Slika digitalna, mane još vidljivije

poruka: 140
|
čitano: 22.541
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Slika digitalna, mane još vidljivije".
15 godina
neaktivan
RE: Slika digitalna, mane još vidljivije
apoteka kaže...
sardax kaže...
Bas to Mirko, ni meni nije jasno zasto to ne rade.... bar im to nebi bio problem. Valjda ce se nesto promijeniti nabijem ih.

nece zbog "babe sta ima staru cb 4:3 televiziju"

Baš to, zbog onih 72 babe sa starim TV-om, iako bi njoj bilo potpuno svejedno dok mi sa 16:9 TV-om ne možemo ništa s takvim signalom osim da ih steramo u 3pm i odemo na internet i skidamo serije i filmove jer su ove na TV-u negledljive. To je i jedan od razloga što sam prestao zadnjih par mjeseci uopće gledati TV, nije mi nikakav užitak gledati TV sa crnim rubovima od 15 cm sa svih strana.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.10.2010 12:31 (Mirko935).
14 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...

Baš to, zbog onih 72 babe sa starim TV-om, iako bi njoj bilo potpuno svejedno dok mi sa 16:9 TV-om ne možemo ništa s takvim signalom osim da ih steramo u 3pm i odemo na internet i skidamo serije i filmove jer su ove na TV-u negledljive. To je i jedan od razloga što sam prestao zadnjih par mjeseci uopće gledati TV, nije mi nikakav užitak gledati TV sa crnim rubovima od 15 cm sa svih strana.

je, ja gledan samo sport

eventualno knjaza ili stefana Cool

dobro rjesenje je 14:9 format sta iman na pc tuneru

malo prosiri sliku, al je gledljiva

isto to koristin za starije serije u 4:3

a mislim da bi triba svaki novi lcd tv to imat

baren lg ima

ubio si sve moje ljude
17 godina

Citam komentare, ne samo tu nego i na drugim forumima, i svi koji komentiraju zaboravljaju jednu bitnu cinjenicu, zapravo dvije cinjenice.

Prva: Vi niste reprezentativan profil ljudi koji gledaju tv, vecina onih koji komentiraju su ipak novijih godista i relativno se razumiju u tehnologiju pa ste si zato i kupili lcd/plazmu; ali vi ste manjina, jer efektivno, dovoljno je samo saznati koliko je dvb-t uredaja kupljeno, koliko je kupona iskoristeno i lako se dode do podatka koliko imamo crt tv-a. Na stranu to sto ima i dosta onih koji su kupili lcd/plazmu bez dvb-t tunera (najvise se tv-a kupuje kada su svjetska prvenstva u nogometu itd.)

Druga: Ruku na srce, ali zar doista mislite da ljudi imalu love za kupovinu novog tv-a? Pod ljudima mislim na one koji rade, a ne primaju placu ili im je dovoljna za prezivljavanje. Ako niste znali, kriza je i novi tv sigurno nije prioritet nekoj obitelji koja skoluje u prosjeku dvoje djece. Cijena je bitna, zato je odluceno da se ide na mpeg2.

Bit ce zanimljivo vidjeti sto ce se dogoditi kada pocne emitiranje u 16:9.

13 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da sada idem kupovati TV ne bih uzeo full hd, nema smisla. Popustio sam pod argumentom da je to "kupnja za budućnost", kao i o 4-jezgreni procesor, samo ta budućnost kod nas nikako da dođe.

Moj PC  
2 2 hvala 0
17 godina

Pozdrav svima!

Odavno sam odustao od nerviranja i komentiranja današnje situacije

glede HD signala te omjera slike. Objašnjavanje susjedima, svojima,

onima koji ne razumiju tehnologiju uopće.... (nije da sam neki freak)...

U svakom slučaju tko od nas ovdje nije iskreno razočaran razvojem situacije

glede omjera slike a HD signala barem lokalnih televizija da ne govorim (SF je blagi opis za siutuaciju)......

Ja ću doskora zamijeniti svoj CRT (55 cm ----- je, je , ima još toga) i staviti

cca 3000 kn HD READY LCD, puknut HDMI kabel do kompa , te lijepo gledati

720 p sadržaj nabavljen bilo preko javnih ili privatnih kanala...sve se razumijemo  ....

Naravno, ovo tek ukoliko se financijska situacija doskora poboljša kako to

dobro zaključuje kilkenny...........

Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Katana kaže...

Slučajnost?

LOL

...Smijeh

Zato na BOL Forumu postoje tema Vijesti by forumašixD

i want u ugly i want u disease i want you everything as long as is free i want your love love love love i want your lovexD
17 godina
neaktivan

Na jednom forumu pokusal sam malo pojasnit tehnicki dio DVB-Ta ali ljudi ne kuze. Ajde nek mi neko lijepo objasni kako je moguce 5 litri vode det u litreni kanistar? Voda nije bas dobar primjer jer nije stlaciva ali to je tu tek radi onog vica o japancima.

Sto ocu rec. Sirina kanala je nekih 6 - 7MHz tako da DVB-T moze zivjeti zajedno sa analognim signalom. U najboljem slucaju ako se koristi single side band (SSB) tada se moze prenjeti digitalni signal brzinom od 6mb/s. Raznim modulacijam moze se dignut do max 12mb/s. Ajmo biti razmetljivi i recimo da u 12 mb/s saljemo 5 kanala, sto znaci 2.4mb/s po kanalu bez zvuka. Ajde ko ima doma DVD recorder nek ga postavi na 2.4mb/s (mislim da je to losije od LP moda) i snimi nekaj sa telke. Kak izgleda slika? Izgleda onak kak ju mi dobijamo prek DVB-Ta!KOMA!

Dodatni problem je sto OiV ne zna podesiti odasiljace tako da je sada situacija DALEKO gora nego sto je bila prije. Kako je moguce da sam ja do jucer mogel gledati analogni signal, a sada ne mogu jer mi je signal pre slab? To oce rec da moj DVB-T ima ili losiju osjetljivost od telke ili odasiljac ima manju snagu emitiranja (ili drugacije zracenje).

Sto ce biti sutra sa 16:9? Bila bu Koma! Vecina ljudi ima 4:3 telke koje jednostavno ne znaju ispravno prikazati 16:9 signal. Vecina telki prikaze one crne crte gore i dole, te zreze sliku na svakoj strani. Ako je starija telka onda je jos veca koma. Koliko ljudi, penzioneri, ima telke starije od 10 god? Puno!

MaxTV? Ja ga zovem MaxSmece jer to je. Tip iz tehnicke sluzbe tvrdi mi da se signal prenosi sa 5mb/s. Ok, podesim svoj DVD recorder na 5mb/s, snimim nekaj sa svoje HD kamere i dobijem bolju sliku nekog na Maxu. Zakljucak, Max prenosi sliku sa nekih 3 - 4mb/s. Onome ko zna nekaj o MPEGu (pogotovo 2) sve je jasno cim vidi "kockice" po ekranu. Kak je bilo za vrijeme nogomentog prvenstva? Oprostite ali ja travu na Maxu nisam vidil jer se radilo o velikoj zelenoj "kockastoj" flahi dok sam na analogiji imal jednolicnu zelenu flahu (povrsinu). Za mene puno bolje nego digitalija!

Citam, neko veli da bu kupil HDMI kabel i gledal HD na 720. Sto bu gledal? Dal zna da je i HD velika muljaza i prijevara. Iza tiih brojki nalazi se slovo p ili i. Gledal bu 720i koji ima duplo manji bandwidth od p. HD Ready telka? Ha ha ha. Sto to znaci? Znaci da telka moze primiti HD signal (treba se vidjeti koji), zbiti ga i prikazati na svom ekranu od 768 (ili manje) linija vertikalno. Drugim rijecima gledal bu distorziranu sliku koja treperi kao na analognoj telki. Full HD telka je u puno boljoj sitaciji jer ima rezolucije ali kaj bu ona jadna napravila kad dobije 720 signal? Jedino kaj moze je izmisljati linije izmedju.

Matematika je vrlo jednostavna. Ako imamo Full HD sliku 1080p, tada je to maximalno 1080 x 1920 x n x 50 gdje je n broj boja. U najboljem slucaju n je 3 x 8 ali malo telki ima 8 bitne DA konvertere. Vecina je na nekih 6, 7 bita. Da ne spominjem sum i slicno sto vrijedi za DA konvertere. Ajmo natrag na matku. Nekomprimirana slika ima 50 000 000 bitova sto znaci da se u sekundi mora prenjeti 2.5 milijardi bitova. Taj broj frekventno znaci 2.5GHz! Ok, jedini nacin je "zipnuti" sliku ali koliko zip ili rar mogu zazipati neku sliku snimljenu fotkicom? Ovisi o tome sto je snimljeno. Jedino rijesenje je kompresija koja gubi podatke o slici, tj MPEG i slicno. Glavni cilj je drasticno smanjiti broj bitova kako bi se nekako mogli prenjeti. Kod Full HDa bandwith je reda 10mb/s, tj 10MHz. Drugim rijecima slika je komprimirana 250 puta! Kako se tu ne radi o zipanju (lossless) jednostavno se gubi na kvaliteti slike, tj dobijamo kvadrate i gubimo broj boja.

Dosta, prevec napisano. HD koji sam gledo na Maxu je teska koma i u rangu je analogne telke, bolje ali daleko od DVDa u SP modu.

5 4 hvala 0
17 godina
neaktivan
Galeleo kaže...

Jednostavno zaboravite na bolju sliku pri trenutnoj tehnologiji, kada se početkom prošlog desetljeća odlučivalo u kojem će se tehnološkom

pravcu krenuti odabran je MPEG2 standard umjesto MPEG4 standarda (koji je u navedenom trenutku bio puno skuplje riešenje).

Drugi problem je što svaki multipleks (a imamo ih mislim 7 + 1 na raspolaganju) može imati do recimo max 6 kanala a brojnost ovisi o propusnosti

podataka koju želimo pridružiti nekom kanalu. Savršenu sliku bi imali sa recimo 2 kanala po multipleksu a trenutno ih imamo 4 a postoje naznake

da su planiralo ugurati i 5ti što bi dodatno degradiralo kvalitetu 4 postojeća.

Trenutno jedino vidljivo riješenje je čekati prelazak na HD signal čiji će nas kanali čekati na MUX C-e. Nažalost trenutno je preskupo riješenje postojeću

infrastrukturpu prilagođavati MPEG4 standardu.

Da ne pričamo da je dosta ljudi nezadovoljno što njihovi jeftini box-ove ne mogu obrađivati i MPEG4 signal čime ne mogu hvatati austrijske programe a

uskoro i Slovenske (i jednom Bosanske) kada oni pređu na MPEG4.

sve zemlje u okruzenju(ITA,SLO,AT,HU,SER,BH,MNE)su presle ili prelaze sa analogije direktno na mpeg4...znate onu narodnu:Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino???

dasHHa
15 godina

ja još ne mogu vjerovati da bugovi forumaši gledaju hrvatske televizije,kupite neki media player i televiziju nećete ni upaliti možda jedino za vijesti,tako ću ja od danas ,hrt,rtl,nova su prošlost bar za mene

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina

Ne zanima me previše ta tehnologija niti se kontam u to, ali nisam zadovoljan prikazom slike TV programa na Sony Bravia 32' koji sam kupio početkom ove godine.

Iskreno nebih ga ni kupio da moj novi CRT Grunding nakon 6 mjeseci nije ispustio dušu u vječna lovišta iz nepoznatog razloga.

Radio, ne radio, svira radio!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Drazen kaže...

Citam, neko veli da bu kupil HDMI kabel i gledal HD na 720. Sto bu gledal?

Bluray rip s torrenta s kompa na telku..

Drazen kaže...

Dal zna da je i HD velika muljaza i prijevara. Iza tiih brojki nalazi se slovo p ili i. Gledal bu 720i koji ima duplo manji bandwidth od p. HD Ready telka? Ha ha ha. Sto to znaci? Znaci da telka moze primiti HD signal (treba se vidjeti koji), zbiti ga i prikazati na svom ekranu od 768 (ili manje) linija vertikalno. Drugim rijecima gledal bu distorziranu sliku koja treperi kao na analognoj telki. Full HD telka je u puno boljoj sitaciji jer ima rezolucije ali kaj bu ona jadna napravila kad dobije 720 signal? Jedino kaj moze je izmisljati linije izmedju.

HD je muljaža i prijevara? Flip..

Nema i ili interlaced format duplo manji bandwidth od p ili pregresivnog. Otkud ti ta ideja? Što znači HD ready? Klik. I zašto bi downscaling bio distorzan? Nije li omjer pixela isti? Nešto si pobrkao.. Izmišljanje podataka koji ne postoje se zove motion interpolacija. A upscaling i downscaling valjda ne treba objašnjavati.

Drazen kaže...

Matematika je vrlo jednostavna. Ako imamo Full HD sliku 1080p, tada je to maximalno 1080 x 1920 x n x 50 gdje je n broj boja. U najboljem slucaju n je 3 x 8 ali malo telki ima 8 bitne DA konvertere. Vecina je na nekih 6, 7 bita. Da ne spominjem sum i slicno sto vrijedi za DA konvertere. Ajmo natrag na matku. Nekomprimirana slika ima 50 000 000 bitova sto znaci da se u sekundi mora prenjeti 2.5 milijardi bitova. Taj broj frekventno znaci 2.5GHz! Ok, jedini nacin je "zipnuti" sliku ali koliko zip ili rar mogu zazipati neku sliku snimljenu fotkicom? Ovisi o tome sto je snimljeno. Jedino rijesenje je kompresija koja gubi podatke o slici, tj MPEG i slicno. Glavni cilj je drasticno smanjiti broj bitova kako bi se nekako mogli prenjeti. Kod Full HDa bandwith je reda 10mb/s, tj 10MHz. Drugim rijecima slika je komprimirana 250 puta! Kako se tu ne radi o zipanju (lossless) jednostavno se gubi na kvaliteti slike, tj dobijamo kvadrate i gubimo broj boja.

Dosta, prevec napisano. HD koji sam gledo na Maxu je teska koma i u rangu je analogne telke, bolje ali daleko od DVDa u SP modu.

DA konvertori na 6 i 7 bita??!? Nisam baš kopao po lcd ili plazma telki, ali odavno se koriste 8,10,12 i 16 bitni DA konvertori u main stream uređajima. Jesi zabrijao nešto?

A komprimiranje slika/videa je tekniha stara cca 20 tak godina.. Dobro jutro, pa naravno da je slika komprimirana, pitanje je kojim kodekom i na što to liči..

17 godina
Drazen kaže...

Na jednom forumu pokusal sam malo pojasnit tehnicki dio DVB-Ta ali ljudi ne kuze. Ajde nek mi neko lijepo objasni kako je moguce 5 litri vode det u litreni kanistar? Voda nije bas dobar primjer jer nije stlaciva ali to je tu tek radi onog vica o japancima.

Sto ocu rec. Sirina kanala je nekih 6 - 7MHz tako da DVB-T moze zivjeti zajedno sa analognim signalom. U najboljem slucaju ako se koristi single side band (SSB) tada se moze prenjeti digitalni signal brzinom od 6mb/s. Raznim modulacijam moze se dignut do max 12mb/s. Ajmo biti razmetljivi i recimo da u 12 mb/s saljemo 5 kanala, sto znaci 2.4mb/s po kanalu bez zvuka.

Za tvoj info, SD u DVB-u ide na ~5Mbps sa zvukom po kanalu.

A ni ostatak teksta nije puno točniji...

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
17 godina
protjeran

Postoji još jedan problem koji se u članku ne spominje, vjerojatno jer bugova želja za zaštitom potrošača ne bi bila tako jasno prenesena. Bok Miro :)

Prelaskom na digitalni signal i LCD-e se otkrilo da nisu sve emisije kvalitetno snimljene, a i da nije svaki LCD vrijedan kupnje. Ima tome nešto kad sam s frendom išao po LCD, bila je akcija za neki philips serije 5 pa smo u dućanu naletili dok se na 2-om programu vrtio Voyager. Slika je bila katastrofalna, dok je na plazmi iste cijene metar dalje bila sasvim podnošljiva.

Prema tome, mislim da i kupci TV-a trebaju malo više istražiti i provjeriti što kupuju, a ne za sve okrivljavati državu i nekog drugog.

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Drazen kaže...
Citam, neko veli da bu kupil HDMI kabel i gledal HD na 720. Sto bu gledal? Dal zna da je i HD velika muljaza i prijevara. Iza tiih brojki nalazi se slovo p ili i. Gledal bu 720i koji ima duplo manji bandwidth od p. HD Ready telka? Ha ha ha. Sto to znaci? Znaci da telka moze primiti HD signal (treba se vidjeti koji), zbiti ga i prikazati na svom ekranu od 768 (ili manje) linija vertikalno. Drugim rijecima gledal bu distorziranu sliku koja treperi kao na analognoj telki. Full HD telka je u puno boljoj sitaciji jer ima rezolucije ali kaj bu ona jadna napravila kad dobije 720 signal? Jedino kaj moze je izmisljati linije izmedju.

Nekako je vrlo malo vjerojatno da će itko gledati 720i signal jer se takav apsolutno nigdje ne koristi. Za HDTV prijenose se koriste, tj. koliko je meni poznato su standardizirani, 720p, 1080i i 1080p (za zadnji nisam siguran).

17 godina

Neznam sta fali youtubeu, da je takva kvaliteta bilo bi super hh.

(~~~~ signali su sada u obliku 010100 hh)

“Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime"
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
izzy007 kaže...

Evo jedan mali tip za one koji su nasjeli i kupili Panasonoc X10y ili ovaj noviji x20Y model,  a za tu plazmu kažu da najbolje pokazuje SD signal.

Javna je tajna da DVB-T tuner ugrađen u te modele loše upscala sd signal na rezoluciju plazme jer je tuner smeće. Probajte spojiti vanjski DVB-T prijemnik putem HDMI-a i vidjet ćete promjenu Smijeh

Ali to je apsurd jer imaš TV koji ima u sebi DVB-T tuner a spajaš vanjski putem HDMI-a jer je taj ugrađeni smeće.

A za ove ostale koji se žale, uzmite DreamboX  hd reciver, platite kvalitetan CS i uživajte, ili izdvojite keš za AV reciver koji radi upscaling SD signala na 1080p. Pa ćete vidjeti promjene. Npr jedan DENON AVR-1911.

Ako imate keđša za Tv od 5.000kn onda vam neće biti problem. Ja i dalje gledam u Grundig CRT i slika je dobra

Pokušao sam spajati razne dvb-t prijemnike i slika je redovito bila lošija na mojoj panasonic 42x10y plazmi, treba shvatiti da loš materijal još lošije izgleda na većoj dijagonali, tuner je u redu. Emisije snimane u studiju su dobre kvalitete, problem je što se na lcd-u ili plazmi vidi razlika u kvaliteti snimljenog materijala, dok je na crt-u to manje izraženo. Najbolja opcija za gledanje našeg tv programa je crt tv, redovno manje dijagonale i sa boljim zamućivanjem slike.

14 godina

Samo da se kratko nadovežem na temu...

Kako ja shvaćam cijelu stvar, problem nije u samoj digitalizaciji, nego u popratnom sažimanju podataka. Jasno je da nekomprimirani sadržaj zbog količine podataka koje treba prenijeti ne dolazi u obzir, ali o načinu na koji će se zapis sažeti se općenito premalo govori(lo). Čak ni MPEG-2 / MPEG-4 diskusija ne pogađa suštinu problema.

Naime, svatko tko je probao (pre)kodirati nekakvu snimku (film, kućni video - što god) bilo kojim dostupnim algoritmom, susreo se s pitanjem bitratea, ali i drugim parametrima kodiranja koji utječu na konačnu kvalitetu slike. Kvaliteta softvera koji obavlja kodiranje, bilo da je sastavni dio nekog uređaja ili se izvodi na nekakvom manje-više standardnom računalu, jako utječe na rezultate. Nije nevažno i koliko proces kodiranja smije trajati. A kvaliteta jako varira i sa samim sadržajem koji se kodira. Osobno sam s velikim žaljenjem morao konstatirati da su prijenosi vaterpolskih utakmica postali gotovo negledljivi - cijeli kadar u bazenu prepunom sitnih valova i njihovih odsjaja je izuzetno nezahvalna slika za sažimanje, a izgubljeni dio informacije ne može se lako nadomjestiti nekakvom interpolacijom. Dovoljno je pogledati JPEG sliku takvog kadra i usporediti veličinu njenu datoteke s veličinama datoteka drugih slika istih dimenzija. A nešto što kodira pokretnu sliku u stvarnom vremenu sigurno nema sluha za takve situacije.

Svi smo vidjeli cjelovečernje filmove u AVI datotekama od cca 700MB (npr. DivX/MP3 kombinacija). Neki odišu kvalitetom slike toliko da je teško i povjerovati da se radi o zapisu koji stane na jedan CD, a neki su toliko loše komprimirani da ih obrišemo nakon prve minute gledanja. Uostalom, nije li svaki video DVD sa svojom superiornom kvalitetom slike kodiran istim MPEG-2 algoritmom kao i ovi problematični TV kanali? Zapravo - nije! Oni su samo kodirani tako da se mogu dekodirati istim MPEG-2 algoritmom, a to je nešto posve drugo. Stoga bih rekao da u prvom redu ovdje treba tražiti odgovor na pitanje: "Zašto nam je slika loša?".

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
HVL kaže...

Uostalom, nije li svaki video DVD sa svojom superiornom kvalitetom slike kodiran istim MPEG-2 algoritmom kao i ovi problematični TV kanali? Zapravo - nije! Oni su samo kodirani tako da se mogu dekodirati istim MPEG-2 algoritmom, a to je nešto posve drugo. Stoga bih rekao da u prvom redu ovdje treba tražiti odgovor na pitanje: "Zašto nam je slika loša?".

Početak relativno dobar, kraj loš..

A kojim je to algortitmom komprimiran mpeg2 stream dvd-a, a kojim tv-a?? Fulao si. Isti je algoritam, ali su postavke i način izrade drugačiji. Način na koji neki video postaje mpeg2 datoteka. Kod dvd-a je to softverski od najčešće hd digitalnog materijala s višeprolaznim kodiranjem. Kod real time potreba su najčešće hardverski encoderi.

Slika je loša zbog kodiranja/propusnosti, a ne bih se kladio da ne bi mogla biti bolja da 'Štef ' promjeni koju opciju na encoderu..

17 godina
Drazen kaže...

Voda je tlačiva, samo treba malo ugljika.

No pravi problem je što su dali "novu" tehnologiju gomili starih i tehnološki neukih ljudi. Lako za nas mlađe i/ili tehnički sklonije, mi ćemo se već nekako snaći.

Evo primjer problema: daljinski od tih uređaja koji su se prodavali uz davanje kupona od države, sadrži puno nepotrebnih funkcija, koje na kraju znaju i totalno onemogućiti gledanje TV-a. Upravo tako nešto se i dogodilo mojoj baki i ajde ti njoj sad pomozi, a ne živi ti tako blizu. Šta ako je to njoj glavni dodir sa svijetom? Možda mislite da je takvih ljudi malo, ali u ovoj državi živi preko milijun penzionera.

Bilo bi bolje da su ostavili odašiljanje i analognog i digitalnog signala. No u tom slučaju M SAN (Vivax, Quadro?) i hrpa lopova nebi opet napunili džepove na račun siromašnih građana ove jadne države!

17 godina
bed kaže...
HVL kaže...

Uostalom, nije li svaki video DVD sa svojom superiornom kvalitetom slike kodiran istim MPEG-2 algoritmom kao i ovi problematični TV kanali? Zapravo - nije! Oni su samo kodirani tako da se mogu dekodirati istim MPEG-2 algoritmom, a to je nešto posve drugo. Stoga bih rekao da u prvom redu ovdje treba tražiti odgovor na pitanje: "Zašto nam je slika loša?".

Početak relativno dobar, kraj loš..

A kojim je to algortitmom komprimiran mpeg2 stream dvd-a, a kojim tv-a?? Fulao si. Isti je algoritam, ali su postavke i način izrade drugačiji. Način na koji neki video postaje mpeg2 datoteka. Kod dvd-a je to softverski od najčešće hd digitalnog materijala s višeprolaznim kodiranjem. Kod real time potreba su najčešće hardverski encoderi.

Slika je loša zbog kodiranja/propusnosti, a ne bih se kladio da ne bi mogla biti bolja da 'Štef ' promjeni koju opciju na encoderu..

HLV je u pravu (iako se nespretno izrazio). Ne mora se koristiti isti algoritam za kompresiju - i različiti proizvodi generalno koriste različite algoritme različite kvalitete i brzine. Njega standard uopće ne spominje. Ono što je definirano je izlazni stream i dekoder.

DVD se uglavnom kompresiraju CCE enkoderom (jedan od najboljih i najsporijih), mada i to ovisi od studija do studija, s više od 8 prolaza. Takvo nešto je neizvedivo kod realtime emitiranja i kvaliteta takvog kodiranja je neupitno manja, odnosno manje je efikasna ako fiksiramo izlazni bitrate. Štef u ovo slučaju može samo smanjiti broj programa po kanalu i kupiti kvalitetniji hardver za kodiranje :0)

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
16 godina
neaktivan

Slažem se da se nespretno izrazio, ali to na što je mislio je je ionako potpuno logično i nepotrebno. Btw, standard iso/iec13818 propisuje mpeg2 datoteku, strukturu, kompresiju i ostale podatke. Ne propisuje način kodiranja kao niti način dekodiranja iste datoteke. Taj dio je na pojedinom alatu da što bolje (ili lošije) zadovolji standard uz što veću kvalitetu. Ali struktura datoteke, način kompresije, makroblokovi, itd.., je ista. Ili drugim riječima algoritam mpeg2 datoteke je isti.

The MPEG-2 Algorithm
MPEG is a lossy video compression standard which enhances still-picture compression, using
the Discrete Cosine Transform (DCT) and run-length coding, with motion compensation. Motion
compensation exploits temporal redundancy in the video stream and provides much higher com-
pression ratios. An MPEG stream has a hierarchical image data structure which consists of levels
organized in the following manner: video sequence, group of pictures (GOP), picture (frame),
slice, macroblock, and block. One of the important features of MPEG is that there
are 3 types of picture, which are used for reducing the temporal redundancy. In the first picture
type, called intra (I), all macroblocks in the picture are encoded without motion compensation.
I-pictures are independent of other pictures and thus can provide points in the MPEG stream
where decoding can start. In the second picture type, called predicted (P), in addition to intra
macroblocks, some macroblocks are encoded with motion compensation based on a previous I or
P-picture. In the third picture type, called bidirectionally predicted (B), there are some mac-
roblocks which are encoded with motion compensation based on either previous or succeeding I or
P-pictures.

I kod realtime encodera Štef ima štošta za namjestiti;

Gotovo svakoj od ovih opcija se mogu mjenjati postavke. I nije sve u tehnici. Primjer imam iz prakse; isporučujem video materijale jedoj od kuća koje vrše iptv uslugu i nakon cca 6mj. isporuke uporno su me tražili da im dostavim deinterlacani materijal jednog filma jer oni ne mogu isti pravilno deinterlacati. A materijal je bio progresivan, kao i 99% materijala koji sam im isporučio, a oni su uporno 6 mj. deinterlacali progresivan materijal. Što reći. Dakle Štefova ima svugdje..

17 godina
protjeran
Mirko935 kaže...
Drazen kaže...

Nekako je vrlo malo vjerojatno da će itko gledati 720i signal jer se takav apsolutno nigdje ne koristi. Za HDTV prijenose se koriste, tj. koliko je meni poznato su standardizirani, 720p, 1080i i 1080p (za zadnji nisam siguran).

U pravu si, 720i nije predviđen standardom, a u 1080p se još nigdje ne emitira. 1080i i 720p su slični po bitrateu, oko 12% razlike u korist 1080i ali se u prijenosu koristi ista širina pa je 720p u prednosti iz dva razloga - potreban je nešto manji kompresijski omjer, a progresivni video se i bolje komprimira od isprepletenog. Osobno, uvijek bih odabrao "p" ispred bilo kojeg "i" :)

16 godina
neaktivan
Egregični kaže...

1080i i 720p su slični po bitrateu, oko 12% razlike u korist 1080i ali se u prijenosu koristi ista širina pa je 720p u prednosti iz dva razloga - potreban je nešto manji kompresijski omjer, a progresivni video se i bolje komprimira od isprepletenog. Osobno, uvijek bih odabrao "p" ispred bilo kojeg "i" :)

Nešto si pobrkao; bitrate je broj bitova u sekundi, a ukoliko govorimo o istom kodeku, tada slika od 720 px ne može imati istu ili sličnu veličinu kao i 1080 px. A bitrate je opcija koju možeš namještati i nije to značajka formata. Ovaj biser s boljom kompresijom progresivnog i interlaced materijala ti opraštam jer vidim da je s wiki (svašta tamo ima..), a nema nikakve osnove. Količina informacija je u interlaced i progressivnom streamu ista, drugim riječima komprimira se više manje isto, nema značajne razlike. Za 1920x1080 u progresivnoj varijanti je jedna slika od 1920x1080 po frame-u, a kod interlaced streama su to dvije slike 1920x540 po frameu. Količina informacija je ista. Postoji razlika u prikazu int/prog materijala ovisno o bitrateu, ali to je sasvim druga priča..

16 godina

jel ko od vas pogledao ikad županijsku panoramu? neznam za druge županije, al u primorsko-goranskoj to je KATASTROFA!! puno dropova, šumova, slika je očajna, svaki put pomislim da puštaju nešto iz arhive od prije 10godina!!

ja osobno ni ne gledam više televiziju. nemam vremena. zašto bi ja morao bit ograničen da u 7:30 (primjer HRT) budem ispred ekrana da vidim šta se dešava!?? NE!! odem na internet i tamo imam cijelu arhivu dnevnika i ostalih naših emsija..i pogledam kad god mi se prdne! što se tiče filmova. također nemam živica čekat da počne!! lijepo si ga skinem (po mogučnosti u HD-u i DTS-u) i na miru pogledam kad hoću i BEZ REKLAMA!!

za mene, televizija pomalo umire..

TiONiO

2 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Pogledajte tekmu Zagreba i Zadra, cro DVB MPEG2 u svoj svojoj "kvaliteti" Smijeh

Bolje je slika izgledala na analognom signalu

I don't need sex, T-com fucks me every day
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.10.2010 17:05 (pinkskin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
bed kaže...
Nešto si pobrkao; bitrate je broj bitova u sekundi, a ukoliko govorimo o istom kodeku, tada slika od 720 px ne može imati istu ili sličnu veličinu kao i 1080 px. A bitrate je opcija koju možeš namještati i nije to značajka formata. Ovaj biser s boljom kompresijom progresivnog i interlaced materijala ti opraštam jer vidim da je s wiki (svašta tamo ima..), a nema nikakve osnove. Količina informacija je u interlaced i progressivnom streamu ista, drugim riječima komprimira se više manje isto, nema značajne razlike. Za 1920x1080 u progresivnoj varijanti je jedna slika od 1920x1080 po frame-u, a kod interlaced streama su to dvije slike 1920x540 po frameu. Količina informacija je ista. Postoji razlika u prikazu int/prog materijala ovisno o bitrateu, ali to je sasvim druga priča..

Nisam stručan u ovom području pa sam možda bio nejasan. Mislim na broj pixela koji ulaze na početku; 720p50 i 1080i50 se razlikuju za oko 12%, kod OTA prijenosa se i za jedan i drugi source koristi ista širina kanala, tj. bitrate pa će za 720p materijal biti potreban i manji kompresijski omjer što ostavlja više detalja nauštrb broja piksela. Što se tiče kvalitete kodiranja, recimo da progresivno kodiranje za većinu materijala daje nešto bolji PSNR, a lošiji BIM na nižem bitrateu, dok je preko 4 mbita, a o tome je ovjde riječ, progresivno kodiranje uvijek bolje.

17 godina

Ja uopće ne znam zašto u digitalnom dobu još uvijek petljaju s "i" formatima. Ionako tv uređaji kojima je namjenjen taj signal ne mogu to normalno (nativno) prikazati.

Neka mi daju 720p50 kanal za sport, 1080p25 za sve ostalo i ja zadovoljan :0)

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Elles D. kaže...

Ja uopće ne znam zašto u digitalnom dobu još uvijek petljaju s "i" formatima. Ionako tv uređaji kojima je namjenjen taj signal ne mogu to normalno (nativno) prikazati.

To sam se i ja pitao, nema uopće smisla.

16 godina
neaktivan
Egregični kaže...

Nisam stručan u ovom području pa sam možda bio nejasan. Mislim na broj pixela koji ulaze na početku; 720p50 i 1080i50 se razlikuju za oko 12%, kod OTA prijenosa se i za jedan i drugi source koristi ista širina kanala, tj. bitrate pa će za 720p materijal biti potreban i manji kompresijski omjer što ostavlja više detalja nauštrb broja piksela.

Eh, sad si promijenio priču. Prije si govorio o 720p, a sad o 720p50. To je duplo više frameova, pa samim time i duplo više podataka. Tako bi računica i štimala, u prijašnjem primjeru ne.

@ellesD

Interlaced materijal = naslijeđe prošlosti. Valjda će i to izumrijeti vremenom..

17 godina
Elles D. kaže...

DVD se uglavnom kompresiraju CCE enkoderom (jedan od najboljih i najsporijih), mada i to ovisi od studija do studija, s više od 8 prolaza. Takvo nešto je neizvedivo kod realtime emitiranja i kvaliteta takvog kodiranja je neupitno manja, odnosno manje je efikasna ako fiksiramo izlazni bitrate. Štef u ovo slučaju može samo smanjiti broj programa po kanalu i kupiti kvalitetniji hardver za kodiranje :0)

Elles D. kaže...

Da ti odgovorim na ove dvije stvari:

Nikad ne možeš uspoređivati sliku koja nastaje jednoprolaznim kodiranjem u realnom vremenu, gdje je buffer eventualno jednu do dvije sekunde, više nego nedovoljno za kvalitetno kodiranje - ako je buffer veći, onda je i kašnjenje programa veće. Uzmi bilo koji enkoder, i kodiraj sa Constant Quality jednoprolazno video, pa ćeš vidjeti da enkoderi padaju na detaljima slike kao što su valovi mora, trava na terenu, vrlo brzi švenkovi, te prijelaz u bijelo.

Što se interlace slike tiče, to je standard za emitiranje SD televizije, i kao takav će ostati. Pokreti su fluidniji kada imaš 50 poluslika interlaceanih, nego 25 progresivnih. Vrlo bitno za sportove te emisije sa puno pokreta.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice