS su mi također najbolji u posljednjoj verziji. Vrlo stabilan sustav, odlični fontovi, odlična rješenja, super radi sa svom periferijom... Najkompletniji OS.
Linux još uvijek pati od kompliciranih i za svakodnevni rad neintuitivnih konfiguracijskih i instalacijskih problema. Ne radi sa svim ad-hoc uređajima i u svim uvjetima. Rendering fontova na Linuxu mi je jako ružan.
Ali da Linux nema budućnost? - Naravno da ima.
Sazdana u jednoj slici.
Mene samo zanima kako si ti još uvjek bez crnog kartona na forumu, ovakvim pacijentima bi trebalo zabraniti ulazak u ijednu sekciju foruma gdje je moguća normalna rasprava.
A linux? Ima on budućnost, ima svojih mana i vrlina, neće propasti, može se samo razviti.
Nego naxeem šta nisi više na Archu? Dosadilo tipkat naredbe ?
Mene kod MS-a, iskreno, drže isključivo fantastični C# ,Silverlight i Visual Studio. Iznimno dobar jezik, trenutno najnapredniji klasični jezik za sve primjene, jako dobar .NET framework i Silverlight kao jedino rješenje za RIA razvoj koje odgovara onome što očekujem od takvog alata.
Windowsi kao OS su mi također najbolji u posljednjoj verziji. Vrlo stabilan sustav, odlični fontovi, odlična rješenja, super radi sa svom periferijom... Najkompletniji OS.
Linux još uvijek pati od kompliciranih i za svakodnevni rad neintuitivnih konfiguracijskih i instalacijskih problema. Ne radi sa svim ad-hoc uređajima i u svim uvjetima. Rendering fontova na Linuxu mi je jako ružan.
Slažem se u svemu, možda jedino bi dodao da je konfiguracija u linuxu intuitivnija nego bilo gdje jer to je moć opensource-a. Sve ti je pruženo na dlanu, pa ako znaš konfiguriraj.
Onaj koji zna može čuda napraviti. Mada bi trebala postojati neka rješenja za manje iskusne korisnike i početnike. Ali radi se na tome intezivno. Ubuntu, MInt i slične distribucije su na dobrom putu što se toga tiče.
Instalacija je odlično rješena. Od .deb, rpm, make fileova do source. To daje velike mogućnosti konfiguracije kod same kompilacije. Nikad nisam volio 2 klik instalaciju jer ne otvara mogućnosti osobnim postavkama, optimizaciji itd. Svatko bi trebao recimo jednom u životu kompajlirati gentoo ispočetka. Onda se tek vidi koliko se dobro može linux konfigurirati i složiti prema vlastitim željama.
Slažem se u svemu, možda jedino bi dodao da je konfiguracija u linuxu intuitivnija nego bilo gdje jer to je moć opensource-a. Sve ti je pruženo na dlanu, pa ako znaš konfiguriraj.
Onaj koji zna može čuda napraviti. Mada bi trebala postojati neka rješenja za manje iskusne korisnike i početnike. Ali radi se na tome intezivno. Ubuntu, MInt i slične distribucije su na dobrom putu što se toga tiče.
Instalacija je odlično rješena. Od .deb, rpm, make fileova do source. To daje velike mogućnosti konfiguracije kod same kompilacije. Nikad nisam volio 2 klik instalaciju jer ne otvara mogućnosti osobnim postavkama, optimizaciji itd. Svatko bi trebao recimo jednom u životu kompajlirati gentoo ispočetka. Onda se tek vidi koliko se dobro može linux konfigurirati i složiti prema vlastitim željama.
Slažem se. Baš sam htio odgovoriti naxeem-u da ne mislim da Linux pati od toga što je naveo već pate možda korisnici koji su došli iz Windows svijeta. Pogotovo oni najnapredniji.
A o radu sa ad hoc uređajima, jasno mi je da tu ima određenih problema ali moram reći da me je barem 2 ako ne i 3 puta spasio Linux kada Windows nije radio sa određenim uređajima (a bila je stvar "života ili smrti", tipa prezentacije). I mene je iznenadilo jer sam također dugo bio pod impresijom da je tu Linux puno slabiji od Windows-a ali to očito ne treba toliko isticati osim kada korisnik već ima dan hardver i tako nije nikako mogao izbjeći eventualne nekompatibilnosti.
A za rednering fontova ne mogu ništa tvrditi osim da znam da se ja zgrozim upravo na rednering fontova na jednom Win računalu koje s vremena na vrijeme moram zbog posla koristiti... :) Eto, ili je do navike ili do konfiguracije, iako mi se čini da defaultu u nekim slučajevima (distrama) tome jednostavno nije predano previše pozornosti.
Sazdana u jednoj slici.
Mene samo zanima kako si ti još uvjek bez crnog kartona na forumu, ovakvim pacijentima bi trebalo zabraniti ulazak u ijednu sekciju foruma gdje je moguća normalna rasprava.
A linux? Ima on budućnost, ima svojih mana i vrlina, neće propasti, može se samo razviti.
Nego naxeem šta nisi više na Archu? Dosadilo tipkat naredbe ?
1. Izrazio je svoje mišljenje i na to ima pravo. Ako misli da je Linux govno i da ima govnavu budućnost, to je njegovo pravo.
2. Ne, nego sam imao problema s grafikom, nisam mogao riješiti danima, pa sam odustao, jer sam ostao bez vremena (najskuplji resurs koji Linux traži).
Hmm. Pa, konfiguracija nije problem inženjerima, ali mislim da se .conf fajlovi ne mogu nazvati intuitivnima. Što sam stariji, to me manje interesira konfiguriranje, namještanje, podešavanje... želim da stvar jednostavno radi i da ne me **be u mozak s postavljanjem. :P
Nisam našao problem u "Advanced" prozorima niti kućice vidim lošijima od praznog prostora u Vimu.
Kompajlirao sam Gentoo dok je tek počinjao i dok sam naučio dosta, smatram da sam to vrijeme mogao i bolje potrošiti učeći nešto drugo. :)
Treba reci da su neke stvari u Linuxu (konkretno Ubuntu) rijesene cak kilometrima bolje od onoga sto je na Windowsima i Macu. Npr. management instaliranih programa i automatsko updateanje svega na totalno nenametljiv nacin je nesto sto Windowsi nemaju. Takodjer i uklanjanje programa.
Instalacija je jos nesto sto je predobro napravljeno (opet konkretno za Ubuntu pricam).
Ima jos dosta toga, npr. Gwibber koji salje statuse automatski na sve socijalne mreze koje koristis itd. Samo sam htio da eventualno netko od ljudi ovdje procita da ima elemenata sistema koji su puno jednostavniji od Windowsa i OS X-a, a ne samo onih koji su kompliciraniji. Da ne zaboravim jos spomenuti i bisere od programa koje dobijes ukljucene u instalaciji, a koji su i super jednostavni i mocni.
Osobno doma rabim Kubuntu, koristio bih ga i na poslu ali me j**e Autodesk (ACAD konkretno). Zašto bi se uopće pitalo o budućnosti? Linux je sveprisutan i u hrpi situacija nismo ni svjesni da se na neki način štrajfamo o njega (zanima me na čemu se vrte BUG-ovi serveri). Odi u Konzum pa se nalukni preko ramena blagajnice (Red Hat). To što udjela u razvoju Linuxa imaju i plaćeni programeri ne mora biti i nije loše, poanta je da je Linux otvoreni sustav.
Ni s Linux-om nije sve besplatno. Mislite da Konzumu netko održava sustav džabe?
Nisam zadrti pobornik ni jedne ni druge ni treće strane (MAC još nisam probao ali imam namjeru), oba sustava koristim kako mi paše i za sada nemam primjedbi (osim glupog Autodeska).
Osobno doma rabim Kubuntu, koristio bih ga i na poslu ali me j**e Autodesk (ACAD konkretno). Zašto bi se uopće pitalo o budućnosti? Linux je sveprisutan i u hrpi situacija nismo ni svjesni da se na neki način štrajfamo o njega (zanima me na čemu se vrte BUG-ovi serveri). Odi u Konzum pa se nalukni preko ramena blagajnice (Red Hat). To što udjela u razvoju Linuxa imaju i plaćeni programeri ne mora biti i nije loše, poanta je da je Linux otvoreni sustav.
Ni s Linux-om nije sve besplatno. Mislite da Konzumu netko održava sustav džabe?
Nisam zadrti pobornik ni jedne ni druge ni treće strane (MAC još nisam probao ali imam namjeru), oba sustava koristim kako mi paše i za sada nemam primjedbi (osim glupog Autodeska).
Na Windows serveru zbog ASP-a
što se tiče CAD-a, probaj nagovoriti šefa da uloži 315$ na bricscad. mnogostruko je jeftiniji od autocada, a radi i na linuxu. vjerovatno još uvijek ima neke svoje mušice, jer je u beti v10 al već sada je vrijedan spomena. također i ARES Commander traži beta testere.
što se tiče CAD-a, probaj nagovoriti šefa da uloži 315$ na bricscad. mnogostruko je jeftiniji od autocada, a radi i na linuxu. vjerovatno još uvijek ima neke svoje mušice, jer je u beti v10 al već sada je vrijedan spomena. također i ARES Commander traži beta testere.
U uredu smo tako podijeljeni da je nabava i održavanje SW i HW moj resor tako da se mogu dogovarati sam sa sobom.
Periodički testiram SW koji mi je interesantan pa tako i gore spomenuti. Na moju veliku žalost to još nije to. Nije stvar da treba raditi kompromise već stvar ne funkcionira. Mi radimo puno s xref-ovima i kod iole kompliciranijeg projekta stvar jednostavno puca. Mislim da kaskaju nekih 5 godina,mada iz godine u godinu čini se da se razlika smanjuje.
U uredu smo tako podijeljeni da je nabava i održavanje SW i HW moj resor tako da se mogu dogovarati sam sa sobom.
Periodički testiram SW koji mi je interesantan pa tako i gore spomenuti. Na moju veliku žalost to još nije to. Nije stvar da treba raditi kompromise već stvar ne funkcionira. Mi radimo puno s xref-ovima i kod iole kompliciranijeg projekta stvar jednostavno puca. Mislim da kaskaju nekih 5 godina,mada iz godine u godinu čini se da se razlika smanjuje.
Tako je "sve" u vezi linuxa
Tako je "sve" u vezi linuxa
I servera? I superračunala?
Malo si se zaje**bo ;)
Vidim došli fanovi raznih drugih operativnih sustava gluposti ostavljati ovdje. Isti oni koji ne znaju 3 linije koda napisati, a misle da su svu pamet svijeta pokupili jer znaju namjestiti šljašteće ikone na windowsima itd.
Strašno koji pacijenti.
Vidim da Linux-asi jos uvijek misle da su bolji od onih koji koriste Windows, bez razloga.
Ne kužim što si točno htio reći. Ovi navodnici su stavljeni jer je to jako relativan pojam, bolje rečeno - gotovo sve u vezi linuxa.
Po meni, Linux ima svijetlu budućnost. Sigurno će imati i više svojih pripadnika tokom vremena koje slijedi.
Ono što smatram da je loše kod Linuxa je upravo sami odnos prema korisniku. Smatram korisnikom čovjeka koji dolazi na posao, pali program za rad, web-browser, e-mail klijent i to mu je sve dostupno s par klikova. Način na koji korisnik dolazi do svoje radne okoline na Windowsu je mnogo lakši i jednostavniji nego na Linuxu. Korisnici hoće biti ready&go, a ne satima konfigurirati svoj OS. Da to neki vole... Ali većina korisnika to ne želi. Sad vi govorite, vi ste njubine, ovo, ono, ali to je istina. Isto kao što je neželim promjeniti cijev u kupaoni, nego ću zvati vodoinstalatera, da, možda bi ja znao, ali opet ću zovnuti, nek promjeni. Ali ako ćete već sami to raditi, lakše je "promjenuti sam cijev" s Windowsom, nego s Linuxom, ako me razumjete što želim reći.
Također, spomenuo bih, da bilo gdje, gdje je to bilo moguće i gdje nije bilo korisnika, sam išao s Linuxom u firmi. Firewall, Intranet stranice, svugdje, samo ne kod krajnih korisnika.