Umjetna inteligencija razvaljuje u Texas hold'emu

poruka: 23
|
čitano: 4.296
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Umjetna inteligencija razvaljuje u Texas hold'emu".
17 godina
neaktivan

izazivam umjetnu telekenjciju da me pobijedi u spavanju s preponama (često mojima ali nađu se i ženske). toliko sam dobar u tome da se za me i ne zna. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2017 14:51 (Ajar).
Moj PC  
12 1 hvala 0
9 godina
neaktivan

Zadnja rečenica je...

Svaka čast, Sandro, svaka čast...

P.S. za sad, u takmičenju za komentar godine gospodnje dvehiljadeisedamnaeste Drago i Ajar u egalu.

Ali, ne dajte da vas slava razmazi, samo tak nastavite.

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2017 14:58 (fer-de-lance).

5 0 hvala 2
14 godina
neaktivan

Mislim da je poker puno kompleksnija igra za razviti umjetnu inteligenciju nego šah. 

Btw, Dan Bilzerian je užasan pokeraš koji za novac može zahvaliti ocu kriminalcu a ne svojoj vještini u pokeru.

1 3 hvala 0
17 godina
Re: Umjetna inteligencija razvaljuje u Texas hold'
BlueMax kaže...

Mislim da je poker puno kompleksnija igra za razviti umjetnu inteligenciju nego šah. 

Btw, Dan Bilzerian je užasan pokeraš koji za novac može zahvaliti ocu kriminalcu a ne svojoj vještini u pokeru.

Legenda kaze da je sa starim Rimcom pio viski na plazi "La grande Mipoqito"...

17 godina
neaktivan
Šah je daleko složenija igra od pokera.

8 1 hvala 1
17 godina

Pa naravno, poker je igra u kojoj velik dio igre predstavlja blefiranje i čitanje protivnika. 

Kako da igrači čitaju fakin kompjuter? Naravno, tu je drugi par rukava  - sad bi mogli web davatelji usluga 
online igranja imati problema ako, u stvari kad netko krene na online kockanju potpomognut sa umjetnom inteligencijom.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
zaba kaže...

Nebih se baš složio s tobom. Šah je složena igra,mozak ti radi na 6000 obrtaja u minuti,ali poker je priča za sebe. Ako si ikada gledao WPT,WSOP,EPT i PPT znat ćeš o čemu pričam. Čitanje igrača od trenutka kada sjedne za stol,čak i kada ne odigra ništa,analiziranje njegove igre,koje karte igra,na koji način,mijenja li taktiku,blefira li često,jel igra agresivno ili pasivno,koje stvari ga odaju u igri,ma milion stvari.
Poker je 95% znanje i samo 5% sreća. In the long run,dobivaju koji znaju. Napisane su tolike knjige o strategijama,izračunima...

Ako tko prati texas holdem (no limit),sigurno je čuo za Daniel Negreanua. Najmlađi pobjednik WSOP-a,mislim da ima 6 narukvica,tako bar piše na wikipediji ali mislim da nije ažurirana,stoga moguće i više.

Njegova small ball strategija je i velike znalce izbezumila. I kako kažu mnogi pokeraši,nisu bitne karte koje si dobio,nego što si učinio s njima.

15 godina
neaktivan

Brijem da je ovdje AI više išao na to koja se karta gdje nalazi u decku nego onako na slijepo igrao sa danim kartama[i da u tome ljudi ne mogu parirati računalu]. Ne znam volio bih više informacija o tome, negdje sam pročitao da je bio livestream na Twitchu, ali ne mogu naći nigdje link.

2 0 hvala 0
16 godina

Bolje da razvaljuje u medicini. Ali bojim se da će "razvaljivati" i u ratovima.

A igre na sreću su otprilike ovo: ljudi donesu svoje novce na hrpu, pola im uzme pružatelj usluge, jedan sretnik dobi drugu polovicu, a 99.9999% su gubitnici koji odu doma. Sve skupa zarađuje kuća, a skoro svi ljudi su sve siromašniji i nesretniji. Dokaz da su siromašniji: ako je kuća u plusu, ljudi su u minusu.

To je jedna beskorisna djelatnost. Bolje da su tu lovu dali meni, ja bi im bez igre rekao da su izgubili i da mogu odmah doma :)

6 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
vgetik kaže...

Brijem da je ovdje AI više išao na to koja se karta gdje nalazi u decku nego onako na slijepo igrao sa danim kartama[i da u tome ljudi ne mogu parirati računalu]. Ne znam volio bih više informacija o tome, negdje sam pročitao da je bio livestream na Twitchu, ali ne mogu naći nigdje link.

Ako AI zna gdje se nalazi koja karta u decku onda nije AI nego varanje. Ono što AI može procijeniti je koje su kombinacije s otvorenim kartama moguće, a koje nisu, te kolika je vjerojatnost da se dodatno otvori nešto protivniku. To AI može napraviti preciznije i brže od čovjeka, ali i rekreacijski igrači to brzo nauče, barem za nekoliko najjačih kombinacija.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina

Računalo ima i 2 velike prednosti:

1. ne može ga se "čitati" po ponašanju

2. nije ga briga i ne mora voditi računa o gubitku love

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
filipvk1000 kaže...
zaba kaže...

Nebih se baš složio s tobom. Šah je složena igra,mozak ti radi na 6000 obrtaja u minuti,ali poker je priča za sebe. Ako si ikada gledao WPT,WSOP,EPT i PPT znat ćeš o čemu pričam. Čitanje igrača od trenutka kada sjedne za stol,čak i kada ne odigra ništa,analiziranje njegove igre,koje karte igra,na koji način,mijenja li taktiku,blefira li često,jel igra agresivno ili pasivno,koje stvari ga odaju u igri,ma milion stvari.
Poker je 95% znanje i samo 5% sreća. In the long run,dobivaju koji znaju. Napisane su tolike knjige o strategijama,izračunima...

Ako tko prati texas holdem (no limit),sigurno je čuo za Daniel Negreanua. Najmlađi pobjednik WSOP-a,mislim da ima 6 narukvica,tako bar piše na wikipediji ali mislim da nije ažurirana,stoga moguće i više.

Njegova small ball strategija je i velike znalce izbezumila. I kako kažu mnogi pokeraši,nisu bitne karte koje si dobio,nego što si učinio s njima.

Jel znas koja je glavna razlika izmedu saha i pokera?

Svatko ko poznaje osnovna pravila i igru poker moze dobiti bilo kojeg profesionalca uz malo srece, i protivnikove nesrece. S druge strane ni jedan poznavatelj igre saha, cak i boljj poznavatelji nemaju nikakve sanse protiv nekog pro igraca, a o velemajstorima da i ne pricam.

Imas tjedno jedan poker show gdje igra 8 profesionalaca i 1 amater, ide ti na poker italia, i zna se dogoditi da amateri odnesu pobjedu.

Sah je daleko kompleksnija igra od pokera, matematicki gledano ima miljun puta vise kombinacija za poteze nek u pokeru.

17 godina
odjavljen
walentkane kaže... 

Svatko ko poznaje osnovna pravila i igru poker moze dobiti bilo kojeg profesionalca uz malo srece, i protivnikove nesrece. S druge strane ni jedan poznavatelj igre saha, cak i boljj poznavatelji nemaju nikakve sanse protiv nekog pro igraca, a o velemajstorima da i ne pricam.

Imas tjedno jedan poker show gdje igra 8 profesionalaca i 1 amater, ide ti na poker italia, i zna se dogoditi da amateri odnesu pobjedu.

Sah je daleko kompleksnija igra od pokera, matematicki gledano ima miljun puta vise kombinacija za poteze nek u pokeru.

Šah ima manju varijaciju, ali činjenica da amater može dobiti jednu od xy partija ne znači da je igra jednostavnija. Dio ovisi o sreći, ali jako malo. Sreća najviše ima utjecaja dok ne prokužiš igrača. Amater dugoročno gubi.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2017 12:21 (MrBlc).
14 godina
neaktivan
walentkane kaže...

Nemaš pojma koliko si u krivu. Sreća je skoro pa nebitan faktor. U biti bitna je na kratke staze, na par ruku koje nekad mogu činiti razliku između poraza i pobjede ali na duge staze sve se svodi na matematiku. Ako jedna ruka ima 55% šansi u odnosu na 45% šansi druge ruke, može se dogoditi da ona izgubi 5 puta za redom ali u konačnici će pobijediti 55% puta.

To što je netko amater to ne znači da su pokupili levata s ulice nego samo da se čovjek na bavi profesionalno pokerom Može biti duplo bolji igrač od nekoga ko je u jednom trenutku odlučio biti profesionalac.

Šah uopće nije kompleksnija igra od pokera. Igram i jedno i drugo i to vrlo dobro znam. Šah je egzaktan. Nema prostora za improvizaciju.

Milijun puta više kombinacija? U otvaranju imaš deset figura od kojih svaka može ići na dva polja. Kasnije ti se mogućnosti mogu suziti na jedan ili nijedan pametan potez. Na jedan uopće moguć potez. U pokeru nikad nije tako.

Poker kao igra karata - ne može biti banalnije. Sami kartaški dio po kompleksnosti je na nivou, ne znam da li si ikad igrao magaraca. Igrač apsolutno ničim ne utiče na karte. Karte izlaze svojim redoslijedom i nikakve veze s igračima nemaju. Igrač ne igra kartama. Igra novcem. Za razliku od šaha koji je 95% igra matematike, poker je 50% matematika, 49% psihologija i 1% sreća.

Mislim da je računalo puno lakše (a i dobar dio ljudi) naučiti matematiku nego psihologiju.

8 godina
neaktivan

Ja sam mislio da Bug ne objavljuje senzacionalistički bullshit.

Prije svega, spomenuta imena igrača fakat nikome ništa ne znače. Jedan od njih se jedva drži u top 1000, ostalih nema ni u top 10000. Ne samo da nisu među najboljima na svijetu, nisu ni među najboljima u svojoj zemlji. Npr. od gore navedenih najbolje se drži Jason Les, dok je Daniel McAulay poprilično daleko od najboljih na svijetu. Ni njihov kolega Dong Kim nije nešto istaknutiji, dok ovaj zadnji gotovo da ni ne postoji. Znači uzorak igrača statistički nije ništa bolji nego da su pokupili četiri random babe sa Dolca.

Nadalje, ovi ispod prosječni igrači pokera ne samo da ne ulažu ili ne gube ništa u ovom epskom pokerskom obračunu titana, već su doslovno plaćeni 200.000$ za sudjelovanje, bez obzira na pobjedu ili gubitak - nije li ulog i pritisak gubitka poprilično bitna stavka u Pokeru?

Osim što je uzorak igrača nebitan, uzorak handova na temelju kojih je zaključena dominacija AI je još smješniji. U izvornom članku se spominje da je sudjelovalo oko 12 igrača (oni gore navedeni su se navodno malo više isticali, kao, znali su spojit boju il nešt na stolu...) i da je ukupno odigrano oko 40.000 handova. Ako ste ikada ozbiljno igrali poker i pokušavali analizirati vlastitu igru ili je dati nekome drugom na analizu, recimo nekom od online communitya / foruma, whatever, obično ako im prezentirate uzorak od ~100.000 handova vam jave da se vratite kada budete imali još 900.000 više, kako bi analiza uopće imala smisla. Ovi gore ne samo da su odigrali ~20 puta manje od nekakve statističke norme, to su odigrali ukupno, po igraču su odigrali oko ~3333 handova, što je gotovo 300 puta manje od statističke norme za procjenu kvalitete igre. To što ih je nekakav AI "rasturio" je u ovom slučaju samo najobičnija varijanca.

Ne samo da su imali apsurdno malen statistički uzorak handova i igrača da bi došli do ikakvog zaključka, za okršaj su odabrali Heads Up, jer Poker je najpopularnija 1 na 1 igra na svijetu, zar ne? Igrajući samo Heads Up drastično smanjuje kompleksnost igre, a pogotovo jer za Heads Up stil postoje već provjereni i dobro znani "protokoli" za pristup igri, te nema veze sa full ring pokerom ili multi table turnirima. Heads Up poker je odavno riješena igra, postoje već odavno demonstrirani "unbeatable" algoritmi tako da uopće ne kužim svrhu ovog novog nadmetanja.

Mogli su ga stavit i da vrti "Poker" automat, bilo bi jednako korisno istraživanje, koje im by the way još nije ni peer reviewed, odnosno nisu im provjerili niti ispravnost metoda istraživanja, a kamoli da su rezultati zdravi za kurčenje ili ozbiljno shvaćanje.

I to sve prije nego što uopće zaronimo u bit pokera koji se prvenstveno svodi na psihologiju, odnosno psihološki aspekt igre; čitanje protivnika, slanje subliminalnih signala protivniku, te skupljanje i slanje nepotpunih informacija i tako dalje. Ovaj članak nije vrijedan toga.

Jedino što bi ovdje moglo biti zanimljivo je što za razliku od šaha gdje AI koristi potpune informacije, u pokeru mora naučiti koristiti nepotpune informacije i na temelju istih donositi odluke. No na ovako malenom statističkom uzorku i u vrlo trivijalnoj heads up inačici pokera protiv vrlo nebitnih igrača, uspoređivati gore naveden pothvat po važnosti sa prvom pobjednom računala nad velemajstorom šaha je ništa manje ili više nego najobičniji clickbait.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2017 17:02 (LepiMomo).

7 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Apsolutno se slažem s postom iznad. To što oni igraju nije poker.

0 0 hvala 0
17 godina
BlueMax kaže...
walentkane kaže...

Nemaš pojma koliko si u krivu. Sreća je skoro pa nebitan faktor. U biti bitna je na kratke staze, na par ruku koje nekad mogu činiti razliku između poraza i pobjede ali na duge staze sve se svodi na matematiku. Ako jedna ruka ima 55% šansi u odnosu na 45% šansi druge ruke, može se dogoditi da ona izgubi 5 puta za redom ali u konačnici će pobijediti 55% puta.

To što je netko amater to ne znači da su pokupili levata s ulice nego samo da se čovjek na bavi profesionalno pokerom Može biti duplo bolji igrač od nekoga ko je u jednom trenutku odlučio biti profesionalac.

Šah uopće nije kompleksnija igra od pokera. Igram i jedno i drugo i to vrlo dobro znam. Šah je egzaktan. Nema prostora za improvizaciju.

Milijun puta više kombinacija? U otvaranju imaš deset figura od kojih svaka može ići na dva polja. Kasnije ti se mogućnosti mogu suziti na jedan ili nijedan pametan potez. Na jedan uopće moguć potez. U pokeru nikad nije tako.

Poker kao igra karata - ne može biti banalnije. Sami kartaški dio po kompleksnosti je na nivou, ne znam da li si ikad igrao magaraca. Igrač apsolutno ničim ne utiče na karte. Karte izlaze svojim redoslijedom i nikakve veze s igračima nemaju. Igrač ne igra kartama. Igra novcem. Za razliku od šaha koji je 95% igra matematike, poker je 50% matematika, 49% psihologija i 1% sreća.

Mislim da je računalo puno lakše (a i dobar dio ljudi) naučiti matematiku nego psihologiju.

Ako za tebe postoji samo jedan ili dva pametna poteza u sahu mislim da to sve govori o tvojem poznavanju saha. Sah se kombinira desetak poteza unaprijed i kao takav donosi miljun kombinacija, a potezi koji prethode tomu ne moraju biti ni pametni ni logicni ako te dovedu do cilja.

Takoder Negranu kojeg s spomenuo je obicni klaun za tv kojem sponzori placaju upad na turnire zbog gledanosti jer puno blebece. Jesi gledao njegovu igru? Nezna citati protivnika a sreca mu donese 70% osvojenih ruku. Ako si vec spominjao pro igrace i znanje onda je to Phil Ivey.

Takoder igra u kojoj je sreca faktor pa cak i u malom postotku po tvoje, ne moze biti mjerilo kompleksnosti prema sahu. 

Odigrao sam valjda stotinu turnira u Antunovicu u ZG i kad vidim koliko je sreca bitan faktor u pokeru jednostavno mi je smijesno nazivati ga kompleksnijim od saha.

16 godina

Da AI shvača novce i količinu koja znači npr 100 000 $,da ima hrabrosti,straha,skeptičnosti,mogučnost da može blefirati i ubaciti "ljudski" algoritam u svoj recimo program i egzekuciju svake ruke bila bi sasvim druga priča.

Kako napraviti AI da ima kockarski mentalitet pa da odigra sa pravim kockarom-pokerašem visokog kalibra tipa Phil Iveya?

Morat ćemo pričekati još za takvu priču.Šah ne igram,znam neke osnove.

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Tvoji argumenti su vrlo diskutabilni ali svesti sreću na 1% u pokeru je naprosto smiješno

14 godina
neaktivan
walentkane kaže...

Ako za tebe postoji samo jedan ili dva pametna poteza u sahu mislim da to sve govori o tvojem poznavanju saha. Sah se kombinira desetak poteza unaprijed i kao takav donosi miljun kombinacija, a potezi koji prethode tomu ne moraju biti ni pametni ni logicni ako te dovedu do cilja.

Takoder Negranu kojeg s spomenuo je obicni klaun za tv kojem sponzori placaju upad na turnire zbog gledanosti jer puno blebece. Jesi gledao njegovu igru? Nezna citati protivnika a sreca mu donese 70% osvojenih ruku. Ako si vec spominjao pro igrace i znanje onda je to Phil Ivey.

Takoder igra u kojoj je sreca faktor pa cak i u malom postotku po tvoje, ne moze biti mjerilo kompleksnosti prema sahu. 

Odigrao sam valjda stotinu turnira u Antunovicu u ZG i kad vidim koliko je sreca bitan faktor u pokeru jednostavno mi je smijesno nazivati ga kompleksnijim od saha.

Mislim da tvoj post sve govori o tvom razumijevanju čitanja. Postoje situacije u šahu kojima imaš samo jedan pametan potez, nijedan pametan potez (osim predaje), jedan potez uopće (šah, sve figure blokirane osim jedne na jedno polje) i nijedan potez uopče (pat).Točno kako sam i napisao.

Ostatak posta ti je također besmislen (zašto tebi sponzori ne plaćaju ulaze nego baš njemu a i neka njegova čitanja karti su legendarna (kao i promašaji čitanja))  osim spominjanja Iveya koji je i za mene jedan od najboljih igrača ikad.

Sreća kao faktor upravo podiže kompleksnost igre jer u šaku su 2+2 uvijek 4, a u pokeru često nisu a još češće nije ni bitno koliko je 2+2. Sreća je i varijabla pa je cash game i turnir apsolutno druga priča. U cash igri nikad nečeš foldat AA a u turnirima se to često događa.

Poker turniri u Antunoviću su korak između facebook i ozbiljnog pokera.

I ono najbitnije, ja nikad nisam niti ću, izjavio da je poker teža, bolja, zahtjevnija.... bilo što osim "kompleksnija" igra. Da igram šah protiv svjetskog prvaka izgubio bi 1000 od 1000 partija. Poker protiv svjetskog prvaka bi u konačnici završio mojim porazom i praznim džepovima no tu i tamo bi odnio koji pot.

14 godina
neaktivan
maximilian kaže...
BlueMax kaže...

Tvoji argumenti su vrlo diskutabilni ali svesti sreću na 1% u pokeru je naprosto smiješno

Deset ruku pokera može biti 100% sreća. 10 000 ruku pokera je vjerojatnost, sreća se istopila u matematici.

Argument sreće dodatno gubi na važnosti ako znamo da to što si ti bio sretniji i dobio bolje karte još uvijek ne znači da si dobio tu ruku. Ti imaš mali par, ja nemam ništa. Hoćeš li zvati moj all in s malim parom nema veze ni sa srećom ni s matematikom.

17 godina

Osim sto u dalje tvrdis da u sahu ima samo jedan pametan potez, sad i tvrdis da su turniri u Antunovicu na razini facebooka, makar je prije par mjeseci odrzan main event sa prizepoolom od preko 200 tisuca kn gdje je upad bio 1100kn i odrzavaju se kvalifikacijski turniri za Concordia eurospki turnir gdje je prizepool 1 miljun eura.

Nemam vise nista za reci, mislim da si ti dosta rekao sa svojim postovima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
walentkane kaže...

Osim sto u dalje tvrdis da u sahu ima samo jedan pametan potez, sad i tvrdis da su turniri u Antunovicu na razini facebooka, makar je prije par mjeseci odrzan main event sa prizepoolom od preko 200 tisuca kn gdje je upad bio 1100kn i odrzavaju se kvalifikacijski turniri za Concordia eurospki turnir gdje je prizepool 1 miljun eura.

Nemam vise nista za reci, mislim da si ti dosta rekao sa svojim postovima.

Ti ili ne znaš čitati ili nikad nisi igrao šah. Ja ne tvrdim da u šahu ima samo jedan pametan potez nego, treći put ponavljam, postoje momenti u kojima ima samo jedan pametan potez. Da bi shvatio o čemu govorim izgleda da ti moram crtati.

Koliko pametnih poteza bijeli ima u ovoj situaciji?

Što se tiče Golden suna mislio sam, a vjerujem da si takve turnire i igrao, na ove svakodnevne. Uostalom da li se itko ikad iz Golden suna probio u završnicu nekog većeg turnira? 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice