Malo sam bolje bacio jer me nesto zanimalo i naletio sam podatak koji je prestrasan i koji dobro oslikava u kojem se k*rcu Nvidia trenutno nalazi
GF106 - chip u Gts450 je dimenzija 15.3x15.7mmm ilitiga 240mm2 sto je u odnosu na Juniperovih(HD5700) 170mm245% vise a performase u odnosu na njega(i to s poprilicno dobrim taktovima: 780 - 1560) ne da su bolje vec su osjetno slabije?!?
Sta ce bit kad se pojavi kad se pojavi Barts (HD6700) s priblizno jednakom velicinom jezgre i gddr5+ memom mislim da nije tesko za pretpostavit
Ako je kod originalnog Fermi bilo upitno da li su slabije performase zbog neucinkovite arhitekture ili zbog glomaznosti chipa koji je sa sobom povuko potrosnju, zagrijavanje i slabije clockove mislim da sad nema dvojbe i da je sve jasno: perfomanse po mm2 chipa su debelo ali stvarno debelo na strani AMD koji da stvar bude bolja za svoju novu seriju kao osnovno poboljsnje navodi povecanu ucinkovitost
Jos jedna stvar koja mi nije nikako jasno a stvarno bode u oci, zasto Nvidia pobogu ne stavlja neku brzu Gddr5 memoriju na svoje nove kartice? - razlika u cijeni je zanemariva ali svejedno su sve kartice iz linije zakocene na cca 900Mhz
Pitanje koje se samo po sebi namece je dal im je uopce memorijski kontroler u stanju radit s brzom ddr4 memom? - meni se cini da nije
Zakraj cini mi se da Nvidiji trenutno ne pomaze bas previse ni shrink jer ce i AMD shrinkat i to vjerojatno prije njih, njima treba podhitno temeljiti redizajn ili jos bolje kompletno nova arhitektura a do tada ne peostaje im nista drugo nego da drze skopljene ruke i da se mole da AMD krene u lov na marze jer ako krene u lov na trzisne udjele brisat ce pod s njima i to doslovno
Da ne bi ispalo da je sve tako crno, stock cooler za tu cijenovnu kategoriju izgleda(bar meni) super