Nikad nije postojala praksa da ti za gradnju kuce susjed mora dati suglasnost. Susjed se mora obavijestiti o gradnji i imati uvid u projekt kako bi osporio nesto sto nije po vazecem zakonu ili prostornom planu. U konacnici, ako je projekt u skladu sa zakonom, a to arhitekt svakako mora potpisati i garantira svojim pecatom, susjeda se nista ne pita jer bi inace svako druga parcela bila izgradjena.
To je ukinuto prije nekoliko godina, otprilike kada se počelo uvoditi reda u gradnju iz očitih razloga. Prije toga su ionako rijetki imali građevinske dozvole jer se na istu čekalo nekoliko puta dulje od vremena gradnje i to ako si sretnik koji ima sređeno vlasništvo, a prostorni plan je bio u rasulu. Sve to znam jer mi je stari bio jedan od tih sretnika koji su na kraju prošli gore od onih koji su gradili divlje, pa legalizirali. Vidim da voliš pisati o stvarima o kojima nemaš pojma.
Iako je nuklearka isplatljivija, zemlje koje imaju mogucnost ipak biraju druge nacine dobivanja el. energije. Zasto?
OPET se ponavljamo! Hidroenergija ukupno je bolje rješenje (a vjerojatno i isplativije) od nuklearke zemljama koje prirodno imaju taj potencijal. One zemlje koje nemaju taj potencijal, ili ga ne mogu imati uopće ili ga mogu imati uz ogromnu ekološku štetu. Njima je nuklearna elektrana isplativija.
Mislim, argument ti je na razini sljedećeg:
- osoba A od 200 cm ne posjeduje ljestve
- osoba B od 170 cm ne bi trebala koristiti ljestve, nek se penje na stolicu. Ako su ljestve sigurne zašto ih osoba A nema. Zašto osoba B ne zamoli osobu A da joj promijeni žarulju.
Koji je smisao njihovog izbjegavanja potencijalne opasnosti ako ce im drugi staviti nuklearke na granicu. Nekakva zajednicka politika oko toga se mora osmisliti. Pogotovo sad kad smo svi EU. Nemas uvjete za hidroelektranu, napravi je u Austriji a njima ustupi neke svoje resurse. Ako EU zeli funkionirati i opstati onda to da jedna zemlja ne zeli nuklearke a druga im ih gradi na granici nema smisla.
A zašto bi Austrija dopustila Mađarima da eksploatiraju njihov potencijal, a ne im rekla "Ko vaš šiša, kupujte struju. Ako potpišete ugovor na 10 godina, mi ćemo ugraditi dodatnu HE da vam možemo isporučiti tu struju". Jedino što bi po pitanju neovisnosti bilo ekvivalentno struji je pitka voda. Koja to zemlja u EU ima hidropotencijal, a da nema pitku vodu?
Ideja ti u osnovi nije ni loša, ali kad pogledaš realno izvedbu, čak i ako zanemariš u kojem je rasulu EU, to je čista utopija.