Stallman sretan što nema Jobsa

poruka: 377
|
čitano: 48.069
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stallman sretan što nema Jobsa".
17 godina

Zbilja ste dosadni sa tom otvorenoscu koda. Ajd 1domagoj1, sta si ti ikad u sorsu linuxa ili androida prominija, a non stop ponavljas tu otvorenost koda.

I am creationist. I believe man created god.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Stallman sretan što nema Jobsa
tnakir kaže...

Zbilja ste dosadni sa tom otvorenoscu koda. Ajd 1domagoj1, sta si ti ikad u sorsu linuxa ili androida prominija, a non stop ponavljas tu otvorenost koda.

Nije bitno jeli što promijenio nego mogućnost. Pa gotovo svi mobilni proizvođači koji koriste android mjenjaju nešto u source code-u da bi ga prilagodili svojim idejama i uređajima.

( ˘͡ -˘͡)
17 godina
Bypass kaže...

1. Nije bitno jeli što promijenio nego mogućnost.

2. Pa gotovo svi mobilni proizvođači koji koriste android mjenjaju nešto u source code-u da bi ga prilagodili svojim idejama i uređajima.

1. Ehhhh :)

2. To je dvosjekli mač. Fragmentacija je jedan od glavnih problema androida danas

17 godina
tnakir kaže...

2. To je dvosjekli mač. Fragmentacija je jedan od glavnih problema androida danas

Fragmentacija je nešto drugo. Fragmentacija je različite veličine ekrana, različiti procesori, veličina rama, roma itd. Znači aplikacija koju napišeš za jednu vrstu mobitela, npr. Desire, ne mora značiti da će i raditi na Wildfire (zbog nekih HW ograničenja), onda treba opet raditi optimizaciju za tu platformu, pa za treću, pa za četvrtu. To je ono što ubija developere i zašto je fragmetacija problem kod Androida. To govorim kao Android developer.

Znači drugačije HW specifikacije mobitela, ne SW. To što svaki proivođač može mijenjati source code je nevjerojatna prednost, naravno ako imaju vremena znanja i resursa za to. Pogledaj SE, oni mijenjanju Android skoro do kosti (zato im update-ovi kasne po par mjeseci za drugima), telefoni su im optimiziraniji, rade isto ili bolje nego mobiteli sa puno jačim HW-om.

A opet s druge strane imaš Samsung, koji radi mrcinski HW, ali SW prilagodba Androida njihovom telefonu je tako loša da je to sramota. Touchwiz je bugovit, sjeti se samo SGS i lag fix itd itd.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.10.2011 9:03 (dado2202).
14 godina
protjeran
tnakir kaže...

Ne vidim apsolutno nikakav problem u fragmentaciji (ali dado je to objasnio bolje). Valjda ne želimo da svi android mobiteli imaju apsolutno isti operacijski sustav. To bi značilo da bi onda svi ti telefoni imali iste specifikacije, što bi bilo nadasve glupo. Mogućnost odabira je prednost, a ne mana. ;)

( ˘͡ -˘͡)
17 godina

Ja sam sklon vjerovati da previse slobode vodi ka anarhiji i kaosu.

1 2 hvala 0
14 godina
protjeran
tnakir kaže...

Ne vidim anarhiju i kaos u linux zajednici. A ni na mobilnom tržištu.

( ˘͡ -˘͡)
17 godina
Bypass kaže...
tnakir kaže...

Kako ne.

Primjer prvi: imas n package managera. Za natirat neki paket da radi na drugoj distri trebas krv pisat.

17 godina
Bypass kaže...
tnakir kaže...

Kako ne?

Instalacija Radeon drivera ne da se razlikuje od distribucije do distribucije, na OpenSuse-u

se dosta razlikovalo od verzije do verzije OpenSuse-a

Pa onda nedostatak ujednačenosti oko lokacije sistemskih fajlova, npr host tabela

na svakoj distribuciji na drugome mjestu itd

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina

Ogroman je broj primjera. Da se to malo standardizira mislim bi linux napokon isplivao na povrsinu...

2 0 hvala 0
14 godina
protjeran
tnakir kaže...

Kako ne.

Primjer prvi: imas n package managera. Za natirat neki paket da radi na drugoj distri trebas krv pisat.

Neistina. Imaš 3 najkorištenija paketa u 99% distribucija. Source, .rpm i .deb.

Source će raditi svugdje. .rpm mogu instalirati na svim distribucijama koje rade sa tim paketima, i naravno na debian based distribucijama bez problema.

Ta fama oko package managera je u biti pokrenuta od informatičkih neznalica. A i sloboda je ono što je prednost kod linux-a, a ne mana. Standardizacija se protivi načelima slobodnog software-a.

Za sve ostalo tu je windows i osx. Pa birajte.

( ˘͡ -˘͡)
14 godina
protjeran
tnakir kaže...

Ogroman je broj primjera. Da se to malo standardizira mislim bi linux napokon isplivao na povrsinu...

Ne vidim da to predstavlja problem na serverskim platformama. Onda nikome ne smeta ta tzv "fragmentacija". Onda je sloboda i besplatno dobrodošlo.

Kao što rekoh, stvar izbora.

( ˘͡ -˘͡)
14 godina
neaktivan

Ja mislim da nebi, ali eto ti TU za logicno razmisljanje. Linux ima mali milijun tehnickih problema proizaslih iz nestandardiziranosti ali najveci problem je ipak u marketingu. Evo moja zena, koja racunalo koristi iskljucivo za net, facebook i sl. je trazila da joj s novog laptopa skinem Suse i stavim Windowse. Pod Linuxom ima apsolutno istu proceduru za doci do onoga sto zeli, objasnio sam joj da je sigurna od gamadi, pokazao koliko je jednostavno, ali ne, ona hoce windowse jer je linux za genijalce.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...
tnakir kaže...

Kako ne.

Neistina. Imaš 3 najkorištenija paketa u 99% distribucija. Source, .rpm i .deb.

Source će raditi svugdje. .rpm mogu instalirati na svim distribucijama koje rade sa tim paketima, i naravno na debian based distribucijama bez problema.

Ta fama oko package managera je u biti pokrenuta od informatičkih neznalica. A i sloboda je ono što je prednost kod linux-a, a ne mana. Standardizacija se protivi načelima slobodnog software-a.

Za sve ostalo tu je windows i osx. Pa birajte.

ma daj, ima aplikacija koje rade/ne rade ovisno u GUI-ju a kamoli o distribuciji. ima ih koje ne rade na istim (imenom) distribucijama razlicitih releasea.

naravno da smatram da su svi ti nedostaci nista u usporedbi sa prednostima otvorenog softwarea.

14 godina
protjeran
BlueMax kaže...

ma daj, ima aplikacija koje rade/ne rade ovisno u GUI-ju a kamoli o distribuciji. ima ih koje ne rade na istim (imenom) distribucijama razlicitih releasea.

naravno da smatram da su svi ti nedostaci nista u usporedbi sa prednostima otvorenog softwarea.

To je isključivo stvar dependenciesa, a ne paketa. Ima istih primjera i u komercijalnim os-evima.

( ˘͡ -˘͡)
17 godina
Bypass kaže...
tnakir kaže...

Ne vidim da to predstavlja problem na serverskim platformama. Onda nikome ne smeta ta tzv "fragmentacija". Onda je sloboda i besplatno dobrodošlo.

Kao što rekoh, stvar izbora.

Mi na serverima guramo CentOS. Koristimo N komada softwarea koji je manje vise standardan za nasu bransu i standardni su za CentOS.

17 godina
neaktivan

Erm, vec je receno vise puta, nije bitno jesam li ja (ili ti) mijenjao source ili ne, vec je bitno da mogucnost postoji. Ako ne budem ja, postoji netko tko bude.

Hm, drugo mi nije jasno? Zasto bi netko isao instalirati .rpm pakete na Debian based distrama recimo? Ili vice versa? WTH?

Sve to lagano vec postaje stvar proslosti, takve stvari su najaktualnije bile pred par godina. Ne kazem da ih danas nema, ali ih ima malo. Gotovo svaki program, malo veci projekt, ima installere za sve "glavne" distre i package managere. Jedino da je u pitanju neki programcic iz Tunguzije od ~200 linija koda pa je dostupan samo source. Evo prvo mi na pamet pada Clementine, Firefox koji dolazi predkompajliran i samo se untara, spremi gdje zelis i spreman je za rad, VLC koji osim GNU/Linuxa podrzava i ostale OS-ove kao sto su FreeBSD, Solaris... itd. itd.

Da ne spominjem da su prakticki apsolutno svi programi bitni korisniku za rad dostupni ni manje ni vise nego u repozitorijima. Ja se ne sjecam kad sam zadnji put morao instalirati program, a da ga nije bilo u repozitorijima. To je bio neki specificni alat, brijem ArgoUML ili nesto takvo.

Drugo je ako su potrebni neki bas specificni programi kojih nema nigdje osim u sourceu. No, nitko tebi ne brani da napravis .deb ili .rpm paket za taj program da ga ubuduce drugi imaju, nije to neka nuklearna znanost, napravi se zacas. Na taj nacin funkcionira zajednica, a problem je sto ljudi na to nisu naviknuti, kad sebi nesto uspiju sloziti/instalirati (mozda iz sourcea), boli ih kita za dalje, jel postoji .deb ili .rpm paket ili ne, bas im se fućka. Naravno, krajnji korisnici ne bi o tako necemu trebali niti razmisljati, ali to je problem i kod nas naprednijih korisnika od kojih su neki mozda i programeri, neki su sysadmini itd. Niti mi to ne radimo. Lakse nam je reci: ukucaj ./configure pa onda make && make install nego utrositi 2 min da napravimo paket koji ce se instalirati jednim klikom.

UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity.

2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice