Popravljanje gena u embrijima, prilika za histerič

poruka: 240
|
čitano: 36.864
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Popravljanje gena u embrijima, prilika za histerič".
17 godina
neaktivan
Re: Popravljanje gena u embrijima, prilika za hist
Floki kaže...
ddarknessfairyy kaže...
Floki kaže...

Nije valjda tako opako, koliko ja znam to ne ide u kategoriju smrtnog grijeha, onaj tko ubije nekog, druga priča, ne slijedi prženje baš za sve. Sad ti ne kužiš suštinu.

Ide ide, u sedam smrtnih grijeha spada i blud a u blud spada i seks prije braka(nebitno s kim), mastrubacija, promiskuitetnost, homoseksualnost...

Iako striktno gledano sedam smrtnih grijeha u Bibliji uopće ne postoji, postoji sedam stvari koje se Gospodu gade(ili tako nešto ne znam točan citat) i među njima je "srce koje smišlja grešne misli" pa to opet dođe na isto.

Al je i oholost i škrtost isto smrtni grijeh pa ne vidim baš da to ljude jako ždere, bili oni katolici ili ne 

Tvoj primjer o idili sa jednom osobom cijelog života a bez Sakramenta vjenčanja nije blud, nego kad skačeš uokolo kao pulac, e to jest blud, ako se svede život na život pulca, pa to bude svrha života, e bome to jest blud.

Puno toga ljude ne ždere, prijezir prema slabijem ili oholost, škrtost da je nekom potrebno a drugi ima, pravo da ti kažem, jest ružno, smišljanje loših stvari drugom, zavist, koliko loših stvari ide iz toga, zavist i pohlepa su motori loših stvari u svijetu.

Obrati pažnju da komuniciraš s dvije osobe.

Žalosno je da vjernici u pravilu slabo poznaju vlastitu religiju, a dežurni teolozi se ne trude podučiti ih.

Katekizam izričito navodi:

2353 Blud je tjelesno sjedinjenje slobodna muskarca i slobodne zene, izvan braka.

Dakle, to je blud, a blud je smrtni grijeh. Je li sada jasnije?

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
12 godina
odjavljen
ddarknessfairyy kaže...

Crkva ne priznaje životnu zajednicu bez sakramenta braka. Il se ženi ili činiš grijeh bluda. Čak neki svećenici ne priznaju ni brak koji je civilno sklopljen jer nije blagoslovljen u crkvi. Moji bliski prijatelji nisu vjenčani u crkvi, samo kod matičara jer je mješovit brak. Ona je veliki vjernik i prijašnji svećenik im zbog toga nije radio nikad nikakve probleme, kad je došao novi rekao joj je da se ne mora truditi dolaziti na misu ni blagoslivljati kuću jer živi u bludu i da joj on neće dati blagoslov. Sve zapravo ovisi o tome kako koji svećenik tumači sebi što je grijeh a što nije. 

Prijašnji je čovjek, potonji je farizej. Obojica imaju pravo, jedan na temelju načela epikeje (premda bi i ovo neki kanonici zdušno prekorili), a drugi na temelju Kanona. To je problem koji je aktualan u Crkvi trenutno i kojeg Franjo naglašava i pokušava dovesti na red rasprave. Da se Isusa pita, mislim da bi se snažno nasmijao ovom potonjem, a prvom dao "high five" . No, ne pita se mene, a čini mi se ni Isusa :)

edit: nisam vidio Viskov komentar, pa da ne radim dupli post...

Dužnost vjernika jest upoznati svoju vjeru, a u ovom slučaju, samo bih nadodao da je Visak dobro povezao pojam bluda i grijeha. No grijeh je dublji pojam i tu kolega Floki dobro rezonira. Naime, prema teologiji grijeh je nerazuman čin protiv Boga i čovjeka. Da bi nešto bio grijeh, čovjek mora biti svjestan da je to što radi grijeh, i da slobodno ulazi u taj čin. U ovom slučaju, nije posve jasno koliko čovjek može biti svjestan grešnosti bludnog čina, a tako i umanjuje "grešnost" tog čina prema definiciji grijeha. Savjest je u ovom slučaju ono po čemu se pojedinac treba ravnati, a kanon i katekizam pokušavaju forulirati odgovor u skladu sa savjesti. Zbunjujuće, al u praksi je tako.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 21:29 (eywa33).
17 godina
Visak kaže...
Floki kaže...
ddarknessfairyy kaže...
Floki kaže...

Nije valjda tako opako, koliko ja znam to ne ide u kategoriju smrtnog grijeha, onaj tko ubije nekog, druga priča, ne slijedi prženje baš za sve. Sad ti ne kužiš suštinu.

Ide ide, u sedam smrtnih grijeha spada i blud a u blud spada i seks prije braka(nebitno s kim), mastrubacija, promiskuitetnost, homoseksualnost...

Iako striktno gledano sedam smrtnih grijeha u Bibliji uopće ne postoji, postoji sedam stvari koje se Gospodu gade(ili tako nešto ne znam točan citat) i među njima je "srce koje smišlja grešne misli" pa to opet dođe na isto.

Al je i oholost i škrtost isto smrtni grijeh pa ne vidim baš da to ljude jako ždere, bili oni katolici ili ne 

Tvoj primjer o idili sa jednom osobom cijelog života a bez Sakramenta vjenčanja nije blud, nego kad skačeš uokolo kao pulac, e to jest blud, ako se svede život na život pulca, pa to bude svrha života, e bome to jest blud.

Puno toga ljude ne ždere, prijezir prema slabijem ili oholost, škrtost da je nekom potrebno a drugi ima, pravo da ti kažem, jest ružno, smišljanje loših stvari drugom, zavist, koliko loših stvari ide iz toga, zavist i pohlepa su motori loših stvari u svijetu.

Obrati pažnju da komuniciraš s dvije osobe.

Žalosno je da vjernici u pravilu slabo poznaju vlastitu religiju, a dežurni teolozi se ne trude podučiti ih.

Katekizam izričito navodi:

2353 Blud je tjelesno sjedinjenje slobodna muskarca i slobodne zene, izvan braka.

Dakle, to je blud, a blud je smrtni grijeh. Je li sada jasnije?

E to nije isti pojam u Katekizmu i Bibliji, praksa ispovijedi to luči. Za to što kažeš iz Katekizma nitko te neće ispovijedati pod firmom smrtnog grijeha. Za to dobijaš oprost, nemaš pojma o praksi, nego pričaš bez znanja suštine, prakse još manje.

17 godina
eywa33 kaže...
ddarknessfairyy kaže...

Crkva ne priznaje životnu zajednicu bez sakramenta braka. Il se ženi ili činiš grijeh bluda. Čak neki svećenici ne priznaju ni brak koji je civilno sklopljen jer nije blagoslovljen u crkvi. Moji bliski prijatelji nisu vjenčani u crkvi, samo kod matičara jer je mješovit brak. Ona je veliki vjernik i prijašnji svećenik im zbog toga nije radio nikad nikakve probleme, kad je došao novi rekao joj je da se ne mora truditi dolaziti na misu ni blagoslivljati kuću jer živi u bludu i da joj on neće dati blagoslov. Sve zapravo ovisi o tome kako koji svećenik tumači sebi što je grijeh a što nije. 

Prijašnji je čovjek, potonji je farizej. Obojica imaju pravo, jedan na temelju načela epikeje (premda bi i ovo neki kanonici zdušno prekorili), a drugi na temelju Kanona. To je problem koji je aktualan u Crkvi trenutno i kojeg Franjo naglašava i pokušava dovesti na red rasprave. Da se Isusa pita, mislim da bi se snažno nasmijao ovom potonjem, a prvom dao "high five" . No, ne pita se mene, a čini mi se ni Isusa :)

edit: nisam vidio Viskov komentar, pa da ne radim dupli post...

Dužnost vjernika jest upoznati svoju vjeru, a u ovom slučaju, samo bih nadodao da je Visak dobro povezao pojam bluda i grijeha. No grijeh je dublji pojam i tu kolega Floki dobro rezonira. Naime, prema teologiji grijeh je nerazuman čin protiv Boga i čovjeka. Da bi nešto bio grijeh, čovjek mora biti svjestan da je to što radi grijeh, i da slobodno ulazi u taj čin. U ovom slučaju, nije posve jasno koliko čovjek može biti svjestan grešnosti bludnog čina, a tako i umanjuje "grešnost" tog čina prema definiciji grijeha. Savjest je u ovom slučaju ono po čemu se pojedinac treba ravnati, a kanon i katekizam pokušavaju forulirati odgovor u skladu sa savjesti. Zbunjujuće, al u praksi je tako.

Pa rezoniram iz prakse, o kojoj on pojma nema, usput budi rečeno.

17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Pa kad kažeš da je objekt vjere bajka, a teologije zadatak "prekakivati i prodavati priče", onda teško mogu misliti da mene kao osobu smatraš ravnopravnom za diskurs. Naročito ako uzmeš u obzir da je vjera nešto što prožima čovjeka u cjelosti, a teologija nešto što mi je zvanje i zanimanje. 

Usput, teologija bogoslovlje su istoznačni pojmovi; jedan izravna posuđenica iz grčkog, a drugi doslovan prijevod. Theos - Bog, logos - riječ. 

Pa raspravljam s tobom, znači da te smatram vrijednim rasprave, zar ne? Tvoje stavove i argumente smatram pogrešnima i to ti u raspravi pokušavam argumentima pokazati, no ti i ekipa se nafurite na svako nepoštovanje vaših ideja. Poštujem tebe i tvoje pravo da izneseš ideje, no nisam obavezan to iskazati i prema tim idejama. Čudno mi je da to ne shvaćaš kad Crkva stalno trubi 'osuđujemo djela, a ne čovjeka', trebao bi ti biti poznat taj koncept (s tom razlikom da ja ovdje ne osuđujem, ali valjda je paralela jasna). Zar bih i o tarotu ili astrologiji trebao pričati u rukavicama, da se ljudi koji od toga žive ne bi našli uvrijeđenima?

Medne uopće ne zanima tvoje zanimanje, zanimaju me argumenti koje imaš u vezi genetskih istraživanja.

17 godina
neaktivan
Floki kaže...

E to nije isti pojam u Katekizmu i Bibliji, praksa ispovijedi to luči. Za to što kažeš iz Katekizma nitko te neće ispovijedati pod firmom smrtnog grijeha. Za to dobijaš oprost, nemaš pojma o praksi, nego pričaš bez znanja suštine, prakse još manje.

Očito nemaš blagog pojma o vlastitoj vjeri kad ne znaš što predstavlja katekizam, pa je daljnja rasprava besmislena.

12 godina
odjavljen

Haha. Slatko si progurao ideju o "poštivanju osobe,a osude čina" teologu... No svejedno, mislim da postoji doza dociranja poradi navedenih razloga pa mi nije baš ugodno sa takvim raspravljati. Mozda se varam, zapravo - volio bih... Naposljetku, sto ako bi argument bio nuzno vezan za moje fundamentalno opredjeljenje, sto je i za ocekivat, jer kako sam naveo vjera nije nesto sto covjek moze pritiskom na dugme pauzirat? 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Visak kaže...
Floki kaže...

Očito nemaš blagog pojma o vlastitoj vjeri kad ne znaš što predstavlja katekizam, pa je daljnja rasprava besmislena.

Jest, a ti kao znaš nešto, pojma nemaš kako svećenici ispovijedaju taj blud opisan u Katekizmu, a teolog ti je to i objasnio zašto i kako. Što ti ja imam tu više reći, pojmom kuverti si sve rekao, uostalom, ne trudi se više, nema smisla da se diraš u nešto što ne prihvaćaš, tvoj izbor , pa ga drži, jel ti branim. Zanijekao si i svoju vjeru u lonac prajuhe, valjda da ne ispadne prejeftino, ali tvoja stvar, to možeš, sve je dopušteno na toj strani.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 22:01 (Floki).
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Evo lijepog primjera kako 'znanost' zvana teologija operira. Imaš Katekizam, službeni crkveni nauk, u kojem piše crno na bijelo što se smatra smrtnim grijehom, no teologija je tu da ljudima objasni kako im se ipak može progledati kroz prste, jer oni, jadni, nisu znali da je to grijeh (WTF tko to ne zna???). A 'nisu znali' jer su popovi svjesni da to danas nema smisla, pa ne inzistiraju na tome. I onda ovisiš o tome na koga naletiš. Tako funkcionira božja volja? Naravno da se isti postupak primjenjuje i na krađu, ubojstva, pedofiliju, za sve se nađe oprost u slabosti i neznanju, a nevjernike se stigmatizira da nisu vjernici, jer je to kao teško.

17 godina
Visak kaže...
eywa33 kaže...

Evo lijepog primjera kako 'znanost' zvana teologija operira. Imaš Katekizam, službeni crkveni nauk, u kojem piše crno na bijelo što se smatra smrtnim grijehom, no teologija je tu da ljudima objasni kako im se ipak može progledati kroz prste, jer oni, jadni, nisu znali da je to grijeh (WTF tko to ne zna???). A 'nisu znali' jer su popovi svjesni da to danas nema smisla, pa ne inzistiraju na tome. I onda ovisiš o tome na koga naletiš. Tako funkcionira božja volja? Naravno da se isti postupak primjenjuje i na krađu, ubojstva, pedofiliju, za sve se nađe oprost u slabosti i neznanju, a nevjernike se stigmatizira da nisu vjernici, jer je to kao teško.

Što danas, nije li Isus oprostio Mariji Magdaleni, to baš nije bilo danas.

17 godina
Floki kaže...

Super mi je ta vjera u kojoj je nešto smrtni grijeh, ali u praksi baš i ne.

Možete li sad ostaviti prostora za temu ili je to riješena stvar?

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...
Floki kaže...

Super mi je ta vjera u kojoj je nešto smrtni grijeh, ali u praksi baš i ne.

Možete li sad ostaviti prostora za temu ili je to riješena stvar?

Pa Isus se prvi ukazao Mariji Magdaleni. Zar ne slijedimo njegovu praksu, "Nisam došao da ukinem Stari zavjet, nego da ga usavršim" Sad je apsolvirano.

17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Haha. Slatko si progurao ideju o "poštivanju osobe,a osude čina" teologu... No svejedno, mislim da postoji doza dociranja poradi navedenih razloga pa mi nije baš ugodno sa takvim raspravljati. Mozda se varam, zapravo - volio bih... Naposljetku, sto ako bi argument bio nuzno vezan za moje fundamentalno opredjeljenje, sto je i za ocekivat, jer kako sam naveo vjera nije nesto sto covjek moze pritiskom na dugme pauzirat? 

A što, dociranje je rezervirano samo za teologe? Nije ugodno? Pa red je da vidiš kako je na drugoj strani.

Kao što sam na početku naveo problem proizlazi iz toga što vjernici svoja uvjerenja pokušavaju nametnuti cijelom društvu. Vama vjera brani pobačaj, umjetnu oplodnju i genetsku manipulaciju? Pa nemojte to raditi! Jednostavno rješenje. Ali ne, vi imate spoznaju o volji višeg bića koje vam je dalo pravo i obavezu da sve nas time pilite. Tu je srž svih problema s (nekim) vjernicima, dio vas se nikada nećete zadovoljiti da sami živite po tim pravilima, nego ćete u ime viših ciljeva to nametati svima. I bombaši samoubojice to rade iz istih pobuda.

17 godina
Visak kaže...
eywa33 kaže...

A što, dociranje je rezervirano samo za teologe? Nije ugodno? Pa red je da vidiš kako je na drugoj strani.

Kao što sam na početku naveo problem proizlazi iz toga što vjernici svoja uvjerenja pokušavaju nametnuti cijelom društvu. Vama vjera brani pobačaj, umjetnu oplodnju i genetsku manipulaciju? Pa nemojte to raditi! Jednostavno rješenje. Ali ne, vi imate spoznaju o volji višeg bića koje vam je dalo pravo i obavezu da sve nas time pilite. Tu je srž svih problema s (nekim) vjernicima, dio vas se nikada nećete zadovoljiti da sami živite po tim pravilima, nego ćete u ime viših ciljeva to nametati svima. I bombaši samoubojice to rade iz istih pobuda.

Pa i zakon brani ubijanje, doduše, što su pomakli granicu da mora prokmečati da bi ga zakon štitio, dalo bi se raspravljati kolko je zakon u pravu. Koliko je bilo glupih zakona u povijesti, nije ni ovaj sam.

Uopće ne moram biti vjernik da bi to rekao.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 22:28 (Floki).
17 godina
Friday kaže...

Iz clanka je jasno da se ocekuje "histerija" od strane krscana pa sam zbog toga i spomenuo krscanstvo. Da sam spomenuo ukupan broj vjernika ispalo bi da ste vi ateisti samo mala grupa galamdzija.

Ma nisu samo kršćani. Imaš masu ovih nju ejdžera, antivaksera i tako tih koji su po definiciji histeričari. Ne spadaju svih kršćani u histeričare - Tomislav Domazet s IRB-a je genetičar, a manijakalni katolik, a nije anti-GMO histeričar, ali baš zato jer ima stručno znanje o temi o kojoj pričaju budalaštine teolozi i "filozofatori" opće prakse. 

Znao sam se prije na ovakvim temama zakačiti s M_Diplom koji više nije aktivan na forumu, a koji je o svemu htio razglabati s pozicija svoje (kontinentalne) filozofije, dakle, bez poznavanja konkretne teme, ali koristeći se općenitim načelima s kojima bi onda on, mislio je, mogao prokljuviti konkretni problem o kojemu zapravo nema nikakvih relavantnih podataka. Ima negdje na forumu njegovo "filozofiranje" (u pejorativnom smislu) o evoluciji kao "samo teoriji" (tada je, doduše, bio tek student na drugoj godini filozofije) i o GMO-u gdje se "ljudi igraju boga". 

Nedavno sam mu to na Fejsu kopi-pejstao, pa smo se zajedno smijali tome što je napisao. 

Ukratko - oni koji u modernom svijetu pokušavaju sve reinterpretirati kroz svoju religiju ili ideologiju, a bez poznavanja konkretne materije - u pravilu pričaju budalaštine. Oni koji su u stanju svoje ideološko-religiozne predrasude staviti na stranu kada govore o onome što danas znamo i što nam se događa, a istodobno se potrude informirati o temi o kojoj pričaju  - za njih nije bitno da li su religiozni, ireligiozni i kojeg su političkog uvjerenja.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 23:54 (Drago).
17 godina

Nije to kroz vjeru ako imam negativan stav prema GMO. Moje dupe je u pitanju. Jest, ima znanstvenika koji tvrde da nije štetan, a koliko su pratili populaciju koja to jede. Prekratko za tako siguran stav. Kad se nešto jede, pa da li šteti ili ne, bome tu rasprava i model ponašanja ima drugu dimenziju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 22:43 (Floki).

1 0 hvala 0
17 godina
Floki kaže...

Nije to kroz vjeru ako imam negativan stav prema GMO. Moje dupe je u pitanju. Jest, ima znanstvenika koji tvrde da nije štetan, a koliko su pratili populaciju koja to jede. Prekratko za tako siguran stav.

Ali ti stvarno laprdaš bez ikakvih ograda i granica. Ti SAM jedeš genetski modificiranu hranu brat-bratu 30 godina. Preko 90% soje koja se proizvede na ovome svijetu je GMO, a lecitin iz soje se koristi kao dodatak u čokoladi, keksima, žvakama - svemu živome. Soja se, pak, sama dodaje u razne prehrambene proizvode. 

U Kini i SAD-u se najnormalnije desetljećima jede GMO hrana pa nema naznaka da im ljudi zbog toga žive kraće i da se ljudski vijek skratio niti ijedna od milijun ozbiljnih, potvrđenih studija o GMO-u pokazuje da je on generalno štetan za ljudsku uporabu. 

Idi na Google. 

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...
Floki kaže...

Nije to kroz vjeru ako imam negativan stav prema GMO. Moje dupe je u pitanju. Jest, ima znanstvenika koji tvrde da nije štetan, a koliko su pratili populaciju koja to jede. Prekratko za tako siguran stav.

Ali ti stvarno laprdaš bez ikakvih ograda i granica. Ti SAM jedeš genetski modificiranu hranu brat-bratu 30 godina. Preko 90% soje koja se proizvede na ovome svijetu je GMO, a lecitin iz soje se koristi kao dodatak u čokoladi, keksima, žvakama - svemu živome. Soja se, pak, sama dodaje u razne prehrambene proizvode. 

U Kini i SAD-u se najnormalnije desetljećima jede GMO hrana pa nema naznaka da im ljudi zbog toga žive kraće i da se ljudski vijek skratio niti ijedna od milijun ozbiljnih, potvrđenih studija o GMO-u pokazuje da je on generalno štetan za ljudsku uporabu. 

Idi na Google. 

Pa koliko je dugo modificiraju, ta priča nije u javnosti tako dugo.

Našao sam podatak da idu sa GMO komercijalnim usjevima od polovine devedesetih.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 22:55 (Floki).
12 godina
odjavljen
Visak kaže...

KKC je "slikovnica" teologije. Ovo što tvrdiš ne pokazuje da si imao pretjeranu volju za razumijevanjem onoga što sam htio reći. Možda doduše nisam sam bio dovoljno jasan, a u tom slučaju: Znanje o tome da je nešto grijeh nije isto što i razumijevanje toga da je nešto grijeh. Znati da je bludnost grijeh je informacija koje su svjesni vjernici, mahom od adolescenata nadalje. No razumiju li zašto je to grijeh i kako - pravo je pitanje na koje sam htio upozoriti. A zadnja rečenica - generalizacija, da ne kažem nešto neprimjerenije.

Visak kaže...

Ako sam docirao, bilo je posve bez zle namjere, i isprike na tome. Namjera mi je dati obol iz svoje perspektive i s teološkog gledišta, a pritom imam želju da me se ne drži zatucanim katolikom, jer ipak mislim da to nisam.

Ovdje opet pogrešno tumačiš što vjera znači vjerniku u nekim slučajevima. Meni kao vjerniku ne brani vjera po sebi da nešto činim, već implikacije koje proizlaze iz prihvaćanja teističkog svjetonazora, koji sa sobom nosi poseban pogled na antropološka pitanja. Dostojanstvno ljudske osobe je ono na što etika, bioetika i teologija upozoravaju, svaka iz svoje specifične perspektive. Sa bioetičkog stajališta, pitanje je kudikamo otvorenije negoli sa isključivo teološkog, jer će teolog odmah reći da je posrijedi izravna povreda ljudskog dostojanstva i slike čovjeka kao bogolikog bića. Bioetika će dovoditi u pitanje eugenički karakter uplitanja u ljudski genom, a etika će pričati o pravima osobe, dok će filozofija pitati "što je osoba"... Kao što sam rekao, nije problematika crno-bijela. Svako područje ima ponešto za reći, pa tako čak i sama genetika koja i dan danas nema unilateralno i cjelovito objašnjenje većeg dijela genoma. Mislim da je to dovoljan razlog koji daje bilo kome za pravo da se usprotivi jednoumlju koje često i mnogim slučajevima rezultira nepromišljenim srljanjem u maglu. Povijest nas je tome naučila. 

12 godina
neaktivan
Floki kaže...

Pa koliko je dugo modificiraju, ta priča nije u javnosti tako dugo.

Našao sam podatak da idu sa GMO komercijalnim usjevima od polovine devedesetih.

Prvi GMO nasadi su zasađeni još 1982. GMO soja je postala uobičajena 1992. A zadnjih godina 80% sve zasađene soje je GMO.

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
17 godina
neaktivan

Problem GMO je, koliko sam ja upućen, primarno ekološki i pravni. Ekološki jer se nekontrolirano širi u okolišu, a pravni jer suludi patentni sustav daje pravo kompanijama da te tuže ako se na tvom posjedu nađe njihov patentirani kukuruz, čiju pelud je donio vjetar od susjeda.

Za sada mislim da nema poznatih posljedica po ljudsko zdravlje, ali širenjem primjene će vjerojatno i do toga kad tad doći. Problem je u velikim korporacijama koje stoje iza cijele priče i netransparentnosti koja iz toga proizlazi. Minimum bi bio da je obavezno navesti na deklaraciji sadržaj GMOa, pa neka kupci sami odluče, no iz bastiona slobode tržišnog natjecanja dolazi veliki otpor tome.

2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Osim podrugivanja drugačijima, neki od korisnika koji se na ovom forumu izjašnjavaju kao liberali i/ili ateisti nisu ponudili argumente u ovoj raspravi, samo osobna mišljenja. Ovo što ću ja napisati je kombinacija znanja i osobnog stava. Dakle uplitanje u genetiku je narušavanje integriteta osobe. Donekle se to uplitanje može opravdati medicinskim razlozima(kao npr. u psihijatriji kada liječenje zadire u osobnost pacijenta) u slučaju neke bolesti, ali opravdanja nema ukoliko netko poželi dizajnirati ljude. (kad smo već kod dizajniranja ljudi, osobno mi je čudno što se iste osobe koje se groze nacističkog režima zalažu za slobodu takvog oblika "genetskog inžinjeringa") Netko može reći da bi i bolest s kojom se netko rađa bila dio osobnosti dotičnoga. Istina, ali kada slomite ruku i to će pogoditi vašu osobnost, ali nećete odbiti liječenje. Dok bi dizajniranje beba bilo kao i operiranje zdravih ljudi, neetično. Tehnologija napreduje puno brže nego što se društvo tome može prilagoditi, ali u ovom slučaju tehnologija i znanje nam daju još neko vrijeme za razmišljanje o etičnosti. Što se tiče zabrane istraživanja, nisam za zabrane, a dužnost svakog znanstvenika je da procijeni utjecaj vlastitog istraživanja na društvo i u skladu s time koristi rezultate svoga rada.
P.S. Osobno smatram da pokusi na embrijima nisu čisti s moralno etičkog stajališta jer se ipak radi o ljudskim jedinkama u određenom stadiju razvoja.

3 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mene iskreno malo zabrinjava,kao praktičnog katolika,genetski pokusi nad embrijima.

Sam se dvoumim u tome da li to zapravo dopustiti u slučajevima kada embrij ima urođenu

genetsku bolest,ili zapravo zabraniti u potpunosti?

Iako znajući ljude,sve počne od tog lakog primjera,eradikacija genetskih bolesti,pa će onda prijeći

na fizički izgled pa na kraju i potpuna modifikacija,eventualno i kontrola rođenih,stvari znanstvene fantastike.

Koliko smo prešli s taboo teme abortusa do evo,otvorenih pobačaja te klinike na svakom koraku za to,kroz koliko.

50-tak godina,i manje?

Upravo radi nekontrolirane progresivnosti imam određeni strah što će biti s nama kao rasom,hoćemo li unutar određenog broja

godina postati samo laboratorijski eksperiment,savršen,uzgajan u kapsulama?

EUNE: 321Zdravko
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina

Znaci ukratko:

Pros:

moći ćemo stvarat' žemske misice nobelovke koje vole muškarce sa škembama i malim pimpekima

Cons:

imat ćemo isilovce kojima raste C4 umjesto bradavica

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Zgodno je što uopće ne razumiješ o čemu pričaš a svejedno pričaš o tome.

I to napišeš baš ti, a Ajar ti da TU. 

17 godina
odjavljen
Visak kaže...
Friday kaže...

Zgodno je što uopće ne razumiješ o čemu pričaš a svejedno pričaš o tome.

I to napišeš baš ti, a Ajar ti da TU. 

Ja pričam o svemu i svačemu. O stvarima u koje se ne razumijem pričam kroz zajebanciju i to dajem jasno do znanja.

A što se tiče kršćanstva i općenito funkcioniranja crkve trenutno vjeruj mi da znam više o tome nego ti o genetici.

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan

Pa i ja znam o kršćanstvu više nego ti o genetici. I što sad?

0 2 hvala 0
12 godina

koliko vidim, ovdje su svi histeričari

razlika je samo što jedni histeriziraju na manipulaciju genima, a drugi na vjernike

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Visak kaže...

Pa i ja znam o kršćanstvu više nego ti o genetici. I što sad?

Ti se defacto ne kužiš ni u jedno ni u drugo ali to te ne priječi da pričaš, ne?

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan

Imaš priliku replicirati na svaku moju tvrdnju s argumentima, no odlučio si samo mene osobno napadati. To dovoljno govori koliko se ti razumiješ u sve ovo.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice