Uklanjanje IE-a nije dovoljno

poruka: 620
|
čitano: 253.567
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Uklanjanje IE-a nije dovoljno".
16 godina
RE: Uklanjanje IE-a nije dovoljno

Veliki Brat kaže...
..

nastalog stanja ukoliko bi Komisija pronašla nepravilnosti u Microsoftovom poslovanju, Komisija je predložila da bi se korisnicima trebao ponuditi izbor web pretraživača, umjesto da se Windowse u potpunosti isporučuje bez web pretraživača.

OK, možda se ne slažemo negdje u prijevodu teksta, pa da i to raspravimo...

Ipak, ono u čemu se ja (osobno) ne slažem s EK je taj famozni izbor - ja također (kao i ti) smatram da izbor postoji, samo da ga MS uvelike umanjuje. Činjenica je da IE ima nepravedno bolju tržišnu poziciju jer je jedini pretraživač koji se isporučuje s OS-om (razlog zašto je do svega ovoga uopće i došlo). Također je činjenica da je MS, čim je integrirao IE u sustav, stvorio nepravedne uvjete rada ..

..

A što se tiče izbora, to mi uopće nije problem; famozna bakica o kojoj svi pričaju si nikada neće instalirati OS sama. Tokom surfanja netom na ovu temu sam negdje naletio na brojku kako se 95% računala (mislim da je bio SAD, možda EU, sigurno ne HR) isporučuje ...

Nego, da ponovim pitanje na koje mi još uvijek nitko nije odgovorio - obzirom na trenutno važeće antimonopolističke zakone (koji su više nego jasni) i MS-ovu politiku distribucije IE-a uz Windowse (koja je i više nego očito suprotna prethodno navedenim zakonima) - iz kojeg razloga bi MS trebalo poštediti kazne? Itko?

-kazna? nek ih kazne za parking ako žele, za krivi pogled... samo ako se skrivaju iza zakona i zaštite korisnika, onda bi barem mogli pronaći neko zakonsko objašnjenje.

Tržište, roba i cijena. -pitajte ekonomiste. Zaštita tržišnog natjecanja?, tržište podrazimijeva robu, osnovno svojstvo robe je cijena, proizvod i roba nisu iste stvari, tek na tržištu proizvod stvarno postaje roba. - cijena IE je? -Jednostavno nije roba.

Koliko puta sam već skreno pozornost na distributere, oni su na nekom tržištu-regiji odgovorni. Bakica koja kupi hp-notebook, možda dobije Nero, NIS, hp-restore itd... distributer odlučuje što mu je u interesu + želje kupca. Dok EK ovdije radi na poticaj suprotstavljene strane, uopće nepitajući kupca i distributera. To nema veze sa zakonom i tržištem...

Znamo kako veliki rade, ali ih treba uhvatiti i kazniti, još važnije postaviti pravila koja će onemogućiti takve stvari, ovo je bezveze.

MS nije nevinašce, nek plati, ali IE ću ja kao korisnik morati koristiti (tko za zašto? nitko??) ... Za to je kriv MS ali i zakonodavci jer ne provode zakon.

Monopol? Ne, nije MS jak zbog monopola jer kod softwarea za raliku od fizički ograničenih resursa nije tako jednostavno.., nego zato što mu EK (i svi ostali) to omogućuju. Možda se u idućim postovima razjasni...

stummem kaže...

...

Mislite da je lako onima iz OpenOffica koji moraju ulozit toliko truda da opstanu, da ih glupi .docx ne izbaci iz igre. Ali nema spasa, Microsoft ce izmislit i docxxx ako triba, samo da ugusi konkurenciju, ali dobro, ovdje mu se i ne moze uzet toliko za zlo, kao za IE.

..

Q: znači da otvorim officeov dokument kako treba, moram instalirati linux, pa na linux vine pa na vine word viewer, molim te nemoj više....

Q:objasni mi to, ne znam jer ne koristim linux, zašto openoffice ne otvara ms office dokumente,jel im ms brani to, ili oni kaskaju u pisanju programa

itd...

Nije važan browser, zato je besplatan, nego sadržaj koji će prenositi, reklame, licence -novac. dobar primjer je mobitel, može koštati 1kn, samo je važna pretplata, potrošnja, državi PDV (i svaki mj. korištenje radio frekvencije) operateru naravno promet -novac. Sam mobitel je sporedan, kinezi ga naprave za šaku kuna, trgovac zaradi jedanput, država PDV i gotova priča, na potrošnji naprotiv, zarada je konstantna, svaki mjesec... -novac.

Što je tu monopol? neki već znaju, eBanke, FINA, *.doc, *.xls, poslovni korisici moraju koristiti MS windows + IE jer čitać kartice radi samo s IE, njega neradi MS. FINA zaprima poreznu prijavu, xls format, OO je kompatibilan, ali ne s FINAovim import filterom! Mora biti MSov. To opet nije MS kriv, ... Kućni korisnici iglavnom zbog igrica (igara) moraju kupiti novu VGA-DX10 koji radi pod Vistom, ... Proizvođači hardwarea su interesno povezani s MSom, garantirano. -Samo ih treba uloviti-dokazati i kazniti.

Kupujući npr. printer, proizveden u Japanu, oni imaju 110V/60 ali za EU tržište moraju imati 220V/50, mora imati deklaraciju, upute itd. čak i recikliranje. Ali drivere za OSX ili linux? -Tad bi alternativa postojala. Za printer je lako, za VGA malo teže, za master card? -tu je novac. hebeni WC papir ima deklaraciju na sto jezika EU, čarape imaju deklaraciju, ali hardware nema drivere, OO-xls file se u FINI nemože otvoriti? Certifikat radi samo s IE??! Kako me to EK štiti?

Ja sam korisnik, koristim OS i programe bez obzira na win/linux (mac samo rijetko), ali ove stvari rade samo u MS kombinaciji.

Dakle, MS ima pravo staviti što god želi, nije to problem, poslovnio korisnici će morati korisiti MS. Kućni korisnici (za igre) također, pokušajte TV karticu kupiti s driverom i softwareom za linux-Mac?

Zašto to EU nebi postavila kao glavni uvijet, da ima podršku za ova tri OSa? Tad bi im povjerovao, ovako samo kenjkaju pticani s druge strane...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
Floki kaže...

znaš što bi bilo iskorištavanje monopola, pa nešto takvo da na windowse ne možeš instalirati drugi browser,niti ie deinstalirati, a možeš oboje

pa koj će mi qu... drugi browser kad imam IE već instaliran... gomila uzera nema pojma šta je to FF ili Opera.... kad OS nebi dolazio sa instaliranim IEom, već sa linkom na ostale instalacije ili sa izborom u OSu neki bi prvi put čuli da postoji nešto što ide na internet a nije IE, ne kreću se svi po informatičkim forumima, takvih je gomila puno veća nego što se misli

ajde recimo da ti nakon instalacije windowsa iskoci prozor u kojem biraš browser. Prosječni juzer nema pojma cemu služi firefox i opera, i kliknut će na nešto šta počinje sa internet, jer njemu treba internet za skidat ilegalne programe, a internet explorer baš zvuči da bi to moglo biti to. A mogli bi stavit i onog đukca kaj laje, kao help neki...

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 21:38 (nadimak888).
17 godina

masa hardware-a pc konfiguracije radi pod linuxom, to je stvar linuxaša da pišu drivere,pc je otvorena konfiguracija,što se macka tiče,druga priča,oni licenciraju hardware koji njima paše, a ne moraš imati vga dx 10 za igre, sve su nove igre kompatibilne unatrag, jest da nemaš neke efekte,ali sve živo možeš još uvijek igrati sa vga dx 9.0 c

za ovo što kažeš za poslovni svijet,slažem se uz jednu primbjedbu, kako u poslovnom svijetu koristiti linux, tu se vrti lova i nema šale, a toliko je tih linux distra,kako za sve to stvorit kompatibilnost

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 21:38 (Floki).
17 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

znači da otvorim officeov dokument kako treba, moram instalirati linux, pa na linux vine pa na vine word viewer, molim te nemoj više....

A zašto da otvorim file od photoshopa moram isto instalirati wine, a ne mogu u GIMP-u?

Kako ti ne shvaćaš da je Microsoft predvodnik standarda kod office dokumenata i svi ga slijede jer je industrijski standard. Industrijski standard nebi postao da nije najbolji. Zašto ne sereš Adobeu ili Autodesku kako non stop mijenjaju vrste fileova u Photoshopu ili autocadu pa svi uređivači slika itd... da ih drugi ne mogu slijediti?

linuxuser kaže...

Koliko sam skužio Apple se bas ne trudi previse da bi zabranio piratske, čak i ne brani onima koji imaju piratski OS da skinu lijepo update. Dok usrani windowsi dakle piratski dobe i čak onaj genuine koji ti smeta dok ga palis itd. Pa bi se moglo reći da microsoft neda dovolno veliku slobodu piratima . 

Apple bezobrazno skupo prodaje i hardver tako da oni (doslovno) mogu pozitivno poslovati i da su svi OSX-evi piratski. Microsoft to ne može i windowsi su njemu primarni izvor zarade.

Obrnuti primjer je (iako labav) kako xbox može goniti piratske igre a PS3 ne. Zanimljivost je da Microsoft je licencirao ekskluzive i gotovo sve najbolje igre od vanjskih timova i developera. Boli njih briga što je igra piratska i što su drugi na gubitku - glavno je da se xbox prodaje. PS3 ima gotovo sve ekskluzive iz svojih radionica i naravno da ih bolje štite jer su im jednako važni developeri kao i sam PS3 (u smislu profita, a ne sentimentalih vrijednosti).

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
Paolo2612 kaže...
(s)izgoreo kaže...

znači da otvorim officeov dokument kako treba, moram instalirati linux, pa na linux vine pa na vine word viewer, molim te nemoj više....

A zašto da otvorim file od photoshopa moram isto instalirati wine, a ne mogu u GIMP-u?

Kako ti ne shvaćaš da je Microsoft predvodnik standarda kod office dokumenata i svi ga slijede jer je industrijski standard. Industrijski standard nebi postao da nije najbolji. Zašto ne sereš Adobeu ili Autodesku kako non stop mijenjaju vrste fileova u Photoshopu ili autocadu pa svi uređivači slika itd... da ih drugi ne mogu slijediti?

linuxuser kaže...

Koliko sam skužio Apple se bas ne trudi previse da bi zabranio piratske, čak i ne brani onima koji imaju piratski OS da skinu lijepo update. Dok usrani windowsi dakle piratski dobe i čak onaj genuine koji ti smeta dok ga palis itd. Pa bi se moglo reći da microsoft neda dovolno veliku slobodu piratima . 

Apple bezobrazno skupo prodaje i hardver tako da oni (doslovno) mogu pozitivno poslovati i da su svi OSX-evi piratski. Microsoft to ne može i windowsi su njemu primarni izvor zarade.

Obrnuti primjer je (iako labav) kako xbox može goniti piratske igre a PS3 ne. Zanimljivost je da Microsoft je licencirao ekskluzive i gotovo sve najbolje igre od vanjskih timova i developera. Boli njih briga što je igra piratska i što su drugi na gubitku - glavno je da se xbox prodaje. PS3 ima gotovo sve ekskluzive iz svojih radionica i naravno da ih bolje štite jer su im jednako važni developeri kao i sam PS3 (u smislu profita, a ne sentimentalih vrijednosti).

ja ne kužim o čemu je tip govorio, zar uopće postoji piratski os-x,oni ti prodaju os-x skupa sa mackom, ne možeš birati,hoćeš li kupiti os-x ili ne,moraš, ako kupuješ mac

16 godina
Floki kaže...

masa hardware-a pc konfiguracije radi pod linuxom, to je stvar linuxaša da pišu drivere,pc je otvorena konfiguracija,što se macka tiče,druga priča,oni licenciraju hardware koji njima paše, a ne moraš imati vga dx 10 za igre, sve su nove igre kompatibilne unatrag, jest da nemaš neke efekte,ali sve živo možeš još uvijek igrati sa vga dx 9.0 c

-neigram se ja (rjeđe no što bi želio..) i nije važna verzija dXa nego to da je na windowsima (btw. ja sam MS 'plačenik', jer navijam za njih), i nije posao linuxaša (entuzijazmom nekih dosta toga radi), nego obaveza distributera/proizvođaća (oni zaposle tog linuxaša), kao i rezervni dijelovi, garancije itd... a poslovni dio da ne spominjem. A to EK treba urediti. ... kao da se tisuće birokrata nemogu sjetiti te 'sitnice' nego ovako natežu IE/MS..... Šutim

17 godina
neaktivan

@stummem

Ja nisam nikad nikog nazvao (niti bi) primitivnim niti mu to na ikakav način pokušao i ti nataknuti na nos....Nisam etiketirao odnosio sam se prema svim jednako. Nemoj etiketirat ljude i stavljat ih u primitivce samo zato što ili nemogu shvatiti ili nežele shvatiti tvoje argumente. Čovjek dobiva pravo izbora rođenjem....

@Veliki Brat

Veliki Brat kaže...
kizo2703 kaže...

Ja postavljam protupitanje :koji se to OS isporučuje bez nekog browsera? Ili media playera? Ili mail klijenta? Ili IM klijenta?

Misliš - koji OS s 90%+ tržišta pod svojom čizmom? Odgovor: niti jedan (nažalost).

Dakle - postoje zakoni, postoji kršenje tog zakona. Zašto izuzeti MS od zakona? Po kojem ključu? Molim odgovor...

"Ali i Apple krši taj ugovor. Zašto izuzeti Apple od zakona? Po kojem ključu? Molim odgovor..." - Ne bih htio se bavit ovim stvarima dalje nego samo me zanima jel vidiš sličnost :D?

Da, Apple je totalni monopolist u svojih ~10% tržišta. Unutar tih 10%, Apple ima 100% monopol. -Apsolutno istina...Microsoft ima 87% tržišta u tih 87% on je samo 40% monopolist....

@sk8 4 life

Apple je preskup za svoje mogučnosti......

Presuda je neutemeljena i ništa nije napravljeno....

Nije ni čudo da je Microsoft bio zbunjen kad je dobio tužbu.....onnije reagirao na sugestiju da mora izbaciti IE....

pa naranvo da nije kad su mu rekli da bi bilo poželjno da ga izbaci.....nisu mu rekli da mora izbacit ili će ga tužit nego su mu to savjetovali. Kompanija je rekla WTF? i neobazirala se.....kad je došla tužba opet su zblenili i rekli WTF?....ali smo to morali?

Ono  nije Microsoft kriv zato što se EU nezna izražavat...

17 godina
neaktivan
Floki kaže...

ja ne kužim o čemu je tip govorio, zar uopće postoji piratski os-x,oni ti prodaju os-x skupa sa mackom, ne možeš birati,hoćeš li kupiti os-x ili ne,moraš, ako kupuješ mac

Znam da se dobije. Uglavnom on je govorio kako apple praktički nije briga za pirate, a microsoft da nam uvaljuje sranja poput genuine-a. Očito ne kuži da je osx predstavlja minorni profit za apple, dok su windowsi okosnica poslovanja MS-a.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
ihush kaže...
Floki kaže...

-neigram se ja (rjeđe no što bi želio..) i nije važna verzija dXa nego to da je na windowsima (btw. ja sam MS 'plačenik', jer navijam za njih), i nije posao linuxaša (entuzijazmom nekih dosta toga radi), nego obaveza distributera/proizvođaća (oni zaposle tog linuxaša), kao i rezervni dijelovi, garancije itd... a poslovni dio da ne spominjem. A to EK treba urediti. ... kao da se tisuće birokrata nemogu sjetiti te 'sitnice' nego ovako natežu IE/MS..... Šutim

slažem se s tobom za poslovni svijet, ie/ms je monopol, ali što im zamjeriti, njima se u poslovnom svijetu valjda i nije baš jednostavno oslonit na open source,nemaju potrebnu podršku, a to bi im povećalo i troškove,morali bi plaćati i linux programere,vjerojatno idu linijom manjih troškova,a ms-u to odgovara, on njima kompatibilnost i podršku, a njima se više isplati platit samo njima licencu,nego još uz to i open source programere,bit će da je to u pitanju

17 godina
neaktivan
Perica kaže...

Iz Wikipedie: 

Monopol (grč. monos, jedan + polein, prodavati) u ekonomiji se definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga. Osobina monopola je nedostatak privredne konkurencije za robu ili uslugu koja se nudi i nedostatak prihvatljive zamjenske robe.

Iz tvog linka vidim da ima i drugih davatelja proizvoda, a koliko znam za IE ima zamjenske robe.

Ne znam po kojoj definiciji je Microsoft monopolistička firma?

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
16 godina
Paolo2612 kaže...
Floki kaže...

Znam da se dobije. Uglavnom on je govorio kako apple praktički nije briga za pirate, a microsoft da nam uvaljuje sranja poput genuine-a. Očito ne kuži da je osx predstavlja minorni profit za apple, dok su windowsi okosnica poslovanja MS-a.

-ne samo windowsi nego i office, razne druge licence (cijena? windowsi nisu skupi, provjeri za office, svake druge godine novi...) -svake godine na tisuće-milioni poslovnih korisnika moraju platiti licencu, kupiti OS/office nekoliko puta, dok Maca kupuješ jednom izvadiš iz kutije i to je to...nakon par godina kupiš novog. Ali apple također licenčno zarađuje PostScript =1$, FireWire itd... nakon nekog broja licenci postaje važnije nego sam proizvod.

Tako da MS pušta piratske korisnike (namjerno jer je i pirat korisnik), zarađuje i ovako previše. Naprotiv Apple ne zarađuje (nešto da..) na hardwerskom dijelu Maca jer ga on ne proizvodi (intel, nVidia....), nijedan dio, samo ime-design i OS/soft tako da razlike nema osim što je apple na brandu a win na noname PCju, ako usporedimo s hackintoshem onda je samo razlika u biosu.

-hmm i starija serija Maca ima jako dobro kućište.

-povratak na topic. Zašto se onda uopće diže frka oko browsera...

17 godina
Paolo2612 kaže...
Floki kaže...

ma on nije skužio da je apple poduzeće koje strogo veže svoj hardware i svoj software, čak su i danas ostali takvi kad su praktički prešli na pc platformu, dok ms sa hardwareom na kojem se vrti praktički nema ništa, u tom i jest bit uspjeha ms-a, velik udio na tržištu jer se vrte na slobodnoj pc platformi, nedostatak te filozofije je velik udio piratstva,ali na duži rok i to im ide u korist, ako odrasteš uz piratski win, tražiš ga i na poslu,a poslovni svijet je ozbiljniji, tamo ne smiješ imati pirate. mada iskreno rečeno, ja mislim da bi se jobs požderao kad bi imao i pol postotka pirata koliko ima bill, ovaj drugi zna dijelit lovu i po zakladama,nije baš neki škrtac,reklo bi se

17 godina
ihush kaže...
Paolo2612 kaže...
Floki kaže...

-ne samo windowsi nego i office, razne druge licence (cijena? windowsi nisu skupi, provjeri za office, svake druge godine novi...) -svake godine na tisuće-milioni poslovnih korisnika moraju platiti licencu, kupiti OS/office nekoliko puta, dok Maca kupuješ jednom izvadiš iz kutije i to je to...nakon par godina kupiš novog. Ali apple također licenčno zarađuje PostScript =1$, FireWire itd... nakon nekog broja licenci postaje važnije nego sam proizvod.

Tako da MS pušta piratske korisnike (namjerno jer je i pirat korisnik), zarađuje i ovako previše. Naprotiv Apple ne zarađuje (nešto da..) na hardwerskom dijelu Maca jer ga on ne proizvodi (intel, nVidia....), nijedan dio, samo ime-design i OS/soft tako da razlike nema osim što je apple na brandu a win na noname PCju, ako usporedimo s hackintoshem onda je samo razlika u biosu.

-hmm i starija serija Maca ima jako dobro kućište.

-povratak na topic. Zašto se onda uopće diže frka oko browsera...

Pa ja i kažem da je Bill genijalac, kao mulca pusti te da imaš piratski MS Office doma, e kasnije kad odrasteš i zaposliš se,ne priznaješ ništa drugo, tražiš MS Office na poslu, a u poslovnom svijetu pirata nema,

ali ipak ne možemo kriviti ms za toliki monopol u poslovnom svijetu,

ja mislim da i učenici u birotehničkim i sličnim školama uče rad u ms officeu u dobrom dijelu svijeta, da ne spominjem razne tečajeve, a većina ljudi je strogo formalna, koliko njih samo neće da prijeđe sa starijeg ms officea na 2007 jer ima drukčije sučelje

uglavnom , ne vjerujem da ms piše školske programe, oni samo pametno igraju

a pitanje ti je na mjestu, oko čega eu diže frku, oko browsera, tu su ulozi mali prema ovom, nula

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 22:45 (Floki).
17 godina
Perica kaže...
Veliki Brat kaže...
Perica kaže...

Još mi samo objasni u čemu je to MS monopolista i neču više gnjaviti.

U postotku tržišta operacijskih sustava koji drže.

Iz Wikipedie: 

Monopol (grč. monos, jedan + polein, prodavati) u ekonomiji se definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga. Osobina monopola je nedostatak privredne konkurencije za robu ili uslugu koja se nudi i nedostatak prihvatljive zamjenske robe.

Iz tvog linka vidim da ima i drugih davatelja proizvoda, a koliko znam za IE ima zamjenske robe.

Monopol se ne odnosi na IE (zamjenska roba), nego na Windowse. Pošteno s tvoje strane (citat s ba.wikija), no postoji i definicija s druge wikipedije. Dakle, par citata iz iste:

In economics, a monopoly (from Greek monos , alone or single + polein , to sell) exists when a specific individual or enterprise has sufficient control over a particular product or service to determine significantly the terms on which other individuals shall have access to it.[1] Monopolies are thus characterized by a lack of economic competition for the good or service that they provide and a lack of viable substitute goods.[2] The verb "monopolize" refers to the process by which a firm gains persistently greater market share than what is expected under perfect competition.

I meni posebno zanimljivi dijelovi, prvo ovo (kao uvod):

In economics, the study of market structures under imperfect competition begins with the analysis of Monopoly. If there is a single seller in a certain industry and there are no close substitutes for the good being produced by her, then the market structure is that of a Pure monopoly. Sometimes, there are many sellers in an industry and/or there exist many close substitutes for the good being produced, but nevertheless firms retain some market power. This is called Monopolistic competition by economists, whereas Oligopoly refers to the case where the main theoretical framework revolves around firm's strategic interactions.

A zatim i ovo:

First it is necessary to determine whether a firm is dominant, or whether it behaves "to an appreciable extent independently of its competitors, customers and ultimately of its consumer."[6] As with collusive conduct, market shares are determined with reference to the particular market in which the firm and product in question is sold.

Under EU law, very large market shares raises a presumption that a firm is dominant,[7] which may be rebuttable.[8] If a firm has a dominant position, then there is "a special responsibility not to allow its conduct to impair competition on the common market".[9] The lowest yet market share of a firm considered "dominant" in the EU was 39.7%.[10]

Opet, prema mojem načinu gledanja na stvar - MS je monopolist (na tržištu operacijskih sustava). Prvi citat priča o dovoljnom utjecaju monopolista na tržište da bi značajno mogao kontrolirati dostupnost proizvoda na tržištu (sjeti se svih onih postova kada ljudi govore da bi MS jednostavno trebao povući Win s tržišta EU). Drugi citat govori o različitim vrstama monopola (može biti čist ili ne). A treći dio o EU praksi, gdje se čak i 39,7% postotka tržišta pod kontrolom jedne kompanije tretira kao dominacija. Sry, ali tvrditi da s ~90% tržišta OS-a na PC-ima MS nije monopolist je ipak malo pretjerano...

Pazi, gledam te!
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
stummem kaže...
....

Jako sam iznenaden komentarom i trudom kojeg si ulozio da bi prenio ovdje svoje misljenje i ja ga cjenim. Iako se ne mogu sloziti s svime.

Naime ti kazes da monopola nema i da :"danas treba imati nešto novo i nešto bolje da bi se probilo, a u tom slučaju više uopće nije bitno gdje su veliki".

Ali evo ja cu dati jedan bezvezan primjer.

Evo recimo tebi kao programeru sinula prvome ideja da napravis handwriting recognition software ali za matematičke formule i izraze. Dakle da korisnik moze preko recimo touchscreen-a zapisati bilo kako slozen matematicki izraz kojeg ce software prepoznati i zapisati u digitalni oblik. Recimo eto imas neku novu ideju (sad vec nije nova), dovrsis aplikaciju, zapocmes s njezinom prodajom ili dijeljenjem, nije bitno. I naravno i drugim proizvodacima se svidi tvoja ideja i mozda i oni pokusaju napravit isto, ali ti si bio prvi i sad si vec u prednosti koju nije lako dostici.

A sto napravi Microsoft. On uposli svoje programere da naprave istu ili slicnu aplikaciju, sto je posve u redu, ali kako bi se probio on, taj software stavi unutar instalacije windowsa 7. Dakle korisnik vec prilikom instalacije windowsa 7 dobiva potpuno besplatan handwriting recognition za matematicke izraze. I imas li ti sad s svojom aplikacijom tu nekakve sanse? Tesko. Ako i jest tvoja aplikacija puno bolja i amo rec da te ovaj Microsoftov potez nece poptuno utopiti, sigurno ce ti itekako smanjiti profit.

I sad te ja pitam, jel to fer?

Jel fer da Microsoft zloupotrebljava svoj položaj kao vlasnik najpopularnijeg OS-a na svijetu?

Spomenuo si igre. Kod igara je malo drukcija situacija. Igre ne dolaze na OS-u i u svijetu industrije video igara plagijat, kopija i krada ideja se preziru. I to je jos uvijek podrucje racunalstva koje najvise cijeni novu ideju i maštu i zato je jos uvijek zadrzan sustav proizvodac-izdavac.

Ono sto zelim reci, je da po mojem misljenju, kada ja kupim OS trebao bi i dobiti OS. Ni manje ni vise, bez ikakvih dodataka, playera, browsera itd. U krajnjem slucaju nakon instalacije korisniku se moze ponuditi da instalira samovoljno odredeni software. Isto kao kad prilikom instalacije nekih programa se ponudi instalacija recimo Yahoo toolbar.

Medutim to je danas nemoguce promijeniti, i ja sam toga svjestan. Ali svejedno podrzavam EU koja trazi, iako na strasno glup nacin, nekakav balans.

Znam da ce neki reci da je to samo pokusaj muznje novca od Microsofta. I vrlo vjerojatno je istina, jer oni su uvijek na glavnoj meti, ali ja ga svejedno podrzavam jer ce mozda barem malo zaustaviti ili barem usporiti monopolisticko ponasanje velikih monopolista.

Btw, priznajem pretjera sam s ovim "primitivni i zaostali", ali su me neki komentari na ovoj temi jako iznervirali i onda sam svoj bijes iskalio na tipkovnici i prijasnjem postu.

17 godina
stummem kaže...
naxeem kaže...
stummem kaže...
....

Jako sam iznenaden komentarom i trudom kojeg si ulozio da bi prenio ovdje svoje misljenje i ja ga cjenim. Iako se ne mogu sloziti s svime.

Naime ti kazes da monopola nema i da :"danas treba imati nešto novo i nešto bolje da bi se probilo, a u tom slučaju više uopće nije bitno gdje su veliki".

Evo recimo tebi kao programeru sinula prvome ideja da napravis handwriting recognition software ali za matematičke formule i izraze. Dakle da korisnik moze preko recimo touchscreen-a zapisati bilo kako slozen matematicki izraz kojeg ce software prepoznati i zapisati u digitalni oblik. Recimo eto imas neku novu ideju (sad vec nije nova), dovrsis aplikaciju, zapocmes s njezinom prodajom ili dijeljenjem, nije bitno. I naravno i drugim proizvodacima se svidi tvoja ideja i mozda i oni pokusaju napravit isto, ali ti si bio prvi i sad si vec u prednosti koju nije lako dostici.

A sto napravi Microsoft. On uposli svoje programere da naprave istu ili slicnu aplikaciju, sto je posve u redu, ali kako bi se probio on, taj software stavi unutar instalacije windowsa 7. Dakle korisnik vec prilikom instalacije windowsa 7 dobiva potpuno besplatan handwriting recognition za matematicke izraze. I imas li ti sad s svojom aplikacijom tu nekakve sanse? Tesko. Ako i jest tvoja aplikacija puno bolja i amo rec da te ovaj Microsoftov potez nece poptuno utopiti, sigurno ce ti itekako smanjiti profit.

I sad te ja pitam, jel to fer?

Jel fer da Microsoft zloupotrebljava svoj položaj kao vlasnik najpopularnijeg OS-a na svijetu?

Spomenuo si igre. Kod igara je malo drukcija situacija. Igre ne dolaze na OS-u i u svijetu industrije video igara plagijat, kopija i krada ideja se preziru. I to je jos uvijek podrucje racunalstva koje najvise cijeni novu ideju i maštu i zato je jos uvijek zadrzan sustav proizvodac-izdavac.

Ono sto zelim reci, je da po mojem misljenju, kada ja kupim OS trebao bi i dobiti OS. Ni manje ni vise, bez ikakvih dodataka, playera, browsera itd. U krajnjem slucaju nakon instalacije korisniku se moze ponuditi da instalira samovoljno odredeni software. Isto kao kad prilikom instalacije nekih programa se ponudi instalacija recimo Yahoo toolbar.

Medutim to je danas nemoguce promijeniti, i ja sam toga svjestan. Ali svejedno podrzavam EU koja trazi, iako na strasno glup nacin, nekakav balans.

Znam da ce neki reci da je to samo pokusaj muznje novca od Microsofta. I vrlo vjerojatno je istina, jer oni su uvijek na glavnoj meti, ali ja ga svejedno podrzavam jer ce mozda barem malo zaustaviti ili barem usporiti monopolisticko ponasanje velikih monopolista.

Btw, priznajem pretjera sam s ovim "primitivni i zaostali", ali su me neki komentari na ovoj temi jako iznervirali i onda sam svoj bijes iskalio na tipkovnici i prijasnjem postu.

Ne mogu izraziti samo sa 'thumb up' koliko se slažem.

Pozicija Microsofta na tržištu je jasna svima na ovom forumu (a i u Svemiru).  A kao svaka prava kapitalistička firma svoju poziciju nastoji što više 'oplemeniti zelembaćima'.

Srećom, postoje zemlje, ljudi i komisije koje jako drže do ravnopravnosti. Ja trenutno živim u takvoj zemlji (Švedska) i ne mogu jednostavno riječima izraziti mentalitet ljudi koji smatraju da i najmanji pojedinac u društvu ima pravo na ravnopravnu pravnu borbu protiv bilo kojeg drugog pojedinca, organizacije ili države. Ukratko, ako netko kaže (Opera) da ga netko drugi (Microsoft) ugrožava svojim ponašanjem, onda će komisija (agencije ili netko treći) reagirati.

Velika većina na forumu brani nekakvo 'pravo' Microsofta da sa svojim proizvodom radi šta hoće. To je posljedica života i mentaliteta u Hrvatskoj (svaki dan vidite kako netko, npr. političar napravi šta hoće i sprda se sa pravnom državom, tj. u Hrvatskoj je na snazi - tko jači, taj tlači). To razmišljanje se, nažalost, u zadnjih dvadesetak godina toliko duboko ukorijenilo među našim ljudima da je to postalo gadljivo gledat (naročito političare koji rade šta ih volja).

Međutim, u NORMALNIM zemljama takvo ponašanje ('ja sam faca, mogu radit šta me volja i tko mi šta može')  jako teško prolazi bez odgovarajuće reakcije. I Microsoft to jako dobro zna, zato vodi na desetke sudskih sporova po cijelom svijetu. Valjda je i najnaivnijem čovjeku jasno da Microsoft zapravo svjesno balansira između kazni od tužbi i profita zbog svog ponašanja. Da je on neka hrvatska firma, Microsoft bi kupio cijelu državu i nitko ne bi reagirao, ali u EU to nema šanse.

Apsolutno zagovoram stav da se Microsoftu dozvoli da isporuči samo 'goli OS' bez ikakvih programa (uključujući i Windows Explorer, a ne samo IE). Znam da je to nemoguće, ali treba tomu težiti. Zato pozdravljam svaku aktivnost bilo koje komisije koja prisiljava Microsoft da korigira svoje ponašanje i proizvode i nadam se ovo što mu rade zbog IE nije zadnje.

Ako nekome nije jasno kako će se OS isporučiti bez programa i kako će 'bakice ići na internet kad donesu doma PC', onda stvarno nema pojma o kompjuterima.

Uostalom, bakice kad kupe TV ne znaju namjestiti kanale, pa nitko ne 'luduje' zbog toga. Imaju upute, pa neka čitaju.

WTF?
16 godina
Tale kaže...

Apple je preskup za svoje mogučnosti......

...

Ono  nije Microsoft kriv zato što se EU nezna izražavat...

-EU je prisilila operatere mobilnih mreža na spuštanje prenapuhane cijene roaminga, zašto se tako ne postave u slučaju softwarea?

-Krivica je nevažna, važna je 'pregovaračka pozicija' ili mrkva i batina doktrina. Netko je spomenuo MS ima vojsku pravnika.. -EU ima tisuće puta više (kretena) što je neusporedivo. Zato su pravnici zbunjeni.

-Monopol? -nedaj se u rasprave o monopolu je je to čarobna formula (kao pedofilija) kojom birokrati objašnjavaju i sunčeve pjege.

za razliku od recimo nafte, hrane, vode... (znam da ti znaš, ali suprotnoj strani nevrijedi govoriti

Zato sad onako filozofirajući, što kad Sony ima ugovor s M.Jacksonom? Jel' to monopol? Znaju li oni koji upotrebljavaju tu riječ na koje se stvari odnosi? Samo je u modernom vremenu definicija pojednostavljena na ''pretežni tržišni utjecaj'', površno zaboravljajući da se to odnosi na vitalne-strateške-neophodne stvari (čak ne nužno robu, npr zrak i voda ustavno nesmiju biti roba -provjerite, za vodu se plaća zaštita, dovod, odvod, pročišćavanje itd...)

Provjerite citate koje koristite iz wikija -riječ goods za razliku od riječi commodity =dobra/dobara naspram roba-tržište...

(opet sorry, Tale... Magare malo?) -ne govorim tebi. ;-)

Nije dovoljno znati citate i parafe da bi se iste pravilno/pravedno koristilo.

MS ima dobar OS, glavna prednost je kompatibilnost, godinama razvijana od prve verzije s tom idejom (za razliku od Maca), to je stvorilo kritičnu masu-bazu koja automatski postaje defacto standard za sve. Linus je odbacio kompatibilnost želeći pokazati snagu tadašnjeg PCa. Zato linux kasni, mada je ovisno o distri kvalitetan, a za neke namjene odličan.

Osobni automobili se razlikuju, dali je Ferrari bolji (recimo da je) ali nije traktor, a traktor služi za oranje, autobus, kamion... sve je to u osnovi isto ali ne baš.... Dali itko smije koristiti ime, logo-konjića od ferrarija? ili je i to monopol? aaaa, da to se zove licenca, intelektualno vlasništvo... software je? niz nula-jedinica ili znanje. MS je znači optužen da ima monopol na znanje?

(novi programer, dobrodošao) u primjeru nexeemu kaže da mala firma napravi nešto onda veliki MS napravi to... -pa to onda ipak nije monopol, možda bulling. Još podpitanje kojim aliatima, na kojoj platformi itd.. je mala firma radila (čak i besplatnim) od istog tog velikog MSa. To negira prvotnu tvrdnju za monopolom. Monopolista kontrolira jedini osnovni resurs. Kod softwarea je to znanje, alati za razvoj itd.

Istina je sve što kažete, ali ... uvijek neki ali, ima i druga strana. MSa treba kažnjavati, mada mislim da nije monopolista i da IE ima pravo biti isporučen s Windowsima. Čak i Veliki Brat za ovo posljednje se slaže, pa onda kako to EK misli zakonski izvesti?

Da je MS prihvatio taj prijedlog... 'ajd pitanje, na listi iz koje korisnik bira željeni browser, koji je prvi na listi? Po abecedi? onda recept iz oglasnika ja radim browser koji se zove ''!!!!AAAnešto.'' - dok sutra ižađe s jednim uskljičnikom više?
 Ili mislite da je redosljed nevažan? tko ga određuje MS?- njegov medij. ili EU komisija kao neutralna, ili google po rezultatu tražilice ili... itd itd.
 Ovo s redosljedom je samo mali pokazatelj nepromišljenosti EK, pošto su profesionalci (plaćeni) ima ih dovoljno, svih struka, jezika itd. nepromišljenost ili nespremnost mi nisu prihvatljivi kao odgovor. -ostaje korupcija -ili kretenizam, a neznam što je gore.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma ova tužba je obična glupost. Neka počnu riješavat prave probleme.

Jednog osudiš drugog pustiš....ma dajte molim vas.

I zašto status monopolista ćini ovakav postupak opravdan. Očekujem da se uskoro tuže i prisile svi ostali izdvaći OS-a na OVO....

Zakon vrijedi za sve jednako. Nebi da smo u Hrvatskoj pa da zakon vrijedi samo za siromašne? A da zaboravio sam......

To je kao da sudiš samo agresoru za ratne zločine a drugoj strani ništa.....

Ako zločin postoji, tuži se i presuđuje. Oni zatvaraju oći...

0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

(novi programer, dobrodošao) u primjeru nexeemu kaže da mala firma napravi nešto onda veliki MS napravi to... -pa to onda ipak nije monopol, možda bulling. Još podpitanje kojim aliatima, na kojoj platformi itd.. je mala firma radila (čak i besplatnim) od istog tog velikog MSa. To negira prvotnu tvrdnju za monopolom. Monopolista kontrolira jedini osnovni resurs. Kod softwarea je to znanje, alati za razvoj itd.

Čekaj malo, zar se to sad stvarno povlači argument da MS nije monopolist na području tržišta OS-a? Što će se uskoro otkriti, da Windowsi nisu OS? Ma dajte me nemojte nasmijavati ljudi... I ne, ne radi se o monopolizaciji znanja, nego o monopolizaciji tržišta (jedan + prodavati, ne jedan + znati).

ihush kaže...

Istina je sve što kažete, ali ... uvijek neki ali, ima i druga strana. MSa treba kažnjavati, mada mislim da nije monopolista i da IE ima pravo biti isporučen s Windowsima. Čak i Veliki Brat za ovo posljednje se slaže, pa onda kako to EK misli zakonski izvesti?

Da je MS prihvatio taj prijedlog... 'ajd pitanje, na listi iz koje korisnik bira željeni browser, koji je prvi na listi? Po abecedi? onda recept iz oglasnika ja radim browser koji se zove ''!!!!AAAnešto.'' - dok sutra ižađe s jednim uskljičnikom više?
 Ili mislite da je redosljed nevažan? tko ga određuje MS?- njegov medij. ili EU komisija kao neutralna, ili google po rezultatu tražilice ili... itd itd.
 Ovo s redosljedom je samo mali pokazatelj nepromišljenosti EK, pošto su profesionalci (plaćeni) ima ih dovoljno, svih struka, jezika itd. nepromišljenost ili nespremnost mi nisu prihvatljivi kao odgovor. -ostaje korupcija -ili kretenizam, a neznam što je gore.

Ne, sry ali ne se slažem s time da se bi se IE mogao isporučivati s Windowsima - moj stav je da MS mora Windowse isporučivati kao goli OS, sa podrškom tek za one aplikacije koje su u nužnoj funkciji operacijskog sustava. Baš me briga i za FF i Operu, oni moraju imati jednake tržišne uvjete, a ne da nekolicina browsera dobije prednost po nekom ključu (kao što i sam kažeš). Po meni na instalacijskom CD-u nema mjesta ničemu drugome, jer automatski postaje vezanje proizvoda, neovisno o tome je li taj program proizveo MS ili netko drugi. Nažalost, to je odgovornost koju bi MS u svojoj situaciji trebao prihvatiti (ili bi ga bar trebali natjerati). No dobro, to je očito samo moj stav (OK, možda i još pokoje osobe, ali ništa pretjerano).

A što se tiče razloga... Pa ne znam, osobno sam skloniji vjerovati miksu nekoliko scenarija; prvo je uzajamni odnos (ne mogu se baš tako oštro postaviti kako bi trebali - ipak oboje trebaju jedni druge), a drugo je specifična situacija. Lako je s Intelom koji vrši klasičan pritisak na prodavače (ako prodaješ AMD, nećeš Intel, pa ti vidi, stari...). Ova situacija je sasvim nova i nema jasne logike. Kada to dvoje pomiješaš, dobiješ par koraka naprijed i par nazad.

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan

@shkval

Sta podrazumevas pod 'goli' OS? Samo kernel? Ako bi izbacio Windows Explorer sta bi zatim bilo? Da li bi i Total Commander trebao da dolazi na inst medijumu? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
stummem kaže...

Evo recimo tebi kao programeru sinula prvome ideja da napravis handwriting recognition software ali za matematičke formule i izraze.

( ...)

... ali kako bi se probio on, taj software stavi unutar instalacije windowsa 7. Dakle korisnik vec prilikom instalacije windowsa 7 dobiva potpuno besplatan handwriting recognition za matematicke izraze

( ... )

Svakako da si i ti u pravu; ja prvi, kao programer, ne volim situaciju kakvu si opisao. Ali možeš i drugačije to opisati: Microsoft nema dodatnu korist za dijeljenje vrhunskog softvera za matematičke formule uz OS, jer ako tako krene, profit ostaje isti, a cijena razvoja raste. Microsoft bi trebao besplatno izdati cijeli softver za pisanje matematičkih knjiga da se probije i uzme ozbiljan dio tržišta drugom softveru, a to im se ne isplati. Da, Windowsi 7 imaju taj softver, ali je toliko bezvezan da je smiješno i reći da bi mogao biti problem za jedan LaTeX.

Ako se želiš probiti na tom tržištu, napadaš LaTeX, a ne Microsoft. Ako želiš tržište browsera onda radiš što i Opera: inovacija + napredak.

Istina je da bi bilo lakše da Microsoft distribuira samo OS, ali meni kao korisniku je daleko draže da imam Notepad u OS-u i nikada neću platiti za tekstualni editor ako ne može razvaliti Notepad++ (free).

Osvrni se malo na slučaj koji si opisao: Paint je konkurencija ničemu - Paint.NET je vrhunska overkill zamjena, a radi se o praktički nikakvoj firmi tj. jednoj osobi; WordPad nisam upalio nikada u životu, a OpenOffice je super; kalkulator nije prijetnja ničemu; VirtualPC upotrebljiv je samo za Windowse, a VirtualBox ga gazi samo tako; ugrađeni zip opet ničemu ne služi, a besplatni 7zip je premoćan i sl.

IE? Solidan browser, ali koristim i FireFox i Operu i Chrome i Safari jer svaki od tih je u nečemu bolji, ali u nečemu i lošiji od IE-a.

Evo ti i jedan primjer: ja već cirka 5 godina (i više) govorim da svijetu treba Flash koji valja za aplikacije i koji je kombinacija mrtvih Java appleta i spomenutog Flasha. Tu je dugo bila ogromna rupa (nije mi jasno kako dugo je nekome trebalo da to uočli) koju je Microsoft sada popunio.

Sam nemam resursa za suprotstaviti se Adobeu i rijetko koja firma ima. Microsoft, za razlikud od mene ima dovoljno resursa da izdrži izrazito agresivan marketing koji takav produkt, tj. ono što su nazvali Silverlight, može progurati na tržište i osoviti na noge pored Flasha.

Ne vidim niti jedan segment tržišta gdje Microsoft svojim besplatnim softverom ugrožava moje ciljeve kao malog developera, jer ići razvijati bilo što od navedenoga za novac je ludost i bačeno vrijeme s obzirom da ništa od navedenoga malom timu ne može generirati profit. Značajan profit na besplatnom softveru mogu skupljati isključivo softverski giganti, a da ćeš prodati browser, alat za crtanje/fotografiju, uređivač teksta, media player - zaboravi! Sve to već postoji ili vrlo moćno u komercijali ili vrlo moćno besplatno ili još gore, open source.

U svim segmentima tržišta koji mogu generirati profit, postoje igrači znatno snažniji i opakiji od Microsofta i njegovih besplatnih gluposti: Adobe, Autodesk, Oracle, Sun, IBM, XSI...

Sva ta, pa i open source rješenja za iste stvari, davno su toliko napredovala da ih nitko ne može stići bez drastične inovacije koja bi, ako se dogodi, ionako porazila svu konkurenciju i strelovito osvojila tržište bez obzira na imena protivnika.

Tako da je tebi kao novoj i mladoj firmi/timu sasvim svejedno što MS nudi besplatno uz OS jer ništa što tako nude ionako nije profitabilno za tebe, a tamo gdje ima prostora za profit ili postoje veći i daleko snažniji igrači ili je tržište otvoreno i za tebe.

Da zaključim: niti jednim svojim proizvodom koji uključuje u OS Microsoft ne ugrožava, za male proizvođače, profitabilan segment tržišta. Ugrožava Google, ali i Google ugrožava i Microsoft, pogotovo Google Docsima npr. ugrožava direktan proizvod MS Office. To je također zloupotreba položaja: kada besplatno ponudiš softver od kojeg netko praktički živi - identičan primjer onome koji si ti naveo. Radi se o Microsoftu? Pa što? Zakon je isti za sve, a u tom slučaju Google je taj koji je trebao biti pod istragom za Docse.

Razmisli malo o ovome što sam napisao. Niti radim za MS niti pretjerano volim šugavu politiku da MS razvojne alate izdaje svakih nekoliko mjeseci i meni nabija troškove koje jedva opravdavam, a neću još dugo kao neki kolege koji su pobjegli iz MS ekosistema u alternative.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 7:59 (naxeem).
16 godina
neaktivan
Tale kaže...

Ma ova tužba je obična glupost. Neka počnu riješavat prave probleme.

Jednog osudiš drugog pustiš....ma dajte molim vas.

I zašto status monopolista ćini ovakav postupak opravdan. Očekujem da se uskoro tuže i prisile svi ostali izdvaći OS-a na OVO....

Zakon vrijedi za sve jednako. Nebi da smo u Hrvatskoj pa da zakon vrijedi samo za siromašne? A da zaboravio sam......

To je kao da sudiš samo agresoru za ratne zločine a drugoj strani ništa.....

Ako zločin postoji, tuži se i presuđuje. Oni zatvaraju oći...

Ova boldana recenica mi konacno otvorila oci, da, tako je treba i ostale prisiliti na to, hm ali to je, hm malo problematicno:

iz KDE3 svakako treba izbaciti konqueror, ali cekaj zaboravio sam KDE4 vise nema konqueror nego dolazi uglavnom s firefox-om kao i

GNOME verzija. Mozda su se pribojali da ce i njih tuziti pa su pribjegli ovakoj soluciji, hm.

aaaa cekaj SUN Solaris, njih treba tuziti, ali.... cekaj i oni korisite neki mozillin... ah crap... kako bi ameri rekli...

Hm ostaje nam Apple njihov OSX dolazi s Safariem i drzi citavih 8.23% trzista browsera i opcenito drze 9.81% posto udjela u

OS-u na racunalima u svijetu i to najvecim djelom u SAD-u (12%).. nedopustivo. Ja sam zato da EU tuzi Apple zbog svog bezobraznog

monopolisticnog ponasanja nad odoka 3-4% korisnika Mac-a u europi. I nema nikoga na ovom forumu koji bi meni vise promijenio misljenje. basta.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 0:52 (drnde).
16 godina
shkval kaže...

Ne mogu izraziti samo sa 'thumb up' koliko se slažem.

Pozicija Microsofta na tržištu je jasna svima na ovom forumu (a i u Svemiru).  A kao svaka prava kapitalistička firma svoju poziciju nastoji što više 'oplemeniti zelembaćima'.

Srećom, postoje zemlje, ljudi i komisije koje jako drže do ravnopravnosti. Ja trenutno živim u takvoj zemlji (Švedska) i ne mogu jednostavno riječima izraziti mentalitet ljudi koji smatraju da i najmanji pojedinac u društvu ima pravo na ravnopravnu pravnu borbu protiv bilo kojeg drugog pojedinca, organizacije ili države. Ukratko, ako netko kaže (Opera) da ga netko drugi (Microsoft) ugrožava svojim ponašanjem, onda će komisija (agencije ili netko treći) reagirati.

Velika većina na forumu brani nekakvo 'pravo' Microsofta da sa svojim proizvodom radi šta hoće. To je posljedica života i mentaliteta u Hrvatskoj (svaki dan vidite kako netko, npr. političar napravi šta hoće i sprda se sa pravnom državom, tj. u Hrvatskoj je na snazi - tko jači, taj tlači). To razmišljanje se, nažalost, u zadnjih dvadesetak godina toliko duboko ukorijenilo među našim ljudima da je to postalo gadljivo gledat (naročito političare koji rade šta ih volja).

Međutim, u NORMALNIM zemljama takvo ponašanje ('ja sam faca, mogu radit šta me volja i tko mi šta može')  jako teško prolazi bez odgovarajuće reakcije. I Microsoft to jako dobro zna, zato vodi na desetke sudskih sporova po cijelom svijetu. Valjda je i najnaivnijem čovjeku jasno da Microsoft zapravo svjesno balansira između kazni od tužbi i profita zbog svog ponašanja. Da je on neka hrvatska firma, Microsoft bi kupio cijelu državu i nitko ne bi reagirao, ali u EU to nema šanse.

Apsolutno zagovoram stav da se Microsoftu dozvoli da isporuči samo 'goli OS' bez ikakvih programa (uključujući i Windows Explorer, a ne samo IE). Znam da je to nemoguće, ali treba tomu težiti. Zato pozdravljam svaku aktivnost bilo koje komisije koja prisiljava Microsoft da korigira svoje ponašanje i proizvode i nadam se ovo što mu rade zbog IE nije zadnje.

Ako nekome nije jasno kako će se OS isporučiti bez programa i kako će 'bakice ići na internet kad donesu doma PC', onda stvarno nema pojma o kompjuterima.

Uostalom, bakice kad kupe TV ne znaju namjestiti kanale, pa nitko ne 'luduje' zbog toga. Imaju upute, pa neka čitaju.

Ovoliki animozitet prema Billyu? Ja ga naprotiv doživljavam kao pozitivan lik, koji je ukrao IBMu CP/M pod drugim imenom, i za sebe napravio malogmekanog ... IBM je tipičan mastadont-Golijat (koji nije ni znao što ima, nije imao viziju itd.), MS je David u toj priči. Tu je priča još idilična... (thumb up?)

- MS i zelembaći? Dobro, tu si u pravu, najogatiji čovjek na svijetu. A zašto? -jer je napravio nešto što vrijedi, razgranao se i sad je on the Faca. Čovjek koji je smislio hotelske vješalice također se obogatio... To je dobro/loše? (slažemo se ili thumb down?) OK 1:1

- dobar dio zelembaća odlazi na lokalne-regionalne i ostale birokrate -doći će i taj dio, a dobar dio ide za humanitarne stvari, čak i za Apple. Bar nije škrt. ;-)

-e sad već počinješ patetično, ''...i najmanji pojedinac... -:- Opera'' -a Opera je mali, slabi pojedinac? Opera.Unite je slučajno tu? IBM, Google, Telenor, su dobroćudni patuljci, žive u nordijskim fjordovima i jedu alge? (dobro thumb down, znam da se više neslažemo)

Oko tog da branim MS -onda im stvarno nema spasa, znam da su loši (ne kvalitetom, nego načinom poslovanja-gaze sve!), zapravo EU komisija je tu da i mene zaštiti od MSa, moj interes... još samo kad bi ja znao što je moj interes? - možda znaju oni patuljci? Jer EU-K. sigurno (po pokazanom) nezna. Političke komentare ću preskočiti, tu što god da kažeš - u pravu si.

-Oko raznih tužbi, da. Očekivano. Tema? ili je to dokaz da IE netreba biti u instalaciji Win7?

MS je odgovorio, izbačen je IE, što sad? -hmmm, to nije bio cilj EU-K. ili onih koji su pokrenuli cijelu stvar?

-Stara bakica i TV? Po toj logici, uopće netreba TV, još manje kompijutor. Nordijske zemlje su poznate po toleranciji, ravnopravnosti, spol, boja, vjera.. Tvoj stav nije u skladu s tim, ostao je južnjački (ćifurski) mentalitet? Pljuvanje po MSu nije razgovor/mišljenje.

Evo što mislim o MSu, treba ih ograničiti, kontrolirati i kazniti za puno stvari -postaju 'nezamijenjivi' globalno, ali to nije konkretna tema, nego IE-Win-EU. Kako to rade civilizirana društva? -Tako da imaju zakone, koji se provode, imaju provoditelje zakona koji ih nekrše.. itd.

EU-komisija štiti moj interes kao korisnika tako da mi neda browser? Ako MS krši zakon, treba ga kazniti, ako ga nekrši -onda je EU zloupotrijebila svoj položaj. Ali, kako im je palo napamet prijedlog za drugim browserima u instalaciji? - Ako je to pod utjecajem neke zainteresirane strane dali je onda protuzakonito? -EU treba kazniti sve kršitelje zakona, pa i sebe. To je osnova jednakosti/zakona.

Evo što MSu daje monopolski položaj, tj nezamjenjivost. Male firme, moraju koristiti MS-windows, MS-Office, MS-IE... EU bi trebala napraviti pravne okvire, koji bi omogućili alternativu, izbor. Ti zakoni već postoje (po njima i kažnjava MS) ali važni dijelovi se jednostavno zaboravljaju. Za svaki proizvod distributer je dužan izvaditi ateste, osigurati servis itd. Po tim zakonima iPhone-ova baterija, jedino u Nizozemskoj... zašto ne cijela EU? Nadalje, za svaki proizvod bi morao postojati Win/Mac/linux driver-podrška, kao što za printer mora postojati boja, servis papir itd. bez tog nema dozvolu za prodaju. Jer ovako jednostavno nema izbora, a to bi bilo vrlo logično i već postoji za sve ostale robe osim za software. npr. utičnica za struju, upute/deklaracije na regionalnim jezicima itd.

Nisam protiv MSa, ali nemam razloga braniti ga. No to neznači da je kriv/nevin. Zašto EU ne zabrani EULA-u, jer takve pravne formulacije su nedozvoljene. Zašto stvarno nešto EU ne napravi?

Evo, nexeem je dao stvarno dobro (smireno, argumentirano) objašnjenje programerskog dijela. Tako se treba razgovarati. (ne pljuvati)

17 godina
neaktivan

filozofiranja na stranu, evo primjera iz prakse Smijeh

IE koristim pri svakoj novoj instalaciji kako bi odmah isao skinuti firefox.... ako to maknu, onda moram do drugog kompa koji mi je fala bogu 2 metra od ovog is snimat firefox na stick.... yeah right

To doubt, to discredit !!!

0 0 hvala 0
17 godina
naxeem kaže...

Istina je da bi bilo lakše da Microsoft distribuira samo OS, ali meni kao korisniku je daleko draže da imam Notepad u OS-u i nikada neću platiti za tekstualni editor ako ne može razvaliti Notepad++ (free).

Osvrni se malo na slučaj koji si opisao: Paint je konkurencija ničemu - Paint.NET je vrhunska overkill zamjena, a radi se o praktički nikakvoj firmi tj. jednoj osobi; WordPad nisam upalio nikada u životu, a OpenOffice je super; kalkulator nije prijetnja ničemu; VirtualPC upotrebljiv je samo za Windowse, a VirtualBox ga gazi samo tako; ugrađeni zip opet ničemu ne služi, a besplatni 7zip je premoćan i sl.

IE? Solidan browser, ali koristim i FireFox i Operu i Chrome i Safari jer svaki od tih je u nečemu bolji, ali u nečemu i lošiji od IE-a.

Tako je, ali sada malo pogledaj o čemu pričamo - koliko korisnika i kojeg profila koristi notepad? Koliko ih koristi Paint, Paint.NET ili bilo koji softver za obradu rasterske grafike, VirtualPC, Virtualbox, VMWare? Koliko pak WordPad, neki office paket (ili tek dio), browser? Osim što različiti programi imaju različit utjecaj na potpuno različita tržišta (obrada teksta, virtulano računalo, grafika, browser, ...), potpuno različitih opsega, imaju i potpuno različite razine kvalitete (što nas opet vraća na utjecaj).

Probaj povući paralelu između svega ovoga i odmah ti je jasno da količina korisnika IE-a i svih ostalih aplikacija zajedno nije u nekakvom srazmjernom odnosu. Jedini razlog zašto se napredak na ovom području događa nije MS-ov razvoj, nego pritisak konkurencije (koju MS guši postavljanjem bezobrazno niske cijene - besplatno). I kod svih ostalih programa to nije toliko bitno (iako je princip isti) jer nemaju toliki utjecaj na tržište - kod browsera to postaje bitno. I u tom smislu prva rečenica iz sljedećeg citata nije točna (sjeti se da se Opera prodavala u originalu i ljudi su je bili voljni platiti).

naxeem kaže...

Da zaključim: niti jednim svojim proizvodom koji uključuje u OS Microsoft ne ugrožava, za male proizvođače, profitabilan segment tržišta. Ugrožava Google, ali i Google ugrožava i Microsoft, pogotovo Google Docsima npr. ugrožava direktan proizvod MS Office. To je također zloupotreba položaja: kada besplatno ponudiš softver od kojeg netko praktički živi - identičan primjer onome koji si ti naveo. Radi se o Microsoftu? Pa što? Zakon je isti za sve, a u tom slučaju Google je taj koji je trebao biti pod istragom za Docse.

Ovo Google Docsima je apsolutno točno; Google nudi softver čija razvojna i uporabna vrijednost ne može biti 0. Jednostavno, to je damping cijena na inače potpuno funkcionalnom tržištu. I ako njih MS tuži zbog toga, imati će moju potpunu podršku (koja će im sigurno biti jako bitna), iako je problem trenutno taj što Google nema distribucijskih kanala kojima bi taj proizvod gurao na stol svakom korisniku koji koristi njihov search engine (tržište na kojem pak Google ima monopol) bez obzira želi li ih korisnik ili ne. Evo, baš sam upisao pojam 'office software' u Google i niti jedan link koji mi je googleove tražilica ponudila me ne vodi na Google Docs. Da bi došao do njih, moram ići po izbornicima na vrhu tražilice, što sad ostavlja prostora za tužbu - smije li se taj link uopće nalaziti tamo ili ne (zašto ne bi svi office paketi imali stalni link na Googleovim stranicama, nego ih baš moraš eksplicitno tražiti?). Opet, u ovu priču ne upada tona malih razvijatelja softvera koji se za svoj dio tržišta bori niskim cijenama (free office software), jer niti jedan od njih nije monopolist u nekom segmentu koji mu omogućava pristup korisnicima. Google je. I MS je. Samo ne vidim zašto se radi ta razlika kad je u pitanju odnos Google - MS?

ihush kaže...

-Stara bakica i TV? Po toj logici, uopće netreba TV, još manje kompijutor. Nordijske zemlje su poznate po toleranciji, ravnopravnosti, spol, boja, vjera.. Tvoj stav nije u skladu s tim, ostao je južnjački (ćifurski) mentalitet? Pljuvanje po MSu nije razgovor/mišljenje.

Evo što mislim o MSu, treba ih ograničiti, kontrolirati i kazniti za puno stvari -postaju 'nezamijenjivi' globalno, ali to nije konkretna tema, nego IE-Win-EU. Kako to rade civilizirana društva? -Tako da imaju zakone, koji se provode, imaju provoditelje zakona koji ih nekrše.. itd.

EU-komisija štiti moj interes kao korisnika tako da mi neda browser? Ako MS krši zakon, treba ga kazniti, ako ga nekrši -onda je EU zloupotrijebila svoj položaj. Ali, kako im je palo napamet prijedlog za drugim browserima u instalaciji? - Ako je to pod utjecajem neke zainteresirane strane dali je onda protuzakonito? -EU treba kazniti sve kršitelje zakona, pa i sebe. To je osnova jednakosti/zakona.

Tolerancija funkcionira u nekim drugim pogledima - ljudska prava i slično. To me i živcira kod EU, što se prave tolerantni na područjima gdje za toleranciju nema mjesta. Netko krši zakon? Kazna! Nema tu dobrosusjedskih odnosa i dobronamjernih rješenja s ciljem suživota. Ameri su ovdje puno bolji - oni se oslanjaju na sustav odgovornosti (koji također ponekad zna izmaknuti kontroli). Koga briga za tebe? Imaš zakon - jesi li ga prekršio? Jesi/nisi? Tako jednostavno... Ovo što EU radi po pitanju IE-a u Windowsima je bezveze (u smislu traženja rješenja za MS) - neka ih puste da sami nađu svoj odgovor, to nije posao EU. Zakon - provjera - (moguća) kazna i fajrunt! Sjećam se da se puno puta pisalo po drugim temama kako nepoznavanje zakona nije alibi, pa naravno da nije. Onda opet, to bi trebalo vrijediti za sve, zar ne?

ihush kaže...

Evo što MSu daje monopolski položaj, tj nezamjenjivost. Male firme, moraju koristiti MS-windows, MS-Office, MS-IE... EU bi trebala napraviti pravne okvire, koji bi omogućili alternativu, izbor. Ti zakoni već postoje (po njima i kažnjava MS) ali važni dijelovi se jednostavno zaboravljaju. Za svaki proizvod distributer je dužan izvaditi ateste, osigurati servis itd. Po tim zakonima iPhone-ova baterija, jedino u Nizozemskoj... zašto ne cijela EU? Nadalje, za svaki proizvod bi morao postojati Win/Mac/linux driver-podrška, kao što za printer mora postojati boja, servis papir itd. bez tog nema dozvolu za prodaju. Jer ovako jednostavno nema izbora, a to bi bilo vrlo logično i već postoji za sve ostale robe osim za software. npr. utičnica za struju, upute/deklaracije na regionalnim jezicima itd.

Nisam protiv MSa, ali nemam razloga braniti ga. No to neznači da je kriv/nevin. Zašto EU ne zabrani EULA-u, jer takve pravne formulacije su nedozvoljene. Zašto stvarno nešto EU ne napravi?

Opet, sa svime ovim se slažem, pogotovo s tim tvojim stavom o odgovornosti distributera... Ali distributer ime neke druge odgovornosti, ne mora provoditi zakone, pri čemu zaboravljaš tko je distributer u 'slučaju MS'; to nije niti Ve-Mil, niti HGspot, niti HP, DELL, Lenovo, ... Postoji razlika između distributera i prodavača, pri čemu distributer u ovom slučaju nije monopolist i ne može biti odgovoran za politiku proizvođača. Jednostavno - distributer nema čak niti pravnog osnova (a kamoli tržišnog) tražiti MS verziju Windowsa bez IE-a, i tu tek počinje priča o monopolu i utjecaju na tržište (Nećeš distribuirati ovakav Win? OK, sljedeći!).

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
naxeem kaže...

Tako je, ali sada malo pogledaj o čemu pričamo - koliko korisnika i kojeg profila koristi notepad? Koliko ih koristi Paint, Paint.NET ili bilo koji softver za obradu rasterske grafike, VirtualPC, Virtualbox, VMWare? Koliko pak WordPad, neki office paket (ili tek dio), browser? Osim što različiti programi imaju različit utjecaj na potpuno različita tržišta (obrada teksta, virtulano računalo, grafika, browser, ...), potpuno različitih opsega, imaju i potpuno različite razine kvalitete (što nas opet vraća na utjecaj).

Probaj povući paralelu između svega ovoga i odmah ti je jasno da količina korisnika IE-a i svih ostalih aplikacija zajedno nije u nekakvom srazmjernom odnosu. Jedini razlog zašto se napredak na ovom području događa nije MS-ov razvoj, nego pritisak konkurencije (koju MS guši postavljanjem bezobrazno niske cijene - besplatno). I kod svih ostalih programa to nije toliko bitno (iako je princip isti) jer nemaju toliki utjecaj na tržište - kod browsera to postaje bitno. I u tom smislu prva rečenica iz sljedećeg citata nije točna (sjeti se da se Opera prodavala u originalu i ljudi su je bili voljni platiti).

Nije bitan profil korisnika. Profil korisnika koji koriste Notepad je šarolik, ali nitko od korisnika Notepada u svjesnom i mentalno zdravom stanju neće platiti sličan softver. Paint isto tako: ne postoji osoba koja će platiti Paint uz toliko boljih besplatnih alternativa. WordPad je opet drastično slabiji softver od OpenOfficea tako da opet nema nikakve svrhe o njemu raspravljati. Uza sve to, niti jedan od tih besplatnih proizvoda ne generira Microsoftu profit. Eventualno WordPad prisiljava na doc format, ali odavno je format datoteke prestao biti faktor u kontroli tržišta, a ni u njemu nema linka ili upute na punokrvni Office Word, tako da ni tu nema govora o usmjeravanju.

IE guši konkurenciju jer je besplatan? O čemu ti, pod milim Bogom pričaš?! - Browseri su besplatni već godinama i nitko više nikada neće na browser nalijepiti cijenu niti bi nakon IE-a, FireFoxa, Opere, Safarija i Chroma postojala budala koja će browser platiti ako sam nema AI koji piše po forumima.

Kakvo gušenje konkurencije? Ne znam odakle ti te ideje, ali bez uvrede, zvuče kao da si na LSD-u. Nema niti će više biti ljudi koji bi platili browser. Nekada davno, prije pojave open source browsera, svakako, ali danas... nema teorije.

IE profit može generirati isključivo putem home-pageva, pretraživanja i sl. što upućuje na MS i njihove partnere. Za sve ostalo je beskoristan.

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
... 

Opet, prema mojem načinu gledanja na stvar - MS je monopolist (na tržištu operacijskih sustava). Prvi citat priča o dovoljnom utjecaju monopolista na tržište da bi značajno mogao kontrolirati dostupnost proizvoda na tržištu (sjeti se svih onih postova kada ljudi govore da bi MS jednostavno trebao povući Win s tržišta EU). Drugi citat govori o različitim vrstama monopola (može biti čist ili ne). A treći dio o EU praksi, gdje se čak i 39,7% postotka tržišta pod kontrolom jedne kompanije tretira kao dominacija. Sry, ali tvrditi da s ~90% tržišta OS-a na PC-ima MS nije monopolist je ipak malo pretjerano...

Uglavnom nam se razlikuju pogledi ko je monopolist a ko nije. Za mene je monopolist recimo HEP jer nemam izbora nego moram od njih kupovati struju.

Ako je MS monopolist na tržištu OS-ova onda ga treba tužiti za OS i vidjeti na koji način je on postao monopolist. Na koje je to nelegalne načine potukao konkurenciju. Koga je to podmitio da ne uzima Linux, Mac nego Windowse.

Zašto ga se tuži za IE a ne za notepad. I jedno i drugo su programi koji dolaze sa OS-om.

To da većina usera nezna za druge browsere može se samo pripisati raznim bakicama. U firmama PC služi kao alat za izradu određenog proizvoda, i na osnovu toga se instalira određeni software, a razni admini sigurno znaju za postojanje drugih browsera osim IE-a. 

16 godina
Veliki Brat kaže...

Tolerancija funkcionira u nekim drugim pogledima - ljudska prava i slično. To me i živcira kod EU, što se prave tolerantni na područjima gdje za toleranciju nema mjesta. Netko krši zakon? Kazna! Nema tu dobrosusjedskih odnosa i dobronamjernih rješenja s ciljem suživota. Ameri su ovdje puno bolji - oni se oslanjaju na sustav odgovornosti (koji također ponekad zna izmaknuti kontroli). Koga briga za tebe? Imaš zakon - jesi li ga prekršio? Jesi/nisi? Tako jednostavno... Ovo što EU radi po pitanju IE-a u Windowsima je bezveze (u smislu traženja rješenja za MS) - neka ih puste da sami nađu svoj odgovor, to nije posao EU. Zakon - provjera - (moguća) kazna i fajrunt! Sjećam se da se puno puta pisalo po drugim temama kako nepoznavanje zakona nije alibi, pa naravno da nije. Onda opet, to bi trebalo vrijediti za sve, zar ne?

...

Opet, sa svime ovim se slažem, pogotovo s tim tvojim stavom o odgovornosti distributera... Ali distributer ime neke druge odgovornosti, ne mora provoditi zakone, pri čemu zaboravljaš tko je distributer u 'slučaju MS'; to nije niti Ve-Mil, niti HGspot, niti HP, DELL, Lenovo, ... Postoji razlika između distributera i prodavača, pri čemu distributer u ovom slučaju nije monopolist i ne može biti odgovoran za politiku proizvođača. Jednostavno - distributer nema čak niti pravnog osnova (a kamoli tržišnog) tražiti MS verziju Windowsa bez IE-a, i tu tek počinje priča o monopolu i utjecaju na tržište (Nećeš distribuirati ovakav Win? OK, sljedeći!).

-upravo to, provjera, -kazna sve ostalo je glupiranje. (samo ostaje podpitanje zašto? dali zbog 'poticaja'?? -možda tipična korupcija..)

-a distibuter je partner, odgovoran, može tražiti bilo što, a mora zadovoljiti zakonske osnove tržišta. Nasuprot OEM već customizira windowse..(logo u propertisu), ima pravo/obvezu tražiti samo je pitanje čiji je dio posla npr printanje uputa na lokalnom jeziku i sl. Ukoliko neki proizvod nezadovoljava uvijete/zakone tržišta distributer nemože dobiti dozvolu, automatski isključuje predpostavku da su dosadašnje verzije s IE bile 'nelegalne' ili MS/distibuter do sad nije imao 'atest' usklađenosti s EU? -Onda je to kršenje zakona i šlamperaj. Vidi npr rating na igrama ESRB i sl.

17 godina
smajli kaže...

@shkval

Sta podrazumevas pod 'goli' OS? Samo kernel? Ako bi izbacio Windows Explorer sta bi zatim bilo? Da li bi i Total Commander trebao da dolazi na inst medijumu? 

Nije bitno šta bi zatim bilo. Bitno je da svatko ima pravo tražiti da ga drugi ne ugrožava. Ako Ghisler smatra da Microsoft svojim poslovnim ponašanjem nelegalno ugrožava tržišnu poziciju Total Commandera i da zato on (Ghisler) gubi lovu onda ga ima pravo tužit. I nije zato glup i pohlepan i debil. Jednostavno ima pravo to napraviti.

A ako se dokaže da je to istina onda komisija, sudovi ili netko treći ima naložiti Microsoftu da to riješi na zadovoljstvo tužitelja. Ako se to nekome u RH ne sviđa, jer hoće da mu win instalacija dođe odmah sa ugrađenim Win Explorerom, onda taj treba malo promisliti zašto Explorera nema i da li je to u redu. A ja mislim (i većina u EU) da se čisto zbog nečijeg mentaliteta 'ja oću sve dobit odmah, ne zanimaju me drugi i šta me briga je li kome nanesena šteta, ja sam platio, neću se zaje...vati sa instalacijama, imaju oni pravo radit šta hoće jer mi to paše' popušta takvima kao MS, onda ajme svima nama.

Nije stvar šta će MS isporučiti (OS+programi). Bitno je da na to šta ispručuje nema primjedbi. Za sada postoji primjeba da IE, ugrađen u OS, ugrožava ravnopravno tržišno natjecanje. I ja se s tim slažem, a očito i EU komisija. Međutim, ako čisto izbacivanje IE iz OS neće popraviti situaciju onda se svi imaju pravo (i dužnost) boriti da se to promijeni. Ne sumnjam da će Microsoft izabrati manje od dva zla (kazna ili win bez IE na pravi način).

Tehnička realizacija instalicije OS-a i sveg ostalog softvera također uopće nije bitna (dakle, nije bitno šta će biti na instalacijskom disku).

Isto kao što to nije bitno ni sada - ti, ja i svi drugi koji se znaju nešto, sami će instalirati i koristiti programe koje hoće. A većini drugih ljudi će prodavač računala složiti distribuciju windowsa. To nije nikakav problem, jel da?

WTF?
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 9:52 (shkval).
17 godina
neaktivan

Pa, problem je. Zašto da moja punica plaća instalaciju Windowsa, ako može to i sama obaviti i dobiti odmah sve što joj treba? Nema potrebe.

A taj gore komentar zvuči kao: "nitko ne smije biti uspješan, jer čim je uspješan, to je zlouporaba položaja i treba ga kazniti". Malo komično.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice