nastalog stanja ukoliko bi Komisija pronašla nepravilnosti u Microsoftovom poslovanju, Komisija je predložila da bi se korisnicima trebao ponuditi izbor web pretraživača, umjesto da se Windowse u potpunosti isporučuje bez web pretraživača.
OK, možda se ne slažemo negdje u prijevodu teksta, pa da i to raspravimo...
Ipak, ono u čemu se ja (osobno) ne slažem s EK je taj famozni izbor - ja također (kao i ti) smatram da izbor postoji, samo da ga MS uvelike umanjuje. Činjenica je da IE ima nepravedno bolju tržišnu poziciju jer je jedini pretraživač koji se isporučuje s OS-om (razlog zašto je do svega ovoga uopće i došlo). Također je činjenica da je MS, čim je integrirao IE u sustav, stvorio nepravedne uvjete rada ..
..
A što se tiče izbora, to mi uopće nije problem; famozna bakica o kojoj svi pričaju si nikada neće instalirati OS sama. Tokom surfanja netom na ovu temu sam negdje naletio na brojku kako se 95% računala (mislim da je bio SAD, možda EU, sigurno ne HR) isporučuje ...
Nego, da ponovim pitanje na koje mi još uvijek nitko nije odgovorio - obzirom na trenutno važeće antimonopolističke zakone (koji su više nego jasni) i MS-ovu politiku distribucije IE-a uz Windowse (koja je i više nego očito suprotna prethodno navedenim zakonima) - iz kojeg razloga bi MS trebalo poštediti kazne? Itko?
-kazna? nek ih kazne za parking ako žele, za krivi pogled... samo ako se skrivaju iza zakona i zaštite korisnika, onda bi barem mogli pronaći neko zakonsko objašnjenje.
Tržište, roba i cijena. -pitajte ekonomiste. Zaštita tržišnog natjecanja?, tržište podrazimijeva robu, osnovno svojstvo robe je cijena, proizvod i roba nisu iste stvari, tek na tržištu proizvod stvarno postaje roba. - cijena IE je? -Jednostavno nije roba.
Koliko puta sam već skreno pozornost na distributere, oni su na nekom tržištu-regiji odgovorni. Bakica koja kupi hp-notebook, možda dobije Nero, NIS, hp-restore itd... distributer odlučuje što mu je u interesu + želje kupca. Dok EK ovdije radi na poticaj suprotstavljene strane, uopće nepitajući kupca i distributera. To nema veze sa zakonom i tržištem...
Znamo kako veliki rade, ali ih treba uhvatiti i kazniti, još važnije postaviti pravila koja će onemogućiti takve stvari, ovo je bezveze.
MS nije nevinašce, nek plati, ali IE ću ja kao korisnik morati koristiti (tko za zašto? nitko??) ... Za to je kriv MS ali i zakonodavci jer ne provode zakon.
Monopol? Ne, nije MS jak zbog monopola jer kod softwarea za raliku od fizički ograničenih resursa nije tako jednostavno.., nego zato što mu EK (i svi ostali) to omogućuju. Možda se u idućim postovima razjasni...
...
Mislite da je lako onima iz OpenOffica koji moraju ulozit toliko truda da opstanu, da ih glupi .docx ne izbaci iz igre. Ali nema spasa, Microsoft ce izmislit i docxxx ako triba, samo da ugusi konkurenciju, ali dobro, ovdje mu se i ne moze uzet toliko za zlo, kao za IE.
..
Q: znači da otvorim officeov dokument kako treba, moram instalirati linux, pa na linux vine pa na vine word viewer, molim te nemoj više....
Q:objasni mi to, ne znam jer ne koristim linux, zašto openoffice ne otvara ms office dokumente,jel im ms brani to, ili oni kaskaju u pisanju programa
itd...
Nije važan browser, zato je besplatan, nego sadržaj koji će prenositi, reklame, licence -novac. dobar primjer je mobitel, može koštati 1kn, samo je važna pretplata, potrošnja, državi PDV (i svaki mj. korištenje radio frekvencije) operateru naravno promet -novac. Sam mobitel je sporedan, kinezi ga naprave za šaku kuna, trgovac zaradi jedanput, država PDV i gotova priča, na potrošnji naprotiv, zarada je konstantna, svaki mjesec... -novac.
Što je tu monopol? neki već znaju, eBanke, FINA, *.doc, *.xls, poslovni korisici moraju koristiti MS windows + IE jer čitać kartice radi samo s IE, njega neradi MS. FINA zaprima poreznu prijavu, xls format, OO je kompatibilan, ali ne s FINAovim import filterom! Mora biti MSov. To opet nije MS kriv, ... Kućni korisnici iglavnom zbog igrica (igara) moraju kupiti novu VGA-DX10 koji radi pod Vistom, ... Proizvođači hardwarea su interesno povezani s MSom, garantirano. -Samo ih treba uloviti-dokazati i kazniti.
Kupujući npr. printer, proizveden u Japanu, oni imaju 110V/60 ali za EU tržište moraju imati 220V/50, mora imati deklaraciju, upute itd. čak i recikliranje. Ali drivere za OSX ili linux? -Tad bi alternativa postojala. Za printer je lako, za VGA malo teže, za master card? -tu je novac. hebeni WC papir ima deklaraciju na sto jezika EU, čarape imaju deklaraciju, ali hardware nema drivere, OO-xls file se u FINI nemože otvoriti? Certifikat radi samo s IE??! Kako me to EK štiti?
Ja sam korisnik, koristim OS i programe bez obzira na win/linux (mac samo rijetko), ali ove stvari rade samo u MS kombinaciji.
Dakle, MS ima pravo staviti što god želi, nije to problem, poslovnio korisnici će morati korisiti MS. Kućni korisnici (za igre) također, pokušajte TV karticu kupiti s driverom i softwareom za linux-Mac?
Zašto to EU nebi postavila kao glavni uvijet, da ima podršku za ova tri OSa? Tad bi im povjerovao, ovako samo kenjkaju pticani s druge strane...