Zašto su bogovi osvetoljubivi sveznalice?

poruka: 284
|
čitano: 30.924
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto su bogovi osvetoljubivi sveznalice?".
17 godina
neaktivan
Re: Zašto su bogovi osvetoljubivi sveznalice?
ludizao kaže...

Ljudi koji misle da je smrtnost pojedine osobnosti u tijelu s kojim se rodila loša stvar i groze se toga su u zabludi. Oni te zablude (još) nisu svjesni, ali budući se rijetko tko stvarno ne samo mijenja nego transformira, život s istom osobnosti bi nakon određenog "produženog" broja godina za veliki broj ljudi bio pakao i oni bi se sami javili da konačno žele umrijeti. Trajanje života se produžuje kako se uvjeti života poboljšavaju i kako tehnologija napraduje pa možda neke buduće generacije i dožive da živjeti 300 godina ili, Bože sačuvaj, 3000 godina i ne bi bio takav blagoslov kako si neki misle. 

Zato i postoji slobodna volja. Naime, mnogi koji su preživjeli iskustvo kliničke smrti govore da ih je neko biće pitalo žele li u nebo ili se vratiti na zemlju. I baš svi govore da im se vidici prošire, da se stapaju s nečim većim i boljim od sebe ali da pritom njihova svijest i dalje ostaje - njihova. No, o tome bi se dalo još dugo raspravljati i nikada nikako ne bismo došli ni do jednog pouzdanog zaključka. Stoga je jedino u što možemo biti sigurni naša vjera. Vjerovali u nešto ili ništa.

Ne slažem se sa tvojim mišljenjem, ali ću do kraja života braniti tvoje pravo da ga kažeš. - V. (Iz Hrvatske, s ljubavlju)
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
nemrem_mama_mi_sere kaže...

ma kakva svrha? nisam alat da imam svrhu, ja nemam nikakvu svrhu niti me ona zanima, kakvu svrhu imaju vjernici, da se spase smrti? zašto vam je tako teško prihvatiti smrt, pa nije vas bilo ni prije rođenja zašto vas bog nije spasio tog nepostojanja prije rođenja ono je isto "strašno" kao i nepostojanje poslije života

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan

ma kakva svrha? nisam alat da imam svrhu, ja nemam nikakvu svrhu niti me ona zanima, kakvu svrhu imaju vjernici, da se spase smrti? zašto vam je tako teško prihvatiti smrt, pa nije vas bilo ni prije rođenja zašto vas bog nije spasio tog nepostojanja prije rođenja ono je isto "strašno" kao i nepostojanje poslije života

Tko ti kaže da nas nije bilo prije rođenja i da nas neće biti poslije smrti? Ja to pouzdano ne znam i ne mogu i ne želim tvrditi.

Uglavnom, život treba prihvatiti kao dar, koji on po svemu jeste - jedinstveni dar. I ovakav i onakav, i lijep i ružan - jedinstven je i vrijedan. 

Ne slažem se sa tvojim mišljenjem, ali ću do kraja života braniti tvoje pravo da ga kažeš. - V. (Iz Hrvatske, s ljubavlju)
17 godina

Ni Platonu ne bi bio smislen mobitel, što Platonu, pitanje je bi li ga i Tesla skužio. Otprilike na toj razini i ti možeš dati kritiku postavki vjere, ne samo ti, nego filozofi kroz povijest do danas.

0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
Danyel kaže...

Tko ti kaže da nas nije bilo prije rođenja i da nas neće biti poslije smrti? Ja to pouzdano ne znam i ne mogu i ne želim tvrditi.

Uglavnom, život treba prihvatiti kao dar, koji on po svemu jeste - jedinstveni dar. I ovakav i onakav, i lijep i ružan - jedinstven je i vrijedan. 

egzotičnjacima se ne obraćam u postu, hare krišna frende

Friday kaže...

, zašto ne žališ one koji se još nisu rodili i koji se nikad neće roditi, jedni su zakinuti za tvoje fore u živo a drugi i za kraljevstvo nebesko

ludizao kaže...

Vjera je upravo puna paradoksa, proturječnosti, nelogičnosti - doslovno vrvi od njih, a najveći paradoks vjere je da sada, u ovom životu, ne nudi ništa osim priče. Nudi riječi,

slažem se međutim te riječi koče prosvjećeni svijet u obliku zastarjelih moralnih načela a nudi i čudne (bolesne rekao bih) rituale poput varenja živog isusovog tijela u obliku hostije i ritualnog vampirizma primjerice...

edit: pa jebmu opet double post, želim biti kažnjen, kaznite me!

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 20:29 (nemrem_mama_mi_sere).
17 godina
neaktivan
Danyel kaže...
BlackDog22 kaže...
Danyel kaže...
Moral je univerzalna kategorija, svi mi u sebi znamo vrlo dobro što je dobro a što loše, čak i potpuni ateisti. To se zove savjest. A savjest imamo svi, osim možda psihopata koji je i dokazano medicinski nemaju (dio mozga im uopće ne funkcionira ili je totalno zakržljao, pogotovo onaj za empatiju).

Osim što tu tvoju tvrdnju pobija milijardu i dvanaest primjera uzduž i popreko povijesti i geografije...čak i u knjigama religije koju ti vjeruješ (ne moram ni znati koja je to, pošto je svaka) moral je izrazito relativna kategorija...

Ne lupetaj gluposti ako ne znaš o čemu govoriš, moral nije izrazito relativna kategorija. Nikad bio, niti će biti. Nisam govorio o tom moralu, no ako ćemo baš raspravljati, i taj religijski moral zasnovan je upravo na našoj savjesti. Svugdje je ljubi, budi milosrdan i "ne ubij nevine" i to su univerzalni principi u svim velikim religijama otkako je svijeta i vijeka. A proizašao je iz naše svijesti, savjesti, dakle našeg zajedničkog morala. Meni je iskreno žao tebe ako ti u sebi nemaš savjesti ili ne razumiješ ovo napisano.

Ne postoji čin koji čovjek može napraviti, a da negdje tokom povijesti ili u drugim civilizacijama nije moralno relativiziran. od ubojstva djece, starih, silovanja, krađe, kanibalizma, pedofilije, samoubojstva, incesta...ali doslovno ne postoji ni jedan jedini primjer. Ne da postoje tu i tamo neki primjeri protiv tvoje teze, nego ne postoji ni jedan jedini čin koji je kroz povijest i u svim kulturama bio dosljedno moralan ili nemoralan, doslovno ni jedan. Probaj mi navest jedan...čak i unutar istih religija i kultura postoje ogromno moralno relativiziranje na nizu primjera. 

Ne ubij nevine. "Nevini" su u mnogim civilizacijama i religijama bili jedne od omiljenih žrtvi za žrtvovanje bogovima...a da ne ulazimo dalje u definiranje koji su to nevini...

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 20:36 (BlackDog22).
17 godina
neaktivan
ludizao kaže...
Danyel kaže...

Informacija o onostranom - praktično nula (0). Pa majku mu, svi znamo da kad negdje otputujemo i sretnemo neke ljude, da možemo napisati omanju knjižicu punu detalja bez beda i, najvažnije, ti će se detalji kod svakog razlikovati jer je iskustvo stečeno iz tog nekog vrlo specifičnog kuta gledanja. Kod putovanja u onostrano, svi imaju skoro identičan kut gledanja i identičnu priču. Ma daj me nemoj...

--

*Neki kažu da osobna svijest ne postoji nego da se jedna svijest posredstvom ega u svakom tijelu manifestira različito.

Jedna Svijest je po budizmu, a po ostalim religijama isto - jedna svijest (Bog) u svima nama. 

Što se tiče priča o inostranom, to su vrlo čudne situacije, znanstveno teško objašnjive (recimo izlazak iz tijela i promatranje svega van svog tijela) ali ipak postoje i dokazane su ali ne i objašnjene. Puno toga ima što mi još ne znamo...  Što ne znači da ne postoji, ako ne znamo o čemu je riječ.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 20:41 (Danyel).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Religija je stvorena radi manipuliranja masama.

Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Ne postoji čin koji čovjek može napraviti, a da negdje tokom povijesti ili u drugim civilizacijama nije moralno relativiziran. od ubojstva djece, starih, silovanja, krađe, kanibalizma, pedofilije, samoubojstva, incesta...ali doslovno ne postoji ni jedan jedini primjer. Ne da postoje tu i tamo neki primjeri protiv tvoje teze, nego ne postoji ni jedan jedini čin koji je kroz povijest i u svim kulturama bio dosljedno moralan ili nemoralan, doslovno ni jedan. Probaj mi navest jedan...čak i unutar istih religija i kultura postoje ogromno moralno relativiziranje na nizu primjera. 

Ne ubij nevine. "Nevini" su u mnogim civilizacijama i religijama bili jedne od omiljenih žrtvi za žrtvovanje bogovima...a da ne ulazimo dalje u definiranje koji su to nevini...

Ne, ubojstvo nevinih se nikada i nigdje nije relativiziralo, barem ne među koliko-toliko normalnim narodima, civilizacijama i religijama. A milosrđe, ljubav ili pomaganje drugima uvijek i svugdje je bilo ne samo poželjno već i isticano kao univerzalna vrijednost. Svi to također imamo u sebi. čak štoviše, znanstveno je dokazano da nam je empatija urođena i da nam cijeli organizam prosperira kad činimo dobro, pomažemo drugima, surađujemo ili se volimo. 

Žrtvovanje su činili primitivni narodi, iz STRAHA od bogova (vanzemaljaca, vjerojatno), a ne zato što je to nešto dobro ili pozitivno. Opet ti kažem, puno toga tebi nije jasno, vjerojatno si mlad, pa će sve doći na svoje kroz koju godinu. Više mi je tužno čitati te jer vidim da si lutaš, da se mučiš. Ljudsko biće bez regula i empatije (svoje savjesti) nije ljudsko biće. 

Brkaš pojmove - ti govoriš o propisima koji su promjenjivi a ja o ljudskoj savjesti iz koje su proizašle čvrste, univerzalne regule poput 10 Zapovijedi, koje su isključivo za boljitak čovjeka i kolektiva. Te još više o Isusovu nasljeđu, što smatram najvećim dostignućem u cijeloj ljudskoj povijesti. Većeg i jačeg od milosti i ljubavi nema.

10 godina
protjeran
Danyel kaže...

Ne, ubojstvo nevinih se nikada i nigdje nije relativiziralo...

vanzemaljci? pa biblija je puna, bar stari zavjet svakakvih klanja pa je se kršćani ne odriču niti osuđuju božja ubojstva, gdje je tu empatija, pa bog je pobio kompletno čovječanstvo osim nou i okolicu... pričica o abrahamu i paljenici sinu je odvratna... sodoma gomora etc. etc. bog je masovni ubojica gori od hitlera, staljina i pol pota zajedno... ali bog te voli...

više od pola zapovjedi se odnosi na božju taštinu i nema veze s mozgom, odnosno onim što je uistinu bitno, međuljudskim odnosima

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 21:13 (nemrem_mama_mi_sere).
12 godina
Visak kaže...
@picajzla0707
Ti se isto skrivaš iza te nazoviduhovitosti. Ajde stavimo svaki 1000€ (Drago ih čuva), pa za dvije godine provjerimo kako stojim po pitanju vjere. Prevariti te nikako ne mogu, jer ako sam postao pravi vjernik sigurno neću lagati da nisam, zar ne?

za soma eura će četvrti put i petar zanijekati, a kamo li ne vjernik u zdvajanju

BlackDog22 kaže...
picajzla0707 kaže...
BlackDog22 kaže...

...tada je to bolest, a bolest nije grijeh....

evo, ja sam primjerice bolesno lijen, a još bolesnije pohotan, a vjerujem da bi se još koja boleština našla...

znači li to da nisam grešnik i idem u raj svejedno?!  

Mislim da ti ni jedna religija ne bi to prihvatila kao bolest, ne bi čak ni superliberalna religija koja je u trendu s modernim spoznajama (osim ako stvarno ne boluješ od nekog poremećaja ili bolesti tipa depresija, anemija, hipersomnija ili neki od seksualnih poremećaja....).

ja svoje boleštine nosim s ponosom, pa ako ja vjerujem u njih morala bi i religija, jer vjerovanje je osnova, ne

17 godina
neaktivan
Danyel kaže...

vanzemaljci? pa biblija je puna, bar stari zavjet svakakvih klanja pa je se kršćani ne odriču niti osuđuju božja ubojstva, gdje je tu empatija, pa bog je pobio kompletno čovječanstvo osim nou i okolicu... pričica o abrahamu i paljenici sinu je odvratna... sodoma gomora etc. etc. bog je masovni ubojica gori od hitlera, staljina i pol pota zajedno... ali bog te voli...

više od pola zapovjedi se odnosi na božju taštinu i nema veze s mozgom, odnosno onim što je uistinu bitno, međuljudskim odnosima

1. Stari Zavjet pisali su stari Židovi, koji su vjerojatno bili u kontaktu s nekom vanzemaljskom rasom, koje su doživljavali kao bogove. Empatiju su uvijek imali svi ljudi, i hvala Bogu da je tako. Ali, često se pogrešne stvari rade iz uvjerenja da se radi dobro.

2. Kod 10 zapovijedi samo se ona "ne izgovori moje ime uzalud" može smatrati "taštinom", ali sve ostale su itekako dobre i korisne svima.

Kršćani su itekako protiv ubojstava, i Isus progovara potpuno drugačije od Boga ili boga u kojeg Židovi vjeruju. Isus je puno bliži budizmu nego Starom zavjetu, ali kako je i sam bio Židov, i htio djelovati na svoj narod, NZ je pripojen SZ-u.

Uglavnom, meni religije nisu bitne, niti sam o njima govorio. Govorim samo o normalnom ljudskom biću, sa svim vrlinama i manama, sa zdravim mozgom i duhom, koji u sebi nose svijest i savjest.  

17 godina
Danyel kaže...
Danyel kaže...

1. Stari Zavjet pisali su stari Židovi, koji su vjerojatno bili u kontaktu s nekom vanzemaljskom rasom, koje su doživljavali kao bogove. Empatiju su uvijek imali svi ljudi, i hvala Bogu da je tako. Ali, često se pogrešne stvari rade iz uvjerenja da se radi dobro.

2. Kod 10 zapovijedi samo se ona "ne izgovori moje ime uzalud" može smatrati "taštinom", ali sve ostale su itekako dobre i korisne svima.

Kršćani su itekako protiv ubojstava, i Isus progovara potpuno drugačije od Boga ili boga u kojeg Židovi vjeruju. Isus je puno bliži budizmu nego Starom zavjetu, ali kako je i sam bio Židov, i htio djelovati na svoj narod, NZ je pripojen SZ-u.

Uglavnom, meni religije nisu bitne, niti sam o njima govorio. Govorim samo o normalnom ljudskom biću, sa svim vrlinama i manama, sa zdravim mozgom i duhom, koji u sebi nose svijest i savjest.  

Koju ti teologiju zastupaš. Nama smrtnost proizlazi iz Istočnog grijeha, na te njegove bedastoće nemaš što ni odgovarati. Bog jest gospodar života i smrti, potopio svijet, pa što, i on koji se kezi na to će po Istočnom grijehu u prah kao i svi mi, u jednom potopu ili ovako postupno, dođe na isto, kakva je razlika, prije potopa smo dobili smrtnost kao Božju kaznu uz jasno očitovanje o Bogu kao gospodaru.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 21:48 (Floki).
16 godina
Danyel kaže...

Jedna Svijest je po budizmu, a po ostalim religijama isto - jedna svijest (Bog) u svima nama. 

Što se tiče priča o inostranom, to su vrlo čudne situacije, znanstveno teško objašnjive (recimo izlazak iz tijela i promatranje svega van svog tijela) ali ipak postoje i dokazane su ali ne i objašnjene. Puno toga ima što mi još ne znamo...  Što ne znači da ne postoji, ako ne znamo o čemu je riječ.

Ima masa razno-raznih priča, dojmova i iskustava, ali meni je interesantno to da ako nas je Bog stvarno stvorio, zašto bi dopustio da na ovaj način (na Zemlji) stječemo iskustvo? Čemu? Zanemarimo trenutno priču o Adamu i Evi i njihovom izgnanstvu. Zašto bismo mu mi uopće bili potrebni (Bogu)? Posebno ako je tako moćan i svemoguć. Neki ljudi tvrde da smo mi svi dio nekakvog kolektiva i da smo jedno. Čak se tvrdi da smo mi (ljudi) Bog ili dio njega (to si i sam naveo). Što opet ima poveznice s onim da smo stvoreni na sliku Božju.

Evo, prije nekoliko mjeseci sam gledao jedan video gdje je to "obrađeno":

Ima ih još vezano za tu priču. Uglavnom, tu se tvrdi da su svi ljudi jedna "osoba" i da se život ponavlja (reinkarnacija) s ciljem krajnje evolucije i razvitka kroz sakupljanje iskustva u puno života. Tako nekako. Ali moram priznati da mi nije jasno zašto "jaje" (The Egg)? Misli li se time na sveobuhvatnost života i svemira ili se želi reći da iz jaja opet nastane jaje (kokoš/ptica -> jaje) i tako u krug? "Reinkarnacija".

phoenix2003 kaže...

Nastala je i iz neznanja imeđu ostalog. Nemogućosti objašnjenja neke pojave.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 21:44 (Izzy).
17 godina
neaktivan
Izzy kaže...
Danyel kaže...

Ima ih još vezano za tu priču. Uglavnom, tu se tvrdi da su svi ljudi jedna "osoba" i da se život ponavlja (reinkarnacija) s ciljem krajnje evolucije i razvitka kroz sakupljanje iskustva u puno života. Tako nekako. Ali moram priznati da mi nije jasno zašto "jaje" (The Egg)? Misli li se time na sveobuhvatnost života i svemira ili se želi reći da iz jaja opet nastane jaje (kokoš/ptica -> jaje) i tako u krug? "Reinkarnacija".

Osobno mislim da je Bog zaista ljubav, a ako je prava ljubav ona ne može biti uvjetovana. Stvorio nas je, ali nam je dao potpunu slobodu duha, kakvu i on ima. On nam može pomagati ali samo ako to MI želimo. Tako je vjerojatno i sa reinkarnacijom. On/ona/ono nama daje mogućnost da odaberemo što želimo nakon ovog života. Oni koji žele natrag jer osjećaju da nešto nisu dovršili, vjerojatno se vraćaju, a ostali idu na neki drugi "level". Poanta može biti i banalna, da je Bog jednostavno htio društvo, možda je bio usamljen pa nas je stvarao, tko zna, a možda smo mi svi zapravo Bog i stvaramo sebe u nekakvom konstantnom perpetum mobileu... Nije ni bitno. Mislim da je bitnije uživati sada i ovdje, proživjeti život što bolje, što ispunjenije i sretnije a to znači razvijati sebe i pomagati drugima, raditi ali i uživati. I slušati svoje srce.   

10 godina
protjeran
Floki kaže...

Koju ti teologiju zastupaš. Nama smrtnost proizlazi iz Istočnog grijeha, na te njegove bedastoće nemaš što ni odgovarati. Bog jest gospodar života i smrti, potopio svijet, pa što, i on koji se kezi na to će po Istočnom grijehu u prah kao i svi mi, u jednom potopu ili ovako postupno, dođe na isto, kakva je razlika, prije potopa smo dobili smrtnost kao Božju kaznu uz jasno očitovanje o Bogu kao gospodaru.

razlika je što ćeš ti umrijeti a nisi krvniku svojim nevjerovanjem "rekao" da je krvnik, pljujem ja tom bogu u lice jer je bezočna zvijer a tebe žalim jer život u strahu, neznanju i poniznosti pred krvnikom i kaznom je žalostan život

EOD od mene na temi... danijelu kao teoretičaru zavjere i njuejdžeru ne isplati se više ništa ni odgovarati, tu pomoći nema

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 22:25 (nemrem_mama_mi_sere).
17 godina

Pa rekao si da se ne bojiš smrti, sad ispada da imaš veliki problem sa Istočnim grijehom.

0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
Floki kaže...

Pa rekao si da se ne bojiš smrti, sad ispada da imaš veliki problem sa Istočnim grijehom.

kome se obraćaš? ako meni onda... boli me kiki za istočni grijeh i ostale basne, mogu ih proučavati ali to činim jer želim upoznati indoktrinaciju koja zaokuplja ljude kojima sam okružen, ne vjerujem u boga

17 godina
Floki kaže...

kome se obraćaš? ako meni onda... boli me kiki za istočni grijeh i ostale basne, mogu ih proučavati ali to činim jer želim upoznati indoktrinaciju koja zaokuplja ljude kojima sam okružen, ne vjerujem u boga

Zašto onda psuješ kad ne vjeruješ.

10 godina
protjeran
Floki kaže...

što ako ne vjerujem ne smijem psovati? kakvo je to pitanje, samo oni koji vjeruju psuju? i kakva je to psovka s kikijem?

17 godina
Floki kaže...

što ako ne vjerujem ne smijem psovati? kakvo je to pitanje, samo oni koji vjeruju psuju? i kakva je to psovka s kikijem?

Znaš ti dobro da sam mislio na gornji post, zašto vrijeđaš nekoga u čije postojanje ne vjeruješ, da uvrijediš druge ljude jel tako.

10 godina
protjeran
Floki kaže...

Znaš ti dobro da sam mislio na gornji post, zašto vrijeđaš nekoga u čije postojanje ne vjeruješ, da uvrijediš druge ljude jel tako.

ne vrijeđam ga, ja bih ga da mogu pljunuo jer je grozna zvijer i hladnokrvni ubojica, biblijski bog je obični tašti ubojica, ako te to vrijeđa to je tvoj problem a ako se bog vrijeđa nek me slobodno prijavi administratoru

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 23:27 (nemrem_mama_mi_sere).
17 godina

Pa rekao si da ne vjeruješ, što se onda uzbuđuješ za tuđe posle i prostačiš. Nisi racionalan nimalo. A nisi ni kolegama za diku ni pomoć, pošto polaze od nekakve inteligencije ateista, posovka nit je odlika inteligencije niti je inteligentno reći psujem ono što ne postoji. Daj, skuliraj se malo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 23:06 (Floki).

4 1 hvala 0
13 godina

ufff..mislim da u ovoj temi imaju prste.. ...supersrbi i turbokomunisti!!

0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
Floki kaže...

Pa rekao si da ne vjeruješ, što se onda uzbuđuješ za tuđe posle i prostačiš. Nisi racionalan nimalo. A nisi ni kolegama za diku ni pomoć, pošto polaze od nekakve inteligencije ateista, posovka nit je odlika inteligencije niti je inteligentno reći psujem ono što ne postoji. Daj, skuliraj se malo.

kakva psovka? pljuvanje nije psovka već čin prezira a ja ga niti nisam pljunuo, ono drugo pak su karakterne osobine i činjenice o tome što fiktivan lik iz biblije čini fiktivnom čovječanstvu u bibliji... ono što nije fiktivno a zbog čega ga prezirem je njegovo nasljeđe u obliku zastarjelog morala koji koči čovječanstvo da u potpunosti ispuni svoja ljudska prava, poput prava homoseksualaca na brak i prava žena na abortus, ako pogledamo druge vjerske grupe koje proizilaze iz vjere u takvog boga tada se popis ostvarenih ljudskih prava i značajno smanjuje

inače ne govorim ni u čije ime a ateist je ateist jer ne vjeruje u boga a ne jer je inteligentan ili neinteligentan, kao što i psovača ima inteligentnih i onih drugih... pun si predrasuda

reso28 kaže...

ufff..mislim da u ovoj temi imaju prste.. ...supersrbi i turbokomunisti!!

BU!

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2016 23:34 (nemrem_mama_mi_sere).
17 godina
Floki kaže...

http://www.usnews.com/news/articles/2015-12-17/study-people-who-swear-more-are-smarter-have-larger-vocabulary

BTW, nije tvoje da držiš prodike, ako smatraš da netko krši pravila foruma, prijavi ga, ne glumi drvenog advokata. 

This space for rent!
17 godina
odjavljen
KRISTIJANJE kaže...

Ne znam zašto su bogovi osvetoljubivi sveznalice.

No zanimljiva mi je rečenica iz jedne mini seriji o Juliju Cezaru. Nakon što je Cezar opkolio barbare, vođa istih dođe se predati Cezaru uz rečenicu: "Ako pobijete sve nas, automatski ste pobili i naše bogove". Ako ih nitko ne štuje, bogovi prestaju postojati.

Načelno se slažem s ovom tvrdnjom. Kad bi npr. veliki asteroid pogodio zemlju i pobio sve ljude, istodobno bi pobio i sve Bogove. Žohari koji bi ostali iza nas se ne bi opterećivali muslmansko kršćanskim odnosima.

Eureka :D

Ne fakat, skroz zanimljivo gledanje ali pitam se što to 99% zemljana sprječava da totalno otpuste kočnice i žive kako im se prohtije...priznali ili ne velika većina nas drži ručnu kočnicu tokom cijelog života od sitnica do krupnih stvari. Od kuda moral? Da li je to nisko stanje svijesti i nemogućnost poimanja ovog što si napisao ili možda evolucijska tvorevina. Pretpostavljam da je za ne otpuštanje kočnice zaslužan crv sumnje uz naravno neku urođenu dobrotu, kaj ak ipak postoji:D Na kraju možda je bolje biti žohar ili neznaje je blagoslov. Na kraju i tak umreš glup 

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.2.2016 1:15 (XXX).
11 godina
neaktivan

Ja sam pokušao vjerovat, previše puta, čak me interesiralo kad sam bio mlađi, bio i ministrant 6 i pol godina, i bilo je ok, ali onda kad sam malo odrastao i poceo razmisljat skuzio sam koliko me to samo koci i usađuje ne na prvu vidljiv strah, svega. Onda sam prestao ici u crkvu prvo jer mi je bilo naporno i isprazno slušat jedno te isto, ili se ispovjedat, a oprost grijeha je doslovno da ponavljaš jedno te isto određeni broj puta, 8 zdravo marijo, 9 slava ocu... Kakva je svrha kolicine ako je tako sveto ? To podsjeca na ono doba kad su ljudi plačali za oprost grijeha. Ugl. onda su me doma počeli forsat da idem u crkvu nabijali na nos sa svih strana kako "NEMA NIŠTA, ČOVJEK JE NULA, NITKO I NIŠTA, PRAŠINA, NEBITAN.... bez boga" i to mi je dizalo tlak dosta, i svaki puta kada bi se raspravljo o religiji rekli bi "e bojim se ja da ces ti to kasno shvatit" šta ? Ubit ce me sve voljeni otac sto ga nisam hvalio ? I onda poslje toga kažu "ali bog se ne osvečuje !"... Ili mi dođe zlo kad vidim dijete se razboli sa 2 god. rak - umre "E bog ima svoj razlog zašto je pozvao to dijete k sebi" hmmm mogao ga je pozvat malo kasnije, nije da je jadno dijete uspjelo uopce šta proživjeti, koja je onda svrha takvog rađanja uopce ? I zašto ne pozove nekad ubojice ili one bombaše zbog kojih ce umrt apsolutno nedužni ljudi... JOJ DA slobodna volja ! Također koje su šanse da krscanstvo koje je prakticki naj novija velika religija je baš TA, od njih nekoliko tisuća koje su toliko starije i imaju jako jako slicne elemente kao krscanstvo hmmm.

I još 1001 kontradiktornost koju nikad nemožete opovrgnut kad se "raspravljate" s nekim ko je tako opcinjen religijom. Bacanje sramotnih stvari u sjenu, prepisivanje svega krivog starom zavjetu i "kako je to krivo protumačeno". Pa neznam kolko moraš bit pametan da vješaš ljevoruke jer misliš da su djeca đavla jer.... lijeva ruka. Spaljivali žene koje su lječile bolesti koje kakvim travama jer... vještice ! Uvijek kažem, nek neko vjeruje u kamen ako hoce i to ga cini naj boljom verzijom njega, iako je malo žalosno da bez tog "nečeg" ne vidi vrijednost sebe, ali mi smeta ekipa koja mi to nabija na nos i sije strah okolo, proročanstva, pazite se ! Proučavao sam svakakve religije pa i stare paganske pogotovo kod slavena. Ne vjerujem u to nego me jednostavno zanimaju tuđa vjerovanja, i onda na kraju kad vidiš nekoliko shvatiš kako sve ide na isti kalup malo izmjenjeno. (Ironicno slušah ovo za vrijeme pisanja

)

Battlelog: D3lBoy-00
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.2.2016 1:47 (D3lBoy).
Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina
Kolko se sjecam vjeronauka bilo je receno da je Bog rekao: "tamo gdje dvoje ili vise ljudi pricaju o meni tu je sveto mjesto (crkva)". Tak da ovo danas sto oni rade nema nikakvog smisla, pogotovo ako se vratimo u proslost i pogledamo sto je ta ista crkva napravila da dode do ove tocke (pozicije) gdje je sad. Da ne idem u dublji tematiku il ti srz, moje misljenje je da opcenito sva religija jedno veliko i mocno oruzje za upravljanje velike mase ljudi.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Pa to u principu clanak i kaze, ono "drustvena kohezija" i te spike.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice