Piratstvo – svjetski trendovi

poruka: 368
|
čitano: 414.255
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Piratstvo – svjetski trendovi".
16 godina
neaktivan

Iskreno ti ne mogu odgovoriti na to pitanje jer ni ja nisam artist.

I nemoj misliti da se u nekoj teoriji ne slazem s tobom, slazem se, samo sto sam ja vrtio tocno ovakve razgovore s njima i odgovori su redom bili "Nema sanse". Tako da se ne ljuti kad ti kazem da ne znas o cemu pricas, jer to nije namijenjeno da bude derogativno nego da naglasim da imam iskustva iz stvarnog svijeta. S obzirom da ja koristim na poslu linux, obicno brze prepravke ikona radim u Gimpu, i za moje potrebe je fenomenalan. Blender sam koristio da bi radio za svoj opensource projekt, i definitivno je alat zapanjujuc. Ali da li je dovoljan za profesionalne potrebe - osobno nemam pojma, ali profesionalci tvrde da ni priblizno nije.

Ali recimo, znam jos jedan primjer pored spomenutog OpenOfficea - a to su programski alati.

Microsoft Visual Studio u koji se vecina struke kune je totalno smece naspram jednog Eclipsea. Radio u oboje - Microsoft ima samo dobru reklamu. Eclipse ga sije za 200%

Tako da je ocito da to oko softwarea nije pravilo, ali.... programerski mozak je programerski mozak, ja trazim efikasnost (radim i u Vimu, zaboga), a vecina profesionalaca trazi nesto sasvim drugo. Cisto kao dokaz, pogledaj samo sve kicaste Audio programe. Nitko mi ne moze tvrditi da je taj kic potreban, i lakse i brze bi se radilo sa nekim standardnim kontrolama. Ali taj kic je blizi audio profesionalcima.

Svi mi svakodnevno putujemo kroz vrijeme i to brzinom od jedne sekunde u sekundi. -hrx
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2009 15:04 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Piratstvo – svjetski trendovi
Nemoj pričati bedastoće o Visual Studiu:) - VS10 probaj, a i ranije.
Možda nema najkompletniji code editor, ali postoje pluginovi, dok je općenito zaista najbolji.
Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
16 godina
neaktivan

Aha, kao npr plugin za brisanje .ncb filea kad intellisense popi*di?

Vs2010 je (po kolegama) smece krcato bugova koje ce proraditi tek nakon horde patcheva, slicno kao i za VS2009. Sad si me uhvatio u krivo vrijeme, cekaj sutra cu ti prepisati konverzaciju o novom VS-u sa internih newsgroupa i osvrte na 2009 :-P

P.S. u medjuvremenu, probaj Eclipse i CDT.. i ostani zapanjen :-P

Svi mi svakodnevno putujemo kroz vrijeme i to brzinom od jedne sekunde u sekundi. -hrx
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2009 19:20 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ali VS2009 ne postoji, a VS2010 je u Beti i logično je da ima bugova.
Od sutra dostupna Beta 2 (nabavio ranije) drastično je bolja od Bete 1.
Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
17 godina

Piratstvo u Kini (Shanghai): uđeš u dućan (ili odeš na glavni pazar) i kupiš win za cca 1USD. Isto tako filmove, glazbu i sav ostali softver. Sve lijepo zapakirano - izgleda 100% kao original. Također raznu 'lažnu' odjeću i obuću, strojeve i sve drugo može se kupiti na ulici i manjim dućanima. I nikom ništa.

Istovremeno postoje robne kuće 'za ljude iz Evrope i Amerike' gdje sve košta isto kao i npr. u Parizu.

Nitko iz Evrope ili ostatka svijeta se ne usudi ozbiljno reagirati (npr. sankcije). Ta dvoličnost Zapada mi sve više ide na jetru. Dok sam bio srednjoškolac i student sve sam imao ilegalno (a i bio je rat kod nas u to doba). Nakon toga sam počeo raditi i malo pomalo pokupovao sav softver koji koristim. A nakupovao sam se i filmova i glazbe za sigurno koju tisuću eura. I čemu sve to? Da sam u Kini 'ladno' bi imao sve ilegalno, a ovdje ljudi pričaju o tome kako je takav stav loš po razvoj.

Moj zaključak je sljedeći: sva ova prodaja softvera ne vodi nigdje i u neku ruku se umjetno održava. Jedina budućnost je da sav softver bude besplatan, a da autor (ili netko drugi tko zna znanje) naplaćuje uslugu npr. instalacije, održavanja softvera, obučavanja, itd.. Zato mislim da slobodno treba skidati i koristiti softver jer je njegova prodaja (tj. iznajmljivanje) zapravo 'zaostali' način zarade (klasična prodaja proizvoda), posebno kada se uzme u obzir specifičnosti softvera kao proizvoda, a to je da niti jedan program koji platite nije završen nego se stalno popravlja i nadopunjuje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 9:32 (shkval).
Moj PC  
3 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Spotify je odlican primjer kako novi poslovni modeli mogu donijeti zadovoljstvo i publisheru i kupcu. Korijenski problem uistinu JEST u kompanijama jer one se ne zele odreci svoje zarade tako lako -  a tko bi?

Ali NISTA od toga ne opravdava kradju. Da je u pitanju hrana, onda da, ali u pitanju je LUKSUZ. Ne postoji apsolutno nikakvo opravdanje za kradju luksuza.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shkval kaže...

Piratstvo u Kini (Shanghai): ....

Nitko iz Evrope ili ostatka svijeta se ne usudi ozbiljno reagirati (npr. sankcije). Ta dvoličnost Zapada mi sve više ide na jetru. ...

LOL. Pričaš o militarističkoj komunističkoj državi s milijardama stanovnika i više vojske od cjelokupnog stanovništva tog "Zapada" i o zemlji koja je pod diktaturom, a o čijoj radnoj snazi ovisi pola zapadne ekonomije.

Jesi shvatio da si smiješan ili ti treba naglasiti taj dio?

shkval kaže...
Moj zaključak je sljedeći: sva ova prodaja softvera ne vodi nigdje i u neku ruku se umjetno održava. Jedina budućnost je da sav softver bude besplatan, a da autor (ili netko drugi tko zna znanje) naplaćuje uslugu npr. instalacije, održavanja softvera, obučavanja, itd.. Zato mislim da slobodno treba skidati i koristiti softver jer je njegova prodaja (tj. iznajmljivanje) zapravo 'zaostali' način zarade (klasična prodaja proizvoda), posebno kada se uzme u obzir specifičnosti softvera kao proizvoda, a to je da niti jedan program koji platite nije završen nego se stalno popravlja i nadopunjuje.

Aha... a tko će taj softver napraviti?

Naplata usluge instalacije, a ne naplata proizvodnje? - Dakle, ja tebi darujem softver za upravljanje tvojim skladištem i naplatim ti instalaciju 4000 kuna. - Ne vidim po čemu je to drugačije od toga da ti prodam softver za 4000 kuna, a instalaciju obavim besplatno?

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 11:02 (naxeem).
17 godina
naxeem kaže...
shkval kaže...

...

...

Opet ti sa svojim vrijeđanjima - pa daj se više nauči ne napadati ljude na osobnoj razini, stvarno nije red.

A sada ontopic, ali i pila naopako - dokle god se proizvođačima softvera dozvoljava da mimo zakona budu zaštićeni kao lički medvjedi za svoje propuste, dokle god im se bude gledalo kroz prste zbog protuzakonitih licenci, dotle ćemo imati problema sa precijenjenim softverom, koje će neki iz čisto filozofskih razloga piratizirati. U jednom trenutku, ako i kada se riješi odgovornost proizvođača softvera prema svojim kupcima, sve će sjesti na svoje mjesto.

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Daj, skini mi se s optužbama za vrijeđanje! 

Ako je on meni smiješan zbog svoje tvrdnje da "Zapad mora sankcionirati Kinu zbog piratstva", što smatram naivnim očekivanjem, onda je on meni smiješan i to ću reći. Tu nema nikakvog vrijeđanja, osim ako neslaganje s nečijim stavom ili smatranje nečijeg mišljenja naivnim ili smiješnim smatraš vrijeđanjem, ali onda imaš problem jer možda nisi u stanju raspravljati s odraslim ljudima? (Pitanje, ne zaključak). - Ako očekuješ da se svi slože s tobom i povlađuju ti kao djetetu, nađi neku drugu raspravu gdje će svi samo klikati "slažem se". -  Vjerovao ili ne, ali i moje i tvoje izjave nekoj trećoj strani mogu biti (pripremi se!) - smiješne! - Uostalom, što si ti? Odvjetnik njegov? Zastupnik? Drži se svog posla i svojih tvrdnji.

I ti si mi sada smiješan jer opravdavaš kriminal i glupost, drugom glupošću.

Kako? Zašto?

Meni je opravdavanje krađe(glupost br.2) u bilo kojem obliku i bilo kakvom filozofijom(glupost br.1) jednostavno smiješno, jer je djetinjasto, naivno i nadasve neprihvatljivo.

- "Ja ću tebi razbiti kamion, jer si ti slomio moj bager" - WTF?! - To je tvoje rezoniranje i ti to prihvaćaš kao legitimno?

"Ako je meni softver skup i ako neki proizvođači softvera imaju meni neprihvatljive licence(glupost br.1), ja ću softver ukrasti(glupost br.2)." - To je tvoje rezoniranje?

Da glupost br2 ima opravdanje u gluposti br1?

Osvetničku filozofiju krađe kao izraz neslaganja s licencom smatram notornom glupošću i bezobrazlukom.

Eventualno možeš izražavati svoje nezadovoljstvo prosvjedima ispred tvrtke čije licence ne prihvaćaš. Svejedno mislim da imaš i bližih adresa za prosvjede, poput primjerice, Markova trga? - Ah, da, tu su prosvjedi unaprijed zabranjeni jer se zna da ih treba biti.

Ja ne kradem državnu imovinu jer se ne slažem s mirovinskim sustavom, ne pljačkam državnu riznicu jer smatram da je porez previsok...

E, pa meni je to jako smiješno, a s obzirom da je to tvoja izjava, ti si mi s njom jako smiješan, skoro kao onaj koji bi uveo sankcije državi ili nedaj Bože, možda i bombardirao državu zbog piratstva.

Dizanje problema piratstva na državnu diplomatsku razinu? Sankcionirati cijelu državu zbog softverskog kriminala? - Meni je to smiješno.

Smiješno, jel' da? (razmišljam da preimenujem profil u Smješko!)

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 13:36 (naxeem).
17 godina
neaktivan
shkval kaže...

Piratstvo u Kini (Shanghai): uđeš u dućan (ili odeš na glavni pazar) i kupiš win za cca 1USD. Isto tako filmove, glazbu i sav ostali softver. Sve lijepo zapakirano - izgleda 100% kao original. Također raznu 'lažnu' odjeću i obuću, strojeve i sve drugo može se kupiti na ulici i manjim dućanima. I nikom ništa.

Istovremeno postoje robne kuće 'za ljude iz Evrope i Amerike' gdje sve košta isto kao i npr. u Parizu.

Nitko iz Evrope ili ostatka svijeta se ne usudi ozbiljno reagirati (npr. sankcije). Ta dvoličnost Zapada mi sve više ide na jetru. Dok sam bio srednjoškolac i student sve sam imao ilegalno (a i bio je rat kod nas u to doba). Nakon toga sam počeo raditi i malo pomalo pokupovao sav softver koji koristim. A nakupovao sam se i filmova i glazbe za sigurno koju tisuću eura. I čemu sve to? Da sam u Kini 'ladno' bi imao sve ilegalno, a ovdje ljudi pričaju o tome kako je takav stav loš po razvoj.

Situacija u Kini se mijenja. U zadnje vrijeme imaš sve više ljudi koji su zbog krivotvorenja razne robe, uključujući i softver, završili u zatvoru i morali platiti ogromne kazne. Razlog tome nije prvenstveno pritisak drugih zemalja, nego razvoj kineskog gospodarstva i potreba da se zaštiti intelektualni kapital kineskih tvrtki, ne samo u Kini nego i u drugim državama. U takvim slučajevima obično vrijedi pravilo reciprotiteta - koliko vi štitite naše tvrtke kod vas, toliko ćemo i mi štiti vaše kod nas. Npr. prije dva mjeseca su četvorica kineza koji su omogućavali besplatno preuzimanje Windowsa XP sa svojih stranica osuđeni na po 3 i pol godine zatvora i morat će platiti po 146.000 dolara kazne.

Koliko se neka država bori protiv piratstva i štiti intelektualno vlasništvo obično je srazmjerno tome koliko je u toj državi razvijena softverska, filmska, glazbena ili neka druga industrija koja je osjetljiva na krivotvorenje i piratizaciju, a vrijedi i obrnuto - u državama u kojima se ne cijeni i ne štiti nečiji intelektualni rad, lopata i motika su zastupljenija radna sredstva od računala i olovke.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 14:04 (klimama).
17 godina
neaktivan

Mora biti jasno da je Kina jedna od najvećih ekonomskih uzdanica cijelom svijetu, ali ne zbog snage i kvalitete gospodarstva, već činjenice da su se uvukli u svjetsku ekonomiju do te mjere da bi cijene određenih proizvoda fiktivnim nestankom Kine skočile trenutno za nekoliko stotina posto.

Iz tog razloga Kinu se ne dira niti smije dirati.

17 godina
naxeem kaže...
naxeem kaže...

Daj, skini mi se s optužbama za vrijeđanje! 

Ako je on meni smiješan

...

I ti si mi sada smiješan jer opravdavaš kriminal i glupost, drugom glupošću.

...

Ove dvije izjave nisu jednake - njega u prvom citatu predstavljaš univerzalno smiješnim (to je vrijeđanje - smiješan si, glup si, ovakav si, onakav si), u kasnijem izražavaš svoj stav (meni si takav-i-takav). Daj se malo saberi, nauči se komunikaciji i pazi što pišeš, ili barem pročitaj nakon postanja.

Ovo ostalo ne citiram, jer nema veze s bilo čime što sam napisao ili želio reći, ali sada nažalost nemam vremena detaljnije obrazlagati, pa ću to morati kada se vratim doma. Ukratko, ono što sam želio reći za licencu (koju svatko od nas mora prihvatiti pri instalaciji nekog softvera) u smislu nezakonitosti ti je sadržano u Zakonu o zaštiti potrošača, glava XI, čl. 96, stavak prvi, koji kaže:

"Ugovorna odredba o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo smatra se nepoštenom ako, suprotno načelu savjesnosti i poštenja, uzrokuje znatnu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana na štetu potrošača."

Koliko meni zdravi razum kaže, dok čitam ovaj tekst (pri čemu je ovo sad stvarno isključivo moje mišljenje, jer nisam pravnik) - ako ja za softver moram dati novce, a zauzvrat nemam garanciju da on radi, nemam pravo povrata novca, nemam pravo 'uvida' u softer itd.; onda stvarno smatram da smo prodavač i ja u "znatnoj neravnoteži u pravima i obvezama". Inače, svaki proizvod mora obavljati svoju funkciju unutar (mislim) šest mjeseci od dana kupnje i ako to nije u stanju ispuniti, imaš pravo na povrat novca. Zašto je softver sveta krava po tom pitanju i proizvođač softvera ne mora zadovoljiti jednake uvjete kao i svi drugi proizvođači svega ostaloga na tržištu, za mene je totalna misterija...

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Reći nekome da je smiješan nije isto što i reći mu da je glup, kao što ti tvrdiš. Moraš proširiti rječnik, jer to nisu sinonimi (istoznačnice).

Što se tiče softvera - ne vidim koji to softver ne radi ono što treba, a da si ga kupio i nisi mogao vratiti? Imaš li neki primjer?

17 godina
naxeem kaže...

Reći nekome da je smiješan nije isto što i reći mu da je glup, kao što ti tvrdiš. Moraš proširiti rječnik, jer to nisu sinonimi (istoznačnice).

Što se tiče softvera - ne vidim koji to softver ne radi ono što treba, a da si ga kupio i nisi mogao vratiti? Imaš li neki primjer?

Evo samo posljednji softveraški gaf, čisto ljudski faktor - Apple Mac, gubitak podataka.

Prema licenci koju čovjek ne može ne prihvatiti (ne znam konkretno za Apple i OSX, ali vjerujem da su sve licence u tom smislu iste) - proizvođač softvera nije odgovoran za gubitak podataka (standardni sadržaj prosječne licence). Možemo mi sad razglabati o potrebi backupa i slično, ali činjenica ostaje da je ovo baš tipičan primjer situacije u kojoj je krajnji korisnik nemoćan, iako je čisto k'o suza tko je kriv (nema izvrtanja tipa čiji je OS, koje komponente i slične gluposti, sve se zna, sve je trebalo biti OK, ali vidi gle - nije!).

I što će ti na kraju uopće vraćanje novaca, pa čak i financijska naknada štete, ako si zapeo u situaciji da zbog onog tko ti je u startu prodao proizvod za određenu namjenu ni kriv ni dužan ostaješ bez gomile već odrađenog posla? Tko u ovakvom slučaju štiti potrošača? I što daje pravo programerima u Appleu da ostanu neokrznuti nakon ovakvog propusta? Licenca? Nažalost, da. Samo što sama licenca već u startu nije u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača, ali tko još gleda na takve detalje...

EDIT i offtopic: pardon, zaboravio sam na smješkanje...

Reći nekome da je smiješan je omalovažavanje i kao takvo uvreda. Jako često to koristiš na upravo takav način (ne u smislu duhovitosti) i ova tvoja izvlačenja su ti meni malo bezveze. Ne znam zašto misliš da sam napisao da su smiješan i glup sinonimi, ali to ostavljam tebi na prosudbu; što se mene tiče samo sam ti dao primjere davanja opisnih pridjeva osobama koje napišu neki post sa stavom koji ti se ne sviđa. Zašto misliš da bi ikoga zanimalo što ti misliš o osobi koja je postala na ovaj forum (i zašto uopće imaš potrebu to napisati) meni ostaje enigma. I obzirom da to ne mogu shvatiti (pa nisi valjda baš toliki egotripaš), jedina preostala logična pretostavka je da omalovažavaš, dakle vrijeđaš na osobnoj razini (famozni ad hominem koji ljudi tako često vole spominjati po forumima, pa eto da niti ja ne ostanem nikome dužan).

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 20:20 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan

Gaf Applea ne smatram prihvatljivim i "pojeo vuk magare" slučajem. Da sam vlasnik OSX-a kojem se to dogodilo, itekako bih bio ljut, a osnove za tužbu sigurno ima ako u liceni ne piše konkretno da Apple nije odgovoran za gubitak podataka uzrokovan greškom u OSX-u.

Ima li netko negdje licencu za OSX pa da je pročitamo?

Osim toga, čak da to i piše, moram imati backup. Prvo pravilo upotrebe računala: BACKUP YOUR STUFF.

U slučaju da se nisu "pokrili", nadoknada nematerijalne i materijalne štete mi itekako treba. Ja mogu tužiti Apple čak i u Hrvatskoj za izgubljenu zaradu zbog gubitka podataka, za troškove nastale vraćanjem podataka, ponovnom nabavkom, vremensku odgodu posla, samu vrijednost podataka i sl.

Jesu li ostali ti programeri u Appleu neokrznuti? Vjeruj mi, netko je sigurno kažnjen, a otkazi me nebi čudili jer je ovaj propust Appleu uzrokovao strašno visoke troškove, štetu ugledu kompanije, direktnu štetu tužbama kojih će zbog odličnog anglosaksonskog američkog sustava biti kao kiše... netko je sigurno i tužen od strane firme za koju vjerojatno više ne radi.

OT:

Reći da je komentar smiješan je izražavanje mišljenja o komentaru odnosno "smiješan si mi [s tim komentiranjima]" je točno ono što mislim: da smatram komentar smiješnim, neosnovanim, naivnim. Da mislim da je glup, to bih i napisao. Nećeš od mene vidjeti da kažem korisniku da je budaletina (iako to ponekad i mislim) jer teško to mogu dokazati i rijetko je to zaista slučaj, ali da svi mi, pa i ja, imamo ponekad glupe, ali i smiješne komentare je istina.

Ako ti ne možeš prihvatiti da si s komentarima ponekad smiješan, mislim da je to veći egotrip nego izražavanje mišljenja o nečemu ili nekome na mjestu koje upravo tome i služi.

Uglavnom, kako ekipa s engleskog govornog područja zna reći: I spoke and I agree; and about you, well, suit yourself.

17 godina
naxeem kaže...

Gaf Applea ne smatram prihvatljivim i "pojeo vuk magare" slučajem. Da sam vlasnik OSX-a kojem se to dogodilo, itekako bih bio ljut, a osnove za tužbu sigurno ima ako u liceni ne piše konkretno da Apple nije odgovoran za gubitak podataka uzrokovan greškom u OSX-u.

Ima li netko negdje licencu za OSX pa da je pročitamo?

Osim toga, čak da to i piše, moram imati backup. Prvo pravilo upotrebe računala: BACKUP YOUR STUFF.

U slučaju da se nisu "pokrili", nadoknada nematerijalne i materijalne štete mi itekako treba. Ja mogu tužiti Apple čak i u Hrvatskoj za izgubljenu zaradu zbog gubitka podataka, za troškove nastale vraćanjem podataka, ponovnom nabavkom, vremensku odgodu posla, samu vrijednost podataka i sl.

Jesu li ostali ti programeri u Appleu neokrznuti? Vjeruj mi, netko je sigurno kažnjen, a otkazi me nebi čudili jer je ovaj propust Appleu uzrokovao strašno visoke troškove, štetu ugledu kompanije, direktnu štetu tužbama kojih će zbog odličnog anglosaksonskog američkog sustava biti kao kiše... netko je sigurno i tužen od strane firme za koju vjerojatno više ne radi.

OT:

Reći da je komentar smiješan je izražavanje mišljenja o komentaru odnosno "smiješan si mi [s tim komentiranjima]" je točno ono što mislim: da smatram komentar smiješnim, neosnovanim, naivnim. Da mislim da je glup, to bih i napisao. Nećeš od mene vidjeti da kažem korisniku da je budaletina (iako to ponekad i mislim) jer teško to mogu dokazati i rijetko je to zaista slučaj, ali da svi mi, pa i ja, imamo ponekad glupe, ali i smiješne komentare je istina.

Ako ti ne možeš prihvatiti da si s komentarima ponekad smiješan, mislim da je to veći egotrip nego izražavanje mišljenja o nečemu ili nekome na mjestu koje upravo tome i služi.

Uglavnom, kako ekipa s engleskog govornog područja zna reći: I spoke and I agree; and about you, well, suit yourself.

Što se licence tiče, možeš ih pronaći ovdje. Teško mi je čitati te pravne stvari i na hrvatskom, a kamoli na engleskom, ali mi se čini da bi čl. 9. (EULA za OSX SL) mogao biti to o čemu se radi i naravno, pokriva dosta široko područje:

"9. Limitation of Liability. TO THE EXTENT NOT PROHIBITED BY APPLICABLE LAW, IN NO EVENT SHALL APPLE BE LIABLE FOR PERSONAL INJURY, OR ANY INCIDENTAL, SPECIAL, INDIRECT OR CONSEQUENTIAL DAMAGES WHATSOEVER, INCLUDING, WITHOUT LIMITATION, DAMAGES FOR LOSS OF PROFITS, LOSS OF DATA, BUSINESS INTERRUPTION OR ANY OTHER COMMERCIAL DAMAGES OR LOSSES, ARISING OUT OF OR RELATED TO YOUR USE OR INABILITY TO USE THE APPLE SOFTWARE AND SERVICES OR ANY THIRD PARTY SOFTWARE OR APPLICATIONS IN CONJUNCTION WITH THE APPLE SOFTWARE, HOWEVER CAUSED, REGARDLESS OF THE THEORY OF LIABILITY (CONTRACT, TORT OR OTHERWISE) AND EVEN IF APPLE HAS BEEN ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES. SOME JURISDICTIONS DO NOT ALLOW THE LIMITATION OF LIABILITY FOR PERSONAL INJURY, OR OF INCIDENTAL OR CONSEQUENTIAL DAMAGES, SO THIS LIMITATION MAY NOT APPLY TO YOU. In no event shall Apple's total liability to you for all damages (other than as may be required by applicable law in cases involving personal injury) exceed the amount of fifty dollars ($50.00). The foregoing limitations will apply even if the above stated remedy fails of its essential purpose."

U oči mi upada podcrtani dio, jer ne znam kako bi to moglo izgledati sa stranim zakonima, ali u svakom slučaju Apple ne priznaje problem. Jesu li programeri nadrapali (pretpostavljam i nadam se da jesu) ne znam, ali koliko do sada znam, Apple nije.

No, nije Apple jedini - upravo sam se sjetio još jednog primjera, vezanog za MS, konkretno Windows Mobile (dalje u postu skraćujem na WinMo) platformu; MS je WinMo platformu zapravo namijenio korporativnim korisnicima i predvidio za korištenje na način da se spaja na MS Exchange servere...

Gdje je problem? Pa u MS-ovoj interpretaciji termina 'sinkronizacija' (kada sinkroniziraš podatke s PC-em), što bi se na HR valjda reklo 'usklađivanje'. Naime, WinMo uređaji, kada se 'usklađuju' s Outlookom, imaju opciju ili prepisati imenik u Outlooku imenikom iz mobilnog uređaja, ili obratno, ali NE POSTOJI opcija stvarnog usklađivanja, da se imenici preklope i da koliziju podataka rješavaš u letu (kao što to recimo elegantno radi Blackberry). Ali uredno prodaju licencu za WinMo i uredno daju ActiveSync na download običnim korisnicima, koji nisu dio korporativnih mreža. Problem je poznat već dugo vremena, uređaje na ovoj platformi u principu ne koriste djeca, MS ga ignorira s ranije navedenim službenim objašnjenjem i nikom ništa. A svako malo se nađe još jedan korisnik kojem nije ni u peti da bi 'synchronize' u MS režiji zapravo značilo 'overwrite all data on target location and don't ask me any further questions in case I thought some actual synchronising might happen.'.

No hajde da se više ne natežemo oko ovog OT-a - nemam zašto biti egotripaš jer meni to nisi niti napisao; neka ostane na onome što bi rekla ekipa s engleskog govornog područja...

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Ovo je odvratno napisana licenca... LOL. Pa s ovakvom licencom, ljudi moraju biti jako bijesni... ali, zato ja trenutno imam 3.8TB diskovnog prostora, od čega je samo 1.2TB aktivnog, a ostalo su - kopije.

17 godina

Zašto odvratna, pa MS ima jednako lošu licencu - možeš ih odavde skinuti u PDF-u za sve verzije, trenutno aktualna za HR 7-icu u čl. 26. kaže:

"26. OGRANIČENJE I ISKLJUČENJE ODGOVORNOSTI ZA ŠTETE. Microsoft i njegovi dobavljači nadoknadit će vam samo izravnu štetu do iznosa koji ste stvarno platili za softver. Ne možete ostvariti povrat drugih šteta, što obuhvaća i posljedičnu štetu, neostvarenu zaradu te posebnu, neizravnu i slučajnu štetu.

Ta se ograničenja odnose na:

• svako pitanje vezano uz softver, usluge, sadržaj (čemu pripada i kôd) na web-mjestima trećih osoba ili u programima trećih osoba te

• tužbe zbog povrede ugovora, povrede jamstva, povrede uvjeta, objektivne odgovornosti, nepažnje ili izvanugovorne odgovornosti do mjere dopuštene prema mjerodavnom pravu.

Primjenjuju se čak i ako:

• popravak, zamjena ili povrat uplaćenog iznosa za softver ne podmiruju u potpunosti vaše gubitke ili

• Microsoft zna ili je morao znati za mogućnost nastanka štete.

Neke savezne države ne dopuštaju isključenje ili ograničenje odgovornosti za slučajne ili posljedične štete, stoga gore navedena ograničenja ili isključenja ne moraju vrijediti za vas. Ne moraju se odnositi na vas ni ako zakoni vaše države ne dopuštaju isključenje ili ograničenje odgovornosti za slučajne, posljedične ili druge štete."

Uglavnom, radi se o standardnom ograđivanju koje možda upali, možda i ne, ali nemam pojma koliko je zapravo zakonito (pogotovo obzirom na zadnji pasus, koji nekom čudnom igrom prevoditelja(ice) se ograničava na savezne države, kao da smo još u Jugi :). Po mom osobnom mišljenju, ovo nisu dopustive ograde, svaki proizvođač bilo čega mora odgovarati za svoj proizvod.

Nisam provjeravao, ali pretpostavljam da je za ACAD ista stvar. A koliko puta mi se sasvim legalni AutoCAD na sasvim legalnim Windowsima XP Pro srušio... Moglo bi se debatirati o hardveru (koji nije brand name, ali ne bi smjelo imati veze, sve su redom provjerene komponente), o samoj datoteci s nacrtom (ali ona je ionako u startu proizvod ACAD-a), o održavanju sustava (ali to radi profesionalac sa svim potrebnim certifikatima i iskustvom preko kojeg je i došao do nas) i o tome koliko se to često događa, kako meni, tako i drugim korisnicima ovakvih programa... U tom smislu Wintel kombinacija je zasigurno manje podložna pronalaženju konkretnog krivca od Applea, ali svakako sve zajedno ostavlja krajnjeg korisnika u najmanjoj mjeri s gorkim okusom u ustima.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.10.2009 23:55 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan

OT: Heh... a uskoro smo mi natrag u juga-like, samo čekaj. To je normalan tijek stvari - doduše, u zdravijoj zajednici, otvorenijoj, ali na kraju će se svi udružiti globalno. Suludo je stremiti odvajanju.

-

Backup. :)

17 godina
naxeem kaže...

Ovo je odvratno napisana licenca... LOL. Pa s ovakvom licencom, ljudi moraju biti jako bijesni... ali, zato ja trenutno imam 3.8TB diskovnog prostora, od čega je samo 1.2TB aktivnog, a ostalo su - kopije.

He-he, i moj tata je imao stojadina u dvorištu ispred zgrade i dva ormara rezervnih dijelova u kući (nazovimo to backup) za slučaj da nešto ne radi. Ali to je bilo u prošlom stoljeću u jednoj gospodarski nerazvijenoj zemlji. Pa zar stvarno misliš da je opravdano da u 21. stoljeću softver kojeg prodaju najrazvijenije zemlje svijeta bude takav da trebaš više backupa nego korisnog prostora. I još takvo ponašanje legaliziraju licencama. Pa zar je normalno da treba dodatno investirati u hardver jer je njihov proizvod zapravo polu-proizvod? Ako je to 'ispravno' onda se možda svatko od nas treba pravit Kinez i koristiti piratski softver?

17 godina
neaktivan

Da, ali mora ti biti jasna karakteristika softvera, koja je od iznimnog značaja za taj problem: softver je iznimno kompleksna stvar za proizvodnju i problema mora biti i nemoguće ih je izbjeći. Ako zahtijevaš od običnog OS-a savršeno pravilan rad bez i jedne jedine greške, tada bi Windowsi 7 umjesto 1000kn koštali 15,000kn. Treba netko platiti te tisuće i tisuće sati testiranja i dodatnog rada. Raspitaj se o cijenama medicinskog softvera koje se broje u desecima tisuća.

Svejedno, ovaj Appleov propust izlazi iz domene običnih bugova i zaista je van konkurencije za glupost. Za tako kritičan bug na Windowsima nikad nisam čuo. Možda zato što je OSX "The most advanced operating system. Finely tuned" - kako kaže Dejanović, "Freak of nature! Finely tuned!".

16 godina
neaktivan

u nas u bih mi samo za 3 marke naručimo dvd sa http://tnt.co.ba/

orks is made for two thing' fighting and winnning we are going smash hummies who isten to folk
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pa hebem mu krunu ljutu bilo bi dobro da se vrati socijalizam pa da budemo svi jednaki. sala ,sala

slažem se ja s nexonom u neku ruku, sve je on to lijepo proučio,sročio itd...

ipak.. ja koristim piratski softwer u potpunosti.od win pa do svega i svačega. origigi nisam nikad imao što zbog ne mogućnosti, što zbog nekih drugih razloga.

ja vidim recimo pirate kao robin hoodove modernog doba. nek se to zove krađa, ali ne želim bit zakinut za znanje zbog šugavog sustava koji kao cijeni znanje,,blabla.potiče i tako dalje, a u bit hebe poštene ljude u mozak. tu par krpiguza ima apsolutno sve originale ko zna čijom zaslugom, a rijetko svojom i pametuje o nekim pravnim zakonima umjesto da malo proširi poglede na stvar.

kaže nexem da je to svejedno krađa i trebalo bi to tretirati jednako kao i sve ostalo...a ko ce kontrolirat državu da krade i to još legalno, microsoft, banke i ostalu bandu?

pa jebote kak opstat u svemu tome? lako je ovima šta im starci riješe školovanje, poso, os, komp i ostala sranja.  valjda ti misle da je sve savršeno. dobiju 10 000kn za izdr.đokice na poslu i kavama i lako je onda solit pamet o krađi.

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

a jbg, nisam pazio. kakav je to nick uopće? ...naxeem..ko neki lik iz unreala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ma nisam ni ja ništa loše mislio. eto, nasro sam hrpu gluposti. jednostavno se ne slažem tu sa nekim likovima šta tak osuđuju piratstvo i onda se zapušu tu nad kompom i kenjaju o nekakvim krađama i glume pravednike, a nemeju pametnijeg posla. još su pročitali par časopisa i kolumni i čega već i misle da su pokupili svu pamet svijeta. nemojte šta zamjerit

1 1 hvala 0
17 godina

Ma pričaju gluposti ,a svi imaju barem nešto piratsko na kompu.

Najbolje da imaju sav legalan softver,i igre i tako to pjesme ,filmove......itd

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mata999 kaže...

ma nisam ni ja ništa loše mislio. eto, nasro sam hrpu gluposti. jednostavno se ne slažem tu sa nekim likovima šta tak osuđuju piratstvo i onda se zapušu tu nad kompom i kenjaju o nekakvim krađama i glume pravednike, a nemeju pametnijeg posla. još su pročitali par časopisa i kolumni i čega već i misle da su pokupili svu pamet svijeta. nemojte šta zamjerit

Ni ja ništa loše ne mislim kad kažem da su ovi koji tu melju o piratstvu opravdavajući ga financijama jednostavno hrpa majmuna. Da, majmuna. Jer kako nazvati osobu koja - a većina je takva - bez pardona potroši hrpu novaca na računalo (10k kn često), a onda se žali da nema za igre niti za OS.

Najbolje su firme tu. Kupuje se mercedes najnoviji, a nema se 1k kn za Windowse? Ma daj, bullshit. Isto kao što Mate iz mog ulaza kupuje GTX295x2 za Quad SLI, a žali se da mu je puno dati 800kn za WinXP OEM. Serator.

Ako imaš za računalo, imaš i za softver. Ako baš nemaš, imaš hrpu besplatnog softvera.

Uostalom, učenici i studenti imaju besplatne Windowse (barem bi trebali, posebice ovi na FER-u i sl., a vidio sam da neki osnovnoškolci imaju također), a onaj tko radi, neka fino ako traži novac za svoj rad, plati i tuđi.

17 godina
neaktivan

Jedan pub u Velikoj Britaniji kažnjen je s 8000 funti, jer je netko preko njegovog otvorenog WiFi hotspota skidao materijale zaštićene autorskim pravima.

Pub 'fined £8k' for Wi-Fi copyright infringement 

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

zemljama u kojim je piratstvo najveće je npr. cd od neke igre ka nama 1000 kn...

dok u ovima u kojim je najmanje nekih 100 kn....

sad neka ovi sta istrazuju razmisle malo o tome....

ja osobne  bi kupija svaku igru da je 100 kn....windowsi da su 400-500 kn... programi isto tako....

ima bi sve original....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
klimama kaže...

Jedan pub u Velikoj Britaniji kažnjen je s 8000 funti, jer je netko preko njegovog otvorenog WiFi hotspota skidao materijale zaštićene autorskim pravima.

Pub 'fined £8k' for Wi-Fi copyright infringement 

počeo je lov na vještice.  kako te mogu osudit za ilegalan download bez ilegalno downloadirane datoteke u tvom posjedu?

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice