Stallman sretan što nema Jobsa

poruka: 377
|
čitano: 47.923
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stallman sretan što nema Jobsa".
16 godina
neaktivan

Jadna je ona sloboda za koju se ovaj fašista bori.

Moj PC  
2 2 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Stallman sretan što nema Jobsa
microman kaže...

Ne pričam gluposti, pričam na temelju onoga što piše u njegovom blogu. Kao što rekoh standardni primjerak Egocentričnog Programera, ništa više ništa manje.

Uspoređivati Stallmana i Steva Jobsa je potpuno nebulozno. Dok su sa jedne strane Steve i Wozniak osnivali tvrtku defakto iz garaže i u nju uložili onaj zadnji kapital kojeg su imali, te tako zaposlili tisuče i tisuče ljudi i tako indirektno hranio želuce tih ljudi, sa druge strane Stallman je zadubljen u svoje kodove, a koliko sam čuo Hakiranje mu nije strano. Dakle uspoređivati nekog ko iza sebe ima tvrtku koja je na vrhu IT branše i nekog tko iza sebe ima samo podužu bradu i dugi jezik je totalno nebulozno. Još bi nekako prihvatio da se je to našo komentirati sam Gates, al nekim čudom sam Gates je izjavio kako je svjet izgubio velikog vizionara,itd,itd... No na ovom forumu očito postoje višestruki genijalci koji bi sve to mnogo lakše i bolje napravili. E pa šta čekate osnujte tvrtku i napravite to što su Jobs i Wozniak napravili od Apple-a.

Pa Jobs je bio egocentrični menadžer koji je imao samo zaradu na pameti, radeći precjenjene uređaje (namjerno). To je svima jasno. Ako si pročitao onaj članak o njemu na bugu jasno ti je to. A možda si i znao od prije.

Stallman je zaslužan indirektno i direktno što  ~70% svjetskih servera pogoni besplatni operacijski sustav, sa hrpom besplatnih i opensource alata. Ali to je nebitno, bitno je imati tvrtku.

Vidim opet se sudi po izgledu. Da je u odijelu, zvučalo bi ozbiljnije?

Naravno ti bi sve prihvatio za koje znaš da su monopolisti, ili oni koji od svojih proizvoda zarađuju miljarde. Zato jer Stallman ne zarađuje miljarde, njegovo mišljenje nije bitno. To što je njegovo razmišljanje donijelo revoluciju na drugoj strani branše je sasvim nebitno. Bitan je novac i koliko ga imaš, zar ne? Onda si bitan.

Da ti onda pokažem jedan primjer:

Jobs je uzeo jednu verziju Unix-a, zatvorio je i kasnije nakon razvijanja je nazvao OSX. I rekao: Ovo je moje. Upravo onaj open source kojeg Stallman zagovara.

Dok recimo Torvalds je uzeo unix i napravio GNU/Linux, ostavio ga open source i rekao: "Ovo je naše".

Na kraju krajeva, koga briga što su Jobs i Wozniak osnovali tvrtku koja tako dobro posluje. Jedino je bitno "ponašanje" takve tvrtke, a to isto smo imali prilike čitati zadnjih par godina. Sumirano: odvratno neokapitalističko ponašanje, sa naglaskom na patentni terorizam, iskorištavanje jeftine radne snage i zaluđivanja masa. I to ne možeš protuargumentirati pa ni da se na glavu postaviš.

Moja mater te traži
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Pa Jobs je bio egocentrični menadžer koji je imao samo zaradu na pameti, radeći precjenjene uređaje (namjerno). To je svima jasno. Ako si pročitao onaj članak o njemu na bugu jasno ti je to. A možda si i znao od prije.

Stallman je zaslužan indirektno i direktno što  ~70% svjetskih servera pogoni besplatni operacijski sustav, sa hrpom besplatnih i opensource alata. Ali to je nebitno, bitno je imati tvrtku.

Naravno ti bi sve prihvatio za koje znaš da su monopolisti, ili oni koji od svojih proizvoda zarađuju miljarde. Zato jer Stallman ne zarađuje miljarde, njegovo mišljenje nije bitno. To što je njegovo razmišljanje donijelo revoluciju na drugoj strani branše je sasvim nebitno. Bitan je novac i koliko ga imaš, zar ne? Onda si bitan.

Jobs je uzeo jednu verziju Unix-a, zatvorio je i kasnije nakon razvijanja je nazvao OSX. I rekao: Ovo je moje. Upravo onaj open source kojeg Stallman zagovara.

Dok recimo Torvalds je uzeo unix i napravio GNU/Linux, ostavio ga open source i rekao: "Ovo je naše".

Na kraju krajeva, koga briga što su Jobs i Wozniak osnovali tvrtku koja tako dobro posluje. Jedino je bitno "ponašanje" takve tvrtke, a to isto smo imali prilike čitati zadnjih par godina. Sumirano: odvratno neokapitalističko ponašanje, sa naglaskom na patentni terorizam, iskorištavanje jeftine radne snage i zaluđivanja masa. I to ne možeš protuargumentirati pa ni da se na glavu postaviš.

previše gledaš Star Trek. Nema đabe ni u stare babe, a kamoli programi za koje firme u konačnici plačaju programere. To je jedna najobičnija utopija...

I ne ne sudim po izgledu, Wozniak isto nema najupadljiviji izgled, al za razligu od ovog je i nekaj napravio i doprinio društvu.

I'll be back
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 11:00 (microman).
15 godina
neaktivan

Jobs je (slično kao i Gates) od računala napravio nešto opće i univerzalno, nešto što koriste sredovječne žene, djeca, svi i svugdje. Inicijalno je Gates 90ih vukao s PC platformom, ali i Jobs je uspio napraviti sljedeći korak šireći granice računarstva u smjeru mobilnih uređaja razne vrste. Možda su smartphoneovi postojali i prije iPhonea (možda čak i jednako dobri), ali ih je koristila manjina, isto kao što je i osobna računala imao mali broj korisnika prije nego je Microsoft uspio doći i do zadnjeg kutka svijeta. Naravno da su i Microsoft i Apple zaradili na tome, dobrodošli u odrasli svijet, ali je činjenica kako su uspjeli popularizirazi tehnologiju, uvesti je u svakodnevni život i time promijeniti svakodnevni život velikog broja korisnika. Stallman i slični su zagriženi u svoje fiksne ideje koje mogu biti manje, više ili nikako prihvatljive, ali iz perspektive običnog korisnika su apsolutno nezanimljive i nevažne. 

3 1 hvala 0
17 godina
jpelko2 kaže...
Ova njegova izjava je isto kao i da židovi sad kažu ajde svi u drugi svjetski rat i logore da se naučite kako se onda živjelo i onda se poslij elita koja je sve prošla.Pa pogledajte kak lik izgleda.

Sigurno nije lijep kao ti i nema uspjeha s zenama pooput tebe...

...ali ako smo prezivjeli Hitlera i Staljina, prezivjet cemo i njega

...unatoc izgledu

Intel i5 750 @3.8; GA P55 UD3; Kingmax 4 Gb 1600 Mhz; Gigabyte 6950 2 Gb; Hdd Samsung F3 1 Tb X 2 i F4 2 Tb
14 godina
protjeran
microman kaže...

previše gledaš Star Trek. Nema đabe ni u stare babe, a kamoli programi za koje firme u konačnici plačaju programere. To je jedna najobičnija utopija...

I ne ne sudim po izgledu, Wozniak isto nema najupadljiviji izgled, al za razligu od ovog je i nekaj napravio i doprinio društvu.

Ti previe gluposti pišeš jer ne vidiš kroz apple maglu u svojim očima. Tvoj fanboyizam je nažalost poznat na ovom forumu, ali nećemo u osobne stavke.

Dakle Stallman koji je politički aktivist slobodnog softwara nije ništa doprinio društvu. To može reći tko uopće nema pojma o čemu govori.

S tobom je rasprava gotova za mene jer a) Nemaš pojma o čemu govoriš b) Imaš psihološku prepreku gore navedenu. Kad ćeš gledati stvati kako jesu, sa malo znanja, nastavit ćemo raspravljati.

Moja mater te traži
17 godina
neaktivan

Kao što rekoh "Boli me briga za njega" Baš mi je svejedno kaj ga više nema. 

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
microman kaže...
Bypass kaže...

Free Software Foundation (FSF), koju je osnovao Stallman i čiji je predsjednik, jasno se zalaže za razlučivanje što bi to trebao biti "free software":

1) sloboda korištenja softvera na način na koji god to korisnik želi

2) sloboda modificiranja softvera kako god to korisnik želi

3) sloboda dijeljenja tog softvera s drugima

4) sloboda distributiranja tih modifikacija drugima

To je ona poznata "Free as in freedom, not free as in beer." fiozofija. I sam Stallman u svojim izjavama jasno govori kako nema ništa protiv toga da netko prodaje "free software", zašto pobogu ne? Po njemu to nisu stvari koje se isključuju, a praksa je pokazala da to doista i može funkcionirati tako.

Dodao bih još samo jednu Stallmanovu izjavu: "Nearly all open source software is free software. The two terms describe almost the same category of software, but they stand for views based on fundamentally different values. Open source is a development methodology; free software is a social movement.", u kojoj je ocrtana razlika između pojmova "open source" i "free software", i iskreno se nadam da smo time zaključili što Stallmanov "free" znači.

U konačnici... Glavna razlika između Jobsa (u filozofskom smislu) je ta što je Jobs vjerovao u patentni sustav i stavljanje proizvoda u točno određene okvire prema korisnicima, dok se Stallman svim mogućim sredstvima bori protiv toga. Drugim riječima: filozofija zatvaranja i zaglupljivanja naspram slobode i učenja. Praktični primjer iz života? Ako ste jailbreakali Appleove proizvode samim tim činom ste i podržali Stallmanove ideje, a ako ste te uređaje koristili jedino s mogućnostima koje su vam dostupne out-of-box onda očito više preferirate Jobsov način razmišljanja. Vidi vraga, jel? ;]

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
15 godina
neaktivan

Ne slažem se potpuno ni sa filozofijom od Jobsa niti sa filozofijom od bradonje, nekako mi bi najbolja bila sredina između toga...

ali postoje tu dvije stvari:

prva je stvar što bradonja ne razumije da postoje ljudi koji misle drugačije od njega i koji imaju neke druge poglede na računarstvo. Po onome citatu se može naslutiti da u slučaju kad bi bradonja na neki način dobio vlast da radi što želi, on bi ukinuo sve što nije njemu po volji bez obzira što netko preferira to nešto drugo. Vjerujem da je kroz povijest već bilo takvih situacija, tipa kad netko kaže: pa vidiš, ovo kako ja mislim je superkul i nećemo dozvolit ovo i ono, ali eto nema veze ako ti misliš drugačije, bit će kako ja kažem i gotovo.

druga stvar je što, po mom mišljenju, nitko nije dužan za svoj software izdavati kod ili ga dijelit đaba. Prvi ja, a vjerujem i 99% ljudi na forumu, kad bi napisali neki genijalan software koji nije nimalo trivijalan i u koji smo uložili puno vremena da bi ga prodavali. Što su ljudi s foruma i prije naveli, a neki ovdje ne mogu to shvatiti, ništa nije besplatno i svoj rad treba cijenit. Nimalo ne zamjeram microsoftu što naplaćuje windows. Na svakom računalu imam originalan windows ito samo iz razloga što mi je bolji za rad nego drugi OS-ovi. Programsko ili računalno inženjerstvo je profesija kao i svaka druga i dug je put da se ovlada potrebnim znanjima, pa vjerujem da se na kraju uloženo znanje, trud i vrijeme treba i naplatiti. Na kraju krajeva ne vidimo ni pekara da đaba daje kruh, a puno nam je potrebniji za život od softwarea.

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran

mrjimmypage - Vidi post od vlade iznad tvojeg.

Moja mater te traži

0 0 hvala 0
16 godina

Gnjusne li izjave! Kao i obično shvatio je da ga nitko nikad ne bi ništa pitao pa pokušava populizmom. Nema nijednog modernog vizionara/člana uprave vodećih IT firmi koji se Jobsu nije zahvalio na tome što je učinio za IT svijet. Stallman je jednostavno zavidan jer on svoje vizije nije uspio ostvariti, a usput je uspio prilično zastraniti na svom putu od onih osnovnih početaka. Jobsove vizije su zahvaljujući perfekcionizmu i poznavanju želja i psihologije ljudi uspijevale. Stallman, s druge strane, nikad nije shvaćao business i njegov je svijet - svijet kodiranja u kojem je on bog :-)

Einsteine, da ti olakšam teoriju: samo za svemir postoji vjerojatnost da nije bezgraničan
Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina
vlad0 kaže...

Free Software Foundation (FSF), koju je osnovao Stallman i čiji je predsjednik, jasno se zalaže za razlučivanje što bi to trebao biti "free software":

To je ona poznata "Free as in freedom, not free as in beer." fiozofija. I sam Stallman u svojim izjavama jasno govori kako nema ništa protiv toga da netko prodaje "free software", zašto pobogu ne? Po njemu to nisu stvari koje se isključuju, a praksa je pokazala da to doista i može funkcionirati tako.

Dodao bih još samo jednu Stallmanovu izjavu: "Nearly all open source software is free software. The two terms describe almost the same category of software, but they stand for views based on fundamentally different values. Open source is a development methodology; free software is a social movement.", u kojoj je ocrtana razlika između pojmova "open source" i "free software", i iskreno se nadam da smo time zaključili što Stallmanov "free" znači.

U konačnici... Glavna razlika između Jobsa (u filozofskom smislu) je ta što je Jobs vjerovao u patentni sustav i stavljanje proizvoda u točno određene okvire prema korisnicima, dok se Stallman svim mogućim sredstvima bori protiv toga. Drugim riječima: filozofija zatvaranja i zaglupljivanja naspram slobode i učenja. Praktični primjer iz života? Ako ste jailbreakali Appleove proizvode samim tim činom ste i podržali Stallmanove ideje, a ako ste te uređaje koristili jedino s mogućnostima koje su vam dostupne out-of-box onda očito više preferirate Jobsov način razmišljanja. Vidi vraga, jel? ;]

Odista, ja kao krajni korisnik softvera ne vidim nista lose u Stallmanovim nacelima te kao krajni korisnik ne mogu biti protiv njih...

ZA Stallmana!

\o/

Intel i5 750 @3.8; GA P55 UD3; Kingmax 4 Gb 1600 Mhz; Gigabyte 6950 2 Gb; Hdd Samsung F3 1 Tb X 2 i F4 2 Tb
16 godina
neaktivan

O pokojniku sve najbolje. Licno ne koristim Apple proizvode, ali covjek je prozivio svoj san (ili je barem tako izgledalo). Ja se samo mogu nadati da cu, ako nista, raditi posao koji volim, a ne koji moram i tu mu iskreno zavidim. A sto se tice GNU man-a, danas i djeca znaju da je bilo kakav PR, dobar PR. Ocit primjer su selebsi. :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

1) ovo je uredu

2) da netko modificira software kako želi on treba biti otvoren. Npr. ja smislim neki kvalitetan software kojeg nitko drugi nema, ja ne bi dao otvoren kod iz razloga što je to moje autorsko djelo i ne moram to učiniti. Naći će se neki pametnjaković, prepisat će moj kod i izdat program pod svojim imenom il nešto slično. A na kraju krajeva pisanje softwarea je moja profesija od koje očekujem da će me prehranit

3) tko hoće software nek ga kupi

4) ne radi bez ovog drugog

edit: ovo gore vrijedi za kvalitetan software koji hoćeš prodavat. Naravno da treba podvuć granicu pa vidit šta vrijedi novaca, šta ne vrijedi

Super bi bilo kad bi ja napisao superkul software i on bio otvoren i ljudi ga koristili kako treba, ali to se neće dogodit. Doć će netko i maznut će ideju, zlorabit će ideju, nemamtipojma šta. Ovo gore što piše je utopijsko i sumnjam da će ikad potpuno zaživit. A hajmo reć i da zaživi, tko će bit programer ako se može nać bilo tko i radit šta god hoće sa tvojim autorskim radom, a i tko bi plaćao programere?

S druge strane ne gleda se upotrebljivost. Neke stvari nećeš ostavljat otvorene iz sigurnosnih razloga. Kad bi sve bilo ovako otvoreno i superkul kako ovaj hoće, tad bi došlo do nereda i svak bi radio kako mu dođe.

Iz kojeg razloga Linux nikako da pretekne windows? Fali mu dosta stvari koje ljudima služe i koje dobro rade na windowsu, a ne rade na linuxu. Što je dobro treba i platit

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2011 11:59 (mrjimmypage).
16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

I koliko ljudi zapošljava taj FSF?

A ovo ostalo je kao što vec rekoh UTOPIJA iz STAR TREK-a.

I'll be back
14 godina
protjeran
mrjimmypage kaže...

1) ovo je uredu

2) da netko modificira software kako želi on treba biti otvoren. Npr. ja smislim neki kvalitetan software kojeg nitko drugi nema, ja ne bi dao otvoren kod iz razloga što je to moje autorsko djelo i ne moram to učiniti. Naći će se neki pametnjaković, prepisat će moj kod i izdat program pod svojim imenom il nešto slično. A na kraju krajeva pisanje softwarea je moja profesija od koje očekujem da će me prehranit

3) tko hoće software nek ga kupi

4) ne radi bez ovog drugog

Super bi bilo kad bi ja napisao superkul software i on bio otvoren i ljudi ga koristili kako treba, ali to se neće dogodit. Doć će netko i maznut će ideju, zlorabit će ideju, nemamtipojma šta. Ovo gore što piše je utopijsko i sumnjam da će ikad potpuno zaživit. A hajmo reć i da zaživi, tko će bit programer ako se može nać bilo tko i radit šta god hoće sa tvojim autorskim radom, a i tko bi plaćao programere?

S druge strane ne gleda se upotrebljivost. Neke stvari nećeš ostavljat otvorene iz sigurnosnih razloga. Kad bi sve bilo ovako otvoreno i superkul kako ovaj hoće, tad bi došlo do nereda i svak bi radio kako mu dođe.

Iz kojeg razloga Linux nikako da pretekne windows? Fali mu dosta stvari koje ljudima služe i koje dobro rade na windowsu, a ne rade na linuxu. Što je dobro treba i platit

Imaš brdo opensource primjera koji su komercijalni pa firme ne propadaju zbog toga(mogu ti dati tonu primjera). I postoje zaštite tog istog proizvoda. Jedna od njih je uvijek biti bolji od konkurencije. To što si ti napravio software koji je zatvoreni isto tako ne znači da ne može biti pokraden. To je velika zabluda koja vlada među programerima. Ako se nešto želi ukrasti, ukrast će se na ovaj ili onaj način. Ni jedan software nije siguran od toga.

[bold] Ovo zadnje je čista zabluda. Ne razlikuješ monopol od kvalitete. Protuprimjer: Zašto windowsi nisu na svim svjetskim serverima? Pa ako su tako dobri jer ih treba platiti onda bi valjda i dominirali u tom području.

Ja koristim linux i apsolutno mi je dovoljan za sve što radim, i takva izjava da bi dobio nešto dobro da to trebam platiti ne stoji ni približno, ali tvoju izjavu uzimam sa mišljenjem da nikada nisi ozbiljno radio na linuxu.

Moja mater te traži
14 godina
protjeran
microman kaže...

A ovo ostalo je kao što vec rekoh UTOPIJA iz STAR TREK-a.

Koliko ljudi zapošljavaju volonterske organizacije. To je ekvivalent tvojem pitanju. Ili još bolje, koliko ljudi zapošljava neka ideja.

Ponavljam, ne piši gluposti o onom o čemu nemaš pojma ili ne razumiješ.

Moja mater te traži
16 godina
neaktivan

Kad ste toliko za bespatan software javi te se ovom noobu sa vijesti i pridružite se dobrotvornom radu u korist naše zajednice.

No svaki iole pametan,talentiran i normalan programer će svoj mukotrpno urađen proizvod zaštititi i unovčit, kako bi imao od čega prehranti sebe(a neki i svoju obitelj)  

I'll be back
Moj PC  
1 2 hvala 1
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Koliko ljudi zapošljavaju volonterske organizacije. To je ekvivalent tvojem pitanju. Ili još bolje, koliko ljudi zapošljava neka ideja.

Ponavljam, ne piši gluposti o onom o čemu nemaš pojma ili ne razumiješ.

Pa eto živi ti od volanterskog sranja. Dal će ti to donjet pare za prehranit se, dal će to donjet programeru pare za prehranit se?

I'll be back
17 godina
neaktivan

TOTALNA GLUPOST, Volim linux, al se nezelim svaki dan boriti s kodom, da je Stallman napravio iti malo boli iskorak u smejru upotrebljivosto softvare, mogao je i on imati svoj apple a ovake se ko pijan drzi koda i misli da nitko drugi nema veze. Neki od nas zive u 21 stoljecu

e.......

2 1 hvala 0
16 godina
Bypass kaže...

Ja koristim linux i apsolutno mi je dovoljan za sve što radim, i takva izjava da bi dobio nešto dobro da to trebam platiti ne stoji ni približno, ali tvoju izjavu uzimam sa mišljenjem da nikada nisi ozbiljno radio na linuxu.

Velikoj većini ljudi Linux je dovoljan za rad no uslijed problematičnosti standardizacije (naravno potaknute od MS-a) podilazi se rješenjima koja će svugdje raditi na isti način bez potrebe za dodatnom edukacijom ili bilo kakvim dodatnim trošenjem vremena (=novaca) na prilagođavanje korisnika/zaposlenika. Npr. kada mijenjaš tip automobila, želiš da ti proces prilagodbe protekne u najkraćem i najbezbolnijem roku.

[bold] ozbiljan rad ti znači da korisnika računala uvlačiš u ono što ga ne zanima a to je kako i zašto taj ozbiljan alat radi. Korisnik želi najbolje iskustvo i svaka sekunda potrošena na učenje/proučavanje nečeg drugog osim predmeta interesa za korisnika je izgubljena. Ako je tvoj posao/užitak Linux ili SW onda ti taj proces učenja nećeš doživjeti izgubljenim dok će bilotko tko ima drugačije zanimanje/želje taj proces doživjeti kao nepotreban i skup proces.

Einsteine, da ti olakšam teoriju: samo za svemir postoji vjerojatnost da nije bezgraničan
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Imaš brdo opensource primjera koji su komercijalni pa firme ne propadaju zbog toga(mogu ti dati tonu primjera). I postoje zaštite tog istog proizvoda. Jedna od njih je uvijek biti bolji od konkurencije. To što si ti napravio software koji je zatvoreni isto tako ne znači da ne može biti pokraden. To je velika zabluda koja vlada među programerima. Ako se nešto želi ukrasti, ukrast će se na ovaj ili onaj način. Ni jedan software nije siguran od toga.

Ovo zadnje je čista zabluda. Ne razlikuješ monopol od kvalitete. Protuprimjer: Zašto windowsi nisu na svim svjetskim serverima? Pa ako su tako dobri jer ih treba platiti onda bi valjda i dominirali u tom području.

hajmo po redu

Ne razumiješ šta se može usporedit, šta ne može. Ali hajde, predpostavimo da si mislio da je linux ili bilo tko drugi ne može stići windows zato što microsoft ima monopol. Da je dovoljno dobro moglo bi. Eto na prvom mjestu ti serveri koje toliko spominješ. Vjerujem da si statistiku bezveze izvalio iz glave, ali također mislim da je windows u slabijoj poziciji što se tiče servera. Također vidiš li šta je bilo sa symbianom na mobilnim uređajima. Pred nekoliko godina nitko im ništa nije mogao i onda su jednostavno došli bolji proizvodi i eto ti sad symbiana.

nadalje, pazi kako pišeš, jer sad ja tebe mogu pitat zašto ne windowsi nisu na svim serverima... ali hajde opet... nisam baš znalac što se toga tiče pa ću predpostavit da je iz nekog razloga linux ili šta već bolji za servere od windowsa. Ali koliko je na svijetu servera, a koliko je običnih korisničkih računala. Samo vidi podatke koliko windowsi bolje stoje od bilo kojeg drugog OS-a općenito. evo link: http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

Da bi nešto bilo dobro, najčešće to moraš i platit. Uzmi primjer od bilo gdje. Evo npr. adobeov CS. Nema mu ravnog alata. AutoCAD isto tako... npr. kod auta, nije bezveze BMW skuplji od Dacie i tako dalje...

E sad, ovo zadnje... pa Adobe CS ne radi na linuxu! AutoCAD ne radi na linuxu. Da ti ne pričam o igricama za linux. Reci mi kako će se programer za iOS koristiti linuxom? Jednostavno za windows postoje puno bolji alati za rad i to je tako... Osobno koristim i linux i OSX i windows, ali iz nekog razloga sam najviše na windowsu

16 godina
neaktivan

Evo šta se dogodi Kyle-u iz Southparka kad ne pročita "Terms and Conditions"

http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s15e01-humancentipad

http://av-gurus.blogspot.com/

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
microman kaže...

No na ovom forumu očito postoje višestruki genijalci koji bi sve to mnogo lakše i bolje napravili. E pa šta čekate osnujte tvrtku i napravite to što su Jobs i Wozniak napravili od Apple-a.

Mozda bas zato sto se slazu sa Stallmanom ne zele ni pokusati osnovati novi Apple ili Microsoft. Ti bi da ti se oni dokazuju na korporativnom terenu, jer si bez korporacije iza sebe nitko i nista?

microman kaže...

Jako malo. FSF broji 10-ak zaposlenika, a ostali su volonteri koji zaraduju za zivot uglavnom radeci za druge kompanije.

microman kaže...

Kad ste toliko za bespatan software javi te se ovom noobu sa vijesti i pridružite se dobrotvornom radu u korist naše zajednice.

No svaki iole pametan,talentiran i normalan programer će svoj mukotrpno urađen proizvod zaštititi i unovčit, kako bi imao od čega prehranti sebe(a neki i svoju obitelj)  

Free as in "freedom", not as in "free beer". FSF se ne zalaze za besplatan software, nego za software bez ogranicenja, u kojem korisnik moze nesto doraditi ako mu se bas prohtje i ako ima znanja. Ciji je programski kôd javno dostupan tako da se korisnik moze uvjeriti da mu software koji koristi ne radi nesto iza leda.

Sto mislis cemu sluzi popis sastojaka na prehrambenim proizvodima koje kupujes? Bas zato da mozes provjeriti sto tocno kupujes.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
14 godina
protjeran
mrjimmypage kaže...

hajmo po redu

Ne razumiješ šta se može usporedit, šta ne može. Ali hajde, predpostavimo da si mislio da je linux ili bilo tko drugi ne može stići windows zato što microsoft ima monopol. Da je dovoljno dobro moglo bi. Eto na prvom mjestu ti serveri koje toliko spominješ. Vjerujem da si statistiku bezveze izvalio iz glave, ali također mislim da je windows u slabijoj poziciji što se tiče servera. Također vidiš li šta je bilo sa symbianom na mobilnim uređajima. Pred nekoliko godina nitko im ništa nije mogao i onda su jednostavno došli bolji proizvodi i eto ti sad symbiana.

nadalje, pazi kako pišeš, jer sad ja tebe mogu pitat zašto ne windowsi nisu na svim serverima... ali hajde opet... nisam baš znalac što se toga tiče pa ću predpostavit da je iz nekog razloga linux ili šta već bolji za servere od windowsa. Ali koliko je na svijetu servera, a koliko je običnih korisničkih računala. Samo vidi podatke koliko windowsi bolje stoje od bilo kojeg drugog OS-a općenito. evo link: http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

Da bi nešto bilo dobro, najčešće to moraš i platit. Uzmi primjer od bilo gdje. Evo npr. adobeov CS. Nema mu ravnog alata. AutoCAD isto tako... npr. kod auta, nije bezveze BMW skuplji od Dacie i tako dalje...

E sad, ovo zadnje... pa Adobe CS ne radi na linuxu! AutoCAD ne radi na linuxu. Da ti ne pričam o igricama za linux. Reci mi kako će se programer za iOS koristiti linuxom? Jednostavno za windows postoje puno bolji alati za rad i to je tako... Osobno koristim i linux i OSX i windows, ali iz nekog razloga sam najviše na windowsu

Nisam statistiku uzeo bezveze iz glave, nego je tako već jako dugo vremena, s time da je 99% superračunala na *nix-u. Sa desktop verzijama i statistikama se nikad nisam slagao, jer to je naprosto teže izvući i nemoguće je dobiti točnu statistiku. Ali da windows dominira ogromnim brojem, to je istina. Upravo zbog onog monopola ranije spomenutog, ali tko prvi njegova djevojka kako se kaže, a windowsi jesu bili prvi što se tiče dostupnosti široj masi, pa tako su se i proizvođači ponašali. Dok s druge strane vladine kompanije, vojska i slično u većini zapadnih zemalja koristi *nix sustave. Dakle to govori nešto o windowsima. Razmisli.

Nema ravnog alata, ni adobeovom CS-u, a ni autocadu. Ali to nije sve što se može raditi sa računalima. Da ne govorim o igricama koje spadaju u konzumerizam.

Programer za iOS će se vrlo lako koristiti linux-om jer su slični na jako puno polja. Puno lakše će ga koristiti nego win korisnik.

Koristim i ja windows i linux, ali sam na linuxu doslovno 99,999% vremena jer mi ima daleko bolje alate za rad koji meni koriste. Pa si ti misli.

Moja mater te traži
17 godina
Bypass kaže...

Nisam statistiku uzeo bezveze iz glave, nego je tako već jako dugo vremena, s time da je 99% superračunala na *nix-u. Sa desktop verzijama i statistikama se nikad nisam slagao, jer to je naprosto teže izvući i nemoguće je dobiti točnu statistiku. Ali da windows dominira ogromnim brojem, to je istina. Upravo zbog onog monopola ranije spomenutog, ali tko prvi njegova djevojka kako se kaže, a windowsi jesu bili prvi što se tiče dostupnosti široj masi, pa tako su se i proizvođači ponašali. Dok s druge strane vladine kompanije, vojska i slično u većini zapadnih zemalja koristi *nix sustave. Dakle to govori nešto o windowsima. Razmisli.

Nema ravnog alata, ni adobeovom CS-u, a ni autocadu. Ali to nije sve što se može raditi sa računalima. Da ne govorim o igricama koje spadaju u konzumerizam.

Programer za iOS će se vrlo lako koristiti linux-om jer su slični na jako puno polja. Puno lakše će ga koristiti nego win korisnik.

Koristim i ja windows i linux, ali sam na linuxu doslovno 99,999% vremena jer mi ima daleko bolje alate za rad koji meni koriste. Pa si ti misli.

Jel se da Linux klokat dobro?

14 godina
protjeran
Kant kaže...

Samo ako imaš dovoljno tekućeg dušika.

Moja mater te traži
16 godina
neaktivan
Kant kaže...

Bolje nego Sandy Bridge, pa si sad ti misli. LOL

I'll be back
16 godina
neaktivan
Kant kaže...
Bypass kaže...

...

Ako ti treba složim ti neku skriptu da ti ubrzati sistemski sat {#}

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
15 godina
neaktivan
mrjimmypage kaže...
Da bi nešto bilo dobro, najčešće to moraš i platit.

Ne, da bi nesto bilo dobro trebas skupinu strucnjaka. Strucnjaci najcesce ne rade besplatno nego za novac (u ovom slucaju ti mislis na zaradu od prodaje softwarea). No sto ako ti strucnjaci zaraduju, ali ne izravno od prodaje softwarea? Na Linuxu rade brojni strucnjaci iz Intela, AMD-a, Applea, IBM-a, Red Hata, Oraclea, Siemensa, Nokie i jos brojnih drugih kojih se sada ne mogu sjetiti...

mrjimmypage kaže...
E sad, ovo zadnje... pa Adobe CS ne radi na linuxu!

Imas GIMP, a imas i WINE ako ti je Photoshop toliko prirastao srcu. Problem nedostatka odredenog komercijalnog softwera na Linuxu nije povezan niti sa kvalitetom Linuxa niti sa kvalitetom Windowsa, nego sa rasirenoscu platforme. Vise ljudi koristi Windows = vise ljudi ce koristiti Windows verziju Photoshopa.

mrjimmypage kaže...
AutoCAD ne radi na linuxu.

Ne radi AutoCAD, ali postoje mnogi visoko specijalizirani alati koje su razne kompanije razvile za svoje Linux i Unix radne stanice. Jedan od primjera:

http://en.wikipedia.org/wiki/BRL-CAD

mrjimmypage kaže...
Da ti ne pričam o igricama za linux.

Igrama, ne igricama. Igrica na Linuxu ima i vise nego dovoljno, igre su te koje nedostaju. Problem igara je usko povezan sa problemom grafickih drivera na linuxu kao i sa (pogresnom) idejom da Linux korisnici ne bi platili za igru.

mrjimmypage kaže...
Reci mi kako će se programer za iOS koristiti linuxom?

Zapravo, vrlo vjerojatno lakse nego Windowsima ako uzmemo u obzir slicnosti iOS-a i Linuxa.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice