Iskreno ti ne mogu odgovoriti na to pitanje jer ni ja nisam artist.
I nemoj misliti da se u nekoj teoriji ne slazem s tobom, slazem se, samo sto sam ja vrtio tocno ovakve razgovore s njima i odgovori su redom bili "Nema sanse". Tako da se ne ljuti kad ti kazem da ne znas o cemu pricas, jer to nije namijenjeno da bude derogativno nego da naglasim da imam iskustva iz stvarnog svijeta. S obzirom da ja koristim na poslu linux, obicno brze prepravke ikona radim u Gimpu, i za moje potrebe je fenomenalan. Blender sam koristio da bi radio za svoj opensource projekt, i definitivno je alat zapanjujuc. Ali da li je dovoljan za profesionalne potrebe - osobno nemam pojma, ali profesionalci tvrde da ni priblizno nije.
Ali recimo, znam jos jedan primjer pored spomenutog OpenOfficea - a to su programski alati.
Microsoft Visual Studio u koji se vecina struke kune je totalno smece naspram jednog Eclipsea. Radio u oboje - Microsoft ima samo dobru reklamu. Eclipse ga sije za 200%
Tako da je ocito da to oko softwarea nije pravilo, ali.... programerski mozak je programerski mozak, ja trazim efikasnost (radim i u Vimu, zaboga), a vecina profesionalaca trazi nesto sasvim drugo. Cisto kao dokaz, pogledaj samo sve kicaste Audio programe. Nitko mi ne moze tvrditi da je taj kic potreban, i lakse i brze bi se radilo sa nekim standardnim kontrolama. Ali taj kic je blizi audio profesionalcima.