Bitcoin - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 2.137
|
čitano: 1.101.714
|
moderatori: XXX-Man, vincimus, Lazarus Long, pirat, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Altcoins - Pitanja i odgovori
9 godina
neaktivan
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori

Ovaj link si vidio već?

11 godina
neaktivan

Dobar link, no što je sa majnerima?

"Napominjem, radi se o profitu, ukoliko imate gubitke koji su veći od dobitaka (dakle nema profita) tada ne morate ništa prijavljivati." Ako je neko izmajnao npr. 0.5btc, kako ce se izracunati dobitak, sa obzirom na potrošnju struje, komponenti etc. Odnosno kako ce se dokazati samo rudarenje?

Battlelog: D3lBoy-00
9 godina
neaktivan

Hmm, ne znam ako si pročitao sve, ali ima korisnih informacija još u najčeščim pitanjima na dnu članka, a još ispod toga svega su komentari koji su također korisni. I sam sam komentirao, a korisnik CryptoTrader je dosta dobro opisao sve i rekao da treba pitati poreznu.

Što se tiče rudarenja samog, evo citata:

Što je sa rudarenjem, kako se tada plaća porez?
Kod rudarenja (mining) nemate podatak o kupovini kriptovalute. Budući da nema razjašnjenog stava u Porezne uprave, možemo samo pretpostaviti par mogućnosti. Ta zarada se može oporezivati kao porez na drugi dohodakporez na samostalnu djelatnost ili kao porez na kapitalnu dobit – gdje bi plaćali 12% poreza + prirez na ukupnu zaradu, jer nemate troškova. Najvjerojatnije bi to bio porez na drugi dohodak. Svaka od navedenih opcija je izrazito nepovoljna za mining te narušava računicu isplativosti rudarenja. To bi trebalo vrijediti za sve kriptovalute, ne samo bitcoin. Da bi znali točno odgovoriti na to pitanje, trebalo bi tražiti mišljenje Porezne uprave.

Evo da skopiram i za ostale dio što se tiče troškova.

Daniel 18.01.2018 at 17:52

Poštovani,

piše da je kod rudarenja oporeziv cijeli iznos isplate. Znači li to da struju koju potrošimo ne možemo odbiti kao trošak?

CryptoTrader 21.01.2018 at 19:46

Za ovo moramo pitati Poreznu.

U nekim slučajevima bi se moglo točno znati koji je bio trošak, recimo ako se unajmi mining oprema. Taj trošak može biti 95% primitka ili čak i veći pa sve skupa postane neisplativo. Ovo bi se moralo uzeti u obzir.

Usputno, link na brošuru u članku je zastario, od 2017. vrijede promjene vezane za porez na drugi dohodak. Evo upravo čitam http://www.poslovni-edukator.hr/images/prez/pula2017/isplata%20drugog%20dohotka.pdf

“drugi dohodak = razlika između primitaka i propisanih izdataka”

Postoji i podjela na dohodak koji je konačni i onaj koji to nije.

Treba vidjeti i priču vezanu za samostalnu djelatnost, moguće da je to prikladniji oblik. U svakom slučaju, teško se snaći u moru propisa i nedorečenosti, Porezna bi trebala dati svoj javni stav oko ovoga.

Preuzeto sa linka: https://www.kriptovaluta.hr/vijesti/porez-na-kriptovalute-hrvatska/

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 2:28 (daniel2809).
11 godina
neaktivan

Da procitao sam u međuvremenu, malo sam žurio sa postom.

Dakle sistem je jako klimav, pogotovo što se tiće rudarenja. Njih zanima samo tvoj ostvareni dobitak, ali opet se odbija ulaganje = cijena po kojoj je valuta kupljena i koliko, onda bi tako trebalo biti i za mining opremu. Od struje do produžnih kablova, onda opet kako dokazati da je to kupljeno za rudarenje? Kako dokazati sve te silne transakcije na tržnici, znam da ljudi dnevno rade transakcije iz jedne valute u drugu, šta bi trebali svaki transfer iz ltc u zcash npr. nosit na papiru? "E 28.7. sam prebacio 0.048594 ethera po toj i toj cijeni u xxxx litecoina koji je bio po toj i toj cijeni..."

Jako, jako loš sistem.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 2:40 (D3lBoy).
9 godina
neaktivan

Je, slažem se. Računam ako kupim 1060 3gb još jednu da bi na nicehashu mogao imat 850kn prihoda i 150kn struje (okvirno jedno i drugo). I u mom slučaju rađe ću im platit i 18kn poreza za struju koja mi je trošak nego da me možda jednog dana gnjave. Za one koji imaju više stotina ili tisuča kuna račun za struju sam siguran da im nije malo.

A što se tiče troškova... Zna se kako se oprema poduzeća amortizira, kako se računa trošak opreme i kada ona (u knjigovodstvenom smislu) postaje bezvrijedna. Ako ćemo to sve tako gledat na kraju će rudari trebat imat firme i knjigovođe  Svu tu opremu laički ovako popisat, računat njihove troškove mi djeluje skoro pa nemoguće. Uzmimo u obzir da kupujemo rabljenu grafičku za rudarenje, kako poreznoj dokazat koliko ona vrijedni, da je ona nama trošak itd? Trebalo bi ić javnom bilježniku zbog prodaje grafičke?

Po meni bi trebalo napraviti eventualno sistem da se prikaže ukupan prihod i da se od toga oduzme 20% (bubam, nisam uopće računao) u ime različitih troškova i da se na taj iznos plati 12% poreza.

A oporezivanje za svaki trade mi zvuči preglupo. Trebalo bi se oporezivat onog trenutka kad se neka kriptovaluta prihvati za službenu valutu plaćanja, pa da ona ima neku svoju težinu na walletu. Ovako kako je trenutno bi se trebao oporezivati krajnji iznos koji dobimo isplaćen bilo na račun, paypal, skril... Negdje di ta vrijednost postane fiat novac.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 3:04 (daniel2809).
13 godina
D3lBoy kaže...

Da procitao sam u međuvremenu, malo sam žurio sa postom.
Dakle sistem je jako klimav, pogotovo što se tiće rudarenja. Njih zanima samo tvoj ostvareni dobitak, ali opet se odbija ulaganje = cijena po kojoj je valuta kupljena i koliko, onda bi tako trebalo biti i za mining opremu. Od struje do produžnih kablova, onda opet kako dokazati da je to kupljeno za rudarenje? Kako dokazati sve te silne transakcije na tržnici, znam da ljudi dnevno rade transakcije iz jedne valute u drugu, šta bi trebali svaki transfer iz ltc u zcash npr. nosit na papiru? "E 28.7. sam prebacio 0.048594 ethera po toj i toj cijeni u xxxx litecoina koji je bio po toj i toj cijeni..."
Jako, jako loš sistem.

Prvo se pripremiš da ćeš morati platiti porez na cijelokupan izrudaren iznos (i isplaćen u kunama!).

E, onda ga probaš smanjti. 

Sam radiš poreznu prijavu, pa pokušaj to iskoristiti.

Dodaj unutra račune od struje, račun od PC-a i svega ostalog.

Ukupnu cifru umanji za sve ovo što si nabrojao i onda samo na to prijavi porez.

Pa nek oni dokazuju da to nije vezano uz rudarenje.

Moja ideja :)

Al da ja imam veliku izrudarenu svotu, kupovao bi ravno za nju, ili bi "unajmio" nekoga da mi kupi nešto, a ja njemu prebacim kriptovalutu. A na to nema poreza.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
11 godina
neaktivan

Ponovno to otvara nova pitanja. Litecoin sam majnao 2014. kad je bio par dolara, što sad kad vrijedi abnormalno više? Odakle mi dokazi za mjenjacnice koje vec godinama ne postoje? Što ako prebacis sve na Ledger držiš par godina, ugasi se mjenjacnica sa svim tvojim transakcijama? Trebao bi sam zapisivati sve te transakcije? Tko kaže da necu napisati nešto drugo?...

Mislio sam da oni oporezuju novac uplacen na racun - ništa više. No njih zanima po kojoj cijeni je kupljeno/prodano/zamjenjeno (za neku drugu valutu, po kojoj cijeni je zamjenjeno). Apsolutna zavrzlama, gledam sad na YT gdje pricaju da ni u Americi nije reguliran zakon do kraja, pogotovo po pitanju majnanja, dakle placas porez+prirez na nešto što nema razjašnjeni zakon i još ne znaju kako i šta sa tim. Odlicno...

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 3:14 (D3lBoy).
9 godina
neaktivan
Bitcoin - pitanja i odgovori

Pokušaš bit pošten, pa te ogule kak spada  Slažem se, nekako bi to trebali regulirati. Ali mislim da im nije u interesu uopće promjenit nešto. Ovak je njima najjednostavnije, 12% od prihoda i deri. Ako si ga kupio imaš dokaz o uplati i plaćaš na pozitivnu razliku ako je ima, a ako si ga izrudario plati na cijeli prihod, a sve je skupa još uvijek dosta velika nepoznanica da bi se netko konkretno bavio s načinom oporezivanja i detaljima.

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

12% od prihoda + prirez za tvoj grad + razlika po kojoj si kupio + svaki put kad si mjenjao u drugi coin. Kako ce tu bit suza za koju godinu kad tax man pokuca na vrata jednog dana kad osmisle kvalitetan sistem, a hoce, gdje ima i para ima i načina...

Znači držanje .

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 4:16 (D3lBoy).
10 godina
protjeran

Mislim da je njih najednostavnije zajebat, imas 11 000kn u coinima, isplatis to na banku kada ti dodu kakit reces ulozio sam davno u burzu 10 000 koja se zatvorila i prije nego se zatvorila stavio sam to u wallet i evo sada je poraslo na 11 000kn, ako te pitaju odakle ti 10 000kn reces imao sam doma te pare sto sam stedio godinama pa ako ce ta zahebevat za tih 1 000kn nega zehabavaju, ti nemas dokaze, oni nemaju dokaze i nikome nista koliko sam ja citajuci sve shvatio jer ti nitko na svijetu ne moze dokazati odakle tebi 10 000kn doma, sto oni znaju.. reces 7-8 godina sam stavljao sitnise iz novcanika u kasicu prasicu pa neka se zahebavaju.

Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
odjavljen

Zasto jednostavno ne kupit hardver s BTC u nasim ducanima? Ulazes u hardver, stari prodas za kes i tako u krug. Kada se stvore viskovi, na isti nacin mozes kupovati mobitele.

1 0 hvala 0
12 godina
Kresimir4 kaže...

Mislim da je njih najednostavnije zajebat, imas 11 000kn u coinima, isplatis to na banku kada ti dodu kakit reces ulozio sam davno u burzu 10 000 koja se zatvorila i prije nego se zatvorila stavio sam to u wallet i evo sada je poraslo na 11 000kn, ako te pitaju odakle ti 10 000kn reces imao sam doma te pare sto sam stedio godinama pa ako ce ta zahebevat za tih 1 000kn nega zehabavaju, ti nemas dokaze, oni nemaju dokaze i nikome nista koliko sam ja citajuci sve shvatio jer ti nitko na svijetu ne moze dokazati odakle tebi 10 000kn doma, sto oni znaju.. reces 7-8 godina sam stavljao sitnise iz novcanika u kasicu prasicu pa neka se zahebavaju.

problem je samo što njima ne trebaju dokazi, nego tebi

oni opletu porez na tih 11.000 kuna koje si isplatio, u raspravu o tvojih 10.000 uloženih neće niti ulaziti ako nemaš dokaz da si ih uplatio

a još ako se budeš pravio mudar i čekao da se oni prvi jave, javit će se svakako no tek da te obavijeste da nisi prijavio dodatni prihod, a onda na porez dodatno ide i kazna

porezike da je najjednostavnije zajebat, hehe

možeš, ali sigurno ne preko banke i ne nadmudrivanjem s njima, jer oni ne mudruju nego opletu

15 godina
neaktivan

A sta je s onom forom o kupovini zlata? Kupis zlato bitcoinom i prebacis ga u fiat?
Postoje neke stranice na kojima je moguce isplatiti na Skrill i na Paypal (mozda)? .. u to nemaju uvid ili se varam?

xFire: rebelsy | steam: rebelsy | origin: rebelszuka | battlenet: rebelsy#21796
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 9:33 (rebelsy).

0 0 hvala 0
15 godina

Moze se na skrill sigurno paypal nisam nasao. Nemaju uvid problem ni nije na malim svotama 10k eura ili 20k problemi nastaju kad imas 100k eura a nemozes gs legalno staviti banku to jest nemozes kupiti kucu ili otvoriti nekakav posao ili zatvoriti kredite itd. U Njemackoj je po fifo metodi i svaka kupnja se oporezuje znaci i trejdanje izmedu coinova a ako se drzi 12mj i duze neplaca se porez inace do 40posto ali samo na dobitke naravno. Cointracking.info se moze povezati sa racunom na burzi i vidite koliko poreza morate platiti otprilike posto to odreduje porezna nakraju(neznam dali ima HR tamo) . Za mineing se mora u DE otvoriti obrt(gewerbe) i tamo ste do zarade oD 23k eura oslobodeni poreza isto tako mozete Hardware struju i ostalo od poreza. Za HR neznam posto su nasi zakoni uvijek nejasni nekako.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
10 godina
Jel se moze mainat s rx 470 msi gaming 4gb? Što vi rudarite?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Imaš u podforumu temu Rudarenje - savjeti i postavke pa možeš tamo pitat. 

0 0 hvala 0
14 godina

cure i djevojke, kupio sam nešto btc-a 2014... u međuvremenu sam izrudario svašta nešto i dio izrudarenog isplatio na devizni prošle godine. Mogu li nekako iskoristiti tu činjenicu što sam stvarno kupio btc 2014 da ne platim porez na ovo od prošle godine? znači imam sepa nalog prema bitstampu iz 2014, i imam sepa nalog sa bitstampa na devizni iz 2017... gledajući količinu btc-a, kupio sam ih više nego što sam prodao. Ali znači ne mogu nikako dokazati da sam prodao te iste bitkoine iz 2014. godine. Kaj mi je za činiti? 

i da, još nešto, da li je netko probao localbitcoins kod nas?

monetary revolution
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 11:17 (koorpa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
@koorpa
imas ulaz i izlaz, dalje te nije briga
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Kod kupnje/prodaje kriptovaluta, obracun se radi po FIFO metodi, sto znaci da ako mozes dokazati da si stvarno kupio 2014., onda svi BTC koje prodajes ne podljezu placanju poreza..

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
assassin.st kaže...

Kod kupnje/prodaje kriptovaluta, obracun se radi po FIFO metodi, sto znaci da ako mozes dokazati da si stvarno kupio 2014., onda svi BTC koje prodajes ne podljezu placanju poreza..

A da li je to potrebno i prikazati poreznoj ili samo ukoliko vas prozovu ?

Također kakve su stvari prilikom isplate veće od 110t kn? Znam da je onaj zakon o zastiti pranja novca i financiranja terorizma pa jeli potrebno nesto unaprijed najavljivati?

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 12:04 (naPerk777).
10 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
Kresimir4 kaže...

problem je samo što njima ne trebaju dokazi, nego tebi

oni opletu porez na tih 11.000 kuna koje si isplatio, u raspravu o tvojih 10.000 uloženih neće niti ulaziti ako nemaš dokaz da si ih uplatio

a još ako se budeš pravio mudar i čekao da se oni prvi jave, javit će se svakako no tek da te obavijeste da nisi prijavio dodatni prihod, a onda na porez dodatno ide i kazna

porezike da je najjednostavnije zajebat, hehe

možeš, ali sigurno ne preko banke i ne nadmudrivanjem s njima, jer oni ne mudruju nego opletu

Ali nije, svaki covjek je nevin dok se ne dokaze suprotno?

13 godina
naPerk777 kaže...
assassin.st kaže...

Također kakve su stvari prilikom isplate veće od 110t kn? Znam da je onaj zakon o zastiti pranja novca i financiranja terorizma pa jeli potrebno nesto unaprijed najavljivati?

Ako ti je lova sjela na račun, obavezno moraš prijaviti porez, a ne čekati. Imaju pristup svim našim računima.

Ovo drugo ne znam. Vjerojatno samo prijaviš ko i ostalo. Pretpostavljam da oni jako lako provjere dal je tebi sjela lova s računa od Mjenjačnice ili Coinbasea, ili je došla iz neke bliskoistočne zemlje :)

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
11 godina
neaktivan
CyberDemonVZ kaže...
naPerk777 kaže...
assassin.st kaže...

Ako ti je lova sjela na račun, obavezno moraš prijaviti porez, a ne čekati. Imaju pristup svim našim računima.

Ovo drugo ne znam. Vjerojatno samo prijaviš ko i ostalo. Pretpostavljam da oni jako lako provjere dal je tebi sjela lova s računa od Mjenjačnice ili Coinbasea, ili je došla iz neke bliskoistočne zemlje :)

Mislim ukoliko imam račun da držim BTC više od 2 godine i po tome ne plaćam porez, svejedno moram neku prijavu napraviti?

14 godina
CyberDemonVZ kaže...
naPerk777 kaže...
assassin.st kaže...

znači trebao bi prijaviti primanja ali objasniti da sam dionice kupio prije 3-4 god? Kako se to radi? Ili da čekam obračun poreza pa onda šta bude?

monetary revolution
8 godina
protjeran
naPerk777 kaže...

Mislim ukoliko imam račun da držim BTC više od 2 godine i po tome ne plaćam porez, svejedno moram neku prijavu napraviti?

Da, JOPPD obrazac se predaje u svakom slučaju, samo u tvom slučaju JOPPD će biti popunjen s nulama.

16 godina
neaktivan

Dal to isto vrijedi i ako držiš neki altcoin 2 godine i onda to pretvaraš u btc/eth i dalje u fiat ili nakon pretvorbe u btc/eth treba držat 2 godine da bi bio oslobođen poreza?

0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
kc-kb kaže...

Dal to isto vrijedi i ako držiš neki altcoin 2 godine i onda to pretvaraš u btc/eth i dalje u fiat ili nakon pretvorbe u btc/eth treba držat 2 godine da bi bio oslobođen poreza?

Ne vrijedi zbog FIFO metode, svaka konverzija valuta poništava rok. Mada ću ja osobno za sebe odjebat tu FIFO metodu, dokaz o uplati i isplati će mi biti izvod, i pravit ću se da sam uložio u startu u jednu valutu i holdao. Platit porez i vjerovat da nitko neće kopati u detalje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 13:03 (Paolo Maldini).
12 godina
Kresimir4 kaže...

Ali nije, svaki covjek je nevin dok se ne dokaze suprotno?

što nije?

"kriv si" čim ti je lova sjela na račun i moraš platiti porez ili dokazati zašto ga ne bi trebao platiti

nije na poreznicima da išta dokazuju niti da se s tobom nadmudruju

11 godina
neaktivan

U Americi je porezna tražila od coinbasea sve aktivne accountove amerikanaca unazad 3 godine, tj. imena. A na accountu lijepo stoji slika osobne/vozacke, ime i prezime... Nije bitcoin toliko anoniman.

Kod porezne nisi nedužan dok se ne dokaže suprotno, vec kriv dok ne dokazeš suprotno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran

I sto ce onda covjek raditi ako se burza zatvorila? Sto ce raditi, ako je on prodao nekome amerikancu bitcoine za 200 000$ i ovaj mu poslao lovu u hr banku? Amerikanac kaze to je dar, sto ce i na dar placat porez?

A za Delboya, pa kakve veze ima bitcoin anonimnost sa coinbaseom? Imas bitcoin anoniman si, cim ga povezes sa necim sto trazi dokumente i prebacis tamo taj bitcoin vise nisi, kao da ja doma imam 20 000kn i tako sam anoniman nitko ne zna da imam tu lovu, ali ako stavim na banku, odmah znaju da imam 20 000kn.

Isto tako kao neki koji svaki dan dodu doma i imaju sitnisa 1-2-5kn i stavljaju negdje i kasnije razmjenjuju po 50kn svako par tjedana na trafici, trgovackom centru itd, kaficu itd i ako taj covjek to radi godinama i godinama i ima 10 000kn i on to ide stavit na banku sto ce raditi ako mu porezna dode na vrata? Kako to dokazat? Sastavit listu na koja ste mjesta razmjenjivali kovanice, dan, mjesec,godinu,sat,minutu,sekundu? Hoce li taj covjek kada razmjenjuje kovanice trebat gledat koja kamera mu je najbliza tako da i to zapise da ga je kamera snimila?

Sto je sa oglasnicima onda? Ljudi prodavaju stvari ne placaju porez uopce isto tako ljudi koji drze lekcije. Sada idem od teme, ali jednostavno kako dokazati nesto sto ne mozes dokazati? U drzavi svatko svakoga moze tuziti, ali onaj kojeg tuzis nece platiti nista jer nemas dokaza protiv njega. To bi bilo kao onaj covjek u americi kojeg su zatvorili jer nije htio otkljucat mobitel, zatvorili covjeka bez dokaza!

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 14:24 (Kresimir4).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Altcoins - Pitanja i odgovori
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice